2019-05-03
今晚和友人來到位於尖沙咀山林道的味一番日本料理,在佐敦站D出口行過來亦十分方便☺️。這裡掛滿不同日式風味擺設和布簾,木式裝修環境讓客人猶如置身於日本地道居酒屋。男友人請食Omakase,於是便坐在高枱Bar位欣賞師傅功架。Omakase 一 鮨10貫$600,先有兩個小砵,芥末魷魚同蕃茄,十分開胃!兩碟都即刻比我哋掃晒!蘿蔔漬,牛蒡漬,酸薑在伴碟,十分醒胃。燒油甘魚白子:以前已聽聞白子是魚類的精巢,今次終於有機會可以品嚐﹗慢慢一小啖一小啖去品味,白子口感似豆腐,帶有魚鮮味,但一點兒都不腥﹗金扇鯛:好鮮甜,同本身加左調味,好好食。島池魚:口感實,但不會韌~甘目鯛:呢件係炙燒過,比起頭先壽司更香,而且好腍好好食。左口魚:紫蘇花在上面可以食,梅子帶出輕微酸味﹗油甘魚腩:好肥美,但又一點都不膩。帆立貝:松露真子在頂,口感厚實,而且爽口清甜。甜蝦春壽司:好爽口鮮甜,好滿足。吞拿魚赤身:肉質實、有咬口日本海膽:超級鮮甜,好好味,食完係超級大滿足。拖羅:好肥美,而且沒有筋。 真木(壽司捲):可以見到師傅表演捲壽司,師傅切左中間最靚真木俾我地食,可以看出他對壽司完美堅持。Omakase跟稻庭烏冬Omak
在佐敦站D出口行過來亦十分方便☺️。
這裡掛滿不同日式風味擺設和布簾, 木式裝修環境讓客人猶如置身於日本地道居酒屋。
Omakase 一 鮨10貫$600,
先有兩個小砵,
芥末魷魚同蕃茄,十分開胃!
兩碟都即刻比我哋掃晒!
蘿蔔漬,牛蒡漬,酸薑在伴碟,十分醒胃。
金扇鯛:好鮮甜,同本身加左調味,好好食。
島池魚:口感實,但不會韌~
甘目鯛:呢件係炙燒過,比起頭先 壽司更香,而且好腍好好食。
左口魚:紫蘇花在上面可以食,梅子帶出輕微酸味﹗
油甘魚腩:好肥美,但又一點都不膩。
帆立貝:松露真子在頂,口感厚實,而且爽口清甜。
甜蝦春 壽司:好爽口鮮甜,好滿足。
吞拿魚赤身:肉質實、有咬口
日本海膽:超級鮮甜,好好味,食完係超級大滿足。
拖羅:好肥美,而且沒有筋。
真木( 壽司捲):可以見到師傅表演捲壽司,師傅切左中間最靚真木俾我地食,可以看出他對壽司完美堅持。
Omakase跟稻庭烏冬
Omakase跟麵豉湯
右邊柚子雪葩好清新,而且有少少柚子果肉,幾好食!
第一次試Omakase,幸好有師傳專業地從旁指導,獲益良多。
師傅多次強調要求我地不用點醬油吃,因為壽司本身已有調味,果真能吃出刺身壽司本身的鮮味,真是上了一堂寶貴的Omakase一課,享受日本慢食文化。