2021-11-10 75 浏览
天氣有啲凍,去咗屋企附近茶餐廳食煲仔飯,除咗叫左腊味煲仔飯之外,我哋仲叫咗兩個小菜,一個係黃金蝦球,另一個係蝦乾啫啫通菜煲,另外仲叫咗例湯同埋糖水😜當日例湯係白菜排骨湯金銀菜,例湯好入味同足料😎腊味煲仔飯份量都好大,仲有臘腸,潤腸,臘肉做配料,至少可以分到四碗飯,亦都粒粒分明,好有口感,再配上煲仔飯嘅豉油,簡直係Perfect match😝小編就最鍾意食有鹹蛋嘅小菜,所以就叫左黃金蝦球,啲蝦好大粒,而且份量都好多,粒粒都充滿鹹蛋黃,相當邪惡😈最後,當然要叫返個菜,所以就叫咗個蝦乾啫啫通菜煲,平時好難喺屋企煮呢個餸,個煲好惹味,而且好多蝦乾蒜頭🧄,食到人真係舔舔脷😜至於個糖水咋喳,就好足料,食到我哋都好飽,捧住個肚走😆

當日例湯係白菜排骨湯金銀菜,例湯好入味同足料😎

至於個糖水咋喳,就好足料,食到我哋都好飽,捧住個肚走😆

本身打算入九龍城食泰國野 😂但最近天氣開始轉凍 想食啲補野暖下身 咁啱望到有間餐廳 個餐牌上有黃酒煮雞咁就二話不說就行左入試下🥰🌟黃酒煮雞(半隻)$198呢個本身係坐月補身gew食物✨不過係咁凍嘅日子 都可以暖身 睇圖都可以見到幾足料啦😻有大量薑粒 紅棗同埋蟲草花 煲好左既酒雞已經冇哂酒味 淨返既係酒既甜味 同埋雞件都係大大件😍如果加埋黑木耳個湯應該會更豐富🌟臘腸排骨煲仔飯 $85煲飯好大煲 飯既份量應該有3-4碗飯咁多😹飯粒粒分明有飯香夠乾身而且有飯焦 值得加分排骨同臘腸就正正常常但如果豉油甜返少少會更好🤩🌟紅燒BB鴿 $45上枱熱辣辣 乳鴿就偏細隻 但外皮好脆口 肉質軟嫩入味充滿肉汁😽📌大城小廚大城小廚 (九龍城)九龍城福佬村道33-35號地舖🚇港鐵宋皇台站B3出口 步行約5分鐘等候時間🕰 0 mins📍#九龍城

本身打算入九龍城食泰國野 😂

🌟紅燒BB鴿 $45
上枱熱辣辣 乳鴿就偏細隻
但外皮好脆口 肉質軟嫩入味充滿肉汁😽

📌大城小廚
大城小廚 (九龍城)
九龍城福佬村道33-35號地舖
🚇港鐵宋皇台站B3出口 步行約5分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#九龍城
2021-11-02 91 浏览
自從九龍城有地鐵到之後,更加容易來這邊食飯。這間餐廳位於福佬村道,都幾大間,門面光鮮。餐牌選擇款式好多,牛腩粉麵、茶餐廳小菜等。我點了一個羊腩煲外賣,份量好多好重,幾欣賞它的外賣袋夠力😂。羊腩煲有羊腩、枝竹、馬蹄等。羊腩有好多舊,煮得夠腍,肉質厚啖啖肉。羊肉不太羶,點一些配送的腐乳更加惹味,送飯一流。一餐食不完,它的醬汁夠多,家人另外加了些菜再一起煮,羊腩煲都幾抵食。總括嚟講,呢間嘅外賣羊腩煲性價比係高嘅, 下次都會再encore

外賣羊腩煲

5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
团年饭
2021-09-25 164 浏览
在法國醫院做一輪的檢查出到九龍城已3點多左想右想不知吃什麼迷惘之下選擇了此家吃下午茶環境與一般舊式茶餐廳無分別看了看餐牌選擇比一般茶餐廳多有早餐,午餐,下午茶,晚餐,還有很多小菜款式粉麵類型也有下午茶,選擇多元化下單後上菜非常快速雞髀沙律配熱檸水雞髀炸得酥脆,沙律太多沙律醬牛雜粗麵配凍檸茶牛雜不錯,湯底為腩汁不過太咸,檸茶解去濃烈味精豬手河粉配熱奶茶湯底為腩汁不過太咸,河粉分量多奶茶茶味帶點澀,奶不足
在法國醫院做一輪的檢查
出到九龍城已3點多
左想右想不知吃什麼

迷惘之下選擇了此家吃下午茶
環境與一般舊式茶餐廳無分別
看了看餐牌選擇比一般茶餐廳多

有早餐,午餐,下午茶,晚餐,還有很多小菜款式
粉麵類型也有下午茶,選擇多元化

下單後上菜非常快速

雞髀沙律配熱檸水
雞髀炸得酥脆,沙律太多沙律醬

牛雜粗麵配凍檸茶
牛雜不錯,湯底為腩汁不過太咸,檸茶解去濃烈味精

豬手河粉配熱奶茶
湯底為腩汁不過太咸,河粉分量多
奶茶茶味帶點澀,奶不足

2021-09-25
2021-08-02 244 浏览
第一次吃此店的出品,感覺一般,但五十多元的一個午餐,又包了一個飲品;食客還可選一個西湯或者中式老火湯;不想喝湯的話,又可選要糖水,性價比甚高。除此之外,外賣還有九折,所以幫襯的食客也絡繹不絕。~乾炒肉片河不過不失的炒河粉,油份不算太多,但肉片較乾和嚡,不是滑肉那種。河分亦不是滑滑的,幸好醬油上色亦均匀。整體來説,這炒河味道較淡。喜歡較濃昧的我,便要自備豉油了。~焗白汁海鮮飯焗飯味道適中,白汁也不糊口。海鮮飯的材料不算豐富,但有著不同的海鮮如小蝦仁、墨魚仔、蜆肉、小青口和魚肉片等。炒底飯配白汁較討人喜歡,令人不期然又吃掉整個飯。~紫米芋頭渣渣這甜品完全符合現今健康標準,以少糖為妙,完全不甜。幸好甜品內材料豐富;麥米、紫米、芋頭和其他的豆類,非常有咬口,吃畢令人感到滿足。

~乾炒肉片河

~焗白汁海鮮飯

~紫米芋頭渣渣
外卖自取
晏起身去九龍城快食,見呢間大城小廚都ok,好多不同種類類似茶記小菜個d。叫咗個頹飯扒一般般,唔難食唔好食咁啦,幾十蚊是但啦。奶茶一般無特別。想講係當日一個人坐卡位,食食下突然有個員工埋嚟,打開另一邊無人坐嘅位個坐墊,拎出收埋係裡面一大包糖放係我檯面無搞錯啊嘛首先一聲都唔出已經夠突然,大佬食緊嘢你成袋嘢放係個客檯面?雖然佢再拎多袋嘢之後就放好個坐墊+拎走袋糖,成個過程都係幾分鐘內嘅事,但好有問題咯係個客食緊嘢個陣,而家唔係個員工食緊飯喔。唔會再去咯,九龍城大把選擇。
無搞錯啊嘛
唔會再去咯,九龍城大把選擇。
2021-04-14 381 浏览
今晚七時許買兩個小菜外賣自取,等了足足三十五分鐘有多! 老闆一副生意唔休冇得做的模樣,愛理不理,怪不得這間舖頭經常有買外賣的顧客大聲投訴! 只可惜九龍城這種合老人家口味的港式小菜館不多…冇得揀!
2021-01-14 567 浏览
前日途經九龍城被這間餐廳(大城小廚),櫥窗上的食品推介所吸引。加上中午時段所以便進去幫襯。我與朋友,一共嗌了幾個小菜,梅菜扣肉 , 麻辣水煮魚 , 大城小炒皇。味道一流 , 用料新鮮 , 酒樓大廚制作。大眾化價錢可以食到這種水準的食品,簡直是超值。
梅菜扣肉
大城小炒皇
麻辣水煮魚
题外话/补充资料: 另外一提,他們的凍咖啡是我喝過那麼多間,最好飲的一間。午餐可選擇配中湯,西湯或糖水,我同朋友選擇了,中湯及糖水。冇味精嘅味道,糖水拍得住糖水舖
2021-01-12
梅菜扣肉
大城小炒皇
麻辣水煮魚
  • 口水雞,香煎鹹魚肉餅,水煮魚,黃酒雞,黃金蝦球。
2020-12-22 398 浏览
【永久black list】味道惹味,全靠味精,極度口乾。今天到九龍城逛街,即興想食下午茶。點了一個下午茶焗豬扒飯和一個星洲炒米粉。進食時感覺味道不錯,但原來被味精所騙,口乾的感覺持續數個小時。
【永久black list】

味道惹味,全靠味精,極度口乾。
2020-12-10 384 浏览
呢間野選擇好多,服務態度好好,環境好,地方大,價錢合理,唔貴唔平,最重要老細俾心俾力,呢間餐廳亦都好有親切感,去完一次會想再去多次,同埋呢間餐廳嘅選擇實在多到離晒譜,佢哋嘅餐牌有中式小菜,西式早餐,乜都有應有盡有,包羅萬有,總之好神奇哋你想食嘅呢間餐廳都會搵到,呢間野直頭喺九龍城暫時見過最多野食嘅餐廳啊,我有時如果要行多幾步都會特登行過去食,呢間餐廳,而且呢度都成日會見到老細喺度幫手,仲成日見到老細騰嚟騰去流晒汗,淨係見到咁用心有時都忍唔住要支持吓,喺香港我都好耐冇見過有啲咁用心用力嘅餐廳喇,總之一句,非常之值得去,值得試,見到呢間餐廳一定要去幫襯吓,去九龍城嘅話一定要去試吓😋😋😋
@kan.teen今次去到九龍城 無食泰國菜🥒反而黎左呢間茶餐廳食 見佢入面幾光猛 Menu上有好多選擇👐🏻:常餐、扒餐、小炒🧆......包羅萬有.👅特厚西冷牛扒八安士 $88份量真係好多😆呢個價錢已經有咁大塊扒🥩😱質素仲要唔差 肉質都係juicy唔會好乾柴💦醃製得幾惹味 好重黑椒味 其實唔洗落個醬都好夠味✨仲有好多蔬菜🥦🥕同 好脆嘅薯條🍟炸到熱辣辣好正.👄總結黎九龍城可以有多個選擇啦~☕️呢間茶記真心好抵食😹買少見少架啦———@city.nicekitchen📍大城小廚 (九龍城)九龍城福佬村道33-35號地舖#kanteen #kanteen香港 #kanteen九龍城 #kanteen茶記
@kan.teen

👅特厚西冷牛扒八安士 $88

仲有好多蔬菜🥦🥕同 好脆嘅薯條🍟炸到熱辣辣好正
👄總結
熱奶茶

———
@city.nicekitchen
📍大城小廚 (九龍城)
九龍城福佬村道33-35號地舖
熱奶茶
今次去九龍城無食泰國菜😆反而去搵左間茶記食 其實自己本身都好鐘意食茶記🥤夠地道🗝有香港特式 啱曬我呢啲港女❣️👅酸菜魚 (細: $188 大: $288)呢煲真係有滿瀉嘅感覺 除左基本會有嘅酸菜同魚🐟仲有好多辣椒花椒🔥又有好入味嘅粉絲 真係超足料🌈一塊塊滑嘟嘟嘅魚片🥢,仲有脂肪分布平均嘅肥牛片🥩兩者都好入味 同香濃嘅湯底融合左 食落又麻辣又酸辣 真係味蕾上嘅刺激啊🌶🌶🌶估唔到原來茶記有酸菜魚食😳仲要有驚喜🥳
酸菜魚

👅酸菜魚 (細: $188 大: $288)

2020-08-21 459 浏览
於今年7月的某一天,跟哥哥來到九龍城這邊打算吃個下午茶,因為這邊都應比較多點餐廳可以選擇。走著走著,就看到間茶餐廳,看到外面的餐牌好像幾吸引,所以進去了‧我們兩個各點了兩份下午茶餐,一是T81的蔥油撈公仔麵配雞扒。這個麵的醬汁是最關鍵, 醬汁幾好吃的,好像是照燒味。而雞扒煎得不錯,很香。二是點了T82的夏威夷風味Pizza,這個Pizza,我覺得很一般,材料很少,Pizza的份量也很少,而味道沒有特別好吃,所以愛吃Pizza的我,也感到有點失望呢。
今晚同朋友一齊落去大成小廚度食晚飯,叫咗個薑蔥美國筒蠔及其他食物,其他食物沒有問題,唯一係呢個所謂美國筒蠔,一碟有八隻每隻大概兩吋長,一睇就知唔係美國筒蠔,便同老細理論,叫老細入去攞返個美國筒蠔筒睇吓,老細睇完之後便說佢自己都俾供應商呃咗,如果係俾供應商呃咗有乜理由仲攞出嚟俾啲客食,還仍然收取$168⋯⋯😡後來老細知道自己衰咗,便叫我們任意免費選一個小菜,但問題唔係送一個小菜,而係攞普通蠔當美國蠔實在太離譜,呢間店大城小廚⋯⋯以後都唔會再去
2020-05-17
  • 薑蔥美國筒蠔
2020-03-04 403 浏览
大城小廚算係九龍城其中一個平價嘅好選擇,而且地方夠寬敞,基本上每次中午去都有位。.呢日我試咗佢地嘅冬瓜湯飯。除咗有冬瓜,仲有勝瓜、菇類同埋唐芹。咁個湯底都幾濃郁,加上唐芹嘅香味,令個湯飯簡單得嚟又幾好食。

2020-02-26
午餐