2019-10-09 427 浏览
今日去西貢試咗呢間新開嘅車仔麵,餐廳裝修都算幾乾淨企理,而且餐牌種類選擇都幾多,叫咗十全十美車仔麵加秘製大腸、豬紅、韭菜。十全十美車仔麵 ($68) : 有十種餸 (雞中翼、雞翼尖、魷魚、紅腸、大腸、陳皮魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、溏心蛋),出去叫呢種大雜燴車仔麵,啲餸通常都係得一舊起兩舊止,但係呢碗十全十美真係好足料,雞翼尖都有三隻比你,陳皮魚蛋又有四至五粒,由其係佢隻溏心蛋真係超級好食,呢款麵最抵食。👍🏻秘製大腸豬紅韭菜 ($45) : 份量都幾多,叫對得住個價錢,豬大腸鹵得幾鬆化但係嫌佢唔夠肥美,不過都可以一試。
2019-10-03 264 浏览
星期日去完沙灘玩,見車站排隊出市區勁多人,決定食埋野先走呢間車仔麵就喺車站隔離,外面睇見裝修唔錯即刻上OpenRice睇睇食評見有啲人話好難食,真心未食過唔好食嘅車仔麵唔信邪入去試吓,點知真係中伏先唔好提店員態度唔好叫咗兩個車仔麵,兩個都係大約$40左右唔好食主要係因為啲餸質素差,有可能係因為減低成本而且非常之鹹,份量很少食完之後根本唔夠飽店內裝修尤其是係枱面真係好靚,但我絕對唔係為食裝修嘅人,以後一定唔會再幫襯終於明白係非常旺嘅星期日晚,當附近其他餐廳都係full house嘅時候呢間店點解仲有咁多位剩
星期日去完沙灘玩,見車站排隊出市區勁多人,決定食埋野先走
見有啲人話好難食,真心未食過唔好食嘅車仔麵
唔信邪入去試吓,點知真係中伏

先唔好提店員態度唔好

叫咗兩個車仔麵,兩個都係大約$40左右
唔好食主要係因為啲餸質素差,有可能係因為減低成本
而且非常之鹹,份量很少食完之後根本唔夠飽

2019-09-29
2019-08-24 260 浏览
週末一家三個人諗住食個簡單晚餐,落左西貢,覺得車仔麵咁多選擇睇落okay,應該好安全掛,點知!真係好!難!食!啊!⋯⋯每碗兩三個餸,已經五十蚊,唔係話貴,但真係超低水準,真心我不如食譚仔。先係咩麵底者話無,得返幼麵都無所謂,但煮到好淋好軟,完全無口感好難食。牛腩十八蚊得嗰兩細舊,仲要超級硬,又係食唔哂。我食素,但無啦啦個麵多左大腸,實在太無奈⋯⋯同埋佢地話招牌嘅齋者好怪口感,令人失望。連飲品都唔好,檸茶少甜都超甜,菜蜜就無味。總之完全唔明點解車仔麵可以咁難食,我地食唔哂覺得好浪費,但又真係唔想食了,一定唔會再離!
牛腩十八蚊得嗰兩細舊,仲要超級硬,又係食唔哂。
連飲品都唔好,檸茶少甜都超甜,菜蜜就無味。
2019-07-17 461 浏览
小時候的我,本來已經食慣了港式的「車仔麵」,亦都已經知道「車仔麵」之所以被食客稱呼叫做「嗱喳麵」,其中一個原因就是因為餸菜擺放的效果,未必如一般菜式造型那麼美觀。加上一般的「車仔麵」湯底味道都會偏辣,享用「車仔麵」環境大多數是不起眼的市井之地,所以「車仔麵」才會給人落入尋常百姓家,難登大雅之堂的平凡美食。但是我後來在西貢墟,幫襯了一間新的港式車仔麵店,店舖的名稱叫做「堅記車仔麵」,「堅記車仔麵」為湯底加辣的方法,有點教我感到出乎意料,我還以為所有車仔麵湯底味道本來就是辣的。結果「堅記車仔麵」裡面貼着有關享用車仔麵湯底的「溫馨提示」,提醒食客需要加上食店提供的「秘製醬料」,把「秘製醬料」加進湯底裡面,湯底才會喝到有辣味的感覺,我才知道「車仔麵」裡面的辣味原來不是必然。我在「堅記車仔麵」座位的醬料裡面不斷找來找去,始終還是找不到我想找的「秘製醬料」。後來我詢問過「堅記車仔麵」的店員,店員才在廚房裡面,拿出一小碟的「秘製醬料」給我。「堅記車仔麵」這樣提供「秘製醬料」的方法,感覺實在很像位於中環某間有名的漢堡包店,那間漢堡包店裡面也有傳說中的「神秘餐牌」,食客要以英語向店員選擇「神秘餐牌」,才

「堅記車仔麵」這樣提供「秘製醬料」的方法,感覺實在很像位於中環某間有名的漢堡包店,那間漢堡包店裡面也有傳說中的「神秘餐牌」,食客要以英語向店員選擇「神秘餐牌」,才能吃到甜味花生醬漢堡包。

雖然光顧「堅記車仔麵」,不需要懂得說英語,但是也需要有願意開口,向「堅記車仔麵」店員提出索取「秘製醬料」的勇氣和決心,否則也不可以試到「堅記車仔麵」辣味的湯底。

至於「堅記車仔麵」裡面的車仔麵,車仔麵裡面的餸菜和湯底,價錢都是以零售價去訂定,亦沒有強制規定食客在「堅記車仔麵」裡面,至少需要點幾多款的餸菜。

結果我就選擇了三款「堅記車仔麵」的餸菜,包括牛腩、蘿蔔跟溏心蛋。「堅記車仔麵」裡面沒有什麼富創意設計,最稀奇都只是「出前一丁」跟「烏冬」,沒有與眾不同的新麵底,所以我最後只選擇了「粗麵」。

另一方面,「堅記車仔麵」本身雖然屬於車仔麵食店,但是「堅記車仔麵」實際上卻有很多,類似港式茶餐廳裡面的小食食品,以及茶餐廳飲品,想飲「凍奶茶」、「凍鴛鴦」也不成問題。

但是,食客如果想在「堅記車仔麵」裡面,喝杯只需要港幣兩三元套餐價錢的港式「凍奶茶」的話,恐怕就不可能實現了。因為「堅記車仔麵」的凍飲跟餐價錢,都需要港幣十元一杯。

我拿着「堅記車仔麵」在店內為食客提供,放在每一張餐檯上的木顏色筆,在「堅記車仔麵」餐檯放着的自助點餐餐牌裡面,逐一揀選自想食的車仔麵餸菜。

跟著我把已經劃好的「自助點餐板」,交到「堅記車仔麵」的侍應手上,「堅記車仔麵」收到「自助點餐板」之後,就交給食店裡面的廚房,很快我就收到「堅記車仔麵」的飲品「凍奶茶」。

「堅記車仔麵」負責製作「凍奶茶」的伙計,看來也有為「凍奶茶」加入很多的冰塊,所以冰塊融化後出來的水份,最後稍為沖淡了「凍奶茶」裡面的茶味以及甜味。

至於「堅記車仔麵」主要食品,車仔麵在「凍奶茶」送到之後不久,亦都緊隨「凍奶茶」之後,被侍應拿出來送到我的面前,至於「秘製辣醬」就在我詢問過店員,店員才送到我的手上。

「堅記車仔麵」雖然沒有使用例如「雞公碗」等等的經典「車仔麵」餐具,但是實際上的「堅記車仔麵」餐碗,也是外型頗為巨大,可以媲美日本拉麵湯碗的大碗餐具。

至於未加入「秘製醬料」之前的「堅記」車仔麵,車仔麵湯底的味道,還是偏向有少許的鹹味。至於加上「秘製醬料」進入車仔麵湯底之後,湯底的味道就立刻變成了強烈的辣味。

換而言之,「堅記車仔麵」裡面的所謂的「秘製醬料」,其實即是我們平日食一般中式粉麵的時候,都經常會大派用場的辣椒醬,只是「堅記車仔麵」的辣椒醬辣味,比一般食店辣椒醬再辣一點點。

至於「堅記車仔麵」裡面其他部分食品,跟坊間其他車仔麵店比較而言,其實沒有什麼餸菜、湯底或者麵底稱得上是很有賣點,「秘製醬料」已經算是「堅記車仔麵」少有吸引力的賣點。

「堅記車仔麵」粗麵其實也只不過是大部分中式粉麵店,或者港式粉麵店裡面經典都有機會食到的麵底,所以沒有什麼再值得評論以及介紹。

甚至「堅記車仔麵」裡面其他的餸菜,也不是「堅記車仔麵」獲有的食品,所以我覺得集中評價「堅記車仔麵」的餸菜口感與味道,會比介紹更有用。

例如「堅記車仔麵」裡面的「蘿蔔」,「蘿蔔」切得頗為大件,但是「蘿蔔」煮出來的實際腍度,我覺得「蘿蔔」口感還可以煮得再腍一點,現在的「蘿蔔」感覺有點麵,還有點硬。

而且「蘿蔔」吸收辣味湯汁程度,還未算是造到最完美的程度。「蘿蔔」是它自己的甜味,但是卻未吃到吸收到的湯汁辣味。

如果我不是堅決,一定要向「堅記車仔麵」店員取用「秘製醬料」的話,我也未必可以試到「堅記車仔麵」真正湯底的辣味,反而未加「秘製醬料」前的鹹味湯底,未必及得上辣味湯底那麼出色。

至於「蘿蔔」的口感,我也覺得「堅記車仔麵」的「蘿蔔」還未算是煮得最腍,加上「蘿蔔」味道在加進湯底之後,已經由甜味變成了辣味。

至於車仔麵裡面的雞蛋,「堅記車仔麵」的雞蛋雖然不是呈現流心效果的「半熟蛋」,而是「溏心蛋」,但是「溏心蛋」裡面的蛋黃味道仍甜,而且有少許蛋黃從溏心蛋裡面滲漏出來的效果。

不過「溏心蛋」實際製成品的賣相,底部有少許凹陷的現象出現,或許這就是「堅記車仔麵」雞蛋只是一隻「溏心蛋」,而不會是「流心蛋」的證明吧。

至於「五香牛腩」方面,「堅記車仔麵」的「五香牛腩」製成品,原來是牛腩連着部分口感比較韌,比較硬的「牛筋」。所以「五香牛腩」在連着「牛筋」一起上的情況下,想食到軟腍腍的牛腩根本就是不可能。

不過,食客如果是抱着,想食到有口感兼且耐嚼的「五香牛腩」的話,「堅記車仔麵」的「五香牛腩」應該能夠滿足你的要求。

由於「堅記車仔麵」裡面的飲品跟餐價錢比較昂貴,所以亦間接把「堅記車仔麵」的總價錢拉高,變成了港幣五十七元一餐,性價比比其他店稍低。

但是「堅記車仔麵」店舖內臨場的環境,電視機正在播映「81」,我起碼還能安心坐在「堅記車仔麵」時間久一點點,才正在結賬離開食店。

至於「堅記車仔麵」店員服務態度尚算親切有禮貌,環境沒有電視新聞臺,至少還有一點點安全感可言,至於車仔麵食品的口感與味道,則仍然需要有進步的空間。
2019-07-02
我食過最差既車仔麵係呢間了。最嬲係又貴又難食今日真黑仔黎左呢間食 心諗車仔麵應該平平地 但要收成73蚊 仲比啲垃圾我😫😤真係嬲! 而家仲未平伏到心情..攪到食淨一半要過隔離食pizza!哂哂啲錢,雖然係平民食物但質量真心要改善😭好差呀 千期吾好去!最慘我全日都冇食過野架☹️想食碗正常粉麵都中左伏!我叫左魷魚,蟹子丸,菇, 韭菜餃 粗麵呢啲野食我不嬲食開韭菜餃更加係冇食過一間係難食!仲有啲粗麵真係好難食呀😭究竟係咩源材料....

我食過最差既車仔麵係呢間了。
最嬲係又貴又難食
今日真黑仔黎左呢間食 心諗車仔麵應該平平地
但要收成73蚊 仲比啲垃圾我😫😤
真係嬲! 而家仲未平伏到心情..
攪到食淨一半要過隔離食pizza!
哂哂啲錢,雖然係平民食物但質量真心要改善😭
好差呀 千期吾好去!

最慘我全日都冇食過野架☹️
想食碗正常粉麵都中左伏!
我叫左魷魚,蟹子丸,菇, 韭菜餃 粗麵
呢啲野食我不嬲食開
韭菜餃更加係冇食過一間係難食!
仲有啲粗麵真係好難食呀😭
究竟係咩源材料....

2019-07-01 116 浏览
初初新開既時候覺佢D野好得。星期日食完好失敗,以前個蘿白好出色、今次試左蘿白,失望極了!雞翼無味,湯底水準都差埋。星期一我再比多一次機會佢,連個招牌陳皮魚蛋都變左普通街邊嗰隻,冇曬特色。個牛腩全肥膏又唔入味。。作為西貢街坊,冇下次啦⋯⋯我估可能轉左廚房師傅!😪
作為西貢街坊,冇下次啦⋯⋯

我估可能轉左廚房師傅!😪
2019-07-01
2019-06-26 133 浏览
今日老遠走入嚟西貢, 因為約咗朋友玩poker 💰不過九點幾先開始所以我哋決定入嚟西貢搵嘢食 🍴🍴 全日都好想食車仔麵, 真係畀我哋喺西貢見到間堅記車仔麵 🍜即刻衝入去食啦!!!呢間舖頭係有問題因為係唔夠人手,而且我哋叫咗啲食物,落單姐姐一係就冇落單,一係就落咗單唔記得咗食車仔麵我覺得最緊要 一定要食嗰間鋪頭嘅豬紅! 今日呢個豬紅都冇失望唔會一夾就散幾滑好啦到主角車仔麵出場! 我就叫咗蘿蔔+鴨腎+秘製大齋+榨菜肉絲。 蘿蔔好大嚿都幾好食鴨腎好難咬得開 最奇妙係個 秘製大齋 ,完全唔知係咩嚟嘅🤔口感又麻麻地😔 榨菜肉絲都係普通料

2019-06-22
2019-04-09 254 浏览
今日放假一早約左跑友去西貢跑步山長水遠黎到跑完都要食埋個lunch先走啦黎到呢間「堅記車仔麵」見佢d位坐得舒舒服服就入去了我叫左魚蛋、豬紅、秘制魷魚、油麵、微辣佢上菜速度勁快不過我覺得呢間味道一般未見有驚喜油麵份量都算多正正常常既味道魚蛋真係有陳皮味架!第一次食到呢隻味道👍🏻豬紅都係永年最好食最入味大食既可以試下佢地十全十美車仔麵食完應該會好飽店內有電視睇地方都算乾淨下次去西貢再試下其他特別野食先
今日放假一早約左跑友去西貢跑步
山長水遠黎到
跑完都要食埋個lunch先走啦
黎到呢間「堅記車仔麵」
見佢d位坐得舒舒服服
就入去了

我叫左魚蛋、豬紅、秘制魷魚、油麵、微辣
佢上菜速度勁快
不過我覺得呢間味道一般
未見有驚喜
油麵份量都算多
正正常常既味道
魚蛋真係有陳皮味架!
第一次食到呢隻味道👍🏻
豬紅都係永年最好食最入味

大食既可以試下佢地十全十美車仔麵
食完應該會好飽
店內有電視睇
地方都算乾淨
下次去西貢再試下其他特別野食先
2019-04-05 188 浏览
早兩日去西貢放狗同跑下步,風和日麗,經過轉角位呢間 "堅記" 車仔麵,門口可以坐,室外食左碗份量十足,而且好好味嘅車仔麵!一碗大雜燴 "車仔麵" 裡邊有10多款車仔麵嘅餸,有紅腸、細粒嘅陳皮魚旦、豬紅、豬皮、 雞翼、雞翼尖、羅白仲有咖哩魷魚,呢餐下午茶抵食又食到好飽!

2019-02-25 209 浏览
今晚嚟到西貢搵食。路過福民路,見到有間《堅記車仔店》,一于入去試下。成間店好色彩繽紛,好有一種熱鬧氣氛。呢度不設卡位,中間一條長台,落地玻璃窗又設有吧位,可以一路食一路望吓街景,裝修風格幾特別,幾有特色。同其他車仔麵舖一樣,都係食客落單點餸。見到有個十全十美車仔麵(HK$68),有豬紅、豬皮、魷魚、蘿蔔,雞翼、雞翼尖、陳皮魚蛋、溏心蛋、紅腸、大腸十樣餸,唔使諗嘞,叫碗嚟試下。落咗單之後,點知阿姐話冇大腸,改畀蠔油花菇。問佢改揀第二款餸得唔得,又話唔得,因為秘制大腸 ($18),蠔油花姑 ($12),想揀番同款價錢嘅餸又話唔得,感覺有少少搵笨。等咗一陣,大大碗十全十美車仔麵就上枱嘞,賣相都幾有睇頭。先呷一口湯,味道鹹咗少少,跟住咬啖個粗麵,有少少鹼水味,麵質唔夠爽彈。超級迷你版陳皮魚蛋,味道唔錯,不過真係好細粒。分碟另上嘅魷魚,醬汁幾香帶少少甜,滋味不俗。至於另外嗰八樣餸,中規中矩。加埋罐可樂同冰底,呢餐埋單78蚊,抵唔抵食就見仁見智嘞!

超級迷你版陳皮魚蛋,味道唔錯,不過真係好細粒。

分碟另上嘅魷魚,醬汁幾香帶少少甜,滋味不俗。

至於另外嗰八樣餸,中規中矩。

加埋罐可樂同冰底,呢餐埋單78蚊,抵唔抵食就見仁見智嘞!

2019-02-12 155 浏览
今日入黎西貢當然又要黎幫陳下啦,今次揀左湯面食,果然唔錯湯底清甜,加左少少秘制辣醬成個湯味唔同晒,堅正👍🏻,送方面全部都keep到水準,最好食既糖心蛋同魚蛋、魷魚依然係咁好食,面底都好多下最終食唔晒啲面,價錢相比係幾抵食下,keep住再黎💪💪
今日郊遊完,個肚餓餓哋。行過呢一檔車仔麵,隔住外牆玻璃見到人哋食緊碗麵,點解有溏心蛋咁過癮,睇到心思思,結果就換個衫中咗入去。直跳去結論:已經好耐無食過一檔滿意到咁嘅車仔麵!每樣餸都用心製作,正!齋係炸過嘅,依家已經唔係周圍食得到。魷魚有醬嘅,個醬食得出有用花生醬整,正!豬大腸入味得嚟唔會韌!絕對唔容易!溏心蛋都有一定水準。從未寫過食評,都特登要寫返篇支持吓!香港車仔麵嘅味道,買少見少,唔可以失傳!

齋係炸過嘅,依家已經唔係周圍食得到。
魷魚有醬嘅,個醬食得出有用花生醬整,正!
豬大腸入味得嚟唔會韌!絕對唔容易!
溏心蛋都有一定水準。

四個餸,撈麵底
2019-02-10
四個餸,撈麵底
  • 秘製大腸
  • 秘製大齋
  • 秘製魷魚
2019-01-10 196 浏览
今日因工事要去科大, 做完嘢見時間尚早, 就順道約左係西貢住嘅一位朋友仔聚一聚, 亦打算係西貢市逛一逛。  唔知係咪好多年冇入過西貢, 感覺上啲鋪頭都變左好, 特別係有好多特色餐廳開左。我朋友算係地膽, 佢見我行到差唔多累, 就提議帶我去試一間好有地道口味嘅車仔麵。餐廳係巴士站附近, 好易搵, 本來以為六點幾唔會有太多人, 點知去到先見到原來差唔多滿哂坐。好彩都仲有位, 即刻坐底睇下餐牌先。朋友問左我有咩嘢唔食之後, 就好快咁幫我發板, 傾左幾句, 啲嘢都陸續黎啦!先黎個撈麵, 裡面有秘製大腸, 陳皮魚蛋, 唐心蛋同蘿蔔。撈麵幾粗身下, 很索汁且口感不錯。唐心蛋醃得超好味, 車仔麵都有依個水準, 勁! 秘製大腸同魚蛋啲味都好特別, 我之前都冇係其他地方試過, 應該算係招牌菜!而朋友就叫左個腩汁湯麵, 佢都算幾食得下, 成碗有成五樣餸, 我對佢叫嘅雞腎都好有興趣, 偷左件食下, 真心唔錯囉。 朋友見我都咁食得下, 就再叫左三個小食share, 有瑞士雞翼, 秘製魷魚, 同豬手!! 三樣嘢都屬濃味, 豬手最正, 超淋, 南乳味十足, 雞翼香口, 如果可以用黎送啤酒就真係一流啦! 秘製魷魚果

而朋友就叫左個腩汁湯麵, 佢都算幾食得下, 成碗有成五樣餸, 我對佢叫嘅雞腎都好有興趣, 偷左件食下, 真心唔錯囉。 朋友見我都咁食得下, 就再叫左三個小食share, 有瑞士雞翼, 秘製魷魚, 同豬手!! 三樣嘢都屬濃味, 豬手最正, 超淋, 南乳味十足, 雞翼香口, 如果可以用黎送啤酒就真係一流啦! 秘製魷魚果個醬都唔錯架, 我地好努力咁食先可以將所有嘢KO, 依次朋友真係冇老點我, 如果各位巴絲打有機會去下西貢嘅話, 不妨去依間車仔麵試下, 包我冇介紹錯!
2019-01-10 140 浏览
講究又好食嘅特色車仔麵同朋友去完沙灘返黎,搵咗哩間車仔麵食夜晚,一入去個環境已經比到驚喜我。地方唔算大,但坐位闊落同乾淨光猛。我地簡左坐矮櫈,所有醬料同餐牌都放系枱中間,十分方便。高枱可以望住街景都好舒服。我地嗌咗($87)十全十美車仔麵,豬手,秘製大齋,全部都好入味冇味精味,同食開嘅好唔同,份量方面都好多,絕對係又抵又好味。白蘿蔔好鮮甜,唔會有渣,個皮唔會老。雞翼同雞翼尖個瑞士汁味都好甜,雞翼夠入味,裏面啲肉有好濃嘅瑞士汁味,仲有隻大嘅溏心蛋。豬紅唔會散同唔會有陣水味。啲豬大腸處理得乾淨,唔會太多肥膏。佢地嘅魷魚係分開上,哩樣嘢係幾意外,我地重以為比錯咗樣小食比我地,老闆會同我地解釋點解特登咁上,為咗保存着啲秘製汁,有濃濃的沙嗲味,我地食落唔會好似橡筋咁。秘製大齋值得一試,加咗啲汁都唔會淋哂,味道一流。我地掛住食個麵啲料都冇食到佢,最後落口個皮仲好脆。我推薦豬手,因為豬手嗰皮啲毛清得好乾淨,咬落去好似煮得啱啱好嘅花膠咁,有啲入口即溶嘅感覺,豬手加埋個汁唔會覺得太肥膩又難咬。湯底有分微辣,中辣,大辣,辣醬系分開上。老闆會細心同客人解釋先飲湯,感受湯嘅味道。再放辣醬連湯再品嚐,就會發現兩
講究又好食嘅特色車仔麵

豬紅唔會散同唔會有陣水味。
啲豬大腸處理得乾淨,唔會太多肥膏。

湯底有分微辣,中辣,大辣,辣醬系分開上。老闆會細心同客人解釋先飲湯,感受湯嘅味道。再放辣醬連湯再品嚐,就會發現兩種不一樣的感覺,第一次覺得好似將車仔面當拉面咁食,而且湯加辣醬仲非常夾。

最後要讚下杯凍檸茶,適量嘅冰,唔會過苦同過甜,只係酸甜中帶點微澀。
2019-01-04 120 浏览
好耐都冇食過車仔麵,今日入左依間真係有意外驚喜!!佢個塘心蛋同個辣醬加埋個湯,真係完美組合!!豬紅好入味,冇得輸。成碗我連D湯都飲埋,真係好耐都未試過食車仔麵都食得咁開心。
豬紅魚蛋車仔麵
2019-01-02