2024-07-14 3587 浏览
長沙灣探朋友後,上了一間並非連鎖店的日式食店開餐。名字好有氣勢,大丈夫。朋友說不要當中文的意思理解,日文大丈夫其中一個意思是解作安心,即是說這間是安心食堂。這樣我們選了來這吃也吃得放心,那就看看質量如何。餐廳位於樓上,坐電梯或行樓梯也可到達。我們來到是晚餐時間剛開始,不用等位可入座,餐廳環境開揚,面積大,座位闊落舒適。每檯都放置了一個保溫壺,食具,豉油。掃碼看餐單,這裡出名是吉列豬扒,但我們怕熱氣,沒選這個。看完餐單,最後決定要雙色丼定食和A4日本和牛(300G)定食。套餐有沙律菜、麵豉湯、茶碗蒸。要定食的客人更可以無限追加沙律菜和飯,真是包保吃得飽。雙色丼定食,說是雙色其實有三款食材,油甘魚、三文魚和三文魚子,雙色魚生各四片,一碗內共八片,小量魚子。飯是正常份量,珍珠醋米飯,粒粒圓潤飽滿,口感佳。飯面上鋪滿了顏色艷麗的魚生和魚子,中央放了一小撮的綠色芥末,四周灑上蔥花和芝麻,賣相不錯。魚生件件厚切,入口即化,鮮甜美味。A4日本和牛定食,給你一個小型的燒鍋自行把和牛燒熟,生熟自己掌握。一份定食有八片和牛,雪花紋理清晰可見,顏色鮮明。我喜歡吃帶點焦香的肉質,把和牛放在鍋上慢慢燒,看到焦香

A4日本和牛定食,給你一個小型的燒鍋自行把和牛燒熟,生熟自己掌握。一份定食有八片和牛,雪花紋理清晰可見,顏色鮮明。我喜歡吃帶點焦香的肉質,把和牛放在鍋上慢慢燒,看到焦香出現時可吃。每一片都充滿肉味,燒過後的口感仍然保持嫩滑,油脂令你味蕾回甘。八片份量剛剛好,太多反而會吃滯。

麵豉湯味道正常,茶碗蒸的蛋十分滑,像吃豆腐花一樣,內有蟹柳,冬菇,帆立貝,味道調配得好。漬物有三片,爽口不過酸甜度不足。吃日本餐我喜歡有甜酸薑,可消消膩,定食沒有提供。

吃完正餐,感到飯量己夠,抱著吃多點蔬菜有益的念頭,我們追加了幾次沙律菜。

總的來說,今晚所嚐的食材新鮮好味,環境舒適,可以考慮再來了。
雙色丼定食,
A4日本和牛(300G)定食
2024-07-07
雙色丼定食,
A4日本和牛(300G)定食
2024-10-10 872 浏览
有一排無食過大丈夫,原來而家有埋鰻魚餐,當然要試試佢。叫左一個鰻魚丼,男朋友一如既往點左牛油果醬油三文魚,二個餐都包沙律菜,麵豉湯,同埋茶碗蒸,欣賞個茶碗蒸,好滑。如果係叫餐嘅話,啲沙律菜係可以免費refill,自己係app度加就ok。百元內,有齊咁多野食,絕對抵食呀!🔥鰻魚都算厚身,無腥味,無骨,大家可以放心食,整體都不錯,但唔算好驚艷。不過見到現場都幾多人叫鰻魚丼。而油果醬油三文魚都好新鮮,味道唔會太濃,牛油果都好軟滑,值得一試。呢度晚市長期都爆滿,不過地方都寬敞,坐得都舒服。推介大家可以用guru app拎定飛先,就唔駛等咁耐!
有一排無食過大丈夫,原來而家有埋鰻魚餐,當然要試試佢。

如果好味程度有10,我會比100(利申非打手,只係覺得太太太surprise) 炸粉唔係平時食硬崩崩實的的炸粉,佢係由賣相色水已經好靚仔,炸粉食落好似消失左咁,好神奇😝豬扒juicy 軟熟,食完一舊會想再食第二舊, 啡色的豬扒汁好夾仲有仲有,係佢成個餐份量太唔合理啦,我諗一個男仔都未必食得哂上枱仲好熱,好似即點即整,非常好🤩另外一提,茶碗蒸都好好味🤤蛋好滑, 入面有豆有菇有蟹柳餐廳環境闊落,冷氣舒服,可以慢慢坐低食飯傾計,我一定會再幫襯!!
如果好味程度有10,我會比100
(利申非打手,只係覺得太太太surprise)
上枱仲好熱,好似即點即整,非常好🤩

另外一提,茶碗蒸都好好味🤤
蛋好滑, 入面有豆有菇有蟹柳

2024-09-30 1139 浏览
隱世炸豬扒飯-大丈夫食堂突然間想食炸豬扒飯,諗起一間想試左好耐嘅餐廳”大丈夫食堂“,佢個位置喺長沙灣元洲商討附近,門口唔顯眼可能平時經過都無為意,要上一樓,隔離就係”姐姐“最愛嘅Jollibee😄叫咗炸豬扒定食同天婦羅蕎麥麵。真係名不虛傳,炸豬扒好食啊😋😋可以比美日本級數,一半價錢可以食到,食價比極高👍🏻夏天食蕎麥麵都係超配,天婦羅都唔錯,另外個茶碗蒸都好滑啊😌其實都試咗炸蠔,脹卜卜嘅,不過個味麻麻喇,都係建議食返豬扒🤭
隱世炸豬扒飯-大丈夫食堂

2024-09-22 930 浏览
這間長沙灣的平民日式食堂一直深得民心❤️近年更被不少foodie拍片推薦,可見食物質素有一定水準😎本人亦曾光顧數次,認為它的CP值的確頗高👍🏻但最近一次光顧卻令我有點失望😮‍💨———————————————————————吉列海鮮定食有兩件炸蝦,一件炸蠔和一件炸魚。每件炸物size都很巨大,炸粉漿比例算是合理,未有過厚👍🏻炸蠔味道鮮甜,肉質結實新鮮☺️炸魚亦有魚味,肉質實淨不會鬆散😁但炸蝦鮮味欠奉,亦未夠爽彈,本人認為不合格😓至於炸物旁的椰菜絲質感爽脆,有水分💦但蔬菜本身清甜味不足,與高級日式餐廳的椰菜絲仍有一定距離🧐定食還配有白飯,味增湯,茶碗蒸和醃菜,全都味道正常,不過不失🙂———————————————————————另外還點了吉列豬扒定食。豬扒份量正常,炸粉亦十分鬆脆👍🏻豬扒肥瘦得宜,有肉汁,但今次這塊豬扒比較多筋,即使肉質鬆軟亦令人難以咬開🫠另外當我一夾起豬扒,豬肉便與炸粉分離,令我吃得有點狼狽😥———————————————————————這次的食物水準明顯比之前差,要過一段時間再光顧,才能知道這是碰巧的失準,還是真的退步🫣
吉列海鮮定食

2024-09-15 1108 浏览
7/9/2024📍大丈夫食堂呢度有好多日式野食 魚生、天婦羅、烏冬、燒牛舌之類嘅都有 一大班人嚟食都唔驚揀唔啱野食😊而且呢度勁多位 可能都有三十張枱 我哋lunchtime嚟都唔洗等位嗌左餐之後可以任添飯同菜 想bulk/食得健康啲嘅人啱曬啦⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨吉列豬扒定食($115)定食包咗漬物、茶碗蒸、麵豉湯、沙律吉列豬扒好大份 外皮好酥脆❗️肉嘅部份係正常厚度 有少少筋位咬唔開 唔會好乾 都有少少肉汁 配酸酸甜甜嘅醬汁幾好食😋可以任添椰菜絲 配麻醬食 咁就冇咁油膩啦✨鰻魚定食($108)有半條鰻魚 分量都算足夠 但燒得有啲過燶 又唔夠鰻魚汁 冚唔到啲苦味😕都唔夠汁撈飯好在冇乜骨 亦都唔腥 魚肉軟綿但偏薄身 都係合格嘅鰻魚嘅⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯最後埋單~$240 (連加一)啲熟食唔差但冇驚喜 價錢合理 可以一試☺️唔知啲魚生質素點呢 下次有機會試下先😄 推薦指數🌟:3.5/5📍 長沙灣元州街350號家壹1樓11號舖
7/9/2024
📍大丈夫食堂
嗌左餐之後可以任添飯同菜 想bulk/食得健康啲嘅人啱曬啦
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨吉列豬扒定食($115)
定食包咗漬物、茶碗蒸、麵豉湯、沙律
吉列豬扒好大份 外皮好酥脆❗️
肉嘅部份係正常厚度 有少少筋位咬唔開
唔會好乾 都有少少肉汁 配酸酸甜甜嘅醬汁幾好食😋
可以任添椰菜絲 配麻醬食 咁就冇咁油膩啦

✨鰻魚定食($108)
好在冇乜骨 亦都唔腥 魚肉軟綿但偏薄身 都係合格嘅鰻魚嘅

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$240 (連加一)
啲熟食唔差但冇驚喜 價錢合理 可以一試☺️
唔知啲魚生質素點呢 下次有機會試下先😄

推薦指數🌟:3.5/5

📍 長沙灣元州街350號家壹1樓11號舖
2024-09-07
2024-08-19 2093 浏览
朋友約了一起逛香工,前提要吃飽飽才有力氣逛街呀,朋友選這家,對於長期糧尾的我最適合不過🥰,這家算是味道可又好平價之選了。我們3個人點了3款定食。每款定食都配了野菜沙律/麵豉湯/茶碗蒸/漬物。✴️三文魚丼 $79 飯不多,鋪上滿滿的一層三文魚刺身,還有幾片酸子薑,份量蠻多的。三文魚蠻新鮮的,不過不算肥美,脂肪不多,還算合格,最後還真吃不完😅,還剩兩三片。✴️燒鯖魚定食 $93 (+$18轉牛油果薯仔沙律)鯖魚好大一條,配蘿蔔蓉,魚身烤得外皮酥脆,肉質仍然保留着肉汁及魚油,非常美味,只有一條正骨,吃的時候完全無難度,啖啖肉。滿意之選。✴️天婦羅丼 $153(+$18轉牛油果薯仔沙律)份量有夠浮誇的,裏面有炸鰻魚/2隻大蝦/冬菇/南瓜/茄子/炸蛋,然後點這個定食的朋友出名的小鳥胃,所以還沒開吃,她已經分了好多給我們🤭。天婦羅炸得挺亁爽的,不油膩,海鮮類炸得剛剛好,蔬菜類軟糯可口。大家都吃得飽飽的,可謂為我們補充體力,開開心心逛街去囉。

✴️三文魚丼 $79
三文魚定食

✴️燒鯖魚定食 $93 (+$18轉牛油果薯仔沙律)
燒鯖魚定食

✴️天婦羅丼 $153(+$18轉牛油果薯仔沙律)
天婦羅定食

大家都吃得飽飽的,可謂為我們補充體力,開開心心逛街去囉。

三文魚定食
燒鯖魚定食
天婦羅定食
2024-07-28 2023 浏览
每年都會去長沙灣走一轉,往年都是去酒樓食lunch!今年想轉下搵間餐廳食下!就在openrice搵到呢間大丈夫食堂!睇到食評推介的食物都幾吸引所以便去試下,入到去餐廳整潔樓底高,員工服務很好!柯打幾個定食和壽司,食物亦不錯,價錢合理值得推介!
2024-07-27
2024-07-14 1504 浏览
返工食lunch最鍾意就係去大丈夫,嗌牛舌定食,自己燒,正正子,再加三文魚,好好味,大滿足!雖然喺一樓,但係都好多人嚟食係有時候貴嗰set牛舌嘅份量有少少唔穩定要讚一下免費加單沙律前菜,食完精神返晒嚟服務方面都大致冇問題,保持水準,機械送餐都好幫得手,哈哈會一如既往支持

雖然喺一樓,但係都好多人嚟食

係有時候貴嗰set牛舌嘅份量有少少唔穩定
要讚一下免費加單沙律前菜,食完精神返晒嚟

服務方面都大致冇問題,保持水準,機械送餐都好幫得手,哈哈
會一如既往支持
2024-06-19 1556 浏览
今日真係跑少少食多多啊因為呢排天氣太熱啦,所以跑步都跑唔到咁長,早咗跑完,有得早啲食飯。就走咗去大丈夫。今次我哋兩個人去,叫咗一個定食,叫咗個手卷,其實仲有壽司嘅,不過掛住食都唔記得影。當然佢最出名嘅一定係炸嘢啦,去過咁多次都食唔到佢個油甘魚膠,今次終於都有啦。食日本嘢係因為多魚,所以今次我哋都特登叫咗個油甘魚鮫,$78 200g。 另外我再加多咗一碗椰菜個椰菜加埋芝麻醬真係好好食呀,平時自己喺屋企都好少買椰菜食。因為通常八點幾先可以食到飯,所以就好少叫燒牛肉,其實我好想叫燒牛肉㗎。
今日真係跑少少食多多啊

2024-06-18
2024-06-18 1299 浏览
成日嚟大丈夫都係食吉列豬扒吉列蠔,其實佢仲有魚生食㗎。附近除咗成日排隊嘅壽司郎之外,想食魚生可以嚟呢度,壽司手卷都好好。又新鮮又可以用app排隊攞飛。今次我都冇影定食,就影咗我哋要嘅壽司俾你睇啦!

今次我都冇影定食,就影咗我哋要嘅壽司俾你睇啦!
2024-05-18 1681 浏览
呢間大丈夫食堂,我已經由舊鋪幫襯到新鋪,以家搬咗,地方大好多,坐得好舒服,等位又快咗好多. 至今仲保持到食物質素.今日終於試咗佢嘅限量版鹽燒油甘魚頭定食,原因係油甘魚頭唔係次次都有得食,每日只限幾個. 食唔食到真係要睇緣份!限量版鹽燒油甘魚頭定食$108呢個燒油甘魚頭真係好大個,熱辣辣,燒到金黃色. 仲好多肉. 點埋醋和蘿蔔蓉又開胃又滑! 個餐仲包埋蒸蛋,沙律,麵豉湯,漬物. 咁的價錢真係超級抵食呀!烏冬兒童餐

限量版鹽燒油甘魚頭定食$108

烏冬兒童餐
兒童餐

2024-05-17
兒童餐
  • 燒花魚一夜干定食
2024-05-12 1476 浏览
已經食過幾次 食物味道不錯 但沙律入面有指頭咁大的烏蠅 同服務員反映 只係好快咁收左碟沙律 就當無事發生 一句唔好意思 道歉都無 連上碟新嘅沙律都欠奉想食烏蠅伴菜的 不妨一試這家!😨
已經食過幾次 食物味道不錯
想食烏蠅伴菜的 不妨一試這家!😨
2024-05-12
  • 花魚一夜乾定食
2024-05-11 1662 浏览
大丈夫食堂⭐️⭐️⭐️⭐️💫🐾 吉列豬手扒定食 $108朋友話係呢間餐廳嘅招牌。份量超多,豬扒又厚又大舊。雖然佢嘅炸粉都唔少,但調味啱啱好,唔會係好bland嘅炸粉味。一咬落去個外皮超脆,而入面嘅肉超juicy超軟熟,好驚喜。但舊肉就好似有少少軟熟得太誇張,可能落咗唔少鬆肉粉。🐾 蒜香醬漬三文魚丼 $76同時俾咗蒜香醬漬三文魚同三文魚刺身,份量好足。蒜香醬漬三文魚好香蒜蓉味,送紫菜飯食一流。三文魚刺身雖然偏瘦,但都新鮮。跟餐嘅茶碗蒸好食,漬物係似醃過嘅娃娃菜,酸酸地幾好食。麵豉湯好飲。沙律係生菜x紫椰菜x蕃茄x黃椒配柚子醬油,同白飯一樣可以refill。🐾 芝士蛋糕好香濃嘅芝士味,唔會過甜,味道啱啱好。可惜嘅係佢比較乾硬,好易碎,可能放得比較耐。如果新鮮啲可能會好食好多。🐈‍⬛ Overall 環境好乾淨闊落,侍應都好nice。食物絕對值得呢個價,cp值滿分。📍 大丈夫食堂 (長沙灣)長沙灣元州街350號家壹1樓11號舖#香港美食 #長沙灣美食 #neko_nibbles_csw
大丈夫食堂

⭐️⭐️⭐️⭐️💫

🐾 吉列豬手扒定食 $108

🐾 蒜香醬漬三文魚丼 $76

🐾 芝士蛋糕

🐈‍⬛ Overall

📍 大丈夫食堂 (長沙灣)
長沙灣元州街350號家壹1樓11號舖

• 吉列豬扒定食
2024-05-10 1337 浏览
推薦嘅長沙灣性價比高日式餐廳 由舊鋪搬到新舖 我都係佢嘅食客 新鋪坐得好舒服 適合一家大細 食物價錢合理 當飯有埋麵豉湯沙律蒸蛋前菜 好抵食飯鐘嘅時候要等位 有時會外賣返屋企食 佢嘅牛油果三文魚飯 啲三文魚勁厚切
推薦嘅長沙灣性價比高日式餐廳
由舊鋪搬到新舖 我都係佢嘅食客