2019-03-05 38 浏览
週末想食日本菜🥰🥰行過左尖沙咀就試食番呢間新裝修好味一番入到去個環境係舒適既服務員都會全動會問你想食啲咩既態度一流先黎左個冰菜第一次食口感唔錯再之後叫左個特上雜錦刺身呢間刺身真係好想特別推介一下真係取材係新鮮,你食會食得出係與眾不同真心推介之後我好特別我單點左個牛舌試下又係好得👍🏻👍🏻👍🏻特別之處牛舌佢係厚切但佢燒完出黎係無燒焦同食落係外脆內軟鍾意食牛舌嘅朋友可以試一試之後就食左火炙碟魚邊壽司日本馬糞海膽壽司(呢個一般)島池魚腩壽司呢個又係特別既針魚身刺身口感係好好咬幾有(銀力)
週末想食日本菜🥰🥰

先黎左個冰菜
第一次食口感唔錯

再之後叫左個特上雜錦刺身
呢間刺身真係好想特別推介一下
真係取材係新鮮,你食會食得出係與眾不同
真心推介

同食落係外脆內軟
鍾意食牛舌嘅朋友可以試一試

之後就食左
火炙碟魚邊壽司
日本馬糞海膽壽司(呢個一般)

島池魚腩壽司

呢個又係特別既針魚身刺身
口感係好好咬幾有(銀力)

• 刺身
2019-02-28 38 浏览
今晚朋友說帶我到山林道食好西,來到這家”味一番”一嚐高質日本料理。入到餐廳坐在吧枱的位置,也開始漸漸滿座,感覺很不錯。今天朋友發板,我只管食就得。赤貝裙邊麵豉青瓜,作開胃前菜不錯。魚肉晶瑩剔透,較清淡爽身,蘸上特調的薄切魚汁帶酸,很醒胃。冰菜新鮮脆口爽身,蕃茄酸甜汁潤。新鮮安康魚肝 $98魚肝細滑而不膩,用上酸汁、海帶作中和。吞拿刺身 $90魚味香濃肉質軟腍。油甘魚腩刺身 $60油脂香極豐富,厚切口感一流,肉質柔嫩,魚味香濃。火炙過油份溢出,肉質極腍軟,香滑細嫩。三文魚籽粒粒晶瑩,在口中爆出鮮味。帶子厚身,把壽司飯都全遮蓋住了,鮮甜肉嫩。魚湯十分濃郁,富有膠質感,嘴都被粘住了,很少飲到這樣濃郁的魚湯,配上稻庭烏冬,一滴不漏全清光太美味了。

前菜 $15

赤貝裙邊麵豉青瓜,作開胃前菜不錯。

島池魚薄切 $125

魚肉晶瑩剔透,較清淡爽身,蘸上特調的薄切魚汁帶酸,很醒胃。
冰菜蕃茄沙律 $88

冰菜新鮮脆口爽身,蕃茄酸甜汁潤。

新鮮安康魚肝 $98
魚肝細滑而不膩,用上酸汁、海帶作中和。
吞拿刺身 $90
魚味香濃肉質軟腍。
油甘魚腩刺身 $60
油脂香極豐富,厚切口感一流,肉質柔嫩,魚味香濃。

火炙三文魚腩壽司 $32

火炙過油份溢出,肉質極腍軟,香滑細嫩。

三文魚子壽司 $88

三文魚籽粒粒晶瑩,在口中爆出鮮味。
鮮帶子壽司 $58

帶子厚身,把壽司飯都全遮蓋住了,鮮甜肉嫩。
鯛魚湯稻庭烏冬 $138

三文魚子壽司 $88
鮮帶子壽司 $58
鯛魚湯稻庭烏冬 $138
2019-02-28 32 浏览
市面上形形色色的居酒屋,這間位於佐敦的日式居酒屋用料不俗,值得來此一試。裝修以木色為主調,充滿和風,環境寬闊舒服,分別有壽司吧臺及卡坐,可邊欣賞師傅的刀功,邊享受食物。前菜(一品)赤幹刺身師傅刀功好厲害,每一片都厚薄均勻,片片通透潤澤,入口即溶,鮮味突出!特上錦繡刺身六款刺身包括:深海池魚、海膽、拖羅、牡丹蝦、鱸魚、帆立貝。刺身均是新鮮厚切,深海池魚厚身,口感爽口彈牙有韌性,魚肉結實鮮甜。海膽濃滑而香稠,入口軟滑細緻,味道帶天然海水味,融化在嘴間。大拖羅肥美,魚脂香濃,甘香肥美,魚肉柔嫩,入口即融。牡丹蝦晶瑩剔透,肉質彈牙爽口,膠質非常重。鱸魚肉質柔軟且味道清淡。帆立貝鮮甜美味,厚肉飽滿,口感嫩滑,入口鮮甜甘香。火炙碟魚邊壽司火炙三文魚腩壽司火炙後的碟魚魚油滲出來,色香味俱全!黑龍牛油果卷而每一件都鋪滿大大的鰻魚,鰻魚魚肉細緻,油脂極豐富,醬汁甜蜜味美,油脂豐富,而且無骨,亦不會「嚡」口。與蟹籽、牛油果堆疊成藝術品一樣,層次分明,造型好看。牛油果果肉香濃細膩,吃起来感覺很新鮮,口感嫩滑。牛肉稻庭烏冬 烏冬的質感滑溜煙韌,口感彈牙,也特別軟滑。但牛肉有點失望,似是普通肥牛,牛味不算突出,

前菜(一品)
前菜(一品)

火炙碟魚邊壽司
火炙三文魚腩壽司
火炙後的碟魚魚油滲出來,色香味俱全!

牛肉稻庭烏冬
烏冬的質感滑溜煙韌,口感彈牙,也特別軟滑。但牛肉有點失望,似是普通肥牛,牛味不算突出,肉味不夠。湯頭清淡,整體很普通。
牛肉稻庭烏冬
2019-02-21
2019-02-27 211 浏览
今日男朋友帶我去食好野,佢揀左間係尖沙咀地舖嘅日本料理。店舖主要用木去裝潢,一入去好企理,好有日式風格。我哋打算試下個omakase,所以就揀左坐bar枱。我哋好多嘢都想試,所以就先點左一份omakase,再散叫左其他日式料理。<Omakase 一 鮨10貫 - 真鯛,$600>第一件係真鯛,好鮮甜,同本身加左調味,好好食。<Omakase 一 鮨10貫 - 油甘魚,$600>第二件係油甘魚,好肥美,但又一啲都唔膩。<Omakase 一 鮨10貫 - 池魚王,$600>第三件係池魚王,呢個比較有口感不過唔韌,有少少肥。<Omakase 一 鮨10貫 - 甘目鯛,$600>第四件係甘目鯛,呢件係燒過,比起頭先嘅更香,而且好腍好好食。<Omakase 一 鮨10貫 - 赤貝,$600>第五件係赤貝,呢件好鮮甜又勁爽口,完全無腥味,超級好食。<Omakase 一 鮨10貫 - 鮮帶子,$600>第六件係鮮帶子比起出面食嘅厚實好多,好爽口同好甜。<Omakase 一 鮨10貫 - 牡丹蝦,$
今日男朋友帶我去食好野,佢揀左間係尖沙咀地舖嘅日本料理。

店舖主要用木去裝潢,一入去好企理,好有日式風格。

我哋打算試下個omakase,所以就揀左坐bar枱。

Omakase 一 鮨10貫 - 真鯛

Omakase 一 鮨10貫 - 油甘魚
<Omakase 一 鮨10貫 - 油甘魚,$600>
第二件係油甘魚,好肥美,但又一啲都唔膩。

Omakase 一 鮨10貫 - 池魚王
<Omakase 一 鮨10貫 - 池魚王,$600>
第三件係池魚王,呢個比較有口感不過唔韌,有少少肥。

Omakase 一 鮨10貫 - 甘目鯛
<Omakase 一 鮨10貫 - 甘目鯛,$600>

Omakase 一 鮨10貫 - 赤貝
<Omakase 一 鮨10貫 - 赤貝,$600>
第五件係赤貝,呢件好鮮甜又勁爽口,完全無腥味,超級好食。

Omakase 一 鮨10貫 - 鮮帶子
<Omakase 一 鮨10貫 - 鮮帶子,$600>
第六件係鮮帶子比起出面食嘅厚實好多,好爽口同好甜。

Omakase 一 鮨10貫 - 牡丹蝦
<Omakase 一 鮨10貫 - 牡丹蝦,$600>
第七件係牡丹蝦,上面加左蝦膏,好爽口鮮甜,好滿足。

Omakase 一 鮨10貫 - 池魚邊
<Omakase 一 鮨10貫 - 池魚邊,$600>
第八件係池魚邊徙,呢件都入係燒過嘅,好肥美又好爽口。

Omakase 一 鮨10貫 - 拖羅
<Omakase 一 鮨10貫 - 拖羅,$600>
第九件係拖羅,呢件都好肥美,而且無咩筋。

Omakase 一 鮨10貫 - 日本海膽
<Omakase 一 鮨10貫 - 日本海膽,$600>
第十件係日本海膽,超級鮮甜,好好味,食完係超級大滿足。

辣酒煮蜆
<辣酒煮蜆,$98>
我哋本身都好鐘意食蜆,原本都擔心辣,之後一試個湯,個味道岩岩好,又唔會好重味精,最後我哋仲飲哂啲湯!啲蜆都幾鮮甜好食,而且係無沙!

鰻魚炒飯
<鰻魚炒飯,$148>
個鰻魚炒飯炒得幾香,其實都唔錯,不過對比其他就失色少少。

<厚燒牛舌,$58>
呢個厚燒牛舌係男朋友嘅重點推介,燒得好好,又厚切,最重要係完全唔會韌,一定要食!

Omakase 一 湯稻庭烏冬
<Omakase 一 湯稻庭烏冬,$600>
呢個湯稻庭烏冬係跟omakase,個湯都好好飲,而且係高級烏冬,好煙韌。

Omakase 一 - 小砵
<Omakase 一 小砵,$600>
其實呢兩個小砵到左好耐,我哋一路無食到佢哋,直到食哂壽司先留意到,竟然芥末魷魚咁好食!個蕃茄都唔錯,兩碟都即刻比我哋掃哂!

巨峰梳打特飲、芒果梳打飲特飲
<巨峰梳打特飲、芒果梳打飲特飲,$48一杯>
比起出面嘅好飲,無咁假。

鹽味雪糕
<鹽味雪糕,$28>
呢個鹽味雪糕好特別好好食,少少咸,但食落好夾好清!

<柚子雪葩,$28>
柚子雪葩比男朋友大讚好清新,而且有少少果肉咁,幾好食!

整體而言,個omakase真係好好食,每一件壽司都好鮮甜又好厚實,好好食。雖然價錢唔係話好平,但係絕對對得起個價錢,有budget嘅絕對值得一試。無論環境、食物同服務,我哋都一致同意係好好,下次會帶埋屋企人食omakase!
2019-01-29
Omakase 一 - 小砵
巨峰梳打特飲、芒果梳打飲特飲
鹽味雪糕
2019-02-26 144 浏览
日本野成日都好想食 今日嚟到尖沙咀去咗山林道試吓呢一間小店 黎到比安排坐係吧枱位看到壽司師傅切刺身整壽司過程 當時店內客人唔算多 佢有提供set 選擇亦有散叫嘅選擇但朋友想咩都試吓所以就散叫左坐低比安排兩款前菜🔸前菜豆瓣青瓜🔸左口魚刺身 🔸針魚剌身🔸島池魚 刺身每樣數片 足夠2人食用 每樣都食 店內提供多款當造魚選擇 足夠喜歡吃魚刺身人士🔸金目鯛壽司🔸吞拿魚壽司非常厚切的吞拿魚 大大件 食落新鮮 甜美🔸火炙鰈魚邊壽司被火炙過的魚帶點焦香 魚質比較多油 另外仲叫左不少熟食 串燒🔸自家制雞肉棒肉內有雞軟骨和雞肉溝成 做成棒 燒得焦香 再配上日本醬汁 再加上日本生雞蛋🥚 足以一口接一口 🔸鹽燒黑豚腩勁似燒肉 加埋d葱醬油🔸荔枝豚肉卷 加上荔枝感覺新鮮 咬下d荔枝汁會爆出 加埋肉一齊 口感不錯 有互相乎應的作用🔸煙肉蠔卷要趁熱食 不然會有腥味🔸燒鰻魚串加上醬汁一流 肉質較肥🔸炸豆腐加上湯汁 但本來的炸豆腐外表無被浸林 仲好有脆口
日本野成日都好想食 今日嚟到尖沙咀去咗山林道試吓呢一間小店 黎到比安排坐係吧枱位看到壽司師傅切刺身壽司過程 當時店內客人唔算多 佢有提供set 選擇亦有散叫嘅選擇
但朋友想咩都試吓所以就散叫左

🔸炸豆腐
加上湯汁 但本來的炸豆腐外表無被浸林 仲好有脆口
2019-02-18
2019-02-25 30 浏览
山林道有好多唔同款式的餐廳,而好食的餐廳都有很多,朋友介紹咗呢間日本餐廳 味一番,聽個名都令人好想來食。餐廳位置方便易搵,裝修簡約高格調。今晚客人頗多,我地今晚被安排坐在餐廳中間,位置寬敞舒適。前菜二品,椰菜沙律汁煮牛肉,味道濃郁,入味軟稔。油菜花沙律,平時比較少食到咁新鮮的油菜花,清新爽脆,開開胃之選。自家制梅酒,口感比較偏酸甜,梅子味香濃,杯中有一粒大大粒的梅子,咬落軟稔香甜,香味散發。特上錦繡刺身,$538, 有六款刺身,赤蝦,鱸魚,油甘魚,帶子,加拿大海膽,拖羅等,味道鮮甜嫩滑,新鮮美味,拖羅雪花油脂分佈平均,入口即溶。厚燒牛舌,即燒多汁,嫩滑鮮甜,牛肉味濃郁。燒白鱔,燒得香脆,咬落香甜,魚肉軟稔香甜,田脂味散發,口感層次豐富。鹽燒雞中翼,雞肉軟稔濃郁,多汁味濃,香脆入味。銀鱈魚西京燒,魚肉鮮甜,肉質呈白色,油脂豐富,入口豐膄,魚香味濃郁。蝦頭麵䜴湯,用上剛才刺身的赤蝦蝦頭煲成的味噌湯,蝦味滲入湯當中,十分鮮甜入味,咸度適中。甜品叫咗個芝士雪糕,原來味道可以如此濃郁,芝士咸香可口,同雪糕的香滑味道好夾,入口即溶軟稔,令人食不停口。

餐廳位置方便易搵,裝修簡約高格調。
今晚客人頗多,我地今晚被安排坐在餐廳中間,位置寬敞舒適。

前菜二品,椰菜沙律汁煮牛肉,味道濃郁,入味軟稔。

厚燒牛舌,即燒多汁,嫩滑鮮甜,牛肉味濃郁。

鹽燒雞中翼,雞肉軟稔濃郁,多汁味濃,香脆入味。

2019-02-21 123 浏览
佐敦地鐵站步行幾分鐘即可抵達店舖,店舖門面很大可以看到內里實際情況,分別有壽司吧臺及卡坐。整間店以日式居酒屋裝修,再配置寬闊舒服空間。前菜二品安鱇魚肝有著海底鵝肝之稱,口感油潤香滑,入口即融,帶魚油香卻沒半點腥味。師傅提供香蔥及蘿蔔蓉讓你自由配搭。自家制梅酒梅酒味道更為濃郁芬芳,入口柔順香滑。每杯均配一大粒梅子,梅子入口柔軟即化,酒香濃郁。梅酒果味突出梅香味濃烈蓋過酒味,感覺輕盈易入口。特上錦繡刺身深海池魚: 厚身池魚口感爽口彈牙柔滑有韌性,魚肉結實越咬魚味越香濃,魚香而鮮甜。鱸魚: 鱸魚肉感與鯛魚相似,肉質柔軟且口味清淡。帶子: 整件大而厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香。牡丹蝦: 晶瑩剔透飄紅,蝦頭帶透明感,肉質彈牙爽口重膠質,味道鮮甜。大拖羅: 整件肥美,脂肪飽滿,肉質鮮滑柔軟帶香脂香,入口即融。海膽: 份量很足,濃滑而香稠,入口軟滑細緻,味道香濃富天然海水味,化在嘴間。厚燒牛舌牛舌火喉燒至洽到好處,牛舌厚身大片,口感富有彈性,肉汁豐富香氣撲鼻,有種融化在口中之感。燒白鱔白鱔皮燒至微焦帶脆,魚肉肉質火喉剛好,肉質晶瑩剔透,質感爽口彈牙中透著滑溜而香嫩。銀鱈魚西京燒鱈魚

前菜二品

安鱇魚肝

自家制梅酒

特上錦繡刺身

鱸魚: 鱸魚肉感與鯛魚相似,肉質柔軟且口味清淡。

燒白鱔

銀鱈魚西京燒

鱈魚魚皮焦脆,銀鱈魚脂肪含量較高平均分佈整條魚,魚肉肉質油潤香滑幼嫩,滲出濃厚魚油香,美味佳餚也。

自家制雞肉棒

雞肉棒外表香脆,雞肉結實肉嫩,雞味濃郁,咬下柔中滲出雞汁,配上新鮮蛋汁,香味四溢。

蝦頭麵鼓湯

店家會詢問是否烹煮刺身盤里的牡丹蝦頭,有香炸及滾湯兩種選擇。熱騰騰的湯及麵鼓兩者融合,味噌香帶有鮮蝦甜及鮮味。

柚子雪葩
味道清香帶點酸甜,夾住淡淡柚子香氣,口感細膩中帶果粒,入口冰極即化,柚子感覺較為輕盈。

整體來說,食物平均水準高,對高要求的朋友是個好選擇!不過晚飯時間即使平日也滿座,建議提早訂位免得白行一趟。
  • 自家制梅酒
  • 厚燒牛舌
  • 鮟鱇魚肝
  • 燒白鱔
  • 銀鱈魚西京燒
  • 蝦頭麵鼓湯
  • 特上錦繡刺身
2019-02-12 74 浏览
今日約咗個朋友傾公事,新年食嚟食去都係中餐,不如今日試下新意思,去咗食山林道嘅日本餐廳|味一番^。間餐廳嘅裝修好新好靚,但原來已經在山林道做咗二十幾年,只是最近轉咗位置。我哋三個人叫咗三個lunch定食:有好惹味嘅博多魷魚天婦羅定食好新鮮嘅牡丹拉貝海鮮丼刺身定食同好有心思嘅豚肉串燒定食我哋覺得最有驚喜係佢哋的荔枝豚肉串,令到啲豬肉冇咁油膩,同埋甜蕃薯串,煙煙靭靭好特別。佢哋嘅日本咖啡,非常正宗,好好飲。餐廳服務態度一流,價錢合理,這一餐我們食得很愉快很滿足。

我哋三個人叫咗三個lunch定食:

有好惹味嘅博多魷魚天婦羅定食

好新鮮嘅牡丹拉貝海鮮丼刺身定食

同好有心思嘅豚肉串燒定食

佢哋嘅日本咖啡,非常正宗,好好飲。

餐廳服務態度一流,價錢合理,這一餐我們食得很愉快很滿足。
2019-02-11 184 浏览
市面上形形色色的居酒屋,各走不同的路線,不過連師傅發辦也涉獵的卻不多,因為所需要的料理技巧絕對不低。這間居酒居我幾年前光顧過,用料不俗,值得來此一試,所以我就孤身一人來這裡,單點一些小品,再試試他們的手藝。先來的冰菜番茄沙律非常爽脆,冰菜的水準頗高,咬下去有回彈感,很好吃。左口魚作為前菜是恰如其分,淡口但無筋,帶酸的醋令它不致喧賓奪主。日本真蠔的件頭很大,不過味道不算非常突出,到這裡,小撮醃蘿蔔的功能就發揮了穴子魚苗也就是星鰻,味道淡而質感嫩滑,沾上醬油一吞而下,就像是在吃米線一樣,非常有趣。接下來才是重頭戲,刺身部分,島池厚實肥美,爽口而帶魚鮮,難怪是魚中貴族。(島池又叫深海池)赤身帶濃郁吞會香卻不會腥,水準甚高。懂得吃的,吃吞拿一定是先吃赤身!赤貝竟然爽脆至此,有著不輸師傅發辦的貝類香。鮨類帆立貝非常爽脆又鮮甜,不會有扁塌的軟稔感,很正!左口魚邊是市場上極高性價比的一款,炙燒一下就把油脂迫出,油香非常重!拖羅魚蓉用的是鮮紫菜包裹,配搭也是不錯。串燒也是高潮迭起,超厚的牛舌烤得非常好,5成熟左右,爽口肥美彈牙又不帶筋,非常好吃!此外自家制雞肉棒配上日本進口的雞蛋,吃下去蛋香充足,濃稠

赤貝竟然爽脆至此,有著不輸師傅發辦的貝類香。

鮨類
帆立貝非常爽脆又鮮甜,不會有扁塌的軟稔感,很正!
拖羅魚蓉用的是鮮紫菜包裹,配搭也是不錯。

此外自家制雞肉棒配上日本進口的雞蛋,吃下去蛋香充足,濃稠而重味,雞棒內還有粒粒軟骨,很有趣的兩重口感~

鯛魚奶湯是及得上師傅發辦的質素,魚湯濃而不咸,鮮而不腥,加入豐富的草菇去腥,非常好喝!
题外话/补充资料: 服務也是仿OMAKASE的質素,超密的添茶,收碟,極禮貌的貼心服務,說是OMAKASE的級別也不為過(事實上這家店也有OMAKASE SET呢)
2019-02-01 58 浏览
當日中午同同事經過尖沙咀,經過山林道,於是想食日本菜。發覺門面裝修比較豪華大方,於是入來進食午餐。當日天氣非常凍,於是點了一個鰻魚飯定食。他們有沙律以及麵豉湯。麵豉湯非常有驚喜,濃郁有層次,香甜且帶肉類的味道,令人欲罷不能﹔香濃得嚟令人覺得很陶醉。鰻魚飯生熟度剛好,入口又嫩滑。濃濃的鰻魚汁及肉香慢慢滲出,野味不太辣。吃不了辣的朋友最啱不過。他們這間食店嘅鰻魚味鮮好彈牙,趁熱食最好。鰻魚飯亦有紫菜在旁邊, 新鮮有彈性。都係因為比較晚才去到, 菜式品種雖然不多,但絕不欺場。食物質量十分高分量也不少。因為同事食量比較大,另外點了一些刺身。有三文魚及吞拿魚。都是非常新鮮,令人食指大動。食店方面亦很貼心見客人想喝湯,就主動問客人是否需要加。😘希望過年嘅時候可以同朋友過嚟團年飯再行花市。😊
當日中午同同事經過尖沙咀,經過山林道,於是想食日本菜。

發覺門面裝修比較豪華大方,於是入來進食午餐。

麵豉湯非常有驚喜,

鰻魚飯生熟度剛好,入口又嫩滑。
他們這間食店嘅鰻魚味鮮好彈牙,趁熱食最好。

鰻魚飯亦有紫菜在旁邊, 新鮮有彈性。

因為同事食量比較大,另外點了一些刺身
有三文魚及吞拿魚。都是非常新鮮,令人食指大動。

食店方面亦很貼心見客人想喝湯,就主動問客人是否需要加。😘

希望過年嘅時候可以同朋友過嚟團年飯再行花市。😊
2019-01-28 49 浏览
好難得先約到個好耐無見既fd,所以就決定簡間好啲既餐廳食番餐好既🤤🤤最後決定左簡呢間味一番,完全無令我地失望😍😍一入到去,我地就簡左坐高枱既位置,因為我同朋友都好享受望住廚師整野食,仲可以望住不同原條新鮮既魚,感覺真係好幸福🥰🥰赤幹刺身$125🐟🐟師傅係切刺身魚前仲好熱情show左條魚比我地睇,仲介紹話條魚其實好長,呢到只係個頭既一部分😂😂呢個魚刺身食落真係好鮮甜,就有淡淡既柚子香,食落好特別🥰🥰日本真蠔$88呢隻蠔一上枱已經好有驚喜,好大隻而且睇落已經脹卜卜,係比人未食已經知好新鮮既感覺。一放落口,真係勁爽甜,咬落愈食愈creamy,而且海水味好濃郁🤤🤤中意食蠔既人講真,不能錯過😍😍白子刺身 $128雖然知道佢係魚既精巢,但聽講佢係超好既美容佳品,所以都決定試一試🤭🤭未放入口之前都好擔心,驚會有怪味,但一食就發現,原來味道係好鮮甜再加creamy,完全無怪味仲要味道好正😍😍三款刺身(由左至右)油甘魚腩 $60金目鯛 $110中拖羅 $240油甘魚腩既味道偏清,適合中意淡淡地味既朋友仔,而金目鯛味道比油甘魚腩濃,同時都好夠鮮甜,而中拖羅係我既最愛,雖然最貴但真係值得,一咬個下,啲油脂已

赤幹刺身$125🐟🐟

呢個魚刺身食落真係好鮮甜,就有淡淡既柚子香,食落好特別🥰🥰

日本真蠔$88

白子刺身 $128

三款刺身(由左至右)
油甘魚腩 $60
金目鯛 $110
中拖羅 $240

油甘魚腩既味道偏清,適合中意淡淡地味既朋友仔,而金目鯛味道比油甘魚腩濃,同時都好夠鮮甜,而中拖羅係我既最愛,雖然最貴但真係值得,一咬個下,啲油脂已經溶曬出黎,成口都係油香,真係超正!🥰🥰

4款壽司🍣 (由左至右)
針魚壽司
火炙鰈魚邊壽司
鮮帶子壽司
鯖魚壽司
呢幾款既壽司同樣由左食到右😋😋每款壽司都好精緻,而且各具特色。而我最鍾意既係帶子壽司,帶子超大粒而且超級鮮甜😍😍絕對係我會再返嚟食嘅原因🥰🥰

而且另外都叫左四款串燒,豬、牛、雞每樣都叫左試一試,而我最中意既係佢既燒牛舌,雖然佢只係簡單咁落咗啲鹽同黑椒作調味,但就完全已經帶得出牛嘅鮮味,而且係超級juicy,一路食住真係覺得好幸福🥰🥰

最後我地就叫咗開心果雪糕同埋柚子雪葩作甜品,亦都作一個完美嘅結束🥰🥰

2019-01-25 77 浏览
今日best friend生日,好耐先可以見到佢一次,所以想請食餐好既,上司介紹呢間位於山林道既味一番比我,話幾好味又新鮮,加上環境幾high-class,所以就帶左我老友黎喇😃😃一入到去店員就即刻呈上熱茶,我地被安排坐高枱,面前嘅open kitchen可以望住師夫即切魚類,即場包壽司,更即場燒串物😱欣賞美食既同時,可以欣賞埋廚師既工藝👍🏻👍🏻 餐牌入面既選擇包羅萬有,大量壽司、卷物、刺身、爐端燒、季節料理,勁多款👍🏻要揀好耐😝最後我地就咩都試啲,睇下係咪上司所講,樣樣都好食!一開始首先試試刺身類先!🐟《赤幹刺身》$125師夫刀功好厲害,每一片厚度幾乎相同,十分薄,晶瑩剔透!食落有陣柚子醋既味道,鮮味更出👍🏻🐚《日本真蠔》$88鐘意食蠔既不能錯過!同平時食既蠔完全唔同,我本來其實唔太接受到好腥既味道,呢隻蠔出奇地唔腥,海水味同金屬味唔會太重,蠔味濃!雖然不算好大隻,但肉質好肥美飽滿,口感爽滑creamy😋裙邊位更帶點爽脆,但係整體就有啲啲咸。🍴《白子刺身》$128呢個係魚類既精巢,由於未試過,所以好想試下。外形有少少似豬腦,底底有汁浸住,我諗入口會好啲!所以鼓起勇氣一啖擺左入口😆口

一開始首先試試刺身類先!
🐟《赤幹刺身》$125

🐚《日本真蠔》$88

🍴《白子刺身》$128
呢個係魚類既精巢,由於未試過,所以好想試下。外形有少少似豬腦,底底有汁浸住,我諗入口會好啲!所以鼓起勇氣一啖擺左入口😆口感超滑嫩同埋綿密,有種入口即化既感覺,好似食緊豆腐花咁🤣原本以為會腥,但竟然一啲腥味都無喎👍🏻唔錯!

三款刺身分別係(左至右):
🐟《油甘魚腩》$60
🐟《金目鯛》$110
🐟《中拖羅》$240

師夫教我地由左至右食起,代表淡至濃,否則食左濃味食淡既時候就食唔到魚鮮味。

油甘魚魚味較淡,比較清鮮,帶少少甘甜👍🏻

金目鯛油脂豐富,光澤感十足!粉嫩剔透,入口軟滑、爽口,好正🥰

中拖羅好厚🤤魚油豐富,入口好甘香柔軟,慢慢溶化🤤最愛!

然後到壽司!(左至右)😋😋
🐟《針魚壽司》$50
🐟《火炙鰈魚邊壽司》$48
🐟《鮮帶子壽司》$58
🐟《鯖魚壽司》$50

同樣係由左至右(淡至濃)食起。四款都好新鮮,無雪味,好柔軟😚魚片壽司表面有薑蔥、麵豉點綴,另類食法,另類味道😋最喜歡係《火炙鰈魚邊壽司》,火炙後既魚油滲晒出黎,超香😋 & 《鮮帶子壽司》,帶子好大粒😱,好鮮甜同埋軟嫩,好正😍!

之後就試佢既串燒喇!
🐖《鹽燒黑豚腩》$38
呢個普普通通,有少少硬。
🥚《煙肉鵪鶉蛋》$28
煙肉邊十分焦脆!口感好正😛
🐣《自家制雞肉丸》$38
呢個好有驚喜!外皮硬硬地,係燒焦既硬😋肉質有少少鬆散但係入面有一粒粒細細既雞脆骨,而且肉質豐滿,口感好豐富🤤點埋下面既醬汁同日本蛋汁,太好味喇🤤必點!

🐗《鹽燒牛舌》$58
呢個係我食過最好食既燒牛舌!!燒得剛好,有嚼口得黎唔韌,而且超juicy!!值得再encore!

最後店員送上兩客雪糕,外表看似平凡,但係出乎預料😱開心果味十分香濃,夾雜好多果仁碎粒,提升口感之餘味道層次又更豐富,好好味😋而柚子雪芭亦一啲都唔普通,入面真係有真既柚子果肉,超香柚子味🤤

呢餐朋友表示好滿意,幾乎每一樣野都好味道☺️店員服務好周到,好有禮貌,耐心地向客人解釋每道菜式👍🏻下次帶屋企人黎食先!

2019-01-22 72 浏览
和好友又食好東西。今日叫了幾個Sets來share。每個set都配前菜,沙律,日式蒸蛋,麵豉湯和白飯。另叫了兩個刺身, 真是開心share吃~北海丼$238北海丼分別有三文魚,帆立貝,海膽,甘蝦,油甘魚和三文魚籽。真是十分吸引。每種刺身都好新鮮, 大滿足~真感到有口福可以一次品嚐多種的刺身。銀鱈魚西京燒定食$168銀鱈魚西京燒燒得恰到好處。魚皮香,魚肉滑。超級正~蒜片牛柳粒定食$88牛柳粒腍,又大粒。份量都幾多,以$88的價錢,抵吃!赤幹刺身$250赤幹刺身我都是第一次吃, 薄薄的,配上酸汁,口感特別。八爪魚足$120每片八爪魚足都是雪白,又幾爽口。最後要了柚子雪葩,雪葩食到柚子肉~值得一提,這裡的店員有禮貌,又主動加水, 其中經理亦為我們介紹餐牌。服務一流。

北海丼$238

銀鱈魚西京燒定食$168

銀鱈魚西京燒燒得恰到好處。魚皮香,魚肉滑。超級正~

蒜片牛柳粒定食$88

牛柳粒腍,又大粒。份量都幾多,以$88的價錢,抵吃!

赤幹刺身$250

赤幹刺身我都是第一次吃, 薄薄的,配上酸汁,口感特別。

八爪魚足$120

每片八爪魚足都是雪白,又幾爽口。

最後要了柚子雪葩,雪葩食到柚子肉~

午餐
2019-01-22 53 浏览
之前聽朋友介紹過呢間,今日咁啱經過就入去試下啦,打開Menu好多野揀,又想食刺身又想食壽司又,見到個湯飯同串燒都好似幾吸引😍揀下揀下揀到好亂之際,店員行埋嚟同我地推介野食,佢推介咗一啲Seasonal嘅壽司🍣同刺身俾我地👍🏻我地就決定將今晚嘅壽司同刺身部分交俾師傅安排啦叫完野食,第一樣嚟嘅係前菜有沙律🥗配秘製麵豉醬仲有煙鴨胸配薯仔沙律之後仲有個係牛舌我地本身都唔鍾意食蘿蔔條但都一試啦!竟然個秘製麵豉醬蓋過咗蘿蔔本身個陣味菜亦唔普通好爽脆用嘅係日本椰菜👍🏻牛舌就更加不用說了令我之後忍唔住叫份燒牛舌😂食完前菜就開始食刺身喇刺身有池魚、拖羅、金鯛魚好新鮮好肥美🤤池魚好甘甜之後就到壽司🍣喇海膽壽司、鮫魚壽司、赤貝壽司仲有左口魚壽司♥️赤貝真係好正啊👍🏻好鮮甜爽口之後就到爐端燒時間喇我地揀咗牛舌、雞肉串、雞翼、仲有蘆筍最後我地嘅湯飯到喇🤩湯飯嘅飯本身就係有啲飯焦咁湯亦係純鯛魚烹煮出嚟好濃好香一啲都唔會有腥味最後我地仲揀咗個海鹽焦糖雪糕好好味♥️今晚好滿足
我地就決定將今晚嘅壽司刺身部分交俾師傅安排啦
叫完野食,第一樣嚟嘅係前菜
有沙律🥗配秘製麵豉醬
用嘅係日本椰菜👍🏻
牛舌就更加不用說了
令我之後忍唔住叫份燒牛舌😂
食完前菜就開始食刺身
刺身有池魚、拖羅、金鯛魚
好新鮮好肥美🤤池魚好甘甜
之後就到壽司🍣喇
海膽壽司、鮫魚壽司、赤貝壽司仲有左口魚壽司♥️
赤貝真係好正啊👍🏻好鮮甜爽口
之後就到爐端燒時間喇
我地揀咗牛舌、雞肉串、雞翼、仲有蘆筍
最後我地嘅湯飯到喇🤩
湯飯嘅飯本身就係有啲飯焦咁
湯亦係純鯛魚烹煮出嚟
好濃好香
一啲都唔會有腥味
最後我地仲揀咗個海鹽焦糖雪糕
好好味♥️今晚好滿足
2019-01-22 59 浏览
約了在佐敦工作的朋友吃飯、一向知道山林道有不少餐廳、今天帶我來到一間新的日本餐廳「味一番」、地方倘大、木系裝潢整潔舒適、店員亦殷勤有禮。我們各自點了個午餐、還是選擇了最愛的銀鱈魚西京燒定食$168。銀鱈魚魚肉非常滑、完全符合了我的期望、滿足!另外試了店員推介的赤幹刺身、白身魚切得薄薄透明的、沾酸汁吃、魚肉結實偏爽。八爪魚刺身比較少吃、比赤幹更爽口鮮味。燒白菌好juicy、味道不錯。最後還點了柚子雪芭、以新鮮柚子制成、吃到點點柚子皮、酸甜清新、非常推介。

八爪魚刺身比較少吃、比赤幹更爽口鮮味。

燒白菌好juicy、味道不錯。