招聘中
更多好工 (12)
2023-04-11 447 浏览
好耐未去過生煎包專門店今次路過就決定去 #堅信號上海生煎皇 #堅信號估唔到佢除咗生煎包之外,佢其他嘢都幾好食我叫咗個秘製豬扒湯麵套餐($80),包一個小菜和飲品豬扒味道就像叉燒,超好食又Juice而小菜我選擇了青瓜,也不錯,而飲品是凍綠茶(+$2)而佢嘅生煎包 (+$12)就偏小,作為小食就啱啱好而且好多汁,一咬就爆曬汁感覺還是不錯的
好耐未去過生煎包專門店
今次路過就決定去 #堅信號上海生煎皇 #堅信號
估唔到佢除咗生煎包之外,佢其他嘢都幾好食
我叫咗個秘製豬扒湯麵套餐($80),包一個小菜和飲品
豬扒味道就像叉燒,超好食又Juice
而小菜我選擇了青瓜,也不錯,而飲品是凍綠茶(+$2)
而佢嘅生煎包 (+$12)就偏小,作為小食就啱啱好
而且好多汁,一咬就爆曬汁
感覺還是不錯的
2023-03-10 563 浏览
究竟係 "冇料扮四條" !? 還是撞啱廚師放假 ? 又或是我入光顧嘅時間不正確?點了三樣菜式 , 三樣都不好吃 , 這算是怎樣 ....堅信號生煎包 : 希望越大失望越大 , 熱度不夠,生煎包太乾 , 咬下去沒有爆汁,味道上正正常常,但未達預期,作為一道招牌貨真係有點大失所望 ~胡麻醬五彩冷麵 : 我雖然點冷麵 , 但不代表著冷麵要有雪藏氣,味道上飛起其他上海店略遜一籌,失望 ~外婆紅燒肉 : 紅燒肉完全不夠腍,亦未算是入味,肉質超硬,非常失望 ~本篇完 ~

點了三樣菜式 , 三樣都不好吃 , 這算是怎樣 ....

本篇完 ~
2023-03-08 501 浏览
於深水埗揾食,路經堅信號上海生煎皇,喜爱生煎包的我,入了這閰從末吃過的食店,內裡尚算整潔。但卻要電話點餐,極討厭電話點餐,幸店員說能以纸點餐,一人吃得不多只點吃了生煎包和雞絲冷麵。生煎包確實夠熱,小心燙口,包底確脆,除去本人喜好口味,餡料沒有肉味,當然也不鮮味,只可吃到皮脆,卻吃不到生煎包包皮的綿密和空氣感,相對整個包皮是硬,對我這些老派來說這不是包。雞絲冷麵麻醬太稀也不香,像超市般的日式麻醬雞絲變雞粒,伴菜青瓜等太濕導致整個麵水份多,整份麵的味道失去了上海式冷麵味道。香港飲食業淪落只因媒體過份渲染一些只學了些調理皮毛就開檔做生意,只要給錢做宣傳,以打手寫食評就可成皇成神,從不理會品質可言,只要在最短時間在綱上曝光,在最快的時閰開最多分店,卻無視食物出品質數,將厨藝工序時間食材簡化,全部只是有其形冇其味没靈魂的食店,全是飲食業店的致命點。相對這裡食物出來說,這一餐绝對物非所值。

和雞絲冷麵。

雞絲冷麵麻醬太稀也不香,

2023-02-21 291 浏览
黎到深水埗,試下上海菜....堅信號生煎包一望就知係皇牌,上菜時聞到陣陣芝麻嘅香氣,咬咗一小啖,就有勁多濃濃嘅湯汁流出黎,熱辣辣,煎包勁脆,皮又唔會太厚👍🏼👍🏼本身都鍾意食小籠包,呢個質感值得一試,果然係店舖嘅招牌菜上海粗炒炒麵好多配料,椰菜花、冬菇,食落好有油香雞絲粉皮呢個涼拌好開胃,粉皮唔會太扁身,每一條都好分別So far so good
黎到深水埗,試下上海菜....

堅信號生煎包

上海粗炒
炒麵好多配料,椰菜花、冬菇,食落好有油香

雞絲粉皮
呢個涼拌好開胃,粉皮唔會太扁身,每一條都好分別

So far so good
膳食到達後發現份量嚴重不足,且食物品質可用淡而無味來形容。小籠包沒有給予任何調味料外,外型只可用粉碎來形容。當時本人立即致電,當時有一經理接聽電話,對話過程中經理根本無心聆聽,只不斷重覆:「我幫你唔到!我地已經好忙!你鐘意就投訴啦!」本人對此感到十分無奈,亦希望各食客慎重選擇餐廳。
膳食到達後發現份量嚴重不足,且食物品質可用淡而無味來形容。
小籠包沒有給予任何調味料外,外型只可用粉碎來形容。
本人對此感到十分無奈,亦希望各食客慎重選擇餐廳。
题外话/补充资料: 我食得唔開心!
2023-01-24
20 分钟 (外卖送餐)
2023-01-12 265 浏览
食物預咗普通,最慘係全程聽到廚房入面一位女子不停大聲叫囂、訓話員工。前台同事已經好好,保持禮貌克制,唔會即時同佢鬥大聲對答,入到後台先回應佢。請呢啲人係咪想趕客?!
請呢啲人係咪想趕客?!
2023-01-06 214 浏览
平時食開祥興記呢間望落好似差唔多做法最近仲出咗款「爆章生煎包🐙」即係章魚小丸子咁嘅 估唔到都幾得意 相比起$12/2件就貴成倍😅再另外講暗號「堅信號12歲生日快樂」,即可以$12叫2個堅信號生煎包,我講左12週年快樂😂姐姐好認真話錯左一個字要再嚟過😂😂不過個生煎包同祥興記真係差幾皮…個底硬好多,個餡亦都冇祥興記多汁,肉都冇咁鮮甜同少咗款式,反而爆章比較好食另外再叫一碗酸辣湯就算,非常多料不過就非常稠,好彩佢冇豬紅,大部分我都食到,味道都係冇層次又唔辣,老公叫咗秘製醬汁豬扒點知係甜嘅好似叉燒咁,配擔擔麵食完全唔夾🙈忠告下次想食生煎包只會食祥興記 👍🏻米芝蓮推介
平時食開祥興記
呢間望落好似差唔多做法
爆章生煎包

堅信號生煎包

酸辣湯

忠告下次想食生煎包只會食祥興記 👍🏻米芝蓮推介
2022-10-23 325 浏览
土生土长上海人认证,这不是正宗上海小吃。和家人吃了生煎、小笼、冷面、黄鱼面,没有一个是正宗的。。。上海的冷面是用花生酱不是麻酱,蟹粉小笼包的腥味很重,黄鱼面用的不是黄鱼吧,生煎感觉是煎过的肉包子。生煎的皮做法不是上海的,肉馅不是,底也太薄没有煎出来的焦香味。所以这个不是正宗的上海生煎包。如果想尝试上海口味的,请找祥兴记。如果无所谓,那就看自己喜不喜欢了。反正我带着我的上海胃和号称“上海生煎皇”的期待去,很失望。btw,价格还不便宜。
2022-09-05 845 浏览
上海菜的美味可能好多人認為都會好油膩,但其實都可以食得健康又又有營。今次介紹一直都深受街坊歡迎的【堅信號上海生煎皇】,近日更有全新代言人《港版C朗—安永佳》,又健康的形象的確幾新穎。入內的地方相當寬敞,燈光分明而且又夠舒適。餐牌的種類都相當多元化有小菜、前菜、粉麵等,近期更有最新出品—堅揪小籠包 ,以有『營』肉餡,吃出健康新口味。雞絲粉皮 $29粉皮軟身又滑溜,添加了青瓜絲夠爽口並有雞肉及胡麻醬汁配感滋味。堅揪小籠包 (4隻)$38最新出品—堅揪小籠包果然相比傳統更為健康,內餡有雞脾肉及紫椰菜絲,滿帶口感並不會太油膩。堅信號生煎包(4隻)$36一出桌相當吸晴,熱騰騰的生煎包外層香脆又可口,肉汁豐盈飽滿,皮薄餡靚,怪不得是堅信號之名物,的確不俗。回鍋肉菜飯 $64久違了邪惡之物—回鍋肉菜飯,菜飯的份量恰到好處並有回鍋肉帶點辣度,非常開胃又飽肚。雪菜黃魚濃湯拉麵 $69平常我極少會吃魚,今次見到餐牌推介之物。雪菜濃湯拉麵湯底相當濃郁,麵條以軟身為主雪菜相當惹味。黃魚經過炸過,香脆無比又入味。洛神花蜜 $22自家製的飲品—洛神花蜜,潤口又解渴夏天消暑之選。柚子蜜梳打 $22顏色相當吸引的柚子

雞絲粉皮 $29

堅揪小籠包 (4隻)$38

堅信號生煎包(4隻)$36

回鍋肉菜飯 $64

雪菜黃魚濃湯拉麵 $69

洛神花蜜 $22
自家製的飲品—洛神花蜜,潤口又解渴夏天消暑之選。

柚子蜜梳打 $22
顏色相當吸引的柚子蜜梳打,香甜又夠凍唔錯。
2022-08-28
  • 雞絲粉皮
  • 堅信號生煎包
2022-08-29 335 浏览
近期都食西餐同韓國嘢多係時候轉下口味食中餐啦叫咗個好多年無食嘅粗炒上海粗炒份量多且夠獲氣個套餐配埋酸辣湯同豆漿酸辣湯好足料但胡椒味重豆漿甜少少就會更加好呢食飽飽之後就繼續返工啦
近期都食西餐同韓國嘢多

豆漿甜少少就會更加好呢
食飽飽之後就繼續返工啦
2022-08-23
2022-08-29 276 浏览
係星期六嘅下午茶時間過去食,發現原來冇咩套餐,所以就單叫咗一份炭燒雞扒菜飯,味道麻麻地,冇咩特別😂😂堅信號係專門食生煎包嘅餐廳,今次冒險唔食生煎包,食下佢呢個菜飯首先個菜飯啲米太硬,塊雞扒雖然夠晒厚,但係質感實在太乾,個燒汁同雞扒好似分開咁。所以我決定之後都係食生煎包🥵

下午茶
小籠包新出健康雞肉版!🥳除咗招牌生煎包,新品同樣值得一試😉🐤堅揪小籠包(4隻)$38小籠包勁堅揪 XD雞髀肉香滑彈牙,加上健康高纖紫椰菜,口感更爽脆🥰🔥生煎包(4個)$36脆皮外皮,趁熱咬下超滿足!🧄蒜泥白肉 $36濃郁蒜香味加上醬油,清新爽口。🐷秘製豬扒擔擔麵 $66🐟糖醋脆黃魚 $68juicy豬扒,酸甜脆面糖醋黃魚,中午飽肚又高質!快啲試去新出健康堅揪小籠包啦😚咬開薄皮,嚐盡嫩滑內餡。
小籠包新出健康雞肉版!🥳除咗招牌生煎包,新品同樣值得一試😉

🐤堅揪小籠包(4隻)$38

🔥生煎包(4個)$36
脆皮外皮,趁熱咬下超滿足!

🧄蒜泥白肉 $36
濃郁蒜香味加上醬油,清新爽口。

🐷秘製豬扒擔擔麵 $66

🐟糖醋脆黃魚 $68
juicy豬扒,酸甜脆面糖醋黃魚,中午飽肚又高質!

快啲試去新出健康堅揪小籠包啦😚咬開薄皮,嚐盡嫩滑內餡。
2022-08-21 185 浏览
今日去到深水埗掃街,但係又想坐低搵間餐廳靜靜地食嘢,行吓行吓俾我見到有生煎包食!諗都唔諗就直行入去啦,當時正值下午茶時間人唔係好多,但係我十分之肚餓啊所以見到乜嘢都好想試吓!個舖頭名叫生煎包,咁梗係要叫個生煎包嚟食啦!另外呢度啲上海嘢都好正㗎,見佢有一個新出嘅小籠包,係用雞髀肉加紫色嘅椰菜去做餡個喎!真係好啱晒我哋呢啲呢想健康嘅女孩子啊,於是又叫多咗一籠新出嘅呢個叫勁抽小籠包,咁除咗小食都梗係要叫下啲主食啦,呢度嘅糖醋黃魚同埋擔擔面都好正呀,好啱夏天食!嘢飲當然都係要嗌凍飲呀,天氣咁熱,我同朋友分別嗌咗一個洛神花茶同埋柚子蜜梳打生煎包絕對係會爆汁㗎,你要食得好小心,如果唔係對面嗰個人都會憎死你呀! 個小籠包味道就比較淡,不過勝在夠健康,你會見到入邊d湯汁當下當下係紫色㗎!真係好靚呀咁佢啲著食就真係唔需要多講啦,全部都係又平又高質嘅,尤其是個擔擔麵湯底十分濃郁啊,食到我呢忍唔住想食多碗,但已經好飽啦

• 生煎包
  • 灌湯小籠包
2022-08-21 119 浏览
尋晚放工同同事去左深水埗睇下啲電腦嘢,睇完見餓啦!緊係要搵下嘢食啦😬係「堅信號上海生煎皇」門口見到好吸引呀!小編同同事又想食小籠包又想食生煎包!咁就唔洗諗啦,即刻9秒9衝入去啦😂堅揪小籠包(4隻) $38堅信號聯同熱血男神港版C朗安永佳,推出健康有營 “堅揪小籠包”,口味根據安永佳鐘意食雞髀同埋健康需求,而用左紫椰菜、雞髀肉整成“堅揪小籠包”估唔到味道都仲係咁正!皮薄餡靚,啲餡又嫩滑😋堅信號生煎包(4隻) $36食呢個生煎包認真要小心!因為一咬落去真係會爆汁出嚟!😂一來小心熱,二來小心彈到成件衫都係😆蒜泥白肉 $36呢個前菜食完真係好醒胃!☺️糖醋脆黃魚菜飯 $68食糖醋令人食到好開胃!啲魚又啖啖肉!真係啱晒我呢啲又想食魚又唔想lun骨嘅人😝甜酸上海排骨菜飯 $60又係開胃之選,甜甜酸酸咁認真正!啲上海排骨又係啖啖肉!好好送飯😋柚子蜜梳打 $22 x2

堅揪小籠包(4隻) $38

估唔到味道都仲係咁正!皮薄餡靚,啲餡又嫩滑😋

堅信號生煎包(4隻) $36

蒜泥白肉 $36

呢個前菜食完真係好醒胃!☺️

糖醋脆黃魚菜飯 $68

甜酸上海排骨菜飯 $60

柚子蜜梳打 $22 x2
2K
2022-08-18 110 浏览
#百吃不厭爆汁生煎包每當諗唔到買乜嘢外賣 我多數幫襯「堅信號」 好食又抵食 自從花園街舖頭完業 有啲失落 好彩佢哋喺深水埗開番 我個胃又有所寄托啦☺️- 🍆京汁茄子 $27茄子涼浸浸 中和醬油濃味-🧆回鍋肉菜飯 $64無論堂食定外賣 好多人都點呢個 回鍋肉少少肥少少辣 配爽口椰菜青椒 餸白飯菜飯都good-🥠生煎包 $36至愛爆汁生煎包‼️ 包底煎得脆口 肉汁鮮甜 滾熱湯汁喺口腔裏面轉轉吓 嗰種味蕾冲擊好正😝😋-🥟煙鴨胸小籠包 $34小籠包皮薄汁多 煙鴨胸肉剁得細碎 入口即溶 湯鮮之外 更多一分鹹香-🍜麻辣酸菜魚湯麵 $70魚片冇腥味 湯嘅麻度辣勁 越食越有-🍹洛神花蜜 $22味道有啲似山楂茶 -📍 堅信號上海生煎皇深水埗福榮街98號地舖
#百吃不厭爆汁生煎包

🍆京汁茄子 $27