2020-06-25 333 浏览
食品:凍豆花腐竹薏米價錢:$24評分:7/10.食品:軟滑糖不甩價錢:$19評分:8/10.嚟到九龍城食好西,咁啱見到一間有懷古氣息嘅糖水舖,又熱又餓嘅我一於去試吓!環境係幾懷舊嘅,但不殘舊!都幾新同幾乾淨,又夠光。.嗌咗兩個甜品,一凍一熱。講咗凍豆花腐竹薏米先啦~凍冰冰確實不錯,腐竹碎曬喺入面,本來期望會食到一片片,反而似係融曬喺入面。.第二個熱嘅甜品係軟滑糖不甩,唔差嘅,都幾推薦!不過如果有更多花生會更好!記得頭幾粒唔好點得太多花生,如果唔係最尾嘅會冇花生!.幾中意個環境,甜品選擇又多!有機會會再嚟的!
食品:凍豆花腐竹薏米
價錢:$24
評分:7/10
食品:軟滑糖不甩
價錢:$19
評分:8/10
幾中意個環境,甜品選擇又多!有機會會再嚟的!
凍豆花腐竹薏米+軟滑糖不甩
凍豆花腐竹薏米+軟滑糖不甩
2020-06-16 397 浏览
九龍城一向以美食聞名,無論係泰菜、海鮮以至甜品。同朋友食完泰國野唸住去食甜品啦,於是係網上面搜尋一下楊枝金露同九龍城,很多人推介這間甜品店,於是便滿懷希望黎食甜品。也由於網上,別人是很推這裡的楊枝金露,所以一座低就每人叫左碗楊枝金露黎食啦~點知一食落口,失望萬分😩成碗野都好稀,又冇咩味,見明明人地食評幅圖好多生果係面,但係我地個碗西米稀之餘仲要冇生果可言。明明叫楊枝金露,但最基本既柚子一碗都唔知得個幾粒係度,連一小kai既量都冇,亦都冇奶味,連中規中距,平平無奇都稱唔上,令人失望萬分😞
楊枝金露

點知一食落口,失望萬分😩
2020-06-09 275 浏览
My friend bought me to this traditional Chinese dessert shop, and it seems Tei Mou Koon Dessert is one of the oldest Chinese dessert shop in Kowloon City.我朋友帶我黎到一間傳統既中式糖子台, 原來地茂館甜品就是隱藏在九龍城內的一個糖水老字號之一.Red Bean Grass Jelly | 紅豆涼粉  22HKDThe red bean soup was nice! They added dried tangerine peel for the red bean soup as well, together with the grass jelly it becomes a perfect delicious cold dessert for summer~紅豆沙係有起沙既! 而且有陳皮一齊煮可以好好食. 加上涼粉就透心涼~Black Sesame Filling Dumplings coated with Roasted Peanu

Red Bean Grass Jelly | 紅豆涼粉

Black Sesame Filling Dumplings coated with Roasted Peanuts and Sesame Seeds | 擂沙湯圓  23HKD
Black sesame dumplings are chewy! One thing to complain about is dumplings were served wet and the it made the peanuts and sesame seeds wet as well, so they were clustered and not like powder form at the end.

黑芝麻湯圓好煙韌! 唯一想講既係, 湯圓上既時候連埋啲水, 結果搞到花生糖碎到最尾都濕埋, 變左一堆野痴埋左, 就痴唔到上湯圓到.

Menu | 餐牌

2020-05-19
2020-06-09 211 浏览
地茂館確實係一間好多年嘅甜品店,但我又唔覺得咁樣代表佢每樣出品一定好... 例如呢晚我食咗碗芝麻糊加豆腐花,豆腐花係幾好味,豆味夠濃,但個芝麻糊就真係唔得...溝得太多米漿,傑到好似食粥咁,而且味道好淡芝蔴香,咁你大概知佢用咗好多芝蔴和米漿份量去煮一大煲芝蔴糊吧...
芝麻糊溝豆腐花
2020-06-07
宵夜
2020-05-30 177 浏览
夏日炎炎,梗係想食碗糖水,消吓暑!嚟到九龍城一定要去朝聖下依間老字號。芒果西米露芒果汁底好食,西米又粒粒分明,夠煙韌又好咬,入面有好多芒果肉又唔酸,足料😋清涼綠豆沙綠豆沙煲到起晒沙,甜度適中,散發出微微臭草清香,最岩熱氣人士食,清涼解毒又止渴。
芒果西米露

清涼綠豆沙

2020-05-25 295 浏览
桂花薑湯芝麻湯圓 | $25薑湯可以再辣一點但好喜歡超香桂花真係花香撲鼻寧波芝麻湯圓係穩陣之選豆花腐竹薏米 | $24健康養生之選 豆花好多都ok滑腐竹薏米都頗足料 味道清淡唔會太甜合桃露 | $25香滑厚身 杰度剛好合桃味可以再香濃一點會更好 但總算合格水準👌🏻
桂花薑湯芝麻湯圓 | $25

合桃露 | $25
香滑厚身 杰度剛好
合桃味可以再香濃一點會更好 但總算合格水準👌🏻
2020-05-20
$25 (宵夜)
豆花腐竹薏米
2020-04-11 338 浏览
九龍城必食 傳統糖水杰撻撻合桃糊 飽肚感可以同一碗飯媲美食得哂 除左因為唔好嘥之外係真係好好味 未放入口已經聞到濃郁合桃味 食落口分辨到唔係人工做出來個種味道而且唔太甜建議留肚來食 晚飯食太飽 再食呢個就會好濟桑寄生茶加蓮子 桑寄生茶味道濃 甜味適中蓮子去左芯 夠火喉食落好林又唔苦清清地 係男女養生既妙品 妙品
九龍城必食 傳統糖水

食落好林又唔苦
清清地
係男女養生既妙品 妙品

合桃糊 桑寄生蓮子茶

$50 (宵夜)
合桃糊 桑寄生蓮子茶
  • 合桃糊
2020-04-04 268 浏览
聽過地痞館糖水好耐, 亦都知道佢地歷史悠久,但從來都冇幫襯過。今日同朋友行過, 疫情其間都到十點半仲開緊鋪, 見佢鋪入面唔多人, 枱亦隔到有一定嘅距離, 說入去幫襯下。 叫咗個芒果西米露同芒果Pancake, 朋友就食咗西米露加涼粉加椰汁。 芒果西米露不過不失較普通, 下次再食要request 加多椰汁或花奶, 呢個糖水比一般糖水鋪冇咁甜, 西米冇overcook 或煮唔夠耐。 芒果班戟就唔錯, 大大舊, 而芒果個份量亦都唔食, 忌廉亦都香滑, 但唔夠奶味。 整體感覺不過不失, 甜水唔會過甜加分! 👍🏿

整體感覺不過不失, 甜水唔會過甜加分! 👍🏿
2020-03-22 296 浏览
已經好一段時間沒有去地茂館,今日偶然經過,被門外那幅精緻跳脫的手繪圖案座地廣告板吸引,內容主要是描述 "桑寄生蛋茶" 的製作程序及適逄春分時節食用的好處,結果我的魂魄便被勾了。原本一心想食"桑寄生蛋茶" ,之不過入座後又見牆上一張設計精美的告示 :  "花旗蔘燉雪梨" ~ 補氣降火,生津潤燥,最後我又改變主意了。花旗蔘燉雪梨 $36小燉盅送上檯時,店員會將鋪在盅蓋頂用來密封蓋口以防水份流失的白沙紙及燉盅蓋即時拿走,燉盅內熱騰騰的蒸氣瞬間冒出,花旗蔘的香氣直撲上來,真的蔘味十足。糖水望落很清徹,雪梨約有完整半個份量,除了原片花旗蔘,入面還有北杏,材料的份量不少。糖水入口清甜,帶有雪梨的天然果甜味、花旗蔘的回甘,令味道多了一份層次,甘甘甜甜,我個人相當喜歡。品嚐糖水的同時亦可以吃到經已燉得香軟清甜的雪梨以及中醫所講可以止咳平喘的北杏,真的大滿足。中式糖水,往往蘊含食療作用,在這段抗疫時期,還令苦悶的生活中帶出一點甜。

花旗蔘燉雪梨 $36

2020-03-21
2020-02-20 422 浏览
冬天鍾意食碗傳統糖水暖下身心,每次經開九龍城都幫襯地茂館,無懼疫情照去,最推薦各種有蓮子的糖水,他們的蓮子煲得鬆化又不至於太軟身,啖啖都是滿足感:1. 生磨杏仁蓮子百合杏汁香濃,生磨才做到這個效果,配合蓮子百合,潤肺養生。2. 桑寄生蓮子茶($24)加蛋(+$5)藥材桑寄生是女性恩物,有助清除瘀血舒緩痛楚,不過通常懶得買回家自己煲;加蛋更補充隨血流失的蛋白質。這間煲得不會太甜,好喝。傳統店舖買少見少,傳承糖水技術很重要。若有機會經過南豐紗廠舊址,會試試第二代「茂一茂」。
冬天鍾意食碗傳統糖水暖下身心,
每次經開九龍城都幫襯地茂館,無懼疫情照去,
最推薦各種有蓮子的糖水
他們的蓮子煲得鬆化又不至於太軟身,啖啖都是滿足感:

1. 生磨杏仁蓮子百合
杏汁香濃,生磨才做到這個效果,
配合蓮子百合,潤肺養生。
生磨杏仁蓮子百合

2. 桑寄生蓮子茶($24)加蛋(+$5)
加蛋更補充隨血流失的蛋白質。
這間煲得不會太甜,好喝。
桑寄生蓮子蛋茶

傳統店舖買少見少,傳承糖水技術很重要。
若有機會經過南豐紗廠舊址,會試試第二代「茂一茂」。
生磨杏仁蓮子百合
桑寄生蓮子蛋茶
  • 杏仁蓮子百合
「地茂館」係九龍城嘅老字號糖水舖,當中的芝麻、合桃都係自己磨,堪稱係必食之選!不過適逢元宵佳節梗係要同男朋友仔食返碗湯丸啦!☺「地茂館」係用自家製嘅寧波湯圓,正寧波芝麻湯圓($23)湯圓外皮都算煙韌,咬一口芝麻餡便緩緩流出,芝麻餡都算幾香,不過薑湯嘅薑味唔係好突出。
「地茂館」係九龍城嘅老字號糖水舖,
當中的芝麻、合桃都係自己磨,堪稱係必食之選!

不過適逢元宵佳節梗係要同男朋友仔食返碗湯丸啦!☺
「地茂館」係用自家製嘅寧波湯圓,
正寧波芝麻湯圓($23)
湯圓外皮都算煙韌,
咬一口芝麻餡便緩緩流出,
芝麻餡都算幾香,
不過薑湯嘅薑味唔係好突出。
2020-02-09 254 浏览
記得上次同朋友試過呢間糖水店,今日喺九龍城晚飯後其實好飽,但都外賣返屋企同家人分享一下甜品啦!🥣香滑芝麻糊:芝麻糊稀杰適中,幾滑溜。打開碗蓋,有芝麻淡淡香味,不過入口卻不算太重芝麻香,有點點失望!🥣補腎合桃糊:合桃糊算是這間店的受歡迎甜品之一,老媽覺得合桃糊香一般,味道還差一點點🤏🏻。🥛🥚蛋白燉鮮奶:最合小孩之選,外賣也能保存燉鮮奶的完整賣相,全靠燉鮮奶的面頭外皮。燉鮮奶非常香滑,而且能吃到牛奶香,不太過甜。小孩可以將全碗食清光!不錯!

2020-02-08 141 浏览
周末去九龙城公园走走,正好元宵節,就來這裡買湯圓,湯圓味道ok,沒有特別好吃,但是也不差,要了一碗核桃胡,味道還不錯,很厚實,有很濃的核桃的味道,但是平時不會專門來買,畢竟這邊交通還是沒有太方便,週末更是會堵車
2020-02-02 226 浏览
我就好少食中式糖水既,但另一半好鐘意食腐竹薏米白果。去九龍城搵好似呢間幾人氣,我就陪食叫左碗豆花芝麻糊$25,寫住話芝麻糊係手磨,不過我就唔多覺有咩分別,我比較喜歡食到帶沙粒既芝麻糊,因為感覺同即沖粉冇咩分別,又唔覺芝麻香🤷🏻‍♀️豆腐花又唔係滑又無味。。Sorry我真係唔識欣賞我都係食返西式甜品岩d😅#九龍城 #糖水 #芝麻糊 #豆腐花 #豆花芝麻糊 #中式糖水 #甜品 #dessertporn #hkfoodblogger #hkfoodies #hkdesserts #desserttable #kowlooncity #地茂館甜品
Sorry我真係唔識欣賞
我都係食返西式甜品岩d😅
豆花芝麻糊
2020-01-30 167 浏览
九龍城出名係宵夜食甜品既天堂,但因為款式愈來愈新穎,價格都愈貴。今次來到九龍城的地茂館甜品,依間甜品店由九十年代已經坐立左係九龍城,係老字號既港式甜品,一般地道既甜品都有。而我最喜歡的必定是蛋白燉鮮奶,凍和熱我都食過,但熱的燉奶,牛奶味會比較燶郁感覺較滑,有入口即融的感覺。相反,凍的燉奶,較甜美像啫喱般夏天時會較適合吃。而今次男朋友選了凍的冰花燉鮮蛋,對比起燉奶,這個的蛋味更出,不一樣的感覺。都得好吃,都是入口即融的。

2020-01-29
$30 (宵夜)