2024-02-28 28 浏览
今天我要為大家介紹一家名為「壽定食屋」的餐廳,這是一家以日式料理為主打的餐廳,餐廳主打的菜式有日式咖哩和海鮮炒烏冬,讓我們來看看這家餐廳有什麼特色吧。除了咖哩之外,壽定食屋的海鮮炒烏冬也是一道不容錯過的招牌菜。烏冬麵煮得剛好有彈性,配上新鮮的海鮮如蝦、章魚、魚片等,讓整道菜色鮮美豐盛。烏冬的醬汁經過精心調配,帶有一絲微辣的味道,讓人胃口大開。此外,他們還加入了蔬菜和香料,增加了菜品的層次感和口感,讓人一試難忘。這裡的價格定位非常大眾化,非常適合上班一族來用餐。無論是咖哩還是炒烏冬,價格都相當實惠,而且份量十足,絕對能滿足你的飢餓感。此外,餐廳的用餐環境舒適溫馨,服務態度友好,讓人感到宾至如歸。壽定食屋是一家提供美味日式料理的餐廳,其日式咖哩和海鮮炒烏冬是絕對的推薦菜式。無論你是喜歡濃郁口味的咖哩,還是喜歡海鮮的鮮美滋味,這裡都能滿足你的味蕾。而且價格實惠,適合上班一族前來用餐。📍壽定食屋荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖

而且價格實惠,適合上班一族前來用餐。

📍壽定食屋
2024-02-27 27 浏览
壽定食屋今次要介紹荔枝角香港工業中心C座地庫一間平民飯堂,呢幢香港工業中心門口已經有斜板, 一路直行轉右就有一部升降機就可以落到B層,「壽定食屋」就喺B層,呢層都有幾間食店,今次就揀咗「壽定食屋」做我午餐!1.月見牛肉丼(咖哩飯)配赤味噌湯$62(8/10)呢個牛肉丼個牛肉係薄切碎上,咖哩比較咸咗少少,味噌湯非常好飲!2.【南國元氣雞】唐揚炸雞(咖哩飯)配赤味噌湯$60(9/10)炸雞有六舊,每一舊炸雞都好脆,肉質嫩滑,咖哩比較咸咗少少,味噌湯非常好飲!2人總共價錢$122個人口味總評分:8.5/10@teishokukotobuki 地址:荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#壽定食屋 #平民飯堂 #荔枝角 #荔枝角好去處 #荔枝角美食 #香港工業中心 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkf
壽定食屋

1.月見牛肉丼(咖哩飯)配赤味噌湯$62(8/10)

2人總共價錢$122

個人口味總評分:8.5/10

@teishokukotobuki

#壽定食屋 #平民飯堂 #荔枝角 #荔枝角好去處 #荔枝角美食 #香港工業中心 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-02-27 21 浏览
約個好耐無見嘅小學同學傾下嚟緊個小學同學聚會😂。那位同學係荔枝角返工,佢帶咗我去一個地庫嘅 food court,雖然招牌明顯✨️,但係唔熟荔枝角嘅人真係未必知😆。Food court 座位舒適闊落🥰,枱與枱的空間感足,整體環境及自助餐具都乾淨企理🤗。今次佢帶咗我去佢成日幫襯嘅飯堂 - 壽定食屋。小店餐單簡約易明,有麵🍜、飯🍛、小食🍖、串燒🍡及飲品🥤。點麵及飯會包埋熱辣辣嘅麵豉湯。日式咖哩飯(牛肉) $62牛肉🐂沒有過多油脂,口感軟腍帶牛肉香味。日式咖哩味道唔太濃烈,可以食到食材的原味,但又帶點咖哩香味🥰,惹味香口食味倍增,配上飯味十足的珍珠米就最正😍。月見黑豚肉丼 $62黑豚肉片🐖肥瘦相間,內質軟腍油脂感重,用簡單的蔥花及日式醬油調味,增添香味之餘又唔會蓋過肉香味,配埋白飯🍚一齊食,更覺滿足😋。唐揚炸雞(6件) $42炸雞🐓size啱啱好,外層炸得香脆,雞肉依然嫩滑,現叫現炸熱辣辣🔥,點埋美乃滋,零舍好食🥰。

今次佢帶咗我去佢成日幫襯嘅飯堂 - 壽定食屋。

日式咖哩飯(牛肉) $62

月見黑豚肉丼 $62

唐揚炸雞(6件) $42

2024-02-23
用餐时段
🎀荔枝角。打工仔之福🌸平價高質日式定食及串燒😋🎀🪄店名* #壽定食屋 #TeishokuKotobuki🔮地址*荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$163 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_荔枝角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵去左荔枝角甘多次 但係竟然未試過系工廈food court食過野 今次有啲野做打算隨便食個午餐 就隨便揀左一間日式便當試下 由於呢個時間仲有好多餐廳都未開市 所以都無開曬燈 不過空間好寬敞 可以坐到好多人 相信平時有好多荔枝角打工人士都系度食飯🤔🍽️食物質素🍽️餐廳選擇都頗多 而且整體性價比好高 份量亦都好足 除左有烏冬 咖哩飯,便當及各款丼物 仲有惹味串燒 都係超級抵食 全部野食都係即刻煮即刻燒 所以好新鮮 味道十分不錯🤓👀評分💖💖💖💖💖🪄 唐揚炸雞咖哩飯$65今次叫左呢款便當 味道十分驚喜 炸雞超級大件 而且都係即刻炸 外皮好脆卜卜 雞肉滑嫩 不會過於油膩 咖哩使用日式咖哩 所以完全唔辣 好快就
🎀荔枝角。打工仔之福🌸平價高質日式定食及串燒😋🎀

🪄店名* #壽定食屋 #TeishokuKotobuki
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$163 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄 唐揚炸雞咖哩飯$65
今次叫左呢款便當 味道十分驚喜 炸雞超級大件 而且都係即刻炸 外皮好脆卜卜 雞肉滑嫩 不會過於油膩 咖哩使用日式咖哩 所以完全唔辣 好快就清曬成碟飯 呢個價錢黎講質素真係十分不錯 而且仲配有麵豉湯 入面有金菇絲 都幾好飲 唔會太鹹😍

👀評分💖💖💖💖
🪄豚肉鰹魚湯烏冬$58
由於咖哩飯太好食 所以我都即刻打包左個烏冬比朋友食 豚肉系有輕微炒下 所以帶微焦香 而且靚超級多 起碼有20片以上 $58蚊炸 平時市面都係比5,6塊 超驚喜!烏冬偏軟淋 配上鮮甜鰹魚湯 如果天氣凍食就更加暖粒粒拉😊

🪄雞翼*2 $24
串燒系即刻燒 所以等既時間比較耐 但係味道十分的惹味 同時叫多一串仲可以第二串半價 超優惠😉雞翼燒既時候會將中間肉拉出黎 所以食用比較方便😆雞翼外脆內軟 外面超香脆 調味剛剛好 超正啊!

🪄紫蘇豚肉卷 $16
第一次見呢款串燒 所以叫左黎試下 估唔到超好食 豚肉卷好厚身 中間夾左紫蘇葉增加香味 咬落帶油脂香加肉汁 超級正😍

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 咖哩炸雞飯
  • 雞翼串燒
  • 紫蘇豚肉卷
2024-02-26 7 浏览
地點好方便,一落地庫,就已經見到餐廳,想係附近搵間平平地既定食,呢間餐廳都好多選擇。照燒雞扒飯 😃 味道較清淡,入口好香脆,如果中意焦味既朋友,必點! 雞扒冇咩調味,而照燒汁有小小甜味,配上日本珍珠米,粒粒分明有咬口。月見黑豚肉丼 😃 月見就係「雞蛋」既意思。圓圓既蛋黃就好似滿月一樣,所以加入雞蛋既黑豚肉丼,撈埋個生雞蛋黃,夠哂吸引,黑豚肉唔會好乾,保留到個肉汁,飯本身既汁都好惹味,撈飯一流,另外,我地仲叫左2份小食鹽燒鯖魚 同 唐揚炸雞,一個人食既話就好滿足

這是荔枝角朋朋們 才知道的秘密地下food court 嗎?滑蛋雞肉親子丼 $52喜歡💕他們的滑蛋 軟軟嫩嫩的 加上高湯把蛋和雞肉連在一起雞肉厚厚紮實 存在感滿分💯親子丼上蓋真是個日本美味的美好發明🥰唐揚炸雞🍗咖喱 🍛 飯 $65笑死😆另一半把咖喱吃光一半 到我吃時咖喱🍛 都沒剩多少 哈哈🤣還說唐揚雞好吃😋 呢雞肉易咬 不是平日炸雞的脆感但不薄不厚的炸漿 就已拿捏好炸物人的肚子 哈哈🤣玉子燒 $28好久沒吃玉子燒了 裡面軟到炸裂 都不用用力就己經能夠咬斷有種以前小時錢沒很多 但又想多做點不一樣的菜色~~當然這的廚藝比我們小時候的大份 軟嫩水嫩多了 難怪人家可以當廚師👨‍🍳在荔枝角上班💼的朋朋們 又去過香港工業中心的地庫沒有?原來他們還有串燒的 大家有試過嗎?留言分享看看唄
滑蛋雞肉親子丼
滑蛋雞肉親子丼 $52
喜歡💕他們的滑蛋 軟軟嫩嫩的 加上高湯把蛋和雞肉連在一起
唐揚炸雞🍗咖喱 🍛 飯 $65
還說唐揚雞好吃😋 呢雞肉易咬 不是平日炸雞的脆感
但不薄不厚的炸漿 就已拿捏好炸物人的肚子 哈哈🤣
滑蛋雞肉親子丼、玉子燒
玉子燒 $28
好久沒吃玉子燒了 裡面軟到炸裂 都不用用力就己經能夠咬斷
比我們小時候的大份 軟嫩水嫩多了 難怪人家可以當廚師👨‍🍳

在荔枝角上班💼的朋朋們 又去過香港工業中心的地庫沒有?
原來他們還有串燒的 大家有試過嗎?留言分享看看唄
2024-02-22
滑蛋雞肉親子丼
2024-02-23 27 浏览
壽定食屋荔枝角青山道489-491香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖經開荔枝角,原來香工地庫有好多嘢食,今次簡咗日式料理,有驚喜呀!😽日式咖哩牛肉丼牛肉新鮮,肉汁豐富,牛味濃郁,份量十足,咖哩汁調配得恰到好處,大廚加了甘筍和菇粒口感不錯,漬物酸酸甜甜提升層次,珍珠飯夠煙韌,有飯香,推薦!🤤月見黑豚肉丼首先將溫泉蛋和香蔥撈勻,黑豚肉和珍珠飯充滿蛋香,洋蔥夠淋夠入味,豚肉新鮮嫩滑,好快比我食哂。😻麵豉湯配料有香蔥、海帶和金菇,鹹度適中,飲完好舒暢。😁壽定食屋 食材新鮮,價錢親民,還會再來。😎🤘🏻
壽定食屋

荔枝角青山道489-491
香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖

日式咖哩牛肉丼

月見黑豚肉丼

麵豉湯

配料有香蔥、海帶和金菇,鹹度適中,飲完好舒暢。😁

壽定食屋 食材新鮮,價錢親民,還會再來。😎🤘🏻
2024-02-23
2024-02-21 13 浏览
成日都行D2今日久違地行下香工,行到攰當然要抖下食下野🫣懶得行就咁落地庫Food Court食,小店招牌(係日式門簾上)不太明顯,選擇不多有飯烏冬亦有串燒🥄飯量多食材足 珍珠米煙韌配埋蛋香溫泉蛋粘粘的好喜歡😻當肉撈上蛋多了份滑溜溜口感▸ 月見黑豚肉丼 $𝟔𝟐豚肉有炒香過少許蒜鹽調味肉質唔柴皮 軟嫩又帶點趙口▸ 月見牛肉丼 $𝟔𝟐牛肉用日本醬油煮過少許甜香而柔軟無筋加上腍洋蔥夠香口▸ 麵豉湯(跟餐)咸淡適中,有少許金菇同不少海帶
成日都行D2今日久違地行下香工,行到攰當然要抖下食下野🫣

肉質唔柴皮 軟嫩又帶點趙口

▸ 月見牛肉丼 $𝟔𝟐

牛肉用日本醬油煮過少許甜
香而柔軟無筋加上腍洋蔥夠香口

▸ 麵豉湯(跟餐)
咸淡適中,有少許金菇同不少海帶
2024-02-21 15 浏览
今日午餐去咗荔枝角香工地庫嘅foodcourt食~呢道地方大,容易搵位,好方便。而且人流唔算太多,有部份打工仔都係外賣。我揀咗一間日式料理店「壽定食屋」。✪ 美國肥牛牛肉丼 ⌫ 💲58丼飯份量好豐富,食得好飽。牛肉切得細。肉質質感好好。配上日本米飯,口感蓬鬆。唔洗叫多汁,因為丼飯本身都有好多牛肉汁,帶微甜的味道。套餐會附送麵豉湯。湯的口感滑順,風味濃郁,入面有金菇同海帶。【 壽定食屋 】📌 荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖

✪ 美國肥牛牛肉丼 ⌫ 💲58

【 壽定食屋 】
2024-02-20 10 浏览
聽講香港工業中心專賣批發價嘅女裝衫,今日特登去咗見識一下!雖然衫嘅款式唔太合心水,不過我哋都行哂成個場慢慢睇,最後行到都肚仔餓喇~索性直接係地庫個Food court到食埋喇!我哋點咗個薯仔沙律、南蠻炸雞咖哩飯同埋雞扒咖哩烏冬,出餐速度都幾快,好適合平時想快食嘅朋友,不過依到食物嘅味道絕對唔hea!先講講南蠻炸雞咖哩飯先,啲雞塊炸起好香脆,而且本身亦有調味,配埋甜甜地嘅日式咖哩十分惹味,簡直係白飯小偷!另外,雞扒咖哩烏冬嘅雞扒煎得表皮好脆,配上日式咖哩好開胃,好鐘意烏冬掛湯嘅感覺,而且份量亦都比較大份,cp值好高,大件夾抵食。而薯仔沙律就係我日常至愛,平時餐牌上有嘅我都會叫一份,咁依到都係水準發揮,係普遍日式餐廳嘅味道~

荔枝角工業大廈三期地庫美食廣場呢度有一間食日式快餐嘅餐廳, 唔熟荔枝角嘅人真係唔會知道呢度原來有個food court! 平時返工中午都黎呢度食,因為有唔同嘅套餐,例如係咖喱飯、或者炒烏冬等等今晚我同朋友就去咗呢度醫肚,叫咗一個咖喱唐揚雞球飯,同埋一個牛肉雜菜炒烏冬。咖喱同唐揚雞都幾唔錯,拍得住銀咖喱,炸雞份量都幾多~ 如果行到荔枝角想食咖喱嘅話都可以考慮吓呢一間🥰牛肉雜菜炒烏冬,材料豐富,牛肉都好多,而且冇食錯應該係用冷凍烏冬煮,口感好滑好煙韌~ 味道唔錯! 因為呢度嘅位置相對上比較隱蔽,所以唔使驚唔夠位坐,就算一大班同事落嚟應該都好容易搵到位👍🏻 而且所有餐都好平,好抵食~

咖喱同唐揚雞都幾唔錯,拍得住銀咖喱,
雜菜炒牛肉烏冬

味道唔錯!
咖哩唐揚雞球飯

2024-02-16
雜菜炒牛肉烏冬
咖哩唐揚雞球飯
2024-01-30 67 浏览
荔枝角香港工業中心批發市場,每天都人來人往,好熱鬧。熱鬧既地方就當然要有食肆啦,行到咁上下想搵個位食下野,就要來到呢個地庫食街啦。呢度就如一個food court, 地方都算乾淨,美食的選擇款式都多,今日就試下呢間猛男廚房的日本料理———壽定食屋🇯🇵呢度出名咖喱飯🍛,就點左一份南國元氣雞🐔唐揚炸雞咖喱飯🍛 $65 炸雞外脆內嫩,咖喱好香送飯好正😊再來一份牛肉鰹魚湯烏冬 $58 牛肉好食,鰹魚湯也好好喝,喜歡吃烏冬的要試試這款喔。另外再來一份日式炒野菜 $32,主要係想食多D菜,所以炒野菜也是不錯選擇的。
2024-01-12
等候时间
8 分钟 (堂食)
2024-01-19 63 浏览
牛肉咖哩飯+ 面豉湯 ➰ $62咖哩汁好有心思地加左新鮮既紅蘿蔔同香菇,增加左口感。牛肉量足夠,亦都好有滑。飯係日本米,好配合到d牛肉。月見黑豚丼+ 面豉湯 ➰ $62黑豚片煎到有啲脆薄既邊,非常之香口,之後將d溫泉蛋撈勻係d飯度,令到d飯充滿蛋香同幼滑。同埋加埋d香蔥,更加香。雞翼串燒 ➰ $16/1隻廚師好有心思將雞翼起骨,令雞翼燒烤面積增加。令雞翼每一面都烤到香脆。雞翼都算大件。雞翼係鹽味,簡簡單單帶出雞翼既鮮味。

牛肉咖哩飯+ 面豉湯 ➰ $62

月見黑豚丼+ 面豉湯 ➰ $62

雞翼串燒 ➰ $16/1隻

平時放工都會去荔枝角買晚餐. 第一次試係通過外賣平台叫了一份野菜炒烏冬同日式薯仔牛肉飯, 發覺味道不錯.第二天馬上到店再encore, 結果變左自己飯堂, 一星期食4-5餐. 哈哈😄今日介紹係平時食得最多o既日式豚肉炒烏冬. 烏冬彈牙, 鹿兒島黑豚都好味, 最重要係唔鹹.另外最近佢地新出左串燒, 聽老闆講佢以前係做串燒o既. 點了幾種味道, 味道非常不錯, 醬汁甜甜地. 最重要係價錢唔貴, $16/串, 第二串半價, 姐係$24有兩串. 即叫即燒, 不得之了. 是日晚餐:日式炒烏冬(豚肉)金菇肥牛卷豚肉溏心蛋免治雞肉雞髀肉好食指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

是日晚餐:

豚肉溏心蛋 免治雞肉
金菇肥牛卷,雞髀肉
豚肉溏心蛋 免治雞肉
2024-01-17 43 浏览
今日黎到荔枝角搵食,係商場度搵到個food court,就決定試下呢間,好快同友人就坐底左。晚上都唔算太多人,坐得都幾寬闊,都幾舒服。首先我就選左個日式豚肉咖喱飯,咖喱汁非常多,而且唔會好辣,小朋友都岩食。豚肉既份量都好多,撈飯食一流。而且隨餐重跟咪一碗麵豉湯,非常貼心。清清地唔會好鹹。友人就選左日式海鮮炒烏冬,呢個烏冬非常彈牙有口感,味道都唔錯,海鮮配料又豐富都好值得一試。隨餐又係跟咪個麵豉湯。都係幾唔錯既選擇。最後叫多個小食,鹽燒鯖魚,啲骨好軟,可以連骨食,鹹鹹地味道岩岩好,好唔會有雪氣,非常新鮮可口。小朋友都岩食。