2019-09-02 1844 浏览
南昌開咗個新商場,趁放假又落雨,所以係最好嘅假日好地方。商場都有好幾間食肆,花多眼亂,今日同家人嚟行街,所以揀咗中菜,和平飯店個名聽落都幾上海feel, 個門口又幾特別。糖醋魚塊,係我鍾意食嘅中菜菜色之一,鍾意酸酸甜甜嘅味道,加上自己鍾意食魚。呢到個魚去炸到脆卜卜,淋上汁都仲依然feel到香口。十穀薏米水飽肚之餘亦解熱氣,淡淡地嘅味道中和咗炸物食物嘅油膩。喜歡湯丸,煙韌嘅外皮,鍾意呢種口感,皮唔太厚,浸係甜度適中嘅糖水中,為呢一餐畫上完美句號。
南昌開咗個新商場,趁放假又落雨,所以係最好嘅假日好地方。
2019-08-29
2019-08-29 1568 浏览
呢間和平飯店係深水埗全新嘅商場V walk 開嘅上海美食店,位於係商場嘅2樓,有人聽朋友講完就。專登去呢個商場幫襯下。商場位於南昌站上蓋,非常方便,交通都唔洗點諗入到去和平飯店餐牌簡單易明,啲嘢食都幾實惠,選擇亦都好多,我同個朋友唔太肚餓嗌左幾樣輕食。首先就係生煎包,一碟三件煎得好香,一黎到就顧住食連相都無影到仲有就係雪菜肉絲炒年糕,呢個配搭其實第一次嘗試,但原來都好好食,清淡得來又唔係乜味都無!最後就黎兩個甜點,個高力豆沙唔算太大件,外皮唔厚,入面啲豆沙亦好多,芝麻湯圓個份量都適中,糖水甜度亦都調得好好。

2019-08-29 1148 浏览
深水埗好多野食但唔係間間都坐得舒服聽朋友講呢個新商場有間上海菜唔錯就一於去試吓啦點知去到原來係和平飯店更加正啦!環境舒服就一定啦可以三五知己慢慢坐唔會好似好多餐廳咁食完就要走價錢超實惠小食+點心+主菜成set一定又飽又滿足!雪菜肉絲炒年糕上海年糕煙煙銀銀,雪菜唔會好鹹配埋肉絲食,正呀值得推介既有十穀薏米水!!飬顏,滋潤,去水腫,去濕女士男士都好岩飲由其係夏天咁熱既天氣甜點有湯丸好鐘意佢既面皮味而且餡料好香好濃環境坐得舒服係深水埗黎講真係好加分下次再食過
深水埗好多野食

可以三五知己慢慢坐
唔會好似好多餐廳咁食完就要走

價錢超實惠
小食+點心+主菜
成set一定又飽又滿足!

雪菜肉絲炒年糕
上海年糕煙煙銀銀,雪菜唔會好鹹
配埋肉絲食,正呀

值得推介既有十穀薏米水!!
飬顏,滋潤,去水腫,去濕
女士男士都好岩飲
由其係夏天咁熱既天氣

甜點有湯丸
好鐘意佢既面皮味
而且餡料好香好濃

環境坐得舒服係深水埗黎講真係好加分
下次再食過
2019-08-28 809 浏览
兩日一夜之旅黎到尾聲,最後一餐lunch就食番上海菜,呢度叫和平飯店,成功引起我的興趣,個名好懷舊糖醋魚塊,酸酸甜甜,非常開胃,用黎配飯或年糕就一流。特別欣賞佢啲魚肉好滑嫩,唔似出面坊間其他餐廳咁硬綁綁,所以我都幾推薦呢道菜雪絲肉絲炒年糕,就okay啦我同boyfriend特別地一人一杯叫咗十穀薏米水黎飲,因為呢兩日食到飽飽滯滯,係好需要叫薏米水黎消下滯既。同一般檸檬薏米水又唔同既係,佢係用十穀黎replace檸檬,在出面好似無見過(定我孤陋寡聞呢?),幾好飲,不妨試試~

雪絲肉絲炒年糕,就okay啦

2019-08-28 576 浏览
最近想食中菜,今日經過南昌附近,就係v walk 試咗呢間中菜餐廳。第一次黎食,點咗兩樣試下生煎包雪菜肉絲炒年糕我覺得「雪菜肉絲炒年糕」好新奇,未聽呢個組合既餸。雖然雪菜肉絲望落唔係好吸引(隻色)但係好入味,同年糕煙煙韌韌好match到 以前試過有間既年糕炒到黏埋哂一齊,所以年糕粒粒既煙煙韌韌,都唔係簡單,至少係岩岩炒好唔耐「生煎包」都好正,外面香口,裡面juicy,唔怪得咁多人推介而且環境乾淨企理 (台面仲係我最鍾意既雲石紋🤩🤩🤩)唔錯

第一次黎食,點咗兩樣試下
雪菜肉絲炒年糕

我覺得「雪菜肉絲炒年糕」好新奇,未聽呢個組合既餸。

而且環境乾淨企理 (台面仲係我最鍾意既雲石紋🤩🤩🤩)
唔錯

2019-08-27 356 浏览
南昌站上蓋個新商場V Walk終於都開咗啦,裏面有唔少新餐廳進駐!今個星期六就同朋友去左行街,血拼前黎左呢間「和平飯店」醫肚先餐廳以落地玻璃爲主,自然光能穿透進餐廳,景觀開揚舒適糖醋魚塊食上海野我一定會點糖醋魚塊,貪佢酸酸甜甜夠開胃。一客有5-6塊,都唔細件架,炸粉外皮厚薄適中,內裏嘅魚肉好嫩滑,醬汁酸酸甜甜,送白飯食就啱晒!生煎包另外仲叫左生煎包,煎得好靚,個底微微香脆,內裏肉汁豐富,豬肉味濃郁,好好食呀

餐廳以落地玻璃爲主,自然光能穿透進餐廳,景觀開揚舒適

糖醋魚塊

2019-08-27 342 浏览
見呢兩日Keep住落雨天陰陰,心情好無Mood,一個人又唔想求其搵野食。見南昌站上蓋個新商場落成無耐,過去Hea行下都好。點知俾我見到「和平飯店」呢個名我細細個就覺得好有電影味道,可能同之前睇過一套經典舊作品同名啦。既然係咁,我一個人Order咗「宮保雞丁」+一杯豆漿,靜靜哋沈澱自己既思緒。呢個「宮保雞丁」睇落咁多辣椒仔🌶️,但其實都好啱香港人口味唔算太辣,係無乜胃口既情況下,佢幫我開左個胃。飲番杯凍豆漿,熱氣感全消👍🏻 環境都幾清淨,好舒服。其實有時自己一個人都幾好呀😄

其實有時自己一個人都幾好呀😄
2019-08-27 290 浏览
毎個月通常我都會約一個好朋友去深水埗打網球,需然今天天氣比較熱但是我們也盡興,當然完了比賽就一定要去搵間有冷氣的地方去享受一下,在附近開了一個新商場所以選擇去搵地方食飯,這樣果然有一間新開的中菜館,於是我們就是去試試,當進入餐廳比我第一感覺就是空間算大,看看餐牌,我們選擇了,素三絲,這個好簡單又高纖口味新鮮,另外也叫了一個糖醋小排骨,這個外表已非常吸引,上菜時也非常香,外層的糖醋配合很好甜酸也剛好,最喜歡就是表面加一些芝麻另到這菜加了不少分,而飲品我們叫了一個十穀薏米水,那𥚃好多不同種類的穀米一起煲口感上有點像八寶粥,這個又去濕又排毒啱晒炎炎夏日,而我朋友就叫了杯豆漿,不太甜,豆漿味也夠濃,綜合這餐算是健康又好味。
不太甜,豆漿味也夠濃,綜合這餐算是健康又好味。
2019-08-27 219 浏览
今日自己一個去深水埗行街買野 橫掂要等朋友就 去附近新商場 入去潮聖先 見到呢間店新開就去試試先 今日見唔係好肚餓又自己一個 錦就叫住幾碟先啦 第一道係素三絲 故名思義係三樣唔同素食切絲 入面有蘿白絲 西芹絲同埋應該係雞絲 作為前菜 清清淡淡都唔錯第二碟係糖醋魚塊 炸過既魚塊 一點雪氣都無 大大塊淡淡肉 加上糖醋既味道 酸酸甜甜超級開胃 入面加上三色椒 成碟應覺健康曬因為真係唔肚餓 叫左杯豆漿飲下 估佢唔到 豆腐好滑身 一d都唔會太甜 口味適中 值得一試 女士飲多d皮膚都好d總結:-店員上菜速度快-店員好快睇到你既需要 幫你加茶加水-食物質素唔錯
今日見唔係好肚餓又自己一個 錦就叫住幾碟先啦

-店員好快睇到你既需要 幫你加茶加水
-食物質素唔錯
2019-08-26
2019-08-27 262 浏览
今天和家人試試新餐廳,大家都不是非常餓的情況下,我們點了三樣食品宮保雞丁鑊氣十足,一上桌看到白煙從碟中冒起味道正宗,於我而言咸覺香味大於辣味,而且份量比我想像中大碟,十分適合送飯的一道菜然後是生煎包上桌,每個包都十分足料,皮煎得底部香脆而不燶,包中的肉饀能吃到汁香,加上吃起來不會感覺油膩,十分推介!最後一樣是甜品高力豆沙,本人不是常吃高力豆沙的人,但作為一款甜品而評論,我認為水準還是十分高的,軟綿綿的口感配上豆沙饀,為整餐飯落下完美句點

宮保雞丁鑊氣十足,一上桌看到白煙從碟中冒起

2019-08-27
2019-08-27 379 浏览
V walk應該係呢排最新開既商場 岩岩老人家住附近 就梗係接埋佢地一齊出黎去新商場行下食下野😂湊住老人家 最緊要做足research 上網都望過有幾間食中菜 去到水牌指俾老人家睇就成事👍泊車都幾方便 係指示未算好清晰 要靠物管指路七點左右到 四人枱等兩張 大概等左十五分鐘就有了落單係自助 自己揀好俾佢就係了男友好鐘意食小食 難得今日多人 可以叫拼盤醉雞好入味 雞件啖啖肉燻魚係老人家至愛 不過多骨要小心另外兩樣無乜特別 普通豬扒擔擔麵 份量好大 我諗自己一個食晒會飽晒擔擔麵好重花生味 豬扒我覺得有啲薄晤夠鬆軟富貴炒飯 即係瑤柱蛋白炒飯 少少失望佢晤夠味 亦無乜咸味 要配其他餸食先夠糖醋魚 呢個好好味 好夠鑊氣 唯一晤好係好重甜味無乜酸味 送飯係幾好川式回鍋肉 呢個好足料 係豬肉甘貴既情況 佢對得住佢既價錢 調味做得好好 亦都係一個rice killer近期favourite萵苣絲 呢到炒至岩岩好 保持到爽身 我食左好多牛肉餅係推薦菜 佢有啲似九龍城嗰隻 調味好惹味👍另外仲叫咗小籠包 做得好 皮薄多汁 鮮味十足👍👍埋單$700 有加一 每位$9茶 我覺得算合理價錢呢到平日食夠$300有得
泊車都幾方便 係指示未算好清晰 要靠物管指路

另外仲叫咗小籠包 做得好 皮薄多汁 鮮味十足👍👍

埋單$700 有加一 每位$9茶 我覺得算合理價錢
呢到平日食夠$300有得免費泊車 都會係我另一個選擇😆
2019-08-26 337 浏览
住喺「奧運」區,奧海城同V Walk 的食店,慢慢成了我的飯堂。「和平飯店」是食上海杭州菜,不禁會將其跟奧海城的「金滿庭」比較。可能係星期五晚的關係,V Walk 的食店全部門口的企滿等位的人~~~最後都等佐30分鐘才能入座~~~座位都算寛闊舒服~~~看看Menu, 價錢都算親民,比「金滿庭」便宜。點了一個「上海粗炒」味道OK!!不過偏油~~~「排骨擔擔麵」排骨都幾Juicy,不過食到鬆肉粉味。擔擔麵幾好食,麵有咬口,湯調味得不錯,濃杰適中,有很香花椒香味「清炒窩筍」"窩筍"本身已經好好味,調味很好,有很香的「酒」味!!「小籠包」這個有點失望,皮厚、肉調味不夠、肉汁亦不夠,都係「金滿庭」的小籠包好食D。最後,試佐個「酒釀丸子」味道不錯,不會太甜、有酒香、丸子有咬口~~~匯豐信用咭有九折優惠,兩個人食佐HK$275, 尚算合理。總結:食物- 味道不是驚為天人,但屬中上,大部分食物食完不口渴,看來味精不多。環境 - 裝修簡潔、位置都不算太窄,坐得都舒服。服務 - 我覺得都幾好,有禮貌,我們跌佐筷子,很快有職員主動幫我們更換新的價錢 - 屬中級價錢,太部分食物都是幾十元,未算太平,但價錢比金

最後都等佐30分鐘才能入座~~~

座位都算寛闊舒服~~~

看看Menu, 價錢都算親民,比「金滿庭」便宜。

點了一個「上海粗炒」

味道OK!!不過偏油~~~

「排骨擔擔麵」

排骨都幾Juicy,不過食到鬆肉粉味。

「清炒窩筍」

"窩筍"本身已經好好味,調味很好,有很香的「酒」味!!

「小籠包」

最後,試佐個「酒釀丸子」

味道不錯,不會太甜、有酒香、丸子有咬口~~~

匯豐信用咭有九折優惠,兩個人食佐HK$275, 尚算合理。

總結:
環境 - 裝修簡潔、位置都不算太窄,坐得都舒服。
價錢 - 屬中級價錢,太部分食物都是幾十元,未算太平,但價錢比金滿庭便宜抵食

相信我會再Encore
2019-08-23
2019-08-14 748 浏览
新開張,今日第一次去試下佢。呢次叫左小籠包、竹笙時蔬、沙窩雲吞雞、話梅骨同埋生煎牛肉餅首先講小籠包,一落order轉個頭就到,應該係蒸定,d皮還可以,厚左少少,湯汁唔算多,肉球比較實;竹笙時蔬係我覺得整得最好的,菜夠甜,竹笙爽,上面撒左少少鹹肉末;砂鍋雲吞雞係例牌,有6粒雲吞,6棵菜,半隻雞,雲吞調味唔錯,湯ok,但無雞味,雞肉無雪味,還可以。話梅骨一上台好大陣醋味,師傅都落得幾重手,骨炸得over左d,令到d肉太硬,肉好鹹,呢碟最差,唔推介;最後係好多人都有叫的牛肉餅,一咬開好失望,無肉汁流出黎,肉餡好少,餅皮好厚,同個介紹圖差好遠,45蚊3個真係好麻麻。
新開張,今日第一次去試下佢。
呢次叫左小籠包、竹笙時蔬、沙窩雲吞雞、話梅骨同埋生煎牛肉餅
2019-08-10 625 浏览
平日3人食晚餐。點左莧菜水餃、蔥油淋雞、窩塌豆腐、炒窩荀、芙蓉蝦、牛肉餅。總體有啲失望,蔥油淋雞似炸子雞同豉油雞的混合,但無咩味道。芙蓉蝦啲蝦係脆,但味道有啲似唔多新鮮(知道係雪藏蝦,但味道有啲難形容🙈)牛肉餅同窩塌豆腐算較ok, 其他都一般般。
平日3人食晚餐。
點左莧菜水餃、蔥油淋雞、窩塌豆腐、炒窩荀、芙蓉蝦、牛肉餅。
2019-08-09
2019-08-07 868 浏览
新開冇耐 環境好寬敞 店舖裝修令人感覺好舒服 首先可以叫自己想要叫中國茶(普洱、香片等)侍應會拎一小壺既金色壺比你自己斟茶飲可以有約7-8杯咁多我地叫左自選拼盤(3款)花雕醉雞(左一):雞肉鮮滑,咬落有酒味其實最中意呢款小菜 幾好食鎮江餚肉:有口感,中間部份有些許咸和味燻魚:較少魚骨,有甜味見到好多人都點 皮薄 餡料肉質不錯 不油膩#必須襯熱食系列最便宜冇餸既擔擔麵 味道適中 不會辣麵身係正常口感煨麵麵身偏軟 與少許雞肉 菜配搭不錯 好清好健康既感覺脆口 但食落食到油偏多 有辣味 個人覺得唔算好辣整體上,大部份食物既價錢合理,質素也不錯
新開冇耐 環境好寬敞 店舖裝修令人感覺好舒服
首先可以叫自己想要叫中國茶(普洱、香片等)
侍應會拎一小壺既金色壺比你自己斟茶飲
可以有約7-8杯咁多

我地叫左自選拼盤(3款)
自選拼盤(3款)

花雕醉雞(左一):雞肉鮮滑,咬落有酒味
其實最中意呢款小菜 幾好食

鎮江餚肉:有口感,中間部份有些許咸
和味燻魚:較少魚骨,有甜味
不等你小籠包

煨麵麵身偏軟 與少許雞肉 菜配搭不錯 好清
好健康既感覺

乾煎大腸

脆口 但食落食到油偏多 有辣味 個人覺得唔算好辣

整體上,大部份食物既價錢合理,質素也不錯

自選拼盤(3款)
不等你小籠包
四川擔擔面