2018-01-10 102 浏览
夜晚約咗朋友喺中環食飯,但係我又早左少少,就諗住入餐廳先。估唔到呢間餐廳好似書店咁,環境好清靜,比客人喺度靜靜地睇下書,食下飯,好有藝術嘅氣息。等朋友期間,我都拎咗一本關於咖啡嘅書睇下,打發時間。都朋友嚟到喇,我哋不約而同四位都揀咗熏雞烏龍茶漬飯。其實之前我已經試過㗎啦,對於呢個茶漬飯十分歡喜,所以決定再食多次。用烏龍茶葉去燻過嘅雞肉有淡淡的茶香,在慢慢滲出雞肉嘅油香味。用烏龍茶同其他材料製成嘅湯底放喺茶壺裏面,做法得意。將湯底由茶壺倒入飯碗,可以按照個人喜愛落幾多都得。我鍾意個湯底幾清甜,因為有烏龍茶嘅關係,好清香。夾埋雞肉一齊食,中和燻雞嘅鹹香,啱啱好。而我自己都幾鍾意伴碟嘅青木瓜絲同埋小蕃茄,酸酸甜甜咁,感覺好清新。用來做前菜,或者食完飯之後清一清口腔嘅味道都唔錯。

2018-01-06 116 浏览
在PMQ逛逛,個肚突然發出呼叫聲。響起肚餓嘅訊號,梗係要去搵餐廳!!竟然喺PMQ有一間台灣餐廳,就咁就衝左入去!估唔到入邊都算多座位,而且都好闊落,感覺都舒服,幾relax! 餐牌具有特色,如果去到不妨參詳一下。本身想食滷肉飯,但最後叫咗茶燻雞佐烏龍茶漬飯同杯黑糖奶茶。首先我將烏龍茶倒入飯碗裏,等茶味滲進白飯。是關茶燻雞比較鹹,所以我將雞先浸在飯裏,沖掉少許鹹味,之後味道就剛剛好。由於雞嘅份量極巨大,細食嘅人記得要搵人share!!!!!!!!! 而黑糖奶茶就中規中矩,如果配搭是珍珠就PERFECT了!!!!!
在PMQ逛逛,個肚突然發出呼叫聲。
響起肚餓嘅訊號,梗係要去搵餐廳!!

竟然喺PMQ有一間台灣餐廳,就咁就衝左入去!

餐牌具有特色,如果去到不妨參詳一下。
本身想食滷肉飯,但最後叫咗茶燻雞佐烏龍茶漬飯同杯黑糖奶茶。

首先我將烏龍茶倒入飯碗裏,等茶味滲進白飯。

2018-01-04
2017-12-22 150 浏览
餐廳名為「CafeMeow 喵一下」,可能容易令人誤以為是貓Cafe,但其實這裡是一間特色台式Cafe,位於PMQ元創方地下,門外鮮明奪目的貓咪霓虹燈相當矚目。店內的投影機、書櫃、唱片機等懷舊擺設都是店主由台灣引入香港,靠近正門的區域擺賣各種台灣書籍及小物。另外亦設有室外花園,環境舒服適悠閒。鹽水雞 ($58)鹽水雞肉肉質嫩滑而且鹹度恰到好處,作為開胃前菜或是拌以白飯同吃同樣滋味。滿漢紅燒牛肉麵套餐 ($90)套餐除了包括清燉牛肉麵之外,還有一碗紅燒牛肉、辣牛油、梅子醃小番茄和酸菜。清燉牛肉麵最能嚐出牛𦟌肉味,湯頭清澈可惜過份淡而無味;即使拍照時間甚久,麵條亦沒有發脹糊爛,反而能保持柔滑有勁。個人比較喜歡將麵條放入紅燒牛肉湯同吃,湯底雖然油膩,但微辣辛香亦不過鹹,配上酸菜恰好中和些少油膩感。湯中牛腩及牛筋份量甚多,牛腩煮得鬆化而牛筋亦相當軟滑。貓飯佐一夜干套餐 ($80)茶漬飯配上燒魚乾,魚乾鹹度適中,配以清淡的茶漬飯正好是絕配。不只是烘蛋 ($58)烘蛋以小鐵鑊焗製而成,舖上芝士並加入蘿蔔等蔬菜,雞蛋烘過後保持濕潤嫩滑不過甚為油膩。茶燻雞刈包 ($68)刈包包身鬆軟而雞肉亦煮得入味,

另外亦設有室外花園,環境舒服適悠閒。

鹽水雞 ($58)
鹽水雞

滿漢紅燒牛肉麵套餐 ($90)
滿漢紅燒牛肉麵套餐
湯中牛腩及牛筋份量甚多,牛腩煮得鬆化而牛筋亦相當軟滑。

貓飯佐一夜干套餐 ($80)
貓飯佐一夜干套餐

不只是烘蛋 ($58)
不只是烘蛋

茶燻雞刈包 ($68)
茶燻雞刈包
刈包包身鬆軟而雞肉亦煮得入味,值得一提的是作為配菜的炸番薯及紫薯條,以鹽略施鹹味襯托番薯本身的香甜,外脆內軟。

黑糖桂圓紅棗薑母拿鐵 ($45)
黑糖桂圓紅棗薑母拿鐵
店內的拿鐵分為咖啡及不含咖啡兩類,不含咖啡的一款亦即是鮮奶飲品,薑母辛香濃烈而不嗆辣,輔以黑糖、桂圓和紅棗的天然甜味極為養生保暖。

黑芝麻拿鐵 ($42)
黑芝麻拿鐵
相比之下黑芝麻拿鐵就較為遜色,芝麻味淡而奶香亦不突出,粗糙的黑芝麻微粒更是令大大降低口感順滑度。

來這間「貓Cafe」未必會追求味道十全十美的食物,或許借一本雜誌、偷一點悠閒、過一個悠閒下午才是這裡獨當一面的吸引力。
茶燻雞刈包
黑糖桂圓紅棗薑母拿鐵
2017-12-20 114 浏览
閒時很喜愛到PMQ學吓煮野食。記得7月13日Garden Meow應該新開張,試業中。我被它的霓虹燈招牌、懷舊裝修及文清氣氛吸引了!走進去,食咗個set lunch😍一試難忘!之後,又再嚟😋咁啱嗰日冇乜食客,可以係唔同角度影吓餐廳內佈置餐牌及水杯也很懷舊我係7月13日點咗滿漢紅燒牛肉麵套餐$90見到間台灣餐廳試業,就忍唔住試😋原來老闆係一位非常有善、識講廣東話嘅日本人,佢好細心講解碗麵點食先最好味😋果然真係好好味😋大滿足!係10月26日就點了貓飯佐一夜干套餐$80每次點的餐,都令我感到店主背後的努力與心思!讚👍🏻

咁啱嗰日冇乜食客,可以係唔同角度影吓餐廳內佈置

餐牌及水杯也很懷舊

我係7月13日點咗滿漢紅燒牛肉麵套餐$90

係10月26日就點了貓飯佐一夜干套餐$80

每次點的餐,都令我感到店主背後的努力與心思!讚👍🏻
2017-10-26
  • 滿漢紅燒牛肉麵套餐
  • 貓飯佐一夜干套餐
2017-12-17 83 浏览
一直在找这种 可以一个人喝咖啡、下午茶、吃面都不会尴尬的地方…可能这边真的拥有台湾人的情怀,有慢慢的去感受生活的节奏,仿佛是一片在喧嚣的香港中独自经营的特别的领地。喜欢暖暖的装饰和可爱亲切的店员,对我来说,在这里喝咖啡已经让我在香港的生活感到超完美了~
2017-12-07 144 浏览
呢間位於PMQ嘅台灣菜小店 舖名原來係指懶洋洋嘅生活態度🤔 而呢間充滿台灣古宅風味嘅book cafe 擺設都好有獨特🤗----------茶燻雞佐烏龍茶漬飯 ( 套餐$88 )雞扒有淡淡嘅茶燻味 都算幾大塊 而且皮脆肉滑 一啲都唔乾😬 配埋加入烏龍茶嘅飯 比平時食開嘅綠茶更有味道😋-台式鹽水雞 ( 套餐$72 小食$58 )同喺台灣食嘅唔同 做到有啲似手撕雞咁 蒜香比較重 再加少少嘅辣味 份量幾多 作為小食都可以一試 好想即刻飛轉台灣食鹽水雞😂-原住民風味豬肉 ( $45 )有少少辣味 五花肉好嫩 味道好香好惹味 送飯一流😋-除左定食同特色飲品 都可以試試台灣手工啤架😆
----------
茶燻雞佐烏龍茶漬飯 ( 套餐$88 )
台式鹽水雞 ( 套餐$72 小食$58 )
原住民風味豬肉 ( $45 )
有少少辣味 五花肉好嫩 味道好香好惹味 送飯一流😋
除左定食同特色飲品 都可以試試台灣手工啤架😆
2017-11-20 89 浏览
Meow 😺First time trying Taiwanese style drunken chicken noodles. The chicken slices were marinated with Shaoxing yellow wine, and the taste were pretty strong, comparing to normal drunken chicken in other restaurants.The noodles gave a rather jelly like texture, and without any soup, it still tasted succulent and juicy!
Meow 😺

2017-11-14 5524 浏览
上星期日係上環食左間chill chill cafe,沿途走嘅時候經過PMQ,行到地面個層發現左間好有趣嘅cafe小店‘喵一下‘。好有趣嘅店名,番到屋企上網search左一下,發現原來係食台灣菜嘅,有杯藍色綿花糖飲品好靚好多人叫嚟影相,仲要有有戶外用餐區,有埋自然光馬上mark低決定點都要嚟試一試餐廳其實好大,一入去裝修到好懷舊,又幾有feel wor一早諗好要住出面,有自然光,真係點影都靚戶外區有梳化,有卧墊,成個感覺好悠閒。睇左一輪餐牌,叫左以下嘅野......餐具好有特色啊!麻醬麵套餐($65)Sesame Sauce Noodles and Pork Ball Soup可以有人將呢個麻醬麵送去草根家嗎😍我地呢款麻醬麵係去到 @GardenMeow 必叫嘅👑!!草根諗大部分香港人都應該會好中意🇭🇰♥ .麻醬=花生醬×甜醬,無錯!同腸粉個醬係一樣,不過味道更濃郁,而且質地傑身好多,個醬完完全全可以掛係麵上面🤤!配埋個超•級•超•級煙韌嘅麵🍝真係好有驚喜💘!!如果你同草根一樣,平日食腸粉中意食醬嘅朋友仔一定大愛❤️❤️❤️不過旁邊個豬肉丸湯睇落都知好油膩😂,粒豬肉丸亦好普通,作用只係用嚟凳
馬上mark低決定點都要嚟試一試

餐廳其實好大,一入去裝修到好懷舊,又幾有feel wor

一早諗好要住出面,有自然光,真係點影都靚
戶外區有梳化,有卧墊,成個感覺好悠閒。

睇左一輪餐牌,叫左以下嘅野......

餐具好有特色啊!

麻醬麵套餐($65)
麻醬=花生醬×甜醬,無錯!同腸粉個醬係一樣,不過味道更濃郁,而且質地傑身好多,個醬完完全全可以掛係麵上面🤤!配埋個超•級•超•級煙韌嘅麵🍝真係好有驚喜💘!!如果你同草根一樣,平日食腸粉中意食醬嘅朋友仔一定大愛❤️❤️❤️不過旁邊個豬肉丸湯睇落都知好油膩😂,粒豬肉丸亦好普通,作用只係用嚟凳下腳😛
麻醬麵套餐

茶燻雞佐烏龍茶漬飯($88)
Oolong Tea Smoked Chicken with Tea Rice
第2個店長💁推介嘅就係呢個👉茶燻雞佐烏龍茶漬飯🍚睇ig見到好多人叫呢個,由於雞排🐥經茶燻過,所以有陣煙燻味(起初草根妹妹以為有人燒燶野😂),雞排🐥都算幾大塊👍,重點在於燻過後雞肉依然保持鬆軟多汁嘅狀態💞味道不錯👏可惜個茶漬飯偏淡味,其實呢次係我地第一次食茶漬飯,事實係唔係好食到有茶味,有冇人解答到係咪正常嘅😅?Anyway,淡味野係唔太岩一向重口味嘅草根嫁啦🤷🏻‍♀️
茶燻雞佐烏龍茶漬飯

鹽水雞 ($58)

Boiled Salted Chicken and Vegetables
鹽水雞都係第一次食,其實同手撕雞係冇分別嘅🐔肉質比較嚡囗,好在有辣汁調味,算係不過不失,唔叫冇咩損失🙈
鹽水雞

芭樂沙冰($42)

Guara Smoothies
成日睇台灣節目都有提及到芭樂,但草根又唔知芭樂係邊種水果🙈所以特别試下呢個芭樂沙冰🍸原來芭樂=番石榴👅味道其實都幾唔錯,甜甜地,淨係粉紅色呢一點已經贏晒🎀
芭樂沙冰

☁漫步在雲端☁($42)
☁Walk Over The Cloud☁
都係果句相機食先🍴📸杯飲品上面係甜絲絲嘅棉花糖🍬🍭下面係一般嘅梳打汽水🍹味道完全係得個甜字,不過重點真係在於影相啦,好容易可以影到美圖😝
漫步在雲端

半熟巧克力蛋糕($45)
呢到嘅半熟巧克力原來等於朱古力心太軟🍰即叫即焗🔥需要大約15-20分鐘時間去整🕖所以大家要食就早少少叫啦😎講番呢個心太軟🍰焗到岩岩好,流心程度幾足,朱古力又夠香純,不錯喔!
半熟巧克力蛋糕

千言萬語($45)
嚟到先知原來係千層蛋糕,當日有芒果、芋頭同抹茶味,草根就揀左抹茶🍵千層蛋糕偏硬,做得唔夠薄唔夠軟,抹茶味有淡淡回甘,可惜以口感嚟講真係麻麻地,大家嚟到可以試第2款😛
千言萬語
千言萬語

係到真係話咁易就 hea左個晏就,咁好環境,實有下次呀~
麻醬麵套餐
芭樂沙冰
半熟巧克力蛋糕
2017-11-07 2606 浏览
11月4日 天晴 宜郊遊 結社 交友 聚餐春花秋月何時了,往事知多少 ,文青今日又詩興大發 , 在秋風中 。。。躲在貓貓cafe。。。 回首月明中。貓貓 cafe其實是沒有貓的, 只有 台灣美食 和招牌特飲。我們叫了台灣牛肉麵 ,感覺到湯頭的味精 ,好像多放了一點點。 又叫了一個蜜瓜特飲, 都是那句,感覺上糖也像多放了一點點。這家餐廳 在PMQ的地下 ,位置極佳, 佔地很寬敞。 有室內,有室外的座位。我們選了一個沙發位 ,坐得很舒服 。論環境這裏是A++的級數 ,但是論食物 ,只是不過不失 ,又是一間吃環境的餐廳。。。 最啱偽文青在這裏消磨一個 懶洋洋的週末, 文藝一番。
11月4日 天晴 宜郊遊 結社 交友 聚餐

又叫了一個蜜瓜特飲, 都是那句,感覺上糖也像多放了一點點。

2017-11-04
PMQ呢個咁文創既地方,除左可以行好多唔同本地創作既產品,或者去玩下工作坊打下卡,嘆下呢個咁舒服既環境,愈黎愈多特式食肆進駐,入左呢間貓咪做主題既台式台餐影下相食下野。未行到入門口已經俾大大個招牌吸引左,好似仿照緊台灣街頭既小攤,放左好多唔同特色既野飲樽,加上大大個台灣啤酒招牌夠特別。入到門口首先就會見到大大個手術燈,設計都走懷念風,有好多幾古式古香既陳設。而未入到餐廳就會見到呢個小書店,可以買番本書入去睇。呢度就係沖咖啡既地方,用左大理雲石做設計,加上一啲舊式木窗框,新穎得黎又不失古雅既氣氛。貓主題餐廳雖然無貓玩,不過到處都有小佈置係貓設計,好似呢啲牆上面既小插畫,大大個霓虹燈既招牌,絕對係打卡好地方。餐廳亦都係走懷舊風,分開左三間大主題,用上左一啲舊時既牆身設計,仲放左舊或工具箱,舊木桶,舊唱片機,同埋去過台灣旅行都一定見過既反核標語。除左室內之外,室外都可以用餐,可以坐係窗邊望住外面風景好舒服咁用餐,亦都可以坐係好有特色既木板上面,感受下另一種氣氛,吹住微風更舒服。店員送上既水,用左細細個見到既水杯,果時去人地屋企或者餐廳食傻都會用呢一款水杯,好有番去童年既感覺。叫左兩個餐《台式

叫左兩個餐《台式醉雞涼麵套餐》($75),最特別要介紹係個蕃茄仔有醃過酸酸甜甜好好食,醉雞酒味好濃好入味。

每份餐具都刻上左唔同既字句,有書賣既地方當然就會叫你睇多啲書,究竟而家香港既人仲會有幾多人真係會拎住本實體書慢慢品嚐入面既味道呢。

《麻醬麵套餐》($65),麻醬甜醬都舖滿哂面,將混醬拌麵食好香,底層加上清爽既青瓜同酸酸甜甜既蕃茄仔更清新。

跟餐送上既肉丸湯,肉丸好入味,湯好似台灣飲既味道。

今次既餐具有唔同既標語,都係有隻貓仔係上面做裝飾,可愛得黎又有意思。

叫左一杯《特濃巧克力拿鐵》($42),用左貓咪既匙,望埋啲見到個樣好得意,底層有滿滿既朱古力,飲落都幾香濃。

仲有《花生拿鐵》($42),睇下隻貓見到都流口水,上面灑上花生飲落有微微花生香味。

甜品試左《千言萬語》($45),有岩燒、抹茶、櫻桃同香芋揀,揀左岩燒即係Tiramisu,應該岩岩拎出黎有少少太硬,要放番陣先食。

店名:Garden Meow 喵一下
地址:上環鴨巴甸街35號元創方B座Hollywood地下HG01-HG05號舖

即刻入去Like & Share埋我地既其他頻道喇
Facebook: KJFOODLIFE
Instagram: KJFOODLIFE
2017-11-06 59 浏览
充滿懷舊氣息的小台式料理店雖然同朋友而是飲咖啡,但看到隔離枱的晚餐套餐也很吸引呢看似好好味的啦!我最愛這裡有「沒有咖啡因」的咖啡,可以滿足我在黃昏時段喝咖啡的癮吧❤️
充滿懷舊氣息的小台式料理店
雖然同朋友而是飲咖啡,但看到隔離枱的晚餐套餐也很吸引呢
看似好好味的啦!
2017-11-05 94 浏览
同班朋友們打算搵一個地方坐得舒服又唔會被人趕走飲下飲品,食下小食。我地簡左一間係PMQ內,地下個層, 門口擺了一些手工啤酒, 仲誤解係賣酒😂原來係食台灣食物入面有室內及室外座位, 因為朋友既小朋友原故我地只可坐室內😊店內還有書本購買,好文青呢到食物名稱好得意, 有d摸不著頭腦雞軟骨&水果茶加左一些七味粉, 辣辣地。玫瑰洛神花茶&甜品:千言萬語大家估下係咩? 原來係千層蛋糕(有櫻桃,抺茶及香芋味)我地簡了~香芋味千層蛋糕熱情果紅茶

店內還有書本購買,好文青

呢到食物名稱好得意, 有d摸不著頭腦

雞軟骨&水果茶
加左一些七味粉, 辣辣地。

玫瑰洛神花茶&甜品:千言萬語
大家估下係咩?
原來係千層蛋糕(有櫻桃,抺茶及香芋味)
我地簡了~香芋味千層蛋糕

熱情果紅茶
2017-11-04 119 浏览
週六清閒的午後,從西營盤的King Geogre V Park一路走到PMQ,肚子也餓了,發現PMQ這家以喵咪為KV 的台式主題餐廳,入門時搭配的台灣PEPE桑的插畫貓展 以及一系列關於台灣風情的雜誌,店頭內的家具,也是走一整個台南復古風,使用台灣特有的鐵花窗做擺設以及許多的舊有的家具,店裡的空間頗大的,有分成室內與室外區,餐點則是以台灣道地的餐點為主連鹹水雞、原住民烤豬肉都有販售,因為好久未食家鄉料理,點了清燉牛肉麵、山蘇小魚以及情人果冰沙,套餐的部分還有搭配兩道小菜,醃製蕃茄與百香青木瓜絲,可惜百香的味道稍嫌不足、山蘇部分中間的葉梗未切除,實在大驚!有點考驗了牙力,餐具上則是有小小的巧思,的確在異地吃到家鄉料理,會因當地不同的風情與飲食習慣有所改變。
  • 情人果冰沙
2017-10-26 112 浏览
今日睇完戲 自己一個人搵野食因為好肚餓 所以搵啲飽肚嘅東西食行咗成半個鐘好似冇乜嘢好啱食本來諗住食麥記就算啱啱畀我見到有脆皮雞腿餐仲要黑糖珍珠奶茶即刻入去試試 味道唔錯,大大碟夠飽, 肉燥飯夠香, 但服務態度一般因為我一個人嚟 所以要搭枱上菜時間都要10分鐘左右,不算快,因為我食得慢 所以服務員好似等得不耐煩但係 都幾好食 如果下次有機會我諗我寧願 外賣 好過因為一個人食飯 霸住人哋張枱始終唔係太好啦 特色餐廳,價錢偏貴D
今日睇完戲 自己一個人搵野食
但係 都幾好食 如果下次有機會
我諗我寧願 外賣 好過
因為一個人食飯 霸住人哋張枱
始終唔係太好啦
特色餐廳,價錢偏貴D
2017-10-25
2017-10-10 208 浏览
周末過來PMQ行街食嘢,見其他餐廳比較多人,於是便揀了喵一下,感覺寧靜一點可以慢慢hae 一入門口見到咁多貓咪書籍,成個人即刻覺得輕鬆懶洋洋餐廳裏面人不算太多,加上枱與枱之間距離很闊,樓底高地方空間感很夠。水杯和餐具也很別緻飲品點了蜂蜜綠茶和珍珠奶茶, 茶味夠濃不太甜食物點了三杯雞,滷肉飯跟滷水拼盤食物不過不失,反而是小食那個番茄仔做得很不錯用糖醋浸泡之後番茄仔變得軟糯,酸甜適中值得一提嘅係成餐飯整體味道剛剛好不會過濃,好像在家吃沒放味精的媽媽料理

一入門口見到咁多貓咪書籍,成個人即刻覺得輕鬆懶洋洋

水杯和餐具也很別緻
飲品點了蜂蜜綠茶和珍珠奶茶, 茶味夠濃不太甜

食物點了三杯雞,滷肉飯跟滷水拼盤
食物不過不失,反而是小食那個番茄仔做得很不錯
用糖醋浸泡之後番茄仔變得軟糯,酸甜適中

值得一提嘅係成餐飯整體味道剛剛好不會過濃,
好像在家吃沒放味精的媽媽料理

2017-10-07