2023-12-14 49 浏览
ෆ 壽定食屋 ෆ 尋日陪朋友食𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 順便去買衫𝙨𝙝𝙤𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜下🛍️去咗荔枝角香工行街~原來嗰度地庫有一個大𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙘𝙤𝙪𝙧𝙩 有好多嘢食😝今次試咗呢一間定食屋🫕我嗌咗吉列豬扒咖喱飯🍛 個咖喱汁超好味係真係日本食嗰隻咖喱味{*◕︎◡︎◕︎*}仲有灸燒三文魚丼🐟每一塊都好肥美😛唔怪得知朋友放𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝成日都會嚟呢度食近近地又咁多選擇😆😆ෆ 壽定食屋 ෆ 荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 壽定食屋 ෆ

尋日陪朋友食𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 順便去買衫𝙨𝙝𝙤𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜下🛍️
去咗荔枝角香工行街~
原來嗰度地庫有一個大𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙘𝙤𝙪𝙧𝙩 有好多嘢食😝

唔怪得知朋友放𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝成日都會嚟呢度食
近近地又咁多選擇😆😆

ෆ 壽定食屋 ෆ

2023-12-13 40 浏览
上次試過炸豬扒雖然好食,但覺得外層炸粉比較油。今日有機會試呢間小店嘅雞肉烏冬,雞湯味道濃郁配稍微煎香嘅雞肉,再加上野菜本菇,我覺得整體唔膩好啱OL,下次會再試其他菜式。
2023-12-13
等候时间
100 分钟 (外卖自取)
2023-11-29 137 浏览
今日同朋友約左係長沙灣睇戲,估唔到平日賣衫(香港工業中心)嘅地庫有一個food court,仲有一間高質嘅日式餐廳,所有菜式都係即叫即整,用心製作!1. 日式厚切吉列黑豚豬扒定食呢個必食,係即叫即整,一攞上台要攤凍一陣先可以食!黑豚豬扒炸到外表金黃色,表面非常香脆,而且係好厚身!雖然豬扒好厚身,但非常之Juicy同淋。而配菜係天婦羅南瓜,表皮薄而香,而且南瓜好鮮甜,連小食係用心之作!而麵豉湯比平日飲嘅唔同,好濃郁,飲到底好足料,有好多海大同豆腐!2.南國元氣鳥唐揚炸雞湯烏冬唐楊炸雞份量非常多,亦都因為即叫即炸,表面好香脆,雞肉嫩滑同juicy,好好食!而烏冬非常之有驚喜,烏冬好煙靭,配上日式湯底,夾埋一齊好好食!3.可樂餅係自家製嘅可樂餅,呢個大推!表面炸到好脆,裏面嘅薯仔同埋肉碎都好均勻,食落口好香口,食得出鮮牛肉味,感受到製作嘅用心!

1. 日式厚切吉列黑豚豬扒定食

2.南國元氣鳥唐揚炸雞湯烏冬

3.可樂餅
係自家製嘅可樂餅,呢個大推!
  • 可樂餅
  • 日式厚切吉列黑豚豬扒
2023-11-19 133 浏览
今日路過荔枝角香港工業中心買衫,無意中發現這間地庫的food court,入面有很多不同的小店,我們選擇了其中一間隱世的日式小店,店家非常熱情招呼,我們看見餐牌上的價錢到時經濟實惠,所以決定一試。南國元氣鳥唐揚炸雞定食$65炸雞食炸醬薄身,咬落香脆,即叫即整,定食都會配上兩個前菜,有茄子天婦羅和秋葵天婦羅,非常香口。日式厚切吉列黑豚豬扒湯烏冬$98吉列黑豚豬扒的外皮非常鬆脆,食落去不會太油膩,肉質亦能夠保持鮮嫩。烏冬的湯底用上豬骨湯,非常香甜,配上吉列黑豚豬扒非常一流。我們再加日式糖心蛋$8炸可樂餅#壽定食屋#荔枝角日式小店#荔枝角美食#日式定食

南國元氣鳥唐揚炸雞定食$65

#荔枝角日式小店
#荔枝角美食
#日式定食
2023-11-14 99 浏览
呢間小店好正!師傅係細節嘅造詣真係一流。佢係喺日本學藝嘅,所以製作嘢嘅心思都好足!小店係荔枝角美食廣場內!我地選左美國肥牛牛肉丼加溫泉蛋。師傅會揀最優質嘅肥牛牛肉,煮嘅時候火候把握得恰到好處,肉質鮮嫩多汁。加埋一個溫泉蛋,蛋黃流出嚟嘅時候真係好香好美味!如果鐘意食日吉列系列,師傅仲有日式厚切吉列黑豚豬扒湯烏冬。佢會揀黑豚豬扒,切咗之後再炸至金黃酥脆。師傅仲有特製嘅麵豉醬配埋吉列黑豚肉一齊食真係好正!湯底就係用日式湯底熬煮出嚟嘅,好鮮甜好濃郁。加埋一碗熱騰騰嘅烏冬面,真係又滋味又飽肚!如果想食小食,仲有日式薯仔沙律。會切碎薯仔同其他新鮮蔬菜,再用特製嘅和風醬汁拌勻。嗰碟沙律色彩鮮艷,食落酸甜爽口,真係一道好開胃嘅前菜!另外,佢嘅可樂餅絕對值得一試。師傅會挑選最好嘅麵包糠,撒喺餅上,再炸至金黃。每一口咬落去,外脆內軟,一啖下去嘅豬扒滋味好濃郁,同埋佢配埋香濃嘅可樂汁,真係咁都叫人回味無窮!枝豆超抵食又好味!枝豆煮好再灑少少鹽,帶出啲豆嘅鮮甜味道。一啖落口,豆子爆裂開嘅瞬間,真係好有嚼勁!

荔枝角係香港嘅工業區,之但係工業區除咗男人的浪漫,仲有實惠高質嘅和式料理呢!位於荔枝角工業中心地庫美食廣場嘅壽定食屋,雖然位置隱世,但餐廳出品用心有驚喜,加上價錢經濟實惠,深受附近街坊及打工仔喜愛呢!日本鹽昆布土佐汁椰菜沙律飲食均衡當然食返碟菜嚟平衡下,雖然呢個沙律技巧唔多,但醬汁方面都感受到店家下咗心思。店家用咗比較少見嘅鹽昆布,加上帶甜嘅土佐汁作為調味,令到平平無奇嘅椰菜沙律變得驚喜萬分。日式煮蘿蔔越簡單嘅食材先越顯示到店家嘅真本領!日式煮蘿蔔雖然係一道日本常見嘅家常餸,但餐廳製作亦不馬虎。相信蘿蔔用咗唔少時間烹調,所以煮得非常入味又清甜。日式厚切吉列黑豚豬扒湯烏冬吉列黑豚豬扒炸到外皮鬆脆,而豬扒雖然帶有一層脂肪,但食落去唔會太油膩,反而令肉質保持鮮嫩,夠晒juicy。至於烏冬嘅湯底用上豬骨,再經過六小時熬製,湯底非常香甜。最後,讚岐烏冬夠晒滑溜,𠽌一聲就入口喇!南國元氣唐揚炸雞定食唐揚炸雞嘅炸漿非常薄身,只係輕輕包住雞肉,但仍然非常香脆,而雞肉炸完後依然保持嫩滑,夠晒juicy!而每個定食都會有兩款前菜附送,而今日嘅前菜竟然係主菜常見嘅天婦羅!天婦羅茄子同天婦羅秋葵,炸到金黃色,

日本鹽昆布土佐汁椰菜沙律

日式煮蘿蔔

日式厚切吉列黑豚豬扒湯烏冬

南國元氣唐揚炸雞定食
唐揚炸雞嘅炸漿非常薄身,只係輕輕包住雞肉,但仍然非常香脆,而雞肉炸完後依然保持嫩滑,夠晒juicy!而每個定食都會有兩款前菜附送,而今日嘅前菜竟然係主菜常見嘅天婦羅!天婦羅茄子同天婦羅秋葵,炸到金黃色,非常香口,誠意十足。
2023-11-11
2023-11-12 69 浏览
📍壽定食屋 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖今日朋友係上瑜珈堂之前帶我嚟到荔枝角位於榮華餅家對面既food court,原來入面有間隱世既日式小店!食物超水準超高質!食得到師傅既用心🙌🏻😍😊👉 椰菜鹽昆布沙律💰$25😋😋😋😋.6/5椰菜鹽昆布沙拉是一道簡單卻美味的開胃菜。椰菜的清脆口感和昆布的鹹香味道完美結合,帶來滿滿的清新風味。這道菜的價格相當合理,是一個不錯的選擇。👉 枝豆💰$23😋😋😋😋.7/5枝豆是一種受歡迎的小點心,在日本料理中常作為開胃菜或下酒菜。它們的口感鮮脆,並具有豆類食品的營養價值。這道枝豆的價格相當合理,是一個不錯的小吃選擇。👉 雞湯雞肉烏冬💰$78😋😋😋😋.8/5這道雞湯雞肉烏冬是一道豐富的主菜。烏冬麵有著彈牙的口感,搭配上濃郁的雞湯和嫩滑的雞肉,帶來了一個濃郁的口味。這道菜的價格較高,但是考慮到配料的豐富和味道的好,是一個值得嘗試的選擇。跟餐配菜有日式蛋卷和薯仔沙律,是兩道經典的日本小菜。日式蛋卷有著綿密的口感,而薯仔沙律則帶有清爽的口感和豐富的味道。這兩道小菜能夠增添整餐的層次感和提供多樣性的口味。👉 日式厚切吉列黑豚
📍壽定食屋 (荔枝角)

👉 椰菜鹽昆布沙律

😋😋😋😋.8/5

👉 日式厚切吉列黑豚豬扒湯烏冬 跟餐加配日式蘿蔔和糖心蛋
💰$98+$8+$8
😋😋😋😋.7/5
這道湯烏冬搭配厚切吉列黑豚豬扒、日式蘿蔔和糖心蛋,是一個豪華的主菜套餐。黑豚豬扒的肉質鮮嫩多汁,搭配上湯烏冬的濃郁口感,加上日式蘿蔔和糖心蛋的搭配,這道菜提供了多樣的口味和層次感。

回頭: Yesyesyes,溫馨與懷舊交織的日式自家家庭料理小店,呈現著家的溫暖與傳統美食的美好結合。新鮮的食材、精心烹調的料理和親切的服務,讓人彷彿置身於日本的家庭廚房中,享受著家的溫暖和美味的口感❤️❤️❤️❤️
呢間小店隱世到一個點位於荔枝角的香港工業中心c座地庫原來有個foodcourt 如果唔係好似我咁咁啱黎開買野或者呢度附近返工都真係唔會知本身諗住foodcourt 求其食點知在foodcourt竟然遇到呢間新開嘅日式定食店「壽定食屋」俾到我超乎想像的驚喜我點都無諗過工廈foodcourt 會有日式定食仲要係食物好高質 師傅好用心製作 真心讚!首先叫左可樂雪碧 $8/罐//薯仔沙律 $23//絕對不可以錯過這個看似普通的薯仔沙律師傅做得非常的有水準用上的是簡單的材料著仔、青瓜絲、蛋黃醬但做到薯仔軟淋之餘又保持咬口滿滿的薯仔香味,蛋黃醬汁醬夠但唔會過多最簡單的東西也用心的做好//日式煮籮荀x2 $8@//汁煮白蘿蔔圓形一大個輕輕切了兩刀方便食客蘿蔔炆得很腍挺惹味的吸收晒湯汁好入味食落一點渣也沒有//糖心蛋x2 $8@//蛋的味道很清很香蛋黃的狀態控制得相當好喜歡它的半生半熟的質感//日式厚切吉列黑豚豬扒 $73//高質!! 原塊豬扒炸至金黃酥脆炸的時間拿捏得剛剛好外皮鬆脆仍然保留到不油膩但香脆的滋味豬扒半肥瘦肉質柔軟 可以一咬即斷一口咬下去的感覺就是棒//南國元氣雞雞肉雞湯烏冬 $78/
呢間小店隱世到一個點
位於荔枝角的香港工業中心c座地庫原來有個foodcourt
如果唔係好似我咁咁啱黎開買野
或者呢度附近返工都真係唔會知

本身諗住foodcourt 求其食
點知在foodcourt竟然遇到呢間
新開嘅日式定食店「壽定食屋」
俾到我超乎想像的驚喜
我點都無諗過工廈foodcourt 會有日式定食
仲要係食物好高質 師傅好用心製作 真心讚!
首先叫左可樂雪碧 $8/罐

//薯仔沙律 $23//
絕對不可以錯過這個看似普通的薯仔沙律
師傅做得非常的有水準
用上的是簡單的材料
著仔、青瓜絲、蛋黃醬
但做到薯仔軟淋之餘又保持咬口
滿滿的薯仔香味,蛋黃醬汁醬夠但唔會過多
最簡單的東西也用心的做好

裡頭雞肉好嫩不會乾柴
入口帶點微辣 是好吃的唐揚雞
香濃撲鼻的咖哩入口微辣而甜甜的
用料很足 味道帶有層次 送飯一流
之前來過工業中心地庫得知過這裡多了一個食物廣場這裡有吃素食 又有漢堡包和泰國菜式今天特意又過來試一試日系餐廳意外地又覺很不錯啊😌🌀南國元氣鳥唐揚炸雞湯烏冬湯很香濃 烏冬軟度適中 淨湯烏冬都已很滿足 但唐揚炸雞🍗是一驚喜位 雞肉竟然十分滑 完全不「鞋口」🌀日式厚切吉列黑豚豬扒咖喱飯這豬扒喱又是另一驚喜位😍豬扒又是不「鞋口」,外面的炸粉又不會太厚 而咖喱味道亦很香🌀日式糖心蛋😍😍蛋黃呈現濃稠液體狀態的流心蛋是最好味的 這裡的溏心蛋保證你不失望

之前來過工業中心地庫
得知過這裡多了一個食物廣場