2021-02-03 1050 浏览
从火炭走出来,沿着㘭背湾往上走,途中会经过不少食肆。这家店的名字很特别,由于没有堂食,从来没有在这里吃中午饭。那天经过时他们在派菜单,并且有外送服务。菜单都是台式便当,也有汤面和拌面类,价格略比附近的餐厅贵一点点。WhatsApp 下单后15分钟就送到,试了他们的红烧牛肉干拌面,总共有4块牛肉,再加半个卤水鸡蛋,面与青瓜丝和萝卜丝拌均匀。牛肉是大大块,炆得很腍,吃时有啖啖肉的口味。但面没有带任何酱汁,味道有点淡。另外,份量真心的少,只是比塑胶容器的三分之一多一点,吃完不够饱。平心而论,味道可以,但以价格衡量,性价比不高。

从火炭走出来,沿着㘭背湾往上走,途中会经过不少食肆。

WhatsApp 下单后15分钟就送到,

红烧牛肉干拌面

平心而论,味道可以,但以价格衡量,性价比不高。
2021-02-01
15 分钟 (外卖送餐)
红烧牛肉干拌面
2021-01-02 4114 浏览
在禾輋附近吃東西吃到悶,試一試走去火炭那邊看看有什麼新知。👀印象中除了大排檔之外,都不知道火炭有什麼東西吃,🤔原來這個工業區跟以往在葵涌的大連排道差不多樣子,但中間一大條斜路,兩旁都有不少食肆,有些還看似挺有特色的。🤩不少有堂食,這間只有外賣,但看網上食評以及門面裝修,似乎挺吸引,於是都買外賣一試。本身看到鹽麴雞,看來也挺吸引,但查一查發現這種麴應該是用來釀酒那種,不知吃了會否敏感,於是便點了簡便的椒鹽雞腿魯肉便當,反正長路來到,就加$10要試一試珍珠奶茶。長條型的便當,雞腿的份量也不少,中間部份有少許肉汁,兩旁偏向乾,椒鹽味道除了黑椒味之外還低輕微甜美,但是魯肉質地偏向乾瘦,沒有太多脂肪,因此不多汁的雞腿配合不夠肥美的魯肉,加上汁醬也不多,便當吃起來都偏向乾。這杯叫做老細萬歲珍珠奶茶,老細唔搞你都算好,哪有萬歲的。我叫了少冰少甜,奶茶色水都很像不錯,珍珠份量也不太少,珍珠的質地偏向軟林,奶茶味道亦都不覺得特別香濃,喝起上來不見得特別出色。
2052 浏览

本身看到
哥哥添飯妹妹泡茶椒鹽雞腿魯肉飯

椒鹽味道除了黑椒味之外還低輕微甜美,

哥哥添飯妹妹泡茶珍珠奶茶

這杯叫做
珍珠份量也不太少,珍珠的質地偏向軟林,
奶茶味道亦都不覺得特別香濃,喝起上來不見得特別出色。

10 分钟 (外卖自取)
午餐
2020-11-22 2180 浏览
火炭工業區入面有好多外賣嘅舖頭😋 午市嘅時候唔少舖頭門口都係排哂隊,其中一間就係呢個台式外賣店:哥哥添飯•妹妹泡茶😎 🍛 白咖哩雞扒飯 ($48) 跟餐飲一杯荔枝茶🍹外賣包裝同埋佢裝修貫徹同一個風格,都係幾有心思🥰偏向清新文青少少嘅路線🤩🤩白咖哩汁幾重椰香,撈飯食相當唔錯😋😋 雞扒外皮脆卜卜好香口,配返個清新嘅荔枝茶平衡一下,個罪惡感即刻冇哂😝以午餐嚟講,交足功課有凸👍🏼 另外😌 下一次再去嘅我會留意下係唔係由哥哥添飯、妹妹泡茶先😏 否則會考慮使用香港法例第362章商品說明條例,追究商戶作出與貨品相關的虛假陳述🤣🤣🤣———————————————————————

🍛 白咖哩雞扒飯 ($48) 跟餐飲一杯荔枝茶🍹

———————————————————————

2020-11-20 1356 浏览
喺火炭冇咩餐廳選擇,今次諗住試下依間餐廳外賣。見佢個名都幾特別,主打台灣菜,不過只供外賣。$50內連飲品都算唔錯,所以影低menu諗住遲啲再試。佢餐牌好吸引,外賣盒都好特別,賣相係幾好睇。我叫咗鹽麴雞飯配是日餐飲,係蜜桃茶幾好味。但係個雞就⋯唔係好熟,唔係剛好熟既口水雞,都有少少血。同埋佢盒野望落幾靚,但係得果幾件雞下面成盒都係飯黎,本身個外賣盒已經好細,太多飯、太少餸菜,味道一般,以火炭食物款式黎說係特別。

2020-11-03 1173 浏览
係火炭番工,應該都對呢間哥哥妹妹唔陌生好多時諗唔到食咩都會揀佢其中最鍾意食既就係養生花雕醉雞飯/湯麵 逢二、四、六先有通常我地lunchtime 30分鐘前 whatsapp落單就ok一打開就聞到好濃既藥膳湯底香味 湯底偏甜 無酒既澀味同苦味每次都幾乎會飲哂d湯咁滯醉雞件通常有4-5件 好夠食佢既外賣盒會分開湯同埋麵 唔會怕的麵浸到太淋如果配飯既話得好少湯汁 但少少汁撈飯食都好好味另外逢一、三、五、日就係蚵仔泡飯蚵仔好多隻 無腥味 而加天氣涼涼地食好暖胃佢仲會有一塊好脆既窩巴 浸落湯度2秒再食幾好味仲有食過小食肉鬆起司蛋餅都唔錯反而麻醬雞絲刈包就有d失望 唔係好夠味
係火炭番工,應該都對呢間哥哥妹妹唔陌生
好多時諗唔到食咩都會揀佢
其中最鍾意食既就係養生花雕醉雞飯/湯麵 逢二、四、六先有

一打開就聞到好濃既藥膳湯底香味 湯底偏甜 無酒既澀味同苦味
每次都幾乎會飲哂d湯咁滯
醉雞件通常有4-5件 好夠食
佢既外賣盒會分開湯同埋麵 唔會怕的麵浸到太淋
如果配飯既話得好少湯汁 但少少汁撈飯食都好好味

另外逢一、三、五、日就係蚵仔泡飯
蚵仔好多隻 無腥味 而加天氣涼涼地食好暖胃

佢仲會有一塊好脆既窩巴 浸落湯度2秒再食幾好味

仲有食過小食肉鬆起司蛋餅都唔錯
反而麻醬雞絲刈包就有d失望 唔係好夠味

2020-10-27
25 分钟 (外卖送餐)
2020-10-27 814 浏览
朋友推薦話火炭有間外賣店幾好食,咁我見係賣台式食品,應該都唔差得去邊,就試吓啦~今次我order呢個嘅係漢堡拌面,有一個醬汁用嚟撈麵,有啲青瓜絲,但係呢個撈麵唔多掂,啲面煮得太林啦,成Pat粉咁⋯⋯但係個蛋同埋漢堡都煮得唔錯,蛋係太陽蛋,用嚟撈麵就會比較juicy,另外漢堡個肉質好好味,咬起上嚟有彈性,煎得剛好鎖住肉汁,所以我都幾滿意~另外跟餐有杯特飲送,今日嘅特飲係白桃鐵觀音冰茶,味道都OK,但係茶味唔夠濃~

2020-09-21 1019 浏览
我公司八月頭喺火炭開新辦公室。 初初第一個星期只係返一至五,lunch 叫開另一間茶記。 去到第一次星期六火炭返工,間茶記原來唔開,我就openrice下附近有d咩餐廳可以做送外賣,俾我搵到呢間星期六都做。 我睇comment幾好,d相賣相又吸引所以就 WhatsApp 佢地問下。我同同事果陣合共都係得6個人。我地合好食乜後成個list嘅order WhatsApp 俾餐廳。WhatsApp 上溝通好友善,就算我office 係一個尷尬位佢哋都會送黎。到我落office樓下拎外賣時, 見到送外賣果個都好友善。親眼見到d野食同喺 Openrice見到一樣咁精美!真係唔影相都唔得。宜家我地恆常叫呢間送外賣。我office多左人,我地個order有成20人佢地都keep到水準支之餘, 我仲覺得佢地更加細心!我地個order佢有label每個人個名㗎,好窩心!食物質素一定唔會會令人失望!

食物質素一定唔會會令人失望!
白咖哩漢堡(豬肉)
紅燒牛肉乾拌麵
2020-09-02
外卖送餐
白咖哩漢堡(豬肉)
紅燒牛肉乾拌麵
2020-05-19 4312 浏览
現在我在火炭的工廠區上班,雖然多數都是帶住家飯回公司吃,但是偶然都會外出買一些外賣來品嚐一下,而這間餐廳便是我最喜歡光顧的餐廳之一No.1【養生花雕醉雞湯麵】$52這間餐廳的外賣設計相當貼心,麵和湯是分隔開的,這樣便可以避免在運送途中,麵條因浸泡在湯中太久已變得軟爛,最重要是這些都不需額外收費,真的相當抵讚!味道方面,雞肉的份量都算多,而且肉質亦非常柔軟嫩滑,鮮美多汁,小口品嚐的時候,濃濃的雞肉氣息更迴旋在口中,咸咸的,香香的,芳香四溢,香飄十里,讓人口舌生香,回味無窮另外花雕湯底的味道同樣相當出色,每一口湯水都充滿著濃濃的藥膳味道,苦中帶甘,甘中有甜,最後更嚐到一絲絲淡淡的花雕酒味,餘味更在嘴裡久久不散,口感細膩而延綿,濃郁醇厚,滋味非常,美味得讓人陶醉其中,一試傾心No.2【重碳焙桂香烏龍奶茶】$12這杯飲品我之前已經品嚐過一次,記憶中味道相當出色,可是今天它的味道竟然失準了明明我已經要求了走甜,但是奶茶的味道依然非常甜膩,我滿口都充滿著濃濃的化學甜味,不單止甜得嗆喉,更味如雞肋,簡直讓人難以下嚥,囓蘗吞針幸好珍珠的質感煙煙韌韌,微微有嚼勁,而且最後亦嚐到一絲淡淡的黑糖味道,豐富了

No.1【養生花雕醉雞湯麵】$52

No.2【重碳焙桂香烏龍奶茶】$12

養生花雕醉雞湯麵&重碳焙桂香烏龍奶茶
幸好珍珠的質感煙煙韌韌,微微有嚼勁,而且最後亦嚐到一絲淡淡的黑糖味道,豐富了整杯奶茶的口感和層次,為這杯飲品挽回少許分數

價錢方面,養生花雕醉雞湯麵$52,重碳焙桂香烏龍奶茶原價$22,跟餐額外減$10,總共$64,以工廠區的外賣來說,其實價錢相當昂貴

總結來說,雖然這間餐廳的食物價錢偏貴了一點,以及飲品的質素有待改善,但是花雕醉雞的味道簡直堪稱一絕,美味得讓人吮指回味,鳳髓龍肝!
2020-05-15
2020-04-25 1943 浏览
外面也有很多養生飲料,這間店是我光顧好多次的,這次就想飲飲料。就點一杯椰汁蓮百膠(熱),天氣凍飲熱野身子會暖好多,而且也很養生滿滿的桃膠、蓮子及百合,隔著杯子也會聞到陣陣椰汁香味,不甜不膩,味道好味。吃到底剩下好多材料可以用它附上的木匙子盛來吃,最後吃光光,暖胃又養生~~~

2020-01-07
  • 椰汁蓮百膠
2020-04-15 1473 浏览
外賣熱辣辣!包裝既美觀又不失環保!炸雞扒滷肉飯香,味道一流!胡椒豬肚雞白飯,胡椒味濃,真材實料!疫症期間,試過區內多間食肆,這間的確是外賣首選,下次一定再幫襯!
2020-03-11 1961 浏览
.【火炭】哥哥添飯.妹妹泡菜 — 原粒胡椒豬肚雞拼白飯.今日天氣涼涼地,而且仲係星期三,終於可以試下佢地逢星期一、三、五先有嘅胡椒豬肚.飲第一啖湯已經覺得好正,個湯唔係淨係得個辣字或太辣,而係有陣陣胡椒香味喺個湯到。入面嘅豬肚又爽好又唔會羶,而且個雞好滑,加上個湯嘅酸菜,令到成個飯好豐富.大家如果都想試下個胡椒豬肚雞嘅,記得要星期一、三、五去試呀,佢地買飯仲會送餐飲架,所以大家有興趣嘅一定要去買黎試下啦
【火炭】哥哥添飯.妹妹泡菜 — 原粒胡椒豬肚雞拼白飯
2020-03-11
外卖自取
這間台灣菜每次都有很多人排隊買,不過因為只有外賣所以平常很少有機會買,由於忙工作沒有時間出去吃,終於都可以買來試!午餐選擇多,還可以選購經典台式飲品,基本上就是一次過滿足曬兩個願望!古早魯肉飯便當+重碳焙桂香烏龍奶茶 $47魯肉飯的滷肉鹹香味非常足,豬肉不會很肥膩,和很有咬口的白米一起吃很合,上面還有一顆蛋黃很大的滷蛋,最加分是有酸瓜,令滷肉飯不會太肥膩,加上這個份量剛剛好,是很高質的便當。至於餐飲的烏龍茶茶香濃郁,甜度降到最低後感覺到碳焙的香氣和桂花的清新感,加上是大杯裝飲品,性價比非常高,下次會再試春茶類飲品,火炭上班族一定不能錯過!

古早魯肉飯便當+重碳焙桂香烏龍奶茶 $47

2020-01-04 1517 浏览
好多台式小食選擇,而每一款小食味道都唔錯👍🏻🔹麻辣燙川味辣魚蛋 $12呢個對於麻辣控黎講,真係超級推介。又麻又辣👍🏻仲要唔係普通既麻辣。如果唔食得好辣既人一定頂唔順。一粒魚蛋竟然都可以整到咁入味,真係佩服仲要唔係街邊細細粒魚蛋,足料👍🏻🔸黃金脆炸單骨雞翼$18好貼心既設計,方便女士食用。而每隻雞翼都痴滿咸蛋黃,個種滿足感一流不過膽固醇過高既人就要注意啦😂🔹避風塘椒鹽炸燒賣$14蒸燒賣就食得多,炸燒賣就唔係間間有不過就略嫌炸得乾身少少,個皮有少少硬。🔸九層塔一口鹽酥雞球$20炸得啱啱好,個雞都仲好嫰。又夠味。🔹QQ紫芋波 $32食完咁多鹹既小食,緊係要食返個甜品做總結。表面酥脆,入面有麻薯既煙韌😋仲有d紫芋香👍🏻
好多台式小食選擇,而每一款小食味道都唔錯👍🏻

🔹麻辣燙川味辣魚蛋 $12
呢個對於麻辣控黎講,真係超級推介。
又麻又辣👍🏻仲要唔係普通既麻辣。
如果唔食得好辣既人一定頂唔順。
一粒魚蛋竟然都可以整到咁入味,真係佩服
仲要唔係街邊細細粒魚蛋,足料👍🏻
🔸黃金脆炸單骨雞翼$18
好貼心既設計,方便女士食用。
而每隻雞翼都痴滿咸蛋黃,個種滿足感一流
不過膽固醇過高既人就要注意啦😂
🔹避風塘椒鹽炸燒賣$14
蒸燒賣就食得多,炸燒賣就唔係間間有
不過就略嫌炸得乾身少少,個皮有少少硬。

🔸九層塔一口鹽酥雞球$20
炸得啱啱好,個雞都仲好嫰。
又夠味。
🔹QQ紫芋波 $32
食完咁多鹹既小食,緊係要食返個甜品做總結。
表面酥脆,入面有麻薯既煙韌😋
仲有d紫芋香👍🏻
2020-01-03
15 分钟 (外卖送餐)
  • 麻辣燙川味辣魚蛋
2019-12-25 886 浏览
麻醬雞絲刈包,送到上黎已經凍左,之後就叮返熱,裡面有雞絲、酸菜、麻醬及香菜,咬落去微辣增加口感,增加胃口。青檸鳳梨觀音,用飲筒壓碎青檸鳳梨再飲,會發覺清甜好好飲,每次叫野飲會叫依杯黎飲

2019-12-16 960 浏览
【火炭食乜好】係火炭附近返工一定知道呢間外賣店,午飯時間經常見到佢大排長龍,所以一直到無機會試一試。今日要開OT,終於有機會試到佢地既食物喇!我叫左香烤厚豚滷肉飯($47)+桃膠烏龍奶茶(+$18)外賣包裝賣相不錯~食物份量剛剛好!豚肉好厚實啖啖肉,滷肉味道香濃,但略嫌比較油膩。桃膠烏龍茶好香茶味,桃膠份量適中,唔會死甜,個人覺得好飲過珍珠奶茶好多😆不過食物份量的確比較細,女仔食剛剛好,男仔食就可能唔夠飽喇!香烤厚豚滷肉飯 💲47桃膠烏龍奶茶💲18(原價💲28)
【火炭食乜好】

今日要開OT,終於有機會試到佢地既食物喇!
我叫左香烤厚豚滷肉飯($47)+桃膠烏龍奶茶(+$18)
外賣包裝賣相不錯~食物份量剛剛好!

香烤厚豚滷肉飯 💲47
桃膠烏龍奶茶💲18(原價💲28)
香烤豚肉滷肉飯
桃膠烏龍奶茶
10 分钟 (外卖自取)
香烤豚肉滷肉飯
桃膠烏龍奶茶