2021-09-23 27 浏览
第一次食呢間既韓式燒肉,一坐低就即刻有人幫你倒定蛋漿,用QR code落單。————————————————————————#濟洲五花肉 💰180 一碟切開咗都有十多塊,呢款肉係無醃過,五花肉唔係個種雪到好硬。有啲肉有軟骨位,見到肉同脂肪比例真係岩岩好。#牛護心肉 💰160 呢款肉係經貴啲,比較稀有。牛味夠濃,幾好食。佢係切到長條型,第一次食呢款肉,果然係有驚喜。#蟹籽紫菜飯團 💰50 呢個真係俾好高分佢!蟹籽加埋紫菜撈飯真係勁好食!佢都起碼有二人份,雖然俾咗膠手套你可以整飯團,但就咁食都夠方便。#喜來烤肉 💰158 呢款肉係有醃過,肉係比較薄啲,食落味道岩岩好,唔會太濃味。最後仲有一人一條melon 雪條食,正!
————————————————————————
#濟洲五花肉 💰180

#牛護心肉 💰160

#蟹籽紫菜飯團 💰50

#喜來烤肉 💰158
呢款肉係有醃過,肉係比較薄啲,食落味道岩岩好,唔會太濃味。

最後仲有一人一條melon 雪條食,正!

2021-09-20
2021-09-22 23 浏览
朋友說想要吃烤肉,這一家肯定是第一個選擇,三個人聚餐,點了一個牛set加上五花肉,份量是有點多,但是味道好吃的不得了,五花肉油香滿滿,韓手,好吃的不得了!不同的部位不同的口感,油和肉均勻分布,有咬勁有口感有牛味
2021-09-22
2021-09-19 25 浏览
最近工作轉了新環境,多了係旺角揾食。今次放工去了廣華街,同朋友仔bk定位食韓燒。呢位位於Basement的餐廳主打食韓式燒肉,我都並非第一次來,我鍾意佢的環境寬敞,空氣轉流通,而且有任食的爐邊蛋。餐廳用QR Code落單,比起揾職員落單,就更快更方便。係等待食物的時候,可以先食泡菜。餐廳的泡菜比一般在港的韓式餐廳更辣,如果好辣之一就唔好錯過啦!等咗一陣食材就準備好,我們兩個今次叫了兩份肉。職員同時幫忙開爐及倒爐邊蛋,爐邊蛋仲有芝士及泡菜兩種味。今次揀了豬牛各一,而每款都係人氣之選!喜來烤肉卷成美美的玫瑰花,牛肉已切成長形,可以直接放在爐面燒。呢個牛肉片的脂肪不算多,肉味較濃,而且肉質較實。而喜來五花肉配特製醬汁,就用上油香較強的五花腩。煎起上來,油脂豐富,用生菜夾來食,再點上醬汁,味道就剛剛好。餐廳的職員好幫得手,見我們的鐵板稍稍痴底,都主動幫手更換。雖然唔太餓,但都叫了份海鮮蔥餅,個Pancake份量夠大,就算切成9片都仍然大大片。Pancake的餡料豐富,大蔥、海鮮,啖啖都有,口感豐富!爐邊蛋有芝士及泡菜兩種味,芝士味好香,煮熱了仲有少少拉絲的效果。泡菜爐邊蛋的泡菜同樣較辣,食起來

餐廳用QR Code落單,比起揾職員落單,就更快更方便。

餐廳的職員好幫得手,見我們的鐵板稍稍痴底,都主動幫手更換。

爐邊蛋有芝士及泡菜兩種味,芝士味好香,煮熱了仲有少少拉絲的效果。泡菜爐邊蛋的泡菜同樣較辣,食起來較惹味。

兩個人最後每人200蚊到埋單,整體都幾抵食,下次如果多幾個人來,可以試多幾款食物。

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
2021-09-19 116 浏览
韓國燒肉而家周圍都係,但喜來稀肉應該都算係香港韓式燒肉既始祖🇰🇷大學時期食過到依家都無黎過(都5 6年前🙈),過佐咁多年水準都無變🤩蟹籽紫菜飯糰($50)好食又好玩😍上到枱自己搓成波波😆份量勁多既紫菜碎加埋熱辣辣既飯 撈埋蟹籽同香口既白芝麻🤩口感煙煙韌韌 又食到蟹籽一粒一粒既彈牙口感💕好好味又抵食😋必叫item‼️推介💯💯嫩豆腐湯($80)滾住咁上好正🔥豆腐勁嫩滑仲有勁多配料🥰有瓜有菜有蜆 全部索曬泡菜湯底既汁🤤🤤好好味 我地仲忍唔住加個白飯黎撈飯食🙈推介💯💯辣五花肉($138/150g)三大塊五花🐷肉 脂肪比較多既部位😆燒起上黎好搶火要小心啲燒燶🙈肉質彈牙有咬口但又唔會乾‼️加埋少少韓式辣醬好開胃😋辣🐷護心肉($168/200g)護心肉位於豬既橫膈膜同肝之間 每隻🐷得好小所以好矜貴 食落唔算多油脂👍🏻厚身但燒完依然嫩滑🌟夾埋生菜一齊食一流✨✨🐮護心肉($160/150g)第一次試🐮護心肉 肉質較厚 但都好有牛味🙌🏻為食指數: 3.3/5性價比指數: 3.3/5推介指數:3.3/5

蟹籽紫菜飯糰($50)

嫩豆腐湯($80)

辣五花肉($138/150g)

辣🐷護心肉($168/200g)

🐮護心肉($160/150g)
第一次試🐮護心肉 肉質較厚 但都好有牛味🙌🏻

為食指數: 3.3/5
性價比指數: 3.3/5
推介指數:3.3/5

2021-09-15
好記得個陣食韓燒未去到周圍可以食到,而且選擇又比較少🇰🇷地道由韓國過江龍既燒烤店一定會要排隊‼️喜來稀肉係個陣好出名既一間,今次特別約左大學同學重遊此地👭💓味道依然🔥同大家分享一下回憶的味道💫❐ 蟹籽紫菜飯團 $50💁🏻‍♀️推介❗⟰韓國紫菜加上熱辣辣嘅飯再加埋蟹籽,自己搓成飯團🍙⟰飯粒粒粒煙靭🌊蟹籽爽口,紫菜充滿韓國風味,口感味道滿分💯❐ 辣五花肉 $138💁🏻‍♀️推介❗⟰共有3條,剪開大概有15舊,五花肉醃得超入味‼️夠哂惹味⚡️完全係韓式辣醬味道⟰肥瘦度適中🔥燒完仲要個邊脆脆地加埋生菜同泡菜正超夾🌟❐ 牛護心肉 $160⟰肉質偏彈牙煙靭✨⟰無醃過主要靠牛肉本身鮮味,如果愛重口味既朋友可以食之前點韓式豆瓣醬🌶❐ 嫩豆腐湯 $80 飯加 $12💁🏻‍♀️推介❗⟰黎到仲滾緊屬於中辣🌶🔥配料豐富有大量豆腐同蔬菜仲有蜆!豆腐超級嫩滑🌟蔬菜就煮到入哂味🥬蜆無沙都幾鮮味✨⟰整體吾會太油膩,夠哂辣餸飯食滿分💯❐ 辣護心肉 $168⟰有預先醃製過所以肉質較淋而且少辣🌶⟰ 護心肉咬落都幾多汁💦夠哂味吾洗點任何醬,配生菜食更好🥬

❐ 蟹籽紫菜飯團 $50
💁🏻‍♀️推介❗
⟰韓國紫菜加上熱辣辣嘅飯再加埋蟹籽,自己搓成飯團🍙
⟰飯粒粒粒煙靭🌊蟹籽爽口,紫菜充滿韓國風味,口感味道滿分💯

❐ 辣五花肉 $138
⟰肥瘦度適中🔥燒完仲要個邊脆脆地加埋生菜同泡菜正超夾🌟

❐ 牛護心肉 $160
⟰肉質偏彈牙煙靭✨

❐ 嫩豆腐湯 $80 飯加 $12
💁🏻‍♀️推介❗
⟰整體吾會太油膩,夠哂辣餸飯食滿分💯

❐ 辣護心肉 $168
⟰有預先醃製過所以肉質較淋而且少辣🌶
⟰ 護心肉咬落都幾多汁💦夠哂味吾洗點任何醬,配生菜食更好🥬
  • 蟹籽紫菜飯團
  • 辣五花肉
2021-09-16 24 浏览
喜來稀肉(旺角分店)整體評分:6.2/10環境:7/10人均消費:$101-200人哋嚟烤肉店通常都係嗌烤肉😝而今日我就要反其道而行🤣嗌啲其他嘢試吓人參雞湯(午市$ 100):有原隻雞仔係個湯到😍仲有原條人參!好重本🤤🤤🤤湯有濃厚人參味好滋補~而且雞肉入面仲包左好多糯米唔怕唔飽💖而且雞肉煮咗咁耐仲keep到肉質彈性唔會霉👍🏻評分:6/10牛肉石頭鍋飯(午市$75):上菜時個鍋重係滋茲滋聲😍好吸引!隻蛋重係半生熟,快速倒埋啲韓式辣醬撈曬佢!超好食😋評分:6.4/10配菜:有泡菜、醃青瓜、醃豆芽、醃薯仔同白蘿卜😋都唔錯✅其中最愛嘅係泡菜同醃豆芽🤣成碟比我清曬🙈評分:6/10
喜來稀肉(旺角分店)

整體評分:6.2/10
環境:7/10
人均消費:$101-200

評分:6/10

評分:6.4/10

評分:6/10
2021-09-14 34 浏览
聽朋友講左好耐喜來稀肉好好食,點知今次一試即伏😰一坐低已經感覺到個環境非常之熱🔥🔥唔知係咪佢個冷氣都壞埋,肯定有三十幾度,燒完個肉好似連埋個人煎咁,出晒油🙄咁我都諗住啲肉冇咁伏啦,仲專登嗌左個雪花牛🐃點知,油花係有既,但牛味真係欠奉,佢係好神奇地完全冇肉味的,完全唔推薦👎🏼再黎一個用自己舖頭名做肉名既喜來稀肉,唔知佢可以點做到,係可以完完全全地冇肉味的🥱已經唔知有啲咩可以推薦的👎🏼👎🏼👎🏼泡菜湯食落就正常啲,但比起我食過既泡菜湯佢係有朕特別啲既味,唔特別好食或難食但亦都唔推薦🤔海鮮煎餅都尚算正常,係海鮮又冇乜得粉同韮菜,都係嗌泡菜煎餅呢啲有特色啲既應該會好啲🤔🤔唔知點解呢間野可以紅到,我喺度既體驗就非常差👎🏼同我喺條街燒肉一樣既溫度,冇肉味既奇怪肉,一般般既熟食,性價比極低既價格🥱冇下次👎🏼👎🏼👎🏼講返啲好野:啲侍應係會經常性check住你個爐既,服務係幾好😁
聽朋友講左好耐喜來稀肉好好食,點知今次一試即伏😰

2021-09-13
喜來烤肉(180g) $130係咁多碟入面最好食既每面輕輕燒幾秒就食得 肉質軟嫩Juicy 牛味重之餘帶少少甜味-牛護心肉 (150g) $150當然唔少得矜貴既護心肉每隻豬得200-300g架咋!肉質偏瘦但勝在牛味夠濃-牛舌 (160g) $140牛舌爽彈嫩滑 夠Juicy唔會乾爭爭雖然係薄切 但一樣咁有口感-辣五花肉 (150g) $125平時好怕食五花肉 因為好快濟辣版五花肉可以掩蓋到豬腩肉既油膩感燒到脆脆地食好有口感!-韓式烤豬皮 (150g) $98厚切豬皮超正 軟腍濃郁勁多膠質 每啖都充滿濃濃既骨膠原怕太膩既亦可以點黃豆粉-西柚汽水 $35甜度岩岩好 唔會死甜而且夠清爽 配燒肉一流!!
喜來烤肉(180g) $130
係咁多碟入面最好食既
每面輕輕燒幾秒就食得
肉質軟嫩Juicy 牛味重之餘帶少少甜味

牛護心肉 (150g) $150
當然唔少得矜貴既護心肉
每隻豬得200-300g架咋!
肉質偏瘦但勝在牛味夠濃

牛舌 (160g) $140
牛舌爽彈嫩滑 夠Juicy唔會乾爭爭
雖然係薄切 但一樣咁有口感

辣五花肉 (150g) $125
平時好怕食五花肉 因為好快濟
辣版五花肉可以掩蓋到豬腩肉既油膩感
燒到脆脆地食好有口感!

韓式烤豬皮 (150g) $98
厚切豬皮超正 軟腍濃郁
勁多膠質 每啖都充滿濃濃既骨膠原
怕太膩既亦可以點黃豆粉

西柚汽水 $35
甜度岩岩好 唔會死甜
而且夠清爽 配燒肉一流!!
2021-09-13 21 浏览
呢一間位於旺角佢有唔同嘅分店包括埋銅鑼灣佢本身主打韓國燒烤料理我哋今次第一次去亦都嗌咗唔同嘅主菜幾大㗎環境所以唔需要排隊等位首先我哋嗌左年糕 有少少辣但係食唔到辣嘅朋友都可以試一試年糕配上辣嘅餃子同埋魚肉 好味 10分有口感仲有我哋嗌左石鍋飯 配上蔬菜同雞蛋同埋牛肉份量都十足 都幾入味配上佢哋自己調製嘅韓國大醬我哋亦都嗌左海鮮蝦餅 分量真係十足好大碟 即叫即整 香脆 口感好好食呢間餐廳如果大家想食韓國料理一定要來食
呢一間位於旺角佢有唔同嘅分店包括埋銅鑼灣
我哋亦都嗌左海鮮蝦餅 分量真係十足
好大碟 即叫即整 香脆 口感好好食
呢間餐廳如果大家想食韓國料理一定要來食
2021-09-13 763 浏览
喜來稀肉係好耐之食過一次,嗰時啱啱係香港開,勁受歡迎,雖然味道唔錯,但太爆,未有機會再食,最近女友話想食燒肉,最後揀左喜來稀肉,當然要再試試呢條過江龍,睇下水準仲係唔係到。去到時雖然係平日,但都好多人,好彩有book到唔洗等,我哋揀左個壹頭牛拼盤,有喜來烤肉、牛五花、牛頸、牛肋骨肉、烤調味牛排骨,之後再追加左個水冷麵,同埋叫左兩支水果燒酒。個拼盤好快就到,啲生菜、芽菜、泡菜、青瓜、白蘿蔔,仲有芝士蛋,都已經係哂枱面,唔夠可以添加。啲牛肉一到,我哋已經迫不及待就放上去燒,首先燒左喜來烤肉,燒緊已經聞到陣陣香味,一入口果然啖啖濃郁牛味,冇叫錯,好食😋 之後到牛五花,雖然聽落牛五花以為好肥,但其實對比起平時打邊爐既肥牛,我覺得唔算肥,反而燒起黎更加香,燒耐少少都唔怕,更加香脆好食 😋之後到牛頸,牛肋骨肉、同烤調味牛排骨,呢3款都唔錯,都有牛味,但因為後者有醬關係,反而覺得冚過咗本身嘅口味。之後既水冷麵,為成個燒肉晚餐,畫上完美句號,水冷麵既酸酸甜甜啱啱好,令到本身食完燒肉嘅肥膩感,一掃而空,perfect😋

2021-08-26
  • 喜來烤肉
2021-09-07 24 浏览
傳統韓燒風味,都唔可以錯過加上旁邊嘅韓國鍋邊蛋,同埋香濃芝士,都非常唔錯。鍋邊蛋半熟嘅時候,特別好味🤩好有蛋香,又好嫩滑。而芝士煎溶咗之後,啲cheese更加有少少拉絲嘅感覺🥳加埋上去肉上面食,又可以多一重口感😜有得食燒肉,仲有得食雪糕,呢一間旺角高質嘅韓國燒肉店,諗唔到食完燒肉之後,仲有ice cream🤤每人限攞一條,我當然揀咗特別嘅🍓草莓韓國冰棒!酸酸甜甜,食完熱嘢,真係可以降吓溫~

2021-09-07 25 浏览
韓國香煎海鮮餅,仲有豐富配料係入邊!🇰🇷韓國煎餅,一向係小食當中嘅熱門之選~今日我哋就嚟試吓佢先🤩waitress上菜嘅時候都幾大份,面頭仲擺咗碟醬汁,俾我哋點薄餅。👍入邊配料都非常之豐富~我好鍾意佢哋嘅海鮮煎餅,因為入邊除咗有香蔥之外🥬仲有魷魚,同埋其他海鮮粒🐙我最鍾意係魷魚,佢嘅口感食落去非常之鮮味,煎餅面頭嘅醬汁,都特製好特別🤤加咗蒜蓉同埋辣椒,🌶所以更加可以提升海鮮嘅味道。

2021-09-06 26 浏览
呢排真係好煩惱,令人心煩嘅事,開始見到曙光😄終於心情比較輕鬆點,今晚就食個韓式燒肉為自己打打氣✊迎接未來的挑戰💪想食燒肉,只要喺旺角附近,每次都係嚟呢度。呢間韓國人氣店,餐前泡菜款式多,每次光顧都食到唔同口味,每次都有新鮮感,百吃不厭😀喜來烤肉,人氣之選👍肉味香濃,油花均勻,放上灸熱鐵板唔駛10秒,已可以放入生菜蒜片享用。辣豬護心肉入口係好香嘅韓式麵豉醬,微辣。豬肉件香燒逼出油脂,香脆可口,配白飯一流👍仲有爐邊蛋,泡菜蛋有另一番風味,而我最愛芝士🧀口味😋
呢排真係好煩惱,令人心煩嘅事,
開始見到曙光😄

想食燒肉,只要喺旺角附近,每次都係嚟呢度。

辣豬護心肉

仲有爐邊蛋,泡菜蛋有另一番風味,
而我最愛芝士🧀口味😋
  • 喜來烤肉
2021-09-05 46 浏览
唔知道個十個八個店員係十分忙碌定係點樣。我只係想同佢講碟豬腸比錯左,我地無落過單。一位瘦小女店員看見我們招手並沒有過黎詢問何事,眼見我哋指住張枱,就以為我哋要換燒肉的鐵板,就叫另外一個同事嚟換走左塊新板(嗰時我哋先啱啱坐低冇耐)。然後我哋再舉手示意,嗰位瘦小女店員就好不耐煩地行過嚟,我哋繼續指住豬腸話唔係我哋嘅,唔知係音樂背景太大聲定佢一直聽唔清楚,居然好凶狠咁樣同我哋講「咩事」…跟住就好唔耐煩咁樣收走碟嘢。另外一位戴眼鏡嘅女店員,幫忙加蛋時亦是十分不情不願,仲倒瀉埋落枱度…仲一句唔好意思都冇,連紙巾或者布都冇俾我哋抹枱。你地舖頭咩牛護心肉完全無味,又係唔係嫩又唔係香口,喜來肉已經唔係特別好食。同埋舖頭抽油煙既個條管完全無用,啲風一吹過黎,啲油煙順住個勢吹曬落個人度。仲服務態度仲差到咁樣,真係下次唔會再去。
唔知道個十個八個店員係十分忙碌定係點樣。

跟住就好唔耐煩咁樣收走碟嘢。

2021-09-05
2021-08-31 49 浏览
好耐冇食韓式燒肉!尼度嘅氣氛同環境,仲有oppa都令人有去左韓國嘅感覺😍我地2個人咩都想試少少所以叫左個一頭牛併盤有牛五花、護心肉、牛頸、牛肋骨、牛排骨🤩🤩種類齊全,肉質雖然唔係韓牛咁上乘,但食落有牛味唔會韌👌🏻烤得脆脆地,油脂出晒嚟最好食👌🏻梗係要包生菜、泡菜一齊食喇!全部大大碟可以無限refill 爐邊蛋有泡菜同芝士2款🤩最鍾意都係芝士!d oppa仲會好貼心咁幫我地換鐵板,唔會食晒d燶咗嘅焦☺️最後舒緩喉嚨,我每次都會叫一碗水冷麵,尼度嘅湯夠冰唔會太酸,自己再調味岩岩好👌🏻
烤得脆脆地,油脂出晒嚟最好食👌🏻
梗係要包生菜、泡菜一齊食喇!全部大大碟可以無限refill