2022-05-28 53 浏览
最近屋企附近新開了一間茶餐廳,經過見到很多人,所以今日放工唔想煮,就決定一試。今晚試了老壇酸菜魚,招牌海南無骨雞同生炒骨。老壇酸菜魚酸菜魚不算太辣,酸辣度適中,連我平日唔食辣,都能接受到,魚肉非常滑溜,份量不少紅薯粉吸收了酸辣湯的味道,配料都非常豐富,大豆芽菜,菇。招牌海南無骨雞最鍾意食雞肉的我,叫了半隻,配料醬汁齊備,配菜有我愛的酸蘿蔔。雞皮爽滑,雞肉滑溜,入味。生炒骨生炒骨炸得剛剛好,不會太油,配上自家調配甜酸醬,不會過鹹和過酸,配飯一流。

今晚試了老壇酸菜魚,招牌海南無骨雞同生炒骨。
老壇酸菜魚

招牌海南無骨雞

生炒骨
2022-05-26
留喺屯門食晚餐,過咗嚟呢間新開的茶餐廳,質素確實很好, CP值好高!📌精選晚餐- 是日蒸魚套餐🐟$72揀咗豉汁蒸魚,配送油菜🥬,白飯🍚及中式靚湯🍲。條魚好大條,蒸魚時間剛剛好,肉質嫩滑!送嗰碟菜心都超靚仔,CP值超級高!😋😋🫶🏻🫶🏻📌招牌海南無骨雞半隻🐓$98海南雞已去骨,啖啖肉,做得相當唔錯,配搭醬汁,濃郁惹味,旁邊佢有蘿蔔酸菜,相當開胃。同樣奉送中式靚湯🍲及白飯🍚。而且配送嘅赤小豆粉葛湯都唔錯🫶🏻🍲😋,家庭感覺!📌黑蒜炒菜心🧄🥬$52其實叫蒸魚套餐已經會送菜,不過都好想食多啲菜,所以叫咗呢個黑蒜炒菜心,蒜香惹味,健康人生😋🫶🏻📌懷舊紅豆冰🧋加$12紅豆冰奶香相當濃郁,少冰多紅豆😋高質經典📌凍檸茶🍹加$3經典清爽凍檸茶📌菠蘿包/雞尾包🥖🥖$6意想不到他們的包點唔錯,麵包夠軟夠香,而且菠蘿包皮都做得好脆!雞尾包啲餡都好香!

📌精選晚餐- 是日蒸魚套餐🐟$72

📌招牌海南無骨雞半隻🐓$98

📌黑蒜炒菜心🧄🥬$52

📌懷舊紅豆冰🧋加$12
紅豆冰奶香相當濃郁,少冰多紅豆😋高質經典

📌凍檸茶🍹加$3
經典清爽凍檸茶

📌菠蘿包/雞尾包🥖🥖$6
2022-05-23 87 浏览
環境:新派茶餐廳,環境光猛舒服,多卡位坐,枱面乾淨唔會痴笠笠,店門有麵包部可以外賣幾方便特色:推薦蛋撻、老壇酸菜魚米線、蝦多士😆 蛋撻超級熱辣辣爭好香口,蛋漿好嫩滑順口。 酸菜魚米線湯底濃又唔會太咸,每一條米線都索晒湯精華,呢個米線仲配咗滑滑帶子櫻花蝦炒蛋同丹麥多士,絕對食得飽🤤 想食脆口野必食蝦多士,佢即叫即炸脆卜卜, 蝦肉幾爽彈,記得趁熱食,可以減少油膩感。另外仲炸雞髀伴薯角都唔差架,隻雞髀大過隻手掌,外脆內juicy啖啖肉,肉質唔會醃得太鹹,加分蛋撻超級熱辣辣爭好香口,蛋漿好嫩滑順口。 酸菜魚米線湯底濃又唔會太咸,每一條米線都索晒湯精華🤤 蝦多士即叫即炸脆卜卜好香口, 記得趁熱食,可以減少油膩感。另外仲炸雞髀伴薯角都唔差架,隻雞髀大過隻手掌,外脆內juicy啖啖肉,肉質唔會醃得太鹹,加分

特色:推薦蛋撻、老壇酸菜魚米線、蝦多士😆