2019-02-07 279 浏览
上星期六9點幾食嘅,牛肉量很少而且無咩牛味,滑蛋一啲都唔滑,個汁仲要無味,惟獨只有飯感係ok咋!我要左個飲品係湯,個湯淡都不得了,價錢唔太合型48蚊,以後唔會叫

2018-05-31 195 浏览
一路都有食開呢間嘢,但就未試過佢 d 小菜飯,今次見有個蝦乾蒸排骨諗住試下,等咗差唔多15分鐘先有得食,去到櫃位一見到個蒸排骨都想笑出來,好似俾人食淨嘅小菜,得果幾舊肉,成$50 一個小菜連質素都俾唔到,客人食點會食得開心,食茶餐廳都無咁嬲,,咁點會可以叫大家樂啦吖嘛?

2018-03-19 109 浏览
這天經過大家樂,發現有一個新的午餐肉早餐,看到餐牌把午餐肉寫得很高級很特別,便決定試它一試。我點了一個午餐肉配蜜糖雞扒和迷你多士的套餐。看着廚房送出來的碟子,我不禁心想:午餐肉只有一塊,雞扒也遠比餐牌上的小,就這麼丁點東西就要了我幾十元?但我也只能拿起餐盤,找了個位置吃了起來。先嚐嚐午餐肉。這裏的午餐肉確實比我平常吃的好吃:肉質更為細緻,不會有粗糙的口感,而且也比平常的午餐更多了一份油香。可惜實在是太細塊了,吃兩口便已吃完。吃完主角,我便打算快快吃掉其他食物然後走了。誰知,蜜糖雞扒和多士卻是給予我一點驚喜。我先吃了雞扒。事實上,我之前已吃過一次大家樂的雞扒,但那次卻沒甚麼特別。這次的蜜糖雞扒卻是天壤之別。醬汁還是一樣,但雞扒卻煎得大不同。這次的雞扒肉質嫰滑,吃下去就像在吃軟糖一樣,能夠在口腔內打滑,真的有一種「咕」一聲便會掉進喉嚨的感覺。不過,滑只是一個小亮點,最令我眼前一亮的,是雞!皮!雞皮外層煎得十分香脆可口,咬下去會感到是硬身的,但再繼續咬下去,卻是吃到皮下煙韌的部分。兩種截然不同的口感拼在一起,再配上其本身的雞油香和滑溜的雞肉,令我感到這次嘗試算是值回票價了。再吃了多士,便令我

不過,滑只是一個小亮點,最令我眼前一亮的,是雞!皮!雞皮外層煎得十分香脆可口,咬下去會感到是硬身的,但再繼續咬下去,卻是吃到皮下煙韌的部分。兩種截然不同的口感拼在一起,再配上其本身的雞油香和滑溜的雞肉,令我感到這次嘗試算是值回票價了。再吃了多士,便令我對這個早餐滿意了。

厚多士雖然份量小,但原來是烘過的,而且烘得火侯十足,口感酥脆,一咬下去「咔」的一聲,多士像是爆開了。再讓塗上了牛油的白麫包在口腔中融化,真的是早餐的最佳選擇。當然,我這麼驚喜,除了是因為這塊多士確實不錯,也因為我之前已吃過一次大家樂的多士,但當時是沒甚麼特別的。

雖然這個早餐份量不多,但也比我預期好多了,是一個小小的驚喜。
2018-02-24 73 浏览
今日好肚餓,想食個靚tea,不過又唔想行太遠,所以就是但落左去食大家樂。本身之前都有食過大家樂既tea,不過今次就真係大失所望。因為今日個tea認真好差。我叫左個雞翼配西多,加多個紅豆冰。個西多好乾,好求奇,雖然大家樂既tea,我本身都無咁大expectation,但無諗過差到咁,個雞翼又細隻又無肉,同埋都真係好多油。西多得個一細塊仔,食完食個餐,完全唔飽,杯紅豆冰算係最唔錯,唔會太甜,不過不失!下次都係唔好去呢間大家樂食tea~.~

2018-02-23 28 浏览
話說年30晚啊媽唔得閒煮大餐,所以屋企人提議不如嗌盆菜,再自己煮一兩碟就興祝,屋企得四個人,所以買左一個,外賣自取。本來都冇咩期待,但意外地好食。其實佢d料有好多,有蝦,西蘭花,元貝,鴨,雞,蠔時,蘿蔔,腐竹,腐皮肉包等等,個底個汁好正,食材都新鮮,佢係要自己再煲熱翻食,其實都幾唔錯,四人都食到飽到不得了。佢比埋外賣碗,餐具等等,都好似有8至10set ,我地四個食到好濟,不過真係幾好味又方便,啱哂上班族。

外卖自取
2017-12-18 93 浏览
今日好寒冷,去大家樂最應該食火鍋,但係搵位既時候,我見到隔離枱碟類似“生炒牛肉飯”好似唔錯喎,而且又好大碟,仲標榜係“即炒”,於是就諗住叫返個啦,去到收銀水牌見到,原來係“楊洲炒飯”來的,好啦都好啦,試左先於是就點呢個吧。原來呢個因為即炒既關係,係唔需要排隊的,等叫號碼便可,等左大約八分鐘就可以取,但取見見到,成個飯白雪雪好清,真係同茶餐廳有好大距離,咦,但係點解見到我幅圖又好似好靚咁呢?係因為我走左去“火鍋自取配料區”度,自己加返些炸蒜粒,及自己加左 豉油,所以望落靚返好多,其實只要用心,連我呢亭唔識煮飯者,都可以令到個飯豐富精彩的。講返味道,其實真係同一般茶記仲有一段距離,更加唔太敢講同大排檔相比了。
今日好寒冷,去大家樂最應該食火鍋
2017-11-19 60 浏览
一個人晚餐食到無野好食,求奇落大家樂快食醫肚,繼之前食焗豬,見塊豬扒縮左水唔扺食,有次食腸仔豬扒飯,啲豬扒又乾掙掙,今次食切雞叉燒飯就無死,中規中矩,仲好彩有肶食,之前係另一快餐集團叫叉雞飯,份量少,仲要比翼,真係灰左,今次都算係咁。
一個人晚餐食到無野好食,求奇落大家樂快食醫肚,
繼之前食焗豬,見塊豬扒縮左水唔扺食,
有次食腸仔豬扒飯,啲豬扒又乾掙掙,
今次食切雞叉燒飯就無死,中規中矩,
仲好彩有肶食,
之前係另一快餐集團叫叉雞飯,份量少,仲要比翼,真係灰左,
今次都算係咁。

大家樂終於有好味野午市滋味:好食肉燥飯有我在台灣吃到的味道賣相同味道都不錯肉燥好好味有香菇的濃香,也有肉肉的油香撈飯好正午市滋味:肉燥飯 好襟撈!
大家樂終於有好味野
午市滋味:好食肉燥飯
有我在台灣吃到的味道
賣相同味道都不錯
肉燥好好味
有香菇的濃香,也有肉肉的油香
撈飯好正

午市滋味:肉燥飯 好襟撈!

题外话/补充资料: 40蚊樓下的襟撈肉燥飯 ,今時今日仲可以去邊搵?
2015-12-17
2015-06-21 368 浏览
今晚在尚德搵餐廳晚餐,最後選擇大家樂!年輕時可以消滅整個焗飯,未知今晚是否寶刀未老!等了約十分鐘左右,一哥焗豬出來了表面紅紅的茄醬混和芝士,覆蓋著豬扒及炒飯豬扒先以蛋漿煎封,再焗,同以前一樣肉汁仍能鎖在內部,雖然是雪藏肉,但都ok好味嘅!下面係金鑲銀炒飯(蛋蛋炒飯)可能是好肚餓,全部食曬奶茶得個色,無茶味但餐廳轉左用飲筒型的攪棍可以直接當飲管咁飲喎!今晚食得飽飽,和年輕時一樣,清曬全個焗飯,仲算係寶刀未老!
今晚在尚德搵餐廳晚餐,
最後選擇大家樂!
年輕時可以消滅整個焗飯,
未知今晚是否寶刀未老!
等了約十分鐘左右,一哥焗豬出來了
表面紅紅的茄醬混和芝士,覆蓋著豬扒及炒飯
豬扒先以蛋漿煎封,再焗,同以前一樣
肉汁仍能鎖在內部,
雖然是雪藏肉,但都ok好味嘅!
下面係金鑲銀炒飯(蛋蛋炒飯)
可能是好肚餓,全部食曬
奶茶得個色,無茶味
但餐廳轉左用飲筒型的攪棍
可以直接當飲管咁飲喎!
今晚食得飽飽,和年輕時一樣,清曬全個焗飯,
仲算係寶刀未老!
2015-06-20
2015-05-13 187 浏览
講到肉醬意粉既話 就一定要講到大家樂 佢d肉醬意唔單只好味又份量多 意粉上面有層芝士 食個陣更加可以拉條絲出黎 加埋有d番茄 少少酸幾開胃 所以我每次黎都好想食肉醬意粉 學生既話仲有特價
講到肉醬意粉既話
所以我每次黎都好想食肉醬意粉
學生既話仲有特價
2015-05-10
2015-02-01 213 浏览
  是日行程緊湊,節目豐富,午餐就晚了吃,拖到了下午茶時間。下午茶時間我最愛吃大家樂的熱狗,但最近沒有供應,只好點碳燒豬扒包,卻又在餐牌上找不到,收銀員說要更晚才能有。  我就不打算等了,因肚子已咕咕作響,便點了蕃茄肉碎香腸火腿米粉(原為通粉,我改了米粉)配熱奶茶算了。  端回來的時候,發現份量出奇的多,十分飽足呢。不過,雖說是蕃茄湯底,蕃茄卻沒有多少,只有一些蕃茄碎,蕃茄味也不夠濃,肉碎卻蠻多的,再加一片火腿和一條香腸,算是很豐富的了。米粉也夠多,質感不俗,沒有太稔,也不是斷碎的一種,頗有口感。在大冷天,食物最要緊的,就是一定要夠熱。  熱奶茶也一樣,端回來的時候是冒著煙的,夠香濃,卻不苦澀,茶奶比較均夠豐滿。
蕃茄肉碎香腸火腿米粉配熱奶茶

2014-04-19 258 浏览
忽然很想吃咖哩角,馬上想到大家樂。果然下午茶時段有咖哩角,但那是Fusion熱狗茶餐的一部分,唯有吃一整個餐喇!那青瓜番茄田園沙律熱狗比預期好,賣相不壞,麵包算新鮮、軟滑,而腸仔、青瓜、番茄、沙律醬都足夠,感覺飽滿。可惜我心愛的咖哩角太細小,不是即叫即炸,所以已經不香脆了。最後那杯沒有冰的可樂十分滿,以$25的下午茶來說算經濟實惠,物有所值。
Fusion熱狗茶餐
2014-04-17
2012-08-09 77 浏览
看醫生後已錯過了午市,便到大家樂吃下午茶,兩個人點了兩款。第一款是「超值盛盒茶餐」,包括~香焗芝士火腿卷‧牛油粟米‧椰汁西米布甸:芝士火腿卷的皮頗厚,芝士不算多;粟米正常,牛油味不濃;西米布甸有三小粒,普通貨色。 咖喱角:我為何會選這個茶餐,完全是因為有咖哩角,可是不夠脆,只屬一般。腐皮卷湯米:份量太少,實在不能飽肚。第二款是「紅豆冰超值茶餐」,包括~雪菜肉絲米粉:這碗米粉比腐皮卷湯米多,感覺較合理。奶油脆豬:奶油足夠,麵包算頗脆,好。紅豆冰:賣相好像一般,但味道尚可,比例恰當。個人認為大家樂的下午茶並不抵食,份量偏小,味道一般,我只會偶一為之。
看醫生後已錯過了午市,便到大家樂吃下午茶,兩個人點了兩款。

第一款是「超值盛盒茶餐」,包括~
香焗芝士火腿卷‧牛油粟米‧椰汁西米布甸
咖喱角
腐皮卷湯米:份量太少,實在不能飽肚。
腐皮卷湯米
第二款是「紅豆冰超值茶餐」,包括~
雪菜肉絲米粉:這碗米粉比腐皮卷湯米多,感覺較合理。
雪菜肉絲米粉
奶油脆豬:奶油足夠,麵包算頗脆,好。
奶油脆豬
紅豆冰:賣相好像一般,但味道尚可,比例恰當。
紅豆冰
2012-07-05
奶油脆豬
紅豆冰
2012-02-25 22 浏览
午餐到大家樂快速解決。今次選擇甚艱難,事關大部分食物都超過三十元,卻竟然沒有飲品,全都要加$5。唉,豈不是和便利店一樣貴嗎?結果我只吃了$32的越式滋味四重奏,包括絲網春卷、香茅雞扒、扎肉、煎蛋和越式紅飯,細評如下~絲網春卷:非常細少,春卷皮真的呈網狀,不太香卻算脆,餡很少。香茅雞扒:好,雞肉嫩滑。扎肉:只有半片,很細小,兼很腍。煎蛋:蛋煎得半熟,刺破便流出蛋汁,好。越式紅飯:付款前問清楚所謂「紅飯」是不是指紅糙米,收銀員表示只是蕃茄醬炒飯,我便放心了,因為我不喜歡紅糙米的口感。結果飯的味道較淡,沒有蕃茄味,只屬一般。
午餐到大家樂快速解決。

香茅雞扒:好,雞肉嫩滑。
扎肉:只有半片,很細小,兼很腍。
煎蛋:蛋煎得半熟,刺破便流出蛋汁,好。

香茅雞扒春卷扎肉蛋飯
2012-02-14
2011-11-17 50 浏览
十二時半,去了大家樂吃午餐。人不算多,無需等候已有吉位,食物亦無需等候,果真夠快。我吃了焗肉醬意粉,$33包一杯飲品。意粉很夠熱,軟硬適中,份量亦多,加上不算少的芝士和肉醬,味道不錯。可是朋友則不夠運了,她的牛扒腸仔飯加飲品同樣是$33,卻十分像以前在大學飯堂吃的「十蚊頹飯」。牛扒又薄又小,乾乾的,沒有肉汁;香腸兩條算正常;寥寥可數的豆令整體感覺更糟。

焗肉醬意粉
牛扒腸仔飯