餐厅: 周記點心
资讯:

2016-09-20 513 浏览
終於有機會去西環一轉!當然要試下周記點心啦星期六 等左大概二十分鐘先入得奶黃流心西多士一切開... 真係流心架!仲熱辣辣好新鮮好多奶黃,足夠點哂啲西多一齊食芝麻蝦多士好脆好足料呀!!不過食完即刻有啲喉嚨痛太熱氣了炒腸粉微辣 呢個有啲失望冇乜特別燒賣有黑松露味架啲蝦好大粒 好味總計:$124三人份量,食飽飽
終於有機會去西環一轉!當然要試下周記點心啦
星期六 等左大概二十分鐘先入得

奶黃流心西多士
一切開... 真係流心架!仲熱辣辣好新鮮

好多奶黃,足夠點哂啲西多一齊食

好脆好足料呀!!不過食完即刻有啲喉嚨痛

總計:$124
三人份量,食飽飽
2016-09-17
2016-09-17 250 浏览
周記呢日終於有朋友同我入西環食流心西多士,真係既期待又興奮!山長水遠入到西環,等左三個字,終於有得食,流心奶黃西多士炸到金黃色,外層非常香脆,一切開,入邊橙黃色嘅奶黃慢慢流出,奶黃味很重,唔會過甜,裡面仲夾雜了蛋黃,真材實料確是不錯,有時間一定會再入去食。
周記
2016-09-09
下午茶
2016-09-17 3307 浏览
Feel that this is a stall that mainly attracts student patrons.Ordered the famous shrimp toast, salted egg lava toast, fried spring roll chee chong fun and siew mai (cos we were super sold by 点点心's chee chong fun and siew mai)The generous amount of sesame for the shrimp toast makes the first bite an unforgettable one, cos it's super fragrant. Subsequent mouths were tasty, just that the middle parts of my toastbwere bit too soft cos of the prawn filling so the filling totally covered the toast's

The generous amount of sesame for the shrimp toast makes the first bite an unforgettable one, cos it's super fragrant. Subsequent mouths were tasty, just that the middle parts of my toastbwere bit too soft cos of the prawn filling so the filling totally covered the toast's taste eventually.

I wasn't a fan of their salted egg lava toast cos I felt the salted egg fragrance wasn't strong enough and it was a bit too watery (maybe cos they wanna let it flow out hahaha). my buddy liked it though and she finished the wjole thing almost by herself. so I guess it is worth a try! especially those with sweet tooth as this is a sweet dish.

The fried spring roll ccf was a bit too fat. If the spring rolls were smaller, it'd have been easier to eat and less easy to get sick of cos it's quite oily also.
considering that all 3 dishes so far were deep fried.

the siew mai was alright, it featured more meat than prawn unlike other siew mais served elsewhere.
siew mai
salted egg yolk lava toast
everything
fried spring roll ccf
shrimp paste toast
salted egg yolk lava toast
2016-09-15 357 浏览
呢間餐廳每次經過都係排長龍!唯有排下隊口啦 美食總是要排隊呀麻等左半個鐘左右 天氣仲要好熱一入到去要隊返支佢地既奶茶先得都幾香滑 不過唔係話好特別叫左奶黃西多士同埋蝦多士奶黃月餅就食得多 西多真係第一次味道係同想飲中差唔多一切開d奶黃流哂出黎食完就覺得飽飽地另行個蝦多士用料好足!外觀就睇到有好厚既蝦係度味道唔係好咸非常出色結果兩個人係食唔哂收場梗係打包返去再食過啦
呢間餐廳每次經過都係排長龍!
唯有排下隊口啦

西多真係第一次

味道係同想飲中差唔多
一切開d奶黃流哂出黎

食完就覺得飽飽地

另行個蝦多士用料好足!
外觀就睇到有好厚既蝦係度

味道唔係好咸非常出色

結果兩個人係食唔哂收場
梗係打包返去再食過啦
2016-09-12 356 浏览
周記點心終於搵到人同我入西環食周記!星期四三點去到,排左兩個字就入得啦!黎到緊係要食最出名的奶黃流沙西多士。奶黃流沙西多士 $28哇真係好澎湃😍,一切下,金黃色的奶黃瞬間流出,西多士炸得香脆,流沙奶黃餡味道濃香,係正既😋鴛鴦燒賣 (黑松露+蟹籽) $26食完奶黃流沙西多士,再食點心,呢籠燒賣就比較一般,同出面茶樓冇大分別,黑松露味道不突出,質素只屬普通。------------------------------周記點心 (西環)西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
周記點心
黎到緊係要食最出名的奶黃流沙西多士。
奶黃流沙西多士 $28
鴛鴦燒賣 (黑松露+蟹籽) $26
周記點心 (西環)
西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
2016-09-09
  • 鴛鴦燒賣
2016-09-11 487 浏览
下午茶時段,經過見竟然唔洗等位,就梗係入去試下朋友介紹咗好耐嘅餐廳啦。必點嘅係芝麻蝦多士同埋奶黃流沙西多士芝麻蝦多士:底部係一塊多士,中間夾住層蝦膠,面佈滿芝麻。多士炸到好脆,一啲油嘅感覺都無,如果塊多士再厚多少少,我覺得會仲好食XD。蝦膠好足料,好似有成尺厚咁,啖啖蝦肉,好有咬口。反而我唔太鐘意芝麻,覺得有少少吸油,食完覺得油同溢嘅感覺。奶黃流沙西多士,見到個樣已經勁吸睛。多士炸到金黃色,中間突起,都估計到收埋咗好多奶黃係入面,切落去,爆奶黃,勁流沙。味道好香嘅蛋黃同奶黃味,咸咸地,同傳統嘅西多士好大分別,好食還好食,不過我都係鐘意傳統糖漿西多士多啲。但都值得一試。2個人食,有啲溜。鴛鴦燒賣(黑松露/蟹籽):勁足料,好紮實,啖啖肉。面頭有少少黑松露,食落口都好有黑松露香。陳皮牛肉球:無咩特別驚喜,陳皮味唔覺有。馬拉糕:有少少黑糖味,但唔會太甜,10蚊我覺得算抵食。2個人,叫咗5樣野食,食完好飽。整體黎講野食好食,值得一試。
必點嘅係芝麻蝦多士同埋奶黃流沙西多士
奶黃流沙西多士

陳皮牛肉球:無咩特別驚喜,陳皮味唔覺有。

馬拉糕:有少少黑糖味,但唔會太甜,10蚊我覺得算抵食。
2016-09-10
2016-09-10 5258 浏览
3/9開始車爸爸棚靚牙要大修,所以嚟緊差不多每個星期六也會在西環揾食,今次先重溫了,因為我最冧它的蝦多士呀!早茶梗係要食盅頭飯啦!鳳爪排骨飯($30連熱飲)一定冇走雞,飯粒分明爽身,鳳爪排骨一貫的入味。{周記蝦餃}$26,個子十分健碩,內餡鮮蝦十足,既爽且鮮,不過奄尖的我略嫌少了荀尖,和邪惡的肥豬肉囉!呢款{春風得意腸}$32上次已想試可惜售罄了,今次咁早終於有得食喇,果然早起鳥兒有蟲吃呵呵~腸粉皮都算滑但未夠薄,但中心的春卷皮十分鬆脆,可惜蝦肉有點霉,比起蝦餃的餡差超多!而我遠道而來就是為了這{芝麻蝦多士}$35,即叫即做上檯時熱烘烘呢!外表同樣金黃香脆,夾著厚厚的爽彈蝦膠,好魔鬼喔!!味道方面因有滿滿芝麻所以勁香口,蝦膠味道夠鮮朋,係多士邊有少許過火,帶了點焦味,可幸係完全爽身不油膩,所以我還是十分愛它。嘆杯飲品便要陪車爸爸去受刑喇,呵呵諗起都痛呢?
嘆杯飲品便要陪車爸爸去受刑喇,呵呵諗起都痛呢?
2016-09-03
早餐
2016-09-09 404 浏览
晏就三點三 食乜好 最好緊係食西多👅-今次就去咗好出名嘅周記茶餐廳到食下午茶你又估下呢到有咩特別令到我地山長水遠去食?-奶黃流沙西多士 $25呢個其實好多人都知的✌🏼️未切開就已經feel 到佢種新鮮滾熱辣炸出嚟嘅熱氣一切開 啲奶黃冚冚聲應聲彈出嚟 流心度確喺高無呃你的 有圖為證🖖🏼西多食落外脆內軟 無炸得過火而且將佢浸喺奶黃到 隔一陣等佢索哂啲奶黃先食仲更加正❤️ 好似食緊炸咗嘅奶黃包咁所以別問我脂肪從哪裡來🌚不過平心而論 一個人食喺會食多幾舊就濟咗兩個人share食就啱啱好 仲可以嗌多樣嘢試下-芝麻蝦多士 $30食完甜甜地嘅西多士 就緊喺要食返啲咸食中和下✌🏼️呢個蝦多士真喺不得了 絕對喺色香味俱全👅一夾起就先聞到陣陣芝麻香 之後咬落去蝦膠又彈牙 再點埋沙律醬是無敵的~我都喺捉返Pokemon 減下肥先😭
晏就三點三 食乜好 最好緊係食西多👅

今次就去咗好出名嘅周記茶餐廳到食下午茶

你又估下呢到有咩特別令到我地山長水遠去食?

奶黃流沙西多士 $25

呢個蝦多士真喺不得了 絕對喺色香味俱全👅

我都喺捉返Pokemon 減下肥先😭
2016-08-22
芝麻蝦多士
天氣太熱、由於驚去到間餐廳要排好耐隊,係平日下晝兩點半去~果然係唔洗排隊既!不過間舖陸陸續續都有人出出入入,生意keep住做首先食既係奶皇流沙西多士流心奶皇無想像中多,不過奶皇整得好香,入面有細細粒既蛋黃,令到個成個味道好平衡唔會太漏之後到蝦多士呢個蝦多士簡直係surprise~d蝦肉餡好香,配上出面煎得好香既芝麻正!多士邊鬆鬆脆脆,一定要食建議3-4人一齊去,因為一份多士雖然唔大,但都幾漏,多d人去可以嗌多啲其他野食!小編下次去要試個鴛鴦燒賣
不過間舖陸陸續續都有人出出入入,生意keep住做
首先食既係奶皇流沙西多士
奶皇流沙西多士

之後到蝦多士
芝麻蝦多士
正!多士邊鬆鬆脆脆,一定要食

小編下次去要試個鴛鴦燒賣
奶皇流沙西多士
2016-08-14 839 浏览
今天點了流沙西多士與芝麻蝦多士!超推芝麻蝦多士,厚厚的蝦餡,餅皮酥脆,吃餅時有濃濃芝麻香氣與蝦料很搭!流沙西多士,則是一刀劃開流出濃濃流沙,吃起來很濃郁的流沙蛋奶香!很推薦這兩款食物
今天點了流沙西多士與芝麻蝦多士!
很推薦這兩款食物
  • 奶皇流沙西多士
2016-08-13 622 浏览
昨晚在IG睇到有人推薦,今日就黎食了,位置在西環,有D遠架。香芋流沙西多士真係好正,滿滿的香芋味,完全冇曬抵抗力,因為個人真係好鐘意香芋💜。另外XO醬蘿蔔糕都好好味。
香芋流沙西多士
  • 鴛鴦燒賣
2016-08-11 3554 浏览
作為一名新界人,假日要早起身,山長又水遠去到西營盤,都是為了一試美食名單內的奶黃流沙西多士。自從在網上看過它的相片,一直難以忘懷。今日終於階家人一同前往小店大吃一番!店內貼滿西多士的推介文章,包括日本的訪問,看到令人更加心急想食周記全名是「周記點心+茶餐廳」而西多士是香港人由細食到大的地道美食,都是小妹最愛的茶餐廳食物! 而我又好喜歡飲茶流沙奶黃包,所以此奶黃流沙西多士算是兩者的混合版,非吃不可! peachy.foodie rating: ✮✮✮✮☆(4/5)西多士黎啦!賣相金黃炸得烚度好處。不算很厚身,不過就見到中間明顯脹起來,一定就係奶黃流沙啦 事不宜遲,急不及待把即叫即炸起的西多士由中間切開,奶黃流沙即刻澎湃流出,顏色金黃吸引!而且聞到濃濃的蛋香!此西多比平時的薄一點卻大一點,所以比起平時的9格,更適合分成16格,我們4個大人2個小朋友分享,份量剛剛好,不會太多太膩記得點多D奶黃流沙蛋汁,香濃好味!我仲幸運地取得蛋黃(上圖看見嗎?)!由於多士薄,較質感不算非常香脆。由於真係有好多奶黃流沙蛋汁,所以有少少油膩,朋友食到有少少咳,此類極邪惡食物要食得有節制 另外在網上推

[奶黃流沙西多士]

另外在網上推介看到的紅豆綠茶流沙西多士原來已經沒有推出了,原因不明
[芝麻蝦多士]

另一人氣美食,真心覺得可能是全世界最好味的蝦多士!所有同行家人都一致認為此蝦多士水準超高!
一小口咬下去已經口到超級鬆化的多士外層,正式香而不油
面頭的芝麻亦明顯是用心炒香了,極之香口
中間夾著蝦膠,鮮味可口
此製法比傳統蝦多士好味百倍,是食到人人笑哈哈的蝦多士
另外點了不少點心分享,我們都特意試了有網上推介的[春風得意腸][周記蝦餃][鴛鴦燒賣]等,水準均屬中上,不過未見很有特色,
當中反而而人氣一般的[鮮竹卷]有驚喜,魚湯鮮甜,鮮竹近乎入口即溶又入味,想一吃再吃,太好味掛住食沒有獨立拍照
店內掛了區內的舊相,頗有風味
题外话/补充资料: 由於店內位置不算多,多人前往的話等位要有耐心
2016-08-06
午餐
  • 濃湯鮮竹卷
2016-08-01 972 浏览
一值好想黎呢間餐廳食野,今日終於黎佐。一黎即叫流心奶皇西多士!見下圖 未切開既西多士 。 一切開,西多士入面啲奶皇流哂出黎 。不嬲鐘意奶皇,勁食唔停,超正!之後叫佐炸蝦腸粉 ,入面有大大隻蝦 , 配上豉油食 , 真惹味!餐廳比較細 ,環境比較迫。服務幾好 staff幾nice

未切開既西多士 。

餐廳比較細 ,環境比較迫。服務幾好 staff幾nice
今日星期日大約下晝4點鬆啲到,等咗一個鐘有位,算係咁奶黃西多 - 又的確唔錯,奶黃唔太甜仲有細細粒蛋黃,比期望好芝麻蝦多士 - 炸得好脆仲要唔係油林林,蝦肉亦足料,出色鴛鴦燒賣 - 一般,粒燒賣比較實蝦餃 - 亦係一般,唔係用原隻蝦口感差啲黑松露灌湯餃 - 哩個唔錯,個湯好香黑松露味,隻灌湯餃本身啲猪肉唔係全部免治,一粒粒有咬口,唔錯華田紅豆冰 - 華田加紅豆都算夾得嚟後記:要去周記唔好太晏,一來臨近佢哋收工好多嘢會冇,如想試春風得意腸就冇,有班女仔後我哋幾個字連蝦多士都冇,都"鄧"佢哋失望;第二會截籌,今日未夠5點就截。除咗招牌流心西多同蝦多士,其他點心其實一般,但剩係食招牌兩三樣都值得排下隊,價錢亦好合理
今日星期日大約下晝4點鬆啲到,等咗一個鐘有位,算係咁

芝麻蝦多士 - 炸得好脆仲要唔係油林林,蝦肉亦足料,出色

鴛鴦燒賣 - 一般,粒燒賣比較實

蝦餃 - 亦係一般,唔係用原隻蝦口感差啲

華田紅豆冰 - 華田加紅豆都算夾得嚟

2016-07-24
2016-07-19 902 浏览
此时此刻我在想念一个西多士曾经遇到一个西多士,我很珍惜与它在一起的时光。我把刀往西多士中间一切,金黄色的流心便迫不及待地喷涌而出,将多士紧紧围住。你说你也喜欢吃西多士可我却从没看过你的心我插上一小块,先不沾奶黄流心试了一口。热乎乎的外皮很香脆,又不会很干,中间部分则比外围要熟软一点。还没走进你的心已经无法自拔爱上你我又切了一块,这次我把西多士都沾满奶黄酱,延续刚刚的香脆,这次口感上增加了一点暖暖的湿润。霸道的奶黄味在口腔中来回游荡,我除了一直吃,没有其他选择。此时此刻我在想念一个西多士是的,我在想念西多士我并没有在想你
此时此刻
我在想念一个西多士
曾经遇到一个西多士,我很珍惜与它在一起的时光。
你说你也喜欢吃西多士
可我却从没看过你的心
还没走进你的心
已经无法自拔爱上你
此时此刻
我在想念一个西多士
是的,我在想念西多士
我并没有在想你