2019-05-03 72 浏览
今晚和友人來到位於尖沙咀山林道的味一番日本料理,在佐敦站D出口行過來亦十分方便☺️。這裡掛滿不同日式風味擺設和布簾,木式裝修環境讓客人猶如置身於日本地道居酒屋。男友人請食Omakase,於是便坐在高枱Bar位欣賞師傅功架。Omakase 一 鮨10貫$600,先有兩個小砵,芥末魷魚同蕃茄,十分開胃!兩碟都即刻比我哋掃晒!蘿蔔漬,牛蒡漬,酸薑在伴碟,十分醒胃。燒油甘魚白子:以前已聽聞白子是魚類的精巢,今次終於有機會可以品嚐﹗慢慢一小啖一小啖去品味,白子口感似豆腐,帶有魚鮮味,但一點兒都不腥﹗金扇鯛:好鮮甜,同本身加左調味,好好食。島池魚:口感實,但不會韌~甘目鯛:呢件係炙燒過,比起頭先壽司更香,而且好腍好好食。左口魚:紫蘇花在上面可以食,梅子帶出輕微酸味﹗油甘魚腩:好肥美,但又一點都不膩。帆立貝:松露真子在頂,口感厚實,而且爽口清甜。甜蝦春壽司:好爽口鮮甜,好滿足。吞拿魚赤身:肉質實、有咬口日本海膽:超級鮮甜,好好味,食完係超級大滿足。拖羅:好肥美,而且沒有筋。 真木(壽司捲):可以見到師傅表演捲壽司,師傅切左中間最靚真木俾我地食,可以看出他對壽司完美堅持。Omakase跟稻庭烏冬Omak
今晚和友人來到位於尖沙咀山林道的味一番日本料理,
在佐敦站D出口行過來亦十分方便☺️。
這裡掛滿不同日式風味擺設和布簾,
木式裝修環境讓客人猶如置身於日本地道居酒屋。

Omakase 一 鮨10貫$600,

先有兩個小砵,
芥末魷魚同蕃茄,十分開胃!
兩碟都即刻比我哋掃晒!

蘿蔔漬,牛蒡漬,酸薑在伴碟,十分醒胃。

金扇鯛:好鮮甜,同本身加左調味,好好食。

島池魚:口感實,但不會韌~

甘目鯛:呢件係炙燒過,比起頭先壽司更香,而且好腍好好食。

左口魚:紫蘇花在上面可以食,梅子帶出輕微酸味﹗

油甘魚腩:好肥美,但又一點都不膩。

帆立貝:松露真子在頂,口感厚實,而且爽口清甜。

甜蝦春壽司:好爽口鮮甜,好滿足。
吞拿魚赤身:肉質實、有咬口

日本海膽:超級鮮甜,好好味,食完係超級大滿足。

拖羅:好肥美,而且沒有筋。

Omakase跟稻庭烏冬

Omakase跟麵豉湯

右邊柚子雪葩好清新,而且有少少柚子果肉,幾好食!
第一次試Omakase,幸好有師傳專業地從旁指導,獲益良多。
師傅多次強調要求我地不用點醬油吃,因為壽司本身已有調味,果真能吃出刺身壽司本身的鮮味,真是上了一堂寶貴的Omakase一課,享受日本慢食文化。
2019-05-02
  • Omakase 一 鮨10貫
2019-04-30 93 浏览
—walk-in 坐bar枱醃製油甘魚魚卵 質感似厚蛋卷加埋酸汁同海帶 唔錯嘅開胃菜前菜小食三品($88)由左至右數起嘅冷盤三文魚魚頭軟骨漬 加咗柚子汁?!好清新螢光魷魚 彈牙爽口煙燻豬肝 可以蘸埋芥末食特上錦繡刺身($269)帶子輕輕沾上青檸嘅清香深海池魚 肉質爽滑 厚切好滿足赤睦魚 炙燒過後油脂更香拖羅 肥美柔軟加拿大海膽 成瓣連紫蘇葉食牡丹蝦 鮮甜爽彈香蔥中拖羅手卷($128)食到中段仲有好多餡 好足料燒味噌飯團($22) 外面燒到飯焦咁樣 入面仲係煙韌飯粒————————————味一番尖沙咀山林道22-28號

walk-in 坐bar枱
醃製油甘魚魚卵 質感似厚蛋卷
加埋酸汁同海帶 唔錯嘅開胃菜
前菜小食三品($88)
由左至右數起嘅冷盤
三文魚魚頭軟骨漬 加咗柚子汁?!好清新
螢光魷魚 彈牙爽口
煙燻豬肝 可以蘸埋芥末食
特上錦繡刺身($269)
帶子輕輕沾上青檸嘅清香
深海池魚 肉質爽滑 厚切好滿足
赤睦魚 炙燒過後油脂更香
拖羅 肥美柔軟
加拿大海膽 成瓣連紫蘇葉食
牡丹蝦 鮮甜爽彈
香蔥中拖羅手卷($128)
食到中段仲有好多餡 好足料
燒味噌飯團($22)
外面燒到飯焦咁樣 入面仲係煙韌飯粒
————————————
味一番
尖沙咀山林道22-28號
2019-04-29
2019-04-26 67 浏览
前菜二品($30)士多啤梨梳打($48)數之子 ($58) : 即係希寧魚子,有鹹香。鮟鱇魚肝($98):口感軟綿綿,入口即溶。特上錦繡刺身($538):有6款刺身,分別係牡丹蝦、海膽、金目鯛、中拖羅、帶子、深海池魚,每樣都幾新鮮,另外再炸蝦頭,成為香口小吃。自家製雞肉棒($76):咬落去好多肉汁,亦好足料。燒白鱔($68):外皮好脆,白鱔夠厚肉。炸沖繩飛天豬扒($118):肉質鬆軟,帶少許油脂,唔會太乾。
前菜二品($30)

士多啤梨梳打($48)

數之子 ($58) : 即係希寧魚子,有鹹香。

鮟鱇魚肝($98):口感軟綿綿,入口即溶。

特上錦繡刺身($538):

自家製雞肉棒($76):咬落去好多肉汁,亦好足料。

燒白鱔($68):外皮好脆,白鱔夠厚肉。

• 鮟鱇魚肝
  • 特上錦繡刺身
2019-04-26 69 浏览
味一番係我中學時代lunch time的飯堂,當年好鍾意食呢度嘅滑蛋豬扒丼。而家嘅味一番大左好多,環境好靚,唔知仲係咪以前個老闆呢?早幾晚睇戲之前食咗少少野,坐得舒服,食得舒適。前菜($30)壽司: 白蝦($68/件)、針魚($50/件)、火炙鰈魚邊($48/仵)、炙赤鯥($88/件)來自富山嘅白蝦每一隻都晶瑩剔透,鮮甜度爆燈。鰈魚邊經火炙後魚油滿滿,好香。厚燒牛舌($58)牛舌夠厚又有嚼勁,烤得香又唔乾呢!燒白鱔($68)外脆內軟,好香口!炸沖繩飛天紅豬($118)豬扒好鬆軟,有少少脂肪好好食,一啲都唔油膩。巨峰乳酸($48)柚子雪糕 (免費)經理送俾我食,好Fresh呢!

而家嘅味一番大左好多,環境好靚,唔知仲係咪以前個老闆呢?

早幾晚睇戲之前食咗少少野,坐得舒服,食得舒適。

前菜($30)

來自富山嘅白蝦每一隻都晶瑩剔透,鮮甜度爆燈。

鰈魚邊經火炙後魚油滿滿,好香。

厚燒牛舌($58)

牛舌夠厚又有嚼勁,烤得香又唔乾呢!

燒白鱔($68)

外脆內軟,好香口!

炸沖繩飛天紅豬($118)

豬扒好鬆軟,有少少脂肪好好食,一啲都唔油膩。

巨峰乳酸($48)

柚子雪糕 (免費)
經理送俾我食,好Fresh呢!

2019-04-25 65 浏览
環境相當舒適;吧枱能看著兩位壽司師傅為自己精心泡製午餐!話說午餐set好豐富前菜有蟹籽沙律、麵豉湯、日式蒸蛋、日式前菜!中先說蒸蛋吧,超嫩滑好好味,加埋香菇菇,蟹柳,正!高質!蟹籽沙律,份量十足;味噌湯,唔會太咸,啱啱好;日本前菜,仲有有海踅、青瓜。牡丹柱貝海鮮丼 $128帆立貝大大粒,配上青檸;刺身鮮味、三文魚肥美多脂;温泉蛋生熟程度剛剛好,令海鮮丼更吸精!豚肉串燒定食 $118包括有豚肉,好厚實但爽口唔會un,最善喜中培根入面包住一粒看甜荔枝,燒冬菇、燒蕃薯⋯恰到好處;有驚喜的是:還有一個燒飯團:味噌飯團,脆脆的,紫菜另上,食到飽飽都停唔到要食埋個飯團!最後以海鹽雪糕作結今日真係肥妹仔啦

牡丹柱貝海鮮丼 $128

豚肉串燒定食 $118

最後以海鹽雪糕作結
今日真係肥妹仔啦
難得有個空閒既Cool Thursday🤪適逢早前有朋友介紹呢間質素不錯吃😋鍾情日本菜既小肥🤩🐷🇯🇵還掂行開黎尖沙咀一於黎返尋味獎勵下自己啦☺️🇯🇵位於尖沙咀山林道既味一番日本料理👨🏻‍🍳🇯🇵喺佐敦站D出口經彌敦道行過黎亦十分方便☺️呢度環境暴走東瀛風路線🇯🇵😆周圍掛滿唔同日式風味既擺設同布簾之餘😆而周邊亦放滿各款日式酒類十足居酒屋風格😆🇯🇵除左高枱Bar位邊睇邊食之外😆👨🏻‍🍳唔想坐Bar位亦有其他散枱讓食客選擇☺️另外亦有包廂讓食客選擇☺️讓客人置身於日本地道居酒屋既感覺⛩☺️店員亦好熱心體貼地招待😆氣氛亦配搭高質素既日式料理😋🍴特上錦繡刺身盛合以拖羅、金線鯛、牡丹蝦、帆立貝、油甘魚以及海膽既一流賣相豐富刺身盛合🤩🐟每款刺身都即叫即切夠哂新鮮😆🐟刺身夠哂新鮮鮮甜之餘脂肪比例亦均勻好有油香☺️件件厚切啖啖厚嫩魚生更是一絕🐟🤤👨🏻‍🍳當中海膽外表鮮黃色澤顯得更為新鮮🤤口感鮮嫩一啲都唔腥🤤😋薄燒安格斯牛扒定食 (170G)定食亦有配茶碗蒸以及前菜麵豉湯😆麵豉湯內充斥住滿滿既海帶同滑豆腐亦絕不馬虎☺️茶碗蒸夠哂足料之餘🥚🤤滿滿配料配合蒸得滑嫩入味既蒸蛋亦係充滿口感😋而主角安格斯牛雖然薄切但牛香依然🐮😋1
難得有個空閒既Cool Thursday🤪

讓客人置身於日本地道居酒屋既感覺⛩☺️
店員亦好熱心體貼地招待😆
氣氛亦配搭高質素既日式料理😋🍴

特上錦繡刺身盛合
以拖羅、金線鯛、牡丹蝦、帆立貝、油甘魚
以及海膽既一流賣相豐富刺身盛合🤩🐟

配合燒汁一齊煮帶出更多牛香鮮味🥩🤤👨🏻‍🍳🔥
最後以雪米滋及濃郁即磨咖啡作結☺️☕️
2019-04-25
2019-04-24 55 浏览
晚上與朋友到味一番日本餐廳吃了多款特上壽司及卷物,及端爐燒白鳝,各物新鲜口感好,令我們都非常滿意!(所點特上錦繡壽司中)尤喜曰本馬糞海胆,鲜!(口感有海水味)、燒忛立貝、甜蝦、金目鯛、針魚、左口魚.、大拖羅等等壽司鮮美無比,正!而亦點了蒲燒鱔魚串,外皮脆香肉內爽香,此做得非常出色!卷物也非常好及野菜色烏冬滑滑及海鲜味噌湯,料多!至尾叫了水物(甜品)柚子,及紅雪糕!環境清雅,也見服務員很敬業樂業,互相配合呼應食客所需,這夜是吃得很滿足的~各食物都很新鲜,而各款式很多,食品高檔,而厨師刀法細緻,厨藝精進!
晚上與朋友到味一番日本餐廳

(所點特上錦繡壽司中)

而亦點了蒲燒鱔魚串,外皮脆香肉內爽香,此做得非常出色!

卷物也非常好
及野菜色烏冬滑滑
及海鲜味噌湯,料多!

至尾叫了水物
(甜品)柚子,及紅雪糕!

2019-04-17 83 浏览
呢間日本料理座落於佐敦附近好多靚靚cafe經過開不妨explore下附近⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀餐廳裡面好有日本高檔壽司店既feel🇯🇵最正既一定係吧台望住師傅專心熟練咁處理魚生都真系一個享受😍呢到既午市套餐非常抵食有自家醃製既前菜,麵豉湯,日式蒸蛋同甜品食材新鮮,大部份更係日本直送最重要埋單係無需加一🤩⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣壽司8貫魚生丼💲198💭個賣相靚到哇出聲😍💭赤身吞拿魚同深海池魚都不錯💭加拿大海膽份量多而且鮮甜💭每一舊壽司都非常新鮮💭完全無魚腥味,十分有驚喜😋⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣鹽燒宮崎和牛定食💲298💭和牛入口即融😳💭肉質厚實得黎唔會韌到咬唔到💭夾一舊牛,點下燒汁,配埋啖白飯,真系極度滿足!😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣金目鯛刺身(2片)💲110 & 深海池魚(2片)💲90💭係極度厚切💭毫無腥味,非常鮮甜😋⠀⠀⠀⠀⠀◤味一番 ◥ ⠀ ⠀🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🗺∶尖沙咀山林道22-28號🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🤡趣味度:
呢間日本料理座落於佐敦
附近好多靚靚cafe
經過開不妨explore下附近
餐廳裡面好有日本高檔壽司店既feel🇯🇵
最正既一定係吧台
望住師傅專心熟練咁處理魚生
都真系一個享受😍

呢到既午市套餐非常抵食
有自家醃製既前菜,麵豉湯,日式蒸蛋同甜品
食材新鮮,大部份更係日本直送
最重要埋單係無需加一🤩
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣壽司8貫魚生丼💲198
💭個賣相靚到哇出聲😍
💭赤身吞拿魚同深海池魚都不錯
💭加拿大海膽份量多而且鮮甜
💭每一舊壽司都非常新鮮
💭完全無魚腥味,十分有驚喜😋
2⃣鹽燒宮崎和牛定食💲298
💭和牛入口即融😳
💭肉質厚實得黎唔會韌到咬唔到
💭夾一舊牛,點下燒汁,配埋啖白飯,真系極度滿足!😎
3⃣金目鯛刺身(2片)💲110 & 深海池魚(2片)💲90
💭係極度厚切
💭毫無腥味,非常鮮甜😋
⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Fd約我食lunch,佢知我鍾意食日本菜,所以帶我去嚟間新開嘅日本餐廳行到門口已覺得很華麗,金光閃閃的門口還有個玄關位置,更顯高級店內有幾間vip房每份lunch set也有前菜,麵豉湯,日式蒸蛋,蟹子沙律跟北海丼-有三文魚,油甘魚,甜蝦,帆立貝,海膽,每件size都比一般的大,超厚切,一件有一般刺身兩件的厚度,所以口感超好,非常新鮮,肥美蟹子沙律-蟹子很多,而且卜卜脆,青瓜絲爽脆,蟹籽配合青瓜絲,完美的混合,非常清新鹽煎安格斯牛扒定食(170g) -望落好大塊,淋得黎牛肉味勁濃,原味已好正,再配以自己製醬汁,味道更提升,另一外可沾溫泉蛋汁食,一餸三食,物超所值甜品:蜜瓜福餅-日本直送,整個外堅也有點像蜜瓜,外皮有少少淺綠色,非常堅韌;內餡是橙色蜜瓜蓉,蜜瓜味很濃,而且係新鮮蜜瓜味,不是合成的味道

行到門口已覺得很華麗,金光閃閃的

門口還有個玄關位置,更顯高級

店內有幾間vip房

北海丼

蟹子沙律

鹽煎安格斯牛扒定食(170g)

蜜瓜福餅
北海丼
蟹子沙律
鹽煎安格斯牛扒定食(170g)
蜜瓜福餅
  • 鹽煎安格斯牛扒定食
2019-04-16 46 浏览
呢晚美女朋友約我補祝生日飯,問我食日本野好唔好,我就當然say yessssss啦佢約左我黎佐敦呢度,話要同我食omakasa慶祝一下,所以當晚就book左坐壽司吧檯原來呢度既omakasa有三個價錢,價位唔算貴,好期待質素係點呢先黎既前菜同漬物已覺不俗,當中既鮟鱇魚肝軟滑,酸汁提鮮,叫人回味刺身部份既有清甜薄切既鱸魚,又有肥美無筋既油甘魚腩同赤身,仲有爽甜既赤貝添壽司質素高係相當高,不論係較淡口但清鮮既白身魚(左口魚+紫蘇花同島池魚)同蝦類(牡丹蝦+蝦膏同白蝦),定係油脂感較重既拖羅、海膽、赤鯥同金目鯛,款款都各有特別,同是美味既享受當中既白蝦壽司外表平凡,但個種甜到有黏口感覺既鮮味,係我睇到相既一刻都仲回味緊而海膽同拖羅呢啲一向深受大眾愛戴既款式固然高質滋味,而我最愛既赤鯥經過輕炙,魚脂更甚,不愧為我既愛物之一就算係湯品同烏冬既質素都同係非常優,蜆湯中既蜆肉飽滿無砂兼鮮甜,烏冬則係幼滑彈牙而個拖羅手卷就係美女朋友當晚一讚再讚既item我地雖然已經好滿足,但店員推介我地要試試佢地既串燒,所以我地再on top加左串燒牛舌同佢地自家製既雞肉棒只能夠講係無介紹錯!!!真係好值得一試,絕對

而個拖羅手卷就係美女朋友當晚一讚再讚既item

只能夠講係無介紹錯!!!
真係好值得一試,絕對絕對唔會後悔

最後再食埋一球濃滑既雪糕....此夜令我“回”味唔止“一番”啦
庆祝纪念
生日
2019-04-14 48 浏览
呢個幾月實在太忙太辛苦,決定要食返餐好既🥰見最近IG個d都有好多關於Omakase既post,搞我成日心思思想去食,上網睇過好多間,見呢個味一番既價錢又唔算好離地🤙🏻呢個就係今日Menu,而我今晚就選擇左番($900)呢個set🤩第一款既Appetizer就係魚肝,本身都好怕,驚會好腥,點知又幾好食喎,有驚喜💓呢款就係左口魚邊,口感唔錯,上面配埋紫蘇花,唔單只伴碟靚,另外花嘅香味仲可以平衡返魚嘅油脂,食落就清新啲爽啲🤙🏻其實食Omakase其中一樣中意既就係,望住壽司師傅用心咁準備每一道菜,好嚴肅好專心,但得閒又會同你講吓笑,介紹下一啲日本文化,簡直係至高無上嘅享受🤪🥰呢一款牡丹蝦壽司係我全晚最鍾意架,上面橙橙地色嘅就係蝦腦,平時嘅我係唔會食蝦膏同蝦腦架,因為怕腥😖但呢一款絕對唔腥,而且蝦膏嘅味有少少似櫻花蝦乾,好香口,超中意呢一款💓💓帶子同黑松露都係我嘅最愛之一,毫無疑問呢一款絕對啱我口味🤪係海膽壽司阿~上面黑黑地色既就係新鮮海帶,試問有邊個可以抗拒到啊🤤哇🤤呢款肥大肉厚既拖羅壽司,簡直將全日既幸福感升到最高,油脂嘅分布恰到好處,食落啱啱好,有啲飽肚但就唔會好油膩☺️本來以為拖羅就係呢
呢個幾月實在太忙太辛苦,決定要食返餐好既🥰

帶子同黑松露都係我嘅最愛之一,毫無疑問呢一款絕對啱我口味🤪

本來以為拖羅就係呢一晚嘅壓軸,點知壽司師傅又向我呈上呢個拖羅手卷😲唔好睇佢好似係一個普通手卷咁簡單呀,師傅係做之前將紫菜烘一烘,所以食嘅時候紫菜都好脆,而且唔會有一咬成個手卷散晒嘅情況出現,都係一個小伎倆嚟㗎🤓🤙🏻

由於有圖片上載嘅數量限制,我就揀咗全晚我最鍾意食嘅嘢擺上黎同大家分享,總括嚟講我都好推介呢一間Omakase,性價比高‼️

2019-04-09
  • 鮟鱇魚肝
  • 牡丹蝦壽司
為了慶祝朋友生日,知道他喜歡吃日本菜,就專程帶他到鬧市尖沙咀附近的味一番居酒屋吃生日晚餐。店員隨即安排我們坐梳化位置,可以直望吧枱,一邊食一邊睇住師傅整壽司。餐廳的牆上裝修設計日式化,就像這幅牆壁一樣很多魚兒在游水,正好媲美日本刺身魚🇯🇵。另外還有不同種類的酒樽及擺設。餐牌一大本,而且圖文並茂、選擇繁多,非常吸引。先來幾份餐前小食,當中的小碟入面有幾塊牛舌,除咗好入味之外,牛舌質感好林。還有安康魚肝等。刺身一盤也很吸引,入面總共有三款刺身,包括赤貝及中吞拿魚腩刺身等。中吞拿魚腩刺身非常肥美大件,條紋平均清晰可見,食落去味道新鮮而且有口感,大愛!油甘魚腩壽司燒一燒更加香口,表皮紅色見到有燒燶的痕跡,夾雜魚油、刺身及飯一齊食相當滿足。鮮帶子壽司面頭有一些黑松露醬,亦相當吸引。不得不叫每次食串燒都必叫的厚燒牛脷,這裏的牛脷真是零舍好食過人,外皮帶一點脆口,最重要係肉質林,而且味道剛好不會太鹹。還有蘆筍豚肉卷及自家製雞肉丸等都非常出色。最後店員更送我們兩個雪糕球,原來是日本的柚子雪芭,還咬到一粒粒黃色的柚子。難怪每次經過見到都非常滿座,原因就是餐廳的食物質素高,服務態度好,必定會再encore

另外還有不同種類的酒樽及擺設。

餐牌一大本,而且圖文並茂、選擇繁多,非常吸引。

還有安康魚肝等。

鮮帶子壽司面頭有一些黑松露醬,亦相當吸引。

還有蘆筍豚肉卷及自家製雞肉丸等都非常出色。

難怪每次經過見到都非常滿座,原因就是餐廳的食物質素高,服務態度好,必定會再encore。
2019-04-09 49 浏览
同同事去山林道搵食,見到呢間日本野環境唔錯,睇下餐牌,價錢合理又唔算好貴,入去試下~Lunch Set都幾抵食,有前菜、沙律、日式蒸蛋、麵豉湯、白飯好足料~ 新鮮~花角切什錦丼 $128週替串燒定食 $118串燒只係用左黑椒同少少鹽,原汁原味,飯團搽左醬汁燒,外面燒到脆卜卜,好食~最後仲有甜品 - 蜜瓜福餅
好足料~ 新鮮~

花角切什錦丼 $128

週替串燒定食 $118

最後仲有甜品 - 蜜瓜福餅
2019-04-09 51 浏览
平時成日經過山林道,都不為意有間日本菜位於轉角位教堂附近,剛好經過這裏,我們兩人就特意去試一下。餐廳燈光柔和舒適,座位以木為主,有梳化及吧枱位置等,另外在較入的位置還有幾間房間,也適合一班朋友把酒談天的好地方。店員非常體貼,隨即俾咗兩杯茶水我們。實在太肚餓了,先來兩份前菜,蔬菜味道好新鮮,而且口感脆口,點醬汁一齊食更加開胃。我們也不忘點了幾款刺身,當中包括白子刺身、不說不知道原來是魚的精子,配以蔥花同醬汁一齊食又幾Creamy。然後就是我們最喜歡吃的壽司🍣,火炙燒的金目雕壽司,配以面頭的一點柚子醬,新鮮的金目雕魚肉隨即溶入我口中,但又有咬口。另外還叫了一些熟食。自家製雞肉丸配以生雞蛋連醬汁,外皮香脆嘅雞肉點雞蛋汁一齊食,質感好滑溜,雞肉亦燒得好香,咁樣食味道都幾match。最後再加一碟鰻魚炒飯,為呢一餐豐盛的日本菜畫上句號。我們兩人又食刺身、壽司、熟食、串燒等不同款式類別的食物,最後結帳都只是$1600左右,最重要是每款食物新鮮即叫即整,非常美味,感覺值回票價。

店員非常體貼,隨即俾咗兩杯茶水我們。

另外還叫了一些熟食。

最後再加一碟鰻魚炒飯,為呢一餐豐盛的日本菜畫上句號。

我們兩人又食刺身壽司、熟食、串燒等不同款式類別的食物,最後結帳都只是$1600左右,最重要是每款食物新鮮即叫即整,非常美味,感覺值回票價。

2019-04-05 24 浏览
山林道都算幾多野食🧐今日個fd 子話不如去食個lunch 先行街買夏天衫😋佐敦站行5分鐘就到👍🏻唔難搵路👍🏻一點lee d 食飯時間真係差不多full house😋睇黎無選擇錯🤤三個fd 子一齊食就緊叫緊想食既野開心share 😋😋💓😻前菜係茶碗蒸😽入面有菇同埋蟹柳嫁🤤有料到呀👍🏻⛅️五點刺身定食($148)五樣既刺身包括(油甘魚、吞拿魚、左口魚、帶子同三文魚🍣)切到全部正方形粒粒🤤🤤無敵厚切呀媽咪呀😍肥美子😍吞拿魚肥厚到好似啫喱咁呀😍!好新鮮!當中我最帶子夾住檸檬重有啖啖既檸檬味🤤🤤🤤🤤上面重有燒飯團仔😻 外面燒到金金黃黃既飯!再包住d 脆脆既紫菜🤤🤤🤤🤤好好味呀🤤刺身係配蟹籽沙律既🥳⛅️豚肉炒金菇露荀($88)露荀蘿蔔絲既甘甜🤤炒埋半肥瘦豚肉🤤配白飯👍🏻炒得岩岩好唔會太油👍🏻好味道😋 份量都好多,佢既豆腐粒粒好有驚喜bro 😽 入面係滑豆腐唔覺唔覺食曬成碗飯🤣⛅️牛肉串燒定食($118)牛牛牛串🤤三隻唔同口感既牛牛😁 啖啖肉,由薄到厚!三隻都好重牛味!唔會燒得乾😽 肉汁保留左係入面😻🤤有蝦,蘑菇,日本小甜薯同小沙律小甜薯依然係我既最愛😁 真甜味!甜入心💓上面重有燒飯團仔😻 外面燒到金金黃

山林道都算幾多野食🧐
今日個fd 子話不如去食個lunch 先行街買夏天衫😋

佐敦站行5分鐘就到👍🏻唔難搵路👍🏻
一點lee d 食飯時間真係差不多full house😋
睇黎無選擇錯🤤

三個fd 子一齊食就緊叫緊想食既野開心share 😋😋💓😻

前菜係茶碗蒸😽入面有菇同埋蟹柳嫁🤤有料到呀👍🏻

⛅️五點刺身定食($148)

刺身係配蟹籽沙律既🥳

⛅️豚肉炒金菇露荀($88)
露荀蘿蔔絲既甘甜🤤炒埋半肥瘦豚肉🤤配白飯👍🏻

唔覺唔覺食曬成碗飯🤣

⛅️牛肉串燒定食($118)

有蝦,蘑菇,日本小甜薯同小沙律
小甜薯依然係我既最愛😁 真甜味!甜入心💓
上面重有燒飯團仔😻

⛅️甜品💓密瓜福餅

睇得又食得☺️日本黎既甜品仔,就是detail🤤 外面綠色既糯米茲皮🤤入面係好香既橙色密瓜味😌👍🏻神還原密瓜特色😍

高質日本食店呀🥳!成為左我既尖沙咀美食地圖😋😋😋😋😋店家既親切令人回頭率好高😌👍🏻