3天前 0 浏览
中午食左呢間圓老爺,都幾多中式菜既 set lunch 揀,而且幾有鑊氣,大推👍🏻一坐底即上例湯清補涼,飲落有豬骨味,幾有家既味道。台式三杯雞三杯雞係砂煲熱辣辣咁上菜,我覺得以午餐黎講都幾少見,但茶餐廳既價位,好有心機。雞件份量都幾多,食落幾滑同唔係好肥,仲有落埋九層塔去煮,味道幾正宗台灣三杯雞,食落惹味。菜心苗炒肉片份量都係大大份,豬肉片切得比較薄身,所以食落易咬同滑身,見佢有特登煎一煎先再炒,整體都幾有鑊氣。菜心苗都幾好,唔老👍🏻Set lunch 除左有例湯送之後,仲有配野飲,基本都係雪櫃入面任揀同都幾多選擇。走時睇埋佢晚市個餐牌,以小菜計佢都唔算貴,百鬆蚊多啲。我覺得呢間煮餸幾好味同有鑊氣,可以再食。

一坐底即上例湯清補涼,飲落有豬骨味,幾有家既味道。
台式三杯雞

菜心苗炒肉片

午餐
平日午飯時間經過都見好多客,今日約咗位元朗街坊嚟試吓。店內地方企理,有樓上閣樓,員工態度有禮勤快。午市套餐幾多選擇~即叫即炒粉麵,選擇困難😂仲有湯飯、水煮牛肉酸菜魚等等,魚翅撈飯都有✨午市套餐包指定飲品(x1)另包例湯(x1)💫豉椒牛肉煎脆麵豉椒汁香濃惹味,配麵一流!牛肉淋滑夠入味,不得不讚炒得好夠鑊氣👍🏻個麵煎到脆卜卜好脆口,推介⭐️💫咕嚕斑腩飯斑腩啖啖肉,食落軟熟粉漿厚度適中,咕嚕汁酸酸甜甜零舍開胃,送飯一流

午市套餐幾多選擇~

即叫即炒粉麵,選擇困難😂

仲有湯飯、水煮牛肉酸菜魚等等,魚翅撈飯都有✨

午市套餐包指定飲品(x1)

另包例湯(x1)

💫豉椒牛肉煎脆麵

個麵煎到脆卜卜好脆口,推介⭐️

💫咕嚕斑腩飯
  • 豉椒牛肉煎脆麵
2024-10-30 145 浏览
蝦醬豆卜蒸豬頸肉 $60好經典嘅蝦醬蒸豬肉,唔係好多地方有得食,呢個仲豬頸肉唔係豬腩肉,冇咁肥,仲幾彈口,蝦醬唔算重手,唔會好咸,推薦😋😋脆皮菠蘿咕嚕肉 $68肉質唔錯唔太肥,外皮幾脆,唔太甜,好味😋豆腐火腩煲 $58火腩唔算太肥,有咬口,唔會煮到太腍,豆腐夠滑👍🏻店名叫大排檔不過係茶餐廳格局,食物有水準有鑊氣,餐牌食物勁多選擇,老闆同侍應又好有禮貌;午餐平均大概$60,有例湯(應該冇味精),白飯仲有餐飲,超抵食💯
蝦醬豆卜蒸豬頸肉 $60
蝦醬豆卜蒸豬頸肉

脆皮菠蘿咕嚕肉 $68
肉質唔錯唔太肥,外皮幾脆,唔太甜,好味😋
脆皮菠蘿咕嚕肉

豆腐火腩煲 $58
火腩唔算太肥,有咬口,唔會煮到太腍,豆腐夠滑👍🏻
豆腐火腩煲

蝦醬豆卜蒸豬頸肉
脆皮菠蘿咕嚕肉
豆腐火腩煲
2024-10-18 149 浏览
今日同朋友去元朗食飯,經過豐年樓見到呢間叫圓老爺大排檔既餐廳,午市價錢好刺宜,見到入面有唔少客人,吸引咗我同朋友去試試🥰入到去發現原來餐廳仲有上層👍🏻岩哂一大班朋友黎聚餐😀我地叫咗幾個午餐一齊分享,食物質素唔錯👍🏻,埋單都係二百零蚊,人均$5/60,好抵食!鮮椰皇花膠雞飯(4.5/5)- 好好味😋 好多花膠😊😊椰子味非常濃郁🤗🤗極品頭抽豉油雞飯(4/5)- 呢道菜可以做呢度既招牌,豉油雞味道好香濃,雞的份量好足,仲有少少菜做配菜,唔錯☺️☺️黑松露大蝦炒伊麵(4/5)- 好大碟,可以就咁叫一道做主食,正!🙂🙂碧綠炒生魚球(5/5)- 生魚球有少少骨,碧綠係西芹,西芹既size 切到一口,幾岩我地口味😆呢度既食物質素非常好,款式多,價錢平,餐廳又大又多座位,無論平時黎定過時過節約埋親戚朋友黎都非常適合😊😊圓老爺大排檔 (元朗)元朗豐年路7號豐年樓地下28E號舖

入到去發現原來餐廳仲有上層👍🏻岩哂一大班朋友黎聚餐😀

鮮椰皇花膠雞飯(4.5/5)
- 好好味😋 好多花膠😊😊椰子味非常濃郁🤗🤗

極品頭抽豉油雞飯(4/5)

黑松露大蝦炒伊麵(4/5)
- 好大碟,可以就咁叫一道做主食,正!🙂🙂

碧綠炒生魚球(5/5)

圓老爺大排檔 (元朗)
元朗豐年路7號豐年樓地下28E號舖
2024-10-14 343 浏览
重陽節長週末好多人離港,條街都幾靜,經過圓老爺,見未食晏就入去食過午餐先。兩點鐘嚟到全店滿座,去撘枱先😆餐牌選擇甚多,睇完一圈決定點客飯套餐。⭐豉蒜涼瓜炒牛肉朋友點咗涼瓜炒牛肉,即叫即炒,上枱時熱辣辣香噴噴,涼瓜爽口唔苦,牛肉嫩滑,加上個豉椒醬汁好惹味,送飯一流🤤⭐千島豬扒見隔離枱食緊千島豬扒好似好正咁,自己又點一客先。大大碟好抵食,豬扒切條,大約有八條,淡淡肉只有少少骨頭,千島沙律醬甜甜酸酸好好味🤤⭐白飯跟餐白飯一大碗,十分飽肚。⭐咸柑桔 & ⭐天地壹號餐廳無水吧,只有樽裝同罐裝飲品,雪櫃自取,朋友揀咗咸柑桔,自己就要咗天地壹號,呢款蘋果醋唔係間間餐廳有,哈哈,真係幾好飲㗎。原來餐廳會落場,食到三點左右就收爐了,想食真係要早少少入嚟啦。

⭐豉蒜涼瓜炒牛肉

⭐千島豬扒

⭐白飯
跟餐白飯一大碗,十分飽肚。

⭐咸柑桔 & ⭐天地壹號

2024-10-13
2024-10-04 225 浏览
講真宜家有d質素既茶餐廳或者大排檔都越黎越少,元朗呢間係一定要推介比大家鮮椰皇花膠雞 $78成碗上枱椰子味非常濃郁!面頭有層薄薄嘅雞油!一睇就知道煲咗好耐!椰子肉煲到腍晒!非常軟腍!雞嘅份量大概有半隻左右,食雞胸都唔會覺得乾柴!雞髀更加唔使講!蝦醬豆卜蒸豬頸肉 $60去到大排檔蒸嘢炒嘢都少不免!蝦醬蒸豬肉肉更加係經典中嘅經典!佢用咗豬頸肉代替豬腩肉,怕肥人士會多一個選擇,豬頸肉色水非常靚,食落爽口蝦醬更加令到豬頸肉食落有鮮味!XO醬乾炒海鮮烏冬 $68上枱望落非常大兜,烏冬炒得乾身海鮮食落爽口彈牙!不過佢哋嘅份量真係好多,兩個人差啲食唔晒!食完要捧住個肚出門口!

鮮椰皇花膠雞 $78

蝦醬豆卜蒸豬頸肉 $60

XO醬乾炒海鮮烏冬 $68
2024-08-09 556 浏览
簡單海鮮小菜:豉椒炒蟶子~ 蟶子大隻… 有鑊氣。蒜蓉粉絲蒸扇貝~ 一般水準。酥炸生蠔~ 美國桶蠔巨形…Very juicy。黃金蝦球~ 蝦球彈牙。6.00pm開餐。人客較少,服務一流。食物水準屬高水平。性價比👍🏻👍🏻👍🏻抵食。推介 ✅✅✅
簡單海鮮小菜:
豉椒炒蟶子~ 蟶子大隻… 有鑊氣。
蒜蓉粉絲蒸扇貝~ 一般水準。
酥炸生蠔~ 美國桶蠔巨形…Very juicy。
黃金蝦球~ 蝦球彈牙。
6.00pm開餐。人客較少,服務一流。
食物水準屬高水平。
性價比👍🏻👍🏻👍🏻抵食。
推介 ✅✅✅
2024-08-08
  • 豉椒炒蟶子
  • 炸美國桶蠔
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 黃金蝦球
2024-05-02 1050 浏览
話說我中原王子,咁啱今日去元朗睇新樓盤,客人睇完當然要搵嘢食女朋友話元朗有個大排檔都幾好食,不過而家唔知有冇轉到廚師,於是乎我就元朗站行過去其實都起碼行幾個字,當時啱啱行到去就已經過咗午餐時間,唯有係散叫,咁我試吓個咕嚕肉,因為依啲嘢整得好唔好食一食就知道叫咗王老吉同埋白飯,成間舖得我一個,因為咁啱6:00未到好多人食飯嘅時間,所以好快就有嘢食。 見到佢有誠意嘅,用新鮮菠蘿,不過冇青椒洋蔥,簡簡單單,唔知用咗蜜糖定係麥芽糖,有拉絲,食落去有少少甜,但係肉質就幾好食幾脆,冇出邊啲茶餐廳肥豬肉咁樣,我覺得做得唔錯呀,價錢又唔係話好貴嘅,成餐夾埋135元,好飽!
2024-05-02
一向住開元朗好耐,返工亦都係喺元朗,平時同同事都會喺呢間間唔中叫外賣,試過唔差所以今日諗住過去試下佢哋嘅晚餐,過到去就同佢講幾多位,一嚟就耍手擰頭話無位🤷🏻‍♀️ok無問題然後問佢大概會等幾耐,跟住就答我哋答你唔到等到就等,然後見到入面有一台已經食完,仲要喺度霸住個位好耐,跟住我哋繼續喺度等完全冇安排,感覺真係好差,其實唔憂做可以岀聲,使唔使咁嘅態度?以後都會叫我身邊嘅朋友同事永不幫襯😊就算幾好食都冇用,大家如果鍾意受氣嘅話,不妨去幫襯試吓
生日月 🌈 朋友請食飯 本身諗住簡單啲 喺樓下酒樓食嘅 點知朋友之前試過話呢間好食,跟住建議嚟呢間 好啦😁🤭 朋友提前喺街市買咗龍蝦同埋花螺過去加工仲叫咗個前菜麻辣牛𦟌 不過唔記得影相 麻辣牛腱你當佢牛肉乾咁樣食 係好食嘅 不過重點之後可以留返嗰個辣嘅醬 之後點其他嘢食都好好食佢哋覺得呢個豆腐幾好食,我覺得都可以嘅 花螺就咁食都好好食嘅小炒王就真係好食👍🏼👍🏼 除咗一般腰果 菜譜 鮮魷 韭菜仲有新鮮蝦🫨 👍🏼👍🏼👍🏼 再嚟「一斑兩味 」個魚塊好香呀,煎得😍 炆魚嗰個呢就食唔晒,所以我就拎咗返屋企第日都好食嘅最尾呢個重頭戲 龍蝦芝士伊麵係超級好食!當然係我朋友揀啲龍蝦都好大隻啦 所以啖啖肉🤣 仲要係之後又再焗一焗唯一挑剔嘅就係個伊麵味道爭少少
生日月 🌈

朋友請食飯 本身諗住簡單啲
喺樓下酒樓食嘅 點知朋友之前試過話呢間好食,跟住建議嚟呢間

好啦😁🤭
朋友提前喺街市買咗龍蝦同埋花螺過去加工

仲叫咗個前菜麻辣牛𦟌 不過唔記得影相
麻辣牛腱你當佢牛肉乾咁樣食 係好食嘅
不過重點之後可以留返嗰個辣嘅醬
之後點其他嘢食都好好食

佢哋覺得呢個豆腐幾好食,我覺得都可以嘅

花螺就咁食都好好食嘅

小炒王就真係好食👍🏼👍🏼
除咗一般腰果 菜譜 鮮魷 韭菜
仲有新鮮蝦🫨 👍🏼👍🏼👍🏼

再嚟「一斑兩味 」
個魚塊好香呀,煎得😍
炆魚嗰個呢就食唔晒,所以我就拎咗返屋企
第日都好食嘅

最尾呢個重頭戲
仲要係之後又再焗一焗
唯一挑剔嘅就係個伊麵味道爭少少

2023-11-08 1046 浏览
下午隨便找了間茶餐廳坐下來,想不到有驚喜。翻一翻餐牌,看看有什麼好吃,最後點了麵醬茄子斑腩煲,盛惠58元。點好菜後,伙記奉上一碗老火靚湯,味道相當不錯,不是一般的味精湯。不久,我的班腩煲就到了,班腩炸得脆口,伴著麵醬香,真惹味,茄子煮得軟淋,又是下飯佳品,想不到小小茶餐廳也有如此高質素。結帳後步出茶餐廳門口,轉身一看門口菜單,原來有承包私房菜,怪不得有如此功架。
下午隨便找了間茶餐廳坐下來,想不到有驚喜。

2023-04-13 1765 浏览
大排檔是香港特色,好多以前特色嘅大排檔都搬到去鋪位,今日特登走去元朗去食呢隻脆卜卜鹽焗雞,用上走地雞, 肉質煙韌有雞味, 皮香脆, 仲有炒麵, 龍躉球,豆腐,每一道菜都有鑊氣,而且不收加一。
2023-03-13 1366 浏览
今日第一次嚟到呢間飯店吃飯,這都是朋友介紹的😍😍我哋五點入去叫咗六個餸,估唔到呢度有酸菜魚叫,未至於勁好食,但全盆食哂應該都係很好喇掛👍小炒王係非常之出色,有脆魚仔一齊炒,炒得夠乾身👍送啤酒一流仲有一個太極骨呢個餸完全是兩個餸一様,一個價錢兩個餸🤣全清👍👍仲有一個豬手皮夠脆肉身嫩滑👍👍仲有一個自己豆腐,好滑,必叫😝😝仲有一個簡簡單單嘅蒜蓉豆苗,圓滿🥳下次收咗工會再來食,吾使同人迫🤣🤣
今日第一次嚟到呢間飯店吃飯,這都是朋友介紹的😍😍
小炒王係非常之出色,有脆魚仔一齊炒,炒得夠乾身👍送啤酒一流
仲有一個豬手皮夠脆肉身嫩滑👍👍
仲有一個自己豆腐,好滑,必叫😝😝
仲有一個簡簡單單嘅蒜蓉豆苗,圓滿🥳

下次收咗工會再來食,吾使同人迫🤣🤣
2023-03-13
庆祝纪念
纪念日
2023-01-07 1044 浏览
無禮貌, 態度惡劣,份量少得可憐! 今日中午點了2 碟餸, 之後等咗20分鐘都未嚟, 所以催了2 次, 之後其他食客一點完好快有仲快有,好明顯漏單, 不知是否再催嘅緣故,到來的食物比平時少好多! (食物質素又差咗好多,d 咕嚕肉又硬又粉) 佢哋漏咗單一句唔好意思都無講,仲要特登將個份量比少咗, 態度極度惡劣, 仲唔覺得自己有問題, 可以唔使再去! 無下次!
無禮貌, 態度惡劣,份量少得可憐!

2023-01-07
2022-12-14 926 浏览
昨天朋友生日約左朋友去圓老爺食晚餐,來過無數次這里吃飯,但百食不厭!我們叫左每次必食的幾個小菜:酸菜魚,炸猪手,最喜歡皮脆肉香的炸猪手配上酸姜,開胃又好味!小炒王也是下酒好菜,還有名醬自家制豆腐,一定要吃,好味衹此一家!欖菜瑤柱菜粒蛋白炒飯也炒得很好,沒有多余的油份,飯粒軟硬適中,太極鴛鴦骨也做得不錯,特別喜歡咕嚕骨的酸甜味道。還有那個炸蝦也是很好味,朋友最喜歡吃炸蝦球下面的飯焦,又香又脆!魚香茄子略嫌油多了點!但是一餐飯還是吃得心滿意足,捧着肚子走