餐厅: 士林台灣麵
资讯:

2020-04-30 352 浏览
價錢合理唔貴,啱哂平日食,百吃不厭既味道~滷豆腐幾滑,底有配菜好新鮮。辣油好出色,鐘意食辣既人一定要問店員攞辣油(外賣既話),注意返少少已經好辣。肉燥飯比較乾身,好食既!雞件正常普通,皮較厚。
價錢合理唔貴,啱哂平日食,百吃不厭既味道~

肉燥飯比較乾身,好食既!雞件正常普通,皮較厚。
2020-04-26
15 分钟 (外卖自取)
2020-04-21 388 浏览
🔰炸韭菜肉雲吞沙律$50,士林調製的沙律,仍是我最愛吃的,水果和沙律醬的揉合,讓人吃得開心又滿意🥳;🥄除了沙律好味外,士林的炸功也是我讚賞的,好像這五粒外貌不討好的韭菜肉雲吞,經過拿捏得剛好的炸作程序後,成為了外皮超脆的韭菜肉雲吞🤩既然來到士林,當然也要吃牛肉麵🍜🔰紅燒牛肉麵$60,水準依然,但有時也要看碗裏的3件肉,是否半筋肉。士林有供應小廚剪的,將肉剪成剛好放入口的size,太好了😁

炸韭菜肉雲吞沙律

既然來到士林,當然也要吃牛肉麵🍜

2020-04-20
炸韭菜肉雲吞沙律
2020-04-18 256 浏览
士林響元朗好多年了 由我中學食到而家接近廿年🤣🤣 果陣元朗仲未有咩台灣食店/茶飲店 間唔中就會來呢度食配牛肉面 飲番杯珍珠奶茶 覺得好奢侈了😜不過其實今時今日來食都幾奢侈架 因為元朗陸續開左好多台灣野之後 士林一直都係堅持無套餐叫既 都係要單點飲品 哈哈 今日叫既係豬手撈面 雖然唔係話特別好食 但感覺用料實在 唔會話食落好多味精 而且勝在份量好足 一定食得飽 另外叫左杯百香綠茶 埋單一個人67蚊唔算平 但當食緊一份情懷感覺相當滿足哈哈
2020-04-17
2020-03-29 393 浏览
#酥炸排骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️#酥炸雞排 ⭐️⭐️⭐️⭐️#士林干拌麵 ⭐️⭐️⭐️呢間台灣野係#元朗 都開左好多年,由於依家唔方便堂食,#外賣自取 就好適合放工冇時間煮既#weekdays 。⭕️炸物炸得好脆好香口⭕️拌麵個醬汁好香好夠味⭕️個人比較喜歡排骨,冇炸皮啖啖肉⭕️每個餸下面都有一定份量既菜,令成個餐冇咁油膩,讚❌唔知係咪外賣關係,個拌麵一餅野❗️建議下次外賣前叫佢撈埋,否則好似我咁撈唔勻總括來說,值得試!
#酥炸排骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#酥炸雞排 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#士林干拌麵 ⭐️⭐️⭐️
⭕️炸物炸得好脆好香口
⭕️拌麵個醬汁好香好夠味
⭕️個人比較喜歡排骨,冇炸皮啖啖肉
⭕️每個餸下面都有一定份量既菜,令成個餐冇咁油膩,讚
❌唔知係咪外賣關係,個拌麵一餅野
❗️建議下次外賣前叫佢撈埋,否則好似我咁撈唔勻
總括來說,值得試!
  • 香酥排骨
2020-02-22 567 浏览
咁啱今日嚟到元朗,就諗起之前朋友介紹過有間台式牛肉麵好好食, 聽講仲好多人排隊㗎。 可能我哋好彩喇,我哋嚟都一入去就有位唔洗等。我哋叫咗兩碗紅燒牛肉麵,同埋一客肉鬆皮蛋豆腐。 呢度好多嘢食嘅價錢都平過出面, 冇諗過唔使60蚊可以食到一碗牛肉麵。 出面閒閒哋都要七八十蚊啦。 嘢食好快就嚟到喇, 個肉鬆皮蛋豆腐嘅豆腐好香滑,豆味好香濃,配埋啲醬汁、肉鬆、皮蛋同埋香蔥一齊食,真係非常之正! 食到停唔到口! 50蚊嚟講份量都唔細,兩個人或以上 share會好啲。食完前菜食牛肉麵啦,大大碗, 牛肉份量唔少㗎, 肉質較林,好容易咬得開,牛肉都幾香,啲麵條又夠彈牙, 啲麵索咗啲香濃嘅湯汁好好食! 呢個價錢真係冇得輸,咁好食都竟然只係58蚊。如果下次再有機會嚟元朗,我都會想再嚟食呀! 佢牛肉麵仲有乾拌嘅款式,唔知好唔好食呢?

肉鬆皮蛋豆腐

2020-01-06
肉鬆皮蛋豆腐
2020-02-01 383 浏览
踏入鼠年先祝大家新年快樂,身體健康,財源廣進!是日初五,大部分的食肆均已啟市,然而元朗的名店們卻一點也不急——平日已忙得喘不過氣,難得長假當然不會輕易罷休,普遍會到初七才開業。摸了兩家門釘後不抱期望的來到這裡,發現他們竟如常營業,毫不猶豫地走了進去。點了紅燒牛肉麵。良久,麵來。眼前這麵十年如一日——麵放底,三塊肉放麵上,一棵小棠菜開半放邊,放湯,再灑點青蔥在上。靠近一嗅,八角味夾雜牛肉味出。先呷一口湯,湯底以牛肉、牛骨及香料熬成,入口先少酸後牛肉甘香鹹出,泛邊的紅油沒有絲毫的辣,不膩。夾一箸麵,麵身米白,粗幼與油麵相若,掛湯能力低下,入口彈牙有嚼勁,是偏向蘭州拉麵的做法,以中筋麵粉為材的結果。牛肉以金錢𦟌入饌,肉筋夾層分明,夾起晃晃蕩蕩,叫人垂涎欲滴;用不著咬的,兩唇一合即斷。入口膠質瞬間溶化包裏舌頭,瘦肉的部分細而無渣,輕推即散,肉味重,鹵水鹹香猶在,一絕。吃畢,牛肉的甘香仍在口內迴盪,喝口茉香茶解渴再結帳,盛惠六十大元;相比十年前只賣廿多元是上漲了不少,但質量不變,實屬難得,也就解釋了為何總是門庭若市了。後記:數數手指,筆者光顧這店已有十多年,早就把它當作了飯堂,也就是現在才有這篇
踏入鼠年先祝大家新年快樂,身體健康,財源廣進!

後記:數數手指,筆者光顧這店已有十多年,早就把它當作了飯堂,也就是現在才有這篇食評的原因——所謂愈吃得多愈難評論;打比方,要你評一下家母煮的菜你會嗎?不是不會,只是難。

2020-01-25 277 浏览
屯門呢間台灣餐廳食評都唔錯今日去試吓 都冇令到我失望 呢間平民餐廳價錢好貼地裝修都係普通食堂feel出名嘅都係紅燒牛肉麵同埋炸雞扒先講紅燒牛肉麵牛肉分量多 食落去好淋 又好入味 似係煲左好耐 真係好台灣地道感覺 再講係啲麵 都幾彈口 唔錯 湯底更加係好濃 所以成碗面嘅整體感覺都好好之後當然有嗌佢嘅炸雞扒小食呢個更加冇得頂份量大之餘 炸粉好少 雞扒好大舊平時好驚食炸嘢嘅我都食完再想食雞嘅肉質又滑 炸雞扒必食黎到台灣餐廳當然唔少得嗌佢嘅台灣飲品我見咁特別有個椰香奶茶就諗住試一試佢點知好失望 冇椰香嘅味道 奶茶又得個甜字所以總括而言呢間鋪頭嘅嘢食值得推介 但飲品就有待改善
屯門呢間台灣餐廳食評都唔錯

就諗住試一試佢
點知好失望 冇椰香嘅味道 奶茶又得個甜字

所以總括而言呢間鋪頭嘅嘢食值得推介 但飲品就有待改善

2019-11-10 678 浏览
除了喜愛在西環上環尋找隱世小店,元朗都係一個可以揾倒好多隠細小店嘅好地方。今日士林台灣麵竟然唔使排隊,所以9秒9入咗去食。愛香港嘅我哋會愛小店,我成日覺得小店就係代表香港人,香港精神。牛肉好霖,好入味好食,推介😋湯底夠濃,應該冇味精,飲完都唔會口渴。豬手就普普通通,冇特別驚喜,但可以試吓。胚芽奶茶我就覺得甜左少少。
除了喜愛在西環上環尋找隱世小店,

元朗都係一個可以揾倒好多隠細小店嘅好地方。

今日士林台灣麵竟然唔使排隊,

所以9秒9入咗去食。

愛香港嘅我哋會愛小店,

我成日覺得小店就係代表香港人,香港精神。

牛肉好霖,好入味好食,推介😋

湯底夠濃,應該冇味精,飲完都唔會口渴。

豬手就普普通通,冇特別驚喜,但可以試吓。

胚芽奶茶我就覺得甜左少少。
凍胚芽奶茶
紅燒牛肉麵
台式豬腳麵,「轉牛肉湯底」
餐牌
2019-11-10
2019-10-21 509 浏览
今日天氣唔太熱,座戶外都OK啦今次湯底要左清雞湯,如果想食濃味少少, 可以轉紅燒牛肉既濃湯底【香酥排骨麵】豬扒都幾鬆脆, 麵夠彈牙, 軟硬適中【滷水雞翼麵】雞翼4隻, 但唔夠滷水味【鹽酥魷魚酥】即叫即炸, 熱辣辣,炸粉只有薄薄一層, 夠脆唔太油膩
今日天氣唔太熱,座戶外都OK啦

【香酥排骨麵】豬扒都幾鬆脆, 麵夠彈牙, 軟硬適中
【滷水雞翼麵】雞翼4隻, 但唔夠滷水味
香酥排骨麵
滷水雞翼麵
酥炸魷魚鬚
2019-10-20
酥炸魷魚鬚
  • 鹽酥魷魚鬚
之前住係呢到附近,成日食,都唔會厭,一間小店,做到咁多款式,都真係好出色!我就差唔多食過曬餐牌上每一樣野!從來未令我失望過!所以真心誠意推介各位大大去試下!經常都排隊,排隊都要食,不設訂位,預先網上拎飛等等,都一樣咁多人等食!證明質素高!肉燥茄子飯!肉燥好好味!茄子外脆內軟!配埋白飯,好好食!5分鐘可以清曬😂😂😂😂😂雞扒面!皇牌!必食!雞扒香脆肉嫩多汁!有菜係底,唔會油利!面條軟硬適中,彈牙爽口!希望呢啲小店可以繼續做落去!支持!支持!

我就差唔多食過曬餐牌上每一樣野!

從來未令我失望過!

所以真心誠意推介各位大大去試下!

證明質素高!

雞扒面!皇牌!必食!

雞扒香脆肉嫩多汁!有菜係底,唔會油利!

面條軟硬適中,彈牙爽口!

希望呢啲小店可以繼續做落去!支持!支持!
2019-09-11 497 浏览
今日黎到西菁街經過見到士林唔洗排隊, 即刻諗都唔諗走入去😂因為平時太多人喇😛我地一行四人一坐低, 好快就揀到野食🍜叫左兩碗至多人讚既紅燒牛肉麵, 台式豬腳麵, 同紅燒牛肉飯🍛🍵🥃檸檬綠茶, 仙草奶茶, 香芋仙草奶茶先講湯底, 非常有牛肉味鮮甜又濃郁😍清湯都非常濃味而且完全唔膩正牛𦟌肉又腍又入未, 啖啖軟腍腍有牛味,好好食, 豬腳都一樣炆得夠腍入味, 豬皮夠爽口仲有好多膠原, 超正至於麵質真係如同餐牌所講又滑又爽口彈牙另外幾柸凍飲, 有奶茶既香味, 仙草都好爽值得再幫襯
我地一行四人一坐低, 好快就揀到野食

🍵🥃檸檬綠茶, 仙草奶茶, 香芋仙草奶茶

至於麵質真係如同餐牌所講又滑又爽口彈牙

另外幾柸凍飲, 有奶茶既香味, 仙草都好爽
值得再幫襯
2019-09-11
2019-08-09 518 浏览
那夜被女朋友帶進元朗呢個美食老區,日頭車水馬龍,充滿人流既大馬路慢慢移進各個內街,都係為了食食食,中西日韓台的食物,最終都聽女朋友仔話,食佢想食既士林台灣麵,皆因佢講以前成日食,要試下🤷🏼‍♂️,點敢逆佢意,到左餐廳門口,貼滿台灣主理廚師的獎項,另門口街邊都放左幾張檯接待客人,不過街邊就無冷氣架喇,所以無咩人坐,客人都等室內座位,懶得等既我們同就得人的女朋友都決定坐街邊位置,簡單既餐單,點既都係熱門大路食物 1. 士林牛肉麵 2. 炸雞排 3.飲品兩杯(芋香奶茶和椰香奶茶)上菜速度其實算好快,飲品先到,不過好可惜,我覺得椰香奶茶其實唔好飲,味道好水既感覺,或許食物才是此店的強項!炸雞排:夠香脆,大塊,而且無炸過龍,雞排仲係食落鬆軟,唔油膩👍牛肉麵:食麵類食物湯頭好重要,更何況係台灣有名的牛肉麵,其份量一人應該剛剛好,先一口湯已有濃郁的味道,同係台灣旅行食時候有過之而無不及,麵都有咬勁,煮時間適中,牛肉亦沒有好柴好硬的感覺,入口鬆軟,帶點湯汁食其實好juicy 😂椰香奶茶:味道好水,唔係好推薦。

炸雞排:
夠香脆,大塊,而且無炸過龍,雞排仲係食落鬆軟,唔油膩👍

牛肉麵:

椰香奶茶:
味道好水,唔係好推薦。
椰香奶茶

• 台灣牛肉麵
  • 香酥雞扒
2019-08-07 352 浏览
士林有下午茶餐了👏🏼,我愛吃它的水果沙律,皆因弄得好味,內有番石榴、菠蘿、哈密瓜、蘋果等,配合自家調製的沙律醬(合我),再加上外脆肉嫩的香酥雞翼,實在無得輸,我給💯分除了香酥雞翼,香酥雞扒也是好味之選,同樣是外脆揉合啖啖雞肉還有我最愛的紅燒牛肉麵🍜,肉質軟淋,好味非常,加配一杯凍蜂蜜綠茶,大滿足😁光顧了這麼多年,當然清楚下午茶最少人是甚麼時段,這景象像是我們包場似的,多寧靜和舒服啊😌下午茶餐牌🔖
香酥雞翼沙律

除了香酥雞翼,香酥雞扒也是好味之選,同樣是外脆揉合啖啖雞肉

下午茶餐牌🔖
2019-08-06
香酥雞翼沙律
2019-07-31 334 浏览
聽講元朗呢間牛肉麵好出名,特登入嚟食,去到中午12點左右,唔洗排隊,入去坐低就叫咗個紅燒牛肉麵。好期待等左5分鐘個麵就黎到,好多牛肉,都係牛展嚟,有三大條!以呢個價錢來講,真係好抵食,牛肉好林好好味,湯底濃郁,少少辣,加12有珍珠奶茶。佢個麵嘅質地有咬口,好啱我口味,喺出邊食唔到不過我食到一半開始覺得好滯,因為湯底太油膩,但係又唔想浪費就夾硬食埋果一半,結果食完我一個星期都淨係想食素但係係好味嘅,我食唔慣咁油啫
好期待

佢個麵嘅質地有咬口,好啱我口味,喺出邊食唔到

但係係好味嘅,我食唔慣咁油啫
2019-07-07 382 浏览
剛從台北回來,牛肉麵已吃了幾家,所以急不及待跑來一試,比較一下。我以為要排隊的,但很快就有位。 點了紅燒牛肉麵(4/5),牛肉是直切的牛腱,很軟也有牛味。台北牛肉麵最大的敗筆就是牛味唔重。湯底亦有牛味,紅燒味,微微辣,易入口,可以,但是說16小時煮的,我就不覺得。