2018-08-25 1638 浏览
今日天氣非常熱,約了朋友去會展電腦展,經過謝菲道見到有間大榮華酒家,記得童年時到元朗都會到這間元朗店飲茶,難得灣仔都有諗住可以尋找童年回憶,但是今次卻令我尋找心中憤怒多過回憶,平時很少寫中菜但今次我都忍不住要......點心紙好多種類,但差不多十款有三款售罄下午茶點心紙食物種類不多,價錢都算貴店內不算太多人,但基本上每一檯都是塔檯芝麻芝堆仔是凍的,芝麻蓉太少,失敗!奶皇水晶包一口麵粉,口感難受燒味瀨粉 瀨粉一夾就斷,失敗,燒味硬如柴,失敗中的失敗!食完這三款我都不夠膽再叫下去,埋單走人總評:侍應只顧閒聊,態度惡劣,灣仔酒家不算多,如想飲茶去銅鑼灣好過。

點心紙好多種類,但差不多十款有三款售罄

下午茶點心紙食物種類不多,價錢都算貴

店內不算太多人,但基本上每一檯都是塔檯

芝麻煎堆仔

芝麻芝堆仔是凍的,芝麻蓉太少,失敗!

奶皇水晶包

奶皇水晶包一口麵粉,口感難受

燒味瀨粉

燒味瀨粉 瀨粉一夾就斷,失敗,燒味硬如柴,失敗中的失敗!

食完這三款我都不夠膽再叫下去,埋單走人

2018-08-25
2018-08-23 1160 浏览
今天有事,途經灣仔,看到老字號店舖,猜想經歷風雨仍在,應有水準。沒有想像過午市時點心會硬得像石頭,太可怕,其他中規中矩,燒味飯的餸可以,燒肉脆皮,但飯店是乾硬,未有想像米芝蓮食肆會如此,只好下次不會再來。
,太可怕
,其他中規中矩,燒味飯的餸可以,燒肉脆皮,但飯店是乾硬,
未有想像米芝蓮食肆會如此
,只好下次不會再來。
2018-08-23
2018-08-17 890 浏览
星期天、路過此地、黎嘆下午茶大約3點多、不用等位、坐底即刻點菜。下午茶時段特價點心不太多選擇、而且、最想吃的當歸豬手也沒了所以、想食好野、要做早起的鳥兒榮華鮮蝦餃果然係皮薄肉厚至愛的炸雲吞、超脆口其餘點心也不錯、輕輕鬆鬆嘆了個下午茶
星期天、路過此地、黎嘆下午茶

大約3點多、不用等位、坐底即刻點菜。

下午茶時段特價點心不太多選擇、而且、

最想吃的當歸豬手也沒了

所以、想食好野、要做早起的鳥兒

榮華鮮蝦餃果然係皮薄肉厚

至愛的炸雲吞、超脆口

其餘點心也不錯、輕輕鬆鬆嘆了個下午茶

2018-06-11 1311 浏览
一大班人做完運動,大家齊齊去大榮華醫肚,每人揀個餸,選擇多又價錢唔太貴。乳鴿好香噴噴,味道不錯又鴿皮香脆。仲叫左圍頭五味雞,奶皇馬拉糕,釀茄子…等等不同小菜。當然要叫佢既豬油撈飯啦,雖然好肥,但大家一齊分享,肥極有限人多人少,呢間都係食小菜既好選擇雖然佢以經無以往咁好食…

人多人少,呢間都係食小菜既好選擇
雖然佢以經無以往咁好食…

2017-12-03
2018-06-07 1128 浏览
最近食過蓮香棧覺得嘛嘛,今日誓要食啲正宗啲好味啲嘅懷舊圍村風味。一班人來到灣仔飲茶,食番幾個懷舊點心和圍村菜,都不知幾爽。【椒絲腐乳豬肉眼筋】呢個部位嘅豬肉炒起來原來係好腍滑,配埋較重口味嘅椒絲腐乳通菜一齊食,真係好味到不得了。【鹹鮮鎗魚蒸】用斤幾重嘅鎗魚係至理想。用鹽醃勻全身,風乾,鹽份滲入魚身,蒸出來就充滿鹹香味,而且仲保留魚嘅鮮味。【梅子酸菜蒸鱔】鱔蒸到剛剛熟,保持魚肉嫩滑。梅子和酸菜一酸一甜互相發揮作用,令魚味更為突出。【雞球大包】必食之選,大大個,雞肉燒賣包晒入去,啖啖肉。【沙薑雞腳】愛 “蒜”雞腳的人一定鍾意食。【山竹牛肉】、【乾蒸牛肉】兩款牛肉都有馬蹄,所以食落好爽口。【叉燒腸粉】皮薄滑。【枝竹豬肚】又爽又腍。全部嘢食都好有懷舊風味,而且好好食,完勝蓮香棧。

一班人來到灣仔飲茶,食番幾個懷舊點心和圍村菜,都不知幾爽。

【椒絲腐乳豬肉眼筋】

【鹹鮮鎗魚蒸】

【梅子酸菜蒸鱔】

【雞球大包】
必食之選,大大個,雞肉燒賣包晒入去,啖啖肉。

【沙薑雞腳】
愛 “蒜”雞腳的人一定鍾意食。

【山竹牛肉】、【乾蒸牛肉】
兩款牛肉都有馬蹄,所以食落好爽口。

【叉燒腸粉】
皮薄滑。

【枝竹豬肚】
又爽又腍。

全部嘢食都好有懷舊風味,而且好好食,完勝蓮香棧。
2018-06-03
午餐
2018-05-01 1080 浏览
一定要点四宝滑鸡扎!因为这是即将消失在早茶餐牌上的一道美食!这家的肉粽也是我吃过最好吃的,一点都不油腻。非常可口。肉饼饭也是牛逼了,我第一次遇到肉饼厚过米饭的!哈哈!超赞!服务这个事情就不要强求了…基本所有的早茶服务都是基本为零,所以不要觉得是歧视内地人,真的没有,这个是香港特色啦…哈哈哈。因为大部分都是邻里,所以说话都很直接。不要误会😆
这家的肉粽也是我吃过最好吃的,一点都不油腻。非常可口。
肉饼饭也是牛逼了,我第一次遇到肉饼厚过米饭的!哈哈!超赞!
2018-03-24 1410 浏览
今日下午要到跑馬地教堂參加朋友婚禮。約了三位好姊妹一同午餐。朋友提議到灣仔大榮華飲茶後,再坐電車入跑馬地,難得有人安排好,我當然照跟啦!我們一行四位女士11時多到達,時間尚早,茶客不多,大把枱任揀,我們揀了窗口位坐,一面嘆茶,一面看窗外街景,一面吹水,好悠閒呀!你揀,我揀,我揀,你揀,我們叫了 :羗葱牛栢葉 ♡ 切肉燒賣王榮華鮮蝦餃 ♡ 奶黃馬拉糕鮮魷馬蹄肉餅飯 ♡ 白灼菜心雞球大包 ♡ ♡ ♡蝦餃 : 唔夠大粒,味道正常。羗葱牛栢葉 : 有四件,每人有一件。味道不錯,略嫌醬汁太多。雞球大包 : 夠大個,夠特色。饀料有雞肉,臘腸,鹹蛋黃。好好味。燒賣 : 唔夠大粒,味道正常。鮮魷馬蹄肉餅飯 : 原來蒸飯送半隻鹹蛋。還有幾棵菜,份量相當大,肉餅又多,男士食佢,肯定夠飽,價錢又相宜!喜歡吃飯的朋友,我誠意推介比你們。白灼菜心 : 份量算多,味道不錯。但是另上的鼓油,似乎不夠鹹了!奶黃馬拉糕 : 朋友特別推介的非常好味。補充 : 我們叫香片茶,但茶味太苦,我們4人都接受不了,最後壼茶退返比佢!朋友說 : 她在這裡是飲開普洱茶,茶味是正常的。總括 : 我都食過灣仔區好幾間酒樓,這間屬於低食夾大

你揀,我揀,我揀,你揀,我們叫了 :
羗葱牛栢葉 ♡ 切肉燒賣王
榮華鮮蝦餃 ♡ 奶黃馬拉糕
鮮魷馬蹄肉餅飯 ♡ 白灼菜心
雞球大包 ♡ ♡ ♡

蝦餃 : 唔夠大粒,味道正常。
羗葱牛栢葉 : 有四件,每人有一件。
味道不錯,略嫌醬汁太多。

雞球大包 : 夠大個,夠特色。
饀料有雞肉,臘腸,鹹蛋黃。好好味。
燒賣 : 唔夠大粒,味道正常。

鮮魷馬蹄肉餅飯 : 原來蒸飯送半隻鹹蛋。
還有幾棵菜,份量相當大,肉餅又多,
男士食佢,肯定夠飽,價錢又相宜!
喜歡吃飯的朋友,我誠意推介比你們。

白灼菜心 : 份量算多,味道不錯。
但是另上的鼓油,似乎不夠鹹了!
奶黃馬拉糕 : 朋友特別推介的
非常好味

朋友說 : 她在這裡是飲開普洱茶,茶味是正常的。

總括 : 我都食過灣仔區好幾間酒樓,這間屬於低食夾大件,下次有機會,必定再次光顧。

2018-03-22
  • 雞球大包
  • 奶黃馬拉糕
2018-02-19 1241 浏览
昨天年初三2月18日星期日和妺妹去了灣仔大榮華飲茶,這是我第一次自從佢裝修後去試,等了大約1O分鐘就有位,點了腊味糯米包,釀節瓜甫,羗葱牛栢葉,發財好市大利燒賣,煎年糕和陳皮紅豆沙,總括來說除左腊味糯米包,服務也,值得一試。兩人埋單$250, 每人$125。 腊味糯米包比較淡口,吾啱我重口味,煎黃糖年糕也比較無甜味,其它所叫點心也可以,以$250價錢來說也可以,不過也可以有很多選擇,下次也會再來試其他點心,因為仍有很多未試
除左腊味糯米包,服務也
2018-02-18
2018-02-18 928 浏览
大年初二食個九大簋套餐,首先米鴨賣曬畀咗十件叉燒 頂上, 仲有盆菜豬肉又冇話轉 菜心炒牛肉 之後又係再冇 終於畀咗豆腐 跟住烏頭嚟咗倉魚, 同啲人講嚟錯,點知就將條魚放埋一邊,之後攞返入廚房後又再攞返出嚟話烏頭無曬 同佢講冇曬都唔係唔使問人就攞條倉魚出嚟畀人呀? 跟住個經理就話咁轉第二樣魚俾你,問佢轉乜嘢佢就話轉個斑塊畀你 ,一係轉個鯪魚球畀你,我哋話張菜單已經有鯪魚球啦經理你唔係又再畀我鯪魚球呀?跟住佢話畀班塊 我哋話唔係人呀?蒸魚變斑塊?都唔知個經理知唔知張菜單有咩嘅, 佢話因為頭輪好旺,我哋八點鐘唔夠就到,都唔明佢頭論有幾旺,旺極係咁多張枱就咁多張枱㗎啦,你冇預貨㗎咩, 仲要碟碟餸都凍嘅,全部都係一早煮定曬 ,之後見到有兩個外籍人士企喺門口等成十分鐘,但個經理同另外一個黑衫唔知係唔係經理嘅人,就響對外籍人士身邊行嚟行去都冇理過佢, 究竟係唔識講英文吖,定係咩原因呢,總之就5會有下次
2018-02-11 835 浏览
我沒有想到會在像家一樣的餐廳去寫出不是好評而是劣評的食評。回想由十年前開始每年都會來大榮華報到,從幾年之開始總有種感覺食物的質素越來越差。今年我是真的震撼到了,食物難吃就算了,完全沒有服務可言,我相信沒有再來的理由。可惜越來越多的事和物都只能回味在回憶。最生氣的是半小時能全部上一席的菜,都沒有位置放了,還是要強迫把菜放上桌,感覺是不應該來吃飯的。是否中菜餐廳都不能平均擁有服務態度和食物質素?還是西餐廳把要求都提高了?
我沒有想到會在像家一樣的餐廳去寫出不是好評而是劣評的食評。
2018-02-07
2018-01-11 1401 浏览
同外國回來的朋友聚餐,選了這家傳統中菜,很不錯。價錢合理,有糖水送,很貼心,服務也不錯,環境亦很好。朋友較喜歡甜酸魚柳,真是外國人胃口,但每樣試試後,他們也表示喜歡,特別喜歡炒飯及叉燒,味道很好。愉快的晚飯
愉快的晚飯
  • 炒飯
2017-12-25 1220 浏览
年幾前係灣仔返工,好鍾意係灣仔嘅餐廳,夠地道,夠平,又好味道。我係觀塘仲未搵到呢種感覺同味道,暫時未有一間令我覺得係正嘅。重遊舊地,三個人最後揀咗呢間大榮華食飯。以前好鍾意嚟呢度飲茶,又平又好味,夠地道,今次就試下晚飯。做冬前幾日,都已經好多人,不過無特別加價,幾好。三個人叫三款餸,呢個係砂窩紅酒燴牛仔骨($90),煮得夠淋,骨夠多,味道好味,唔會話好濃味。豬潤片上湯浸時蔬($90),豬潤片夠入味,唔太「鞋」。半份圍頭五味雞($90),好好味,煮得好好味,無血,味道唔會太咸。另外我地有叫到砵仔飯同大啤,每人都係百多啲,完全唔貴,又抵食!

重遊舊地,三個人最後揀咗呢間大榮華食飯。

以前好鍾意嚟呢度飲茶,又平又好味,夠地道,今次就試下晚飯。

做冬前幾日,都已經好多人,不過無特別加價,幾好。

豬潤片上湯浸時蔬($90),豬潤片夠入味,唔太「鞋」。

常言道 : 富貴如浮雲 , 無論你有多麼家財萬貫, 其實吃到口的、著到身的,才是自己的。今天又是時候出動吃好西了。 趁天氣凍凍的關係, 來一點懷舊圍村風味吧!你看! 叫了滿桌的食物, 齋睇賣相已知好味啦!煎釀茄子 一上桌,已經香氣撲鼻。 茄子的皮煎得脆脆的, 加上魚肉香香 ,合起來簡直是 。牛肉腸滑滑溜溜, 皮薄餡靚, 加埋兩條蔥在裡面, 果然很地道的港式風味 材料 搭配。飲茶又點少得蘿蔔糕呢!都叫住你唔好食,等我影咗相先 。你看。。。食淨一舊多麼肉酸 。。。不過,佢真係好好食, 所以三舊裏面,其實有一嚿係落咗我個肚(要自首), 食完先記得影相。。。食埋條正菜先 。。。菜心淥得很青綠, 又健康、又可以解油膩, good 啦!呢一餐。。。我俾100分!

今天又是時候出動吃好西了。
趁天氣凍凍的關係, 來一點懷舊圍村風味吧!

你看! 叫了滿桌的食物, 齋睇賣相已知好味啦!

煎釀茄子 一上桌,已經香氣撲鼻。 茄子的皮煎得脆脆的, 加上魚肉香香 ,合起來簡直是 [人間美食第一寶]。

飲茶又點少得蘿蔔糕呢!都叫住你唔好食
,等我影咗相先 。
你看。。。食淨一舊多麼肉酸 。。。

食埋條正菜先 。。。
菜心淥得很青綠, 又健康、又可以解油膩, good 啦!

呢一餐。。。我俾100分!
2017-11-20 1059 浏览
一早打去BOOK位,估唔到平日灣仔晚飯都咁多人等位。第一次去就見到肥韜起度打理。個雞煲好味,唔會咸,又真係多雞(通常出街食雞煲都偏咸又少雞)。西湖牛肉羹,好耐冇食過,都唔錯。花膠菜,多花膠又多菜,抵食!其他都大碟!侍應都又快手又醒目,咁忙既餐廳,侍應可以咁快招待到算唔錯。要加水有加水,上菜又快!
一早打去BOOK位,估唔到平日灣仔晚飯都咁多人等位。
第一次去就見到肥韜起度打理。

西湖牛肉羹,好耐冇食過,都唔錯。
花膠菜,多花膠又多菜,抵食!
其他都大碟!
2017-11-16
2017-11-15 6517 浏览
看見滔哥本人,但其他店員也不見得服務殷勤,仍舊懶洋洋般🤷🏿‍♀️,可惜😏豬油撈飯,沒有以前那麽香,份量也不多。滷水豬仔腳,可算是最出色的一道,滷水味道非常入味,豬仔腳有些大有些細,細的比較普通,大的就非常出色,大大件豬仔腳,其中一邊很大團肉,完全沒有骨,滷水味入味,肉質鮮嫩,滑溜,非常美味。如果全部都是肉又生怕太飽,家人建議叫一個豆腐,結果點了一個椒鹽豆腐,椒鹽的味道有點兒香,但是炸蒜粒不算太多,還好,起碼豆腐沒有變酸,而且外皮不算太好,溫度夠熱,味道正常。砵酒會羊架,反而味道比較普通有點兒酸,雖然內裏用了不少,有薯仔,大大條蘿蔔,但是羊架的確比較肥膩😫,羊味普通僅微羊羶味。雞蛋焗魚腸等得最耐,基本上其他菜式都已經來齊,也差不多吃完,再追一追單,魚腸😪才來到。但是有點兒失望,雖然內裏的味道很百變多端,多種不同的香氣,亦都有芋頭、其他菜絲等等,但是魚腸的份量可說是極少,只有幾絲魚腸。不太划算,每樣平凡小菜也須$90,連茶芥加一,也每位兩百多,還是留給遊客吃吧。

豬油撈飯,沒有以前那麽香
,份量也不多。

,大大件豬仔腳,其中一邊很大團肉,完全沒有骨,滷水味入味
,肉質鮮嫩,滑溜,非常美味。

如果全部都是肉又生怕太飽,家人建議叫一個
豆腐,結果點了一個

,只有幾絲魚腸。