2023-04-07 39 浏览
因為7:15前落單,可以有三文魚刺身優惠,$68一份,嗌左兩份(10塊一份),好抵呀!大家share食幾好,但正價就一定唔會嗌🤣🤣(正價$128🤫🤫🤫🤫)嗌左兩個丼飯,一碗拉麵,炸墨魚嘴,天婦羅,一件鵝肝壽司,盛惠$690,人均$230🫢話貴唔貴,話平唔平。不過餐廳好好,星期五旺日子都唔趕我地走,本來有寫限時90分鐘,我地都坐左好耐傾計。經理最後都有同我地吹兩句,服務態度都唔錯,係部𨋢比較舊,好慢….
大山日本料理以日式裝修搭配黃燈,有居酒屋感覺坐位闊落舒適,食物選擇仲好多𠻹!.➜月見免治雞肉捧串店員大推嘅月見免治雞肉捧串,咬落有粒粒軟骨,好有口感,本身有小小日式燒汁甜甜地,另外仲有月見汁(即係蛋黃呀),令串燒更Juicy!.➜鐵板薄切牛舌 滋滋聲出晒煙嘅薄切牛舌非常惹味,同蒜片一齊炒,香味十足!薄切咗之後都唔會因為炒太耐變韌。.➜鹽燒三文魚腩平時都好鍾意食三文魚腩油香味十足,淨係用鹽燒己經夠滋味,想入口清新啲,仲可以加小小檸檬汁。.➜蕎麥冷麵配日本醬油 上面嘅食物太油膩,唔啱心水?咪住先,好似豬太郎咁嗌返個蕎麥麵!將鵪鶉蛋同Wasabi撈埋一齊,夾起一啖份量沾滿醬油,清爽可口!.#msmessypig_food
➜月見免治雞肉捧串
➜鐵板薄切牛舌

➜鹽燒三文魚腩
➜蕎麥冷麵配日本醬油

#msmessypig_food
2023-03-31
  • 月見免治雞肉棒
2023-04-03 684 浏览
旺角兆萬中心附近有很多唔同種類嘅食肆,由於最近食得太多放題,所以今次選擇吃得精緻啲。兆萬中心對面大廈二樓有一間大山日本料理,於是同朋友去試一試。店舖地方大,坐位闊落,卡位更有大玻璃可看到西洋菜南街的街景,店內以日式布簾、燈籠🏮、舊式清酒海報佈置,讓你猶如置身日本當地的居酒屋,打卡一流。這裏供應多款日式料理如壽喜燒、海鮮井飯、燒物、刺身、卷物、壽司🍣、沙律🥗和麵類🍜等菜式,總有一款啱你,而且價錢親民,用QR code落單方便快捷,而且食物上枱速度也很快,材料新鮮。👍前菜我們叫了海鮮沙律🥗$88海鮮最緊要新鮮,粒粒魚生和兩隻鮮蝦刺生🦐、滿滿的蟹籽鋪滿在新鮮的沙律菜🥗上,一看就食慾大增,配上芝麻沙律醬,正!🤤😋🫶鰻魚炒飯$98炒飯上碟熱辣辣,鰻魚都好多粒,珍珠米炒得粒粒分明,飯粒唔會過鹹。黑蒜油蝦球拉麵🍜$82黑蒜油蝦球拉麵🍜上枱嘅時候已經聞到好香嘅黑蒜油味道,蝦球🦐有五大粒,肉質爽口,仲有配上流心蛋🥚、粟米粒🌽和木耳絲,拉麵🍜配上濃郁嘅黑蒜油豬骨湯底,好飲好食!👍👍👍🫶牛油果🥑軟殼蟹🦀卷$78本人最喜歡吃牛油果🥑,所以一定叫牛油果🥑軟殼蟹🦀卷,每份有六件賣相極佳,外層是薄片牛油果🥑佈滿著蟹

前菜我們叫了海鮮沙律🥗$88

鰻魚炒飯$98

黑蒜油蝦球拉麵🍜$82

牛油果🥑軟殼蟹🦀卷$78

本人最喜歡吃牛油果🥑,所以一定叫牛油果🥑軟殼蟹🦀卷,每份有六件賣相極佳,外層是薄片牛油果🥑佈滿著蟹籽粒,日本珍珠飯卷著炸脆軟殼蟹🦀和青瓜條🥒,軟殼蟹🦀脆口,青瓜條🥒爽口,還有日式沙律醬,非常惹味!😋

2023-04-03
  • 黑蒜油蝦球拉麵
  • 海鮮沙律
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 鰻魚炒飯
2023-03-30 39 浏览
放工喺附近行咗陣,想食日本嘢,又未試過大山,見佢餐牌都幾吸引,就上嚟試一試餐廳嘅裝修好靚好有心思,令人覺得真係喺日本居酒屋坐緊咁,座位又乾淨又闊落,店員又好殷勤,一入嚟個環境同氣氛就令人覺得好舒服餐牌提供嘅選擇好多,圖文並茂,望都覺得好吸引,餐廳用QR code落單,系統唔單止有圖片,仲將唔同嘅食品分晒類,點餐又快又方便鹽燒厚切牛舌串($38) - 燒得好香,肉好淋,味道啱啱好,好好味大阪燒($48) - 上碟嘅時候已切好四份,好貼心,大阪燒椰菜好足,唔會太粉,咬落好爽脆,沙律醬同木魚都好夠,食落好香口德島雞皮餃子($58) - 外皮好脆,餡料好足,雞皮好好咬,醋溝咗醬油同油,同雞皮餃子好夾雜錦天婦羅($68) - 有蕃薯、茄子、青椒、南瓜各一件同蝦三隻,薄薄一層炸粉,好香脆,食材本身好新鮮,好好食牛肉壽喜鍋($58) - 湯清甜,牛肉同各款蔬菜都好多,好好食大山食物同服務質素都好好,環境同氣氛又舒服,真係幾抵食,值得推介

2023-03-27 64 浏览
係兆萬攞完貨落電梯個時見到對面棟大廈好幾層都有嘢食,而我哋首選日本菜,加上俾呢間餐廳外圍吸引咗,係兆萬望過去好多小燈籠裝飾,好似日本d居酒屋咁,覺得一試無防👀—————————————————————📍 大山日本料理地址: 旺角西洋菜南街2W-2X號2樓✍🏻/食評/◍ 極上北海道帶子丼 $128冇諗過有幾塊三文魚,一堆三文魚籽,連帶子都有三隻,而且蝦刺身仲好大隻好鮮甜,呢個價錢食到咁新鮮嘅刺身,性價比真係高🥹🫣◍三色魚生飯 $88佢啲魚類刺身真係好似唔使錢咁🤣🤣每隻款都起碼3-4塊, 飯嘅份量都唔算少,而且醋味好夠👀◍ 牛肉壽喜鍋 $58呢個價錢以為牛肉得兩三塊,結果都至少有7-8塊肥牛片,仲有好多唔同嘅配料:日本生蛋,豆腐,金菇,娃娃菜等等,好足料,雖然係壽喜鍋,但係湯底唔係非常之甜,好適合作為晚餐😗
—————————————————————
📍 大山日本料理
地址: 旺角西洋菜南街2W-2X號2樓
✍🏻/食評/

◍ 極上北海道帶子丼 $128

◍三色魚生飯 $88

◍ 牛肉壽喜鍋 $58

2023-03-26 53 浏览
有朋友從外國回來,他們選擇了吃日本料理作聚餐。職員態度很好,時常來關心我們菜上齊了沒,又會來跟我們聊天,我懷疑是老闆來的。女生的聊天聊很久,也吃不少,吃到很飽。吉列豬扒烏冬,豬扒另上,很脆,不錯吃。今天是星期三,所以叫了一個特價$68,珍寶壽喜燒,味道不錯,唯一美中不足是沒有配飯或麵,有點不夠吃呢。另外看到有特價所以叫了帶子跟蟹柳壽司,但有些特價原來要在19:15前下單的炸魚餅魷魚很好食,我覺得可以下次再幫襯章魚燒新觧熱辣辣上,超好食,必食之一。另有我們仲有叫了三文魚刺身,饅魚炒飯,但忘記影相了。另外叫了巨峰乳酸梳打,梅酒,薑母茶等。
女生的聊天聊很久,也吃不少,吃到很飽。

吉列豬扒烏冬,豬扒另上,很脆,不錯吃。

珍寶壽喜燒

蟹柳壽司

炸魚餅

魷魚很好食,我覺得可以下次再幫襯

章魚燒新觧熱辣辣上,超好食,必食之一。
章魚燒
另有我們仲有叫了三文魚刺身,饅魚炒飯,但忘記影相了。
另外叫了巨峰乳酸梳打,梅酒,薑母茶等。
2023-03-22
$216.5 (晚餐)
珍寶壽喜燒
蟹柳壽司
章魚燒
2023-03-23 39 浏览
旺角抵食日本居酒屋🏮星期一至日晚市日日不同款式大割引 平幾十蚊一定要留意呀活赤貝刺身 $48真心活赤貝唔係度度都可以食到,仲要新鮮好味嘅更加難搵,今次係呢到就有喇,果種鮮味加上爽口嘅肉感真係不得了,呢個價錢好抵!火焰三色卷 $78特色嘅卷物值得一試,用火炙三文魚,凡立貝同埋吞拿魚加上調配醬汁,整體新鮮感滿分!三文魚壽司 $20日本餐廳一定要試三文魚壽司,就可以反映料理嘅質素,壽司大小好正宗,三文魚夠晒新鮮入口溶化!牛肉壽喜鍋 $58超級抵食嘅壽喜鍋,呢個性價比超高,鮮甜湯底加上日本牛,夠晒入味,再加上配料真心超值!海膽刺身(細板) $78雖然細板份量真係有啲細,不過質量搭夠,海膽夠晒鮮味,入口海水感又好鮮甜,食完都後悔唔叫大板!加一服務費大山日本料理 (旺角)旺角西洋菜南街2W-2X號2樓
旺角抵食日本居酒屋🏮

星期一至日晚市日日不同款式大割引 平幾十蚊一定要留意呀

活赤貝刺身 $48
火焰三色卷 $78
三文魚壽司 $20
牛肉壽喜鍋 $58
海膽刺身(細板) $78

加一服務費

大山日本料理 (旺角)
旺角西洋菜南街2W-2X號2樓
2023-03-23 767 浏览
係香港要食好食既日本菜唔難,但要好食又抵食既日本餐廳,大山真係一次過可以滿足曬位置一地啲都唔難搵,係兆萬對面就係,打開lift門侍應姐姐就好熱情咁招呼我,拎menu介紹餐廳有每日唔同既特價系列😻壽司刺身到甜品都有,7點3前落單仲有85折😳好想試壽喜燒🥹仲要係黑毛和牛丼飯大部分都$100以內,而家真係好少有咁抵既刺身丼飯。而且刺身拼盤有全板海膽同三文魚籽等,都係$400有找,性價比真係極級高揀咗三款壽司,醬油七位燒左口魚邊入口有魚油香,好滑溜,醬油同七味粉既調味唔會太搶。油甘魚腩魚油分佈平均,入口甘甜順滑。最後加拿大海膽大片企身,質感飽滿冇腥味,入口creamy香甜,三款壽司味道都好唔錯三文魚籽手卷一上菜,店員就好有禮地提醒我盡快食,如果唔係紫菜潮咗就唔好食三文魚籽好冰凍新鮮,而家粒粒漲卜卜,一啖要落去滿口都係魚油,簡直係完美享受😻火炭三色卷份量好多,有6件卷物上面分別鋪咗三文魚帆立貝用吞拿魚,加咗沙律醬再炙燒,無論味道定份量都絕對滿足😻最後係我最鍾意食既蕎麥麵,呢到可以剪配日式醬油定麻醬,邪惡既麻醬成功壓到理智,冰涼既蕎麥麵淋上麻醬,真係太好食見到餐廳有好多外送平台合作😻而且lunch
位置一地啲都唔難搵,係兆萬對面就係,打開lift門侍應姐姐就好熱情咁招呼我,拎menu介紹餐廳有每日唔同既特價系列😻壽司刺身甜品都有,7點3前落單仲有85折😳

好想試壽喜燒🥹仲要係黑毛和牛

見到餐廳有好多外送平台合作😻而且lunch set仲可以免加一!以後要食平靚正既日本菜非呢到莫屬啦
  • 加拿大海膽壽司
  • 火焰三色卷
2023-03-23 37 浏览
收工後同朋友去旺角搵食,見到哩間日本野食物選擇多,價錢又平,就試試佢!入到去環境都闊落,坐得好舒服,仲奉上玄米茶,可以自己添熱水。好適合兩個人坐低慢慢傾偈!同朋友都叫左幾多野食,兩個女仔叫左炸雞軟骨粒($48)、黑蒜油蝦球拉麵拉麵($85)、鰻魚卷($68)、牛肉壽喜鍋($58)、大阪燒($48),全部嘢食都好平!炸雞軟骨粒,$48嚟講有呢個份量都好抵食,雞軟骨炸到脆卜卜,仲有檸檬汁、沙律醬作為配料,令人食到一啖接一啖!黑蒜油蝦球拉麵拉麵,上枱嘅時候已經聞到好香嘅黑蒜油味道,蝦球有五大粒,肉質爽口,仲有牛油香味,仲有配上糖心蛋!拉麵配上濃郁嘅黑蒜油豬骨湯底,好食!鰻魚卷賣相已經好吸引,有蟹柳、青瓜、玉子作為配料,配上鰻魚汁同Wasabi,呢個配搭冇得輸,一定好食🤣👍🏻!牛肉壽喜鍋,呢個又係抵食之選!$58有牛肉、雞蛋、金菇、娃娃菜、冬菇、豆腐、芋絲等等配料,份量十足,配上壽喜燒湯底,又入味又好食!仲可以加配珍珠飯、烏冬,不過由於我同朋友叫咗好多嘢食,無加配到。大阪燒,大阪燒外皮煎到好脆,配上照燒汁同埋沙律醬,同有柴魚片,味道同食章魚燒差唔多!整體呢間餐廳食物性價比高,坐得又舒服,約聚餐

整體呢間餐廳食物性價比高,坐得又舒服,約聚餐一流,叫好多野食都唔會肉痛!
2023-03-22 31 浏览
店舖日式裝修配上黃燈光好有feel坐位好闊落坐得好自在星期四閒日夜晚都坐無虛席一直都有客人walk-in但都冇位了餐牌好多款式選擇:有刺身、壽司、炸物、串燒及鍋物等都真係眼花繚亂呀牛肉壽喜鍋 $58價錢便宜,壽喜燒汁好夠甜,牛肉有驚喜,咁既價錢牛肉絕對係高質濃牛味而且唔韌蟹籽海膽炒飯 $128炒飯粒粒分明,蟹籽份量多,雖然海膽好珍貴,不過都算新鮮鮮甜炸雞軟骨粒 $48份量夠多,雞軟骨炸完都仲好漲卜卜,炸粉又唔會好厚每粒都好夠鹽味岩岩好,好有咬口香草燒雞翼(3隻) $32雞翼剪開左再串成串燒好貼心方便客人食雞翼燒得好香,雞皮脆卜卜,肉質都唔會因為燒完變到好乾,好食鹽燒厚切牛舌 $38牛舌厚切,面頭燒到香脆,中間肉質軟淋,好食
店舖日式裝修配上黃燈光好有feel
坐位好闊落坐得好自在
星期四閒日夜晚都坐無虛席
一直都有客人walk-in但都冇位了
餐牌好多款式選擇:有刺身壽司、炸物、串燒及鍋物等
都真係眼花繚亂呀

牛肉壽喜鍋 $58
價錢便宜,壽喜燒汁好夠甜,
牛肉有驚喜,咁既價錢牛肉絕對係高質
濃牛味而且唔韌

蟹籽海膽炒飯 $128
炒飯粒粒分明,蟹籽份量多,雖然海膽好珍貴,不過都算新鮮鮮甜

炸雞軟骨粒 $48
份量夠多,雞軟骨炸完都仲好漲卜卜,炸粉又唔會好厚
每粒都好夠鹽味岩岩好,好有咬口

香草燒雞翼(3隻) $32
雞翼剪開左再串成串燒好貼心方便客人食
雞翼燒得好香,雞皮脆卜卜,肉質都唔會因為燒完變到好乾,好食

鹽燒厚切牛舌 $38
牛舌厚切,面頭燒到香脆,中間肉質軟淋,好食
2023-03-19 44 浏览
同朋友喺旺角行完街見到喺兆萬對面有呢間日本野🍣post好似好吸引,所以就諗住試吓😄入面嘅環境裝修好靚!好有日本居酒屋嘅感覺😍😍窗口位有幾張卡位 好有私隱度不過我食嗰日好多人,所以等唔到😢頭盤叫咗個海鮮沙律🤩🥗海鮮嘅份量一啲都唔少,有唔同魚生雜錦刺身,好新鮮😍叫咗牛油果🥑軟殼蟹卷😆軟殼蟹好脆,牛油果都好新鮮!因為朋友唔係好食魚生所以叫咗啲熟食😃炸雞,新鮮熱辣! 外脆內滑🥹🥹份量一啲都唔少!鍾意食炸雞嘅朋友,一定要食😄10分抵食🤩🤩另外,豚肉泡菜鍋湯底味道適中🫰🏻唔會太酸啲湯仲可以飲埋!入面除咗豚肉之外,仲有好多蔬菜同菇仲有好滑嘅豆腐👍🏻啱晒追求健康同素食嘅朋友😆另外,最值得推介嘅就係雞肉棒本身諗住叫雞軟骨串😁跟住職員推介食呢個雞肉棒🫰🏻🫰🏻上菜已經覺得好精美😍😍照燒雞汁,撈埋蛋黃醬汁,好特別! 影相又好靚😂😂😂雞肉棒,入面有一啲雞軟骨!口感十分有趣😄😄店員態度10分有禮貌見到經理會同食客傾計問吓食物嘅意見👍🏻👍🏻以後去旺角又多一個好選擇🤩

同朋友喺旺角行完街
見到喺兆萬對面有呢間日本野🍣
post好似好吸引,所以就諗住試吓😄

入面嘅環境裝修好靚!
好有日本居酒屋嘅感覺😍😍
窗口位有幾張卡位 好有私隱度
不過我食嗰日好多人,所以等唔到😢

頭盤叫咗個海鮮沙律🤩🥗
海鮮嘅份量一啲都唔少,有唔同魚生雜錦刺身,好新鮮😍

叫咗牛油果🥑軟殼蟹卷😆
軟殼蟹好脆,牛油果都好新鮮!

因為朋友唔係好食魚生
所以叫咗啲熟食😃

炸雞,新鮮熱辣! 外脆內滑🥹🥹
份量一啲都唔少!鍾意食炸雞嘅朋友,一定要食😄
10分抵食🤩🤩

另外,豚肉泡菜鍋
湯底味道適中🫰🏻唔會太酸
啲湯仲可以飲埋!
入面除咗豚肉之外,仲有好多蔬菜同菇
仲有好滑嘅豆腐👍🏻
啱晒追求健康同素食嘅朋友😆

另外,最值得推介嘅就係雞肉棒

本身諗住叫雞軟骨串😁
跟住職員推介食呢個雞肉棒🫰🏻🫰🏻
上菜已經覺得好精美😍😍
照燒雞汁,撈埋蛋黃醬汁,
好特別! 影相又好靚😂😂😂
雞肉棒,入面有一啲雞軟骨!
口感十分有趣😄😄

• 和風炸雞
  • 海鮮沙律
  • 免治雞肉棒
2023-03-18 30 浏览
帶爸爸媽媽一起食日本菜,人比較多,好彩有book位,菜色唔錯,價錢相宜,不過最後有一樣菜等左好耐追單先到,可能人太多的關係。下次也會考慮繼續去食。可以早啲到等位
  • 鰻魚炒飯
  • 照燒魷魚筒
  • 牛肉壽喜鍋
2023-03-17 26 浏览
🎀大山日本料理⭐室津生牡蠣⭐三文魚加州卷⭐火炙黑松露帶子壽司⭐A5 和牛串燒⭐牛肉壽喜鍋以前台灣野食嘅鋪頭變左日本野, 咁一場黎到就試下啦。首先order 左一份室津生牡蠣, 生蠔大隻厚肉又有海水味, 加上價錢唔貴, 推薦大家叫番份。三文魚加州卷大大件, 2個人share 啱啱好。卷物調味適中, 唔會太重口味, 三文魚亦有足夠魚香, 配埋青瓜、玉子啱啱好。A5 和牛串燒都好食, 師傅燒得唔錯, 外層微脆但係入面依然有肉汁, 有出面串燒店嘅質素, overall 覺得呢間餐廳性價比都幾高。Address:旺角西洋菜南街2W-2X號2樓2/F, 2W-2X Sai Yeung Choi Street South, Mong Kok港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約3分鐘
🎀大山日本料理

⭐牛肉壽喜鍋

Address:
旺角西洋菜南街2W-2X號2樓
港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約3分鐘
已經多次來到呢間餐廳啦!每次去到附近行街,喃唔到食咩就會來呢間餐廳。位置不太容易穩,要係一個其他餐廳入口的右手邊一個電梯口上去2字樓,餐廳服務好環境好,重要d食物都係好高性價比!今次帶左個唔食生食的朋友,可以試試熱食。小食炸雞軟骨:香酥可口,細細粒的一塊擺內左都唔會變淋或太乾硬,但係就油多左少少🤏豚肉泡菜鍋:熱辣辣暖笠笠,呢個真係好正呀,配合返自己口味,要求左不太辣,滿滿一大鍋,豚肉大片肉多質嫩,飯前食一碗湯真係好開胃!軟殼蟹牛油果卷:份量足,軟殼蟹都仲係好脆,唯牛油果真係好細一片,🤣有點感覺不到它的存在…蟹子海膽炒飯:蟹子好多多鋪係飯面,色香優秀,粒粒分明的飯粒都很幹身,均勻裹著醬油色,而且一點也有油膩,有兩塊細細哋的鮮海膽,同入面都有用海膽炒。味道都好香,但朋友覺得稍微幹左少少,睇各人口味,我自己就不太濕的飯。

2023-03-14 29 浏览
岩岩發現這間店~本身幾年前日日都會黎呢棟野(原身2樓是台灣101),現在已變成充滿日本氣息既居酒屋,岩岩由日本返黎,仲未能忘記日本既味道,所以入左去一試。午市好抵食😃壽喜燒湯底非常清甜,我好中意飲埋湯底,$58就有壽喜燒+飯+湯+沙律+小甜點,好抵👍🏻👍🏻晚市去食戈陣刺身壽司有85折,仲有啲特價壽司,叫左一堆都唔錯幾好食,不過比較細舊飯。店員服務態度不錯,有禮貌,經理主動問客人覺得好不好吃,我最看重呢樣👍🏻之前有間鋪頭幫襯左幾年但服務態度越黎越差,以後會轉黎呢邊食日本野🤪🤪

• 牛肉壽喜鍋
  • 牛肉壽喜燒鍋