2008-05-04 26 浏览
入內,椅子奇形怪狀,剛好有卡位,與怪椅緣慳一坐.不太肚餓,點了淮杞燉螺頭湯~清甜,都可以. 當然不是太足火侯. 灌湯小籠飽~來時不太熱,不過皮薄,味道都不錯.石窩甜面醬汁油麥菜--甜甜地,味道與油麥菜都相配,不錯. 而且不太油.照燒巨魷(伴照燒汁)~魷魚鬚份量算多又大條,吃落都蠻新鮮,而且有別一般酒樓食法.咖哩寶盒魚柳~味道一般,不過上菜的外觀幾特別.士林肉燥飯~味淡偏乾,麻麻地.細細碟,合二人共享,如果人多,又可試多幾款. 食慣酒樓,又唔想食西餐,呢度可以比到一個新鮮感,不錯.
入內,椅子奇形怪狀,剛好有卡位,與怪椅緣慳一坐.
不太肚餓,點了
淮杞燉螺頭湯~清甜,都可以. 當然不是太足火侯.
灌湯小籠飽~來時不太熱,不過皮薄,味道都不錯.
咖哩寶盒魚柳~味道一般,不過上菜的外觀幾特別.
士林肉燥飯~味淡偏乾,麻麻地.

細細碟,合二人共享,如果人多,又可試多幾款.
食慣酒樓,又唔想食西餐,呢度可以比到一個新鮮感,不錯.
2008-04-23 5 浏览
第二次再來這裡,上一次已經是一年多前,再來是因為記得呢度的set menu好多野食,揀野食都會同d fd睇到好開心,d野食黎的時候仲會擺到成"木台"都係,多到無位擺,好似好多野食咁,好開心,熱熱鬧鬧柴娃娃開開心心坐幾個鐘傾偈.今次同樣地野食擺到一"木台"都係,不過皆因今次只住方"木台",小食前菜主菜友加埋成十幾碟,著實有唔夠位放的感覺,有時著實會覺少煩,我喜歡的係佢野食的特色,又可以試好多唔同的野食,雖然味道又不至好好味,服務又不算很好,但我還是覺得這裡是值得再次光顧的.

2008-04-22 3 浏览
之前係OPENRICE網頁都有留意到啲食評話呢度好多款式,今次就同啲朋友一切去試試.當日我已經BOOK咗枱7:30,我大約7:25到達,但係都要等到7:45先至可以入坐,入到去架覺得幾迫,啲枱好細張,但係幸運地佢比咗張卡位我地,雖然說不想寛敞,但都好過個啲方枱,當晚我們四個人三男一女但呢個組合係唔太食嘢,所以我提以叫三人餐,啫係二人餐加多一人餐.內容如下:照燒魷魚鬚,因為係炸定,加上上枱時已經暖暖地,所以普通.茶杯蘿蔔榚,這個不錯,有啲XO醬炒加上有啲臘味粒OK芝麻銀魚,好以鴻星個啲(不過鴻星好味好多)加埋啲花生碎,芝麻等,不大特別咖哩蝦仁配窩巴,個買相幾靚,但食落就普通寶盒脆龍利(巴黎汁)名字漂亮,但食落就係一舊厚厚架方包,掏空中間加啲炸咗架魚塊同啲類似咖哩汁(但冇咖哩味)加埋個唔熱架包一齊食,買相都尚可,但食就一船薯蓉芝士西蘭花,我就食度薯蓉同西蘭花,但係就冇芝士味唐生菜,OK糯米飯,幾好味,不過就覺得少得滯上海麵,普普通通啦小籠飽(四件) 啲皮都幾薄同都有啲汁,唔錯金粟百花餃,同小籠飽一樣啲皮幾薄啲饀都幾足,不過熱食會好味啲,因為我凍咗先食燉螺頭湯,講真幾好味,飲唔出有味精,幾有

照燒魷魚鬚,因為係炸定,加上上枱時已經暖暖地,所以普通.

茶杯蘿蔔榚,這個不錯,有啲XO醬炒加上有啲臘味粒OK

咖哩蝦仁配窩巴,個買相幾靚,但食落就普通

薯蓉芝士西蘭花,我就食度薯蓉同西蘭花,但係就冇芝士味

唐生菜,OK

糯米飯,幾好味,不過就覺得少得滯

上海麵,普普通通啦

小籠飽(四件) 啲皮都幾薄同都有啲汁,唔錯

燉螺頭湯,講真幾好味,飲唔出有味精,幾有鮮味同幾多湯搾,如果可以再濃啲就仲VERY GOOD

汕頭肉藻飯,同上海麵一樣比較普通

總括黎講要多啲人黎食先得,因為可以試多啲嘢,MENU上註明定期會轉換菜式,雖然佢每樣嘢都唔係好大,但係勝在款式多,密密食都飽(如果唔係真係特別大食架話).
2008-04-04
有2,3或4人套餐\,每樣一點,唔使煩叫咩,來了成枱野,開心過食自助餐\,好似好豪咁,最好係D湯,無咩味精,料夠,小籠包幾好,有湯唔穿;煲蜆幾好,其他有D唔錯,有D就麻麻,甜品都OK,拉均都可以推介。服務方面我遇不到差的,不過我的15個月大BB坐在BB凳上要計一個茶位,問佢\咁都計?佢\唔出聲等你簽單,唔通同佢\嘈咩,比佢\囉!
2008-03-23 9 浏览
前晚和朋友們到這裡吃晚飯, 原來這裡供應的摩登中菜, 有點像小份量的fusion菜, 分頭盤, 主菜, 餐湯, 時蔬, 主食, 小食和甜品, 有點像西餐的set menu, 由於我們食量不大, 所以點了個二人餐來share.頭盤:炸鮮魷- 都幾大條鮮魷, 味道一般酸辣豆配爽肉- 一d都唔酸辣, 唔得主菜:日式味噌蜆紙火鍋- 味噌味淡, 一般寶盒魚柳- 麵包裝有咖喱魚肉, 肉不多, 魚柳也只是一般餐湯:淮杞燉螺頭湯- 冇試, 朋友話ok肉骨茶- 味道不濃, 藥材味淡, 易入口但個人不太喜歡時蔬:清炒油麥菜- ok, 但很多油主食:士林肉燥飯- 飯和肉燥都較乾, 沒有甚麼醬汁, 一般茶杯糯米飯- 一般水準小食:灌湯小籠飽- 一般, 上枱時其中一隻小籠飽還穿了!!甜品:椰汁紅豆糕- 一般桂花紅豆糕- 較清淡, ok啦不過檯太細, 碟又多, 放得一檯都是碟! 服務只是一般, 又冇咩禮貌, 餸菜上檯放低就算, 連係咩餸都冇講就走開, 唔得! 第一次到這種飯店食飯, 算是開開眼界,不過應該冇下次.

頭盤:
炸鮮魷- 都幾大條鮮魷, 味道一般
酸辣豆配爽肉- 一d都唔酸辣, 唔得

主菜:
日式味噌蜆紙火鍋- 味噌味淡, 一般
寶盒魚柳- 麵包裝有咖喱魚肉, 肉不多, 魚柳也只是一般

餐湯:
淮杞燉螺頭湯- 冇試, 朋友話ok
肉骨茶- 味道不濃, 藥材味淡, 易入口但個人不太喜歡

時蔬:
清炒油麥菜- ok, 但很多油

主食:
士林肉燥飯- 飯和肉燥都較乾, 沒有甚麼醬汁, 一般
茶杯糯米飯- 一般水準

小食:
灌湯小籠飽- 一般, 上枱時其中一隻小籠飽還穿了!!

甜品:
椰汁紅豆糕- 一般
桂花紅豆糕- 較清淡, ok啦

第一次到這種飯店食飯, 算是開開眼界,不過應該冇下次.
2008-03-12 13 浏览
和朋友到旺角看完<色凶怪談>, 已是九時三十分, 小弟因為被恐怖電影嚇得四肢乏力, 加上還未吃晚飯, 有點腳步浮浮, 要盡快補充體力才成.第一次到這種摩登中菜飯店, 小菜都是small portion的, 二人來吃也可以吃到很多款式. 讚!點了一個二人餐. 有頭盤, 主菜, 餐湯, 時蔬, 主食, 小食, 甜品. 像tasting menu一般.菜式是自選的, 如下:脆脆芝麻銀魚--炸得很香口惹味青青綠綠爽貢菜-- 貢菜很青爽芙蓉斑球捲--淡而無味Sauna石滾沙茶汁牛肉--牛肉幾tender花旗蔘雞湯—很香花旗蔘味石窩甜面醬汁油麥菜-- 甜面醬汁很惹味士林肉燥飯—飯比較乾身, 沒有什麼醬汁家鄉撈米—有虲米, 很好味茶杯醬王抄手–平平無奇, 不知道什麼是茶杯醬王~~甜心杯—不知道是什麼味的pudding. 我指指那甜心杯問這是什麼? 服務生想想之後笑著答: “甜品囉~~”很爆笑. 是當晚高潮.

菜式是自選的, 如下:

脆脆芝麻銀魚--炸得很香口惹味

青青綠綠爽貢菜-- 貢菜很青爽

芙蓉斑球捲--淡而無味

Sauna石滾沙茶汁牛肉--牛肉幾tender

花旗蔘雞湯—很香花旗蔘味

石窩甜面醬汁油麥菜-- 甜面醬汁很惹味

士林肉燥飯—飯比較乾身, 沒有什麼醬汁

家鄉撈米—有虲米, 很好味

茶杯醬王抄手–平平無奇, 不知道什麼是茶杯醬王~~

服務生想想之後笑著答: “甜品囉~~”

很爆笑. 是當晚高潮.
(非会员)
2008-03-02 14 浏览
前幾天和四位朋友到旺角品味人生吃晚飯,一早已預料到星期五晚一定好多人等位,所以7:30就開始等位,等到8:00終於有位!但門口位姓梁黑膚色的知客問我地人齊未,我地口快快話仲有一位未到,點知佢話人要到齊先入得!但羅飛等位時或門口根本無寫明要人齊先入得!然後她繼續叫下一張飛,當我地透明!我地話要投訴時,她大聲說"好呀,經理在入面,您去找他啦"我地向經理投訴知客的服務態度,問他有無意見書或公司電話或網址投訴,他說只有兩間分店,沒有office,幾攪笑!但他尚算禮貌!但那個知客實在不知所謂,全晚黑口黑面!如果早知要等齊人先入得就唔食您個間啦!奉勸大家要等位就一次過羅幾間餐廳的飛,費時有位時先比人玩野呀!結果,8:00先再羅張少一人的飛,等到9:00先有位,真係激氣!今時今日的服務態度,隨時睇住執笠啦!

今時今日的服務態度,隨時睇住執笠啦!

2008-02-27 18 浏览
今晚和同事食飯,點了以下菜式:芝士海鮮.四方盒--其實係一個方飽,中間放滿海鮮,包括龍脷柳,蝦,魷魚酥,面頭再淋上一層芝士汁,但可惜方飽是凍的,方飽皮也不脆,而海鮮加上芝士汁,味道ok!秦淮京都蟹拑(甜酸汁)--失望,全隻都是粉炸成的,沒有蟹的味道.被餐牌騙了.上海四喜烤夫--普通,不過不失.照燒巨魷(伴照燒汁)--又真係幾巨架,加埋燒汁,不錯.芙蓉斑球翡翠卷--其實係龍脷柳包住露筍,還有蟹子在面頭,清清地,不錯.桑拿石滾肉(牛肉)(黑椒汁)--其實係用個木桶,將燒熱咗的石頭加埋葱加埋牛肉加埋黑椒汁在裡頭炒幾下,然後蓋著焗幾分鐘即可食.味道不錯,牛肉也不會靱,不錯.油麥菜(麵醬炒)--好味!淮杞燉螺頭湯--味道幾好,亦有很多湯料.茶杯糯米飯--糯米飯一般,沒有驚喜.原創家鄉撈米--很淡,無味道.灌湯小籠飽--一般,沒甚麼特別.埋單四百廿十一蚊,價錢也算合理.
今晚和同事食飯,點了以下菜式:

芝士海鮮.四方盒--

秦淮京都蟹拑(甜酸汁)--
失望,全隻都是粉炸成的,沒有蟹的味道.被餐牌騙了.

上海四喜烤夫--
普通,不過不失.

照燒巨魷(伴照燒汁)--
又真係幾巨架,加埋燒汁,不錯.

芙蓉斑球翡翠卷--
其實係龍脷柳包住露筍,還有蟹子在面頭,清清地,不錯.

桑拿石滾肉(牛肉)(黑椒汁)--

油麥菜(麵醬炒)--
好味!

淮杞燉螺頭湯--
味道幾好,亦有很多湯料.

茶杯糯米飯--
糯米飯一般,沒有驚喜.

原創家鄉撈米--
很淡,無味道.

灌湯小籠飽--
一般,沒甚麼特別.

埋單四百廿十一蚊,價錢也算合理.

2008-02-17 114 浏览
六個人點了許多賣相時髦的點心,比較有印象係炒蘿蔔糕、蝦餃、潮州粉果、春卷、腸粉、魷魚鬚、鯪魚球、菜心。那炒牛河難得唔算油膩!這店子賣的是新派廣東菜,就連侍應造型都很「出」!
這店子賣的是新派廣東菜,就連侍應造型都很「出」!
2008-02-17 10 浏览
食厭酒樓中國菜既, 品味人生係好選擇!好多款野食揀, 每人消費同平時中式差唔多5人食4個餐, 加埋野飲前菜茶芥小費, $506~晚市叫4人餐5個人都食唔哂最好味係日式蜆紙火鍋, 勁好味><但服務就差少少, 成日叫人都扮聽唔到不過一檯幾十碟野食要傳, 佢地真係好忙既, 放過佢地吧~lunch就係叫點心, 冇晚市咁特別, 但好抵食奶黃包好正~8人食$250!
食厭酒樓中國菜既, 品味人生係好選擇!
好多款野食揀, 每人消費同平時中式差唔多
5人食4個餐, 加埋野飲前菜茶芥小費, $506~
晚市叫4人餐5個人都食唔哂
最好味係日式蜆紙火鍋, 勁好味><
但服務就差少少, 成日叫人都扮聽唔到
不過一檯幾十碟野食要傳, 佢地真係好忙既, 放過佢地吧~
lunch就係叫點心, 冇晚市咁特別, 但好抵食
奶黃包好正~
8人食$250!
2008-02-16 1 浏览
上次來的時候玩法有點不同(2006-03-29食評)今次六個人點了六人餐從不同項目中挑超過二十個菜式出來不過其實不是每項都有六款揀的叫來的已近乎任食了油墨菜也可要幾款煮法結果是食的速度追不上上菜速度放得一桌皆碟(圖中)而最終實在也是吃不完的湯有三款都是足料味精湯的級數花旗蔘雞與椎杞螺頭都是安全之選至於肉骨茶嘛老細挑的通常都搭沉船的味道其實已不算很濃不過相對來說其他兩個都比較可口吧..菠蘿包芝士西蘭花即係酥皮啦其實唔多想知酥皮與西蘭花內涵的關係不過酥皮也是做得不俗的麵包咖喱是甚麼肉已記不起了因為好像肉真的不多而且大家都好像只在搶包吃包包吸收了咖喱精華而且很脆相當好吃另外記得吃過的還有烤麩菜餃石鍋燒豆豉雞xo醬蘿白糕兩款煮法共三碟油墨菜芒果布丁與桂花糕說好又不太好正常水平就是了值得一提肉燥飯是肉燥白飯兩項雖放在一碗但是它們應該不太相熟總之分得好開的人多通常難傾偈這類的六人卡卻剛剛好也算不錯而且成檯是食物一邊慢慢拗餐飽再一邊慢慢吃餐飽總比齋坐淨飲水好mk來說這個價位這個質素已算是不俗的選擇多大食朋友的更佳人太多就不方便了但總比上樓(2007-12-31食評)好
上次來的時候玩法有點不同(2006-03-29食評)
今次六個人點了六人餐

從不同項目中挑超過二十個菜式出來
不過其實不是每項都有六款揀的
叫來的已近乎任食了
油墨菜也可要幾款煮法
結果是食的速度追不上上菜速度
放得一桌皆碟(圖中)
而最終實在也是吃不完的

湯有三款
都是足料味精湯的級數
花旗蔘雞與椎杞螺頭都是安全之選
至於肉骨茶嘛
老細挑的通常都搭沉船的
味道其實已不算很濃
不過相對來說其他兩個都比較可口吧..

菠蘿包芝士西蘭花

多大食朋友的更佳
人太多就不方便了
但總比上樓(2007-12-31食評)好
2008-02-15 8 浏览
好得~ 同d小學同個慶祝生日~咁唔跳食咩好, 我地就經介紹黎呢到我地5個女仔, 叫左個4人set, 之後叫左2個餸好飽, 真係好飽,,, d野好特別, 好好食, 佢\係中菜, 不過一d都唔老土佢\d 頭盤好得意..我最記得係個咩沙律..同埋佢\個雞軟骨都好好食個牛柳都係~佢\放係台到個蓄石柳都好好食!! goood!!咩都好,就係dessert唔好, 有dd美中不足
好得~ 同d小學同個慶祝生日~
咁唔跳食咩好, 我地就經介紹黎呢到
我地5個女仔, 叫左個4人set, 之後叫左2個餸
好飽, 真係好飽,,,
d野好特別, 好好食,
佢\係中菜, 不過一d都唔老土
佢\d 頭盤好得意..我最記得係個咩沙律..
同埋佢\個雞軟骨都好好食
個牛柳都係~
佢\放係台到個蓄石柳都好好食!! goood!!
咩都好,
就係dessert唔好, 有dd美中不足
(非会员)
2008-02-15 3 浏览
係08年既情人節同太太去吃晚飯,坐低後等左好耐都無人開茶,叫仕應又一個推一個。當我地睇完menu點菜時,個仕應話今日係情人節所以只有佢地set定既餐,但我話明明見到另外有幾台都係叫menu既食物點解我唔可以,個仕應就搵個經理出黎話因為廚房無套餐以外既食物供應然後就走左。由於當時其他地方都排曬人等位所以唯有照叫佢地set好既套餐。氣頂時又黎,等左成20分鐘先黎杯飲品,最攪笑係乜野前菜都未黎就上甜品,我同阿姐講我乜都未食就上甜品,點知佢話桂花小丸子咪前菜然後放低食物後又閃人。全晚最氣頂既野又發生,當我地食得七七八八後有幾張6-7人台叫野食,點知佢地完部可以叫menu上既食物,我問個位經理話點解我之前唔可以叫但人地而家又叫得,佢又話驚廚房唔夠材料,我就話乜今日街市無開咩,你地咁樣做生意點得嫁,大家都係客人但就唔同標準,見人地2個人就老屈人地叫餐,如果你地想增加生意額可以係今日定個minimum charge但就唔好係度雙重標準。總結:食物雖然唔差,但係其服務就差到痺,食完令你一肚氣。我覺得大把其他選擇,無必要去呢間野受氣,所以絕對唔推介大家去品味人生。
2008-02-02 21 浏览
完來lunch時間有茶飲,還有得訂檯,幾好!訂了星期六的十二點半,去到剛剛好有張卡位,窗邊,又幾好!!坐低見到好多張點心紙,好似好多嘢食咁,我地隨便叫咗啲嘢食,還叫咗一個名叫生日快樂($48)的小菜(其實係一個木桶裡面放咗幾隻蝦,入面加咗玫瑰露,然後點火,燒一會便可以食,食落有少許酒味,蝦都幾爽口.其實今次都未食勻晒比較特別的點心,我諗應該會再去,又或都會夜晚去試.
完來lunch時間有茶飲,還有得訂檯,幾好!

訂了星期六的十二點半,去到剛剛好有張卡位,窗邊,又幾好!!

2008-01-18 8 浏览
今晚去左旺角既"品味人生"..去之前都上黎睇過d人講到好似真係好差咁..但睇d圖好似幾特別..都去試下啦..因為book左7點半, 我早到左20mins,不過都可以比我仕去先..等埋個fd黎, 我地2個人, 叫左個2人餐, 上菜都算快,5-10mins就上左菜..個2人餐都幾多野食,2個前菜.2個主菜.2個燉湯.2個飯.1個菜.1個小食.2個甜品我地前菜要左凍食既麵根&沙薑鳳爪(個麵根估唔到係凍既,不過好juicy,好甜好味);主菜就係石滾牛肉&脆脆手指卷(個石滾牛肉真係好味呀,熱辣辣,個手指卷又係熱辣辣,好脆,仲有4款汁可以比你揀tim!);燉湯就一個花期蔘雞&淮杞螺頭;飯就要左一個肉藻飯&一個糯米飯;菜就要左炒油麥菜;小食就係4件小籠包;甜品有4款揀,我地2個都要左桂花紅豆糕(呢個糕唔會好甜,個桂花糕超香,幾甜,但因為第一層桂花糕甜所以底個層紅豆糕就唔甜既,好好呀!)。唯一唔好既係埋單個陣耐左d囉,等左差唔多15mins!我一路打我男朋友問我係咪寫論文,洗唔洗打咁長篇野,我覺得好就要讚下囉,而且都唔係網友們寫到差成咁,d野食賀係好味呀,一定會再encore!