2008-05-06 22 浏览
前排同媽媽去綠楊行行,見開了多間食店,個名叫<品味人生>,就揀尼間享受人生,點了羅漢齋抄河粉、奶黃包,即叫即抄,來到仲熱,真好,配料多。個包都係熱,想漏黃,不算甜。媽媽同我講了句話,話些碗斜斜咁放,望落似山墳,聽完再望,真係幾似下。
個包都係熱,想漏黃,不算甜。
(非会员)
2008-05-01 4 浏览
見佢門口咁多剪報介紹, 咪試下囉.一坐底, 叫完餸, 已經餓到飛起, 點知佢廚方出菜好慢, 等左差不多15分鐘先有D前菜食下,第一個燉湯仲叫OK, 但越食越唔對路, 連腐乳通菜都鹹到我要搵滾水沖下先食得落.杯仔蘿蔔糕勁粉, 一D蘿蔔味都無, 個雜菜紙火煱只係玉子豆腐, 一條蟹柳, 幾片日本魚蛋同幾扎芋絲, 求其過求其. 炒麵又乾又凍, 甜品係桂花紅豆糕但係D紅豆都未起沙, 真係唔掂.如果真係去, 千祈唔到貪方便叫套餐, 散叫好好多!仲有綠楊坊泊車好唔抵, 個停車場已經遠, 佢地既停車優惠只係每小時平2蚊, 有等於無!
見佢門口咁多剪報介紹, 咪試下囉.
如果真係去, 千祈唔到貪方便叫套餐, 散叫好好多!

2008-04-28 6 浏览
呢間餐廳ge 職員冇禮貌~加上每個餐牌的餐都要1圍起果隻~根本family去食,例如2個人去食,想叫1人餐都強迫要人地叫2人餐,要200蚊起...實在唔抵食~餐牌寫ge 資料完全唔清楚~又倒了茶,想走都唔走得,仲之無奈地叫左15蚊ge擔仔麵,肉燥飯擔仔麵..係一般酒樓都好過呢間正宗ge廣東菜餐廳肉燥飯...普通白飯+幾粒肉碎,完全冇乜味出黎只係叫左呢2小碗ge野,都要成110蚊先走得人..真係好貴!!!唔怪得呢間餐廳真係唔多人入去食的~
呢間餐廳ge 職員冇禮貌~加上每個餐牌的餐
都要1圍起果隻~根本family去食,
例如2個人去食,想叫1人餐
都強迫要人地叫2人餐,要200蚊起...
實在唔抵食~餐牌寫ge 資料完全唔清楚~
又倒了茶,想走都唔走得,
仲之無奈地叫左15蚊ge擔仔麵,肉燥飯
擔仔麵..係一般酒樓都好過呢間正宗ge廣東菜餐廳

肉燥飯...普通白飯+幾粒肉碎,完全冇乜味出黎

只係叫左呢2小碗ge野,都要成110蚊先走得人..
真係好貴!!!

唔怪得呢間餐廳真係唔多人入去食的~
2008-04-27 11 浏览
今日去食晚飯,食到一肚氣裝修餐廳裝修ok。食物食物分量很少,六人叫了十樣餸也不夠飽。食物味道部份可以,但部份極之難食,特別係個擔仔麵,完全係分得出每樣材料的味道,湯完全係大快活通粉湯底,麵條又粗,如果你們只是為了生存可以食。速度食物來的速度和落單的速度都很慢。待應態度待應態度極差,以下為其中例子:1. 帶我們入座後就無人理我們,呆等廿幾分鐘。(但檯面連碗筷及杯都無)2. 待應清理碟面時d餸汁照頭淋到我個friend,佢件衫完全報銷。但個待應連sorry到無講,簡直不知所謂。食完完全唔飽,但只有一肚氣。
今日去食晚飯,食到一肚氣

裝修
餐廳裝修ok。

食物
食物分量很少,六人叫了十樣餸也不夠飽。

速度
食物來的速度和落單的速度都很慢。

待應態度
待應態度極差,以下為其中例子:

食完完全唔飽,但只有一肚氣。
2008-03-22 6 浏览
** 此食肆的第一個OK **今朝(22-3-2008 Sat)同爸媽o黎呢間佢o地話坐卡座,間到一格格唔似酒樓o既酒樓飲茶.佢o地先落o黎,我大約8:20am到o黎,門口o個啲多數係四人卡座,我行到中間,終於發現爸媽o既蹤影.佢o地坐梳化椅,我坐高背椅,個椅背真係高到近天花,唔知係咪想啲人留意,唔好踫撞到呢啲椅呢?我o地選o左:4.脆皮鯪魚球-選燒汁(中點)皮都唔係好脆吖,我揀燒汁,但畀o左似辣椒油咁o既色o既汗我o地,明顯唔係燒汁,不過爸媽都照醮o黎食,算吧.送到我咀邊,我卻臭到有陣似魚鯹帶少少縮o既味咁,食落,唔...應該冇問題o既,而個汁,冇乜味o既?我睇返點心紙,有黑椒汁,燒汁同蜆介汁三款揀,明顯,佢o地畀錯o左蜆介汁我o地,但又唔覺有蜆味,奇怪.5.蘿蔔千絲酥(大點)嘩!呢個係大點啊?真係好唔抵喎,好細件.食落,係好多蘿蔔絲,但冇蘿蔔味.2.金沙奶皇包(大點)好熱,包唔大件,幸皮唔太厚,奶黃唔太香但口感可以.3.田園時蔬(大點)冇難度.1.雲南脆瓜珍菌腸(大點)如相中所見,個碟好長,一碟三件,但其實唔長.夾起,因為冇油,所以黐住個碟同筷子.食落,好淡,只有蔥味,要落豉油.而
** 此食肆的第一個OK **

我o地選o左:

4.脆皮鯪魚球-選燒汁(中點)

5.蘿蔔千絲酥(大點)

2.金沙奶皇包(大點)
好熱,包唔大件,幸皮唔太厚,奶黃唔太香但口感可以.

3.田園時蔬(大點)
冇難度.

1.雲南脆瓜珍菌腸(大點)
如相中所見,個碟好長,一碟三件,但其實唔長.夾起,因為冇油,所以黐住個碟同筷子.食落,好淡,只有蔥味,要落豉油.而脆瓜呢?係冇o既.

6.香煎蘿蔔糕伴辣醬(大點)
漏單,o個張'顧客點菜'紙冇呢樣o野.不過我o地冇同佢講,因為爸話驚太多o野食.

但最後我都加兩樣o野:
7.潮州粉果(小點)
又係冇油,個皮又係黐住對筷子.呢個味道又係普通啦.

6.XO醬蘿蔔糕(大點)
賣相好靚,十件蘿蔔糕上舖漏紅,黃甜椒粒,西芹絲同洋蔥絲.食落,好辣呀!XO醬入晒味,我覺得蘿蔔糕本身屬中上水準,因為佢o地煎得好香脆,餡料亦算多同好味,奈何係太辣.媽媽唔信,佢食o左都話辣,爸爸唔可以食辣o野,佢o左一件就唔食喇.

食完所有o野後,侍應會問上齊未?要唔要紅豆沙?送o既.爸就答:好吖.咁就一人一碗喇.(我覺得奇怪,晨早流流食甜品.)

紅豆沙送到,臭到好香,食落,唔係好甜,令紅豆唔係咁好味,不過多謝佢o地o既誠意啦.

全部點心都好精緻(細件),且即叫即整,但唔使等好耐.

服務:
上菜放低時會好好口咁話慢用.
見冇乜茶,蓋都未打開都即刻主動話幫我o地加水,唔錯.
每食完一樣就即刻上前收碟,某程度係好,但太密令我覺得好煩.
搵人埋單時,偏偏冇侍應,唯冇畀傳菜,好彩佢o地唔會推,會幫我o地畀侍應.

環境:
我第一次o黎呢間飲茶,見到個正門有啲疑惑係側門定後門?因為好細同一過o左o個張知客o既枱仔,就已經係座位.到食完o野走,至知原來真係正門.

所有枱都冇舖枱布,但佢o地放低食物都會好輕手,所以唔嘈.

終於明白媽話唔鍾意呢種裝修,佢整到係西化中式酒樓,好想畀人有私人空間咁,但間開就變得好似好焗促咁.

其他:
唔係好接受佢o地o既餐具,古古怪怪咁,匙柄太長,個碗又太深,杯又.....最差o既感覺係用色方面,令餐具似乞丐用的乞食工具.有時玩品味真係要諗清諗楚.

埋單$115.00

價錢:
小點:$12.80,中點:$15.80,大點:$18.80

夾o左一件o既雲南脆瓜珍菌腸
左:田園時蔬,右:脆皮鯪魚球
蘿蔔千絲酥
2008-03-02 17 浏览
第二次跟家人在這裡吃,純粹是找個地方見一見面先說食物,什麼都mini-size的,還好價錢不算太不合理叫了兩個小籠包、一個杯仔麵、一個豆腐、一個炸籮白絲卷、一個石頭(碗)雞、一個竹筍好聽就是「的式」,不好聽就是...質素麻麻,石頭碗雞的只是「雞翼」...連雞柳都唔比服務真的是十級差Waiter都唔知發生o羊事我最討厭一坐下就被人「提醒」/「警告」要一個半小時後交檯說真的,我到時不走你再跟我說說「很多客人我們可能不太夠檯」我會比較受重點是你間鋪又不是外面排長龍,又不是沒空位,幹嘛這樣一早就趕人?感覺很差第二次來這裡食,還是我未食完就幫我收野迫我走個石頭碗雞我食完d雞仲想食埋d京蔥,佢見無哂雞就想幫我收走,比我同我媽話佢無禮貌服務又慢...d waiter態度真係麻麻,問佢又無乜耐性叫佢拎多set餐具比我就走去serve人地落單先(落十世都未落完),唔識分邊樣快邊樣慢...食物係ok,不過坐落黎感覺好差,好似成日比人趕唔受尊重咁,所以都係簽卡無比tips
第二次跟家人在這裡吃,純粹是找個地方見一見面

先說食物,什麼都mini-size的,還好價錢不算太不合理

服務真的是十級差
Waiter都唔知發生o羊事
我最討厭一坐下就被人「提醒」/「警告」要一個半小時後交檯
第二次來這裡食,還是我未食完就幫我收野迫我走
服務又慢...d waiter態度真係麻麻,問佢又無乜耐性

2008-02-26 9 浏览
其實我去呢間野既時候都係好幾個月前o個陣見間野新開咪去試下囉見佢裝修幾靚,價錢都唔平,諗住:點都有翻d水準點知失曬望~!1.有小昆蟲服務員唔單只唔捉左隻野,仲話"冇野既~冇野既~"結果要我地自己KO隻野,講真,乜胃口都冇曬2.d野唔好食500幾蚊個餐,咁既質素真係好唔得佢d野食都唔好食既,又普通量小質素低~~~比$200都"嚴"比多佢3.服務態度超差a.碟野都未食完佢就收左佢!問都唔問我地!b.我地叫餐既,跟餐有甜品,有芒果布甸,咖啡布甸,鮮橙凍同埋桂花紅豆糕比我地揀.....我地四個人,分別叫左:鮮橙凍x2桂花紅豆糕x1芒果布甸x1個服務員黎到,話冇鮮橙凍同桂花紅豆糕,之後放低兩杯芒果布甸同兩杯咖啡布甸!問都唔問我地揀乜,就求其拎d野比我地食!!!正常既都會話:我地冇xxx wo,你會唔會揀過另一樣?咁我地就話:我唔要呢d甜品,你叫經理黎丫~個服務員聽到我地話搵經理,"jap"左一聲,黑曬面拎翻d甜品走~~(原來呢位服務員都係經理黎!!!結果我地搵老闆黎傾)老闆既解釋係佢地所有人都係新黎,未train好小昆蟲佢就冇解釋啦~haha!___________又貴,又唔好食,又0禮貌...
其實我去呢間野既時候都係好幾個月前
o個陣見間野新開咪去試下囉
見佢裝修幾靚,價錢都唔平,諗住:點都有翻d水準
點知失曬望~!

1.有小昆蟲
服務員唔單只唔捉左隻野,仲話"冇野既~冇野既~"
結果要我地自己KO隻野,講真,乜胃口都冇曬

2.d野唔好食
500幾蚊個餐,咁既質素真係好唔得
佢d野食都唔好食既,又普通
量小質素低~~~比$200都"嚴"比多佢

3.服務態度超差
a.碟野都未食完佢就收左佢!問都唔問我地!

鮮橙凍x2
桂花紅豆糕x1
芒果布甸x1
咁我地就話:我唔要呢d甜品,你叫經理黎丫~

老闆既解釋係佢地所有人都係新黎,未train好
小昆蟲佢就冇解釋啦~haha!
___________

又貴,又唔好食,又0禮貌....
一定唔會再去
2008-01-23 4 浏览
叫了個二人餐,真係好多嘢食,樣樣都幾好。最好就係啲服務。
叫了個二人餐,真係好多嘢食,樣樣都幾好。最好就係啲服務。
2007-12-25 4 浏览
一早知道呢度二人餐既份量多,所以三個人只叫一個二人套餐就夠。螺頭湯和花旗蔘雞湯、蘿白、鐵板鴨胸、錦鹵雲吞、中華沙律手卷、籠仔蒸三鮮菇、糯米飯同埋甜品,種類真係好多。飲了少許花旗蔘雞湯,好淡,似飲水,雞肉也是沒味的;蘿白唔得鮮甜,同車品品比簡直是天與地;鐵板鴨胸算是合格,鴨胸不太韌,京蔥香口;錦鹵雲吞外皮就脆,不過餡料甚少;中華沙律手卷,反而是脆皮筒比內容好;糯米飯,溫度唔夠,材料也不足;籠仔蒸三鮮菇是最好,用蒜泥蒸起好香,冬菇淋,脾菇爽,送飯唔錯。甜品要桂花紅豆糕和香橙果凍,賣相可以,不過味道還是差少少,食啫哩好過。可能太多人等位,侍應個個好急咁,野都未來整就話同我地埋左張單先,咁樣食野我就唔係咁鐘意。

最近綠楊坊改頭換面,為沉悶的荃灣飲食市場添上不少生氣. 基本上,我已光顧了全部綠楊坊的新食肆(除了那間sell製服誘惑的食店外). 當中,教我最痛心疾首的是"品味人生"了.開張當日,我和媽媽便急不及待地幫襯了這食肆(我可稱它為酒家嗎?). 我看到肥仔老闆在食店內團團轉,十分忙碌, 誠意可嘉! 我再看看它的點心紙, 雖然它的設計不大環保, 但是當中的款式可以知道老闆在設計菜式時, 是下過一定的苦功的.遺憾的是這老闆遇上一位天馬行空的設計師. 餐枱太小, 餐具太大. 負責室內設計的人要好好反思! 座位設計太出奇, 令人坐得很不舒服! 而且一點也不好看! 大概要有kate moss的身型才可安然坐下來.點心來了,食物不太差, 很有新意. 沙薑豬肚很不俗, 而一些傳統的點心, 它更提供了三種不同的煮法給食客選擇, 例如牛肉, 你可以選清蒸,葡汁或清湯燉. 當日的侍應的態度也不太差(我想是因為老闆在場吧). 數天後, 我本想和媽媽到隔離的小籠包饅頭店(不俗的,另文詳談) 吃的, 可是它要到十一時半才營業, 我們便唯有再一次光顧品味人生了.這一次, 食物依然. 可是侍應的態度是太離譜了!

這一次, 食物依然. 可是侍應的態度是太離譜了! 我和媽媽被編到一個L形的位坐, 因為當時沒有太多人幫襯, 我和媽媽便到另一個位子坐下來. 後來,一位中年女侍應發現我們換了位, 便扁咀,並質問我們為何要掉位. 我對她說座位太難坐, 而且我已通知了另一位侍應. 之後,她說我剛才order了的食物會被送去舊的位置(即L形枱), 那樣是很麻煩的. 我答她說我只點了一籠牛肉, 她只需要取消L形枱的牛肉, 再重新落單便可以了, 那又有何麻煩之處呢!

總而言之, 我看不出品味人生是尊重食客的.我很希望它的老闆可以看到此文,不要白白被那些不知所謂的侍應浪費了他的心血和金錢!
2007-12-08 8 浏览
環境好狹窄,枱與枱好貼,明明冇乜人都要迫我地困係一間房,又唔比轉枱,部長態度勁差,都唔明解要限時個半鐘頭交枱,叫左幾廿百次都冇人收野,結帳結左成世.....總之一個字"差" !!!
2007-12-08 7 浏览
(8/12/07)在旺角店食過,勉強ok。這裡新開,有人龍-_-。奶奶話想來,唯有是但吃點。落左單,要等許久。鳳爪ok。公主豆腐,那百福豆腐盒的坑印,明顯可見,用上湯浸,淡如無味。潮州粉果,餡一pet汁咁,好不濟!小籠包,唔好玩啦!幾碟都整到咁差,小籠包唔好諗,會係小籠包喇!豉椒牛腩炒麵,獻汁多到一pet,牛腩?韌."痴"牙!陳婆婆南瓜煎餅、炸鲮魚球,選黑椒汁(比左蜆介)。件頭已細少,隻碟明明有四格,擺得三粒,第四格懶靘,擺粒車梨茄裝飾。整頓lunch,好食o既只有炸鲮魚球,和腸粉。千萬不耍再食第三次。
豉椒牛腩炒麵,獻汁多到一pet,牛腩?韌."痴"牙!
整頓lunch,好食o既只有炸鲮魚球,和腸粉。
千萬不耍再食第三次。
2007-11-23
來品味人生,除了這個理由,想不出別的原因。4個人吃了自選私房菜(4位),款式繁多卻質素平平。 頭盤可選4款。茶杯粒粒蘿蔔糕伴XO醬(圖1)-大家都認為是全晚最好吃的一味,我覺得很普通。品味創作中國沙律手卷-向來喜歡沙律醬菜式,OK。照燒巨魷鬚伴照燒汁-頭盤卻是差不多最後才上?不熱不脆又油,頗難吃。木魚飄飄水晶蘿蔔-最最後上的一味,不好吃,吃剩大半棄掉。 每人都可選一款餐湯。板栗南杏百合燉脾赤、花旗參鬚燉鮮雞沒試,試了"特首去新加坡都吃唔到...肉骨茶"。搞笑的名字,一般的味道。 主菜可選4款。水晶蝦仁伴玉面西施-玉面西施是滑溜的蛋白,不過加上水晶蝦仁與蕃茄粒,有點九不搭八?大大個菠蘿包.芝士西蘭花-這裡挺多這種gimmick食物。大包不是菠蘿包而是酥皮包,芝士醬只見其色吃來不覺其味其香,麻麻。更上一層樓.這不是豆腐-那四件其實是玉子豆腐,煎得香香的,是較好的一味。桑拿石滾咖哩雞肉-女侍在我們面前將生雞肉、熱石粒攪拌,後放入木桶以桑拿原理焗熟雞肉;肉類其實可揀豬或牛,醬汁也可揀燒汁、黑椒汁、沙茶汁,自由度都幾高,貪新鮮可一試。不過味道一般。 有4個主食。士林夜市肉燥飯-細妹激讚肉燥飯多汁
來品味人生,除了這個理由,想不出別的原因。
4個人吃了自選私房菜(4位),款式繁多卻質素平平。

頭盤可選4款。
品味創作中國沙律手卷-向來喜歡沙律醬菜式,OK。
木魚飄飄水晶蘿蔔-最最後上的一味,不好吃,吃剩大半棄掉。

每人都可選一款餐湯。

主菜可選4款。

有4個主食。
士林夜市肉燥飯-細妹激讚肉燥飯多汁又好味,見她鍾意第二盅也給了她,卻發現另一盅是乾而無味的。QC做得不好!
茶杯糯米飯伴腊味粒-粘粘的幾香口,在眾多食物中算很不錯了。
星州耀哥撈米-一點味道都沒有,難吃。

餐還包2款小菜。
窩心.心動-淡而無味的杞子雞湯浸白菜仔,只是清清的配菜而已,有幾心動?真不懂...
石窩飛揚-菜如其名,先聲奪人,但這款石窩西洋菜味道頗難吃。

點心
每次o黎都會吃.灌湯小籠包-皮很薄,汁也多,就是不鮮。一般啦!
三朵金花.脆雲吞-油得很,扣哂分。

最後是甜品:口甜舌滑甜心杯。4款分別是芒果布甸、咖啡布甸、甜橙凍及桂花紅豆糕,平均質素頗低。

吃了那麼大堆頭創意食品,很飽,不過感覺仍然空虛。埋單$500,下次不會來!