2014-04-22 880 浏览
經過呢間屋村平台的大排檔幾次, 亦在旁邊嘅日本料理店食過一餐, 但往往過門而不入, 原因之一可能係食客太擠擁時二手煙太勁, 無法置身其中, 但這個星期三的晚上跟友人到石峽尾賀友人快餐店新張之喜, 走的時候經已是晚上10點, 便想到上址可以簡單地吃一點東西, 上到現場見又唔多客人, 可能晚飯市已過, 外面只有疏落的幾枱客, 每枱都有不少空間,我們只叫了三個餸, 生炒骨, 粟米斑塊, 金銀蛋覓菜, 三個菜都很滿意, 尤其是”粟米斑塊”一碟六件, 每件約一部生果手機大細, 外皮炸得微微金黃且乾身, 炸衣脆口且簿炸功拍得住酒店級数, 魚肉除咗juicy之外還有些少魚鮮味才是難得之處, 粟米汁明顯是忌廉粟米湯的產物, 賣$98一碟即16蚊一件,價錢是大酒樓級数,生炒骨都ok好食, 汁的調味沒有過酸或者過甜, 肉粒大細亦適中, 唯一少了的是-菠蘿粒??點解唔落呀? 沒有這種生菓顏色同味道都會缺少了甚麼似的,那晚的金銀蛋覓菜的菜非常的非常的幼嫩, 食落似無渣咁滞, 少有的一次大排檔菜式以這種高質素演譯,這裡絕對有機會再來的一間屋村大排檔!
每件約一部生果手機大細的招牌粟米斑塊
那晚的金銀蛋覓菜的菜非常的非常的幼嫩
這裡絕對有機會再來的一間屋村大排檔!
2014-04-16
$75 (宵夜)
每件約一部生果手機大細的招牌粟米斑塊
友人食過, 強烈推介蠔餅, 所以決意一會, 順道去食晚飯小菜.一行五人造訪前, 先在開飯喇做功課, 所以一坐低就可以點餸了.粟米斑塊 - 眼見前人食評推介, 雖然要$98, 但唔試唔甘心. 上枱後才知, $98只有6件, 而個粟米汁, 看似是粟米羮用的一樣, 因為有一粒"肉碎", 食落味道只可以用.....用金寶粟米蓉差唔多味. 完全失望.蠔餅 - 果然出色, 用料同味道同X街的差好遠, 這里的蠔比粉漿多, 但略嫌炸得太過火, 還是鑊油炸得太多次, 令到炸出來後是黑黑的. 所以味道我比LIKE, 但賣相就.....不太好.咕嚕肉 - 估佢唔到咁多粒肉, 味道同賣相都GOOD啫啫雞煲 - 豬膶多過雞, 雞肉切得過份碎, 性價比低椒鹽豆腐粒 - 豆腐又係碎上, 也是過份地碎, 賣相又係過份深色, 相信又係油的問題, NO GOOD鍋貼小棠菜 - 由於坊間有此道菜的地方實在不多, 所以每次見, 都點黎食. 但係.....又係衰喺個賣相, 黑黑的, 而且粉漿比餡料厚, 咬落去只係食到炸到脆而黑的粉漿. 所以本人只覺好一般的一般炒芥蘭 - 全晚最普通的一道菜, 竟然令我難忘, 芥蘭的煮法, 令我

粟米斑塊
蠔餅
咕嚕肉 - 估佢唔到咁多粒肉, 味道同賣相都GOOD
咕嚕肉
啫啫雞煲 - 豬膶多過雞, 雞肉切得過份碎, 性價比低
啫啫雞煲
椒鹽豆腐
鍋貼小棠菜
炒芥蘭 - 全晚最普通的一道菜, 竟然令我難忘, 芥蘭的煮法, 令我覺得很脆口, 十分好食
炒芥蘭
乾炒牛河 - 曾經聽人講過, 想要知道該食肆的廚功架如何, 食個乾炒牛河就會知道. 此店的乾炒牛河, 本人只可以用"又咸又油"黎形容. 真係超咸.
乾炒牛河
豉油王炒麵 - 又一敗筆之作, 除左一氹氹既油外, 無野可以更貼切形容佢. 每一口麵, 都食到一咀既油, NO GOOD.
豉油王炒麵
喺無加任何酒水既情況下, 埋單都要$625, 總括黎講, 只可一, 不可再.
2014-03-11
蠔餅
咕嚕肉
炒芥蘭
2014-02-03 911 浏览
之前已到此店食小菜, 覺得不錯.又聞此店之羊腩煲用新鮮羊肉配制, 加上本人超愛吃此菜式, 所以再黎光顧...羊腩煲配唐生菜餸: 新鮮羊腩大大件又彈牙同平時食急凍羊真的很不同, 皮連肉中間既肥肉同食五花腩一樣鬆化,仲有蓮藕, 馬蹄, 芹菜湯底: 濃郁送飯一流, 但滾得耐要加水因太鹹價錢: 約240蚊一煲, 足夠2人食用不需加任何菜式.
之前已到此店食小菜, 覺得不錯.
羊腩煲
羊腩煲配唐生菜
湯底: 濃郁送飯一流, 但滾得耐要加水因太鹹
價錢: 約240蚊一煲, 足夠2人食用不需加任何菜式.

2014-01-11
羊腩煲
2013-12-12 578 浏览
周未想食中菜,上openrice見到此食評不錯,就去咗呢度食飯。豉椒炒蟶子:好多豉汁,蟶子新鮮肥美鹵拚好味~d嘢入哂味~大腸好軟~豆腐好正~薑蔥桶蠔煲大大隻的桶蠔與薑蔥一同爆香非常惹味,熱騰騰的吃蠔別有一番風味招牌粟米班塊炸班塊大大件的,形狀都是很工整的,魚肉質地挺實,略嫌粟米汁不夠濃,杰一點比較好干扁四季豆:好多肉碎,唔會過分濃味,味道唔錯。香煎鹹魚肉餅:真係要即刻食,因為煎得好香同個邊位好脆!!炸大腸:正常野,肥度適中,脆!豉油皇炒麵來作結,炒得乾身夠鑊氣,豉油味濃香,加上顏色均勻,美滿的結局
豉椒炒蟶子:好多豉汁,蟶子新鮮肥美

鹵拚
好味~d嘢入哂味~大腸好軟~豆腐好正~

薑蔥桶蠔煲

招牌粟米班塊

干扁四季豆:好多肉碎,唔會過分濃味,味道唔錯

香煎鹹魚肉餅:真係要即刻食,因為煎得好香同個邊位好脆!!

炸大腸:正常野,肥度適中,脆!

题外话/补充资料: 食咗咁多餸,埋單每人都唔洗二百蚊,真係出乎意料咁抵食!
2013-12-07
  • 豉椒炒蟶子
  • 鹵拚
  • 香煎鹹魚肉餅
2013-12-04 401 浏览
本人根據以上食評一試堅記大排檔. 是日,本人與朋友二人試了三個菜式, 分別是(1) 啫啫雞煲 - 雞肉太dry, 汁完全與雞分離, 個餸好唔夠味(2) 椒鹽鮮魷 - 炸皮唔夠鬆軟, 炸皮太薄(3) 大澳香蝦骨 - 豬扒唔夠味, 炸得唔夠香口, 大澳蝦醬個味唔出雖然不是很貴, 但三個菜式都令人失望.
(2) 椒鹽鮮魷 - 炸皮唔夠鬆軟, 炸皮太薄

雖然不是很貴, 但三個菜式都令人失望.
2013-11-29
2013-10-22 388 浏览
今日三個人食,叫咗五個小菜1. 啫啫什菜煲 2. 重慶雞煲3. 椒鹽豆腐粒4. 豉椒炒聖子5. 糖醋排骨早前同屋企人食完今日再同朋友嚟encore咗什菜煲同糖醋排骨,味道依然good。至於其他小菜同樣冇令我哋失望。
今日三個人食,叫咗五個小菜
1. 啫啫什菜煲
2. 重慶雞煲
3. 椒鹽豆腐粒
4. 豉椒炒聖子
5. 糖醋排骨

2013-10-20
  • 啫啫什菜煲
2013-09-22 1117 浏览
中秋難得同朋友一聚,就去咗呢度食飯。呢間其實係朋友既朋友既屋企人開既,不過食評會保持中肯。食之前大家睇openrice仲覺得其他食評好似打手寫咁,但食落之後就覺得真係唔錯得黎幾抵食豉椒炒蟶子同豉椒炒鵝腸:好多豉汁,鍾意撈飯既人至啱。蟶子新鮮肥美,鵝腸較薄冇肥膏所以唔夠香同冇乜咬口,再肥返啲就更好。薑䓤鮑魚煲:鮮鮑魚鮮味彈牙,一啲都唔韌,每隻大約都有7cm長,叫咗7隻都只係$175,算係抵食夾大件!不過𠝹左花都唔係太入味,連埋䓤食好味啲。芝士焗龍蝦:呢個堅正!通常啲芝士焗龍蝦既龍蝦都冇乜點處理過就放上伊麵度,但呢度既龍蝦係輕輕炸香到金黃色,而啲肉質仲係爽嫰多汁,真係交足貨!另外,伊麵本身已經沾好多芝士汁,唔似出面o個啲乾麵一層,龍蝦一層,芝士一層,食落都gur好多,而且食落真係好多龍蝦...唔知係啲朋友唔係特別鍾意食龍蝦定點,食哂啲伊麵後竟然淨返龍蝦!大澳香蝦骨:呢度既招牌菜,望上去係平平無奇既炸豬扒,只係加一棵芫茜作點綴。食落去係肥瘦話適中均勻既豬扒,外層唔係太脆,但調味特別得嚟唔會太搶,正干扁四季豆:好多肉碎,唔會過分濃味,味道唔錯,不過頗油。啫啫通菜煲:朋友極力推薦呢個通菜煲,上枱
豉椒炒蟶子
豉椒炒鵝腸
豉椒炒蟶子豉椒炒鵝腸:好多豉汁,鍾意撈飯既人至啱。蟶子新鮮肥美,鵝腸較薄冇肥膏所以唔夠香同冇乜咬口,再肥返啲就更好。
薑䓤鮑魚煲
芝士焗龍蝦伊麵底

干扁四季豆:好多肉碎,唔會過分濃味,味道唔錯,不過頗油。
啫啫通菜煲:朋友極力推薦呢個通菜煲,上枱時一打開真係勁香兼勁大煙,不過好快就消失。食落未至於好好食,但份量充足,唔算好油,$58係幾抵食。其實我到而家都唔明點解呢啲煲全部都冇菜葉,究竟啲葉去左邊呢?
手抓羊排:羊排有少少乾,辣椒切開大大粒好多銀但唔會好辣,有啲重慶風味。
炸大腸:正常野,肥度適中,脆!
食咗咁多海鮮,足足成9碟餸,埋單每人都唔洗二百蚊,真係出乎意料咁抵食!
2013-09-20
其他
薑䓤鮑魚煲
芝士焗龍蝦伊麵底
2013-09-01 143 浏览
經常有人問我喜歡吃些什麼,我常常也答是中菜,為何呢?我想我就是喜歡那些重口味,非常惹味的種類,如小炒鑊氣、濃油赤醬及重麻重辣等等的煮食方式,正正大排檔式就正合我意。是日受到食友的邀請,來到了位處石硤尾的堅道大排檔。一來到,看見門口已排滿枱子,相當墟冚,由於天氣炎熱,我們還是挑選了室內的位置,否則便可更深深感受一下大排檔的風采。先來一道粟米魚肚羹($88),剛好不稠不稀,材料十足。薑蔥筒蠔煲($138)的份量十分多,因我們人多,店方特意加大了,薑蔥的香氣十分香,令人垂涎欲滴,筒蠔亦經過油泡,香脆可口,加上砂鍋的熱力進一步迫出薑蔥的香氣,實在美味。生炒上肉棑($58)用上一字骨來做,外層炸得鬆脆,調味或許足夠,但如加多一點點的酸會更好,或是加入一些山楂或酸薑也好。招牌粟米班塊($88),是這裡的招牌,師父特意以厚肉的魚柳來做,使口感更結實不鬆散,蘸些粟米汁來吃,啖啖肉,但可再濃味一點。堅記辣子牛肉($68),這個好吃,牛肉不會過鞋,還很幼嫩,入口不會太辣,但卻會越吃越辣,好辣人士不妨連同辣椒乾一起吃,實在是非常刺激。豉油皇海蝦($時價),蝦殼已被炸得脆口,肉質爽口彈牙,豉油的咸味慢慢勾出鮮
粟米魚肚羹
薑蔥筒蠔煲
生炒上肉棑
招牌粟米班塊
堅記辣子牛肉
豉油皇海蝦($時價),蝦殼已被炸得脆口,肉質爽口彈牙,豉油的咸味慢慢勾出鮮味來,吃完還吮著手指,滋味無窮。
豉油皇海蝦
湖南香辣蟹($時價),遠處已可聞到那股強烈的辣味,好辣人士必試,那種又香又麻又辣的滋味,真是我不能輕易降服的級別,所以只能少嚐,但真的非常刺激,辣得標出汗來的感覺,更是過隱。
湖南香辣蟹
大澳香蝦骨($88),全晚的亮點所在,塗滿蝦醬的有梅頭豬扒拿去半煎炸,肉嫩還不是重點,而是那種鬆化的感覺,真是差一點便可入口即溶,調味更是恰到好處,咸中帶點甜,真令人愛不釋手。
大澳香蝦骨
啫啫通菜煲($58),採用水蕹的莖部,配上惹味的醬料,不錯的選擇。最後,來一個豉油皇炒麵($50)來作結,炒得乾身夠鑊氣,豉油味濃香,加上顏色均勻,美滿的結局。
啫啫通菜煲
豉油皇炒麵
是次飯局大致上都是滿意的,價錢亦夠合理,但有些菜式或可加強一點的調味,會更為貼切大排檔的風格,始終重口味才是特色。大伙兒飲著啤酒,大啖大啖嚼著肉,才是王道,哈哈。
薑蔥筒蠔煲
堅記辣子牛肉
豉油皇海蝦
大澳香蝦骨
豉油皇炒麵
2013-08-27 88 浏览
香港的大排檔買少見少,很欣賞老闆的堅毅,即使白天教書,晚上要照顧幾個子女,也從沒想過放棄老爸的大排檔生意。聽老闆說,其實堅記已有30多年歷史!以前也是在石峽尾的大排檔,現在就搬到街市的平台,大排檔環境變得舒適了很多,可坐戶外也可坐有冷氣的室內。一向做開街坊生意的堅記,搬了新環境後,也想來一點革新,吸引多一些外來食客,今次就給我們品嚐了十款菜色。粟米魚肚羮($88)粟米魚肚羮入口清甜,沒有吝嗇魚肚的份量,魚肚非常爽口,羮很有粟米味和蛋花香,但對於粟米痴的我來說,粟米可以再多一些,羮也可再濃稠一點。招牌粟米班塊($88)炸班塊大大件的,形狀都是很工整的,魚肉質地挺實,略嫌粟米汁不夠濃,而且個人偏好細件香口的。薑蔥桶蠔煲($138)大大隻的桶蠔與薑蔥一同爆香非常惹味,熱騰騰的吃蠔別有一番風味~湖南香辣蟹(時價)這個一來旳時候已感殺氣,勁辣的花椒氣味很濃烈,令大家都有點咳,這點需要改善一下。不過愛辣之人必定愛上這個辣蟹,麻辣度相當之高,非常惹味又夠鑊氣。豉油皇海蝦(時價)海中蝦炸成金黃色再加豉油去炒,蝦肉鮮嫩彈牙,豉油帶出無盡的海中蝦鮮味,簡簡單單的就是最好吃。生炒上肉排($58)像是有骨的咕
粟米魚肚羮($88)
招牌粟米班塊($88)
薑蔥桶蠔煲($138)
湖南香辣蟹(時價)
豉油皇海蝦(時價)
生炒上肉排($58)
像是有骨的咕嚕肉,酸酸甜甜的挺開胃,但味道較普通,而且還是沒有骨的好。
大澳香蝦骨($88)
用上大澳鹹蝦醬去醃的香蝦骨很入味,鮮鹹的蝦醬味跟香蝦骨很配,香蝦骨非常鬆化。
堅記辣子牛肉($68)
也是香辣派的菜式,牛肉很有牛味,肉質較嫩腍的,滲透著花椒八角的辣味,刺激了每一個味蕾,愛辣朋友必點的小菜!
啫啫通菜煲($58)
選用了水種通菜的菜莖來炒,特別新鮮爽甜,吸引了不愛吃菜的我也吃了不少。
豉油皇炒麵($50)
看似平平無奇的豉油皇炒麵,卻令大家也讚口不絶,最平凡的東西往往才是最難弄得好。麵炒得乾身彈牙,鹹味與油份剛剛好,芽菜與韭菜減少了炒麵的油膩感,令人飽了也可吃下一大碗!

老實說,真的很夠沒有嚐過這麼夠鑊氣的風味小菜,這一點很多高級中菜都比不上,希望地道的大排檔長做長有,這種鑊氣風味不會消失於被改造中的繁巿。
2013-08-21 53 浏览
出席飯局認識到新朋友,跟著新朋友出去又會再認識到新朋友,這次就是得到新朋友的邀請,到她朋友的餐廳試菜。已經很久沒有到南山邨,記得以前還在讀大學時,偶然會到城大參加join u的活動,活動完結後都會一班人到南山邨吃宵夜。因為通常是去同一家店宵夜,所以都不知道還有什麼食店,原來這家小炒店已經開業多年,到來的大多是街坊。是晚的菜式由餐廳方面安排,選的當然都是店方的得意菜式。粟米魚肚羮($88)。有很多粟米,味道清甜,不會太杰身,魚肚爽口又足料,好喝。啫啫通菜煲($58)。第一次見到只有菜莖的通菜煲,食友說這是水種通菜,所以菜莖特別翠綠。這款通菜真的很不錯,跟泰國菜館的深綠色幼身通菜完全不同,爽甜又夠惹味。生炒上肉排($58)。其實也是咕嚕肉的朋友,不過我覺得好像酸了點,而且吃這種肉排,還是沒有骨,可以整件放進咀裡吞就最好。招牌粟米班塊($88)。這麼大的班塊還是第一次見,大得好像龍脷柳。另上的粟米汁雖然跟之前的粟米魚肚羮的賣相差不多,但味道當然是濃一點。整體味道是不錯,不過如果班塊切小一點,可以整件浸在粟米汁裡便更好。薑蔥桶蠔煲($138)。這個是我最喜歡的菜,用上美國涌蠔,一煲大概有四五隻

薑蔥桶蠔煲($138)。這個是我最喜歡的菜,用上美國涌蠔,一煲大概有四五隻,蠔肉肥美飽滿,吸收了薑蔥的香味,趁熱吃更好吃呢。
豉油皇海蝦(時價)。海中蝦先開邊炸成金黃色,再用豉油去炒,香氣四溢,蝦肉新鮮彈牙,蝦殼炸成脆脆的,整隻連殼吃掉都沒問題。
湖南香辣蟹(時價)。我喜歡吃辣,但這個湖南香辣蟹真的很辣,因為湖南的辣來得比四川的辣更重口味。整煲蟹最辣的是蓮藕,但由於它很爽脆,縱然再辣我也忍不住吃了三、四件。另外腍身的薯仔也不錯。至於蟹肉方面,因為生了飛滋,所以沒有吃,但食友說蟹肉沒那麼辣,而且蟹肉都挺新鮮。
堅記辣子牛肉($68)。雖然看到很多辣椒,但辣度其實不及湖南香辣蟹,而且帶有一種花椒和麻子的香味,一般人應該可以接受。
大澳香蝦骨($88)。香蝦骨用了大澳的蝦醬去醃,不過蝦醬的味道不算很濃郁,如果可以濃味一點更好,另外肉排很軟腍,口感不錯的。
豉油皇炒麵($50)。麵炒得夠乾身夠鑊氣,味道剛剛好,不會過鹹,作為單尾就最好不過。

雖然天氣炎熱,但也有不少客人赤膞坐在室外,我想這樣才有大排檔的風味吧,而且吃喝也可以大聲一點。我想如果冬天到來,我也會想坐在外面,吃著羊腩煲和小炒,感覺相信會很讚哦!
試食活動
香港的大排檔在時代的巨輪下,已經變得愈來愈稀有,雖然鄰近的發達城市如日本、韓國、台灣,甚至新加坡的大排檔文化依然精彩,唯獨是香港,就沒有方寸土地讓街頭美食文化得以延續,難怪身邊的朋友,每逄去到有大排檔的城市,都忍不住要走到街上大掃特掃。早前獲友人安排下,來到了石硤尾的[堅記大排檔]參加嚐味飯聚,聽到大排檔三個字,不由得興奮起來,記得兒時曾經到訪過石硤尾的街邊大排檔,那熱騰騰的火紅鑊氣,印象依然深刻,不由得對是次飯聚充滿期待。到達石硤尾村街市平台,原來[堅記]已經入舖了,舖位外邊也設有戶外位置,喜歡坐室內或室外都可以。我們被安排坐店中最裡面的大檯,安坐好後,喝一口冰凍汽水,店主也有過來打招味,席間有人問餐廳為何叫堅記,店主簡單回答,老爸名字叫阿堅,這就是真正的街坊小店,是大集團連鎖餐廳,偽裝不來的味道;閒談一會,嚐味聚便正式開始。<粟米魚肚羹>$88先來一碗魚肚羹滋潤一下,魚肚份量充足,粟米羹的濃稠度也掌握得剛剛好,無論口感和味道都不錯。<薑蔥桶蠔煲>$138之後是香氣四溢的桶蠔煲,桶蠔大大隻,用爆香的薑蔥一同煎煮過後,是超惹味的組合,要襯熱吃的菜式。<招牌粟米班塊>$88聽聞這裡的大廚
<粟米魚肚羹>$88
<薑蔥桶蠔煲>$138
<招牌粟米班塊>$88
聽聞這裡的大廚曾經在[新斗記]工作過,難免對這款粟米斑塊充滿盼望,厚身的班塊咬口甚佳,但炸皮卻沒有預期的香脆,醮一點另上的粟米汁同吃,增加一點鮮味。
<生炒上肉棑>$58
要試大排檔小炒,當然不得不點生炒骨,這裡以上肉排作材料,茨汁味道酸酸甜甜,假如再增加一點層次會來得更好,炸粉的厚薄和質感都屬一般,可能是日客人太多,沒有發揮出應有水準。
<堅記辣子牛肉>$68
真心惹味的菜式,濃濃的花椒味,愈到後段愈能發揮出來,席間比較不能吃辣的朋友,都紛紛相繼投降,好辣派的,例如我,就愈吃愈過癮,牛肉的質感也來得鬆軟滑溜,推介之選。
<豉油皇海蝦>時價
另一道有水準之作,簡單的烹調方式,以豉油和蒜蓉把海蝦的鮮味突顯出來,蝦肉來得很爽很嫩,絕對可稱作是夜亮點菜式。
<湖南香辣蟹>時價
一款真正辣到大家呱呱叫的菜式,事緣店員忘記我們坐室內最入位置,以煲仔上的香辣蟹送到檯上,甫一打開煲蓋,超級強勁的花椒香氣便傾瀉而出,大家在無防備的情形下,輕輕一吸,立即咳嗽不止,於是蟹煲立即撤出店外散氣,我們也一同撤出,到店外抖抖氣,呼吸暢順以後,坐回位置,再戰第二回合。
辣蟹煲果然十分惹味,炒香的花椒粉和豆豉,逼出蟹肉自身的鮮甜味,大廚更加入了薯仔和蓮藕作配料,兩者吸收了整個蟹煲的精華,美味程度,更勝蟹肉,自己尤其鍾愛爽口的蓮藕片,真心好吃!
<啫啫通菜煲>$58
餐廳用水通菜作食材,口感來得更脆更嫩,經大火啫啫過後,變得十分惹味,同樣滿意。
<豉油皇炒麵>$50
簡單的豉油皇炒麵,最能顯出大廚功架,這裡的麵條炒得夠乾身,甜豉油均衡地掛上每條炒麵之上,韭菜和芽菜增加口感層次,雖然胃納已經飽滿,但這個炒麵,可以多吃一碟。
<大澳香蝦骨>$88
可能炒麵實在好吃,把大家的胃口都從新牽引出來,店主推介我們再試一碟香蝦骨,當然樂意奉陪;香蝦骨肉質十分鬆化,既香口又惹味,配合大澳蝦醬獨有的鹹鮮味,是另一款推介菜式,店主果然無介紹錯。
是夜雖然不是坐戶外位置,但和一眾友人置身於街坊小店之中,依然甚有氣氛,吃大排檔就是要一大班人吃,最好是一口啤酒,一口美食,這些就是屬於大排檔的味道,一定會再來的飯聚好地方。
好味指數 8.0/10
拍攝伙伴 : gxr a12
2013-08-11 53 浏览
原來堅記已有30年歷史,從前是大排檔,最近重開,搬上了平台~因為一早已訂桌,所以不用等位便可以進入了! 平日這食店也很多人,建議事前打電話去訂位~搬上了平台,環境乾淨,坐得舒服,分室內和室外,如果室內能加強通風位會更好~這間食店主要招呼街坊生意,整體菜色鑊氣夠,價錢相宜,絕對抵食,讚!是晚共吃了十款菜色,款款味道也不錯,當中我推介最愛的是以下菜色:
啫啫通菜煲, $58
招牌粟米班塊,$138 ,
薑蔥桶蠔煲,時價
豉油皇炒麵,$68
湖南香辣蟹, $50
题外话/补充资料: 其實我已經是兩星期內第二次來堅記吃飯了,上次也是一班朋友吃的。除了以上推介,還有「大澳沙蝦骨」也必試,那塊蝦醬豬扒很入味,煎得香,很好味!
2013-08-06
  • 薑蔥桶蠔煲時價
  • 豉油皇炒麵$68
  • 湖南香辣蟹 $50
2013-07-02 161 浏览
今晚難得可以約齊朋友晚餐,原本諗住去cafe食,因為可以吹耐d水,但突然諗起小時候食開嘅堅記重開,當然要去幫襯下,一坐低先叫幾個小食先,椒鹽九肚魚同大鹵味拼盤,主菜叫左豉油皇大蝦好野味,砂鍋通菜,黑椒金菇肥牛煲,兩個鍋上菜時都好夠熱,好香,欖菜肉鬆四季豆,堅記小炒王鑊氣好夠,香煎鹹魚肉餅真係要即刻食,因為煎得好香同個邊位好(趣),伙記又有禮貌,又唔會吹人走,再有聚會呢個地方係首選
香煎鹹魚肉餅
黑椒肥牛金菇煲
堅記小炒王
椒鹽九肚魚
大鹵味拼盤
欖菜肉鬆四季豆
豉油王大蝦
砂鍋通菜
,伙記又有禮貌,又唔會吹人走,再有聚會呢個地方係首選
题外话/补充资料: 5個人都係$550,每款食物都大大碟,要衡量自己食量,唔好浪費食物😁
2013-07-02
欖菜肉鬆四季豆
豉油王大蝦
砂鍋通菜
2009-06-16 83 浏览
今晚朋友既朋友想食大排檔食物,所以又上左黎開餐平均每個星期,都會黎1-3次3女1男食左5碟嘢~由於好大份量,食到勁飽我哋order左鹵拚好味~d嘢入哂味~大腸好軟~豆腐好正~芝士班塊西蘭花伊麵底個芝士汁正~岩岩好~唔太杰~唔太稀~係d麵少d~沙嗲金菇肥牛粉絲煲好嘢味!個沙嗲汁幾香,有味!沙拉骨出面比較少食到,幾特別!但怕"流"既人,唔建議食!西檸雞e個唔掂=.=個味無咩味.......d雞彬哂,可能叫另上汁會好d.....較失望最後4人埋單$350, 叫左7-8罐汽水~唔太貴~好~d嘢份量有番咁上下!
今晚朋友既朋友想食大排檔食物,所以又上左黎開餐
平均每個星期,都會黎1-3次
3女1男食左5碟嘢~由於好大份量,食到勁飽

我哋order左

鹵拚
好味~d嘢入哂味~大腸好軟~豆腐好正~
芝士班塊西蘭花伊麵底
個芝士汁正~岩岩好~唔太杰~唔太稀~係d麵少d~
沙嗲金菇肥牛粉絲煲
好嘢味!個沙嗲汁幾香,有味!
沙拉骨
出面比較少食到,幾特別!但怕"流"既人,唔建議食!
西檸雞

最後4人埋單$350, 叫左7-8罐汽水~唔太貴~好~
d嘢份量有番咁上下!
西檸雞
2009-06-15