2024-03-22 20 浏览
陪朋友去信和買模型玩具,之後去咗瓊華間喜來稀肉食燒肉肉,入到去環境好寬闊,空間大,座位唔會好逼夾!員工先奉上自家醃製泡菜,酸蘿蔔,青瓜,芽菜,生菜等等,係任拎👍本人勁鍾意食,,唔覺唔覺食咗好幾轉😄仲有爐邊蛋同芝士蛋,,真係好好食!🥢真雪花牛肉진꽃살...$228(150g)牛肉雪花分布平均,肉質鮮嫩,入口即溶,濃郁牛味冲衝味蕾,好好食,果然無失望!🥢牛護心肉안창살...$160(150g)本身已醃好醬料!經火烹調後燒到微微焦香後,肉香撲鼻,好惹味!🥢韓豚五花肉 한돈삼겹살...$180(150g)豚五花肉,半一層瘦肉一層肥肉的間隔,油脂較多口感偏軟嫩口感、香氣四溢,食起來滿口油香,加埋烤肉辣醬包生菜食就最正,又可以中和油膩,正!總括嚟講不錯,我好想試埋唔其它吾同部位, 得閒再約朋友家人再來😂

🥢真雪花牛肉진꽃살...$228(150g)

🥢牛護心肉안창살...$160(150g)

🥢韓豚五花肉 한돈삼겹살...$180(150g)

2024-03-20
  • 真雪花牛肉
  • 牛護心肉
  • 韓豚五花肉
  • 泡菜
2024-03-22 19 浏览
其實,愛玩小生好少寫關於烤肉的食評,因為每次食完烤肉都好易上火同埋口嚨痛。因為好耐無去過喜來烤肉,所以今次就例外一次,約朋友收工來吃吃啦!記得上一次食喜來烤肉,已經10多年前,當時仲要只有尖沙咀分店呀!而家原來開到好多分店啦!以下是旺角分店:烤肉方面,我們淺嘗2款:護心肉建議品嚐豬的橫隔膜肉,也被稱為「護心肉」。成年牛僅有少量,十分稀有。搭配特製醃醬,口感爽口,油脂適中。喜來五花肉配特製醬汁此款五花肉較為厚身,連豬皮切法使得肉質更有彈性,清爽的口感不會過於油膩。特製醬汁為其增添了獨特風味。主食,我們品嚐了:韓式海鮮拉麵這碗拉麵份量十足,滿滿的海鮮,包括大隻的紅蝦和豐富的蜆、青口等。拉麵的口感獨特,湯汁濃郁,呈現出令人愉悅的風味。人蔘雞湯人蔘雞湯以原隻嫩雞搭配糯米、紅棗、韓國人蔘等材料烹製而成。湯汁濃郁暖胃,雞肉軟嫩,質素優良。Overall,平日光顧人流不算多,餐廳不會太「污煙漳氣」,不會食完周身燒烤味,而品質仍然保持到,好味!

烤肉方面,我們淺嘗2款:

喜來五花肉配特製醬汁

主食,我們品嚐了:

韓式海鮮拉麵

人蔘雞湯

2024-03-21 15 浏览
「喜來稀肉」是來自韓國的過江烤肉店,唔使親身去到韓國,都可以食到當地美食。 餐廳環境以深藍色裝修為主,每桌都有燒烤爐及獨立抽氣系統,進入餐廳時,沒有油煙味,抽氣設備不錯。 餐廳設有自取醬料及前菜區,內裡包括:生菜、泡菜、醃蘿蔔、大豆芽…等等,而且芝士蛋漿及蛋漿可無限添加。 除了燒肉外,客人還可選擇拌飯、麵、小食、湯類…等等。 😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:1️⃣蔘雞湯 🍽雞肉軟嫩,湯香醇濃郁,蔘味十足。 2️⃣護心肉 🍽護心肉頗有厚度,經燒烤後,油脂不多,爽滑彈牙。3️⃣喜來韓豚五花肉 🍽肥瘦均勻,仍可保持肉汁。不需配上任何醬汁,已很入味。

😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:
1️⃣蔘雞湯
🍽雞肉軟嫩,湯香醇濃郁,蔘味十足。
2️⃣護心肉
🍽護心肉頗有厚度,經燒烤後,油脂不多,爽滑彈牙。
3️⃣喜來韓豚五花肉
🍽肥瘦均勻,仍可保持肉汁。不需配上任何醬汁,已很入味。
2024-03-18
2024-03-20 21 浏览
有朋友係韓燒嘅fans,無論貴定平都會有興趣試一試。今次佢帶我嚟咗呢間旺角應該都開業有啲歷史嘅韓燒餐廳,餐廳中間位置擺咗幾盤可以任食嘅韓式前菜,包括大頭芽菜、兩款kimchi、酸白蘿蔔、酸青瓜、生青蔥、同埋生菜。 調味方面有唔同嘅醬汁,仲有麻油、海鹽、同埋胡椒。 另外呢度嘅賣點就係佢哋會有無限添加蛋漿同埋芝士,咁一路燒肉一路就可以有蛋蛋食🍳 仲有生蒜都係可以無限添加🧄 我哋就叫咗一款牛肋骨肉 (HK$150)🥩 兩款韓式豬豬HK$180@ (「喜來韓豚五花肉」 - 已經醃好咗薄切 及 「韓豚五花肉」- 冇醃製過嘅原條厚切豬腩肉)🐷 溫馨提示呢度個火都幾大,所以建議唔好開到最大,如果唔係嘅話呢,燒豬多油花嗰陣就有機會啲油會彈出嚟😉

2024-03-12
2024-03-17 17 浏览
【旺角•喜來稀肉】 ——————————————————原來舖頭已經轉咗新地址,店舖空間大咗新淨咗,座位而家坐得好寬敞。無限re-fill泡菜/蘿蔔/爐邊蛋。喜歡吃呢度泡菜。🍯|韓式烤豬皮|HKD 150必叫😍滿滿的骨膠原,口感Q彈,韓國人喜歡沾黃豆粉食,帶出豬肉的味道和解膩。🍯|護心肉|HKD 158護心肉係豬肉的珍貴部位,燒香後油脂不會太多,爽滑彈牙,用生菜和泡菜包住食一流。🍯|牛肋骨肉| HKD 150味道濃郁,油花多,肉質結實有彈性。🍯|水冷麵 |HKD 95食太多肉都需要解膩,麵條有嚼勁,配搭青瓜絲和醃蘿蔔,加入韓式辣椒醬和些少黃芥辣拌勻。
【旺角•喜來稀肉】
——————————————————

🍯|韓式烤豬皮|HKD 150

🍯|護心肉|HKD 158

🍯|牛肋骨肉| HKD 150
味道濃郁,油花多,肉質結實有彈性。

🍯|水冷麵 |HKD 95
2024-03-17 20 浏览
今次再訪都系為咗佢個爐邊芝士蛋,烤爐有三個烤蛋格,一個用來烤原味雞蛋,另一格則是芝士加蛋槳,也是我最愛的 (如果想吃泡菜的話,可以到自助區夾一點泡菜,剪碎加落原味蛋漿中),最後一格則是烤蒜頭之用。每次包肉時,都會以生菜包著烤蒜和烤肉一起吃,會更惹味。烤肉今次我們叫了兩款牛肉,分別是喜來烤肉和牛肉眼。喜來烤肉是餐廳的招牌菜,是薄切牛板腱來的,雪花分布平均,牛味香濃嫩滑,每邊烤10秒就可以。而牛肉眼大大塊,比喜來烤肉厚一點,脂肪較少吃落冇咁油膩,更得我心。蔘雞湯以石鍋盛上的人蔘雞湯非常滾燙,原只雞份量絕對不少,雞肉口感松化,雞腔內的糯米吸滿嫩雞和湯汁精華,飲落香醇濃厚帶有淡淡蔘味,養生之選。牛肉石鍋拌飯韓式石鍋拌飯底部有微微脆的鍋巴,濃郁醬香的炒牛肉加上輕爽涼拌的蔬菜,加上蒜味鮮香菇,拌上微酸微辣的泡菜,最後再放上半熟蛋和飯醬,真系會令人ㄧ口接一口吃光光,營養滿滿好好味。

烤肉

蔘雞湯

牛肉石鍋拌飯
2024-03-05
  • 喜來烤肉
  • 石鍋牛肉拌飯
  • 牛肉眼
2024-03-14 31 浏览
喜來稀肉都算係韓風燒肉店既始祖…最出名當然係佢地既鐵板上面放上蛋漿安排左係窗邊位…可以有夜晚旺角街景睇下呢度個自助區有泡菜、醃蘿蔔、青瓜、涼拌小菜等多款韓式前菜,還有生菜和醬料可以自由選擇。我個人很喜歡這裡的泡菜,味道酸辣爽脆,非常開胃。店裡提供兩種蛋漿,一種是原味,一種是芝士味。我個人比較喜歡芝士味蛋漿,香濃的芝士味和烤肉搭配在一起非常美味。最鍾意d蛋漿微焦。仲有可以放d蒜係鐵板上配肉一齊食。我地點左牛五花…厚切五腩…雪花牛同護心肉…牛肉石鍋飯同水冷麵牛五花燒起來非常香。五花腩厚切最正…燒到微焦配麻油加鹽就最好味。兩款牛肉味濃…肉質好嫩牛肉石鍋飯…石鍋夠熱做到有飯焦效果,拌上醬汁和牛肉一起好好味。水冷麵麵條好Q彈,湯頭酸甜非常清爽酗讚下抽氣做得不錯,吃燒肉的時候不會覺得好大煙。門口仲有噴噴辟下味…細心。仲有就係呢度提供韓國常見的水樽,好有韓國的感覺。整體係一間值得推薦的韓國燒肉店。肉質新鮮…服務周到…環境舒適…價格合理。

安排左係窗邊位…可以有夜晚旺角街景睇下

水冷麵麵條好Q彈,湯頭酸甜非常清爽

仲有就係呢度提供韓國常見的水樽,好有韓國的感覺。

2024-03-13 1633 浏览
係OP睇到哩間韓燒泡菜任食,咁即刻試試。店鋪以藍色為主,裝修得好INS風。宜家新推出咗數款新品,睇落唔錯。晚市兩個人都可以安排沙發位,坐得好闊落。一座低,侍應即刻落左蒜片同爐邊蛋,仲會加芝士落蛋裡面。出面泡菜好多款式可以揀,有酸蘿蔔,韓式醃黃瓜,芽菜同2款泡菜等。最鐘意食酸蘿蔔同喜來泡菜,酸辣惹味。醬汁種類都唔少,有4-5種可以揀。可樂,食開韓燒一定要叫汽水,同烤肉好夾。牛五花,牛肉薄切好大一件,燒大概1分鐘已經可以食。牛肉肥瘦相間,食落牛味好重,肥膏處有少少奶香同彈牙,好味。辣韓豚五花肉,預先用韓式辣醬醃制,醬料入到五花肉裡面。五花肉好厚切,要燒耐少少,逼出油脂,食落才唔會滯。五花肉加埋蒜片,泡菜同生菜一齊食,好食到停唔落口。豬肉泡菜湯,配料比湯還多。落咗大量泡菜,豆腐,五花肉同金菇,食落酸辣開胃,好飲。最後食完烤肉,仲可以食埋爐邊蛋,芝士落咗蛋裡面,蛋更加嫩滑同埋好香芝士味!

宜家新推出咗數款新品,睇落唔錯。

醬汁種類都唔少,有4-5種可以揀。
可樂,食開韓燒一定要叫汽水,同烤肉好夾。

2024-03-12
  • 牛五花
  • 豬肉泡菜湯
2024-03-10 29 浏览
韓國元組級燒肉間唔中都會黎食下藍色為主,打造出韓國食燒肉既感覺一坐低,侍應已經立即幫我們開爐並加入蒜片,蛋漿,另一邊會加埋芝士外邊有自助吧,前菜酸青瓜、酸蘿蔔、兩款泡菜等,還有包着燒肉的生菜,都可以無限添吃醬料也在外面自取喜來烤肉以點名命名嘅招牌菜,將牛肉切成薄片卷成玫瑰花形狀,配合秘製醬汁,賣相一流入口甜甜地有口感,配埋醬料、蒜片,用生菜包起來一起吃好好味醬油雞肉一大件,肉質嫩滑又juicy 蟹籽紫菜飯團鋪滿大量紫菜、蟹籽、沙律醬,可以用手套搓成一個個飯團波波
韓國元組級燒肉間唔中都會黎食下
藍色為主,打造出韓國食燒肉既感覺

醬料也在外面自取
喜來烤肉

入口甜甜地有口感,配埋醬料、蒜片,用生菜包起來一起吃好好味

醬油雞肉一大件,肉質嫩滑又juicy

蟹籽紫菜飯團
鋪滿大量紫菜、蟹籽、沙律醬,可以用手套搓成一個個飯團波波
  • 喜來烤肉
  • 蟹籽紫菜飯團
喜來稀肉位於旺角瓊華中心,地點非常方便。餐廳有很多卡位,非常寬敞,坐得舒服。除了韓燒外,中午還有午市套餐,選擇多,而且價錢合理,最驚喜的竟然還有套餐買三送一,十分適合4人或以上一起前來。石鍋牛肉拌飯,石鍋熱辣辣,配料有牛牛肉,芽菜,菠菜,冬菇,紅蘿蔔,煎蛋等,加點韓式辣醬,把這些配料拌勻,惹味可口,加上卜卜脆的飯焦,令人一口接一口地食。烤牛肉定食以一個8格木盒呈上,每一小格裝著不同配菜,大格就裝著烤牛肉,份量很多,還有生醃八爪魚,波菜卷蛋等,十分豐富,打卡一流。另外還點了牛排骨湯及石鍋烤牛肉餐。牛排骨燉得軟淋,很易咬開,湯鮮甜有牛香。烤牛肉醬汁惹味,很好送飯。午餐還附有餐飲,桃汁及梨汁,兩款都有果肉,相當不錯。餐廳的午市套餐超值,選擇又夠多,而且味道好,一定有下次。
喜來稀肉位於旺角瓊華中心,地點非常方便。

餐廳有很多卡位,非常寬敞,坐得舒服。

除了韓燒外,中午還有午市套餐,選擇多,而

石鍋牛肉拌飯,石鍋熱辣辣,配料有牛

牛肉,芽菜,菠菜,冬菇,紅蘿蔔,煎蛋等,

烤牛肉定食以一個8格木盒呈上,每一小格

裝著不同配菜,大格就裝著烤牛肉,份量很

多,還有生醃八爪魚,波菜卷蛋等,十分豐富,打卡一流。

另外還點了牛排骨湯及石鍋烤牛肉餐。牛

午餐還附有餐飲,桃汁及梨汁,兩款都有果

肉,相當不錯。

餐廳的午市套餐超值,選擇又夠多,而且味道
好,一定有下次。
2024-03-08 23 浏览
有驚喜韓燒😍 店員服務好好,主動換鐵板同蛋😆 環境好寬敞,好適合同朋友放工去食飯🥳 人均約$250🥩牛舌肉質色澤鮮亮,質感細嫩。燒牛舌好有嚼勁,口感豐富多汁。牛味濃郁,搭配上醬料,增添了風味層次🥓喜來韓豚五花肉肉質鮮嫩多汁,每一片五花肉都好入味,口感豐富。建議搭配上一些配菜和醬料,增添了層次感和風味,令整道菜更加美味可口🍙蟹籽紫菜飯團推薦!好抵食又好味😍 飯團中的蟹籽增添了豐富的口感和海鮮的鮮味,配紫菜的香脆口感則提供了與飯團相輔相成的口感😍 加上他他醬好好味~🍜韓式海鮮拉麵湯頭香辣美味,配料搭配得恰到好處,海鮮的鮮味完美融合在湯中,麵條的彈牙爽口,好好味😋

🥩牛舌

🥓喜來韓豚五花肉

🍙蟹籽紫菜飯團

🍜韓式海鮮拉麵
2024-03-04 31 浏览
間中想食下韓燒就會諗起依間,因為keep住都係質素好好!前菜、醬料都放左係出面仼添!仲有芝士爐邊蛋都係仼食,又滑又香蛋味,芝士甜甜地同蛋都好夾叫左個牛護心肉($160),係牛嘅橫膈膜,肉味濃郁得黎帶啲油脂嘅甘香,燒到七八成熟入口肉質就更加柔軟另外叫左韓豚五花肉($120),適逢十周年有特價,好抵食!五花肉油脂好豐富,燒完之後油香味濃郁肉質厚實另外仲叫左個蟹籽紫菜飯團( $50 ),好濃郁嘅麻油香味配埋紫菜同蟹籽口感同味道都好豐富,仲可以夾埋肉一齊食最後仲加咗個嫩豆腐湯($85),豆腐好滑,吸哂韓式甜甜辣辣嘅湯入味又開胃,餡料仲幾多有豬肉、泡菜、大葱呀咁今餐真係豐富又好食!
間中想食下韓燒就會諗起依間,因為keep住都係質素好好!
前菜、醬料都放左係出面仼添!

仲有芝士爐邊蛋都係仼食,又滑又香蛋味,芝士甜甜地同蛋都好夾

今餐真係豐富又好食!
2024-03-03 1200 浏览
呢間韓式燒肉嚟香港開咗好多年,應該好多人都食過~ 今次嚟食見到佢哋做緊10周年優惠,有7款肉都做返10年前嘅價錢,都幾抵食!雖然個優惠而家完咗,不過都推介食韓燒嘅朋友仔試吓~ 一坐低店員就會加蒜同埋倒蛋汁落爐邊,有一半爐邊蛋仲加咗芝士,而且有得免費refill真係好正!泡菜、生菜同醬汁都係自助,配菜都有幾款,夾多幾次都無問題!店員仲好主動換網,服務幾好👍🏻🔸真雪花牛肉 特價$200用木盤裝住,幾打卡~ 有十幾塊,牛肉每面各燒幾秒就食得,肉質軟嫩,牛味香濃!配油鹽醬食好正!又可以用生菜包住、加啲泡菜一齊食😋🔸護心肉 特價$130招牌肉之一,護心肉係豬嘅橫隔膜同肝之間嘅肉,數量比較少~護心肉油份唔多,口感比較爽滑!都幾好食!🔸水冷麵食燒肉當然要配冷麵啦😍 叫咁碗水冷麵試吓,估唔到好好食!香港嘅冷麵好多都一般,但呢度嘅好正宗,冷麵湯好清爽又夠味!唔會淡而無味,同喺韓國食嘅味道好似!麵條好煙韌爽口,好好食👍🏻

真雪花牛肉
🔸真雪花牛肉 特價$200

🔸護心肉 特價$130

水冷麵
🔸水冷麵

真雪花牛肉
  • 水冷麵
2024-03-01 54 浏览
好耐冇食過燒肉啦,今次嚟到旺角試下韓國燒肉, 餐廳裝修精緻,顏色配搭得好好,大部分都係卡位,坐得好舒服,近窗邊可以望到街景,張枱都好寬闊, 雖然係你面前燒烤,但一啲都唔油煙,抽風系統好好, 最lucky係今個月原來係做緊十週年紀念,所以有部分嘢食特價,真好彩🎉✨️P.S. 這間店嘅服務質素真的好好,侍應們 會自動時不時幫你換燒烤過的鐵板,簡直係賓至如歸🤗✨️P.S. 2 另外一個重點係芝士蛋漿,蒜片可以無限任添,餐廳中間亦放置了四-五款食物是任食的,例如有生菜,kimchi和芽菜等 🤩喜來烤肉(牛)上枱嘅時候牛肉係砌到一朵花咁,好靚㗎,牛肉切得夠薄,好快就熟,食落去好軟熟,牛味重 🥰護心肉(豬)選了個稀有肉,每隻豬唔係有好多護心肉的, 豬就煮耐少少,但都好快熟呀,因為都切得好薄,真係好軟熟同埋醃得好入味,好鬼正 😁海鮮蔥餅另外我們嗌了海鮮蔥餅,蔥餅煎得香脆內軟, 餡料都好多,有蝦,魷魚,八爪魚,佢亦有配埋一個酸酸哋嘅汁,好開胃 😚蟹籽紫菜飯糰最後我哋嗌咗兩個蟹籽紫菜飯糰,餐廳會提供手套畀你自己包飯團,蟹子紫菜都很多,另外配埋沙律醬,簡直一絕 😍

喜來烤肉(牛)

護心肉(豬)

海鮮蔥餅

蟹籽紫菜飯糰

2024-02-26 65 浏览
不嬲都係喜來稀肉嘅fans~網上面睇到有10周年感謝活動,就即刻約埋朋友嚟食😋😋嚟喜來稀肉一定要食喜來烤肉😂😂 因為招牌必食㗎啦,肉質好軟好入味😋 入口好順口夾埋生菜食更fresh。牛五花都係好好味既,佢上面本身就冧咗啲醬汁,似燒烤汁,鍾意醬汁嘅朋友唔可以錯過!雖然我知道咁樣有啲奇怪,但係我真係好想推介呢間燒肉店嘅牛骨湯俾大家😂😂因為每次去無論夏天定係冬天,都一定要叫碗牛骨湯嚟飲,因為真係好鬼正,熱度夠、又夠入味,底下面仲有粉絲,性價比極高。跟住仲有炒年糕,啲魚糕黏曬啲辣醬好好味,仲要年糕份量剛好,不會太膩!同埋呢度最正嘅係可以自己去拎配菜,啲泡菜好好味,記得要揀喜來泡菜,比較鮮甜!呢到坐得又舒服,同朋友都好relax!

牛五花

牛骨湯

炒年糕

喜來稀泡菜

呢到坐得又舒服,同朋友都好relax!
2024-02-26
牛五花