2021-04-22 100 浏览
第二次黎食,第一次排隊排左大半個鐘,今次好好彩等一陣就有位👍🏻首先要讚下店員好細心,雖然好忙但服務都好好。因為帶住bb所以安排左張四人枱。上次食雞,味道可以但印象唔深。今次叫左北海道粒貝海螺牛油燒本身好鍾意食貝類,呢度整得好好食👍🏻粒貝一d都唔硬仲好香牛油味,咬感好好份量仲好多夾埋菇一齊煮味道好夾,餸飯一流,另外蒸蛋保持水準,烏冬同其他小食都好味。白飯可以任裝,但一碗已經夠。最後仲有個奶凍甜品,成件事岩岩好。

上次食雞,味道可以但印象唔深。
今次叫左北海道粒貝海螺牛油燒

北海道粒貝海螺牛油燒

本身好鍾意食貝類,呢度整得好好食👍🏻
粒貝一d都唔硬仲好香牛油味,咬感好好份量仲好多
夾埋菇一齊煮味道好夾,餸飯一流,

另外蒸蛋保持水準,烏冬同其他小食都好味。
白飯可以任裝,但一碗已經夠。
最後仲有個奶凍甜品,成件事岩岩好。
北海道粒貝海螺牛油燒
2021-04-09 1192 浏览
This place is fairly new to Yuen Long but haz attracted long queues.Tried it out for dinner during the week and even then had to wait a good 20 minutes for a table.Only have menu in Chinese and as its based on home style set meals they do not have a huge menu although it does offer variety of mains as the sides all remain the same.Its a small operation so meals do take a little while to be served but they do serve you some edaname beans while you are waiting.We ordered:Angus Beef Slices.Nice str
We ordered:
Angus Beef Slices.
Nice strong beef flavour but they didnt ask how you like your beef cooked so some may find it too well done?

Cutlet Fried Prawn Curry
Nice crispy batter to the cutlet and not greasy, good flavour to the curry with nice consistency to the sauce.

Prawn Cutlet Curry

Oysters cooked in egg.
Fresh oysters cooked with fluffy egg sauce.  Loved the fried yam they served with this, a little like chips.

Oysters with Egg Meal

They offer free refill of boiled rice so you cant say that you come away hungry.
For dessert they had Sesame Panna Cotta or for a $10 upgrade you can opt to have the Chocolate Cake.   Panna Cotta was lovely and smooth and not too sweet.  Chocolate cake was intense in flavour with a lovely ganache icing, and not too rich - recommend!

Sesame panna cotta

Chocolate Cake

A place for a dinner out but not somewhere you pop into on a regular basis as the prices for the meals are not cheap but reasonable for the quality of the food you get.

Angus Beef Slices

• AngusBeefSlices
  • ChocolateCake
  • Sesamepannacotta
2021-04-06 255 浏览
說是隱世又唔係因為都好多人😂夠早先唔使等位要讚這裡服務態度超好 有家的感覺主打家庭式日式料理 套餐自選主食再配前菜小碟(黑松露小貝柱茶碗蒸、支豆、味噌湯、前菜三小碟、沙律、豆腐、漬物牛蒡、迷你烏冬、白飯)超豐富的日式料理盤 好有日本早餐的感覺☺️前菜小碟樣樣都好精緻好味 好有心機製作個茶碗蒸有驚喜 好多料仲有黑松露 好好食鹽燒厚切牛舌 $148牛舌應該有先煮過再燒 所以好軟腍個人會喜歡有咬口少少 但邊位燒到微脆有焦香 好出色鹽燒油甘魚鮫 $188油甘魚鮫燒得好脆 魚肉外脆內嫩滑邊位特別脆口 個燒汁都調得好味最後仲有甜品簡單的抹茶奶凍但非常creamy面層的抹茶醬幾香濃以咁偏遠的地理位置來說定價頗為進取但食物質素唔錯既 很有heart的料理 去開元朗可以一試的小店
說是隱世又唔係因為都好多人😂夠早先唔使等位

但食物質素唔錯既 很有heart的料理
去開元朗可以一試的小店
2021-03-20
午餐
近期發現怡豐花園開左新餐廳,元朗人即刻去探路先!馬田路依頭住宅區唔近大路,環境較靜,平日都比較少行。餐廳開係依到零舍有份平靜感。話雖如此,人氣依然唔弱,大概等位15-20mins。喬木店舖L型設計,一邊用大玻璃採光,另一邊係開放式窗口,幾特別。全店冇花巧裝飾,主要以白色和木色為主,簡約日系風格令人十分舒適。由於係小店,每份食材都用心製作,等候時間比較長。絕對配合週末慵懶嘅節奏~*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*老實講,起初睇餐牌價錢覺得有少少貴,直到見到定食內容咁豐富,就覺得超值!平少少可以選擇午市定食,沒有附送沙律,甜品。想豐富啲就可以揀全日定食~除咗主食,附送:松葉蟹肉茶碗蒸、沙律、三樣前菜、漬物、牛油雜菌淺利味增湯、迷你烏冬、白飯、甜品*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*定食賣相非常精緻!由好多小碟組成,同係日本食料理有幾分相似。每樣少少,其實份量好多,食到最尾勁飽。【主食1】🔸塩燒厚切牛舌 $138牛舌厚切成條狀,堆成小山丘上菜,好似金條咁。碟邊有蜜糖芥茉醬同新鮮山葵蓉。不加任何醬汁情況下,牛舌已經夠味,肉質軟腍,好鬆軟,口感好正。如果加上醬汁或山葵蓉,味道更突出

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

老實講,起初睇餐牌價錢覺得有少少貴,
直到見到定食內容咁豐富,就覺得超值!

平少少可以選擇午市定食,沒有附送沙律,甜品
想豐富啲就可以揀全日定食~除咗主食,附送:
松葉蟹肉茶碗蒸、沙律、三樣前菜、漬物、
牛油雜菌淺利味增湯、迷你烏冬、白飯、甜品

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

定食賣相非常精緻!由好多小碟組成,
同係日本食料理有幾分相似。
每樣少少,其實份量好多,食到最尾勁飽。

【主食1】
🔸塩燒厚切牛舌 $138
牛舌厚切成條狀,堆成小山丘上菜,好似金條咁。
碟邊有蜜糖芥茉醬同新鮮山葵蓉。
不加任何醬汁情況下,牛舌已經夠味,
肉質軟腍,好鬆軟,口感好正。
如果加上醬汁或山葵蓉,味道更突出!

【主食2】
🔸塩燒日本產鯖魚 $168
鯖魚肥美,肉質嫩滑。表皮煎到金黃脆口。
沾上特調醬汁,帶有檸檬酸味,開胃!

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

另外跟餐附送食物質素都唔錯,有幾樣值得推介返!

🔸牛油雜菌淺利味增湯
味道濃,真材實料有蜆肉、雜菌

🔸前菜
炸一口豆腐配芝蔴醬、炸魚仔、漬物醃菜

🔸松葉蟹肉茶碗蒸
蛋蒸得超滑,雖然除左蟹肉就無其他材料,
但加上芡汁,味道好正,食得津津有味。

🔸迷你烏冬
溫烏冬彈牙,一口份量,配上鏗魚汁有日本風味。

🔸甜品 - 抹茶奶凍
利申我對抹茶製品係有少少抗拒,但都覺得好好食!
奶凍係原味牛奶味,面層加上抹茶醬汁
清新的抹茶香,微微帶甜,質感滑不溜,入口即溶!

2021-02-28
  • 塩燒厚切牛舌
  • 塩燒日本產鯖魚
2021-03-14 440 浏览
難得約左朋友今日食晚餐,就搵下元朗有咩新店試下啦朋友都偏向日本風,搵嘅期間,留意到依間「喬木」,個名好特別,再睇埋入面啲相都覺得幾好食咁,同埋裝修簡潔清新,就打去試下訂位啦,打電話果時,剛好發現已經係2145,都過左餐廳營業時間,點知又通喎就訂左1800,無限時喔個位置初時都唔係好知近馬田邊個位,原來就係蠔吧隔離,打去問店員,佢一講我就知啦幾好鋪面有兩個入口處,另一個位,有個小吧檯位,發現最近好多餐廳都有依啲位,一入去有種「無印良品」嘅感覺,好舒服自在餐牌內有好幾款全日定食,朋友都一時唔知揀咩好,就諗住開open rice睇下相,店員見到都話我地每次都有唔同,OpenRice未必睇得到😂跟住問店員,都好親切咁介紹幾款俾我地知,最後我地都有左定案啦有十二款全日定食仲要包左好多菜式,仲要全日免收加一服務費,茶水同白飯仲可以任添等野食期間,店員先奉上鹽枝豆當前菜小食,都唔錯喔,幾好食,不過就想留肚食主菜,所以就無食得晒喔🙈到左我同朋友個定食上場啦我果個係滑蛋蠔,朋友果個係安格斯牛,而配菜大家都一樣嘅,分別有黑松露小貝柱茶碗蒸、沙律🥗油揚地雞味增湯、牛蒡漬物、三點前菜(粟米🌽魚乾仔配沙律醬、魷
難得約左朋友今日食晚餐,就搵下元朗有咩新店試下啦
就訂左1800,無限時喔
幾好

有十二款全日定食

前菜小食

到左我同朋友個定食上場啦
我果個係滑蛋蠔,朋友果個係安格斯牛,而配菜大家都一樣嘅,分別有黑松露小貝柱茶碗蒸、沙律🥗油揚地雞味增湯、牛蒡漬物、三點前菜(粟米🌽魚乾仔配沙律醬、魷魚🦑乾)迷你烏冬、魚乾仔配白飯,我同朋友都覺得超級豐富同滿足,大家都食唔晒啲飯,已經叫左少飯🙈下次會好想再黎食過
支持小店
最後當然唔少得佢地嘅自家制甜品,今次款式係綠茶🍵奶凍🍮簡直就係我嘅至愛

今餐所有款式都好岩我食,因為我唔食得蝦蟹
下次一定要再黎過

兩款晚餐set+甜品🍮
2021-03-13
庆祝纪念
生日
兩款晚餐set+甜品🍮
  • 滑蛋蠔
2021-02-19 843 浏览
喬木 ARBOR去年年尾開業,以日系木質裝潢為主,配以簡單白色點綴,成個感覺好清新☺️店鋪唔大,部分台與台之間難免貼得較近,不過整體休閒舒服,亦設吧台打卡位📸假期1點左右到,等左20分鐘左右~餐廳設有午市及全日定食,後者多左個甜品,其他配菜相同。定食即叫即整,等既時候店家會送上枝豆,味道正常但可見其細心💗定食精緻,由餐具器皿、食材同賣相都好吸引,感受到店家既用心!😳松葉蟹肉茶碗蒸🦀火侯控制得宜,蛋非常嫩滑,少少蟹肉做成既茨汁鮮味!👍🏻沙津新鮮🥬蔬菜爽甜,配以黑醋簡單而開胃~ 三味前菜/漬物🥒選材特別,有牛蒡、豆卜等,味道正常。牛油什菌淺利味噌湯🍲用料大方,蜆肉鮮甜~1.塩燒厚切牛舌 ($138) 🌟4.5/5分6大舊牛舌,份量十足!牛舌真係非常厚切😍上台時唔算太熱,一咬落去非常淋身! 少少油脂感,連同溝左wasabi既中華沙津碎(?)同埋芥末醬好有驚喜!🤩雖然其中有一舊比較柴,但整體仍係非常滿意👍🏻👍🏻極力推介‼️2.吉列牡蠣 ($138) 🌟4/5分反觀呢個蠔就無咁驚艷😜但仍係唔錯既。蠔本身大粒,粉漿唔厚,外脆內軟,蠔味唔重亦唔腥~🥰上菜時店員提醒飯唔夠可再添,好貼心!😳白飯上有魚乾仔,

餐廳設有午市及全日定食,後者多左個甜品,其他配菜相同。
枝豆
松葉蟹肉茶碗蒸

1.塩燒厚切牛舌 ($138) 🌟4.5/5分
6大舊牛舌,份量十足!牛舌真係非常厚切😍

2.吉列牡蠣 ($138) 🌟4/5分
反觀呢個蠔就無咁驚艷😜
吉列牡蠣 ($138)

上菜時店員提醒飯唔夠可再添,好貼心!😳白飯上有魚乾仔,略腥,飯粒亦太爛。埋單時店員竟主動問及味道如何😱香港已經好少餐廳做到呢樣野! 我地反映米飯質素,店員亦回應會留意及改善下👍🏻整個用餐過程,店員會主動加茶、見你食完主食又會問你使唔使抖下先食甜品😂真係感受到佢地既用心! 非常欣賞💗

最後甜品亦無令人失望,可以揀芝麻奶凍朱古力蛋糕
芝麻奶凍

前者夠凍,牛乳味濃加埋芝麻香甜,好想再食多啲啊!😋
朱古力蛋糕
朱古力蛋糕亦香濃,唔錯😚

總括黎講餐廳高質,整個用餐體驗令人覺得好溫馨! 呢個服務仲無加一,非常值得支持👍🏻🥰
枝豆
松葉蟹肉茶碗蒸
芝麻奶凍
朱古力蛋糕
2021-02-16 578 浏览
—趕喺餐廳收爐之前嚟食全日套餐相比下會多個甜品當日係朱古力蛋糕或者芝麻布甸🐣親子雞午市定食($98)首先嚟咗個枝豆 外殼冇灑上鹽花單純係豆粒嘅味道 清清地主菜上枱嘅第一印象係: 個盤好重同埋好多碗碟要洗🙈🙈滑蛋洋蔥雞柳雞肉好嫩滑 蛋漿彷彿仍在流動淨係呢個餸 已經可以幾碗飯落肚Btw 白飯係可以refill松葉蟹肉茶碗蒸 今餐食咗好多蛋三點前菜: 冬菇炸豆腐 櫻花蝦菠菜 柴魚碎蘿蔔漬物 牛蒡條牛油雜菌淺利味噌湯迷你烏冬白飯魚白飯———————————————喬木 ARBOR元朗馬田路38號怡豐花園地下63-64號舖

趕喺餐廳收爐之前嚟食
全日套餐相比下會多個甜品
當日係朱古力蛋糕或者芝麻布甸
🐣親子雞午市定食($98)
首先嚟咗個枝豆 外殼冇灑上鹽花

———————————————
喬木 ARBOR
元朗馬田路38號怡豐花園地下63-64號舖
2021-01-30 865 浏览
一行3人叫左2份南蠻雞同埋一份吉列牡蠣前菜按季節替換,食材新鮮,車厘茄鮮甜幾款入面牛蒡漬夠入味,爽口新鮮,好少食到咁高質🤤兩款主食都唔錯,吉列牡蠣炸得夠juicy,南蠻雞雖然都煎得香脆,如果蛋白醬加多啲酸味食起上黎味道會更有層次。食完唔夠仲可以添飯,簡直係飯桶福音🍚我地揀嘅全日定食包埋甜品,午市定食無架!識食一定揀全日定食🤫今日嘅甜品係芝麻奶凍或者芝士蛋糕,兩款都係自家製,雖然已經食到好飽,不過都一定要食,因為實在係超好味芝麻同埋芝士味都好突出食完飲啖熱焙茶,食到捧住個肚走,好耐都無試過咁滿足😋
一行3人叫左2份南蠻雞同埋一份吉列牡蠣
前菜按季節替換,食材新鮮,車厘茄鮮甜
幾款入面牛蒡漬夠入味,爽口新鮮,好少食到咁高質🤤

食完飲啖熱焙茶,食到捧住個肚走,好耐都無試過咁滿足😋
2021-01-30
2021-01-28 526 浏览
一入到去,見到個裝修勁靚,環境好舒服,而且服務好好,店員一入到去馬上招待,而且好客。嘢食一上到,佢預先幫我哋整理好枱面先再上菜。佢嘅牛舌定食同埋親子雞,牛舌入口即溶嘅感覺,再配埋啲辛辣嘅蔥同埋芥末醬,入口好驚喜,但可能同一般嘅牛舌較少咬口和彈性。佢嘅親子雞肉質好細嫩,而且味道唔會太重,唔會好味精,而且呢啲定食都有其他配菜、烏冬、茶碗蒸和飯。可以一次過滿足幾個願望,而且飯可以添加,飯上面仲有一啲白飯魚,成個定食好精緻,真係要寫個食評讚下,同埋佢嘅甜品一啲都唔馬虎,蛋糕入口好鬆軟,而且好有層次感!!!
2021-01-23 452 浏览
週末又是拍拖日,早前與老婆來到男排女將的拍攝場地朝聖,發現一家新開的日式餐廳,由於非常滿意,特意又來一次落單後店員會送上一碟支豆,靜待豐富的午餐今天人不算多,不用等太久餐就到了由左上角數起,有豆腐、野菜、明太子、茶碗蒸味噌湯,非常豐富,而且配菜跟上一次有點不同,不會悶呢,而且連杯茶也很好飲老婆點了豚肉,我點了牛舌,多了一碗沙律白飯配上銀魚,而且白飯任裝厚切牛舌不是爽口的那種,而是入口即溶的感覺,非常驚喜,完全沒有腥味,適當地配上綠色的芥末醬,店員說這裡的大廚是在外面做Omakase,正正有這樣的牛舌料理,分別是用的是和牛舌和普通牛舌,現在一個餐才賣百多元實在用不了貴價材料,但大廚的功力還是品嚐得到配菜也很有心思,其中茶碗蒸真的做得很好,用上蟹肉,蛋夠滑,調味也好,豆腐有點像豆卜,但非常軟彈,明太子配青瓜也很合適最後是自家製朱古力慕絲蛋糕,味道濃郁,非常有實力,上次試過另一款甜品,黑芝麻奶凍也很令人滿意,由頭到尾都令人滿意的一餐,實在完美也很欣賞店員友善待客的態度,即使忙到甩碌都唔會疏忽了客人用心介紹,非常細心
落單後店員會送上一碟支豆,靜待豐富的午餐
今天人不算多,不用等太久餐就到了
老婆點了豚肉,我點了牛舌,多了一碗沙律
白飯配上銀魚,而且白飯任裝

2021-01-05 417 浏览
係 社交平台 見到有間野新開所以去試, 裝修好靚好舒服去到見到要等位,但店員都好快安排到比我地,安排唔錯態度殷勤經店員介紹叫左個鯖魚定食set ,一上菜已經睇得出成個set 好用心同精緻,食慾都大增鯖魚好食,份量都好多, 性價比好高, 仲有4碟小食+湯+ 海鮮蒸蛋+沙律+烏冬+ 飯 +甜品 !飯可以添,但我冇,因為個set 都食唔晒店員好細心不斷默默加茶,元朗有呢d 質素真係第一次見,元朗其他食店店員都黑口黑面,呢間好有禮貌!座位都好舒服,一點都唔逼,仲要唔收服務費下次會試其他,支持支持!
係 社交平台 見到有間野新開所以去試, 裝修好靚好舒服
去到見到要等位,但店員都好快安排到比我地,安排唔錯態度殷勤
座位都好舒服,一點都唔逼,仲要唔收服務費
下次會試其他,支持支持!
鯖魚定食
2021-01-01
鯖魚定食
  • 鯖魚
2021-01-03 278 浏览
一年新開始, 第一餐去食豐富d, 取個好意頭。呢間位於元朗馬田既日式小店, 最近開張。裝修簡約, 以木系為主, 老闆娘同店員都好親切有禮, 所以會感受到溫暖同埋窩心!🎉 (希望佢地能夠維持呢種態度🙌)坐了一會, 老闆娘先奉上一杯熱茶。看了餐牌, 佢地有午市定食同全日定食(全日定食多了一個甜品, 對Uncle黎講係非常重要喔!) 我點了"滑蛋咖哩吉列蝦定食"。先來一碟枝豆, 拌了一點海鹽, 作為前菜很合適。過了十分鐘左右, 定食也放在眼前: 貫徹和式美學, 很多小碟放在一齊已經係好好既視覺享受。¤ 海鮮茶碗蒸¤ 三點前菜: 凍豆腐, 芹菜蝦乾, 牛舌¤ 新鮮沙律¤ 味噌湯¤ 迷你烏冬¤ 主菜: 滑蛋咖哩吉列蝦定食 (飯可以添的), 日式咖哩汁拌了很多肉碎, 跟別的有少許分別¤ 是日甜品: 自家朱古力蛋糕或芝麻奶凍 (侍應妹妹話兩款都係老闆娘親自整的,但朱古力蛋糕不是常有的呀!)整頓午餐係一個享受, 結帳時老闆娘會跟你閒話一番, 感覺好親切! 元朗人有口福的!

¤ 海鮮茶碗蒸
¤ 三點前菜: 凍豆腐, 芹菜蝦乾, 牛舌
¤ 新鮮沙律
¤ 味噌湯
¤ 迷你烏冬

2020-12-26 223 浏览
我個人比較表面,裝修行先,餐廳設計ok 先會引到我有興趣去試。Shopfront 用木同白色為主, 行簡約風格,由於新開關係唔算超多人,一坐低服務員態度好好,非常親切。餐廳乾淨,入面傢俬,射燈至於餐具, 都睇得出owner有花心思諗過揀過~叫咗兩個午餐,一個牛舌,一個薑蔥豚肉,整體來講味道好好,但價錢會比元朗一般嘅餐廳貴少少(可能係聖誕節關係),lunch 每人消費$100-110 左右。但食得都幾開心就無所謂啦,我自己就幾鍾意佢個牛舌同蒸蛋。好似每次甜品都唔一樣,要再讚一讚店員服務真係幾好。推介大家可以試吓,支持下小店。

2020-12-25
午餐
2020-12-20 232 浏览
小店黎講真係好高質, 百幾蚊有7餸1湯。誠意、味道、衛生都性價比好高! 今次食左個鹽燒牛舌定食 , 牛舌燒得岩岩好又唔會韌,烏冬好食,湯底都比其他烏冬專門店有過之而無不及! 海鮮蒸蛋都好有誠意,有蟹肉鮮味仲有魚子係上面! 味噌湯仲有蜆! 白飯任裝,沒有加一,店員禮貌好,環境衛生一流,係元朗區平民價錢有此質素實在難得!下次試下咖哩❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

2020-12-19
  • 鹽燒牛舌
2020-12-13 375 浏览
路過試下新開日本小店,裝修是淺木配上白色,陽光照射入來,感覺好舒服。一入到店內,店員好快安排好位置。仲好熱心講解定食內容及選擇方案。服務殷勤,不停加茶。其中提到 全日定食 中包甜品,而且是必試食物之一。咁就試下啦。 最後點選了 靖魚 & 咖啡豬扒。食物都係放在托盤上,擺設亦十分講究及精緻。 各樣食物都好好食。前菜,蜆湯,茶碗煮 都非常出色,主菜更加唔駛講。份量唔小,睇得出 是用心製作。 甜品 係芝麻面底係布甸,配搭出來好突出,唔太甜👍每2星期轉換餐牌。暫只收現金。店主 由港島入來元朗 自立門戶,好有驚喜,一定會再試👍
咁就試下啦。 最後點選了 靖魚 & 咖啡豬扒。

前菜,蜆湯,茶碗煮 都非常出色,
主菜更加唔駛講。份量唔小,睇得出 是用心製作。
甜品 係芝麻面底係布甸,配搭出來好突出,唔太甜👍
每2星期轉換餐牌。暫只收現金。
店主 由港島入來元朗 自立門戶,
好有驚喜,一定會再試👍
2020-12-13