2022-08-01
多寶美食太子水渠道30-32A號美星樓地下10號舖太子旺角是港式小食檔集中地, 出開去每每忍唔住, 拮串魚蛋燒賣食下。伴我長大架小食, 過下口癮。多寶好懷念佢開返, 我買左一大包比女朋友食,魚蛋有辣有唔辣, $20 辣魚蛋併燒賣, 最喜歡個豉酒汁同辣油, 堅好食!$16炸大腸同$10臭豆腐買完拎上手熱辣辣, 禁不住要立即張口品嚐。臭豆腐先唔講氣味, 有人喜歡有人討厭是非常兩極化的食物, 但外面炸到脆卜, 落埋甜醬辣醬, 一咬下熱煙隨即飄出,中心是有好多洞的豆腐嫩層。好耐都無食過兩溝$25 魚肉碗仔翅, 有鯪魚肉同碗仔翅, 瘋狂加醋同胡椒粉。碗仔翅入面有豬肉絲, 木耳同粉絲,童年回憶哦!$13 水魷 $13墨魚 $13 牛柏葉溝埋一盒, 同樣有出色架醬汁, 風味一流。今日青掃街食到飽, 想起以前著住校服, 打完波或者先以為好型架MK日子。香流以前珍惜的回憶, 隨社會改變好多都消失, 這兒時回憶架味道,希望人仍在香港的日子, 盡情吃, 街角上拮魚蛋食臭豆腐,中佬的浪漫。
太子水渠道30-32A號美星樓地下10號舖 太子旺角是港式小食檔集中地, 出開去每每忍唔住, 拮串魚蛋燒賣食下。伴我長大架小食, 過下口癮。 多寶好懷念佢開返, 我買左一大包比女朋友食,魚蛋有辣有唔辣, $20 辣魚蛋併燒賣, 最喜歡個豉酒汁同辣油, 堅好食! $16炸大腸同$10臭豆腐買完拎上手熱辣辣, 禁不住要立即張口品嚐。臭豆腐先唔講氣味, 有人喜歡有人討厭是非常兩極化的食物, 但外面炸到脆卜, 落埋甜醬辣醬, 一咬下熱煙隨即飄出,中心是有好多洞的豆腐嫩層。
$ 13 水魷 $13墨魚 $13 牛柏葉溝埋一盒, 同樣有出色架醬汁, 風味一流。