2019-05-31 522 浏览
幫家姐拎野點知間鋪未開就去左對面呢間野度食。食親車仔麵例牌都係蘿白豬紅幼麵🤣,不過呢度要三餸所以叫多左樣芝士腸🙊 豬紅蘿白真係必食🙈豬紅好入味蘿白都好甜🤤 湯底係牛腩湯唔知點解有啲辣🧐好似係加左薑 都幾好味 三餸好足料但唔包野飲,凍飲要加6蚊熱飲4蚊🙆🏻但間舖個冷氣大左少少,等緊個陣起哂雞皮😖。但食食下個面就暖翻啦!可能係舊薑既效果😂呢間都幾多人幫親,不停有客入黎,可能撞正左學生放lunch🙊。 所以多人個陣就要搭枱。最後43蚊埋單,抵食既!!個豬紅真係好好食🤤🥰😍
幫家姐拎野點知間鋪未開就去左對面呢間野度食。

最後43蚊埋單,抵食既!!個豬紅真係好好食🤤🥰😍

2019-05-31
  • 豬紅蘿白
2019-05-04 336 浏览
以前以為新蒲崗最多平野食,其實現實不再了。商場最低消費都70,80蚊,茶記都加到4,50蚊,要食平野一係考慮車仔麵。依間車仔麵唔可以話好平,但野食味道唔錯,我推介既係佢既蝦條同酸齋。下午茶都有優惠,凍飲加2蚊,繁忙時間加6蚊。
中學時期最喜歡跟朋友一起到學校附近的車仔麵檔食lunch,一來價格比較平,又有多種類型的配搭,加上有學生可贈送豆漿,可謂抵食之選而我咁多年點車仔麵的選擇十年如一日,一定會是:幼麵、蘿蔔、豆腐卜,另外再加多一款,通常會揀:陳皮魚蛋(細粒的那款)/豬紅/魷魚/雞翼還有少少辣汁這家地道館是之前有日 OT後跟同事來食過,今次咁啱自己一人食lunch,心血來潮又想食看看車仔餸有咩揀先,當然一定有我的最愛:幼麵、蘿蔔、豆腐卜!!規定要三餸,在陳皮魚蛋同雞翼之間猶豫了一會,結果 雞翼勝出!另外,一定備註要辣汁各配料擺放整齊,沒有了以往中學時期 阿姐的那種"隨性",而且還多了一兩棵唐生菜辣汁看得出是有心思的製作,當中的香料已可見一斑蘿蔔偏多筋,不過也不是餐廳的問題,只是現在是夏天,不是白蘿蔔最好吃的時候餐廳也是預先用湯頭煮過白蘿蔔,所以入口不會澀,微帶清甜值得推介 這裏的滷水雞翼,十分入味,肉質嫩滑,+$1 都值得!!因為太好味,很快脆便食晒D雞翼,忘記為佢地拍照留念
中學時期最喜歡跟朋友一起到學校附近的車仔麵檔食lunch,
一來價格比較平,又有多種類型的配搭,
加上有學生可贈送豆漿,可謂抵食之選
而我咁多年點車仔麵的選擇十年如一日,
一定會是:幼麵、蘿蔔、豆腐卜,
還有少少辣汁

這家地道館是之前有日 OT後跟同事來食過,
今次咁啱自己一人食lunch,心血來潮又想食
看看車仔餸有咩揀先,
當然一定有我的最愛:幼麵、蘿蔔、豆腐卜!!
規定要三餸,在陳皮魚蛋同雞翼之間猶豫了一會,
結果 雞翼勝出!
另外,一定備註要辣汁

各配料擺放整齊,沒有了以往中學時期 阿姐的那種"隨性",
而且還多了一兩棵唐生菜
辣汁看得出是有心思的製作,當中的香料已可見一斑

蘿蔔偏多筋,不過也不是餐廳的問題,
只是現在是夏天,不是白蘿蔔最好吃的時候
餐廳也是預先用湯頭煮過白蘿蔔,所以入口不會澀,微帶清甜
值得推介 這裏的滷水雞翼,
十分入味,肉質嫩滑,+$1 都值得!!
因為太好味,很快脆便食晒D雞翼,
忘記為佢地拍照留念
  • 滷水雞翼
2018-06-08 518 浏览
話說星期日好肚餓, 就落咗樓下食嘢~ 就嚟咗呢一間比較地道嘅車仔麵~ 裏面好似普通茶餐廳咁 ,唔係淨係可以叫車仔麵, 仲可以食沙嗲牛麵奄列果一啲常餐~咁我同男朋友就嗌咗個沙爹牛肉麵,同埋多士 ,仲叫杯左奶茶~本身都冇咩期望,諗住普普通通,點知食落又幾好味個沙爹牛肉麵好香同埋多士係超多醬~仲有個奶茶係我最鍾意甜甜地嗰一種奶茶同埋價錢都好抵,埋單一百蚊都唔使一百蚊有機會應該會再嚟食 下次可以試下個三餸麵 ,都係三十幾蚊 另外鋪頭都算乾淨同埋光猛,都幾好坐

個沙爹牛肉麵好香

同埋多士係超多醬~仲有個奶茶係我最鍾意甜甜地嗰一種奶茶
同埋價錢都好抵,埋單一百蚊都唔使一百蚊

有機會應該會再嚟食
下次可以試下個三餸麵 ,都係三十幾蚊
另外鋪頭都算乾淨同埋光猛,都幾好坐
2018-03-12 475 浏览
新蒲崗附近開嘅新車仔面檔,咁就不如要試一試,今次就叫左鳳爪,冬菇,生菜,咖喱魚蛋幼面。因為新開張都多人幫襯,不過排隊都唔使5分鐘就入得。餐廳內環境不過不失,普通茶餐廳嘅樣子。食物方面,送菜都算多選擇,車仔麵可以另外加腩汁或咖喱汁。咖喱魚蛋就有啲遜色,唔係太入味,魚蛋還魚蛋,咖喱還咖喱嘅感覺。即使加左咖喱汁都唔係好辣,可以接受,連埋生菜掛汁食更佳!反而鳳爪同冬菇就好淋同相當入味。不過呢餐加埋嘢飲都要成40幾蚊,係呢區車仔麵檔黎講都有幾貴下。
4送車仔麵

2018-01-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
2017-12-30 474 浏览
咦!新蒲崗又開咗於是入去食,不過一個字差😂🤤我係叫外賣嘅落咗order後至少等咗十分鐘都未得😱我未試過等車仔麵外賣等咗甘奈😅36蚊👉3個餸❌無嘢飲,响呢區黎講有d貴,貴唔緊要,最緊要好食,不過🤔🤔我叫咗3個餸:豬腸,牛腩,雞翅+粗麵豬腸👉 完全淋哂,❌肉嘅筋道牛腩👉硬到不得了,而且佢揀嘅部份唔係淋滑嘅部份雞翅👉完全唔入味,雞翼只有色,不過都咬得到 粗麵👉淋同鞋整體來講有待改善😣
咦!新蒲崗又開咗於是入去食,不過一個字差😂🤤

我叫咗3個餸:豬腸,牛腩,雞翅+粗麵

豬腸👉 完全淋哂,❌肉嘅筋道
牛腩👉硬到不得了,而且佢揀嘅部份唔係淋滑嘅部份
雞翅👉完全唔入味,雞翼只有色,不過都咬得到
粗麵👉淋同鞋

整體來講有待改善😣