十一月,對於我而言,除了是考試月外,亦是我的結婚周年紀念不知不覺,已經搭入了十一周年了這幾年的慶祝活動都是會帶著小孩吃飯,總是要就住他會否適合吃呢?會否打擾了雅興? 總是想了十萬個問題去吃一餐飯最近抽了一個小小的時光,享受了真的是二人世界的晚餐今次選的餐廳,很想試很久了;但總是覺得帶著孩子不合感覺的,襯著十一周年就來慶祝一下吧~秋天是吃蟹的季節,怎可能不考慮一下蟹類既餐單?先來一客 前菜和風北海道松葉蟹肉蟹沙津 $82這個沙津當然主角是蟹肉吧,加上了薯仔蓉及沙津菜我覺得整個配搭很夾的,薯蓉弄得十分細滑,加上蟹肉以及雞蛋,絕對是前菜的開胃菜然後兩款的主食,我選了盛宴蟹黃鱈魚場蟹肉意粉焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條這個 盛合宴蟹黃鱈魚場蟹肉意粉真的不得了,首先一上碟有差不多1/4 既蟹肉加上了蟹籽連同橄欖油煮成既意粉整個配搭很好食,又唔會覺得吃得好濟胃,絕對推介一定要點既另外是焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條首先想講,佢個和牛漢堡好夠份量,肉汁又足夠,又夠厚身,如果帶埋小朋友吃,他一定最喜歡的另外好想講一下佢既薯條,即使佢本身比左一碟既茄汁我地但係我已經覺得佢本身已經好好食,又夠熱又夠味,如果再來的話我
十一月,對於我而言,
除了是考試月外,亦是我的結婚周年紀念
不知不覺,已經搭入了十一周年了

這幾年的慶祝活動都是會帶著小孩吃飯,
總是要就住他會否適合吃呢?
會否打擾了雅興? 總是想了十萬個問題去吃一餐飯

最近抽了一個小小的時光,享受了真的是二人世界的晚餐
今次選的餐廳,很想試很久了;
但總是覺得帶著孩子不合感覺的,
襯著十一周年就來慶祝一下吧~
秋天是吃蟹的季節,怎可能不考慮一下蟹類既餐單?
先來一客 前菜
和風北海道松葉蟹肉蟹沙津 $82

這個沙津當然主角是蟹肉吧,加上了薯仔蓉及沙津菜
我覺得整個配搭很夾的,薯蓉弄得十分細滑,
加上蟹肉以及雞蛋,絕對是前菜的開胃菜
然後兩款的主食,我選了
盛宴蟹黃鱈魚場蟹肉意粉
這個 盛合宴蟹黃鱈魚場蟹肉意粉
真的不得了,首先一上碟有差不多1/4 既蟹肉
加上了蟹籽連同橄欖油煮成既意粉

整個配搭很好食,又唔會覺得吃得好濟胃,
絕對推介一定要點既

另外是
焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條
首先想講,佢個和牛漢堡好夠份量,
肉汁又足夠,又夠厚身,
如果帶埋小朋友吃,他一定最喜歡的

另外好想講一下佢既薯條,即使佢本身比左一碟既茄汁我地
但係我已經覺得佢本身已經好好食,
又夠熱又夠味,如果再來的話我可能會點上小食薯條吃~
左為青森蘋果梳打
以青森蘋果果醬配以清新梳打,清清口腔內的蟹肉香及和牛肉汁

右為幸福錠放花環拿鐵
原以為凍Latte? 其實入面仲加入了士多啤梨果醬呢
飲落真係甜甜地覺得好特別架
既然清左口腔,就要享用一下甜品系列啦
金時甜薯焦糖布甸盛合

呢個甜品真係又靚又好打卡,仲要係好食架!!
首先要講佢成碟都係可以食架,
就好似泥士既部份,就有杏仁及瓜籽做配搭

另外加上金時甜薯超級好食,甜甜的加上脆邊
真係吃幾多條都可以唷!!
布甸是微甜的,所以連同甜薯超夾的
可惜我吃到最後真係夠飽了,小蕃茄就沒有享用
雖然只有短短的一小時的晚餐時光,
還要給孩子知道我們去了吃晚餐,
他也要來試一下。

除左美食外,它家既杯碟都極之精美的
係門外總是有它家的碗碟可供購買的

• 盛合宴蟹黃鱈魚場蟹肉意粉
  • 焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條
  • 金時甜薯焦糖布甸盛合
2024-11-28 130 浏览
好耐無黎我最鍾意既日式洋食餐廳!😻😻見到有新餐牌好吸引🤩我哋首先試咗蟹肉薯仔沙律,呢個沙律真係好驚喜!蟹肉新鮮,薯仔亦煮得剛剛好,搭配埋清爽嘅沙律醬,既健康又開胃,食完之後令我覺得好滿足。🤭接住,我哋點咗和牛芝士漢堡配薯條。😳呢個漢堡真係好豐富,和牛肉質非常嫩滑,芝士融化得啱啱好,外脆內嫩,咬落去好有肉汁,真係好好味!😎旁邊嘅薯條炸得金黃酥脆,正好配搭埋漢堡食,真係一流。🤤然後,我哋試咗蟹黃蟹膏闊條意粉,呢個意粉味道好濃郁!🤤🤤蟹黃同蟹膏嘅鮮味充分融入意粉裡面,每一口都有豐富嘅海鮮味,實在好過癮,真係食到停唔到。😬甜品方面,我哋選咗和風布甸配甘薯同柿子,呢個布甸滑順得不得了,配上清甜嘅甘薯同柿子,口感層次感十足,食落去好有日式風味,真係令人驚喜。😆最後,最難杯甘薯特飲,呢個飲品清新又有特色,用甘薯製作,味道香甜,真係一個完美嘅收尾。😜😜食物都好有水準🥳下次又去試新野先🫶🏻👏🏻

好耐無黎我最鍾意既日式洋食餐廳!😻😻見到有新餐牌好吸引🤩

食物都好有水準🥳下次又去試新野先🫶🏻👏🏻
2024-11-24 120 浏览
今日同朋友嚟到大埔超级城食喫茶ちょうぼ。盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉 $145 意粉軟硬度恰到好處 蟹肉之多真係可以用盛宴去形容!食落啖啖鮮味。焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115漢堡極厚,一口咬下肉汁豐沛,肉味香濃,薯條又熱又脆。和風北海道松葉蟹肉沙律 $82鮮甜蟹肉,香純糖心蛋,軟滑薯蓉加上爽脆沙律菜,好食等嚟,口感仲相當有層次。金時甜薯焦糖布甸盛合 $122呢個甜品靚到我同朋友都唔捨得食!甜薯包上一層焦香脆糖衣,外脆內軟,布甸香滑無比,又好睇又好食!朱古力咖啡(熱) $39,幸福綻放花環拿鐵(凍) $48
今日同朋友嚟到大埔超级城食喫茶ちょうぼ。

盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉 $145

焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115
漢堡極厚,一口咬下肉汁豐沛,肉味香濃,薯條又熱又脆。

和風北海道松葉蟹肉沙律 $82

金時甜薯焦糖布甸盛合 $122
朱古力咖啡(熱) $39,幸福綻放花環拿鐵(凍) $48
之前試過「喫茶ちょうぼ」,覺得好高質,今次再食,要左秋天限定🍁/蟹料理🦀,之前未食過嘅菜式,好正又靚😍🦀盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉秋天當然要食蟹料理,💛蟹黃 x 鱈場蟹肉🦀,令呢嗰意粉超鮮味,意粉掛滿蟹黃,勁多蟹肉,味道一流。🍔焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條嫩滑juicy 嘅鳥取牛肉漢堡好厚身!超滋味!搭配焦糖化咗嘅洋蔥,極好食🥰🦀和風北海道松茶蟹肉沙律:勁多蟹肉,加上和風醬汁好清新。🍮金時甜薯焦糖布甸盛合佈置得超有秋天的意境🍁,靚到好似藝術品咁🩷,焦糖布丁好滑好creamy,有雲呢拿籽,再加埋各款配料,好高質。飲品都好靚🍁

🦀盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉

🍔焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條
焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條

🦀和風北海道松茶蟹肉沙律:勁多蟹肉,加上和風醬汁好清新。
和風北海道松茶蟹肉沙律

🍮金時甜薯焦糖布甸盛合

飲品都好靚🍁

和風北海道松茶蟹肉沙律
2024-11-22 136 浏览
喫茶ちょうぼ📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖📍尖沙咀 銅鑼灣 有分店━這間日式cafe一直緊跟潮流 很有討論度 算是本人大埔最愛cafe之一! 餐廳最近推出秋季主題 以蟹未主題推出各款菜品 很有水准呢意外發現大埔店還有對窗位置 陽光好時來這裡坐坐很是愜意~━🍝 盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉▶︎ 蟹鮮比想象中更濃郁! 意粉裹滿蟹膏蟹油 表面則是大量蟹肉蟹籽 超足料~▶︎ 意粉口感剛剛好 很掛汁 水準很高!━ 🍔 焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條▶︎ 和牛肉餅厚過麵包的漢堡!? 薯條新鮮炸起亦超脆!▶︎ 肉餅juicy軟熟 咬下後亦很有油香 滿足感🆙━🥗 和風北海道松茶蟹肉沙律▶︎ 說是沙律 但其實料比菜多! 蟹肉蟹籽 溏心蛋 薯仔沙律 超滿足的口感~▶︎ 調味是開胃酸甜 搭配鮮美蟹肉很不錯~━ 🍮 金時甜薯焦糖布甸盛合▶︎ 超豐富的擺盤 焦糖布甸旁邊有焦糖番薯 糖漬栗子 滿滿lotus碎與堅果▶︎ 布甸還是依舊出色 蛋香濃郁且不會太甜膩 厚重但順滑▶︎ 喜歡焦糖番薯 本身就夠甜糯的番薯搭配焦糖更香口~━ 🍠 二番甜薯牛乳▶︎ 番薯與紫薯蓉搭配牛乳 微甜且很有秋天的氣息!▶︎ 能吃到番薯口感 很足料呢☕ 幸福

📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖
📍尖沙咀 銅鑼灣 有分店

意外發現大埔店還有對窗位置 陽光好時來這裡坐坐很是愜意~

🍝 盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉
▶︎ 意粉口感剛剛好 很掛汁 水準很高!

🍔 焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條
▶︎ 和牛肉餅厚過麵包的漢堡!? 薯條新鮮炸起亦超脆!
▶︎ 肉餅juicy軟熟 咬下後亦很有油香 滿足感🆙

🥗 和風北海道松茶蟹肉沙律
▶︎ 調味是開胃酸甜 搭配鮮美蟹肉很不錯~

🍮 金時甜薯焦糖布甸盛合
▶︎ 布甸還是依舊出色 蛋香濃郁且不會太甜膩 厚重但順滑
▶︎ 喜歡焦糖番薯 本身就夠甜糯的番薯搭配焦糖更香口~

🍠 二番甜薯牛乳
▶︎ 番薯與紫薯蓉搭配牛乳 微甜且很有秋天的氣息!
▶︎ 能吃到番薯口感 很足料呢

☕ 幸福綻放花環拿鐵
▶︎ latte搭配士多啤梨與朱古力醬很幸福~

位於大埔超級城呢間日式餐廳,三年前開張嘅時候已經嚟過一次,昭和風日式裝修設計,日式木枱、墨綠色皮梳化。門口一棵大樹特色裝飾、售賣日本餐具精品。今日嚟到,以秋季🍁限定食品為賣點。🍁和風北海道松葉蟹肉沙律🦀🥗 $82~以新鮮的北海道松葉蟹肉為主料,配以日式流心蛋、薯仔蓉泥、沙律菜,味道清新且富有層次感。🍁盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉🦀🍝 $145~鱈場蟹肉鮮美,搭配蟹黃,香氣撲鼻,蟹黃的濃郁讓整道菜增添了獨特的風味,非常豐富而美味。🍔🍟焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115~鳥取和牛以其豐富的油脂和柔嫩的口感著稱,咬下去時會感受到肉汁的流出。焦糖化的洋蔥散發著天然的甜味,與漢堡的鹹香形成絕佳的對比。🍁金時甜薯焦糖布甸盛合🍠🍮$122~金時甜薯具有濃郁的香甜,口感柔軟;焦糖餅碎、原味杏仁、合桃、南瓜子,為布甸提供一層誘人的脆感,布甸的質地滑順綿密,入口即化。🍁二番甜薯牛乳🍠🥛$58~融合了甜薯的自然甜味和牛乳的濃郁香醇,美味的飲品既能滿足味蕾,又充滿健康感。🍏青森蘋果梳打 $45

🍁和風北海道松葉蟹肉沙律🦀🥗 $82

🍏青森蘋果梳打 $45

2024-11-13
午餐
2024-11-19 152 浏览
喫茶呢間越開越多分店 但入襯去食都係舒適、懷舊嘅日式復古風🤤傢具、餐具嗰啲都充滿昭和風情!雖然秋意難啲係香港感受到🤣但黎到就可以試到佢新出嘅秋日餐點xd ✢ 和風北海道松菜蟹肉沙律 $82好得意嘅沙律兜🤩完全係補品盅嘅外形 但內裡有乾坤!滿滿嘅蟹肉絲舖面 兩人分都唔洗爭!! 配料仲有隻滷水蛋真係估佢唔到🤪加埋smashed薯蓉 仲有滿滿嘅沙律茶係底 真係好足料嘅前菜! ✢ 盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉 $145滿滿嘅蟹膏沾滿每一條闊條粉真係幾出色😋味道濃郁嘅意粉有鱈魚調製下味道就恰好 仲有粒粒蟹籽點綴增添口感🤪 ✢ 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115唔好睇佢嗰樣咁平凡 味道幾有層次感!! 果然係鳥取和牛🤩質感好又唔乾身配上juicy又嘅焦糖洋蔥sauce 成個burger味道真係好豐富~ 小妹另外嘅重點就係🍟雖然好似好幼 但脆口得黎幾有嚼感😚擺耐咗都好食!唔好被佢啲調味驚襯 唔會過辣! ✢ 金時甜薯焦糖布甸盛盒 $122呢個絕對可以勝任盛盒呢個稱號😎成個concept好似花園落葉咁靚🍂首先以超Q彈嘅布甸為中心 然後灑滿成地嘅堅果堆 估唔到係烘得好脆口又暖暖的 是高汁的合桃+核仁jengg 伴

✢ 和風北海道松菜蟹肉沙律 $82

✢ 盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉 $145

✢ 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115

✢ 金時甜薯焦糖布甸盛盒 $122
呢個絕對可以勝任盛盒呢個稱號😎成個concept好似花園落葉咁靚🍂首先以超Q彈嘅布甸為中心 然後灑滿成地嘅堅果堆 估唔到係烘得好脆口又暖暖的 是高汁的合桃+核仁jengg 伴以超形象化嘅紅茶🍁先唔好講味道xd係幾靚嘅~ 佢身後嘅忌廉幾啱撈埋nuts食!最後係食到你飽飽嘅焦糖蕃薯🍠好似creme brulee嘅脆皮+無得輸嘅甜甜金時蕃薯 好滿足嘅秋意甜品

✢ 抹茶牛乳 $42
啲雨時落時唔落 真係需要飲番杯熱飲暖下🍵好有心思咁係上面印埋佢昭和味濃嘅logo 淡淡抹茶味恰好

✢ 青森蘋果梳打 $45
唔會過甜嘅蘋果汁🤪非常健康的感覺 仲有啲蘋果粒係底

🐾
安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖

2024-11-12 348 浏览
秋風起💨就係食螃蟹既好時間啦🦀唔止食大閘蟹,其他蟹都一樣肥美鮮味😘除左食🍴記得要去門口棵樹到打卡📸~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉 ($145)蟹季到,依款真係唔錯既選擇,夠晒"蟹"🤪意粉🍝掛住濃郁蟹黃汁,再撈埋(已拆殼)鮮味鱈場蟹蟹肉 • 蟹籽,蟹味滿滿🦀.▪焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 ($115)和牛漢堡扒個厚度📏真係好誇張😳(*可能厚過2層包加埋)食落有肉汁Juicy💦,配住焦香甜甜既焦糖洋蔥🧅,中和和牛 & 半溶芝士既鹹味😌漢堡有搽牛油🧈烘過,面微脆 • 包心軟熟。旁邊薯條🍟脆卜卜。.▪和風北海道松葉蟹肉沙律 ($82)唔係碟上唔係碗上,用左個好似壺仔既器皿🏺入面有蟹肉🦀 • 蟹籽 • 溏心蛋🧡 • 沙律菜 • 薯蓉🥔 .▪金時甜薯焦糖布甸盛合 ($122)秋意滿滿🤎 栗子🌰 • 柿都係秋冬季必食,仲用左秋天色系既樹葉裝飾🍁(主角)烤香左既金時甜薯🍠 • 焦糖布甸🍮外,仲加左果仁(合桃 • 杏仁 • 南瓜子) • 餅碎...好豐富🥰.▪野飲▫️青森蘋果梳打 ($45)飲落清爽。表面有少少蘋果粒粒🍎🍏.▫️二番甜薯牛乳
秋風起💨就係食螃蟹既好時間啦🦀
唔止食大閘蟹,其他蟹都一樣肥美鮮味😘
除左食🍴記得要去門口棵樹到打卡📸

▪盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉 ($145)
蟹季到,依款真係唔錯既選擇,夠晒"蟹"🤪
盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉

▪焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 ($115)
和牛漢堡扒個厚度📏真係好誇張😳(*可能厚過2層包加埋)
焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條

▪和風北海道松葉蟹肉沙律 ($82)
唔係碟上唔係碗上,用左個好似壺仔既器皿🏺
和風北海道松葉蟹肉沙律

▪金時甜薯焦糖布甸盛合 ($122)
秋意滿滿🤎
栗子🌰 • 柿都係秋冬季必食,仲用左秋天色系既樹葉裝飾🍁

▪野飲
▫️青森蘋果梳打 ($45)
飲落清爽。表面有少少蘋果粒粒🍎🍏
青森蘋果梳打

▫️二番甜薯牛乳 ($58)
秋季限定🍁雖然冇得揀甜度,但又唔會好甜喎。而加左Cream,飲落滑滑🤍底仲有蕃薯粒🍠

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店面近門口位(樹下🌳)有精品售賣區🛒
2024-11-12 142 浏览
平時經過都見到唔少人排隊,今日早左去襯無未多人就試一試呢間餐廳,另外門面好多招財貓小擺設可以比人買。焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條和牛漢堡好驚喜,飽身有微微烘過,和牛漢堡份量十足,切開入面好多汁,芝士溶哂係漢堡上面,底部有炒到有焦糖香味既洋蔥,而幼身薯條炸到黃金香脆,整體食落非常惹味。盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉意粉上有蟹籽、蟹肉&蟹膏,將新鮮的蟹肉與意粉完美結合,帶來了獨特的風味體驗,麵條彈牙,讓每一口都充滿蟹味,整體味道層次分明,令人回味無窮。特上培茶茶具好有特色,解油膩感。喫茶ちょうぼ📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖

特上培茶
茶具好有特色,解油膩感。

📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖
2024-11-08
2024-11-12 215 浏览
今次見到佢哋嘅秋季menu都幾特別用咗唔同秋天當時得令嘅食材入饌仲有幾道蟹料理不論餐牌同餐飲都充滿濃濃嘅秋意和風北海道松葉蟹肉沙律沙律面上面有滿滿嘅松葉蟹肉仲有半隻流心蛋,薯蓉同蔬菜,非常健康盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉香濃鮮味嘅蟹黄膏,味道很匹配絕對是放縱的快樂焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條 外脆內軟的麵包、芝士及焦糖洋蔥和牛咬落有肉汁而且有牛味份量十足二番甜薯牛乳兩種蕃薯蓉加入牛乳,口感香甜朱古力曲奇黑咖啡咖啡味濃,不錯金時甜薯焦糖布甸盛合 賣相很好,放上黃葉跟楓葉作點綴以香脆果仁、餅碎、甜薯、大栗子、原隻甜柿感覺到濃濃的秋意布甸口感軟滑細緻,完美
今次見到佢哋嘅秋季menu都幾特別
用咗唔同秋天當時得令嘅食材入饌
仲有幾道蟹料理

不論餐牌同餐飲都充滿濃濃嘅秋意

沙律面上面有滿滿嘅松葉蟹肉
仲有半隻流心蛋,薯蓉同蔬菜,非常健康

盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉
香濃鮮味嘅蟹黄膏,味道很匹配
絕對是放縱的快樂

焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條
外脆內軟的麵包、芝士及焦糖洋蔥
和牛咬落有肉汁而且有牛味
份量十足

二番甜薯牛乳
兩種蕃薯蓉加入牛乳,口感香甜

朱古力曲奇黑咖啡
咖啡味濃,不錯

金時甜薯焦糖布甸盛合
賣相很好,放上黃葉跟楓葉作點綴
以香脆果仁、餅碎、甜薯、大栗子、原隻甜柿
感覺到濃濃的秋意
布甸口感軟滑細緻,完美
2024-11-07 228 浏览
大埔日式喫茶店💕🤩🤤🦥 給人溫暖的氣氛🥰以昭和洋式為主題,令人有著很chill的感覺 👏🏻餐廳近期推出了一系列新的菜單,以秋天享用螃蟹為主題,很吸引!《盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉》螃蟹的肉質鮮美多汁,風味濃郁,是品嚐的最佳時機,蟹黃的鮮艷真令人眼睛發光,香味俱全,味道濃郁,配上鱈魚,令其意粉更加惹味!《和風北海道松茶蟹肉沙律》螃蟹季節,就連沙律也加上了啖啖的蟹肉,另有美味的溏心蛋,薯仔沙律都好正!《焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條》賣相很吸引,和牛漢堡的肉質相當有水準,鮮嫩美味又多汁,加上用了焦糖的配搭,令其味道更惹味!《金時甜薯焦糖布甸盛合 》很有秋天氣息的甜品!金時甜薯很配搭,布甸很香滑!打卡無得輸!味道也很易入口!飲品方面也很出色!秋天特飲推介《秋茗柿橘沙冰》,很有滋潤的果汁味道!《焙茶麻糬沙冰》焙茶很清新的口感👍🏻
大埔日式喫茶店💕🤩🤤🦥

《盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉》

《和風北海道松茶蟹肉沙律》

《焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條》

《金時甜薯焦糖布甸盛合 》

飲品方面也很出色!
秋天特飲推介《秋茗柿橘沙冰》,很有滋潤的果汁味道!

《焙茶麻糬沙冰》
焙茶很清新的口感👍🏻
作為大埔友嘅我又返返嚟呢間餐廳啦☺️今次嘗試一下呢度秋季限定Menu🍂估唔到全部都十分之有秋天特色 食食吓突然有種秋天的童話嘅感覺😳🤎「黃咖喱白露蟹肉蛋包飯」 🍛 $165嚟得呢度又點可以唔試吓呢度嘅特色蛋包飯 蛋包飯配上大量白露蟹肉 加埋微辣嘅黃咖喱 食落口感好豐富 滋味十足😋「焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條」 🍟 $115估唔到原來呢度都有漢堡食😳配上焦糖洋蔥嘅burger食落甜甜地 帶點和風嘅感覺🇯🇵薯條仲係啱啱炸起十分脆口! 「雞軟骨串燒」 🐤大推呢個雞軟骨串燒 可以撈埋生雞蛋一齊食 完全係將串燒提升咗去另一個Level 😙「桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合」 🍰 $115一定要試吓呢個充滿秋天色彩嘅蛋糕盛合 嚟到完全靚到唔捨得食🥹就好似一個藝術品咁 布甸配上戚風蛋糕 估唔到又幾配合!🍮 「朱古力曲奇黑咖啡」 ☕️ $52飲品方面要咗一杯曲奇黑咖啡 平時鍾意飲齋啡嘅我哋今次試吓加埋朱古力曲奇一齊飲 甜甜地好適合秋天嘅天氣☺️ 「二番甜薯牛乳」 💜 $58記得上次嚟到都試咗一杯甜薯牛乳 估唔到今次竟然有另外一款融合咗兩款甜薯嘅牛乳 飲落層次更豐富!🤩📍喫茶ちょうぼ (大埔) #lala_foodi

「黃咖喱白露蟹肉蛋包飯」 🍛 $165

「焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條」 🍟 $115

「雞軟骨串燒」 🐤

「桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合」 🍰 $115

「朱古力曲奇黑咖啡」 ☕️ $52

「二番甜薯牛乳」 💜 $58

📍喫茶ちょうぼ (大埔) #lala_foodie_taipo
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
2024-11-04 179 浏览
星期日拎手信去大埔比朋友,之後同謙謙係大埔超級城到搵野食, 行完一個圈我地都係念念不忘日本的美食, 最後去左喫茶到食返個和風味😊。✡️ 月見雞皮餃子 ~ 係日本居酒屋常見的小食, 用雞皮取代傳統餃子皮,沾上拌勻的蛋黃汁,外皮入口金黃酥脆,內餡多汁。✡️ 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 ~ 黃咖哩帶一點香辣好開胃,蟹肉鮮甜,蛋包飯做得好出色,我中間一刀切時嫩滑的雞蛋分開在炒飯上。✡️ 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 ~ 和牛漢堡份量十足,大口咬落去爆哂肉汁,洋蔥帶點焦糖味成份漢堡好夾,薯條係幼身那款酥脆可口。🍮 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 ~ 布甸好QQ好彈,桂花味清甜, 戚風蛋糕做得好鬆軟,入口軟綿綿,沾一下cream 勁正。🍹 青森蘋果梳打🍹 二番甜薯牛乳

🍹 青森蘋果梳打

🍹 二番甜薯牛乳

係日本都食過呢D洋式餐廳,覺得好靚~原來香港都有架~喫茶ちょうぼ~門口好靚,同埋佢有賣埋碗碟,食完飯又可以行下。黃咖哩白露蟹肉蛋包飯 HK$165好圓好光滑嘅蛋~咖哩唔太辣,同埋個飯係有炒過唔係白飯。焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 HK$115有甜甜地嘅洋蔥味,漢堡好厚,口感就比較鬆,唔係實的的嘅肉。薯條超級脆,好食。月見雞皮餃子 HK$77雞皮好香脆,點埋舍蛋醬更香,又脆又滑的。紅豆牛乳&紫薯牛乳 HK$38/each好靚好香的飲品,不過就比較細杯。桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 HK$115呢個甜品賣相勁高分,同埋好香桂花味。戚風蛋糕仲好大舊,如果多D桂花烏龍布甸就更好啦~
係日本都食過呢D洋式餐廳,覺得好靚~
原來香港都有架~

黃咖哩白露蟹肉蛋包飯 HK$165
好圓好光滑嘅蛋~
咖哩唔太辣,同埋個飯係有炒過唔係白飯。

焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 HK$115
有甜甜地嘅洋蔥味,漢堡好厚,口感就比較鬆,唔係實的的嘅肉。
薯條超級脆,好食。

月見雞皮餃子 HK$77
雞皮好香脆,點埋舍蛋醬更香,又脆又滑的。

紅豆牛乳&紫薯牛乳 HK$38/each
好靚好香的飲品,不過就比較細杯。

桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 HK$115
呢個甜品賣相勁高分,同埋好香桂花味。
戚風蛋糕仲好大舊,如果多D桂花烏龍布甸就更好啦~
2024-11-03 174 浏览
🥰喫茶ちょうぼ(大埔)屋企附近呢間嘅蛋包飯都幾出色 今次見佢秋季出左新menu好似幾吸引🤪🦀黃咖喱白露蟹肉蛋包飯就係呢個蛋包飯吸引左我哋黎試下🥰蛋包飯配上白露蟹肉同埋黃咖喱 炒飯有紅蘿蔔粒 食落口感好豐富🐮焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條和牛漢堡好厚身好juicy 配上焦糖洋蔥 食落甜甜地 漢堡包都烘得好脆口~🐔月見雞皮餃子用雞皮代替傳統餃子皮,外皮食落好酥脆 好有油香 點埋生雞蛋🥚味道再昇華🌼桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合滿滿秋天感覺嘅蛋糕盛合 有布甸🍮同戚風蛋糕 🍰布甸食落好滑 戚風蛋糕濕潤綿滑 帶微微茶香☕️焙茶牛乳牛乳香滑 焙茶味道濃郁~🥛二番甜薯牛乳有番薯同紫薯蓉 飲落唔會好甜岩岩好
🥰喫茶ちょうぼ(大埔)

🦀黃咖喱白露蟹肉蛋包飯

🐮焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條

🐔月見雞皮餃子

🌼桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合
滿滿秋天感覺嘅蛋糕盛合 有布甸🍮同戚風蛋糕 🍰
布甸食落好滑 戚風蛋糕濕潤綿滑 帶微微茶香

☕️焙茶牛乳
牛乳香滑 焙茶味道濃郁~

🥛二番甜薯牛乳
有番薯同紫薯蓉 飲落唔會好甜岩岩好