2022-08-17 73 浏览
新商場有好多,而對應既cafe, 西式餐廳都愈黎愈多,想食番中式小菜~ 👧🏻西湖牛肉羹平時都好少接觸到呢d 類,多數係碗仔翅,呢個感覺類似,但又唔太一樣,有d牛肉碎類,雖然唔係一大片,但都足以令成個羹既牛肉味好出。 👧🏻小炒皇一上枱就好香,主要係有蝦、腰果,然後現搭好多韮菜、炸蒜等等炒成,所以好香濃,超適合配飯👧🏻炒時蔬蔬菜份量嚇你一跳,上面仲見到好多蒜頭,仲有d鹹蛋同皮蛋,真係會食菜食到飽! 如果大家要去既話,記得要先睇清楚地圖,因為佢係一個屋苑既商場入面,係領取智能身份證中心附近~
新商場有好多,
而對應既cafe, 西式餐廳都愈黎愈多,
想食番中式小菜~

👧🏻西湖牛肉羹
平時都好少接觸到呢d 類,多數係碗仔翅,
呢個感覺類似,但又唔太一樣,有d牛肉碎類,
雖然唔係一大片,但都足以令成個羹既牛肉味好出。

👧🏻小炒皇
一上枱就好香,主要係有蝦、腰果,
然後現搭好多韮菜、炸蒜等等炒成,
所以好香濃,超適合配飯

👧🏻炒時蔬
蔬菜份量嚇你一跳,
上面仲見到好多蒜頭,
仲有d鹹蛋同皮蛋,
真係會食菜食到飽!

如果大家要去既話,
記得要先睇清楚地圖,
因為佢係一個屋苑既商場入面,
係領取智能身份證中心附近~
2022-08-12 56 浏览
去咗呢間餐廳食晚飯,住家飯冇味精,啱晒我呢啲唔鍾意煮飯但又怕食味精嘅人粟米豆腐羹個豆腐羹好足料,好鮮甜,完全係冇味精,好好飲胡椒豬肚雞呢個胡椒豬肚雞真係超級好味,胡椒味超濃,雞同豬肚既份量好多,最重要係啲雞同豬肚都好滑,完全冇雪味,配料都好豐富,有知竹、酸菜,啲湯都好好飲,吸晒啲精華,我差唔多將啲湯飲晒小炒王個小炒王都好出色,有好多蝦同蝦乾,當然唔少得有腰果,炸得好脆口,成個菜炒得好好食,唔油膩!出街好少食到冇味精嘅中菜館,呢間真係值得推介

粟米豆腐羹
個豆腐羹好足料,好鮮甜,完全係冇味精,好好飲

胡椒豬肚雞

小炒王

出街好少食到冇味精嘅中菜館,呢間真係值得推介
2022-08-10
將軍澳近排開咗好多新嘅食市,黎開呢邊探朋友順便食埋個晚飯先返屋企。⭐️粟米豆腐羹⭐️新鮮嘅粟米粒加埋香滑嘅豆腐粒粒好fresh, 而宜芡汁做到非常恰當,唔會太「杰」。⭐️黃金豆腐粒⭐️外層炸到金黃香口,裏面豆腐滑嘟嘟,真真正正做到外脆內軟,加埋調味粉、炸蒜粒,成件事非常match,小吃必選菜式。⭐️拔絲咕嚕肉⭐️呢個真心推介嘅菜式,上菜嘅賣相已經眼前一亮,件數亦都唔少。食落豚肉肉質嫩滑而且帶點爽口,醬汁非常掛口,酸酸甜甜,認真開胃,真係整得好食過好多大酒樓之作👍👍👍👍👍👍⭐️欖菜肉鬆四季豆⭐️朋友揀咗呢款菜,心底都有啲驚。因為通常非常濃味,點知一食好有驚喜,濃味適中,唔會太鹹,豆角加埋肉碎,欖菜,炒起嚟嘅非常惹味,而且乾身唔會太油膩,啱晒我呢啲走飯一族,唔使送飯食都可以輕易入口😋😋😋😋

⭐️粟米豆腐羹⭐️

⭐️黃金豆腐粒⭐️

⭐️拔絲咕嚕肉⭐️

⭐️欖菜肉鬆四季豆⭐️
2022-08-11
  • 拔絲咕嚕肉
📍#大灰熊廚房 (將軍澳)將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓34-35號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌗🌑🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺將軍澳帝景灣附近有間平民價小菜餐廳就咁睇鋪面唔算好吸引 經朋友介紹先知道有呢間舖頭真係將軍澳區隱世嘅小菜❣️# 蕃茄肉片湯蕃茄湯味道鮮甜,裏面有啲肉片,上枱嘅時候都幾熱❣#金銀蛋浸時蔬$108材料豐富,有鹹蛋黃、皮蛋、白菜、香菇等等味道鮮甜 不過湯嘅份量就比較少❣# 柚子雞翼💰 $98雞翼係單骨雞翼 雞翼充滿柚子味 口感香脆 ❣# 椒鹽粟米💰 $38椒鹽粟米係切小件上,食嘅時候都幾方便鑊氣夠 帶有少許椒鹽味🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#大灰熊廚房 (將軍澳)
將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓34-35號舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌗🌑

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
將軍澳帝景灣附近有間平民價小菜餐廳
就咁睇鋪面唔算好吸引
經朋友介紹先知道有呢間舖頭
真係將軍澳區隱世嘅小菜

❣️# 蕃茄肉片湯
蕃茄湯味道鮮甜,裏面有啲肉片,
上枱嘅時候都幾熱

❣#金銀蛋浸時蔬$108
材料豐富,有鹹蛋黃、皮蛋、白菜、香菇等等
味道鮮甜 不過湯嘅份量就比較少

❣# 柚子雞翼💰 $98
雞翼係單骨雞翼 雞翼充滿柚子味 口感香脆

❣# 椒鹽粟米💰 $38
椒鹽粟米係切小件上,食嘅時候都幾方便
鑊氣夠 帶有少許椒鹽味

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2022-08-08 39 浏览
大概六点抵达,很幸运不需要排队可以直接落座。一定要早点到避免难以进店堂食。期间不时有食客来拎外卖,可见十分受欢迎👏座位宽敞,店员态度好。味道好,有家中炒菜的味道,虽然是经常可见的菜式,但是味道依然有突破惊喜,很踏实的味道。最推荐尝试1⃣️小炒皇:肉丝和虾味道很好,很搭配白饭。2⃣️豆腐粒:外酥里嫩,一粒粒很好味道。菜量适中,价格合适,推荐💯两人点菜推荐选择两人套餐,价格优惠且包括饮品2个和汤2份、炒菜2份、白饭2份。

期间不时有食客来拎外卖,可见十分受欢迎👏

座位宽敞,店员态度好。

最推荐尝试
1⃣️小炒皇:肉丝和虾味道很好,很搭配白饭。
2⃣️豆腐粒:外酥里嫩,一粒粒很好味道。

菜量适中,价格合适,推荐💯

2022-08-07
  • 大灰熊小炒王
  • 黄金豆腐粒
  • 姬松茸炖汤
2022-08-04 41 浏览
這家餐廳的位置位於僻靜的商場,位置有點隱蔽,但質素不錯,有不少外賣生意。這裡有不少特色菜式,單是飯類已有一整頁,選擇很多。⭐️黃金豆腐粒小小一碗豆腐粒,炸得外酥內嫩,淡淡的胡椒味十分美味。⭐️拔絲咕嚕肉咕嚕肉有拉絲的效果,一塊塊咕嚕肉大小適中,加上一碗米飯,下飯吃最適合不過。⭐️小炒王小炒王有韭菜、蝦球、微辣和肉絲。入口微微辛辣感,令人胃口大增,蝦球爽脆彈牙,伴飯吃一流。⭐️粟米豆腐湯粟米豆腐湯很美味,喝起來暖笠笠。

這裡有不少特色菜式,單是飯類已有一整頁,選擇很多。

⭐️黃金豆腐粒

小小一碗豆腐粒,炸得外酥內嫩,淡淡的胡椒味十分美味。

⭐️拔絲咕嚕肉

⭐️小炒王

⭐️粟米豆腐湯

粟米豆腐湯很美味,喝起來暖笠笠。
2022-08-04 54 浏览
今天很早放工,輕輕鬆鬆在海邊踩單車,到了晚餐時間,在帝景灣,智能身份證換領中心附近,上一層就可以來到大灰熊廚房,我們經常都會來吃惹味小炒。晚市套餐好方便,有很多小菜選擇。拔絲咕嚕肉擺盆都好靚,醬汁酸酸甜甜,咕嚕肉肉質都不錯,肥瘦適中,炸到脆脆地,醬汁又掛滿每件肉粒,甜滋滋好美味。薑汁炒芥蘭好夠鑊氣,在家很難煮到甘好,很爽脆又嫩口,好多好好多薑,我差不多吃光全碟菜。粟米豆腐羹夏天飲啲簡簡單單,可以更加開胃,粟米豆腐都好有營養,加蛋花滑嘟嘟的。喺邊地區好多西餐,難得有間幾好味的中菜,靜靜地又唔會太嘈。

薑汁炒芥蘭

粟米豆腐羹

喺邊地區好多西餐,難得有間幾好味的中菜,靜靜地又唔會太嘈。

• 拔絲咕嚕肉
2022-08-03 40 浏览
將軍澳海旁美食多,中菜唔多,今次為食鑊氣小菜,就到大灰熊。呢度環境空間寬敞舒適。雖是中菜,但環境略西餐化。番茄豬肉湯幾鐘意呢個湯,有別於西式,唔酸,豬肉肉質保持仍嫩滑。椒鹽玉米🌽軟硬剛好,烤得剛好唔乾,玉米香甜。金銀蛋浸時菜清爽, 非常適合炎熱的夏天,鹹蛋微香。是次時菜為小白菜。小炒皇鑊氣十足,食材豐富,面上堆滿腰果,有韭菜,有滋味蝦球,炒得香噴噴,韭菜菜綠味鮮,腰果夠曬蘇脆可口。整體而言,食物滋味,有鑊氣!

將軍澳海旁美食多,中菜唔多,今次為食鑊氣小菜,就到大灰熊。

呢度環境空間寬敞舒適。雖是中菜,但環境略西餐化。

番茄豬肉湯

幾鐘意呢個湯,有別於西式,唔酸,豬肉肉質保持仍嫩滑。

椒鹽玉米🌽
軟硬剛好,烤得剛好唔乾,玉米香甜。

金銀蛋浸時菜
清爽, 非常適合炎熱的夏天,鹹蛋微香。是次時菜為小白菜。

小炒皇

整體而言,食物滋味,有鑊氣!
2022-08-03 59 浏览
放咗工之後 同咗表姑姐去食晚飯哈哈 約咗咁多年終於都飯聚成功山長水遠 由另一邊遠征到將軍澳大鄉里出城 出地鐵站行十分鐘到入到去可能比較早 只得一兩枱客慢慢入夜就開始多人 都幾熱鬧嘅對於私房菜嚟講 嘢食方面係幾有鑊氣七年無見啦 同緊表姑姐傾緊計嘅時候可惜 無啦啦俾侍應話出面仲有客等緊心諗 入咗去坐低到影相到依家食緊嘢前前後後加埋四十五分鐘唔夠 認真呢此地不宜久留 食完出去繼續甜品之旅-欖菜肉鬆四季豆四季豆食落好開胃 有食到停唔到口嘅感覺配埋欖菜同肉碎真係好夾 食落真夠曬鑊氣-中式豬扒 住家飯必食嘅菜式 豬扒食落唔會太硬 又唔會太多骨而洋蔥食落好爽口 哈哈 相信加埋白飯食就更加好呢-粟米豆腐羹 ($108)粟米羹好足料 配埋豆腐一齊食 增加咗口感上嘅層次-椒鹽粟米 ($38)細細件食落好方便 啱曬懶人食嘅粟米啊呢個強烈推介 食落唔會黐牙仲好惹味添
放咗工之後 同咗表姑姐去食晚飯

配埋欖菜同肉碎真係好夾 食落真夠曬鑊氣
中式豬扒
住家飯必食嘅菜式 豬扒食落唔會太硬 又唔會太多骨
而洋蔥食落好爽口 哈哈 相信加埋白飯食就更加好呢
粟米豆腐羹 ($108)
粟米羹好足料 配埋豆腐一齊食 增加咗口感上嘅層次
椒鹽粟米 ($38)
細細件食落好方便 啱曬懶人食嘅粟米啊
呢個強烈推介 食落唔會黐牙仲好惹味添
2022-07-21
  • 椒鹽粟米
2022-08-01 37 浏览
朋友岩岩搬左黎將軍澳 話依邊開左好多新餐廳 真係冇介紹錯 帶左我去一間平價高質小炒😋西湖牛肉羹 🐮清清地 唔會太重味精味 而且唔會好杰達達 好多塊細牛肉 食落唔會覺得好鞋🤣椒鹽粟米 🌽本身朋友話想叫個小食黎𡁻下 見到椒鹽粟米好似好特別 食落真係有驚喜 粟米唔知係咪炸過 好脆口 加埋椒鹽粉原來好夾 又唔算太熱氣 極推👍🏻咕嚕肉🐷外脆內軟 唔會好多炸粉 酸味味 送飯一流😌

西湖牛肉羹 🐮

椒鹽粟米 🌽

咕嚕肉🐷
外脆內軟 唔會好多炸粉 酸味味 送飯一流😌

2022-08-01 33 浏览
京都豬排 酸味十足,水果採用罐頭菠蘿,味到一定甜,能夠中和返啲酸味豬扒有咬口,一啲都唔肥,減肥都唔怕食多啲😂😂😂勝瓜雲耳炒牛肉第二道菜清淡一點,勝瓜味道清新,配搭雲耳承諾都覺得健康啲,牛肉比較清淡,所以鍾意淡口味嘅可以試吓呢一道菜😜😜😜西湖牛肉羹粟米湯豆腐湯蕃茄湯就飲得多,其實西湖牛肉湯都啱晒一啲口味比較清淡嘅客,感覺冇味精,想健康啲都可以揀呢一款😎😎😎菜式選擇多,配搭埋茶餐廳嘅環境,落樓下食個便飯,真係好方便!

京都豬排
酸味十足,水果採用罐頭菠蘿,味到一定甜,能夠中和返啲酸味
豬扒有咬口,一啲都唔肥,減肥都唔怕食多啲😂😂😂

勝瓜雲耳炒牛肉

西湖牛肉羹

小編行開將軍澳見到附近有間室內嘅大排檔,雖然位置比較隱蔽,但係區內都算係比較出名,於是就走去試試😚呢間中式小廚好有私房菜嘅氣氛,坐得舒服,小炒夠鑊氣,價錢又合理,啱曬一家大細黎食🤣.🥢優惠二人餐 $188呢個set包兩碗湯/羹、兩款餸、兩碗白飯同兩杯飲品,私房菜黎講真係算抵😎小編揀左時菜炒牛肉,食唔出有味精之餘,啲牛肉一啲都唔韌,唔會有鬆肉粉個種口感😳第二道菜就揀咗中式豬排🥩豬排煮得好入味,甜酸度亦都啱啱好,非常開胃,岩曬餸飯😊.💰人均消費~$100.🍽味道:3/5🏙環境:3/5👨🏼‍🍳服務:3/5💧衛生:3/5💰價錢:3.5/5
🥢優惠二人餐 $188
💰人均消費~$100
🍽味道:3/5
🏙環境:3/5
👨🏼‍🍳服務:3/5
💧衛生:3/5
💰價錢:3.5/5
2022-07-27 75 浏览
朋友就住樓上,不嬲都叫開外賣,係OpenRice睇到呢間都幾正咁,又近叫左個2人餐$188 🍅 蕃茄肉片湯超級似屋企既湯,無味精,唔會咸,有幾塊肉片,瘦肉黎但都好滑,蕃茄味濃😋🍤 千島蝦球貌相一流,炸粉唔多,咬落口就係脆卜卜既皮加超彈牙大蝦。千島醬酸尾尾,係咁熱既天氣食好開胃🐷 拔絲咕嚕肉五顏六色既配料,好吸引!應該用左梅頭肉去整,肉質都好彈牙,香口。加左麥牙糖去整,甜甜地仲要可以拉絲🐣 土匪雞翼 $48另外我地加左個小食,balance返酸尾尾既兩個主菜。果然無揀錯,雞翼都係脆口既,外面用左孜然粉同一啲乾蒜粒,與別不同又野味跟餐仲有香口白飯同野飲,一定夠飽!😋😋

叫左個2人餐$188

🐷 拔絲咕嚕肉

土匪雞翼

🐣 土匪雞翼 $48

白飯

跟餐仲有香口白飯同野飲,一定夠飽!😋😋
蕃茄肉片湯
千島大蝦
土匪雞翼
2022-07-26 55 浏览
今日陪朋友去拎身分證,就順便係附近揾食。帝景灣樓下嘅商場都有好幾間餐廳,今晚想食中式,就揀咗呢間大灰熊廚房。除咗有舒適嘅卡位,仲有幾張大圓枱,一家大細黎食就啱哂,係用餐期間都見到唔少外賣單!前菜係自家製醃蘿蔔青瓜,個人最鍾意白蘿蔔,爽口夠酸超開胃!因為要減肥要減食量,所以淨係叫咗兩款小菜店員推介小菜,蒜香一字骨同千島蝦球。所有小菜都係即叫即製,保證上枱新鮮熱辣辣!蒜香一字骨係用左單骨雞翼,食起上黎方便啲,一字骨炸到好香口,加埋新鮮蒜加乾蒜一齊炒香,又係一道下酒好菜!千島蝦球,大粒又彈牙嘅蝦球裹左薄粒再炸到外皮酥脆,再撈埋邪惡千島醬,食落唔油膩,酸酸甜甜好適合夏天食。伴碟用咗沙律菜,整體菜式顏色豐富!

前菜係自家製醃蘿蔔青瓜,個人最鍾意白蘿蔔,爽口夠酸超開胃!
自家製醃蘿蔔青瓜

蒜香一字骨

千島蝦球
蒜香一字骨
千島蝦球
2022-07-24 36 浏览
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐之前疫情期間試過外賣返屋企食,咁啱今日有啲想食住家飯😆過咗嚟食大灰熊廚房🐻今次唔同嘅係見到有兩隻好可愛嘅鸚鵡🦜😍😍✅椒鹽粟米上次食過覺得好好食,切開細細件好方便👍🏻椒鹽粟米唔係周圍有得食😆✅玉米豆腐羹平時食嘅粟米羹好少會配豆腐,估唔到咁夾😍✅欖菜肉鬆四季豆每次四季豆餸菜都特別開胃🤣呢度嘅四季豆炒得好乾身會太油,味道唔錯😋📍大灰熊廚房 (將軍澳)地址:將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓34-35號舖
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐

✅椒鹽粟米

✅玉米豆腐羹
平時食嘅粟米羹好少會配豆腐,估唔到咁夾😍

✅欖菜肉鬆四季豆

📍大灰熊廚房 (將軍澳)
地址:將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓34-35號舖