夜。鐵板燒

Yoru Teppanyaki
2023-05-16 50 浏览
同男朋友嚟呢度山林道呢間餐廳食廚師發辦嘅鐵板燒,叫咗$598嘅套餐。套餐有三份主食,包括有越南得大虎蝦,北海道帆立貝和日本甘鯛魚。👍🏆🏆🏆🏆🏆首先講咗,三道主菜先,主菜賣相非常精緻,靚到唔捨得食!❤️北海道帆立貝,有兩隻原隻帶子,帶子肉非常柔軟,用昆布汁煮過,非常有風味。❤️越南特大虎蝦,原隻虎蝦拎去炸過,非常香口,炸到一些比較有嘅蝦鬚位都可以食,又識到啖啖蝦肉。❤️日本甘鯛,呢份甘雕魚非常精緻,魚肉鮮甜,配上廚師嘅特製醬汁一齊食,而家激發魚肉嘅鮮味!🥇🥇🥇🥇🥇套餐嘅其他菜式💜刺身,超級鮮甜超級新鮮,而且擺盤非常靚,仲有食用花做裝飾,打卡一流!💜茶碗蒸,材料非常豐富,免頭一層材料有蟹肉蝦肉等等嘅海鮮材料,入邊嘅蒸蛋蛋味濃郁非常幼滑,配合一齊食天衣無縫。💜其他仲有炒飯,沙律,甜品等等,每樣都非常美味。

🏆🏆🏆🏆🏆
首先講咗,三道主菜先,主菜賣相非常精緻,靚到唔捨得食!

🥇🥇🥇🥇🥇
套餐嘅其他菜式
💜其他仲有炒飯,沙律,甜品等等,每樣都非常美味。
2023-05-15 36 浏览
今晚黎到夜。鐵板燒食飯,難得閏蜜番黎要食好啲,我地叫佐$2088既套餐,有5個main:南非鮑魚+阿拉斯加鱈場蟹+蘇格蘭蟶子王+匈牙利鴨肝+宮崎和牛厚/薄燒,好豐富呀!😍一定要講龍蝦刺身好好食,第一次食,原來係咁鮮甜咁好食,啲龍蝦肉好彈牙,好爽甜,仲要份量唔少,加啲青檸汁去食就仲鮮味!👍🏻前菜之一既螢光魷魚都好唔錯,原來都有分季節,分當唔當造,當造既會大隻啲,好肥美,仲要有膏添,好咸鮮,煙煙韌韌好好味好得意!😆而匈牙利鴨肝作為其中一個主菜,鴨肝煎到外脆內軟,軟綿綿既鴨肝口感好好,好滑身,同啲桃一齊食就更鮮更加唔會覺得滯!🤓另一主菜既蘇格蘭蟶子王都係份量好多,炒得好有鑊氣,蟶子王真係好大隻,好鮮甜,好爽好好食!😜作為結尾之一既日本水果都好新鮮,哈密瓜好清甜,真係日本直送,仲有和菓子,唔會過甜,反而好香,味道好好呀!😙

2023-05-12 45 浏览
👏🏻$2088 dinner set 南非鮑魚色澤較深,肉質耐煮,味道濃郁,經長時間低溫慢煮後,入口煙韌彈牙,帶有陣陣鮑魚的甘香鮮甜味。阿拉斯加鱈場蟹“長腳蟹” 隻腳真係好長兼好大隻,蟹肉好滑好大塊,大滿足!蘇格蘭蟶子王「必試‼️」 味道勁鮮甜 大大隻👅👅❤️完全唔會有冰鮮味。匈牙利鴨肝鴨肝口感較實淨,入口鴨騷味更濃。宮崎和牛厚/薄燒厚切燒or薄切燒都得,可以自選。厚切就食得大啖啲,肉質較為濃郁食落好鬆軟認真唔錯;薄切就易入口啲,燒得幾完整,快啲熟的。北寄貝彈牙堅韌,鮮甜爽口。櫻花蝦和牛炒飯選用較大的櫻花蝦,蝦香非一般細細粒的櫻花蝦可比。牛肉口感爽滑,炒飯好好食,飯粒唔會太腍。日本水果and 甜品日本哈密瓜🍈好甜好多水份👍🏻👍🏻💯甜品係櫻花菓子,甜甜地,入口即溶🤤🤤😋😍👅
👏🏻$2088 dinner set
南非鮑魚

阿拉斯加鱈場蟹
“長腳蟹” 隻腳真係好長兼好大隻,蟹肉好滑好大塊,大滿足!
蘇格蘭蟶子王
「必試‼️」 味道勁鮮甜 大大隻👅👅❤️完全唔會有冰鮮味。

匈牙利鴨肝
鴨肝口感較實淨,入口鴨騷味更濃。

宮崎和牛厚/薄燒
北寄貝
彈牙堅韌,鮮甜爽口。
櫻花蝦和牛炒飯
日本水果and 甜品
2023-05-11 45 浏览
好店推介❤️話說今日去咗尖沙咀山林道嘅夜。鐵板燒食Dinner,侍應服務態度和藹親切,食物新鮮,師傅更特別設計不同顏色的醬汁,打卡超靚,真心正👍🏻匈牙利鴨肝🦆鴨肝味濃,咬落煎過兩邊,卜卜脆。口感實在,唔會散😍由於鴨肝本身已經有很多油份,如果處理得唔好就會有好重嘅油膩感,但師傅所整嘅就無,可見佢哋真係好專業,廚藝了得😌十分佩服!日本水果🍈蜜瓜甜度高又多汁,和菓子外表好精緻,非常好味🤤美國頂級牛肉肉眼🥩牛肉非常厚肉,外層焦香,肉色呈粉紅,咬落去有頗多肉汁流出,且熟度則好,口感唔柴唔乾,肉質鮮嫩,證明師傅時間控制得十分好,值得一讚😜龍蝦味增湯🥣龍蝦味湯底質感濃稠,啖啖充滿鮮味,配上龍蝦肉、洋蔥等配料,口感豐富,good😎生蠔🦪生蠔好清甜,鮮甜感比較重,有海水味,而師傅利用鐵板烹調,令生蠔鮮汁滲出,成舊連汁食,好過癮☺️
匈牙利鴨肝🦆
日本水果🍈
蜜瓜甜度高又多汁,和菓子外表好精緻,非常好味🤤
美國頂級牛肉肉眼🥩
龍蝦味增湯🥣
生蠔🦪
同事生日請佢食鐵板燒慶祝🥳依個Lunch set好抵食,每位$598有齊沙律、前菜、炒菜、味噌湯、茶碗蒸、漬物、甜品同飲品,超值啊😍主菜1:越南特大虎蝦🍴特大虎蝦非常新鮮,質地彈牙,口感好正😚虎蝦甜味非常突出,唔需要咩特別嘅調味就已經好好食💖主菜2:北海道帆立貝🍴大大粒帆立貝好吸引😍入口感覺極佳,且味道鮮甜,帶有淡淡海洋味道🌊廚師燒烤至恰到好處,令帆立貝嘅自然風味得以完美表現🤤主菜3:日本甘鯛魚🍴魚皮燒得香脆,魚肉清淡,配上忌廉汁令到成件事更和諧🤭依份櫻花蝦和牛炒飯都係套餐包埋,好足料❗️同事對依餐生日鐵板燒好滿意,我都係🤩
主菜1:越南特大虎蝦
主菜2:北海道帆立貝
主菜3:日本甘鯛魚
🍴魚皮燒得香脆,魚肉清淡,配上忌廉汁令到成件事更和諧🤭
2023-05-10 24 浏览
結婚周年紀念,同老公去尖沙咀食廚師發辦。我哋叫咗一個有5道主菜嘅套餐,非常豐富。除了主菜外,套餐的前菜同樣非常豐富。$2088 有成16道菜,每一道都非常好味,實在太多就唔講晒啦,講我最鍾意食嗰啲啦👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏🍈日本水果,一件日本網紋蜜瓜,蜜瓜多汁,清甜爽口,超正!仲有兩件日式和菓子,和果子投出入邊粉紅色嘅餡,非常精美,而且佢係酸酸甜甜的味道,非常開胃!🍚櫻花蝦和牛炒飯,呢個炒飯非常豐富,櫻花蝦和黃牛非常足料,炒飯是用珍珠米炒的!🥙韓式和牛腸,非常好味!🍣龍蝦刺身,你隻龍蝦刺身上碟,非常豪華。大廚很有心機,把龍蝦肉全部拆起,在切成一小件的龍蝦刺身,刺身鮮味十足,啖啖龍蝦味!🐚北寄貝,北寄貝微微煎香,食落去好有口感,仲有陣陣香味,加上蔥花,令北寄貝嘅味道更豐富。🦞西澳洲龍蝦,呢度係西式煮法嘅龍蝦,將龍蝦煎熟,加上調味料和檸檬汁一齊食,彈牙又鮮甜。🦀阿拉斯加雪場蟹,原隻阿拉斯加雪場蟹蟹腳,啖啖肉,蟹味濃郁,非常鮮甜,不用加任何調味料,就咁食已經好好味!

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
🥙韓式和牛腸,非常好味!
🍣龍蝦刺身,你隻龍蝦刺身上碟,非常豪華。大廚很有心機,把龍蝦肉全部拆起,在切成一小件的龍蝦刺身刺身鮮味十足,啖啖龍蝦味!
2023-05-09 24 浏览
✅用高檔嘅食材取出最好味嘅味道✅環境同埋服務態度都非常之好✅廚師製作食物是非常用心最令我讚嘆嘅更加係西澳洲龍蝦、匈牙利鴨肝、南非鮑魚🙇🏻‍♀️因為呢三款都係勁新鮮!尤其是係個龍蝦🙆🏻‍♀️咬落去肉質鮮甜又彈牙🤤真係令人垂涎三尺🤭鴨肝就充滿鴨油,我覺得真係幾香口。尤其是係佢嘅賣相更加吸引我嘅食慾👏🏻南非鮑魚旁邊嘅綠色醬汁鹹鹹地同鮑魚真係好夾。我覺得鮑魚真係做得好好唔會話好鞋口,仲要一咬就咬得開☺️另外呢個套餐仲包咗時令刺身、茶碗蒸,都係我自己幾想重點推介。刺身就唔使我多講啦!因為都係主廚決定的😉佢哋會揀當日最新鮮嘅食材🐟根據季節嘅變化選用不同嘅魚種🤩為求達致最鮮美嘅效果。茶碗蒸我自己都幾鍾意食㗎,唔知有冇人同我一樣呢!成日都唔知點解佢哋可以整到啲蛋咁滑脫脫🥲我都好想學😝
✅用高檔嘅食材取出最好味嘅味道
✅環境同埋服務態度都非常之好
廚師製作食物是非常用心

2023-05-08 39 浏览
又到左美食推介的時間,專門做廚師發板的鐵板燒,有師傅會即場燒。呢間餐廳位於尖沙咀山林道17-19號地下,係港鐵站大約步行4分鐘就到,餐廳位置顯眼,好易搵到,加上燒肉香氣撲鼻,遠處都聞到,dinner set $2088套餐真系超級令人期待😍一齊睇下今日既menu:☀南非鮑魚+☀阿拉斯加鱈場蟹+☀蘇格蘭蟶子王+韓式和牛腸☀匈牙利鴨肝+北寄貝☀宮崎和牛厚/薄燒☀櫻花蝦和牛炒飯個人比較喜歡個☀櫻花蝦和牛炒飯,夠鍋氣,而且調味得剛剛好,不會太鹹或者太甜。☀南非鮑魚就很爽口,入味。好有咬口。☀阿拉斯加鱈場蟹好粗身,蟹肉有淡淡海水鮮味,好正。再來☀蘇格蘭蟶子王+韓式和牛腸,都好考廚師功夫,口感軟嫩,味道又香甜,呢個係經過慢慢燒煮到山藥入味,係一個好有營養既小吃⋯⋯☀匈牙利鴨肝+北寄貝都系唔錯既選擇。☀宮崎和牛厚/薄燒,大部分嘅牛食落味道甘香豐厚,質地好嫩滑,油花好夠,入口即溶😎一睇就知靚肉,牛味好香濃,令到我不停咁食⋯⋯

一齊睇下今日既menu:
☀南非鮑魚+
☀阿拉斯加鱈場蟹+
☀蘇格蘭蟶子王+韓式和牛腸
☀匈牙利鴨肝+北寄貝
☀宮崎和牛厚/薄燒
☀櫻花蝦和牛炒飯
2023-05-08 32 浏览
呢一間餐廳可以order廚師發板的鐵板燒,有師傅會即場燒,有驚喜。而且店員會悉心介紹餐牌,專業得來兼有耐性。$1588 dinner set 有3 個main 南非鮑魚,蘇格蘭蟶子王,日本甘鯛魚。鮑魚大粒易咬,蟶子鮮甜入味,好易熟,燒到甘黃色好吸引好惹味🔥甘鯛魚無咩魚骨,魚肉好滑好有彈性。仲有前菜、刺身、一品料理、龍蝦味噌湯🦞等等。~龍蝦味噌湯🦞~湯底香滑濃郁,啖啖龍蝦肉,非常滿足。~櫻花蝦和牛炒飯~炒到好香,香味四溢。櫻花蝦和牛味道好夾,唔會好鹹。食完之後仲有日本水果同甜品,食到飽飽~😋😋😋環境:🌟🌟🌟🌟🌟賣相:💯💯💯💯💯味道:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~龍蝦味噌湯🦞~
湯底香滑濃郁,啖啖龍蝦肉,非常滿足。
~櫻花蝦和牛炒飯~
炒到好香,香味四溢。櫻花蝦和牛味道好夾,唔會好鹹。

食完之後仲有日本水果同甜品,食到飽飽~😋😋😋

環境:🌟🌟🌟🌟🌟
賣相:💯💯💯💯💯
味道:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-05-05 54 浏览
餐廳位於尖沙咀山林道,喺間暗黑主題嘅創意日式鐵板燒餐廳,餐廳環境神秘感滿滿,氣氛安靜且舒適,我哋坐個位可以一邊欣賞師傅嘅手藝一邊享受料理👍🏻💓北海道帆立貝💓帆立貝真係超大粒,肉身豐厚,味道鮮甜,爽口彈牙,配埋醬師傅所自制嘅醬汁,簡直令人回味無窮😍💓越南特大虎蝦💓呢個虎蝦擺盤好靚,整到好似一件藝術品,虎蝦肉肉嫩爽口加上原汁原味蝦膏汁,味道特別濃郁,好滿足🤩💓櫻花蝦和牛炒飯💓炒飯用日本米黎炒,入面有櫻花蝦、日本蛋同蔥粒,勁香噴噴,飯好乾身,唔會話好油,做到粒粒分明嘅效果,而且充滿蛋香同櫻花蝦味,如果鍾意食櫻花蝦嘅就一定唔可以錯過😋💓日本甘鯛💓甘鯛肉質嫩滑,配搭師傅自制嘅醬汁可以帶出香軟鮮甜, 好match👍🏻而因為有醬汁嘅原因,令成個口感味道更上一層樓😆總括而言,食材方面高級新鮮,配搭相當有心思,店員服務態度好好,想最想多謝嘅就喺幫我哋影咗啲靚合照,今餐真係食得好開心,希望下次有機會可以再來☺️
💓北海道帆立貝💓
💓越南特大虎蝦💓
💓櫻花蝦和牛炒飯💓
💓日本甘鯛💓

尖沙咀山林道開業無耐嘅鐵板燒 — 夜近日十分受歡迎,其有格調嘅用餐環境加上廚師專業嘅烹調技巧,都令餐廳每晚都座無虛席➰今晚嚟到食最豐富之▪️5主菜晚市套餐▫️包括有龍蝦味噌湯、漬物、一品料理(生蠔)等食物☑️特別讚揚龍蝦味噌湯,龍蝦精華完全融入味噌湯中,味道濃郁🔝主菜包括☑️宮崎 A4 和牛厚燒 ☑️美國頂級牛肉肉眼 兩份牛肉都係滿分之作,和牛厚燒鮮嫩多汁,入口即化,油脂分布均勻➰ 牛肉肉眼口感柔軟,肉汁十足,加上簡單調味,令生肉味更加突出🔝另一份主菜☑️匈牙利鴨肝香氣同味道非常突出,但唔會有鴨肝嘅腥味,味道非常平衡🔝由前菜到主菜都係上品,難怪餐廳長期都有捧場客,希望下次有機會再試試其他食物➿

2023-05-04 34 浏览
今日收工,同成班friend去到尖沙咀行街,見到有一間特色嘅鐵板燒,於是就走入咗去1️⃣味噌湯個湯既味道好濃郁,溫度啱啱好唔會太熱,好有係日本飲既感覺🥰2️⃣刺身全部都係由日本運送過嚟嘅新鮮蝦。所以特別鮮甜,每一片都充滿著海洋嘅鮮味,鐘意食刺身既你一定要試🥰3️⃣匈牙利鴨肝鴨肝平時好小食,鴨肝既肝味好濃郁,再加上燒過之後令到鴨肝更加香更加惹味,油香得黎又唔會好膩,火候控制得啱啱好👍🏽4️⃣西澳洲龍蝦龍蝦肉燒完冇縮過水,仲好大舊啲肉仲好彈牙,可以唔使點啲醬就咁食,咁就完全食到龍蝦肉既鮮味,好食到飛起🤣5️⃣南非鮑魚南非鮑魚原隻上,肉厚帶嚼勁,鮑魚既鮮味十足,好軟韌,再加啲檸檬汁一齊食,鮮味爆曬出嚟😋
1️⃣味噌湯
個湯既味道好濃郁,溫度啱啱好唔會太熱,好有係日本飲既感覺🥰
2️⃣刺身
3️⃣匈牙利鴨肝
4️⃣西澳洲龍蝦
5️⃣南非鮑魚
2023-05-02 33 浏览
今日就叫咗一個鐵板燒嘅套餐,已經跟左前菜開一開胃。食到最後更加係有甜品同埋咖啡配埋🌸我最鍾意呢啲一個價錢俾晒,廚師決定我今日食啲乜嘢🌚因為唔使自己諗呀嘛🌚師傅會揀一啲時令嘅刺身切成薄片然後比客人食用,當中選用嘅都係由日本運送嘅新鮮海魚。果然日本出嘅🇯🇵😚魚肉特別鮮甜,口感細緻,每一片都充滿著自然嘅鮮味,係一款深受日本料理愛好者喜愛嘅👏🏻另外最令我深刻嘅一定係佢個🔥鐵板燒北寄貝,將鮮美嘅北寄貝放喺鐵板燒上燒烤🤤,配以醬油同埋牛油等調味料,令北寄貝嘅鮮味更加突出。北寄貝爽脆多汁,口感豐富,燒烤過後更加美味,係一款我最鍾意嘅鐵板燒料理❤️‍🔥。呢一個套餐仲已經包咗一份日本甘鯛,以新鮮嘅甘鯛肉為主料,配以不同嘅調味料烹調而成嘅料理。甘鯛肉質鮮嫩😋,口感豐富,每一口都可以品嚐到鯛魚嘅自然鮮味同埋調味料嘅香氣🌫️櫻花蝦係一種非常小巧精緻嘅海鮮,口感脆爽,帶有淡淡嘅甜味同埋海洋嘅鮮味。櫻花蝦為鮮味十足✨佢哋真係好識揀,拎櫻花蝦同埋和牛做配搭攞嚟炒飯。牛肉嫩滑多汁,與米飯炒製後口感豐富,最後仲有佢哋嘅一品料理都係好值得介紹,因為都係用咗時令嘅材料去製作😙

2023-05-02 25 浏览
忙咗幾日終於有時間約朋友出去食飯,食返啲好嘢平衡下心理😆又係我最愛嘅日本嘢,地理位置方便刺身🔆刺身有蝦有帶子有拖羅,蝦都幾大隻,蝦肉又鮮甜,帶子都大隻,一樣係咁鮮甜,拖羅係最好味😋肉質好滑直頭好似係日本食緊🥰日本甘鯛🔆魚皮燒到脆卜卜,甘鯛既魚肉好清甜啲肉好結實,再配埋個高湯同啲魚一齊食真係鮮上加鮮,飲埋啲湯真係好滿足😍櫻花蝦和牛炒飯🔆炒飯中既主角係和牛,炒飯既料都幾多,除咗和牛仲有櫻花蝦同蛋絲,加埋一齊炒真係好香🥳生蠔🔆生蠔好肥美仲帶有海水既味道,質感好滑,好食到不得了😂

刺身🔆

日本甘鯛🔆

櫻花蝦和牛炒飯🔆

生蠔🔆

生蠔好肥美仲帶有海水既味道,質感好滑,好食到不得了😂
2023-05-02 33 浏览
☆═━┈┈ 唔係講笑食過呢間餐廳之後真係返唔到轉頭★═━┈┈我以前其實唔係咁鍾意食鐵板燒,因為嗰啲嘢好肥膩,所以我從來都未食過今次係我第一次食。食完之後真係知道點解啲人會成日去食☺️因為睇住廚師烹調嘅過程真係好賞心悅目😚而且嘢食真係好得👍🏻今次叫嘅呢個套餐已經包含咗▫️沙律:係雜菜沙律嚟嘅,當中加入咗一啲酸酸甜甜嘅醬汁,更加開胃。▫️刺身:刺身嘅幾款生魚片都係好鮮味,每一日嘅刺身都唔同,係時令,保證新鮮。▫️茶碗蒸:好香好滑好重蛋味,而且仲有少少蟹肉絲,好鮮甜㗎 !呢個套餐仲有兩款好值得介紹俾大家知道嘅海鮮▫️日本甘鯛:你睇吓佢嘅賣相幾吸引!經過鐵板去燒製,油份會更加澎湃,但係估唔到原來一啲都唔肥膩,反而仲有一種魚油香。▫️蘇格蘭蟶子王:烹調嘅過程真係忍唔住舉起手機影相,師傅拆盒嘅手法非常之純熟。仲有值得讚嘅係佢哋控制火候嘅方法。唔會主到過老,反而剛剛好。主菜方面今次就叫咗牛▫️宮崎 A4 和牛厚燒:原來有分厚同埋薄,我自己就比較鍾意食厚身少少,因為成日都覺得薄嘅話好似肥牛片。厚燒更考功架。A4嘅和牛食起上嚟嘅油脂真係比平時食普通牛肉更加多,更加香。每一個餐仲會包左廚師特製嘅炒飯▫️櫻花蝦和牛炒飯:加

今次叫嘅呢個套餐已經包含咗

呢個套餐仲有兩款好值得介紹俾大家知道嘅海鮮

主菜方面今次就叫咗牛

每一個餐仲會包左廚師特製嘅炒飯
▫️櫻花蝦和牛炒飯:加入咗櫻花蝦嘅炒飯會增加左一份鹹香味,呢一份鹹香味更加係令我食唔停口。啲飯炒到粒粒分明好香口。

🌟👏🌟👏🌟👏🌟👏🌟👏🌟👏🌟👏🌟
估唔到第一次食鐵板燒嘅體驗咁好,有機會會帶埋屋企人再嚟多一次!