2019-05-09 1755 浏览
早餐說要外賣取,男廚師就這樣裝入塑膠袋。而裝進袋前並沒有事先提及他們不提供任何Container。樓面已經說有盒子,而男廚師堅決不願提供。你們要慳cost我理解,但只少事先通知吧?

樓面已經說有盒子,而男廚師堅決不願提供。

你們要慳cost我理解,但只少事先通知吧?
早餐外賣?
2019-05-09
5 分钟 (外卖自取)
早餐
用餐优惠
優惠券
2019-03-21 1387 浏览
石硤尾區來講,想搵間好坐啲傾吓計嘅Cafe就真係唔容易啦,諗嚟諗去呢度已經係最好㗎啦!呢度好適合三五知己傾吓計,或者帶小朋友嚟都唔錯,地方夠大,而且環境亦都好靚,影得唔錯!食物都OK價錢唔貴。巨型熱狗有驚喜!!!份量好多,而且個薯條仲好好食添!咁嘅價錢真係超值!另外仲有個皇室三層假,有炸雞翼有沙律,味道唔錯,而且個炸雞翼仲好脆好入味!不過甜品就真係麻麻啦!我記得以前有cheese cake架!而家就變咗個瑞士卷,仲要係硬挖挖唔新鮮!但係咁嘅價錢咁嘅環境,算唔錯啦!不過杯咖啡真係好難飲!

食物都OK價錢唔貴。

不過杯咖啡真係好難飲!
星期六下午路經石峽尾,就同朋友來美荷樓行下食個下午茶。星期六都幾多人,不過餐廳都算大,幾多枱,所以都唔需要等。裝修好靚,好多懷舊擺設,不過因為人多,都冇咩影相。我哋叫咗all day breakfast 同南瓜餅芝士budger, 食物賣相都唔差嘅,但味道就真係麻麻喇。all day breakfast 嘅鬆餅咬好耐都咬唔開,炒蛋又唔知點解好甜收銀姐姐嘅態度就好似全世界人都得罪咗佢咁,拎完嘢食坐底都聽到兩枱客都話收銀好冇禮貌,另外都希望餐廳可以提供食水比顧客啦。
裝修好靚,好多懷舊擺設,不過因為人多,都冇咩影相。

2019-03-03 809 浏览
打卡食好西😋💕今日出席完聚會,去埋奇趣天地,已經無咩電😵時間又已不早,還是找地方吃晚餐去🥘想坐得舒服d, 又想慢慢hea下😙於是想起了放在口袋名單已久的🔸美荷樓🔸那邊有間🍹四十一冰室🍰☕️那一於去扮下文青,打下卡兼吃晚飯吧👪說真的在OpenRice看了一會,評語似乎一般🤔所以對食物沒有什麼厚望,由於已過了下午茶時間,沒有了我想吃的hightea,有點失望😔,但還好晚餐的質素超乎我們的預期,賺到了🤩🤩😋😋我們點了兩份晚餐:🥩牛扒➕1️⃣份燒春雞🍗另加兩份是日甜品,是超美味的蘋果批🥧🍎💰埋單都是$260元,火子爸都說物超所值👍🏻除了吃東西,在四十一冰室當然就是要不停拍,因為每一個場景都太好拍📸吃飽了就去對面的🔸四十一士多🔸逛逛,有很多懷舊的小食與玩具呢!如果大家意猶未盡,其實仲可以去買附近嘅嘉頓山,嗰度影日落好靚㗎🌄#美荷樓 #深水埗 #四十一冰室 #親子好去處 #打卡好去處 #小火子玩 #生活記錄 #貓町媽媽親子玩樂扮靚日誌
打卡食好西😋💕

今日出席完聚會,去埋奇趣天地,已經無咩電😵
時間又已不早,還是找地方吃晚餐去🥘

想坐得舒服d, 又想慢慢hea下😙
於是想起了放在口袋名單已久的🔸美荷樓🔸
那邊有間🍹四十一冰室🍰☕️
那一於去扮下文青,打下卡兼吃晚飯吧👪

說真的在OpenRice看了一會,評語似乎一般🤔

😋😋我們點了兩份晚餐:
🥩牛扒➕1️⃣份燒春雞🍗
另加兩份是日甜品,是超美味的蘋果批🥧🍎
💰埋單都是$260元,火子爸都說物超所值👍🏻

2019-02-23 735 浏览
經常都會去呢間,因為近!同區少有呢類可以「坐」嘅地方。可以扮下偽文青,坐下傾下計,坐幾耐都冇人理!今次叫皇室三層架,再加個忌廉汁鮮蝦扁意粉。2個大人加2個小朋友。份量都夠。忌廉鮮蝦意粉有驚喜,忌廉汁夠香濃,鮮蝦大隻又爽口。意粉軟硬適中。唔錯!皇室三層架就令人有少少失望,只有個炸雞翼值得讚,炸得夠香脆又唔覺油賺,又夠入味!但啲甜品就越嚟越hea.... 蛋捲又乾又硬!冬甩又係乾爭爭!中間果層仲hea! 個朱古力卷酥唔夠酥。好酥...最正係杯咖啡! 紙杯蓋又唔吸實!一拎起倒晒...淡而冇味。唔知飲緊乜

最正係杯咖啡! 紙杯蓋又唔吸實!一拎起倒晒...
淡而冇味。唔知飲緊乜

2018-12-19 1078 浏览
晨早流流,陪阿女出去面試,搞完剛好中午時份,附近沒有什麼好地方去,突然醒起美荷樓,之後坐地鐵過來。今天是第一次到訪,感覺與中環 PMQ 差不多,但這裡店鋪比它小,因只有兩層是給訪客,其他也是酒店房間。餐廳就只有一間,有點像員工飯堂,價格中等,我們三人叫了一個焗豬扒飯加三層架甜品,都唔算等好耐就有得食。焗豬扒飯好有懷舊風味,用錫紙裝住,好像已經好少餐廳這樣煮了。豬扒薄切,上面好多芝士,茄汁煮得比外邊較杰,所以最好攪均才吃,味道嘗可。三層架甜品頗多款式,頂層有炸物和沙律,中層下層主要是蛋糕,麵包或鬆餅。味道一般般沒有特別好,不過價錢也算OK。這裏環境比食物更加吸引,牆壁上的畫都幾特別,確實係打卡好地方。

焗豬扒飯

三層架甜品

下午茶
焗豬扒飯
2018-12-18 592 浏览
以前舊式公屋依家翻身變咗做青年旅社,地下有間餐廳,裝修唔錯,食物都唔差,門口亦有得泊下車先比錢簡野食,然後等部機震,就自行去拎,食完自己收拾食過幾次,意粉,沙律同熱狗都幾好食,野飲就真係有代改進啦食完可以行下出面,睇下d歷史同影吓相

先比錢簡野食,然後等部機震,就自行去拎,食完自己收拾
食過幾次,意粉,沙律同熱狗都幾好食,野飲就真係有代改進啦
食完可以行下出面,睇下d歷史同影吓相

2018-11-20 802 浏览
想過一個悠閒、懶洋洋嘅下午~一個人走左去美荷樓,嘆Lunch上網睇有好多款意粉嘅選擇,但去到...餐單已經轉左,定唔知係星期日嘅關係~款式少左好多結果叫咗個簡簡單單嘅卡邦尼扁意粉,因為只有一個小時用膳嘅關係,無加飲品。呢度買餐要先在櫃台買餐,佢會俾個電子板你,當電子板響你就可以返去櫃台取餐,但當你一個人嘅時候就有點不方便...加上星期日嘅關係人比較多幸好,呢度位置多,當日未至於滿座😝呢個意粉份量十足,我最欣賞係啲菇,味道好鮮超級鍾意,本身以為會食唔哂,但食食下唔覺唔覺食哂了個汁唔算太濃太「漏」個人認為啱啱好
想過一個悠閒、懶洋洋嘅下午~
一個人走左去美荷樓,嘆Lunch
幸好,呢度位置多,當日未至於滿座😝
呢個意粉份量十足,我最欣賞係啲菇,味道好鮮
超級鍾意,本身以為會食唔哂,但食食下唔覺唔覺
食哂了
個汁唔算太濃太「漏」個人認為啱啱好
卡邦尼扁意粉
卡邦尼扁意粉
2018-10-03 1276 浏览
深水埗成日都會經過但係好少會行到咁上今日特登行上去食41冰室間餐廳嘅裝修見好多人影相好靚你睇吓佢嘅裝修都幾有特色㗎嘢食種類唔算多不過價錢唔算貴晚餐會有湯送個湯係南瓜湯叫左少食拼盤全部都係芝士芝士炸豚肉同魷魚爆曬d cheese 出黎lee 個不得了⋯⋯賣相幾好嫁不過我食左一啖軟殼蟹嘩腥到不得之了....即嘔唔講笑完全食唔到落去而甜品就係Dreyers 雪糕lee 度地方大所以點完餐之後會比個alarm 你拎得會bibi 叫
深水埗成日都會經過但係好少會行到咁上

爆曬d cheese 出黎

lee 個不得了⋯⋯
賣相幾好嫁
不過我食左一啖軟殼蟹
嘩腥到不得之了....
即嘔唔講笑
完全食唔到落去

甜品就係Dreyers 雪糕

lee 度地方大
所以點完餐之後會比個alarm 你
拎得會bibi 叫
2018-09-28
2018-08-15 1570 浏览
話說上星期同朋友行完嘉頓山搵野食,無意中發現呢間冰室好似發現新大陸咁😂門面裝修好特別,絕對岩晒鍾意打卡影相既人,入面亦都好闊落,d檯凳都好舒服,仲見到有人係度睇書煲劇添👍🏻成間餐廳都好特別,無論d擺設同埋檯凳都好時尚!野食方面都好多選擇,西餐為主,我地嗌左脆炸軟殼蟹,野菌忌廉汁燴飯,烤春雞配燒汁,配凍檸茶同好立克,兩個湯,仲有兩個Dreyer’s雪糕,勁抵!Total埋單先$139!燒春雞外脆內軟,雞肉好嫩滑,個汁都幾濃,薯條都好好食!呢個軟殼蟹飯亦唔錯!推介
成間餐廳都好特別,無論d擺設同埋檯凳都好時尚!

燒春雞外脆內軟,雞肉好嫩滑,個汁都幾濃,薯條都好好食!

呢個軟殼蟹飯亦唔錯!推介

2018-05-18 2029 浏览
呢間餐廳一直想去好耐,因為見佢裝修幾靚,影相打卡一流。但長期冇乜人食,都覺得有啲奇怪㗎啦,今次一試,果然!首先味道方面,真係非常一般,我叫左個鱈魚扒,好乾,小小汁都冇,同大學canteen質素相若。而且衛生環境都非常一般,雖然佢哋裝修真係幾靚,影相都好靚,但係太污糟啦,好多蚊滋飛來飛去。由於我個餐有薯條我出去攞茄汁嘅時候冇晒茄汁,我同店員講話個茄汁樽已經冇晒茄汁啦,佢比隻匙羹叫我自己撩出來。最恐怖嘅事,我一打開個茄汁樽,有好多蚊只喺茄汁樽度飛出嚟,我寧願唔要茄汁了。最後都食唔落。留咗個非常壞的印象比我。以後唔會再嚟!

2018-05-07 1619 浏览
前(5-5-2018 Sat)晚同老公o係嘉頓山睇完夜景後食晚飯,乾脆o黎美荷樓呢間啦,由於唔晏,所以重有位,搵好位睇menu,menu一係o係大門口,一係就o係收銀o度,要自己影低至去買.睇完一輪,決定要左邊$48.00起o既餐,但原來係lunch.唯有再揀,同老公揀o左兩個跟沙律或餐湯o既set dinner,我想要一個沙律一個餐湯,但已經冇晒沙律,餐湯又冇選擇,只係羅宋湯,食物齊晒開餐.羅宋湯半碗,味道溫和又唔太酸,菜都幾多o既.味道: 3分然後食主菜:1. $68.00 o既芝士菠菜餡忌廉汁意大利雲吞睇見份量唔多,但撈一撈原來都有8隻,食落,餡唔似菠菜,似豆蓉多啲,忌廉汁滑唔鹹,OK.味道: 3.5分2. $68.00o既香烤百里香美國春雞配燒汁半份原來配以有薯條, 厚薯條OK正常唔錯.香烤百里香美國春雞都幾香脆,我食下半截,汁多肉嫩,唔錯o既.而燒汁味道好淡.味道: 4分加$20.00要是日甜品芝士蛋糕.好細件,口感同出面食o既有啲唔同,係差少少.味道: 3分服務:我o地其實都唔係好晏去到,但已經冇晒沙律外,連主食牛扒都冇,好彩我o地冇諗住叫.當我o地等餐o既儀器振動,即o野
餐湯又冇選擇,只係羅宋湯,食物齊晒開餐.

羅宋湯半碗,味道溫和又唔太酸,菜都幾多o既.
味道: 3分

然後食主菜:

1. $68.00 o既芝士菠菜餡忌廉汁意大利雲吞
睇見份量唔多,
芝士菠菜餡忌廉汁意大利雲吞
但撈一撈原來都有8隻,
芝士菠菜餡忌廉汁意大利雲吞
食落,餡唔似菠菜,似豆蓉多啲,
似豆蓉o既芝士菠菜餡意大利雲吞
忌廉汁滑唔鹹,OK.
味道: 3.5分

2. $68.00o既香烤百里香美國春雞配燒汁半份
香烤百里香美國春雞配燒汁半份同羅宋湯
原來配以有薯條, 厚薯條OK正常唔錯.

味道: 4分

加$20.00要是日甜品芝士蛋糕.
好細件,
芝士蛋糕
口感同出面食o既有啲唔同,係差少少.
味道: 3分

服務:

當我o地等餐o既儀器振動,即o野食ready,咁我去攞啦,分o左3次都算,當我攞埋最後o個樣,交返個儀器俾出餐o既女職員走人時,佢突然問齊晒未?佢係咪叫我?丟本能同疑惑地擰返轉頭,佢就即刻話唔好意思,你o既餐攞晒呵?

而我o地坐o個個位幾熱,細心睇,原來頭頂o既分體式冷氣機冇開到,老公出去叫人開,個女職員問老公幾多號枱.我老公就走返過o黎睇,張枱冇枱號,我老公睇到冷氣機出風口黐o左張有No. o既label,就去同佢o地講,咁佢o地就開o左.

之後老公同我講返,個女職員問完,老公轉身返o黎睇,佢感覺到佢好似想攞張floor plan出o黎俾我老公睇.大佬呀!你明知你o地啲枱冇枱號,我o地又唔係你職員,唔該你第一句就唔係咁問啦.而我老公話,係問出餐o個位.

但老公攞茄汁時,啲茄汁比較難唧,清潔姐姐見到即刻問係咪冇晒?呢個職員就醒目喇.
3.5分

環境: 3.8分

衛生:
我o地坐o個張枱係冇人收o野,我明白係上手o既客人唔自己將食具放去食具架,但佢o地都要有職員睇同收o架?

其他:
水同醬油係自己斟.
2018-05-05
2018-05-06 1019 浏览
無法呃like的膠杯(像沒有膠紙封蓋的細杯珍珠奶茶膠杯一樣),餐廳是自助形式所以拿起來非常不方便,膠杯太軟身又容易倒瀉!今我感到全個晚餐最差的一點!眼看部份客人是用玻璃杯盛載特飲,用正常啤酒杯裝啤酒!我不明白餐廳如何分辨什麼 客人會被選用膠杯!或許是青年旅館的住客才會用玻璃杯裝凍飲,用瓦杯裝熱飲!因為他們要用住戶證購買食品才可以有折扣,我估大概是這樣分別吧! 總之,我和朋友都被選為膠杯的一群,我們所點的特飲和啤酒都是用膠杯盛載!這樣非常不環保又不美觀!其實餐廳食物賣相是不錯的,可是生氣得使我沒有拍照;我真的看不順眼只好前去查問店員,他回應啤酒杯剛剛用完,她還解釋份量其實差不多⋯這並不是我關注的問題呢⋯⋯但卻提醒了我,我目測份量的確少了三分一!其實我這兩個月來已經幫襯四、五次了,之前幾次我見餐廳客人很多,所以特飲用膠杯裝,熱飲用外賣紙杯裝,我都還可接受,就當是玻璃杯全部用清吧!但我要強調這點仍然是不環保的。可是,今天我首次點了啤酒1664,店內人數又不足三成,當然飲啤酒的人就更少,大概只有5個,所以我無法接受這個原因!雖然投訴後店員馬上道歉,而且送來一杯玻璃酒杯裝的啤酒給我,她解釋剛剛在

雖然投訴後店員馬上道歉,而且送來一杯玻璃酒杯裝的啤酒給我,她解釋剛剛在貨倉內找到新的玻璃杯可用,這點我不想作出冇意義的探討,但是我希望餐廳明白不同人在餐廳用餐,有不同待遇這一點令顧客超級不爽;如果是為了減少份量而提高利潤就更加過份;又或是對本地人有別於旅客就更加不應該!
無論如何,希望餐廳能作出改善,既然玻璃杯、瓦杯和啤酒杯都是這麼短缺的話就應該多準備一些,這既是營運必須品,而且又能更美觀更環保♻️。

2018-04-30 947 浏览
兩個人6點幾去到 唔駛等位但係全店都好滿座叫咗Dinner menu嘅D餐同F餐係蟹頭汁鮮蝦天使麵同埋黑松露carbonara再加20蚊有個是日甜品每個dinner set包湯/沙律本身想揀沙律 但當日賣晒湯係羅宋湯 唔知有冇得揀但收銀冇問過紅定白所以我諗係冇得揀掛黑松露味好香好香 好creamy有煙肉同蘑菇 好夾初時以為份量少 但食落去都好飽唔錯嘅cheesecake夾埋藍莓同士多啤梨 酸酸甜甜就可以中和返不過是日甜品喺menu上係冇講明咩嚟整體環境舒服 幾懷舊feel2個dinner set加埋甜品都係唔駛180蚊晚餐嚟講算幾抵食唯一就係自助拎餐有少少麻煩哈哈不過同朋友屋企人伴侶嚟都係一個唔錯嘅選擇可以一試
兩個人6點幾去到 唔駛等位

不過同朋友屋企人伴侶嚟都係一個唔錯嘅選擇
可以一試
2018-04-28
是日甜品
做嘢做到去美荷樓,但又冇得坐底食。於是去買個可以拎得住食既既。Menu 上見珍寶潛艇寫住Sandwiches 咁可以拎住就叫左。( 完全唔和入面有乜,其實可以加番) 同收銀哥哥講想放入盒。哥哥有小小迷惑,轉身去問懷疑是廚房大哥。大哥話,個潛艇係大熱狗!放唔入架!我: 可唔可以變型/ 切開架?點都得架!大哥: 咁Okay la ! 幫你放!( 好man🤓👍🏻) 咁我就拎番個portable 等既牌,到你會震動指示。製作都要時間,15-20 分鐘。完左去拎時有驚喜🤩原來個餐有埋薯角同沙律🤤( 趕時間冇留意) 薯角下埋藏左切開一半既熱狗。( 掛住食冇影sorry 🤭) 連茄汁都裝好俾我。( 如果知有,我連個兜都唔要🤔) 對於喺境點cafe 我覺得味道,價錢同對自備食物盒的反應都好好😍👍🏻欣賞

同收銀哥哥講想放入盒。
哥哥有小小迷惑,轉身去問懷疑是廚房大哥。
大哥話,個潛艇係大熱狗!放唔入架!
我: 可唔可以變型/ 切開架?點都得架!
大哥: 咁Okay la ! 幫你放!( 好man🤓👍🏻)

咁我就拎番個portable 等既牌,到你會震動指示。

製作都要時間,15-20 分鐘。

完左去拎時有驚喜🤩

原來個餐有埋薯角同沙律🤤( 趕時間冇留意)
薯角下埋藏左切開一半既熱狗。( 掛住食冇影sorry 🤭)
連茄汁都裝好俾我。( 如果知有,我連個兜都唔要🤔)