2021-08-27 2153 浏览
今次係第二次去銅鑼灣大戶屋,兩次都等好耐,真係唔好等餓先排隊。不過啲嘢真係好食,所以都咁甘願排下。呢次係突然間好想食壽喜燒,記得上次食呢間餐廳印象都唔錯,都尚算正宗,有啲印象,所以上網睇吓呢間有冇得食,有就上去搞掂我地嘅晚餐。我哋叫咗個壽喜燒定食、味噌醬煮吉列熟成豬扒鍋同埋迷你黑醋鱈魚野菜。定食嘅白飯可以加錢轉其他款式,我揀五花腩,又係少少哋但係又可以食多幾隻味,唔會浪費!適合眼闊肚窄嘅人!個人覺得味噌吉列豬扒個汁鹹咗少少,壽喜燒個汁ok,牛肉都ok,止倒少少日本癮嘅。五花腩都ok,唔會太油,尚算清爽。最impressed係個黑醋鱈魚野菜,雖然係迷你,但係份量都好多喎!個黑醋汁幾開胃,唔會太酸!蔬菜都處理得好!魚嘅質感食落幾舒服,唔會鞋,唔老!細食人士叫呢個份量應該都啱啱好。抵食👍

抵食👍
2021-07-04
  • 迷你黑醋鱈魚野菜
2021-07-20 2425 浏览
大戶屋 (銅鑼灣)平日lunchtime 登龍街這邊的食市人頭湧湧,今次想食平民價日本菜,就試下環境寬敞的大戶屋啦~午市套餐:❣️日式吉列芝士咖喱飯🍛 (附迷你沙律🥗)$88這個並非碟頭飯,而是用一個熱烘烘的鍋,在白飯上淋滿了甜甜辣辣的日式咖喱,一整塊炸得香脆的豬扒已切好一件件,方便進食👍🏻 不過真的很燙口,要小心進食~ ❣️迷你三文魚吞拿魚壽司飯配蕎麥麵 $92這個套餐同時滿足了食飯和麵的朋友☺️ 刺身正常發揮,飯的份量剛好,冷蕎麥麵配特制蕎麥麵汁,醬油不會太鹹,不俗👍🏻❣️豚肉壽喜燒 $90材料豐富,有豆腐、金菇,豚肉片少肥但腍身,在午餐時間食到壽喜燒好滿足☺️*需加一服務費地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown 5樓
大戶屋 (銅鑼灣)

午市套餐:
❣️日式吉列芝士咖喱飯🍛 (附迷你沙律🥗)$88

❣️迷你三文魚吞拿魚壽司飯配蕎麥麵 $92

❣️豚肉壽喜燒 $90

*需加一服務費
2021-06-25
2021-07-09 1274 浏览
Lunch 去食,野食黎得好快,一個定食有齊湯、飯、主菜、沙律、燉蛋真係好夠,豬扒有一隻成人手掌咁大,夠厚連埋汁有咬口,都係百幾蚊喺呢個地段算係抵食。真係可以一試。
2021-06-09
2021-06-25 1797 浏览
今日午餐去吃,明明叫凍蕎麥麵, 點知上餐嗰陣時嚟咗個凍烏冬, 同個職員講咗佢話幫我換返, 點知落單嗰個女職服務員,把凍烏冬放番喺我枱面,話無蕎麥麵, 跟住行開, 我心諗,算啦! 跟住後面張枱佢哋又係叫蕎麥麵,佢有冇出聲話冇,奇怪, 立刻同經理投訴, 即刻幫我換返一個, 估唔到會請啲咁嘅員工, 就算溝通錯誤, 幫手換個有幾咁閒,又唔係好忙
2021-06-19 1380 浏览
大戶屋真係食咁多年水準都無差過既餐廳宜家比以前多左好多新野我同朋友叫左個2人餐肉拼盤 (鹽五花,五花,雞肉,牛)前菜係雞肉薯仔沙律 超好食炸物拼盤 炸蝦 炸蠔 各2舊仲有包30蚊樓下既野飲 非常抵食
大戶屋真係食咁多年水準都無差過既餐廳
宜家比以前多左好多新野

我同朋友叫左個2人餐
肉拼盤 (鹽五花,五花,雞肉,牛)
前菜係雞肉薯仔沙律 超好食
炸物拼盤 炸蝦 炸蠔 各2舊
仲有包30蚊樓下既野飲
非常抵食
2021-06-14
2021-06-03 1667 浏览
今晚好想食日本野,同朋友揀左食大戶屋,之前食開太古分店果間,6:15pm黎到已經坐滿人,等左大約15分鐘已經有位☺️銅鑼灣呢間分店比太古既地方大,更開揚。餐類選擇比之前既多左好多,點左花魚定食,魚燒得好香,配埋蘿蔔蓉送飯一流。朋友點左五花腩牛肉定食,五花腩勁正🤤一啲都唔肥膩。甜品: 十勝紅豆湯丸芭菲+ 宇治抹茶芭菲 😍 估唔到甜品都好出色👍🏻環境同食物唔錯,疫情冇得飛,食間有水準既日本餐廳,價錢唔算貴,下次要再試其他定食😋

朋友點左五花腩牛肉定食,五花腩勁正🤤一啲都唔肥膩。

2021-06-02
  • 燒花魚定食
2021-05-28 890 浏览
今次同朋友係銅鑼灣行街覓食兩人都食熱門味增吉烈豬扒定食,分別係味增醬煮吉烈主扒鍋&味增醬吉烈主扒豬扒都十分脆口入味,肉質鮮嫩,前者係鍋上浸滿味增醬汁糖會更加濃郁,後者豬扒口感更鮮明香口
今次同朋友係銅鑼灣行街覓食
兩人都食熱門味增吉烈豬扒定食,分別係
味增醬煮吉烈主扒鍋&味增醬吉烈主扒

2021-04-05 3188 浏览
呢間黎自日本🇯🇵嘅大戶屋超有人氣!12點幾門口已經大排長龍!而且都有幾多日本人黎食添😂餐牌選擇好多,樣樣都好似好正咁!😍😍🔻野菜炸雞配薯仔沙律成個套餐有沙律🥗、麵豉湯、茶碗蒸🍥等,食完真係好飽肚,個炸雞炸得好脆,配埋沙律食又唔會覺得好濟好肥膩🔻自家製竹蓆冷蕎麥麵另外加左個冷蕎麥麵,夏天就係想食啲冷麵,佢嘅蕎麥麵麵身夠凍而且好彈牙,夾幾條麵再放入個醬油度再放入口超正,感覺好爽又唔會好咸😙🔻宇治抹茶蕨餅配抹茶布甸芭菲依個甜品好豐富,入面有好濃烈嘅抹茶雪糕,有紅豆、蕨餅、蛋糕、中間有啲cream同埋底下仲有啫喱,真係好好食🥰👍🏽
野菜炸雞配薯仔沙律
自家製竹蓆冷蕎麥麵
宇治抹茶蕨餅配抹茶布甸芭菲
2021-02-26 2950 浏览
呢間位於銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown 5樓,是大戶屋,食日本菜的,疫情已來,好多時6點後沒有堂食,現在放寬堂食至10點,所以同朋友去食飯聚下,傾吓計。第一次去呢間餐廳食晚餐,環境好日本餐廳feel,侍應有d還講日文,非常乾淨,我地叫左牛扒定食,一個魚、一個菜串燒、一個炸雞share 食,一路傾計,一路食,好似食左好耐甘,食完已經差不多9:30😝。由於店舖10點要關門,我地只好結帳離開。
2021-02-24
2021-01-21 1937 浏览
I decided to reward myself a good meal after a long week and my friend recommended me to try out Ootoya. There was a huge crowd waiting for seats when I arrived and turned out I had to wait for more than 20 minutes. (you can actually use an app to get tickets ahead of time but obviously I forgot) I ordered a grilled pork belly marinated with salt rice malt lunch set, and it came with miso soup, salad, steamed egg and pickles. The pork belly was very tasty and it was perfect to eat with rice malt. I was so full and satisfied, this indeed was a good meal.
2021-01-01 1726 浏览
由於疫情嘅關係,打亂左好多人食飯嘅時間,為咗唔好成日食外賣,我自己都會有陣時下午茶食飽啲然後晚餐就唔使食。最近發現大戶屋都有都幾抵食嘅下午茶餐想分享吓。佢哋嘅下午茶餐分別有唔同類型嘅飯或者烏冬,再加上一份小食,同埋一杯飲品或者一份甜品,價錢都係$60起,食完其實都好飽肚㗎!我自己就叫咗一個迷你醬油五花腩飯,迷你他他汁黑醋炸雞薯仔沙律,再加多杯橙汁,我朋友驚唔夠飽,所以佢就叫咗個普通嘅午餐定食,佢就叫咗個味增醬吉列豬扒定食。醬油五花腩飯油香勁重,每一口都食到豬肉同埋醬油嘅香味,因為五花腩肉帶點微微嘅焦香,所以配埋白飯真係一絕,另外沙律嘅份量都唔少㗎,佢嘅黑醋醬汁口感比較清爽,可以中和返五花腩既油膩感,另外炸雞都係新鮮炸起脆卜卜,絕對唔會因為上面嘅沙律而令到佢淋晒,呢度我都覺得幾加分。反而我朋友個定食我就覺得有少少失望,可能因為喺名古屋食過正宗嘅味增醬吉列豬扒,我覺得呢度嘅味增醬一啲都唔濃,雖然佢嘅吉列豬扒都係啱啱炸起口感好好,但係配上醬料就覺得略嫌冇乜火花,如果醬料嗰度味噌嘅味道重少少嘅話就會更好啦!

2020-12-13 1941 浏览
如果計香港都有10年無食過大戶屋了,對上一次食大戶屋是5年前在東京新宿分店,熱食來說是令人懷念的。今日和老公行山後餓著肚子吃了個二人套餐,是銅鑼灣店限定的。最喜歡的是串燒,有牛舌、豬肉和牛肉,加上七味粉,野味開胃。不得不提它的白飯,是軟硬適中而有飯香的珍珠米,老實說不少日式餐廳都做不到!我老公加了一個迷你炸豬扒飯 ,也是恰到好處的。埋單只是362元,食物水準中上,加上以地段、坐位疏落整潔舒適程度,CP值是高的。
2020-11-26 1581 浏览
疫症又黎到第四波 生活須苦 唯有食好食既野去中和下心情 聽同事講左好耐 今次同老公試試佢🤟🏻 冇得book 位只限walkin 用餐一個半小時 好彩都8點令冇咩人等位睇左餐牌好耐因為樣樣都想食 一向眼闊肚窄既我地叫多左野要打包😂🤣叫左個$300既牛 2人set包括 薯仔沙律🥗炸魚黑醋沙律 (好開胃 吃貨mode吾記得影相)兩碗麵豉湯兩個白飯 (可以加錢轉雞飯 /豬扒飯)見吾見到個主菜🙈🙉🙊大份到呢燒五花腩串燒x1串燒雞x1燒牛舌 x1 (美中不足系我最吾鐘意既口感系軟淋淋的)一塊雞扒 (好滑丫)一塊牛扒 (熟度5成 岩岩好 油脂分布都好好)燒油麴油甘魚鮫 $100 (單點)外皮燒到脆脆 內魚油香好爽 貼心既系 有一碗都幾大碗既蘿蔔蓉可以消除一d 油脂帶黎既油膩感燒串拼盤E免治雞肉棒 x1 (鬆輕 吾會好實 如果加d雞軟骨既口感 更好🤫)大蔥雞肉串x1 燒好香 啖啖滑滑既雞柳雞肉串x1 貼set果個一樣👍🏻除左野食 帶位 出餐 到結帳 服務都好好
叫左個$300既牛 2人set包括
薯仔沙律🥗
炸魚黑醋沙律 (好開胃 吃貨mode吾記得影相)
兩碗麵豉湯
兩個白飯 (可以加錢轉雞飯 /豬扒飯)

見吾見到個主菜🙈🙉🙊大份到呢
燒五花腩串燒x1
串燒雞x1
燒牛舌 x1 (美中不足系我最吾鐘意既口感系軟淋淋的)
一塊雞扒 (好滑丫)

一塊牛扒 (熟度5成 岩岩好 油脂分布都好好)

燒油麴油甘魚鮫 $100 (單點)
外皮燒到脆脆 內魚油香好爽

除左野食 帶位 出餐 到結帳 服務都好好

2020-11-26
  • 燒鹽麴油甘魚鮫
2020-10-24 2076 浏览
夜晚收工落銅鑼灣剪頭髮, 剪完頭髮都差不多8PM, 就在附近找間餐廳晚餐。很久沒有光顧大戶屋了, 之前都是去銅鑼灣舊店, 未曾到過這間新店。餐廳內部設計很開揚, 真的很像在日本當地的餐廳一樣, 感覺不錯。我點了豚肉泡菜鍋, 加了定食, 附有日式燉蛋, 麵豉湯, 白飯, 醃菜。泡菜鍋用料十足, 因為不喜歡吃生雞蛋的我, 立即用豆腐蓋過生雞蛋, 務求令熱湯使雞蛋熟透。泡菜滿多的, 用這個湯送飯, 實在很開胃, 豚肉片味道很淡, 喜歡滑滑的豆腐, 不知不覺全部都吃清光‧日式燉蛋都很不錯的~

2020-10-13 1571 浏览
來自日本既呢間連鎖店一D都唔頹🤪驟眼望落去好多日本人黎食添🇯🇵 可能比起港式日本菜🏮 大戶屋既味道更貼近日本家庭的口味🗾 入到去既裝修好有木系感覺🌳 好平和好舒服⭐️ 吉列熟成豬扒玉子鍋 🍘望落似平平無奇既家常菜🏡但我幾鍾意呢種Homey 的感覺😍 豬扒好脆😋 咬落去略嫌肥肉多左少少😅 但係將半熟玉子打係鍋裡面🍲再撈埋日式珍珠米🍚 感覺好溫暖 係一種平凡既小確幸💕⭐️ 牛肉壽喜燒 🐮一到秋冬就鍾意食飯D鍋暖胃🍂 壽喜燒既湯底比較清甜 無咁濃😚但反而更加突出配菜例如豆腐 同埋冬菇🍄既鮮甜 牛肉未算和牛級數 🐂 但係都好嫩滑🤪 掃一掃蛋汁🥚更滑更滋味 每個定食都會配漬物同埋茶碗蒸🥒 係一個好圓滿的定食🍱

⭐️ 吉列熟成豬扒玉子鍋 🍘

⭐️ 牛肉壽喜燒 🐮