夜。鐵板燒

Yoru Teppanyaki
席前鐵板燒料理,在於欣賞廚師舞動鐵鏟,烹調一道接一道菜式,好讓人慢慢品嚐😌這家以型格黑色設計,帶有時尚神秘感,價錢親民,用料上乘與朋友點了尊貴二人前,師傅功架十足,舞動幾下,就將虎蝦去殼,加入牛油等,既爽彈又香口。南非鮑魚燒得剛好,配自製海苔菠菜醬,煙韌彈牙又鮮甜。匈牙利鴨肝就要慢慢煎,迫出油脂,外層香脆,裡面軟滑接下來是迷人米芝蓮級🌟甘鯛立鱗燒,師傅要不斷將熱油澆淋鱗片上,令其層層立起,做成薄脆口感,同時魚肉保持嫩滑鮮甜然後就是備長炭火燒宮崎A4和牛肉眼,放在原塊晶凝通透的岩鹽上,極為耀眼。 和牛肉質軟嫩,牛味濃厚,可配上脆蒜片一齊食最後還有炒得粒粒分明的和牛炒飯,野菜炒め,大蒜芝士魚湯、醬油布甸及咖啡

這家以型格黑色設計,帶有時尚神秘感,價錢親民,用料上乘

虎蝦
南非鮑魚燒得剛好,配自製海苔菠菜醬,煙韌彈牙又鮮甜。
南非鮑魚

匈牙利鴨肝就要慢慢煎,迫出油脂,外層香脆,裡面軟滑
匈牙利鴨肝

和牛炒飯
直送時令刺身
醬油布甸

和牛炒飯
  • 甘鯛立鱗燒
2023-04-28 58 浏览
尖沙咀最近開左好多高質食店,呢間好店推介都系尖沙咀❤️Lunch set $598套餐可以食到廚師發板的鐵板燒真系好抵。前菜有沙律,刺身,茶碗蒸,炒飯,炒菜,味噌湯,潰物,甜品,咖啡超級豐富!🥣櫻花蝦和牛炒飯超級大碗,而且好好味,櫻花蝦鹹香可口,牛肉油脂豐腴香濃,和牛之中都幾高質,肉質好好,好有牛香。飯系珍珠米,軟軟糯糯好match。係呢度食仲有埋湯送⋯⋯呢個湯底,鮮香味道濃鬱,湯內有昆布、小蔥大蔥等,可見用料十足😌😌😌🥣日本甘鯛 大大隻肉感豐富,一點腥味都無,好新鮮。🥣越南特大虎蝦蝦都唔錯好重蝦味,肉質好彈牙。北海道帆立貝有兩件大大件,外型得體,肉帶點鹹鹹地味道剛好⋯⋯再加上燒過,濃鬱且鮮甜,令到肉質嘅香味更加出,配上少少醬汁已經夠曬鮮甜,超正!

🥣櫻花蝦和牛炒飯

🥣日本甘鯛

大大隻肉感豐富,一點腥味都無,好新鮮。

🥣越南特大虎蝦

蝦都唔錯好重蝦味,肉質好彈牙。

北海道帆立貝

2023-04-28 37 浏览
暗黑主題的創意日式鐵板燒餐廳,店內巧妙運用燈光打造陰影效果來增加神秘感。師傅更特別設計不同顏色的醬汁,帶出活海鮮、和牛等高質食材的鮮味。餐廳都幾受歡迎,好多人來打卡,來之前記得book位啦~❤️❤️❤️西澳洲龍蝦❤️龍蝦入邊好足料,好新鮮都好多龍蝦膏,回味無窮。❤️阿拉斯加鱈場蟹❤️鱈場蟹最多肉,仲要come from 阿拉斯加,好受歡迎,大熱門!😍😍1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣簡直係鎮店之寶✌🏻👏🏻❤️韓式和牛腸❤️難得食到韓式料理,和牛腸唔會好油膩😌❤️美國頂級牛肉肉眼❤️肉質鮮嫩,啲肉汁bit曬出來,好吸引,睇見都流曬口水~🤤🤤🤤油脂分佈平均,唔會好肥😎👍🏻👅
❤️西澳洲龍蝦❤️
龍蝦入邊好足料,好新鮮都好多龍蝦膏,回味無窮。
❤️阿拉斯加鱈場蟹❤️
❤️韓式和牛腸❤️
難得食到韓式料理,和牛腸唔會好油膩😌
❤️美國頂級牛肉肉眼❤️
2023-04-27 23 浏览
今次要推介嘅喺位於尖沙咀山林道嘅一間鐵板燒,呢一間餐廳喺做廚師發板嘅鐵板燒,會有師傅即場整,仲會特別設計不同顏色的醬汁,帶出活海鮮、和牛等高質食材的鮮味😍以下呢幾樣喺最想特別推薦嘅:1️⃣韓式和牛腸第一次食和牛腸,口感都幾特別,感覺上香港好小地方有得食😆和牛腸牛味濃外層烤得焦脆酥香,內裡脂肪口感Q嫩、味道濃郁鮮甜,牛味重,不錯👍🏻2️⃣宮崎 A4 和牛厚燒和牛經過備長炭煙燻,厚燒和牛至五成熟,油脂均勻,肉質柔軟,香氣四溢,入口即溶,令人回味無窮🤤3️⃣刺身刺身新鮮美味,入面有蝦同帶子,帶子大粒鮮甜,蝦肉爽口彈牙,兩樣同是刺身,但口感都各有特色😍4️⃣一品料理今次嘅一品料理係蠔,呢個蠔鮮甜肥美,肉質飽滿,大大隻,較為清甜,好食😋5️⃣阿拉斯加鱈場蟹鱈場蟹超級新鮮,肉質有彈性而且厚實,鮮嫩多汁,必食之選😎整體食物高質又有特色,師傅好專業,做到日本菜嘅嘅精髓,食咗曬餐飯就感覺到廚師的確好有心思,食材亦新鮮美味,下次會再來☺️

以下呢幾樣喺最想特別推薦嘅:
1️⃣韓式和牛腸
2️⃣宮崎 A4 和牛厚燒
3️⃣刺身
4️⃣一品料理
5️⃣阿拉斯加鱈場蟹
鱈場蟹超級新鮮,肉質有彈性而且厚實,鮮嫩多汁,必食之選😎

2023-04-26 36 浏览
💜以下三款令我好難忘,特別好食所以簡單推介:「南非鮑魚」🈵好大隻,好強勁既鮑魚味,食得出係上等鮑魚「匈牙利鴨肝」🈵鴨肝平時好小食,鴨肝既肝味好香濃,而且都係即場燒過,令到鴨肝更加惹味,佢既油香得黎又唔會好膩,技術到家「西澳洲龍蝦」🈵西澳洲龍蝦都係高級食材,咁高質素既龍蝦係呢度居然可以咁平就食到,真係堅抵食!龍蝦既肉質細嫩好食,飽滿又多汁,口感又滑又彈牙⚛️見到呢間咁多好評,經過尖沙咀就順路食「夜 鐵板燒」,今日放假點都食好啲,用$888就可以食到套餐,好抵食!同埋味道好高質,好有水準⚛️另外Lunch前菜好豐富🈶有沙律、刺身、茶碗蒸、炒飯、炒菜、味噌湯、漬物、甜品、咖啡,我同男友都食到好滿足,呢度既環境又有情調好有Feel,好難忘⚛️
💜以下三款令我好難忘,特別好食所以簡單推介:
「南非鮑魚」🈵
好大隻,好強勁既鮑魚味,食得出係上等鮑魚
「匈牙利鴨肝」🈵
「西澳洲龍蝦」🈵

2023-04-24 45 浏览
等左好耐終於有個長假期,前幾日男朋友想食鐵板燒,而我就想廚師發板,咁啱喺尖沙咀附近經過見到呢間餐廳做廚師發板的鐵板燒,有師傅會即場燒,於是就試嚇🤤呢個dinner set $2088套餐,會有5個main南非鮑魚+阿拉斯加鱈場蟹+蘇格蘭蟶子王+匈牙利鴨肝+宮崎和牛厚/薄燒,其他就系廚師既自由發揮。螢光魷魚唔錯😍特別強調醬汁調味超正,魷魚新鮮,吸曬啲醬汁精華,越食越想食😋一品料理-生蠔都唔錯,口感creamy 細膩。😍匈牙利鴨肝全部都好好食,無雪味,必試😆 好重油脂味😙😙😙美國頂級牛肉肉眼呢個真係物超所值,牛嘅油花紋理好靚,分佈均勻,牛肉味濃鬱。😙龍蝦刺身,擺盤好精緻,口感爽脆。😍北寄貝,口感都好鮮嫩多汁。 另外,其他食物小食都系味道豐富,令人回味無窮🤩

另外,其他食物小食都系味道豐富,令人回味無窮🤩
2023-04-24 40 浏览
Lunch 的前菜有沙律,刺身,茶碗蒸,炒飯,炒菜,味噌湯,潰物,甜品,咖啡,套餐超級豐富omggggg😍😍😋😋好抵食!我地食左$598套餐lunch set ,包括3 份越南特大虎蝦,北海道帆立貝 & 日本甘鯛魚。salad and 刺身就一如既往地keep住新鮮,食材即日空運,so fresh。炒菜炒飯都好香,份量比例幾好,唔會太多太少。日本甘鯛、越南特大虎蝦、北海道帆立貝都大大粒好足料,海鮮爽口彈牙,口感爽脆,夠曬衛生。櫻花蝦和牛炒飯鍋氣好香,飯粒軟硬度適中,有米味。櫻花蝦點綴調味更佳。和牛好滑,肉質優良,味道真的不錯,值得一試。
2023-04-22 70 浏览
我哋兩位4月之星難得一聚要食好啲,喺OpenRice 搵咗一輪就決定訂「夜。鐵板燒」,本來訂咗19:00但因為工作關係要19:30先到,打返電話通知餐廳,職員好有禮貌咁幫我改預約時間仲叫我唔洗急,心中對餐廳已加了分。坐底一睇餐牌心中好快有決定,就揀咗DELUXE MANUAL FOR 2 person,因為佢有立鱗鯛魚呢道餸,呢個我喺其他地方食過都想朋友試下,其他就有龍蝦🦞、鮑魚、鴨肝、和牛等等。雖然第1次上嘅立鱗鯛味道好,但啲魚鱗效果唔靚令我有啲失望,估唔到廚師會為呢個「期望」煮多次,今次做到效果而味道都好好👍🏻,我都好欣賞廚師呢份執著👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻。全晚職員們服務恰到好處,我同朋友都可以一路傾一路食,滿足感爆燈。

2023-04-21
庆祝纪念
生日
在山林道工作長期經過這次終於終於可以盡情享受,食到天荒地老🖤🖤🖤✨重點:店家的盒子打光燈立馬為所有照片加分!🥗沙律沙律不馬虎,都是很嫩蔬菜、茄、蘿蔔仔,配上超開胃的酸汁令人超開胃!注:沙律的每項目都是一口size 對我來說很重要,食起來舒服很多!🦑螢光魷魚這幾個月份是當造月,蠻多日本餐廳都有螢光魷魚的菜式。那個醬汁甜甜酸酸的,很搭,量也很夠去包裹每口螢光魷魚!🦪令和怪物生蠔我不食生蠔但好想分享一下「有掛牌子」的生蠔! 🦞西澳龍蝦原隻龍蝦超新鮮!師傅會先放到一整盤今天我們享用的食材讓我們拍片(動態動態)👭🏼我們還看著他的腳在動呢😆!龍蝦膏當然少不了✨!師傅把龍蝦切半後在我們面前料理,差不多半熟時再切出一口Size。用上剛剛的龍蝦膏調出適當的濃稠度,再裏上剛好熟度的龍蝦肉!😍 超彈牙!一口咬下去,第一下爽口,再來就是裏面的軟彈的肉身!🤌🏻 光是這樣就很爽很好食! 加上🍋檸檬汁的話,比較提鮮!在沾點龍蝦汁的話,味道更濃郁! 看你口味吧,我就當然每個都嚐一下!🍞🐠鮑魚😆會郁動收縮的鮑魚~ 味道同質感都唔錯,個人更加喜歡沾點紫菜醬汁之後的味道,特別啲~ 🥩A4和牛 & 🥕日本野菜原·塊·岩·鹽💞

✨重點:店家的盒子打光燈立馬為所有照片加分!
沙律菜

🥗沙律
螢光魷魚

🦑螢光魷魚
生蠔

🦪令和怪物生蠔
我不食生蠔但好想分享一下「有掛牌子」的生蠔!
西澳龍蝦

🦞西澳龍蝦

🍞🐠鮑魚
和牛

🥩A4和牛 & 🥕日本野菜
原·塊·岩·鹽💞🧂!太酷了啦!製作和牛的整個過程包括: 拍照(必須的😆)、輕煎再下酒來點花光🔥🔥(拍片要關燈?安排!)、備長炭和茶葉的煙燻💨💨、切件 👈🏻工作關係目擊過幾次,每次都依家被每個步驟震撼到~

第一次看到原塊岩鹽上碟呢!😍🥰🤪! 按照自己喜歡的味道把牛肉於岩鹽表面蹉跎一番🤓🤓🤓! (1)原味🥩 (2)鹽味 💞(3)配日本蒜片 🧄(4)新鮮wasabi蓉🌿 你更喜歡那種味道? 她她表示 小朋友才做選擇🤓。

🍚炒飯 & 🦞🥣龍蝦湯 & 🥦炒菜
超滿的飯、還有和牛粒在𥚃面! 龍蝦湯超鮮甜! 菜有被我全吃光光~ 沒有拍照啦,我們聊天聊得太開心! 😆😆瘋狂地聊天! 也超級飽的! 真的! 女生食 $1288 餐也超飽的!
✨下次想食鴨肝!超吸引😍

🍈日本水果 & 甜品🍨
看合照吧!日本蜜瓜是難以抗拒的😆😆 還有一個櫻花餅! 一點點煙韌😍糯嘰嘰💞!櫻花是一種鹹鹹的味道喔!

很有耐性,看到這裏的你!乖😆!記得cls 科科~

🛖🌕 賣花讚花香也是有道理的! 天花的每一個吊燈都實在太美了!🖤整家黑色主題,每桌都有吊燈都有一個💛月光燈💛,天花的吊燈滲出花紋,很舒服和滿滿藝術感~ 那天只有兩個人,食到一半其他食客食完就變相到我們包廂一樣💕💕💕~ 說話大聲一點也不怕!
# 因工作逗留 與 真正與好朋友享受用餐 有差很多呢! 後者簡直是捨不得離開🤪🤪😚🤪

🖤夜。鐵板燒 Yoru Teppanyaki

📍香港尖沙咀山林道17-19號地下
(就在山林社酒店下邊)
📞53313978
西澳龍蝦
和牛
  • A4和牛
2023-04-21 44 浏览
琴日係媽咪生日,我同爹哋就一早商量好帶咗佢去食呢間日本餐廳🍴,上個月去完日本返嚟媽咪仲成日話好想食日本嘢,今次就滿足下佢呢個心願啦🥳✨南非鮑魚👍🏻👍🏻👍🏻非常珍貴嘅南非鮑魚食落口感好煙韌,因為都幾大隻,所以真係好厚肉!✨炒菜👍🏻👍🏻👍🏻簡簡單單食個炒菜都唔錯!蔬菜都非常之爽甜!✨櫻花蝦和牛炒飯👍🏻👍🏻👍🏻炒飯嘅份量都幾多,仲加左有好吸引嘅櫻花蝦同和牛,不得不讚佢哋個和牛,真係好鮮嫩,令到炒飯嘅味道提升不少!✨匈牙利鴨肝👍🏻👍🏻👍🏻匈牙利鴨肝入口即溶,第一次食嘅我都覺得好有驚喜,味道真係非常之好食!✨西澳洲龍蝦👍🏻👍🏻👍🏻龍蝦賣相大大隻非常吸引,而且肉質都好鮮甜,仲要好多肉,食完真係太滿足啦🤩
✨南非鮑魚👍🏻👍🏻👍🏻
✨炒菜👍🏻👍🏻👍🏻
簡簡單單食個炒菜都唔錯!蔬菜都非常之爽甜!
✨櫻花蝦和牛炒飯👍🏻👍🏻👍🏻
✨匈牙利鴨肝👍🏻👍🏻👍🏻
✨西澳洲龍蝦👍🏻👍🏻👍🏻
2023-04-20 47 浏览
好耐無食鐵板燒了的路過見到山林道有間新鐵板燒就入去試下,間餐廳出面好似好袡秘咁,入到去見到啲裝修同燈都好特式有花心思設計過蘇格蘭蟶子王💥淨係睇師傅拆盒嘅手法已經值回票價,仲有火候控制得啱啱好,唔會煮到過老👍🏽日本甘鯛💥淨係個賣相已經好吸引!鐵板燒製可以令到條魚去到另一個層次,燒完之後一啲都唔肥膩,仲有一種好強烈既魚油香😍宮崎 A4 和牛厚燒💥我哋簡佐厚燒,因為我鐘意厚切既口感,好似切開既牛扒件咁,但係好軟腍,牛味又香濃,口感味道都係一流👍🏽炒菜💥好好味既前菜😋櫻花蝦和牛炒飯💥加入咗櫻花蝦嘅炒飯增加左一份蝦既鮮味,飯炒到粒粒分明好香口,我真係食到停唔到口😆
蘇格蘭蟶子王💥
日本甘鯛💥
宮崎 A4 和牛厚燒💥
2023-04-20 1828 浏览
好食推薦🏆🏆🏆🏆🏆質素品級🏆🏆🏆🏆🏆今日與二位同學係尖沙咀落堂,忽然其中一個朋友講話想食日本嘢,咁就係度比我地搵到間食日本既鐵板燒,晚上好多人,無預約下唯有排隊等位👍🏻👍🏻呢度環境好乾淨,望落好舒服,完全係有日式裝潢,店員已在門口招呼及準備好,帶我地三人坐低,然後經過店員推介,我地就好快地落單了👍🏻👍🏻👍🏻《$1588套餐》主要都係廚師發板,全程比廚師發揮小宇宙即場燒,有3個Main南非鮑魚、蘇格蘭蟶子王、日本甘鯛魚💬🍱刺身🔊呢度既刺身每樣都係細細件,但勝在夠大舊,同埋好新鮮,佢所提供既Wasabi同埋鼓油都好足料🍵味噌湯🔊先望到味噌湯既色澤,已經非常吸引,味道好香,好濃郁,通常我既食法係用筷子撈一撈,然後先慢慢享受🦪生蠔🔊生蠔好肥美,好有海水味道而且質感滑嘟嘟,好食到飛起🍈日本水果🔊日本水果果然係唔同的,特別清甜又好食🐟日本甘鯛🔊呢一款日本甘鯛真係獨有既烹調製作方式,佢既特製湯汁好鯛魚好搭配,鮮味十足,只係睇到賣相已經垂涎三尺
好食推薦🏆🏆🏆🏆🏆
質素品級🏆🏆🏆🏆🏆

🍱刺身
🍵味噌湯
🦪生蠔
🔊生蠔好肥美,好有海水味道而且質感滑嘟嘟,好食到飛起
🍈日本水果
🔊日本水果果然係唔同的,特別清甜又好食
🐟日本甘鯛
2023-04-19 36 浏览
呢間餐廳真係令我感受到佢哋嘅日本文化🇯🇵👨🏻‍🍳之餘仲要嘗試到佢哋食物有豐富嘅味道同埋口感。❤️(๑♡ᴗ♡๑)鹽焗海花螺嘅肉質好鮮嫩,口感豐富,每一口都可以感受到海水嘅鮮味同埋鹽嘅滋味,咀嚼嘅時候仲有啲微微嘅彈性感。❤️(๑♡ᴗ♡๑)螢光魷魚:魷魚嘅辣味同埋鮮香令我驚喜不已,咬落去之後好脆爽可口,香辣嘅味道令人回味無窮。❤️(๑♡ᴗ♡๑)刺身:就梗係當然唔使我多講啦,帶有天然嘅鮮味同埋細緻嘅口感,新鮮嘅生魚片配埋清爽嘅醬油同埋芥末,食嘅時候可以感受到日本料理嘅精髓同風格。❤️(๑♡ᴗ♡๑)一品料理:係一種結合咗多種時令食材嘅料理,每一口都可以品嚐到唔同嘅口感同埋風味,好驚喜。❤️(๑♡ᴗ♡๑) ️味噌湯炒菜:係一種口味豐富嘅菜餚,味噌湯嘅鮮味同埋蔬菜嘅甜味互相輝映,口感豐富多樣。❤️(๑♡ᴗ♡๑)美國頂級牛肉肉眼:係一道極為豐富嘅牛排,肉質鮮嫩多汁,口感豐富,每一口都可以感受到牛肉嘅香味同埋口感,係肉食愛好者必試之選。估唔到呢個價錢都食到咁多唔同口感同風味嘅食物,最緊要係佢哋嘅廚師👨🏻‍🍳可以帶俾人哋唔同嘅食物體驗,令我哋喺品嚐嘅時候感受到世界各地嘅美食文化同埋精髓🇯🇵。

❤️(๑♡ᴗ♡๑)螢光魷魚:
❤️(๑♡ᴗ♡๑)刺身:
❤️(๑♡ᴗ♡๑)一品料理:
❤️(๑♡ᴗ♡๑) ️味噌湯炒菜:
❤️(๑♡ᴗ♡๑)美國頂級牛肉肉眼:

2023-04-18 26 浏览
呢間餐廳係mtr佐敦站 D 出口, 步行約4分鐘,係山林道個頭,平時搭車都會經過,地址易搵,唔算偏僻。$2088 dinner set (5 main 南非鮑魚,阿拉斯加鱈場蟹,蘇格蘭蟶子王,匈牙利鴨肝,宮崎和牛厚/薄燒),匈牙利鴨肝非常粉嫩可口,我仲想食多幾舊,哈哈哈哈哈哈😂😂✌🏻南非鮑魚,阿拉斯加鱈場蟹and蘇格蘭蟶子王都好新鮮。西澳洲龍蝦好大隻,蝦肉彈牙鮮甜,非常好食,味道回甘😍😋❤️jeng!!!生蠔🦪with lemon Juice酸酸甜甜,保持到新鮮度,lemon juice 有酸性HCl仲可以殺菌👍🏻😌食完唔驚會肚痛啦~😎😎😎配埋味噌湯飲就一流啦~美國頂級牛肉肉眼肉質鮮嫩可口,多肉多汁🤤🤤🤤整體食物都很高質。

2023-04-18 35 浏览
今次試既呢間位於山林道既鐵板燒omakase,相當有驚喜👍🏻Lunch叫左有三份main dish既套餐,主要介紹下主菜:匈牙利鴨肝:鴨肝味道鮮甜,細膩滑嫩,入口即溶。煎得恰到好處,表面微焦,令鴨肝帶有焦香。入口後口感細滑,齒頰留香👍🏻南非鮑魚:鮑魚個頭極大,同樣燒得恰到好處。鮑魚肉質厚實,口感彈牙但不難咀嚼,帶有少許甜味,非常新鮮👍🏻西澳洲龍蝦:龍蝦份量唔少,燒得金黃,入口蝦肉細滑同時爽口,蝦味非常濃,而且肉質飽滿👍🏻除左主菜之外,前菜、甜品、湯、飲品其餘都一樣不漏👍🏻但全部都太精彩就唔一一介紹。而且店舖私隱度高,店員、廚師都表現專業,同價錢既omakase黎講,算係表現相當出色既一間。
匈牙利鴨肝:
南非鮑魚: