餐厅: 大安茶冰廳
资讯:

2022-09-14 406 浏览
環境可以,餐具簡約精緻,燈光柔和舒適 5分Serving cool得黎都有禮Americano Hot 3分好多店都會沖得好老,飲落囉(確)喉,佢尚算舒服,口感不錯。Cold brew coffee 4分賣相吸引,輕微果酸味,不錯嘅。流心焦糖蛋撻 3.5分原來有脆餅碎係面但我個個冇,個人不好,所以算鳥。開頭見佢廚房遞出黎,以為係reheat左,點知皮係微溫,蛋係凍嘅。提出換個個女侍都有禮,換得舒服,第2個送黎係皮熱嘅,蛋係微暖。整體食落,蛋係口感好味嘅,如果蛋香濃啲更好,甜度適中。流心焦糖今次流出黎嗱,個人唔係太好。餅底應該係類似酥皮,幾好嘅。糖不甩麻糬曲奇 2分舊底茶記或美式曲奇嘅死甜。個人口味麻糬份量多一半以上會更好芝麻戚風蛋糕 3.5分芝麻cream 好味嘅, 甜度最適中, 蛋糕口感正裝飾個3粒日本粉圓未熟透,外軟內硬好味,但沒驚喜。 俾劣係好希望食物味道有大改善,睇完其他熱食劣評真係唔會想試。唔好浪費左其他好嘅配套。例子$68食一個餐腸腿蛋通真係要味道好出色先對得住個價錢。
環境可以,餐具簡約精緻,燈光柔和舒適 5分
Serving cool得黎都有禮

Americano Hot 3分
好多店都會沖得好老,飲落囉(確)喉,佢尚算舒服,口感不錯。

Cold brew coffee 4分
賣相吸引,輕微果酸味,不錯嘅。

流心焦糖蛋撻 3.5分
原來有脆餅碎係面
但我個個冇,個人不好,所以算鳥。

糖不甩麻糬曲奇 2分
舊底茶記或美式曲奇嘅死甜。
個人口味麻糬份量多一半以上會更好

芝麻戚風蛋糕 3.5分
芝麻cream 好味嘅, 甜度最適中, 蛋糕口感正
裝飾個3粒日本粉圓未熟透,外軟內硬
好味,但沒驚喜。

例子$68食一個餐腸腿蛋通真係要味道好出色先對得住個價錢。
2022-08-19 225 浏览
✔✔ 蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈丁 // $68厚切叉燒半肥瘦不過偏硬 而且依個價錢得四舊真係偏貴麵質軟硬適中 撈埋秘製蔥油都好乾身 感覺唔會太膩 撈埋太陽蛋既蛋漿 真係非常惹味食唔停口 🤤✔ 公司燴通粉 // $68✔ Latte // $38睇左咁多打卡相 最期待就係拉花 😍 好彩冇失望𓇠☟ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 ☟ 𓇬 ᴀʀᴏᴍᴀ 𓂃 𓄼 ᵐⁱˡᵈ ○ ○ ● ○ ○ ⁱⁿᵗᵉⁿˢᵉ𓇬 ʙᴏᴅʏ 𓂃 𓄼 ᵈᵉˡⁱᶜᵃᵗᵉ ○ ● ○ ○ ○ ʰᵉᵃᵛʸ 𓇬 ғʟᴀᴠᴏᴜʀ 𓂃 𓄼 𝑛𝑢𝑡𝑡𝑦, 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑𓇬 ᴀᴄɪᴅɪᴛʏ 𓂃 𓄼 𝑚𝑖𝑙𝑑𓇬 ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ 𓂃 𓄼 ᵈⁱˢˢᵃᵖᵒⁱⁿᵗᵉᵈ○ ○ ● ○ ○ ᵉˣᶜᵉᵖᵗⁱᵒⁿᵃˡ偏 fruity 不太酸 少回甘 比較清爽的感覺香氣停留的時間短暫—📝 後 記 :到訪當日有街坊可能以為熟悉嘅茶記開返,聽到佢坐低後問:「常餐+凍奶茶嗰啲㗎?」得到既答案係換左餐牌。但侍應好有耐性解釋改變+推介新餐牌,街坊有點失望但最後都有留低,點左美式咖啡+流心蛋撻。網上話老街坊可能會俾啲價錢同新菜式嚇親坐低即走,當日睇其實都有人願意接
✔✔ 蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈丁 // $68
✔ Latte // $38
睇左咁多打卡相 最期待就係拉花 😍 好彩冇失望
𓇠
☟ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 ☟
𓇬 ғʟᴀᴠᴏᴜʀ 𓂃 𓄼 𝑛𝑢𝑡𝑡𝑦, 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑
𓇬 ᴀᴄɪᴅɪᴛʏ 𓂃 𓄼 𝑚𝑖𝑙𝑑
偏 fruity 不太酸 少回甘 比較清爽的感覺
香氣停留的時間短暫

📝 後 記 :
到訪當日有街坊可能以為熟悉嘅茶記開返,聽到佢坐低後問:「常餐+凍奶茶嗰啲㗎?」得到既答案係換左餐牌。但侍應好有耐性解釋改變+推介新餐牌,街坊有點失望但最後都有留低,點左美式咖啡+流心蛋撻。網上話老街坊可能會俾啲價錢同新菜式嚇親坐低即走,當日睇其實都有人願意接受新事物,可能會黎一兩次支持下,但依個價位要留到日常幫襯既街坊客好似真係有點難 🤔
Weekend 經過永遠都係龍尾排到轉埋彎🙈
其實仲有超多甜品飲品想試~
流心焦糖蛋撻 檸茶曲奇 阿婆批 杏霜卷蛋 泡泡樂 蘿柚泡芙
如果平日唔洗排隊 都會再黎既 ❤️
‎- - - - - - - - - ‎-- - - - - -
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.

2022-08-16 309 浏览
繼續去大安茶冰廳⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯上次試過蕉糖蛋撻同杏霜卷蛋今次試咗另外幾款名物啡立刻 Coffee Now☕️九成飲緊咖啡,好立克味道唔算好出~檸茶曲奇 OT cookie🍪曲奇脆口配檸檬味幾清新奶油 Bagel🍩可選煉奶/花生醬/牛油(3選2)感覺幾似食緊奶油多有心想試下蘿柚泡芙Pineapple puff 可惜今日比較早來到部分食物未出得切
繼續去大安茶冰廳
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
上次試過蕉糖蛋撻同杏霜卷蛋
今次試咗另外幾款名物

啡立刻 Coffee Now☕️
九成飲緊咖啡,好立克味道唔算好出~
啡立克

檸茶曲奇 OT cookie🍪
曲奇脆口
配檸檬味幾清新
檸茶曲奇

奶油 Bagel🍩
可選煉奶/花生醬/牛油(3選2)
感覺幾似食緊奶油多
奶油  Bagel

有心想試下蘿柚泡芙Pineapple puff
可惜今日比較早來到部分食物未出得切
2022-04-06
$100 (早餐)
啡立克
檸茶曲奇
奶油  Bagel
2022-08-16 149 浏览
大安茶冰廳⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯店內裝修簡潔風格完全保留舊香港嘅味道一排卡位座落好舒服我就揀左可以望到咖啡師沖咖啡嘅卡位嚟坐食物主要係新派甜品同咖啡飲品👉🏻杏霜卷蛋 Almond egg roll 👉🏻焦糖蛋撻Caramel egg tart 👉🏻泡啡 Cappuccino 杏霜卷蛋覺得幾特別Cream 都幾滑只要對杏仁味/ 杏霜唔抗拒的話呢個值得一試👍🏻焦糖蛋撻少少似燉蛋焦糖脆粒灑在蛋面蛋好香滑撻嘅底部有蕉糖醬食落就甜左少少🤏Cappuccino正正常常豆味重有機會再去的話會試吓另一名物「啡立克」☕️
大安茶冰廳

會試吓另一名物「啡立克」☕️
  • 杏霜卷蛋
  • 流心焦糖蛋撻
2022-08-06 185 浏览
唔知大家知唔知冰室同茶記既分別呢?.其實舊式冰室只會售賣小食、冰飲,而且舖頭門口多數會有麵包糕餅櫃,而茶記就會賣埋小菜、冰熱飲品。.當年冰室只得小食牌,而茶記就有餐館牌,所以冰室賣既都係啲小食,最緊要快靚正嘛~.今日就去咗呢間1969創立既大安茶冰廳,呢間冰廳因為老細移民,其實2021年就易咗手,搖身一變變咗間帶有港式味道既精品café。有叉燒撈、又有沙嗲牛bagel、檸茶曲奇等,呢度既食物同甜品都夠哂local呀😆!.- - - - - - - - - - -▪️蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈丁 $68極肥仔但很美味😚叉燒半肥瘦、有厚度好鬼正!.太陽蛋撈落蔥油,中和咗油膩感,而且撈丁好掛汁🥹真係啖啖幸福呀~▪️茶走Tiramisu $48茶走原本係指沖奶茶既時候走砂糖同淡奶,改為加入煉奶。.而呢杯Tiramisu既特別之處就係佢面層係一層凝固既煉奶,加上美祿粉。.不過,我就覺得有啲太甜,同埋都係覺得原始version既Tiramisu好食啲🤪下次可能試下啲曲奇同卷蛋!- - - - - - - - - - -總括嚟講食物好有驚喜,估唔到易咗手,仲可以保留港式既味道😆!最喜出望外係杯American
唔知大家知唔知冰室同茶記既分別呢?
▪️蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈丁 $68
極肥仔但很美味😚叉燒半肥瘦、有厚度好鬼正!
蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈丁

▪️茶走Tiramisu $48
茶走原本係指沖奶茶既時候走砂糖同淡奶,改為加入煉奶。
「茶走」Tiramisu

- - - - - - - - - - -

總括嚟講食物好有驚喜,估唔到易咗手,仲可以保留港式既味道😆!最喜出望外係杯Americano($36),夠fruity啱哂我口味!
另外,呢度裝修都好明顯係花過唔少心思,保留到原舖既一啲建築,例如櫈、紙皮石地板、牆身既茶鏡等等,可以邊食邊回味下老香港既情懷,好值得一來👍🏻!
📍大安茶冰廳
油麻地廣東道830號地舖
#Foodcademic_YauMaTei #Foodcademic_Cafe
蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈丁
港女一向喜歡到懷舊茶餐廳,大安係wish list 已久,但一直未有時間試一試,見到食評更不抱太大期望,友人有時間,找一個好坐嘅地方,就想起大安茶冰廳。冰廳內部保留得很好,友人叫了五香肉丁多士,五香肉丁微辣,份量唔細,做午餐剛好,我叫了沙嗲牛肉炒公仔麵,雖然公仔麵有少少淋,但呢個煮法幾新鮮,flat white 拉花好靚,忌廉溝鮮奶又好懷舊又好飲。閑談一頓飯,坐喺卡位,都幾舒服,待應有禮,感覺良好!下次可以再去!
2022-08-01 144 浏览
禮拜日黎到油麻地大安茶冰廳嘆下午茶。呢間傳統冰廳已經好多年,近年來搖身一變變成café,同時亦保留咗原有既舊冰廳裝修,復古風味十足。我哋兩個人嗌左一碟蜜糖叉燒蔥油面,一個沙爹牛肉bagel同埋一個鴛鴦捲蛋做甜品。佢哋既叉燒非常出色,色澤油亮,肥瘦相間,配上淋上蛋漿既蔥油拌麵非常惹味。沙爹牛肉bagel別具特色,中西食物合璧。bagel煙韌,牛肉夠冧夠入味,意外既夾。鴛鴦捲蛋口感細膩,入口唔算甜,散發出淡淡既咖啡香同奶茶味。配上鮮忌廉,岩唒鍾意鴛鴦味道既我。
禮拜日黎到油麻地大安茶冰廳嘆下午茶。

前陣子終於跟朋友到訪這家彷如被時間膠囊濃縮的咖啡店  保留了油麻地大安茶冰廳舊有的裝潢 舊瓶新藥換上時髦的咖啡店潮流~ 把港式懷舊茶餐廳的 vibe 注入新的元素延續下去✨ 無論是店鋪招牌、卡位、地磚、桌椅處處也見到歲月的痕跡 •̑‧̮•̑ 食物方面~ 他們也加入了很多新舊交融的 fusion 元素於 menu item 裡面 這次先試試幾款 ﹝公司燴通粉﹞這個是新的主食!像是把一個全餐都放進去XD 份量挺多的~ 通粉的醬汁鹹鹹的( ∙̆.̯∙̆) ﹝流心焦糖蛋撻﹞這個很後悔只叫了一個!跟朋友其實可以一人吃一個哈哈 蛋撻皮很酥脆~ 裡面的焦糖流心味道上意外地跟蛋撻很搭配~ 不是很膩(๑´ސު`๑) ﹝比高多﹞就是貝果🥯加上煉奶吧~ 這個跟想像中有一點落差~ 有點硬ఠ_ఠ 飲料方面我們點了一杯熱拿鐵和熱摩卡☕️ 味道容易入口~ 拉花也很美~★ 下次可以再來試試別的港式特色懷舊食物₍₍ (ง ˙o˙)ว ⁾⁾

前陣子終於跟朋友到訪這家彷如被時間膠囊濃縮的咖啡店

把港式懷舊茶餐廳的 vibe 注入新的元素延續下去✨

這次先試試幾款
公司燴通粉

﹝公司燴通粉﹞這個是新的主食!

比高多

Hot Latte

飲料方面我們點了一杯熱拿鐵和熱摩卡☕️
味道容易入口~ 拉花也很美~★
2022-07-10
Hot Latte
2022-07-27 1411 浏览
很久沒有寫食評,一來事忙,二來覺得文字賤價,也沒太多人用心欣賞。不過近日,有新相識友人,得知我有寫開食評,更像追連續小說般,看畢大量舊作後,加以肯定及鼓勵,並要求快看新作品,令我重拾執筆動力,就揀一間近期到訪過的cafe,先寫一篇簡短的去回應她的厚愛!我份人從來獨立行事,坊間的食評及關注組,只當作新資訊參考,别人狂推我通常不去,另外,指不出原因而狂踩的,反而又會有興趣一試。今天,就趁剛巧去油麻地果欄入貨,順道一訪這茶冰廳。先看外觀,真的和從前一些舊區或屋邨茶餐廳或冰室無異,但名字就在兩者之間,明亮潔淨的餅櫃,展示着不少造型懷舊,但當中又有些變奏的糕餅,十分有趣及吸引。坐下,第一感覺,冷氣充足,地板的懷舊磚乾爽潔淨,看到年青的店員,穿上舊派白色多袋制服及牆上的懷舊裝飾後,內心感到十分敬佩,不知店主花了多少心血,才能把這舊舖打造成現時的模樣?因午餐吃得頗豐盛,本想只叫杯飲品,但見有我至愛的bagel,而且是雞尾包版本,便多點一件。聽落真的超矛盾吧,bagel應該又是飽肚之物,其實只是滿足想嘗新之藉口。飲品首選本是凍飲,因外面天氣太焗熱,又或啡立刻,但因之前上咖啡課程,迷上了拉花,和侍應商量
飲品首選本是凍飲,因外面天氣太焗熱,又或啡立刻,但因之前上咖啡課程,迷上了拉花,和侍應商量後,始終點了最易看到靚拉花的熱cafe latte。真的沒有失望,這隻飛馬,活潑有動感,在這懷舊冰廳,更見趣味!這兒的espresso 底,頗有character,飲落不是大路nutty,我個人感覺是偏fruity不酸加回甘,是比較清爽的感覺,香氣停留在口腔的時間較短暫,即若是用人的性格來形容,就是較爽快直接的。飲畢,能讓人有神朗氣清之感!
雞尾bagel包,要需時一點,加熱才上桌,面層有傳統雞尾包斜條排列的脆霜及芝麻,椰絲餡就藏在包中,份量分佈也算平均,不會過甜或過寡,bagel部分就保持bagel應有煙煙韌韌的特色,而且相比傳統雞尾包飽肚很多。個人覺得是一款不錯的crossover。另外,盛着bagel的碟,也甚懷舊質樸。
下次希望可試下其他包點,如三角朱古力蛋糕,奶占bagel多等,重有一些熱食感覺也頗吸引。不過,價錢上,可能令人卻步或期望更高,因他們一比較以往冰室一件卷蛋的價錢和這cafe類近款式的標價,便會覺得不值或應要n倍美味才收貨吧!
2022-07-19
  • Cafe Latte,雞尾包Bagel
2022-07-05 191 浏览
流心焦糖蛋撻蛋味濃但吾系果種一咬就有流心效果果種 蛋撻皮比較厚生但吾脆蘿柚泡芙中間有菠蘿粒酸酸甜甜咁 本身泡芙黎講系偏軟淋果種 食落好清新吾會好甜Flat white欣賞杯咖啡影完相都吾會起泡泡加上好大一杯飲落好抵😂
蛋味濃但吾系果種一咬就有流心效果果種 蛋撻皮比較厚生但吾脆

蘿柚泡芙

Flat white
欣賞杯咖啡影完相都吾會起泡泡
加上好大一杯飲落好抵😂
2022-06-29 265 浏览
▪️自己本身好鍾意去啲傳統特色嘅地方,大安茶冰廳保留左舊有茶記嘅外殼,又可以飲咖啡可以試下喺茶記食Cafe,一定要去下打下卡!▪️雖然轉左手,但有啲茶餐廳嘅傳統文化仍然有保留,伙記落完單會將張單攝落枱下面摺個角,好有細個去茶記嘅回憶🥺▪️食物加入大量傳統茶記特色,好特別!▪️週末3點去到,門口都有長長嘅人龍,大家嘅目標都係想坐卡位,所以如果坐咩都冇所謂嘅等一陣就可以直接入座☕️啡立刻 $46呢個配搭好特別!!咖啡好飲,好滑而且唔帶酸澀味😋但係好立克味唔太出🥲🥧流心焦糖蛋撻 $32蛋撻係酥皮蛋撻,牛油味好香,燉蛋好厚好香滑😋一切哂中間啲焦糖醬流哂出嚟🤤三樣味入面焦糖味最出🤤🥪五香肉丁滑蛋花生醬多士 $58花生醬多士上面加上五香肉丁滑蛋,鋪底有生菜同蕃茄多士烘到脆卜卜🥰炒蛋夠嫩滑,半生熟狀態,但係炒蛋本身係冇味,要加埋五香肉丁就會食到辣同蔥花香嘅香🍰杏霜卷蛋 $32作為杏仁味愛好者,呢個卷蛋有啲失望,杏仁味偏淡,而且忌廉感覺好油膩🥲環境係幾有特色,但係味道未到好好,所以要食cafe有其他更好選擇,但想試下新舊融合,呢到可以一試👍

▪️食物加入大量傳統茶記特色,好特別!

☕️啡立刻 $46
呢個配搭好特別!!
咖啡好飲,好滑而且唔帶酸澀味😋但係好立克味唔太出🥲

🥧流心焦糖蛋撻 $32
蛋撻係酥皮蛋撻,牛油味好香,燉蛋好厚好香滑😋
一切哂中間啲焦糖醬流哂出嚟🤤三樣味入面焦糖味最出🤤

🥪五香肉丁滑蛋花生醬多士 $58
花生醬多士上面加上五香肉丁滑蛋,鋪底有生菜同蕃茄

🍰杏霜卷蛋 $32

2022-06-23 491 浏览
首先入去諗住食個早餐,點知全部甜品,之後職員友善地推介熱食叫了兩份餐!叫左杯coffee macchiato ,黎左完來係expression 既macchiato 伏爆!我飲開多奶多糖完全飲唔到!之後叫左杯latte 得奶味無咩咖啡味🙈朋友叫左杯檸檬梳打,勁酸可能我地飲唔慣!食物上枱速度有點耐!兩個主食:公司燴通粉6x 蚊餐肉腸仔都可以唔好味,通粉唔太入味!叉燒蔥油撈麵,叉燒非常之硬,麵有蔥油味好乾身,食咗幾啖完全無咩點食到!甜品無試俾唔到評語!
首先入去諗住食個早餐,
2022-06-23
2022-06-18 304 浏览
第一次寫食評。要讚!保存到茶餐廳原貌,入到去嘅時候基本上燈光用具裝修都保持到一模一樣。環境好乾淨,d杯碟唔似一般茶餐廳咁油又有污跡。雖然要自助出去攞餐具,但係當係自助餐囉!食物方面,食得岀用料上乘,味道不錯!個曲奇值得排隊買:)雖然個蛋撻有啲貴$32,但係好似從來冇喺其他地方食過,真係幾特別!咖啡比一般Cafe仲要好飲,不過個五香toast有啲太飽😚難得有香港年輕人希望成全香港文化,梗係要多多支持啦
2022-06-18
  • 啡立刻
  • 檸茶曲奇
2022-06-18 180 浏览
it had my interest, now it has my attention. Will definitely go back for moregood for people reminiscing the past while enjoyed detailed curated culture but with a joyful twist. For first timers i would highly reccomend the egg tart, ot cookie, and the egg toast. Don’t forget the now coffee!! You won’t regret this heartfelt brunch tuck away in the heart of hk culture~
2022-06-18
$80 (早餐)
  • 啡立刻
  • 檸茶曲奇
  • Egg  tart
2022-06-17 306 浏览
其實我未去過大安前身,裝修甚有舊時港式茶餐廳味道,不過餐牌上食物幾有創意,好多Crossover。下午茶時段無叫鹹食,叫左三款糕點同飲品,賣相幾打卡able,味道唔錯,不過價錢少少貴。流心焦糖蛋撻 $32 鬆脆外皮,蛋香味濃,加上流心焦糖漿,好味。杏霜卷蛋 $32 我本身唔太喜歡杏仁味,所以只係試左一啖,味道食得出杏霜味但唔算太濃,口感幾軟綿。檸茶曲奇 $36 加左糖漬檸檬,食到一粒粒,嗒到個檸茶味。而且塊曲奇大大件,口感軟身實在,成塊食應該幾飽肚,開心Share會好啲。拉鐵 $38 拉花係隻狗狗,賣相好靚。檸啡 $42 特濃咖啡加青檸,朋友話正常。泡泡樂 $42 呢個Cokeccino 幾有特色,奶泡加可樂,飲落有少少似雲尼拿味可樂。

拉鐵

拉鐵 $38 拉花係隻狗狗,賣相好靚。
檸啡 $42 特濃咖啡加青檸,朋友話正常。
泡泡樂

拉鐵