九龍城區一向卧虎藏龍,好多地道食店,價錢又非常親民,今次要介紹呢間港式手作糖水鋪 - 地茂館!.($27)見相就知有幾吸引,芒果同芒果汁多到滿瀉🤤🤤芒果亦好甜一啲都唔酸~涼粉爽滑彈牙,無得彈👍🏻.($19)呢個價錢仲要有成8粒大大粒可以去邊度搵😱每粒都用黃糖煮過,大大粒口感非常軟糯同保持溫度,記得要趁熱食😋.($26)最後叫返碗傳統中式糖水合桃露~唔係間間糖水鋪都有同做得好! 呢度絕對係真材實料非常足料,夠稠身冇咩點溝水,亦都唔會太甜太膩👍🏻其他仲有好多傳統糖水都好吸引,重點係價錢好貼地好抵食,如果經過九龍城區不妨一試😀

[芒果🥭涼粉]($27)見相就知有幾吸引,芒果同芒果汁多到滿瀉🤤🤤芒果亦好甜一啲都唔酸~涼粉爽滑彈牙,無得彈👍🏻

[糖不甩]($19)呢個價錢仲要有成8粒大大粒可以去邊度搵😱每粒都用黃糖煮過,大大粒口感非常軟糯同保持溫度,記得要趁熱食😋

[合桃露]($26)最後叫返碗傳統中式糖水合桃露~唔係間間糖水鋪都有同做得好! 呢度絕對係真材實料非常足料,夠稠身冇咩點溝水,亦都唔會太甜太膩👍🏻
2020-12-22 749 浏览
和Honey常常在午飯後到地茂糖水,吃飯後甜品。今天,天寒地凍,有正值冬至,當然來到地茂,吃兩碗熱辣辣的糖水,再加芝麻湯圓。Honey一定叫他最喜歡的桑寄生蓮子茶(加雞蛋)。今天的桑寄生茶比較濃,夠甘香。今天的雞蛋也浸得夠透,蓮子也很鬆化。而我,當然也是叫我最喜歡的合桃露。地茂的合桃露不是坊間那些很「 漿糊狀黏黏的」的口感,這裏的是很綿很滑,滿口合桃香味的真材實料!正值冬至,另外加兩粒芝麻湯圓,甜甜圓圓,煙煙靭靭!連薑糖水都好好味!現在的甜品舖,動輒$30-40,如果玩一些花款,甚至$40-50一碗糖水。但地茂館的糖水價錢,多年增幅不大,還是$20's一碗,真是街坊價,但又食到真材實料的誠意傳統老字號!
和Honey常常在午飯後到地茂糖水,吃飯後甜品

Honey一定叫他最喜歡的桑寄生蓮子茶(加雞蛋)。
今天的桑寄生茶比較濃,夠甘香。
今天的雞蛋也浸得夠透,蓮子也很鬆化。

而我,當然也是叫我最喜歡的合桃露。

正值冬至,另外加兩粒芝麻湯圓,甜甜圓圓,煙煙靭靭!
連薑糖水都好好味!

2020-12-22
  • 合桃露
-由細食到大嘅糖水舖坐落九龍城🙆🏻‍♀️主打傳統甜品平時口痕都會叫外賣今次就拉咗朋友堂食🥰.1️⃣蛋白燉鮮奶 (8.6/10)每次都會食🤣就算幾飽都好熱食個奶味會更加突出甜度唔高🤍蛋白香重平時外賣就會叫凍嘅口感會比較似布丁🍮.2️⃣軟滑糖不甩 (8/10)呢個價錢有咁多粒超佛心每粒糰子都用黃糖煮過 味道唔會好清寡好似食粉咁偏大粒保留左煙韌度如果花生可以再多啲就更好.3️⃣補腎合桃露 (8.4/10)極度足料每一口都超濃稠超重果仁香🌰原汁原味無添加飯後怕太飽又想過吓口癮建議食有豆花嗰款😌
由細食到大嘅糖水
坐落九龍城🙆🏻‍♀️主打傳統甜品
平時口痕都會叫外賣
今次就拉咗朋友堂食🥰
1️⃣蛋白燉鮮奶 (8.6/10)
每次都會食🤣就算幾飽都好
熱食個奶味會更加突出
甜度唔高🤍蛋白香重
平時外賣就會叫凍嘅
口感會比較似布丁🍮
2️⃣軟滑糖不甩 (8/10)
呢個價錢有咁多粒超佛心
每粒糰子都用黃糖煮過
味道唔會好清寡好似食粉咁
偏大粒保留左煙韌度
如果花生可以再多啲就更好
3️⃣補腎合桃露 (8.4/10)
極度足料每一口都超濃稠
超重果仁香🌰原汁原味無添加
飯後怕太飽又想過吓口癮
建議食有豆花嗰款😌
2020-12-14 518 浏览
足料中式香港糖水店❤️生磨補賢合桃露 $26好足料嘅合桃露,非常香滑,食落去好有口感。但女仔食會覺得有啲濟,因為都幾大碗,同飽肚。同朋友share一齊食就啱曬😝楊枝金露 $30呢間另一樣岀名嘅係楊枝金露🥭好多料同西米,食落清甜。夏天食就啱曬☀️軟滑糖不甩 $19糖不甩咬落軟糯,有口感。而且暖暖地,非常新鮮。點啲糖同花生係一個幾唔錯嘅小食黎💫人均消費 $50#香港中式糖水 #中式糖水 #九龍城美食 #九龍城甜品 #hkfoodieclub
足料中式香港糖水店❤️

合桃糊
糖不甩
  • 楊枝甘露
2020-12-07 454 浏览
九龍城,大家應該會即時聯想到泰國菜、公和荳品...但位於福佬村道嘅地荗館都一定唔可以錯過,門面裝修沉實穩重,呢到出品亦係穩重地帶出令人回味嘅驚喜😋食咗乜:芒果涼粉 $27平時食嘅芒果涼粉=芒果粒+涼粉粒撈埋呢碗除左兩種粒粒之外,仲有大量芒果漿😋足料之選✨啖啖香甜芒果芒果班戟 $33由於個日食完涼粉已經好飽,所以買左份芒果班戟返屋企做宵夜😋無錯,面對美食氣球犯左foodie大忌🙈我食曬無影相呀😂但佢真心對得住呢個價錢,一盒3大件🥭芒果依然好香甜,餅皮都好香芒果味🤤同平時嘅餅皮喺唔同架,個cream唔會膩☺️

😋食咗乜:
芒果涼粉 $27
平時食嘅芒果涼粉=芒果粒+涼粉粒撈埋
芒果涼粉

芒果班戟 $33
芒果涼粉
  • 芒果班戟
2020-12-07 309 浏览
黎到九龍城除左泰菜出名,呢到嘅甜品都到得了,有好多間而且間間都好好味。今日下午黎到九龍城就緊係想食下呢到嘅糖水。🔷熱芝麻糊食芝麻糊就緊係食熱嫁拉,一直都想搵啲又濃又香嘅芝麻糊黎食,知道地茂館嘅芝麻糊都好出名,專程黎一試。食過的確係幾香而且仲好濃芝麻味,一啲都唔稀,不過甜度再淡少少可能會係自己嘅口味。.🔷糖不甩(8粒)糖不甩配左花生粉,仲有少少椰糖,夠哂煙韌。8粒份量岩岩好,用黎同人share食唔會太多又唔會唔夠食。

🔷熱芝麻糊
🔷糖不甩(8粒)
外卖自取
2020-11-29 302 浏览
叫左生磨芝麻糊同生磨合核露.因為大肚要清胎毒,特登黎到叫個芝麻糊食.芝麻糊比較少甜,好香,份量岩哂我一個人食。而個合核露比較甜,同油份較重,食幾啖就好飽肚.整體都乾淨企理,唔會好似出面老店咁舊
叫左生磨芝麻糊同生磨合核露.
因為大肚要清胎毒,特登黎到叫個芝麻糊食.

芝麻糊比較少甜,好香,份量岩哂我一個人食。
而個合核露比較甜,同油份較重,食幾啖就好飽肚.
整體都乾淨企理,唔會好似出面老店咁舊

2020-11-13 434 浏览
每次係九龍城食完飯,一定會去地茂館食糖水😋九龍城有多間出名嘅甜品店,例如:合成糖水、小方糖等等~但我最中意都係地茂館,仲要必食以下兩款甜品🤩◭ 芒果西米露 $26通常芒果西米露係以椰汁底為主,但呢款唔係,糖水底好似楊枝甘露,但再加咗芒果汁😋感覺似凍芒果汁加西米露,但又唔會太甜👍🏻仲要每粒西米好爽脆,唔係好「淋」個種,好有咬口👍🏻👍🏻👍🏻◭ 軟滑糖不甩 $19想食糖不甩嘅地方真係買少見少地茂館糖不甩亦非常出色,熱辣辣又煙韌,旁邊有花生碎,自行選擇點多少🤩地茂館主要以傳統糖水為主,仲有好多款都好好味👍🏻👍🏻絕對值得支持嘅糖水店
每次係九龍城食完飯,一定會去地茂館食糖水😋

◭ 芒果西米露 $26
仲要每粒西米好爽脆,唔係好「淋」個種,好有咬口👍🏻👍🏻👍🏻

◭ 軟滑糖不甩 $19
想食糖不甩嘅地方真係買少見少

• 糖不甩
  • 芒果西米露
九龍城系岀名泰國野,但系食完主菜,甜品又應該點算,系番泰菜舖裏面食定系岀去搵下場。想搵d新意思,就可以去市區既地茂館甜品,試試佢地既傳統甜品。入到店舖裏面,裏面以傳統甜品舖尼做做設計,有一種回到過去既感覺。雖然懷舊,但系感覺乾淨舒服。相信食野都食得安心d!食物方便,小編就叫左補腎核桃糊。而朋友就叫左芒果西米露同蛋白燉鮮奶,仲有夾份叫左個芒果班戟同擂沙湯圓。佢地都充滿古式古香既味道,都可以系舊式糖水舖搵到。關於碗合桃露點解會叫佢其實唔關個腎問題,只系小編好無叫先到想食,回憶一下合桃露既味道。佢既質地一d都唔水,每一啖都有濃濃既合桃味,真系對身體又有好處又好食。而檑沙湯圓同芒果班戟就比較失色,芒果班戟裏面既忌廉比較多,芒果果肉就比較少,如果有多d芒果,小編一定更加開心。而擂沙湯圓就中規中矩,皮都算薄。因為多人排隊,食完都系快d走,廢事比人趕!

補腎核桃糊

擂沙湯圓
芒果班戟

因為多人排隊,食完都系快d走,廢事比人趕!

2020-10-10
補腎核桃糊
2020-10-09 483 浏览
係九龍城行到熱辣辣,好想食啲凍野,跟住就求其入左間糖水舖hea下。入到去上openrice做下research先知,原來呢間甜品舖都唔惹少,係區內馳名嘅糖水舖。我嗌左一個好多人都推介嘅「楊枝甘露」🥭楊枝甘露好足料!西米粒粒飽滿,唔會煮到過淋,保留到口感。新鮮芒果肉唔會得幾粒,食到最後都仲有,而且好當造好甜,啖啖肉。加上酸酸甜甜嘅西柚肉,超級開胃,消暑一流!而家周街都有西式新派糖水舖,反而傳統中式糖水嘅舖頭就買少見少,以後會多啲黎支持佢哋!
係九龍城行到熱辣辣,好想食啲凍野,
跟住就求其入左間糖水舖hea下。

入到去上openrice做下research先知,
原來呢間甜品舖都唔惹少,
係區內馳名嘅糖水舖。

我嗌左一個好多人都推介嘅「楊枝甘露」🥭
楊枝甘露

楊枝甘露好足料!

西米粒粒飽滿,唔會煮到過淋,保留到口感。

新鮮芒果肉唔會得幾粒,食到最後都仲有,
而且好當造好甜,啖啖肉。

加上酸酸甜甜嘅西柚肉,
超級開胃,消暑一流!

而家周街都有西式新派糖水舖,
反而傳統中式糖水嘅舖頭就買少見少,
以後會多啲黎支持佢哋!
楊枝甘露
2020-09-27 342 浏览
幫襯了多年 , 十分喜愛九龍城這傳統中式的甜品店,尤其是紅豆沙和芝麻糊。諗住今日同家人慶祝中秋節 做節食飯 買幾碗糖水回家同家人分享, 以前用開發泡膠碗,現在轉了比較環保的紙碗。番到家一打開 糖水從前是滿滿的 現在縮水了嗎?見到碗紅豆沙好水 就用spoon搞一搞 以為沉晒底。點知原來真係好水 相比之前 真係少左好多紅豆,非常失望。
番到家一打開 糖水從前是滿滿的 現在縮水了嗎?
見到碗紅豆沙好水 就用spoon搞一搞 以為沉晒底。
點知原來真係好水 相比之前 真係少左好多紅豆,
非常失望。
紅豆沙
2020-09-27
5 分钟 (外卖自取)
2020-09-03 411 浏览
每幾個月就幫襯他們吃飯傳統糖水,限聚令於是今晚買外賣,回家打開蓋一看,不妙,沒有陳皮香味,紅豆沙成水狀,蓮子碎濕濕!疫境逆境不應該更要自強嗎?怎麼自暴自棄,趕走客人呢!
紅豆沙
2020-07-22 582 浏览
太陽好曬🌞🌞,曬到唔想食Lunch,見到糖水鋪,就不如trytry糖水做Lunch🕛🕛入面係好General old school style嘅糖水鋪裝修,紙皮石加白色細階磚🏁🏁,好有港式🇭🇰🇭🇰懷舊味道天口興,冰冰涼涼☃️☃️嘅就最啱<招牌楊枝甘露>滿滿一碗好足料,甜甜酸酸嘅感覺好開胃😍😍<芒果係米露>雖然無招牌同西柚,不過新鮮芒果🥭🥭同西米都好夾,好味<涼粉綠豆沙>一份傳統嘅mix,綠豆沙好足料,好蓉嘅綠豆加香料,啖啖都係綠豆沙,加埋涼粉就更加插唔到支匙羹落去😂😂疫情地下糖水鋪都無宵夜做,唯有lunch來支持下PS 有埋海報教人整招牌楊枝甘露咖

天口興,冰冰涼涼☃️☃️嘅就最啱

<招牌楊枝甘露>
滿滿一碗好足料,甜甜酸酸嘅感覺好開胃😍😍
<芒果係米露>
雖然無招牌同西柚,不過新鮮芒果🥭🥭同西米都好夾,好味
涼粉綠豆沙

<涼粉綠豆沙>

疫情地下糖水鋪都無宵夜做,唯有lunch來支持下

PS 有埋海報教人整招牌楊枝甘露咖

2020-07-22
涼粉綠豆沙
  • 芒果西米露
2020-07-09 498 浏览
食完面,覺得意猶未盡,同事說帶我吃好吃的核桃糊,所以長驅直進往九龍城。來到了這家地茂館,直接點了兩碗核桃糊,侍應姐姐推介這裏的紅豆馬豆糕,所以也來了一客!因為很久沒有吃過一碗好的中式糖水,所以原本也不抱期望。可是當吃一啖這熱辣辣的合桃露,很驚喜!一來是真係好熱,最喜歡的温度,二來是很濃稠,質地也很幼滑,而且滿滿的核桃香!完全大愛!至於紅豆馬豆糕,味道都不錯,也不會過甜,也要淡淡的椰奶香,而且大大嚿好抵食!這家甜品店第一次來,就留下了好印象,這個核桃露,將會是我不斷推介給朋友的新品!

宵夜
2020-06-30 374 浏览
今日食完泰菜喺九龍城附近當然要去再食個甜品滿足下啦見到中式糖水都好似OK喎就走咗入去試喇我哋分別叫咗一個蛋白燉鮮奶同埋榴槤班㦸老字號即係老字號兩個都好好食😄燉奶係好香滑嘅 好重奶味啱晒我鍾意飲奶嘅人 ❤️榴槤班戟都好香 雖然佢$43 但係佢有三件相比起其他舖頭可能只有兩件 咁計落又好似幾抵食咁同埋佢聲稱自己係用金枕頭 我唔識食咩叫金枕頭嘅味道 但係係好香榴槤味嘅 塊班㦸皮又唔會過厚我覺得啱啱好 真係值得一讚👍🏼
今日食完泰菜喺九龍城附近當然要去再食個甜品滿足下啦
見到中式糖水都好似OK喎就走咗入去試喇