2017-03-18
一班朋友好耐冇聚會,朋友咁岩係旺角踢波,踢完就黎哩頭搵食啦😋餐廳位置不算太顯眼,如果唔係朋友介紹都未必知道哩間店,但朋友話佢之前黎食過保證好食,咁就信佢一次啦😄等齊人期間先叫左小食同串燒頂下肚先。夫妻肺片 - 好爽口,而且味道好好,唔係一味得個辣字。係辣得黎又帶點爆香既味道。燒金菇肥牛 - 肥牛唔會太老,金菇亦唔會太乾,加埋孜然粉,好香口。尖椒皮蛋 - 醬汁味道同夫妻肺片一樣,但蒜蓉既量就多d,又係食一舊想二舊燒多春魚 - 好肥美,入面d籽都好多,燒得岩岩好,唔會話燒到入面d籽都乾晒,最重要既係沒有腥味呢!朋友到左之後就進入主打環節啦!芝士琵琶蝦 - 老闆娘好熱情咁推薦我地試哩個,老闆娘攞由個袋入面攞2隻蝦出黎既時候都仲識郁呢!老闆娘仲好熱情咁話我擺好比你地影相先😬芝士味超濃超多,而且仲可以拉絲架~岩晒我哩個芝士迷啊琵琶蝦好多膏,處理完後肉質好陣牙,好鮮甜呢!食完之後朋友仲叫左鳥冬,煮左個芝士鳥冬食麻辣雞煲(半隻) - 因為有朋友唔食辣,所以只叫左半隻,再加多另一個煲。個煲岩岩上台已經聞到好香,老闆娘建議我地煲乾d水會更好食。食落去真係好香口,雞亦都冇雪味,佢都唔算好辣,唔係好食得辣既
等齊人期間先叫左小食同串燒頂下肚先。
夫妻肺片 - 好爽口,而且味道好好,唔係一味得個辣字。係辣得黎又帶點爆香既味道。 燒金菇肥牛 - 肥牛唔會太老,金菇亦唔會太乾,加埋孜然粉,好香口。 尖椒皮蛋 - 醬汁味道同夫妻肺片一樣,但蒜蓉既量就多d,又係食一舊想二舊 燒多春魚 - 好肥美,入面d籽都好多,燒得岩岩好,唔會話燒到入面d籽都乾晒,最重要既係沒有腥味呢! 朋友到左之後就進入主打環節啦!
芝士味超濃超多,而且仲可以拉絲架~岩晒我哩個芝士迷啊琵琶蝦好多膏,處理完後肉質好陣牙,好鮮甜呢!食完之後朋友仲叫左鳥冬,煮左個芝士鳥冬食 麻辣 雞煲(半隻) - 因為有朋友唔食辣,所以只叫左半隻,再加多另一個煲。個煲岩岩上台已經聞到好香,老闆娘建議我地煲乾d水會更好食。食落去真係好香口,雞亦都冇雪味,佢都唔算好辣,唔係好食得辣既朋友試完話可以接受。入面既蒜同洋蔥都已經爆到好香,大部分洋蔥同蒜味都已經冇晒。中意食雞煲入面既蒜頭一定要食,我食到停唔到口。食完d雞就可以加水打邊爐啦~ 醉 雞煲 (半隻)-哩個煲有少少藥材味,酒味唔算太重,感覺好養生呢!雞好似岩岩滾熟咁,肉質都幾滑。打邊爐前建議可以先飲碗湯先。 食到後尾都已經飽飽地,所以打邊爐既食物都只係叫左幾樣-響釣、安格斯肥牛、手打墨魚滑。當中最推薦既係肥牛,肥瘦適中而且好滑。 總體黎講,餐廳食物水平唔錯,最推薦既係麻辣 雞煲同芝士煲。