2019-06-02 265 浏览
食物還好,但服務就很差,昨晚吃到9:30就追埋單,之後就係咁收了我枱上的東西,冇耐連車仔都推來𢴇我抬上的碗筷,不知道還以爲所以人都走曬,起身一看起碼有10枱還在食緊,這都算,還以爲其他枱都收拾好,點知有好多冇客枱上的東西都未𢴇好,遍要𢴇我們坐的一張,感覺十分趕客很討厭
2019-05-29 362 浏览
因為朋友俾左coupon我 所以黎食等左大概半個鐘入座 我地兩位俾左個4人卡位我地 坐得舒服D等位果陣已經揀左好左野食 坐低即刻遞俾侍應1.白玉王鴿 - 普通2.腐乳花蜆 - 腐味好香 花蜆好大隻 差唔多有10隻 好鮮甜 3.小聚拼盤(麻辣香腸、上海燻魚同辣汁花螺)- 三款我都不喜歡4.點來聚聚(墨魚汁餃、芋蓉流沙、柚子蝦餃、奶香糕同紅菜頭餃)- 每款一件 墨魚汁餃同柚子蝦飯最出色5.黑金流沙 - 差唔多台台都有叫 不錯的 6.麻辣燒賣 - 入面係糯米飯 幾特別 7.非常山竹 - 龍蝦汁蟹肉版咸水角8.知粥常樂 - 海鮮蟹粥 - 普通用埋coupon呢餐幾抵食
因為朋友俾左coupon我 所以黎食

2019-04-12
用餐优惠
優惠券
2019-05-25 6431 浏览
今天做完瑜珈,再跟珊珊慶祝牛一🎉環境挺大挺舒適的,但用餐時間只有1.5小時,所以要馬上點菜了。《黑金流沙》黑配金,顏色上無得輸,裏面的蛋黃流沙餡好足料,吃一籠都不會膩。《擔擔拉麵》味道帶點微辣,麵質煙靭。《脆蝦雲吞》賣相好像花一樣漂亮,炸得好香脆,裏面有蝦跟芝士。《鮭魚燻蛋》好喜歡吃燻蛋,蛋黃是半熟的,配鮭魚和魚子。《酸菜斑片》味道酸酸辣辣,魚肉嫩,份量不算多。《鳳梨咕嚕》其實這裏的東西賣相都不差,但這個就失色了一點點。因為我看到隔壁桌子的不是這樣子的,有比較😅 但是冰鎮咕嚕肉真是第一次吃,還有冰冰的水果作伴碟。《白玉王鴿》外皮香口,肉質嫩滑,半隻真的不夠,想再吃喲😋《荷葉蒸飯》粒粒分明的飯,很香,沒想到份量都不少。《香草羊架》因為我不吃羊的原因,所以這道菜沒有品嚐。只是嚐了一口橙色的脆脆已經吃到好香的香料味道。《鮑汁花膠》花膠厚而不靭,有嚼勁,鮑汁味剛好,配極少量蔬菜作伴碟。《小小三併》小蕃茄是冷盤,味道酸酸甜甜👍🏻秋葵味道淡淡黏黏的,不是很多人都喜歡。秋葵味道淡淡黏黏的,不是很多人都喜歡。茄子帶點微辣,味道都吸收在裏面。整體來說,環境食物都很不錯,服務方面都ok,只是有時候服務員實

《黑金流沙》

《擔擔拉麵》
味道帶點微辣,麵質煙靭。

《脆蝦雲吞》
賣相好像花一樣漂亮,炸得好香脆,裏面有蝦跟芝士。

《鮭魚燻蛋》
好喜歡吃燻蛋,蛋黃是半熟的,配鮭魚和魚子。
鮭魚燻蛋

《酸菜斑片》
味道酸酸辣辣,魚肉嫩,份量不算多。

《鳳梨咕嚕》

《白玉王鴿》
外皮香口,肉質嫩滑,半隻真的不夠,想再吃喲😋

《荷葉蒸飯》
粒粒分明的飯,很香,沒想到份量都不少。
荷葉蒸飯

《香草羊架》

《鮑汁花膠》
花膠厚而不靭,有嚼勁,鮑汁味剛好,配極少量蔬菜作伴碟。

《小小三併》
小蕃茄是冷盤,味道酸酸甜甜👍🏻

茄子帶點微辣,味道都吸收在裏面。
小小三併

整體來說,環境食物都很不錯,服務方面都ok,只是有時候服務員實在太忙,如果需要他們幫忙就要等多一陣子。
鮭魚燻蛋
荷葉蒸飯
小小三併
2019-05-21 333 浏览
上個禮拜母親節,媽媽話想去飲茶,唔想去酒樓同人逼,於是就揀左呢間點心店~一入到去,就立即點左呢度招牌的乳鴿,芋泥豬豬,墨魚汁八爪魚飯~乳鴿上枱熱辣辣,外皮脆卜卜,肉質多汁,調味合當,唔會太咸~之後到墨魚汁八爪魚飯,墨魚汁味十足,配上爽口的八爪魚,好味!另外點左一隻芋泥豬豬,造型十分可愛,入面的芋泥餡料都十分飽滿,媽咪好鐘意!最後點左個甜品冰皮壽桃,其實係類似榴蓮糯米糍,造型十分精巧,可惜唔記得左影相就一食而空了~
乳鴿上枱熱辣辣,外皮脆卜卜,肉質多汁,調味合當,唔會太咸~

2019-05-20 239 浏览
友人生日巧遇点友人生日巧遇点选了这家特式中菜,环境很好,杀掉你很多手机电,每道菜卖相精致特别,黑沙流沙包很外软内热,可惜现在没有可以在包上写字!小食也巧手精致,凉拌可口。我最喜爱是小乳鸽,肉嫩多汁。可能店太忙的关系,侍应生较忙,常常捉不住。
2019-05-18
生日
  • 小聚拼盤
  • 擔擔拉麵
  • 白玉乳鴿
2019-05-20 466 浏览
唐宮小聚最近成為咗我嘅飯堂,價錢又唔太貴,野又算好食,又可以遙距㩒定飛,岩晒心水嘅安排。乳鴿係必嗌架,一隻$33,佢唔係大大隻,厚肉嗰啲,但勝在皮脆肉嫩,好香口。唔洗再沾淮鹽都好好食。咬落去仲有少少肉汁流出黎。呢度仲細心到有手套同濕紙巾比你用,仲有個鐵兜比你裝骨頭架。喺Openrice 見到中環分店嘅流沙包係有支金色毛筆比客人畫下個包,然後再拎去蒸。不過尖沙咀就無嘅,直接上嘅黑金流沙。佢嘅流沙真係流出黎嘅,好滑?然後個包係竹炭的,平衡番入面嘅奶黃甜味!我推介呢個非常山竹呀!山竹嘅外形,外面係甜甜地,裡面係蟹肉同龍蝦汁。就咁睇佢外表,真係估唔到佢味道同口感係咁!熱辣辣嘅內涵,啲龍蝦汁同蟹肉絲係流心咁流出黎!超好味,呢啲就叫味蕾驚喜。擔擔拉麵係老公叫嘅,因為我怕辣。佢話辣得好香,唔係齋花生味。一碗份量夠一個人架咋,所以對佢來說就剛剛好。最後冰鎮咕嚕,以兩個人黎講,份量真係好多呀,好似食極都食唔哂。咕嚕肉個皮好脆,甜酸味剛剛好。冰鎮令佢外皮又凍更脆,我就嫌佢凍唔晒。不過整體黎講係好食。呢度有樣唔好就係,如果晏到就可能好多野都會賣晒,乳鴿同蝦多士都會易賣晒嘅野。我有時會一坐低就嗌定架喇,亦試過

呢度有樣唔好就係,如果晏到就可能好多野都會賣晒,乳鴿同蝦多士都會易賣晒嘅野。我有時會一坐低就嗌定架喇,亦試過坐低發現賣晒而傷心敗走。
除此之外都無乜野要彈,呢度食物又好食,坐得都舒服,仲有食物好精緻,呃like 影相都得。
2019-05-10
2019-05-19 1607 浏览
今天是朋友的正日生日,我們做完瑜伽之後就去了尖沙咀的唐宮小聚,因為我剛剛病好,大家都好好人遷就我吃中菜!我們大概6:15到,餐廳已經很多人,但是都很快有位。碗很特別,上面都是螞蟻圖案,開頭以為是髒物 白玉王鴿:壽星女喜歡吃乳鴿桂花燻蛋:這個超好吃,蛋黃半熟,上面配上三文魚冰鎮秋葵:我最喜歡的秋葵,粘粘的雷椒茄子:這個茄子雖然有少少辣,但是很惹味桂花車厘:這個酸酸的,很開胃黑金流沙:黑金組合,這個流沙包超流沙,真是真材實料,很想再吃!脆蝦雲吞:由於我喉嚨痛,就沒有吃這個了,不過賣相一流鳳梨咕嚕:這個很特別,用冰配上咕嚕肉,又有另一翻風味,酸酸甜甜很喜愛,還有很多生果酸菜斑片:這個比較普通,魚片尚算滑,但是不多擔擔拉麵:這個擔擔麵對我來說比較麻辣 荷花蒸飯:荷葉飯就不過不失,但係好像沒有太多材料香草羊架:一上枱就很香,香料十足,羊架不羶 包汁花膠:花膠太硬又韌總括來說,食物都是不錯呢,壽星女都很滿意。

我們大概6:15到,餐廳已經很多人,但是都很快有位。

碗很特別,上面都是螞蟻圖案,開頭以為是髒物

白玉王鴿:壽星女喜歡吃乳鴿

白玉王鴿

桂花燻蛋:這個超好吃,蛋黃半熟,上面配上三文魚

冰鎮秋葵:我最喜歡的秋葵,粘粘的

雷椒茄子:這個茄子雖然有少少辣,但是很惹味

桂花車厘:這個酸酸的,很開胃

桂花燻蛋,冰鎮秋葵,雷椒茄子,桂花車厘

黑金流沙

脆蝦雲吞:由於我喉嚨痛,就沒有吃這個了,不過賣相一流

鳳梨咕嚕

酸菜斑片:這個比較普通,魚片尚算滑,但是不多

擔擔拉麵:這個擔擔麵對我來說比較麻辣

擔擔拉麵

荷花蒸飯:荷葉飯就不過不失,但係好像沒有太多材料

荷花蒸飯

香草羊架:一上枱就很香,香料十足,羊架不羶

包汁花膠:花膠太硬又韌

鮑汁花膠

總括來說,食物都是不錯呢,壽星女都很滿意。
桂花燻蛋,冰鎮秋葵,雷椒茄子,桂花車厘
  • 擔擔拉麵
2019-05-18 279 浏览
尋日一行11人食生日飯慶祝,一早訂左位但限時90分鐘,不過我地最後食到佢地10點清潔先走。 皮蛋豆腐 (刀工好好,味道正常,豆腐滑)雞絲粉皮(粉同雞比列好似係3:1同埋唔夠醬撈)虎咬豬(包夠軟熟,肉很入味但超肥,梅菜可以多返少,因為無咩汁,好乾)黑金流沙包(堅好食,包軟熟,一咬就有好多汁流出,好似食緊小籠包咁😋)炒西蘭花苗(從來未食過,但係真係比較嫩)酸菜魚(魚肉好滑,不過份量就唔多,個湯底有少少似冬陰公,而且入面有少少薯粉)冰鎮咕嚕肉(一上菜有好多冰,撥開之後見到有菠蘿咕嚕肉、蜜瓜同哈密瓜粒。咕嚕肉外面有拔絲嘅感覺,脆身,入面就唔係好熱。呢碟野都係用黎呃like, 普普通通)糯米方鴨(佢話製作需時30分鐘,原來就係得四件壽司咁嘅嘢😅。上面係酥炸嘅鴨肉,下面係煎過嘅糯米飯,食落幾得意但唔係特別出色)荷葉飯(呢個飯反而幾欣賞,佢每一粒飯都給包滿左汁,食落又夠熱又夠香口,仲有少少雞肉粒同冬菇粒。份量都算比較正常)咖喱牛腩燒菠蘿(唔覺菠蘿上,然後係你面前點火,火燒完之後打開菠蘿入面其實係咖喱菠蘿牛腩。啲牛炆得好淋好入味,不錯 )蝦炒腸粉 (又係勁細碟,食落似豉油王炒腸粉。)紅油/麻醬抄手 (

皮蛋豆腐 (刀工好好,味道正常,豆腐滑)

雞絲粉皮(粉同雞比列好似係3:1同埋唔夠醬撈)

炒西蘭花苗(從來未食過,但係真係比較嫩)

蝦炒腸粉 (又係勁細碟,食落似豉油王炒腸粉。)

紅油/麻醬抄手 (一碟有八碟仔,呢個唔好食。啲粉勁多,有餡嘅部份得好少,粉皮好硬都唔係滑滑嗰隻。紅油炒手嗰碟唔夠辣,完全食唔出風味)

黑椒雞粒洋蔥煎包(外面煎得唔算脆,黑椒汁好濃郁,甚至有少少辣,同洋蔥雞粒好match!👍🏻)

煎蠔餅(蠔仔好多粒,但食唔到煎餅,得炸粉。)

肥牛义燒(用牛燒到好似义燒咁,食落唔似牛,肉質同肥瘦適中,蜜汁濃邊好味😋)

環境方面餐廳唔算多大枱,我地11個人坐張方形枱,無轉盤,多人食飯唔方便同埋坐得好迫。餐廳收$100切餅費唔包切,但會用好靚既蛋糕碟上比你。
2019-05-16
生日
  • 荷花蒸飯
今日提早慶祝母親節,第一次落單已經漏咗個飯, 第一次落既單,第二次嘅嘢食嚟到,反而第一次,落單嘅荷葉飯都仲未黎, 要人吹,仲都要過左陣先嚟, 食飯過程完全冇人清枱,你叫先至清,有服務咩?叫幾次侍應都吾理人扮聽吾到,又不停叫你7:00要last order, 但7:30啲野食都未到晒,4個人,本身5個人,但因為朋友趕吾切黎,就叫左啲野食比距打包,問個侍應有冇外賣餐具,佢同講話冇,我話下 ,匙羹 叉 筷子都冇啊?佢再同我講話冇,我話我都之前嗌外賣都有,佢話我地呢到好少有外賣,冇人嗌外賣,有都系嗌乳鴿,我話我都嗌過好多次,我個陣都有餐具,緊住佢話我幫你搵下,過左陣就拎左兩套餐具比我,你話系咪玩野?食左$1859都可以甘既服務,有咩意思?真系同茶餐廳既服務冇咩分別,甘點解要食呢間,可況啲野食又吾系真系甘好食,所以真系吾需要再黎,真系激死人,我叫外賣就系系中環個間,都叫左3-4次,今次因為屋企人近尖沙咀所以就簡左呢間分店食,點知差到極點,不如汁左距喇,做得甘差做黎做咩姐,難為晒,比錢買難受,真的激死人了,劣評劣評劣評。
2019-05-11
母亲节
2019-05-16 226 浏览
係尖沙咀行完街,想搵間好坐啲既餐廳同知己談心,就搵左唐宮小聚呢間餐廳了。餐廳有不同的前菜,小食,點心,主菜,飯麵類,甜品等,款式彼多的。首先,前菜我地order 左小食拼盤,小食拼盤可在數款小食中任點三款。點了一個醉雞,雞很嫩滑,而且酒味剛好,不會太濃太淡。乳鴿係唐宮小聚必點系列,乳鴿很脆很香口。以下是黑金流沙,簡單來說就是流沙包,但包皮用黑金色,首先已贏了賣相,然後一口咬下去,流沙蓉立即㳘出來,讚!麻辣燒賣,燒賣不是豬肉,而是糯米飯來的,但沒有麻辣味另外點再點了兩款點心,炸珍珠雞,蠻有特色的一道菜。

點了一個醉雞,雞很嫩滑,而且酒味剛好,不會太濃太淡。

乳鴿係唐宮小聚必點系列,乳鴿很脆很香口。

麻辣燒賣,燒賣不是豬肉,而是糯米飯來的,但沒有麻辣味

另外點再點了兩款點心,炸珍珠雞,蠻有特色的一道菜。
  • 白玉王鴿
2019-05-06 470 浏览
今午食左好多野埋單千零蚊,但都覺得值,因為好好食食乳鴿就梗左啦,但今次叫左酸菜魚,出奇地好味好味好味呀,媽仲讚爆好食。家人說醉蟹稍為略甜但我不太好食呢味不知道啦跟著有個非常山竹,上次食不倒 ,今次食番,很特別個皮內裡是龍蝦汁蟹肉,都算好味。我次次都必食就係黑金流沙,真係好得的。仲叫左個荷葉飯,飯爽不黏係少點料在內跟著都叫左西蘭花菜苗 ,冰震咕蹯肉,椰子雞湯,肉粒陳村粉 及榴連味甜品作結真的好多野食呀,但我好喜歡呢間咁特別的菜式
今午食左好多野埋單千零蚊,但都覺得值,因為好好食

家人說
醉蟹稍為略甜但我不太好食呢味不知道啦

我次次都必食就係黑金流沙,真係好得的。

仲叫左個荷葉飯,飯爽不黏係少點料在內

真的好多野食呀,但我好喜歡呢間咁特別的菜式

2019-05-05 255 浏览
我唔係第一次食,不過第一次食尖沙咀呢一間,但就算啲嘢整得再幾靚、有幾好食,但服務態度差就已經乜都輸晒,首先你要人食90分鐘冇問題,但唔使食唔夠一個鐘頭就先叫人埋單,雖然你係有問到仲有冇野要額外叫,去到八點半真係有人排隊咩?又唔多覺囉,但就趕住要你走咁。遇上呢啲日子尖沙咀簡直淪陷,亦都明白餐廳要係呢啲時間搵錢,問題係你地都收得唔平,俾啲服務出嚟啦!我哋張枱有幾位小朋友,有時都唔明點解佢哋要喺小朋友面前上菜,同佢哋講嘢個個都好似發緊夢咁,食餐飯真係好勞氣。

2019-05-03 266 浏览
火焰菠蘿(HKD119),上菜時會點火作為特色,眼見朋友們都立馬去拍照呢!🍍菠蘿內裡是熱燙燙的炆牛腩和菠蘿塊,牛腩口感軟淋,炆得入味,味道偏濃又帶點微辣!是個不錯的選擇!
2019-05-02 288 浏览
假期前夕,又係時候約飯局。已經有訂位,由於太多客人關係,要多等十五分鐘。 我們被安排坐近門口位置,都算舒服。 是日晚餐座無虛席,坐在餐廳裡面的應該覺得好嘈,比較難傾計。裝修摩登,服務都算不錯。食物、點心種類算多,部分食物賣相一流。經典之選的白玉王鴿已售罄,相當可惜。 荷葉蒸飯,足料蒸得恰到好處;火焰菠蘿是咖哩牛腩,原隻菠蘿上枱,仲有點火燒著,好有睇頭。 皮蛋豆腐,涼拌小吃,滑滑豆腐加上糖心皮蛋,好味! 肉鬆抓餅不可不吃,肉鬆配上熱烘烘的酥餅,真的好好吃喔! 麻醬炒手、椒鹽多爪、擔擔拉麵和雲吞湯麵都不錯。 最後叫了黑金流沙和紫蓉豬豬作甜點。 前者好味有睇頭,後者賣相得意但味道普通。值得一試!
假期前夕,又係時候約飯局。
已經有訂位,由於太多客人關係,要多等十五分鐘。
裝修摩登,服務都算不錯。
食物、點心種類算多,部分食物賣相一流。
值得一試!
2019-04-27 415 浏览
有朋自澳洲回港,相約共進午餐為她洗洗塵,我提供了幾間附近食肆給她選擇,最終來了這間。點菜時,朋友第一道想吃的就是乳鴿,原來她見到食評多人讚乳鴿好味才選這間。雖然我一向不太喜歡乳鴿,但我也與友人分享,否則她無法品嚐其他食物了。不知道是否很久沒有食的關係,覺得味道很不錯,價格也相宜。此外,小食三文魚薰蛋,賣相味道也不錯。藉得推介給人數少的選擇有小聚併盤,一次過可品嚐3或5款美食。我哋兩人點了3款,小食多滋味。沒有飯麵,以炒蝦腸粉飽肚,這碟腸粉的蝦數量莫名地多,大概有7、8隻,腸粉稍微有點油膩。整體我和友人都很滿意

整體我和友人都很滿意

三文魚薰蛋 丶辣汁花螺丶冰鎮秋葵丶麻辣香腸