2009-03-15 31 浏览
星期六在中環辦點事後,順道過來試一試聞名的Café Corridor另一分店,怎料是一點才開門,不過我都會等,結果成為了今天第一個顧客。那裡有一個Bar枱,一張大枱加梳化,很舒服的環境,白色的格調。然後試著叫咖啡,老闆告訴我們剛焙起一種豆,另外還有的就是House Blend,他解釋了一會,令我很想試一試,放棄了要有公仔的latte,試一杯真正有個性的咖啡。然後再問有沒有吃的,老闆說銅鑼灣這一間才有吃的Menu,這裡沒有,我正奇怪,為什麼朋友說這裡食評的人有在這裡吃過蛋包飯呢? 然後老闆還是問過Lily Ready未,可以煮All Day Breakfast或者蛋包飯,結果她說可以了,不過要等,反正我們沒什麼趕的,當然等。我們試了這裡的“火”(house blend)一種,感覺很濃,不酸,但較複雜,而另一杯的Sidamo則比較酸,但是另一種味道,我也很喜歡。我們一邊看雜誌,一邊嘆咖啡,Lily怕我們肚餓,便弄了一塊花生醬多士給我們吃。多士烘得脆香,很好味。然後來這個蛋包飯,單看賣相己很好,有一個笑面在蛋上,誠意十足。飯的味道十分好,蛋又煎的靚,難得難得。這就是我心目中的理想咖啡店,不需

這就是我心目中的理想咖啡店,不需要等位,坐得舒服,很Hea的感覺,與店員可以有Interactive,誠意十足。可惜我不是在中環上班,否則一定會多來呢!
2009-03-14
2009-02-16 20 浏览
同老公慶祝情人節, 見呢派品味咖啡甘 Hit, 都想找一個地方嘆咖啡. 上黎Open Rice見到呢間有 Latte Art 咖啡 既Cafe, 即有衝動來嘆下!呢間 Cafe 確係晤錯,可以坐係到幾個鐘, Hea 到爆! 地方就有D難温, 大家記住見到玉葉甜品就見到架拉!老公叫左杯Latte+Peppermint, 老闆娘話未整過熱飲. 事後大家都覺得此配搭Cold Drink會好飲D. 除此之外, 有好多唔同味道Caramel, Hazelnut 比人揀, 大家可以Tailor Made自己既咖啡!我個杯Mocha味道都吾錯, 好滑, 朱古力味可以再重D. 不過見到隻甘趣致既熊仔真係晤捨得飲. 食物方面只得笑面蛋包反同All day Breadfast, 味道都OK!佢地呢到又有Free Wi-Fi提供, 幾方便! 唯一美中不足就係無Menu, 老闆娘, 快D整返果啦! 等人多D選擇嗎!過左一個愉快又Hea 既情人節! Cheers!

過左一個愉快又Hea 既情人節! Cheers!

• 笑面蛋包反
  • Latte
  • Mocha
2K
2008-11-27 8 浏览
幾星期前0係銅記 Cafe Corridor 飲過呢度出品的咖啡, 覺得好掂 (詳見 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1947601), 今次拉了唔飲咖啡的朋友 K, 佢陪我上0黎呢度「朝聖」一番 上樓時已聞到陣陣咖啡香, 坐低後從女店員口中得知, 原來可以要一杯 tailor-made 的咖啡, 不過本身對咖啡研究近乎零, 只要了杯 caffe latte ($28).Caffe latte 面頭我貓仔圖案 latte art 靚到唔捨得飲, 可惜俾我落糖一攪拌就消失了... 咖啡質地絲咁滑, 飲落先甜後再而甘, 好正! 嗜咖啡的, 一定要0黎試試!咖啡店唔算難搵, 不過都幾隱蔽, 店內環境就好好 hea, 坐0係窗邊嘆咖啡, 好有放假的感覺; 女店員極 nice, 服務值得一讚.下次再0黎飲乜好呢?

下次再0黎飲乜好呢?
全部都係咖啡豆, 店內無餐牌的
caffe latte ($28)
  • caffe latte
見到玉葉甜品再行前d, 都唔係好難揾.但上到去只見到counter 有位女士似係整緊野食, 同有個女仔坐係度上網. 我咪問下係咪開囉, 佢叫我自己坐. 咁問佢有無野食啦, 個counter 姐姐就問我要食咩. 我話有咩簡呀, 佢話簡單野囉, 咁佢話all day breakfast 好唔好呀, 咁都好啦, 唔係我都唔知佢地有咩. (後來有人黎, 佢都係叫人地食 all day bfast).後來見到上緊網果個女仔serve 我coffee, 我先知佢係server, 同埋得我一個客. 但無幾耐就有其他客, 亦有人黎只買咖啡豆.佢個all day bfast 黎啦, 講真susage, hash brown, 真係無乜technique 可言, 但係個 scramble egg 就唔錯, 好creamy, 仲有d green salad, ok 呀. 而我叫嘅coffee 係mochacchino, 因為我唔太好咖啡, 只可以飲下mocha 果d. 但係佢地以coffee 為名, 梗要試下. 佢地當日嘅brew 係唔太濃嘅, 但係我覺得好似有d 咸咸地. 個bfast
見到玉葉甜品再行前d, 都唔係好難揾.
個bfast 到嘅時侯, (其實等左半個鐘), counter 個姐姐出黎問我個coffee d 泡係咪唔係好得, 要幫我沖過, 我話ok 呀, 但佢好想整過咁, 咁咪整囉, 仲話等我食完個bfast 先比我, 熱d, 都好呀. 但點知我食完十分鐘後都未黎, 好在有時間, 都唔迫佢, 因為應該得佢一個人煮野.
個coffee 黎到, 其實我真係覺得同之前果杯無分別, 臨走佢仲問我係咪ok, 我話ok 呀. 但佢望下我隻杯, 見有d剩低, 咁其實係泡啫, 好先有泡剩喎, 唔通我要食埋d泡先叫欣賞咩.
總括黎講, 依到都係一個好地方, 我都係想靜靜地坐下. 但一定要好多時間至得, 因為要等好耐, 等到我有d覺得我煮會快d. 而coffee 好唔好, 等d識飲嘅人commend 啦.
2008-07-23 9 浏览
都幾喜歡這類不食''人間''的店子.上到去店主一人正在發呆.問一下有吃的嗎?(沒的話,先下去玉葉甜品來個豬腳撈也好..)對她的地部正好是玉葉行上啲一閣樓.店主曰: 要等喎,飯都未煲過喎...ok; ; ok...錢就無,時間大把.要個蛋包飯吧.要多個公仔latte 丫. 選了個位置,拿了些工作紙...做起功課來.先來個貓咪Latte ,用pura 奶全脂....包滑咖啡的平衡也很好.平日怕latte淡戌戌的我也說好啊! 開行冷氣...很是舒服真的由生米煮到熟飯約要九個字....奄列蛋皮都ok 但還是很想吃日本那些厚厚的濕潤的...究竟怎麼樣的呢?莫論這個蛋皮怎的,但也是可口的. 看來放課後多個好hea地.

2008-07-20 3 浏览
A tucked away small cafe at attic, please pay your pilgrimage on thursdays to sundays or otherwise you have to visit its sister cafe on Russel Street at Causeway Bay.This little cafe was decked out in pure white decor with comfy cushions spread along the sofa and huge stacks of magazines besides, accompanied by the relaxing music together with the aroma of bags of coffee beans aside.Don't expect to be offered a menu of extensive snacks or dishes as this store mainly serves as a centre of roastin

Don't expect to be offered a menu of extensive snacks or dishes as this store mainly serves as a centre of roasting beans, simply go there and grasp a cup of coffee, I got my beloved latte (without adding any of my meticulous order), the creamy foam on top didn't repress the exuberant aroma underneath.

On board there's also an extensive list of blends of coffee you may pick, if you have no idea of where to start with, ask the friendly lady and be prepared for your surprise
  • Latte
2008-07-06
星期六約朋友去soho飲野傾偈。都有少少驚摸錯門架, 又冇招牌! 要記住幾多號先得的。5點幾6點到, 冇人!!! 完全冇人!! 勁緊張! 本身唔飲咖啡既, 但又想試下, 同朋友o係度睇menu, o係度話如果咁夜飲咖啡會訓唔著... 跟住lili小姐就好主動咁介紹啦! 話可以de-caf咁就唔會訓唔著啦 跟住我又好煩咁話其實唔飲咖啡的, 飲latte都話苦, 佢suggest可以加d甜落去啦, 結果就變成caramel味啦!! 我都唔知自己飲咩架, 到埋單先知原來係caramel latte lol好靚呀一黎到, 有太陽伯伯的!! 急不及待呷一啖, 勁好飲。好香, 好滑, 唔知係因為de-caf所以唔苦 (?!) 但又有咖啡香, 超好飲。完全係custom made的!! 朋友的mocha都好好, 似飲緊朱古力 (姐係好定唔好?)。d泡泡真係好滑呢。坐得好舒服, 係咁傾偈haha, 坐左個幾鐘跟住肚餓lu。叫左個rice omelette。因為個爐整緊呢, lili請jenny's bakery既餅餅比我地頂住肚先! 超感謝! 好好食呀 *0* 個omelette又好好食, 好香!

坐得好舒服, 係咁傾偈haha, 坐左個幾鐘跟住肚餓lu。叫左個rice omelette。因為個爐整緊呢, lili請jenny's bakery既餅餅比我地頂住肚先! 超感謝! 好好食呀 *0* 個omelette又好好食, 好香! 笑哈哈仲stick its tongue out!

之後lili話佢有d凍茶問我地飲唔飲! 佢話係日本朋友寄d茶葉比佢的。好好飲 *0* 雪凍仲正!

好舒服的地方! 我地問lili係咪平時多人d, 佢話應該係星期六日多d既, 但今日唔知d人去左邊lol

會去既朋友注意佢地一至三係唔開架!

會再去
多謝lili!
2008-03-29
After hearing about this coffee shop, finally had a chance to stop by with a friend today.The shop is located not on the "main" Elgin Street, but the part connecting Elgin and Hollywood Road. The sign is not obvious, but the shop owners prefer this way so that they can enjoy meeting customers and making their food at their own pace (doesn't mean they're slow of course).I ordered an American, a thick toast, and a salad, while my friend ordered Vietnamese coffee and All Day Breakfast (hash brown,

I ordered an American, a thick toast, and a salad, while my friend ordered Vietnamese coffee and All Day Breakfast (hash brown, eggs, sausages, salad, and baguette with pesto sauce).

Both cups of coffee were good. Smooth and not bitter.

The thick toast was nicely toasted. Even after 10 minutes, it remained crispy at the surface instead of soggy.

The salad was fresh and served with pieces of sweet mandarin orange.

Coffee Assembly is a place if you want a relaxing, cozy time. They've books and magazines for customers to read as well as board games. You also get to chat with the owners who accommodate all your choices.

I know I'll definitely go back very soon!
2008-03-28 11 浏览
座落中半山一幢豪不起眼的唐樓,隱藏著一家悠閒舒適的咖啡店,裝潢並不華麗,但充滿家的感覺,店主友善的招侍,加上一杯用心制作的香濃咖啡,感覺非常滿足,即使呆上一整天店主也無任歡迎,這裡主打雖然是新鮮自家烘焙即磨咖啡,但食物一點也不馬虎,很花心思。食品有沙律、意粉、蛋包飯、三文治、厚多士等等,全部即叫即做,以這類店子來說選擇算不少,吃過這裡的厚多士,感覺驚喜,在厚厚而軟熟的方包上上花紋後放入烤箱烘至金黃香脆,再塗上喜歡的醬料,色香味美,吃一口,完全感受到他傳達的心意,再隱閉的地方也值得去尋找......
剛烘焙好的咖啡豆
室內一隅
香濃咖啡
2008-02-19 2 浏览
早前因時間關系,沒有試到其它食品,今次就決定抽多一點時間,慢慢來享受一下這裡的咖啡和美食。可能因時間比較早,只有Lili小姐在,我們叫了一杯Latte和一杯她介紹(新鮮炒好的咖啡豆)的咖啡、另叫了蒜茸炒意粉和蛋包飯。Latte - 拉花拉得好可愛、小白兔長長的耳朵、加上可愛的笑容,未飲已;味道唔算好濃,嫩滑口感好,但比較喜歡濃味咖啡的我們,還是感覺。咖啡(忘記什麼豆) - 真係好飲的咖啡,不用加糖加奶已經好好味了;完汁完味、濃烈的咖啡香味、苦中帶回甘的味道,真係太好味了。蒜茸炒意粉- 意粉唔會炒得太淋,很有口感、加上蕃茄粒、磨菇等配料;想不到、炒得也很好味、很有家庭feel的感覺。蛋包飯- 外貌很可愛、加上茄汁做眼口和沙律菜做頭髮、真係非常吸引;味道因沒有什麼配料、主要係蕃茄汁、所以比較清淡、好在飯炒得幾香口、加上可愛的做型、也值得一試。但做眼口的茄汁味太濃、有點太搶、如改用一些淡味一點的茄汁,可能會更加出色。差不多想走時、Felix回來了、還立刻做了一個心太軟請我們食、在此謝過先。心太軟、朱古力香濃、外皮又唔會太硬、一刀切開、香濃的味道已經立刻衝到我的味覺、急不可待要立刻把它吃下肚子
Latte - 拉花拉得好可愛、小白兔長長的耳朵、加上可愛的笑容,未飲已[心甜];味道唔算好濃,嫩滑口感好,但比較喜歡濃味咖啡的我們,還是感覺[唔夠味]。
心太軟、朱古力香濃、外皮又唔會太硬、一刀切開、香濃的味道已經立刻衝到我的味覺、急不可待要立刻把它吃下肚子裡。但可惜這隻雪榚味、和心太軟唔多配合、一起食竟會帶出一樣[怪]味、但分開食又唔會有,相信如改用其它味道的雪榚,一定會更加吸引。
舒舒服服又坐了一個下午,真係非常享受、有空一定會時常來。
這裡的厚奶油多士也好出色、可惜因太少人叫、聽說暫時唔再做了,好可惜。
蛋包飯
咖啡、炒意粉、心太軟
厚奶油多
2008-01-02 13 浏览
位於SOHO區樓下既上樓CAFE, 環境令到你覺得自己唔似係香港咁, 爽!鍾意飲咖啡既朋友對老闆一定唔會陌生, 無錯, 佢就係Cafe Corridor既老闆Felix.咖啡我唔多介紹啦, 因為精彩之處真係非筆墨能形容! 我會真係為左佢一杯咖啡而遠道而來架!XD 至於食物方面, 除左意粉三文治同沙律呢D普通野之外, Felix話會睇下當日街市有咩新鮮就買黎整, 嘩, 咁私房菜? 咖啡豆我推介Terra, 佢既豆好新鮮!!!! 買返去自己亂沖都好飲哦!

2008-01-01
以前我一向唔喜歡飲espresso,只因每次飲不是很苦、便是很難飲;但聽朋友說,銅鑼灣某間咖啡店的espresso很出色,可惜知道的時候太遲,到它結業也未能一嘗;之後它雖然重開了,可惜主力是做賣買咖啡豆,還是未能好好一試。最近經朋友告知,它終於正式開了一間可以上去飲咖啡的咖啡店,終於等到它回歸了。再次飲到Felix店出品的espresso和cappiccino,就像重遇失散多年的,那份香濃的情意和苦中帶回甘的美味,實在非筆墨所能形容。可惜當日已約了朋友,未能試多幾種不同的口味,有空一定再次到來,好好試試其它咖啡的美味!
再次飲到Felix店出品的espresso和cappiccino,就像重遇失散多年的[好友],那份香濃的情意和苦中帶回甘的美味,實在非筆墨所能形容。
espresso
cappiccino
2007-12-25 7 浏览
今天,為了一些事,到中環走了一轉。其後想起有一間我一直想去的cafe 好像就在附近,便沿著伊利近街一直的找尋。路,比想像的遙遠。好不容易終於找到了。門戶和之前在銅鑼灣的Cafe Corridor 一般,極不起眼,一不留神便會錯過了。沒錯,Coffee Assembly 和Cafe Corridor 的老闆都是同一位,就是現在不但有寫專欄,也有在培訓專業咖啡師的咖啡達人Felix。一進Coffee Assembly ,想不到就見到Felix 站在門口,見到我便很nice 的打招呼,然後我們便閒聊互相認識一下。原來今天他們才第一天正式開幕(之前看經濟日報的訪問,還以為已開了一段日子),店子open to all,所有飲品、食品一律免費,想不到我如此幸運。雖然是open to all,但放眼所見的看來都是Felix 的朋友,只我一個是外來客。但我也頗幸運,喝到Felix 親自給我調的Latte,還有久違了的美妙拉花,惹得他的朋友都來觀賞讚嘆。喝完美味的咖啡,懷著滿足走出Coffee Assembly ,忽然預感今天也將會是美好的一天。
今天,為了一些事,到中環走了一轉。
Felix 親手泡製的拉花 Latte
寫於黑板上的 menu