2019-11-19 50 浏览
朋友介紹去喜記食辣蟹,環境服務都唔錯,等齊人就點菜,一一講解一下😊避風塘炒辣蟹 這店是以越南蟹比普通市面既蟹肉質更加有彈性和鮮甜,配上避風塘醬料生蒜打碎以秘製配方製成的很有風味👍🏻👍🏻醉鮑魚酒味香濃可口,鮑魚彈牙美味又冧,滋味十足😋😋黃金蝦外表炸到金黃色鹹蛋黃味道好香口,相當邪惡,食到停唔到口啊!避風塘炒牛河 以避風塘的口味去炒牛河好有特色,牛肉炒得好香口,味道岩岩好,又夠獲氣,牛河唔會好油膩好美味👍🏻

醉鮑魚
酒味香濃可口,鮑魚彈牙美味又冧,滋味十足😋😋

黃金蝦
外表炸到金黃色鹹蛋黃味道好香口,相當邪惡,食到停唔到口啊!

避風塘炒牛河
2019-11-19 13 浏览
近排天氣開始轉涼夜晚凍凍地最想就係食返啲辣野暖下身好耐都冇上過海鮮炒辣蟹係一個唔錯嘅選擇今日比較早食飯六點半仲未有太多食客唔洗等位就有位坐大廚推介醉鮑魚凍食嘅前菜鮑魚甜得黎又爽口少少酒味唔會濃到蓋過左鮮甜味好食蟹油炒麵麵炒得好清爽同乾身唔會有油膩嘅感覺食多啲都唔驚豉椒炒蜆蜆肉好新鮮豉椒味重少少會好食啲避風塘炒辣蟹今日嘅主角登場辣度有得揀我地叫左小辣本人覺得唔算辣可以試中或者大辣好想叫多碗白飯用嚟撈炒蟹嘅炸蒜同配料食落唔會太咸又香口可惜已經食唔落基本上今日嘅所有海鮮都好新鮮蟹肉食落口感紮實啖啖肉蒜蓉炒菜食啲菜清下濃味食物見啲賴尿蝦都好新鮮下次可以黎試吓椒鹽賴尿蝦
近排天氣開始轉涼

見啲賴尿蝦都好新鮮
下次可以黎試吓椒鹽賴尿蝦
2019-11-12
2019-11-17 35 浏览
秋風起,想食蟹,喜記避風塘炒辣蟹都幾出名,一於去食!我地點左精選二人套餐,包左幾多野食: 1️⃣醉鮑魚兩隻 凍食飽魚唔錯喎!大大隻,肉質彈牙,好鮮甜,正!2️⃣避風塘炒辣蟹一隻 揀咗小辣 一上菜就聞到勁香!不過都要打左卡先,因為隻蟹幾大隻,賣相好靚☺️餐廳好貼心,預先幫我地斬左件,又鉗碎左d蟹鉗,所以食嘅時候都幾方便,避風塘炒蟹真係幾惹味,好入味😋呢首菜真係色香味俱全!3️⃣豉椒炒蜆 用左海鮮醬、豆豉同蒜蓉黎炒,好有鑊氣,食落好滋味!d蜆嘅份量好多,食極都仲有,同埋真心中意個醬汁😋蒜蓉味十足4️⃣蟹油炒河粉 河粉炒得靚,完全冇黐埋一舊,芽菜新鮮,蟹油味香濃,正!5️⃣蒜蓉炒時菜 份量足,夠新鮮,清清地,解下膩😘茶位$8一位呢一餐都食得幾滋味,服務又唔錯,good!
1️⃣醉鮑魚兩隻
凍食飽魚唔錯喎!大大隻,肉質彈牙,好鮮甜,正!

2️⃣避風塘炒辣蟹一隻 揀咗小辣

3️⃣豉椒炒蜆

4️⃣蟹油炒河粉
河粉炒得靚,完全冇黐埋一舊,芽菜新鮮,蟹油味香濃,正!

5️⃣蒜蓉炒時菜
份量足,夠新鮮,清清地,解下膩😘

茶位$8一位

呢一餐都食得幾滋味,服務又唔錯,good!

2019-11-17
1K
2019-11-16 206 浏览
今次同朋友去了這裡,就係因為朋友超喜歡這裡嘅避風塘炒蟹!除此之外就係哩個人氣優惠套餐龍蟹宴,哩個套餐,有超正喜歡嘅菜式,不過可能超抵食嘅關係,最好要訂位先!一落單後,先上了鮮淮山酸薑,味道爽口夠晒酸甜兼職醒胃!滷水鵝(例牌)接住上枱,大大碟,件件肉,滷水鵝肉十分入味,肉質軟熟嫩滑!秘製豉椒炒蜆亦十分大隻,肉質爽口彈牙,豉椒味道濃郁!燒汁野菌牛柳粒,牛柳粒配上燒汁入口味道濃郁,入口啖啖肉,肉質嫩滑軟熟!野菌吸收了牛柳粒味道更香濃!今次主角之一嘅避風塘炒辣蟹,大量爆香了嘅金黃蒜,大大隻蟹,廚師已細心將蟹殼打破,入口啖啖鮮味蟹肉個陣避風塘口味十分,真係可以將金黃香蒜配埋個懷舊鴛鴦飯一齊入口真係十分滿足!懷舊鴛鴦飯亦十分足料,有爽口大大隻蝦肉,亦有軟熟嫩滑嘅雞絲,配上白汁同茄汁嘅選擇,絕對係一個十分好嘅選擇!而椒鹽波士頓龍蝦亦十分香口,肉質爽口與香蒜口味嘅炒蟹又係另一種口味,更啖啖肉一大件要用刀叉品嘗!套餐亦有金銀蛋莧菜,將整晚香口濃味嘅菜餚平衡一下!最後還有番薯糖水送上,滋潤一下!今次原全係超級抵食嘅選擇!
今次同朋友去了這裡,就係因為朋友超喜歡這裡嘅避風塘炒蟹!

一落單後,先上了鮮淮山酸薑,味道爽口夠晒酸甜兼職醒胃!
秘製豉椒炒蜆亦十分大隻,肉質爽口彈牙,豉椒味道濃郁!

套餐亦有金銀蛋莧菜,將整晚香口濃味嘅菜餚平衡一下!
最後還有番薯糖水送上,滋潤一下!

今次原全係超級抵食嘅選擇!
2019-11-07 21 浏览
一直都沒嚟食過避風塘炒蟹, 今日就嚟一食啦`~先上左醉鮑魚, 酒味香濃, 入口好彈牙!!! 之後係豉椒炒蜆^^ d蜆肉都幾大粒=) 食落係好鮮的, 個汁好惹味! 撈飯食都係一流~ 蒜蓉炒時菜=) 好有鑊氣呢個菜!!! 食落又脆又fresh! 加上剛好的蒜蓉,唔中意食菜GEH人都會愛上啊~ 之後就到重點啦!!!! 就係避風塘炒蟹啦^^ 大廚炒炒得好夠火喉的, 一上到桌上就好香啦! 叫左微辣ge, 所以就相對冇咁重辣味, 但個蒜蒜就更重啦!! 依呢個蟹真係要不態, 就要用手加鉗去食先正~ 一嚟可以將D蒜同蟹肉一齊食, 啖啖都係蒜蒜+鮮味蟹肉@@ 呢只蟹都幾大只下, 2人食其實都好夠! 味道係好有港式style嘅, 將D炸蒜再加上面食更有口感! 主食係包左個蟹黃炒麵, 上面嘅蟹黃味道一流, 面都炒得好分明, 唔會太淋!! 有機會要叫下D外國朋友嚟食下^^
一直都沒嚟食過避風塘炒蟹, 今日就嚟一食啦`~

先上左醉鮑魚, 酒味香濃, 入口好彈牙!!!

之後就到重點啦!!!! 就係避風塘炒蟹啦^^

有機會要叫下D外國朋友嚟食下^^
講到避風塘炒辣蟹就會想起蔡瀾同好多明星都推薦既喜記先來一個醉鮑魚好入味而且好細心已經幫你整甩個殻我地Order左微辣既避風塘炒辣蟹未上枱都聞到由廚房傳來油爆辣椒蒜蓉都幾刺激非常多炸蒜肉蟹用蒜蓉同辣椒一齊炒十分惹味香氣滲透蟹肉令人垂涎欲滴蟹肉質好新鮮仲好細心咁幫你揼碎個蟹鉗殼上先上枱鍾意食蟹既我地略嫌唔多夠喉因為真心會食極唔停職員仲會周不時會幫你換下碟十分細心蟹油炒麵入面有銀芽、韭黄、香蔥等麵條上沾滿蟹油香味乾身得黎又唔會硬香而不膩不錯不錯上面仲有炸蒜更加香口上湯浸蜆蜆肉新鮮肥美湯底有極多胡椒再配上爽口又彈牙既粉絲最後清清地食個 蒜蓉炒白菜仔
講到避風塘炒辣蟹就會想起蔡瀾同好多明星都推薦既喜記

鍾意食蟹既我地略嫌唔多夠喉因為真心會食極唔停

職員仲會周不時會幫你換下碟
十分細心

蟹油炒麵
入面有銀芽、韭黄、香蔥等
麵條上沾滿蟹油香味

再配上爽口又彈牙既粉絲

最後清清地食個 蒜蓉炒白菜仔
蒜蓉炒白菜仔
蒜蓉炒白菜仔
首嘗港式炒辣蟹老字號餐廳~~~喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)銅鑼灣利園山道61-73號寶榮大廈地下E舖~~~蟹蟹蟹 秋風一起 在這個蟹特別當造的季節 真的天天都令人想吃蟹 雖然前幾天才剛剛跟家人買了大閘蟹回家吃 但吃完總覺得意猶未盡 還是很想吃蟹 所以這晚就跟家人來這家很有名吃炒辣蟹的餐廳吃飯 雖然這家餐廳很有名 但我們也是第一次來 一來到門口就看到粘著好多明星的照片 門口的照片裡面劉德華和陳奕迅看著都非常年輕 只有20出頭的樣子 看來這家店真的開了很多年 😁~~~坐下後爸爸就開始看菜單 爸爸想吃醉鮑魚 媽媽想吃黃金蝦 我就吃什麼都可以 但一定要吃最有名的避風塘炒蟹 服務員姨姨聽到我們在討論吃什麼後 給我們介紹了他們最近在做優惠的4人精選套餐 套餐裡面就剛好有我們想要的辣蟹 黃金蝦和鮑魚 除了這些以外 還有炒蜆或上湯蜆可以選擇 還配有時令蔬菜和一份主食(蟹油炒面或是避風塘炒河)我們一家都特別懶 不喜歡慢慢想吃什麼 既然有四人套餐 價錢又優惠 我們就二話不說地馬上點了這個餐😆~~~剛叫了不久 鮑魚就送上了 鮑魚冰冰的 酒味很入味 很清爽 吃著又Q彈 吃完讓人胃口更好了🥰~~~吃完鮑魚前菜之
首嘗港式炒辣蟹老字號餐廳
~~~
喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣)
銅鑼灣利園山道61-73號寶榮大廈地下E舖
~~~
吃完鮑魚前菜之後 第一碟上的小菜就是炒蜆 炒蜆加了好多蒜蓉 粒粒蜆肉都好飽滿又新鮮 第一碟菜就有令我們驚艷到
~~~
第二碟就是黃金蝦 每隻蝦都好大隻 蝦肉爽口有蝦味 明顯跟平時的冰鮮蝦味道有很大分別 鹹蛋黃碎均勻地付在蝦上 每一口吃下去都有言語難述的美味感😝
~~~
吃完黃金蝦之後 我最期待的避風塘炒蟹就到了這個款避風塘炒蟹上面有大量炸蒜 黑胡椒和芝麻等等 未吃已經聞到香味 令人口水都差點兒流了出來而吃下去亦沒有令人失望 這裡的避風塘炒蟹 蟹肉非常結實 避風塘汁味道不會太辣而且很香 令人吃到停不下來 爸媽都讚好吃😁
~~~
上湯蒜蓉炒菠菜 則一點也不油膩 份量好多 清清甜甜 吃著感覺很舒服😌
~~~
最後的蟹油炒麵亦不可看少 麵條非常幼細爽身 加上油而不膩的蟹油 令人覺得原來簡簡單單的東西也可以非常美好☺
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2019-11-03 29 浏览
醉鮑魚 用上紹興酒浸的鮑魚,浸得相當入味,冷盤的鮑魚爽富彈性,滲著酒的陳香味,確是 一度好的前菜,如作伴酒食,更見風味。豉椒炒蜆, ​將蜆和蒜蓉、豆豉碎同炒,香噴噴之餘鮮甜惹味,有種大牌檔風味​, ​最緊要鑊氣夠, ​得 香濃惹味的蜆肉。真是可以吃上癮微辣避風塘炒蟹 光是一上枱,已經聞到蒜香香氣四溢,惹味十足。用上大量的炸蒜、薑、 蔥、豆椒及辣椒炒成的蟹,內裡的蟹肉雪雪白白,卻滲了醬料的香味,蟹肉鮮味十足,蟹肉不 乾配上甘口焦香的炸蒜伴食,更能體驗那種獨特的風味。蟹油炒麵,所謂蟹油,就是炒過蟹的油, 利用這些蟹油來做炒麵,令炒出來的麵具有 一股很惹味的甘香。加入芝麻, 芽菜, 麵變得更加爽口, 正

好想食海鮮, 於是就搵下附近邊度有海鮮食~ 上網見到銅鑼灣都有幾間, 見呢間好似唔錯就揀左佢啦~ 有二人餐同四人餐, 都幾抵食啊 不過無蜆, 所以轉左椒鹽九肚魚~ 醉鮑魚幾好食呀, 夠彈牙而且唔太細隻, 帶有淡淡酒味, 幾好~ 椒鹽九肚魚 炸得好鬆軟, 而且又夠香口, 面頭既脆皮唔會好厚好硬, 入面既魚又夠嫩滑, 口感一流~ 招牌避風塘炒辣蟹 好好好好惹味呀! 蟹肉都好鮮甜, 不過如果佢D殼再整爛D, 等蟹肉再入味D, 可能會更正! D炸蒜都好香好好味, 停唔到口! 仲有蒜蓉炒尤麥菜 食左海鮮食番D菜清一清先! 最後仲有蟹油炒麵, D麵唔會太淋, 加左蟹油炒, 帶有少少蟹既香味, 面頭仲帶炸蒜, 食到飽飽呀! 呢度招呼好, 而且食物好味, 加上價錢唔貴, 下次想食海鮮就有好地方啦~
好想食海鮮,
於是就搵下附近邊度有海鮮食~
上網見到銅鑼灣都有幾間,
見呢間好似唔錯就揀左佢啦~
有二人餐同四人餐,
都幾抵食啊
不過無蜆,
所以轉左椒鹽九肚魚~
醉鮑魚幾好食呀,
夠彈牙而且唔太細隻,
帶有淡淡酒味,
幾好~
椒鹽九肚魚
炸得好鬆軟,
而且又夠香口,
面頭既脆皮唔會好厚好硬,
入面既魚又夠嫩滑,
口感一流~
招牌避風塘炒辣蟹
好好好好惹味呀!
蟹肉都好鮮甜,
不過如果佢D殼再整爛D,
等蟹肉再入味D,
可能會更正!
D炸蒜都好香好好味,
停唔到口!
仲有蒜蓉炒尤麥菜
食左海鮮食番D菜清一清先!
最後仲有蟹油炒麵,
食到飽飽呀!
呢度招呼好,
而且食物好味,
加上價錢唔貴,
下次想食海鮮就有好地方啦~
2019-10-22
2019-10-23 27 浏览
秋風起應該就去食大閘蟹既,不過嗜辣既我偏偏就心癢癢想食返個避風塘炒蟹,結果就去左蔡瀾都推薦既喜記食喇!銅鑼灣分店好就腳,就係F岀口行幾分鐘就到。去到之後不斷嗌肚餓既朋友已經急不及待咁叫左個$688既二人餐,呢個餐有重頭戲避風塘炒辣蟹、前菜小食酒醉鮑魚,另外仲有上湯水浸蜆、蒜蓉炒時菜同蟹油炒麵。首先講個炒蟹,好足料好大隻,蟹鉗部分已經夾碎,食起黎都好方便!啲避風塘炒蒜好香口,辣得好惹味!酒醉鮑魚好入味,煙韌彈牙好正!上湯浸蜆比較清淡,不過咁先食到蜆既鮮味!蟹油炒麵都好香,再夾埋啲炒蒜食就再正啲喇!最後食左咁多濃味野,食返個菜平衡返,咁就好滿足喇😋

酒醉鮑魚好入味,煙韌彈牙好正!

上湯浸蜆比較清淡,不過咁先食到蜆既鮮味!

蟹油炒麵都好香,再夾埋啲炒蒜食就再正啲喇!

最後食左咁多濃味野,食返個菜平衡返,咁就好滿足喇😋
  • 避風塘炒辣蟹
2019-10-21 40 浏览
必點嘅招牌菜「避風塘炒辣蟹」兩隻蟹鉗大大隻佔據碟的中心。橙色嘅蟹鉗、青綠嘅蔥及舖滿成隻碟、差點把蟹都淹沒了的紅色辣椒籽拼起來就像是一幅顏色鮮豔的圖畫,不需用任個美圖工具已經影得好靚,真係又睇得又食得呀!鮑魚凍食,好有口感黃金蝦一上枱我已經被佢金黃嘅外表深深吸引住啦!將殼炸到脆到可以食埋。鹹蛋黃嘅鹹香真係令我又愛又恨!蒜蓉炒菠菜菠菜唔會太腍,食莖嘅位置重食到爽脆嘅口感,d菜都頗新鮮。如果可以落少d油會更好!蟹油炒麵好香,有韮菜、芽菜同芝麻,真係落足料呀!

鮑魚凍食,好有口感

蟹油炒麵好香,有韮菜、芽菜同芝麻,真係落足料呀!
2019-10-11
2019-10-21 29 浏览
喜記避風塘炒辣蟹,之前一直聽過但未食過,早幾晚終於去了銅鑼灣店,位置在利園山道小巴站對面,地點就腳。2人套餐($988): 有幾款海鮮,當然一定有必食的避風塘炒蟹啦。豉椒炒大蜆 - 大大碟夠鑊氣,蜆肉新鮮肥美索晒汁!椒鹽瀨尿蝦 - 瀨尿蝦一分為二,其實都幾大隻,俾埋鉸剪我哋去剪啲蝦殼,好細心。剪開後啖啖肉,肉質彈牙。金銀蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 一人一隻啱啱好,惹味嘅蒜蓉粉絲,加新鮮扇貝清蒸,配一碗白飯就好正了。避風塘炒辣蟹 - 超多炸蒜,小辣唔算好辣,蟹肉咬落實淨又入味,非常香口。蒜蓉炒菠菜 - 大碟到夠4個人食,菠菜充滿蒜蓉香,食多啲都唔怕!

豉椒炒大蜆 - 大大碟夠鑊氣,蜆肉新鮮肥美索晒汁!

2019-10-21 29 浏览
喜記避風塘炒辣蟹真的真的太好吃了,是不少人一吃上癮的超強美食,雖有分店,但尖峰時段仍建議訂位。由於老公不喜歡海鮮,今次和朋友去吃!📍必點—招牌避風塘炒辣蟹($580起/ 根據重量),螃蟹本身肉質肥厚細嫩又鮮甜,單吃已經好正,再加上大口蒜酥才最正點,美味等急瞬間飆高(選了微辣,下次會選中辣)!📍避風塘炒飯($88),餐牌上沒有的,但可以叫他們做!炒飯好足料,好多叉燒粒,香惹好味,風味濃厚,色香味具全,蒜酥超惹味,配合炒飯滋味滿分!必食!📍椒鹽豆腐($78),小清新,中和辣蟹和炒麵的濃郁感。沾上醬汁,酸酸甜甜好似初戀🤣📍醉鮑魚($48/只),肉質爽口腍滑,一點都不硬,花雕香醇入味,超香,超級正!香噴噴的炒蟹令人垂涎三尺🤤,餐廳店員服務有禮,好適合喜歡海鮮的你,好值得一來。

由於老公不喜歡海鮮,今次和朋友去吃!

• 醉鮑魚
  • 椒鹽豆腐
  • 避風塘炒辣蟹
  • 避風塘炒飯
2019-10-20 30 浏览
很久沒有吃炒辣蟹了!今晚刻意和朋友到銅鑼灣去鼎鼎大名的喜記吃避風塘炒辣蟹!🥂先來一碟醉鮑魚,鮑魚充滿酒香,口感爽而不靱,非常入味。🦀正宗避風塘炒辣蟹螃蟹肉質鮮甜,完全吸滿了避風塘辣汁,蒜香滿溢,每一啖都相當滋味!🐟椒鹽鮮魷惹味的椒鹽配爽口彈牙的鮮魷,外表炸得金黃香脆,香口惹味,味道極具層次。🍝蟹油炒麵炒麵用炒過蟹的蟹油去烹調,鑊氣十足之餘,又散發着陣陣蒜香味 ,相當不錯。🥬蒜蓉炒時菜菠菜同樣炒得有鑊氣,而且完全沒有苦澀味,非常鮮嫩。

🥂先來一碟醉鮑魚,鮑魚充滿酒香,口感爽而不靱,非常入味。

🦀正宗避風塘炒辣蟹

🐟椒鹽鮮魷

🍝蟹油炒麵

🥬蒜蓉炒時菜
菠菜同樣炒得有鑊氣,而且完全沒有苦澀味,非常鮮嫩。

2019-10-18 99 浏览
今晚約了朋友在銅鑼灣聚會,起初我提議火鍋,但被朋友反對,最後突然佢想食蟹,就想起銅鑼灣辣蟹,說到辣蟹,就一定是這間喜記避風塘炒辣蟹,很久之前已經吃過一次,令人一試難忘。我們來到位於銅鑼灣利園山道新店,門外已張貼很多跟明星合照的相片,證明信心保證,店內有大魚缸養著活海鮮,餐牌除了有必吃的海鮮、辣蟹,還有不同套餐及小菜,應有盡有。我們最後點了精選2人套餐,包避風塘炒辣蟹、醉鮑魚、蒜蓉炒時菜、蟹油炒麵、豉油炒蜆。避風塘炒辣蟹 - 採用越南空運到港的肉蟹,肉質肥美又鮮甜,加上特製香料炒香的蒜蓉辣椒,非常入味,香氣逼人,還有吃不盡的蔥段,有自選微、小、中、大辣,我們點了微辣,辣度適中,炒辣蟹果然保持水準。醉鮑魚 -已經去掉內臟。 酒味香但唔過濃,仲食得到鮑魚味,而且腍身唔老,口感一流。蒜蓉炒時菜 - 蒜蓉味十足,而且份量都不少,清一清腸胃不錯。蟹油炒麵 - 豉味鹹甜鮮香, 麵條撒上香脆的避風塘蒜料,惹味濃郁,一流!豉油炒蜆 - 鑊氣夠,鮮甜蜆肉加上惹味的醬汁可算是十分配合,而且每隻蜆的肉都相當肥美。

2019-10-17