2022-07-03 201 浏览
經典菠蘿油 $10麵包好抵食,十蚊仲有大片牛油燒豬仔肋骨配薯菜 $72正常,味道濃蒜味雪山脆米朱古力 +$9勁好飲四川水煮牛肉(配中湯+白飯) $88份量多,有d辣
經典菠蘿油 $10
麵包好抵食,十蚊仲有大片牛油

燒豬仔肋骨配薯菜 $72
正常,味道濃蒜味

雪山脆米朱古力 +$9
勁好飲

四川水煮牛肉(配中湯+白飯) $88
份量多,有d辣

2022-06-30 148 浏览
接個朋友收工,順便係佢屋企附近食埋飯,見到呢間新開茶記,裝修得幾光猛闊落,就食呢度啦。好,坐低睇吓有咩好食先。酸辣豬扒米線,大大塊豬扒,煎得唔錯,夠腍,酸辣味道適中。老壇酸菜魚米線,茶記都有酸菜魚食,仲要好平,48蚊咋,個魚都幾滑又冇骨,而且份量都ok!特色蝦多士,呢個有驚喜,炸得超脆身,表面炸粉好薄,蝦肉彈牙,中間仲有岩漿芝士,真係要試下。菠蘿油,呢度仲有各式包點,好耐冇食菠蘿油,個包包脹卜卜好豐滿,仲有香滑牛油,正!食茶記點少得紅豆冰,仲有呢個雪山脆米朱古力,都係好好飲,非常滿足。

好,坐低睇吓有咩好食先。

酸辣豬扒米線,大大塊豬扒,煎得唔錯,夠腍,酸辣味道適中。

2022-06-26 712 浏览
通常星期日都會食個早飯🥣 Relax完又叉満電😝良景市集門口開咗一間超大間茶餐廳,俾佢嘅新鮮出爐麵包吸引咗,茶餐廳即焗即賣真係買少見少👍👍座位闊落地方超大店員人手充足,菜式種類超級多牛扒羊扒嘅西餐、乾炒牛河酸菜魚炸髀蝦多士…..🤩🤩下午茶餐去到六點 炸雞🍗配薯角 即叫即炸外皮香口雞肉亂畫說過卜卜脆,仲好飽肚添,欣賞佢獨立茄汁包👍👍乾炒牛河炒得焦香 碟底沒有油 上乘之作🤤🤤而且份量重好多,加上白芝麻點綴,更加香😎常歺 $52 ~酸菜魚 可選米線/米粉/通粉/公仔麵🍜 常餐配櫻花蝦帶子炒蛋 丹麥多士 跟埋飲品超值!好有驚喜估唔到茶餐廳食到咁正宗地道嘅酸菜魚湯底夠酸,微辣,魚肉非常嫩 仲好鮮味添!配河源米粉,吸晒湯汁,一流🤭🤭招牌豬扒包 係佢哋嘅signature當然要試吓啦用上豬仔包,烘到熱辣辣蕃茄、生菜配上厚厚嘅煎豬扒,邪惡得來 真係好享受港式地道風味🤪🤪最後值得一讚 杯凍奶茶真係超大杯 應該係平時茶餐廳嘅1.5倍😍😍下次過嚟試吓晚餐,都有好多選擇,雜扒餐羊仔扒😬😬
通常星期日都會食個早飯🥣 Relax完又叉満電😝

下午茶餐去到六點
炸雞🍗配薯角

乾炒牛河

招牌豬扒包 係佢哋嘅signature當然要試吓啦

下次過嚟試吓晚餐,都有好多選擇,雜扒餐羊仔扒😬😬
2022-06-22 131 浏览
又來找零負評的餐廳吃吃渴渴.  🍤京川蝦球雙面黃,麵炸得香脆,鐵板上keep住香脆效果,非常有心思。蝦肉大隻彈牙。京川汁帶微辣夠野味❤️🐷咖哩吉列豬扒飯,豬扒厚肉彈牙,幾乎沒有食到脂肪,但豬扒仍然 Juicy。咖哩汁就是茶餐廳feel,兒時的味道😂夠地道🧇特色蝦多士,爽囗蝦膠,多士中夾住流心芝士,食起來帶鹹香,好味!食品由選材同上菜都有細節位的. 地方光猛乾淨, 員工有禮,  價錢合理, 是一間有心的做食的餐廳.
又來找零負評的餐廳吃吃渴渴.

• 特色蝦多士
2022-06-20 108 浏览
星期日起身好想去茶餐廳,搵到這間在商塲口熱鬧的一間,2話不說就入去了🤣😂「京川蝦球雙面黃」麵炸至脆口,蝦球大隻份量多,用以京醬相當野味😋「老壇酸菜黑魚片米線」估唔到茶記都有得食,魚好滑👍🏻酸菜味夠「雪山脆米朱古力」滿滿的朱古力粉在上面,朱古力夠香濃🥰下午茶套餐 炸至香口,內有沙律醬👍🏻「鹽酥雞配薯角」鹽酥雞,不錯喔😍 炸至金黃色,好吸引,令我停唔到口🤣😂備註:🔺地方光猛新淨👍🏻🔺仲有新鮮麵包出品🥯

「雪山脆米朱古力」滿滿的朱古力粉在上面,朱古力夠香濃🥰
下午茶套餐[A.特色蝦多士] 炸至香口,內有沙律醬👍🏻

備註:
🔺地方光猛新淨👍🏻
🔺仲有新鮮麵包出品🥯
2022-06-16 87 浏览
嘉華餐室 (屯門)屯門田景路31號良景廣場良景街市地下LK1號舖喺良景附近返工,其實都經常來良景商場食嘢,原來開了一間新的茶餐廳,比起其他附近的茶餐廳,這裏的特色是有川菜。經過門口見到有酸菜魚,所以特意來試一試。 老壇酸菜魚$88 配中式靚湯和白飯這個是必食之選,酸菜魚酸酸的,夏天吃十分開胃。魚肉嫩滑,份量也多,鹹和酸配搭得十分惹味。酸菜魚裏面有薯粉,如果不選擇吃白飯的話也可以齋吃薯粉。特色蝦多士$39咸檸水(凍)叫得做特色蝦多士一定是有它的特別之處,原來裡面夾著一層厚厚的芝士,所以蝦多士入口的時候裏面融融的芝士和蝦肉非常之配合。多士底脆波波,蝦肉彈牙,芝士香濃。 照燒帆立貝雞扒意粉$75柚子蜜(凍)非常之大塊雞扒,帆立貝大大粒,雞扒外皮香脆,肉質鮮嫩。帆立貝有咬口。照燒汁配上意粉,比起平時茶餐廳吃到的意粉餐有驚喜。

嘉華餐室 (屯門)
屯門田景路31號良景廣場良景街市地下LK1號舖

老壇酸菜魚$88 配中式靚湯和白飯

特色蝦多士$39咸檸水(凍)

照燒帆立貝雞扒意粉$75
柚子蜜(凍)

2022-06-03
2022-06-13 174 浏览
嘉華餐室 (屯門)屯門田景路31號良景廣場良景街市地下LK1號舖今日終於得閒同媽咪去拍拖👫帶佢食好嘢,傾吓計。老壇酸菜魚$88酸菜魚用料足,唔同嘅菇類都爽滑,魚質鮮嫩,配中式靚湯白飯,湯係眉豆豬𦟌湯,冇味精超鮮甜。特色蝦多士$36上面係炸蝦下面係多士,中間仲要有芝心,脆卜卜,3件做小食剛剛夠,加配特飲夠晒正,下午茶必點菜式。京川蝦球雙面黃$68鐵板燒嘅造型熱辣辣冇得頂,炸脆麵食到確確聲,太正。鮮蝦勁大隻,足料,甜酸醬惹味開胃,高推。雪山脆米朱古力$9朱古力濃香,杯頂上面加咗特濃朱古力脆脆,可以就咁食,雙重朱古力口味。檸檬🍋菜蜜$12媽咪用嚟送酸菜魚就最啱啦。

嘉華餐室 (屯門)
屯門田景路31號良景廣場良景街市地下LK1號舖

今日終於得閒同媽咪去拍拖👫帶佢食好嘢,傾吓計。

老壇酸菜魚$88

特色蝦多士$36

京川蝦球雙面黃$68

雪山脆米朱古力$9
檸檬🍋菜蜜$12
媽咪用嚟送酸菜魚就最啱啦。
2022-06-12
2022-06-12 76 浏览
讚1 食物係幾有驚喜 無乜特別既茶記 但係蛋撻堅得手 個酥皮真心係薄 沙嗲牛水準都好 醬料香 牛肉唔死韌2 上菜都幾快彈1 環境係闊落既 但坐得好唔舒服 啲櫈背直不甩 想坐死人咩2 價錢以呢區都算貴

2 上菜都幾快

1 環境係闊落既 但坐得好唔舒服 啲櫈背直不甩 想坐死人咩
2 價錢以呢區都算貴
2022-06-12 126 浏览
今日去良景街市附近嘅港式茶餐廳,名為「嘉華餐室」。餐廳門口位置賣麵包,比較特別嘅麵包有沙嗲牛肉包、奶黃墨西哥包、流心雞尾包、脆皮菠蘿包、芝麻咸豬包等等,臨走果陣都買咗麵包返去畀屋企人試!茶餐廳感覺幾新派,菜單上有多款菜式,既有一般常餐、港式茶餐,更有川菜、扒餐等;餐廳裝修光猛、空間感大、走廊寬闊,亦有二人及四人座位。當日去餐廳大約下午茶時間,就嗌咗特色蝦多士、招牌厚切豬扒包、迷你黑椒神叉香蔥滑蛋、酥皮滑蛋撻,另外嘢飲就揀咗熱奶茶、熱鴛鴦、懷舊紅豆冰。蝦多士即叫即炸,香口又香脆;而且炸得夠乾身,無半點油膩感;蝦多士中間有層芝士,半溶狀態,感覺好正。豬扒包豬扒真係厚切無呃人,容易咬開又夠多肉汁,配埋配菜蕃茄一齊食,感覺幾清新;再配埋懷舊紅豆冰,可以算係完美港式茶餐。懷舊紅豆冰好多紅豆蓉同粒粒紅豆,紅豆夠香又有咬口;而且紅豆冰散發濃濃嘅椰漿香味,口感亦比一般茶餐廳更為奶滑。迷你黑椒神叉香蔥滑蛋蛋同叉燒嘅色澤靚,味道幾濃,滑蛋係好夠滑,唔會水汪汪感覺;叉燒表面有蜜糖咁,好開胃,而且熟度啱啱好,容易咬開又唔韌,感覺仲好食過燒味店;好似仲有叉燒汁撈飯,好好食!酥皮滑蛋撻臨尾叫多個蛋撻試下,望落唔太

蝦多士
即叫即炸,香口又香脆;而且炸得夠乾身,無半點油膩感;
蝦多士中間有層芝士,半溶狀態,感覺好正。

豬扒包
再配埋懷舊紅豆冰,可以算係完美港式茶餐。

懷舊紅豆冰
好多紅豆蓉同粒粒紅豆,紅豆夠香又有咬口;
而且紅豆冰散發濃濃嘅椰漿香味,口感亦比一般茶餐廳更為奶滑。

迷你黑椒神叉香蔥滑蛋
蛋同叉燒嘅色澤靚,味道幾濃,滑蛋係好夠滑,唔會水汪汪感覺;
好似仲有叉燒汁撈飯,好好食!

酥皮滑蛋撻
臨尾叫多個蛋撻試下,望落唔太似酥皮,但食落又幾鬆化;
熱熱地食,蛋香好濃,夠蛋味,抵畀錢!

整體全部食物都幾高質,而且價錢唔貴,好值得去試!

嘉華餐室
地址:屯門田景路31號良景廣場良景街市地下LK1號舖
2022-06-11 82 浏览
難得放假約朋友食個Lunch,諗住簡簡單單係屯門食個茶記,點知都有驚喜。餐廳位置都闊落而且好整理,仲有d小擺設做裝飾,成功擺脫左茶記市井既形象。食物方面除左一般茶餐廳基本既菜色之後,仲有川菜同上海菜提供,款式都幾多👍🥩大滿足雜扒($88)細個去茶餐廳最鍾意就係叫雜扒,唔係鍾意個味道,而係鍾意醬汁倒落鐵板時果種喳喳聲。呢度既雜扒都有呢種效果,童年回憶返哂黎。而且份量都幾多,跟餐仲有餐湯、丹麥多士同餐飲,非常抵食🐟老壇酸菜魚飯($58)魚肉夠滑,份量都唔少,入口酸酸辣辣好送飯。而且唔算太辣,怕辣既人都食到🍝京川蝦碌雙面黃($68)蝦球好大隻,而且好彈牙,醬汁酸酸甜甜。最鍾意係雙面黃呢種脆卜卜既麵,點埋d醬汁好似小食咁好開胃🦐特色蝦多士($39)蝦多士入口唔會成啖油,火候控制得好好,麵包炸到脆卜卜,上面既蝦肉仲好彈牙同鮮甜👍

🥩大滿足雜扒($88)

🐟老壇酸菜魚飯($58)

🍝京川蝦碌雙面黃($68)

🦐特色蝦多士($39)

2022-06-11 473 浏览
本新界西人咁岩去開屯門良景搞新身份證,預約左好快搞完,搞完正值下午茶時間!見到呢間輕鐵站隔離嘅新開嘉華餐廳,地方又大又光猛, 冷氣強勁,門口有自家麵包買,一於入去試下! 雖然話係下午茶,但仲可以叫到午餐。一睇menu,就被佢個經濟午餐:招牌無骨海南雞香茅飯吸引左! 套餐$63 包埋中/西湯,熱飲,我當然要揀西湯羅宋湯!熱飲+$9 轉特飲 , 青檸+原支泰國象牌梳打水有氣但無糖夠健康,岩哂怕肥女士,天氣咁熱當自己飲左氣水!跟餐西湯羅宋湯唔太酸夠,都多料 招牌無骨海南雞香茅飯$63 相比起出其他地方食,呢個海南雞飯有更多雞件,更大份!雞肉大件而且嫩滑,肥膏已去除,滑滑雞皮。配埋三款海南雞醬: 薑蓉,黑醬油,酸辣汁,令人食指大動, 香茅飯淡淡香茅味, 好好送飯!性價比不錯! 飯後甜品:酥皮椰撻$7 喺門口見到個麵包櫃已經好想食椰撻! 點咗先知原來係酥皮嚟嘅。 第一次食酥皮椰撻,椰茸餡不太甜不膩岩岩好。可能因為焗得夠乾身, 會有少少燶,但酥皮好薄脆, 唔似炸雞牌咁個葡撻咁會出油 !個人覺得$7有個甜品係好不錯!

熱飲+$9 轉特飲 , 青檸+原支泰國象牌梳打水
有氣但無糖夠健康,岩哂怕肥女士,天氣咁熱當自己飲左氣水!

跟餐西湯羅宋湯
唔太酸夠,都多料

招牌無骨海南雞香茅飯$63

飯後甜品:酥皮椰撻$7

下午茶
2022-06-08 106 浏览
今日早收工,知道屋企附近開左間新餐廳,一於今晚去試吓,仲我有鍾意食的酸菜魚。老壇酸菜魚配埋白飯及湯,飲品轉左特飲加$12,老壇酸菜魚有魚片,酸菜,芽菜,乾冬菇,薯粉。魚片大大片魚肉嫩滑,酸菜酸酸地,芽菜爽脆,薯粉煙煙韌韌,湯底酸酸帶有少少辣幾開胃。老火湯好濃郁又鮮甜。布蘭尼肉醬意粉配法蘭克福腸,肉醬意粉好香撈埋意粉一起食更加美味,法蘭克福腸炸到好香口好好味。生炒骨,有青紅椒和菠蘿,肉質嫩又酸酸甜甜幾開胃。懷舊紅豆冰。鹹檸七
老火湯
老火湯好濃郁又鮮甜。
布蘭尼肉醬意粉配法蘭克福腸
生炒骨
生炒骨,有青紅椒和菠蘿,肉質嫩又酸酸甜甜幾開胃。
懷舊紅豆冰。
2022-06-06
$118.5 (晚餐)
老火湯
布蘭尼肉醬意粉配法蘭克福腸
2022-06-08 80 浏览
近年良景多了很多食肆進駐,所以就去覓食一番吧,次就去了一家餐室。店舖位置鄰近輕鐵站,所以容易看到🤩,環境裝修時尚優雅。食物選擇有很多,下午茶餐經濟實惠,小炒價格相宜🙈。-💥熱奶茶 HKD$6 | 熱杏霜 HKD$0,點小炒可用優惠價有加購飲品,下午茶會附送指定熱飲。熱奶茶色澤較深色,但味道濃郁不苦澀,整體口感順滑😚。熱杏仁味道清甜,是否養生又潤喉的飲品😋。-💥法蘭西多士 HKD$28,金黃色的賣相很吸引,西多士賣相飽滿,可選擇配糖漿或煉奶。西多士外脆內軟,中間有層花生醬,花生醬有花生粒口感較豐富🥰。-💥老壇酸菜魚 HKD$88,賣相吸引挺香的,魚肉肉質嫰滑無骨,而且不易夾散證明魚肉新鮮😆。湯底味道酸酸辣辣很開胃,辣度還可以自選😚。底下還有口感煙韌的薯粉,吸入湯汁挺入味的。-💥生炒骨 HKD$69,這個是喜歡吃的小炒之一,顏色鮮豔賣相吸引。生炒骨外脆肉嫰的口感,醬汁均勻沾上,味道酸酸甜甜很開胃🤤。用了新鮮菠蘿味道較清新,青紅椒大大件,所以口感較豐富😚。-💥拍薑炒芥蘭 HKD$52,吃完肉肉當然要來份蔬菜均勻一下,這個顏色翠綠味道很香。炒芥蘭口感爽脆🤩,熟度剛好不會感到腍身,芥蘭味道清甜吃

💥拍薑炒芥蘭 HKD$52,吃完肉肉當然要來份蔬菜均勻一下,這個顏色翠綠味道很香。炒芥蘭口感爽脆🤩,熟度剛好不會感到腍身,芥蘭味道清甜吃到很強薑味。
💥牛油皮蛋撻 HKD$7 | 經典菠蘿油 HKD$10,茶餐廳美食當然要點這兩款,是經典又妹好吃的美食。

牛油皮蛋撻撻皮鬆脆,蛋撻蛋味濃郁😋。

經典菠蘿油賣相吸引,厚厚的牛油是重點,菠蘿包口感酥脆,帶冰火交融的口感🥰。

2022-06-07
2022-06-06 385 浏览
又到最唔想煮飯嘅星期一,決定罷工,同老公去屯門良景新開嘅茶餐廳試新嘢🍽。餐廳都幾大,環境寬敞舒適,開揚明亮。最近無乜胃口,最啱食啲酸酸辣辣嘅菜式,所以我點咗老壇酸菜魚$88,老公就點咗生炒骨$69。套餐跟中湯同飲品,都算幾抵食。1️⃣ 老壇酸菜魚🐟魚片新鮮嫩滑,份量剛好,最重要係無腥味。湯底魚香味鮮,酸酸哋好開胃,如果可以揀辣度就更好了。裡面有芫茜、大豆芽菜、酸菜、幾款菇同紅薯粉做配菜,好味道!2️⃣ 生炒骨🐖我老公嘅至愛!色香味俱全,炒得好靚,色彩繽紛(紅椒🌶、青椒🫑、菠蘿🍍、紫洋蔥🧅),見到就流晒口水。個汁整得好惹味好正宗,好啱配飯食🍚,生炒骨肉質都算新鮮,配料都炒得好香口。3️⃣ 雪山脆米朱古力🍫 特飲另加$12朱古力味香濃😍,上面仲有一層阿華田味嘅粉同脆卜卜嘅米通,賣飛佛!真心好飲!4️⃣ 龍鳳檸樂🍋 特飲另加$12好耐無飲過鹹檸樂了,好懷念,加少少🤏🏽錢都值,啱晒宜家熱辣辣嘅天氣,好清爽呀!另外忍唔住要讚一讚哩度嘅服務,職員好親切有禮,星級茶記!一定會再幫襯!

1️⃣ 老壇酸菜魚🐟

2️⃣ 生炒骨🐖

3️⃣ 雪山脆米朱古力🍫 特飲另加$12

4️⃣ 龍鳳檸樂🍋 特飲另加$12

2022-06-06
2022-06-06 71 浏览
😘經典菠蘿油 $10菠蘿油賣相都精美,牛油比較厚,所以我切了一半吃,麵包鬆軟,配香滑牛油已經很美味😆😆生炒骨(配中湯+白飯) $69這個份量比較適合女生份量,調味酸甜酸甜很開胃😗😗燒豬仔肋骨配薯菜 $72這個豬肋骨是比較港式的調味,有別於平常的香甜味,這個入口比較重蒜頭香辣味,如果想試試蒜味可以點,豬肋骨肉質都可以,不會柴,配菜有薯角,沙律菜和中湯,是蠻豐富的套餐🤩雪山脆米朱古力 +$9超濃郁巧克力,味道偏甜,我很愛,上面的巧克力脆脆增加口感😆💕😛四川水煮牛肉(配中湯+白飯) $88這個cp值之選,份量比較多,因為調味真的有點辣,嗜辣者可以試,牛肉肉質都夠嫩,也有薯粉很q彈😆免加一,所以都cp值都高,環境超大,裝潢很新很有格調,而且很多卡位坐得很舒適💕💰人均$124🌟推薦菜: 雪山脆米朱古力生炒骨經典菠蘿油🔎嘉華餐室🔍🧭屯門田景路31號良景廣場良景街市地下LK1號舖🧚🏻‍♀️小仙子帶路: 輕鐵良景站 , 步行約1分鐘😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat

😘經典菠蘿油 $10
經典菠蘿油

😆生炒骨(配中湯+白飯) $69
這個份量比較適合女生份量,調味酸甜酸甜很開胃😗

😗燒豬仔肋骨配薯菜 $72
燒豬仔肋骨配薯菜