2015-03-17 910 浏览
這邊的日式食肆都已經試得七七八八, 今日決定試這間, 店內坐位十分足料, 時間尚早人流不多, 但為什麼電視會那麼吵耳, 還看內地的不是什麼節目, 在日本餐廳內真是格格不入.先來兩件三文魚壽司, 無什麼特別, 都是來自挪威的~有我最愛的前菜芥辣八爪魚, 都是現成的貨色, 但份量實在太少了, 螺肉一般.只是五十多元算不錯, 湯底不會過濃和過鹹, 而豬骨份量都不少, 當然不會太出色, 但都算不錯.海鮮份量十足, 有蝦, 蜆, 青口, 三文魚, 帶子等等, 飯粒都尚算分明, 味道真的不錯, 有少許驚喜~整體上都可以不算太出色, 但一分錢一分貨, 已算合格了~
三文魚壽司
先來兩件三文魚壽司, 無什麼特別, 都是來自挪威的~
前菜
豬軟骨拉麵
海鮮炒飯

整體上都可以不算太出色, 但一分錢一分貨, 已算合格了~
2015-01-09
海鮮炒飯
這個新年,我都是失聲中,而家開始寫返之前的飯局....話說年廿八晚,因朋友生日,又去了大盛屋為她慶生...差不多兩個月沒來,客人多了很多,差不多全場爆滿老實說,元朗日式放題多的是,價錢也比市區的相宜,但我也決定來這裡,因我對放題的食物一向興趣缺缺的,很多說好吃,也是性價比的問題,其實普普通通....與其普普通通,不如選自己喜歡的,相信價錢也不會相差很大2015年,識食不如惜食,已很討厭叫到一台食物,但沒一件有印象的飯局了~再來大盛屋,老闆娘已認出我啦,因為我上次真的點得太多了~先來的是牛油炒雜菇用牛油炒過的雜菇,有淡淡菇香,又不會炒至太淋....我那晚已經開始沙聲,老闆娘同朋友都說不要吃"會上火"的串燒,所以我們都是叫刺身,壽司,卷物.....叫了加洲卷 及 吞拿魚卷物這個是我覺得是必點的!火焰灸玉子壽司首先,玉子蛋是自家製的,味道已經同街食的不同,玉子中間位置切了一小刀,唧上沙律醬再用火槍燒一下,入口脆脆的,有香口的感覺....再來了一些單點的壽司,比較推介的是甜蝦壽司 及 火焰三文魚壽司我覺得甜蝦也是必點的,首先是因為甜蝦夠鮮甜而且大大隻,仲要係打孖上另外我們都有叫到刺身拼盤我們叫
這個新年,我都是失聲中,而家開始寫返之前的飯局....

話說年廿八晚,因朋友生日,又去了大盛屋為她慶生...
差不多兩個月沒來,客人多了很多,差不多全場爆滿
老實說,元朗日式放題多的是,價錢也比市區的相宜,
但我也決定來這裡,因我對放題的食物一向興趣缺缺的,
很多說好吃,也是性價比的問題,其實普普通通....
與其普普通通,不如選自己喜歡的,相信價錢也不會相差很大

2015年,識食不如惜食,
已很討厭叫到一台食物,但沒一件有印象的飯局了~
再來大盛屋,老闆娘已認出我啦,因為我上次真的點得太多了~
先來的是牛油炒雜菇
用牛油炒過的雜菇,有淡淡菇香,又不會炒至太淋....
牛油炒雜菇
所以我們都是叫刺身,壽司,卷物.....
叫了加洲卷 及 吞拿魚卷物
加州卷,吞拿魚小卷
這個是我覺得是必點的!火焰灸玉子壽司
首先,玉子蛋是自家製的,味道已經同街食的不同,
玉子中間位置切了一小刀,唧上沙律醬再用火槍燒一下,
入口脆脆的,有香口的感覺....
火焰玉子壽司
再來了一些單點的壽司,
比較推介的是甜蝦壽司 及 火焰三文魚壽司
甜蝦壽司,火焰三文魚壽司
另外我們都有叫到刺身拼盤
我們叫的是Set A, 刺身都是厚切的,新鮮,
海膽亦細心的配上即食紫菜片,可以包著吃,感覺也不錯
個人喜歡鮮甜的帶子,甜蝦 及 八爪魚 刺身
刺身併盤A
最後也有叫到這兒的皇牌,兒童餐!!!!
不過我記得自己有寫過,就沒有拍照了,
當晚人均消費大概是200元正,
確實與附近放題的人頭費差不多......

2015-02-17
庆祝纪念
生日
牛油炒雜菇
火焰玉子壽司
甜蝦壽司,火焰三文魚壽司
刺身併盤A
2015-02-19 922 浏览
早前在IG見到友人post大盛屋美食,看上去十分吸引,又見到好可愛兒童餐,又見到她出了食評話好吃,元朗真是有不少國家美食,以日本料理最多,我當然不放過去試下元朗這間近期有不錯口啤,這2個月試了幾間日本料理,剛巧2月是我的生日月,我相約2位朋友去吃大盛屋,今次這間完全唔伏呀,食物十分有水準,絕對比西青街日式放題好吃好多,我的朋友book了7:30,朋友比我早到,3個女人一個噓,大家一邊吃一邊吹水,友人們順便幫我慶祝生日,我真是好愛吃日本料理,亦會四出去試不同日本料理食店,大盛屋的三文魚刺身好新鮮肥美,仲要厚切 ,另外,我覺得最吸引我是兒童餐,我為了才來大盛屋 ,賣相唔止可愛,仲好好吃,並是只有外表,這裡服務亦都好好,店員主動走來問美食物是否送到來,服務真的好好,送野亦好快,我覺得大盛屋真的幾好食物水準玉子壽司,入口即溶,真是好好味,比平時其他日本料理更好味刺身三文魚,十分肥美厚切,好好味甜蝦十分鮮甜,蝦肉好爽口兒童熊貓餐賣相可愛,仲要好好帓服務我覺得這裡又幾好,店員走來問食物送到未環境地方不算好大,整體感覺好舒適價錢3個人吃了464,平均160元左右,價錢合理番吃一定會再光顧

食物水準

玉子壽司,入口即溶,真是好好味,比平時其他日本料理更好味

刺身
三文魚,十分肥美厚切,好好味

甜蝦
十分鮮甜,蝦肉好爽口

兒童熊貓餐

賣相可愛,仲要好好帓

我覺得這裡又幾好,店員走來問食物送到未

地方不算好大,整體感覺好舒適

價錢

蟹子壽司
  • 玉子壽司
  • 兒童餐
2015-02-06 1231 浏览
話說有位雙魚座既朋友好鍾意食sashimi...^,^…唔知係咪“魚魚”食魚魚魚魚…………先可以增強自身既力量呢?!?!看見門口既黑板…色彩繽紛…圖畫可愛…至少係個兒童餐吸引左“魚魚”入去…ˇoˇ除左大門口有店長推介之外…內裡都有黑板介紹時日精選貨式…但“魚魚”只係睇張餐紙都已經心花意亂……⊙.⊙!!就係“魚魚”徬徨無助之際…救星就黎到哪…店長同“魚魚”好似一拍即合咁……......o,O.......O,o......結果“魚魚”好輕鬆就點左4隻生蠔…名為<小長井真蠔>…據店長所講…此真蠔可比媲法國銅蠔呢!?!?真蠔果然很新鮮肥美…有海水味唔腥…就算唔落檸檬汁都可以…一啖食哂非常滿足…^o^...雖猶有餘悸…但少食多滋味…咪以為呢個海鮮拼盆係包埋加拿大海膽…只係order開…廚師將佢放埋一齊姐…壽司飯同紫菜係用黎包加拿大海膽食既…飯好實淨...大小均勻...微暖似手造...紫菜好脆...細細件又淡而無色既係一般平時食開既<馬糞海膽>…而色澤鮮明又大大件既就係<加拿大海膽>…馬膽同加膽兩者比較之下…size有好明顯既分別…而加膽同壽司飯比
除左大門口有店長推介之外…內裡都有黑板介紹時日精選貨式…
但“魚魚”只係睇張餐紙都已經心花意亂……⊙.⊙!!
細細件又淡而無色既係一般平時食開既<馬糞海膽>…
而色澤鮮明又大大件既就係<加拿大海膽>…
馬膽同加膽兩者比較之下…size有好明顯既分別…而加膽同壽司飯比…居然size也略勝一籌…WoW...
當食過加膽之後…相信唔可能會再食返馬膽…實在係蚊比同牛比…馬膽縱使再鮮甜…也不及加膽果種可以細膩既感覺…回味再回味…比多一倍價錢也是很值得的…真係多得店長誠意推介…^~^…
至於其他sashimi…其中以吞拿魚,帶子,蝦最肥厚新鮮...有返原本海鮮既味道…自從係日本食過sashimi之後...已經好少係香港食…因為一般壽司放題既舖頭…sashimi縱使肥大…但沒有海鮮味…
而八爪魚,魷魚,劍魚…大部份都任由“魚魚”處置…其中八爪魚係“魚魚”大讚的…而我實在有點吃不消…因為仲有好多野食陸續送來…^^!
除左sashimi...“魚魚”仲點左帶子壽司同黑松露火焰吞拿魚壽司…帶子唔知係咪無左塊檸檬…唔似併盆果件咁鮮味…而黑松露就係吞拿魚上一小點勻埋沙律醬…味道唔突出…但“魚魚”就好鍾意食…
“魚魚”鍾意既當然唔只咁少…仲有個為小朋友而設既<鬆弛熊兒童餐>…
兒童餐當然係用黎氹細路仔食…所以壽司比較偏向熟食…而質素只屬一般…
之後剩返d熟食…有鐵板牛柳粒…
牛柳9成熟啦...但唔韌...仲有肉汁添…
一口芝士…一碟得四粒…
皮少少脆...芝士香韌…一d都唔溜唔油…
香煎銀雪魚...5,6吋size左右...
厚度適中...肉質實淨...超滑無雪味...甜甜地...
最後嘆返杯野飲先...巨峰提子("魚魚"話似汽水)+熱薑茶(薑味適中)...
整體黎講...生熟食都OK...尤以海鮮最出位...最重要係貨真價實...店長也是酷愛sashimi之人...大家不妨請教店長時令之選~^o^~

题外话/补充资料: 店長親切健談...有需要的話...可以電話留座留海鮮...
  • 海鮮
  • 加拿大海膽
2015-02-04 942 浏览
見食評講得咁好 緊係又要試下啦 叫左個海菩提魚生沙律 個汁係醋+醬油 完全蓋過海菩提既咸鮮 普通之選 三文魚腩刺身 夠肥多油 但係介花太深 攪到好似食魚生碎咁 冇哂口感 浪費左 好啦到清酒煮蜆 一上枱見幾大隻 點知食落口 原來唔熟 拎返入去再煮 即刻細粒返 個湯底冇酒味仲甜甜地 唔知咩煮法 可以不試 最正常個泡菜蠔煲 蠔都ok但唔夠肥美 湯底夠辣 好多菜
2015-02-04 851 浏览
又來元朗搵食,呢期偏愛日本菜而同行幾位朋友仔係勁LIKE日本菜,見到佢新開另門口推介D相好似好得wor,所以我地就揀了大盛屋, 食完真你大大大滿足 1)先來胡麻豆腐野菜沙律+蟹籽沙律,簡單配搭超是開胃的好選擇先來過加拿大海膽+活赤貝併盤, 味道好鮮甜正 !海葡萄魚生飯都好好味道 什錦壽司@帶子鵝肝,藍鰭吞拿魚, 火炙燒玉子 (呢個燒玉子真係非食不可勁好味)跟住再叫了一D小食@燒鯖魚,天婦羅炸蝦 ,串燒物同樣好味最後食埋泡芙作甜品, 呢餐真係勁滿足

先來過加拿大海膽+活赤貝併盤, 味道好鮮甜正
!海葡萄魚生飯都好好味道
跟住再叫了一D小食@燒鯖魚,天婦羅炸蝦 ,串燒物同樣好味
最後食埋泡芙作甜品, 呢餐真係勁滿足
题外话/补充资料: D野食大致都滿意, 鍾意食日本野既朋友值得一試!
2015-01-24
今個星期六,除了想唔到去邊到活動外,元朗區找食都有點困難,在散叫與放題間選擇,時常影響我思考能力的朋友一句,散同放題,我都差唔多咁叫啦,就選擇了大盛屋,網上口碑出名海鮮新鮮,食材一流,就襯朋友未到,自己入內等,見老板寫在板上日本小長井真蠔,加拿大海膽,價錢唔平,就問下有咩過人之處,老板第一句就是靚,十分靚,底食,十分底食,問兩樣都是同一答案,哈,(就好像我平時,對那個影響我思考朋友說話一樣,永遠都是靚..好靚,好..很好 ),當然老板也努力推銷,連食材都取了出來,我最後又自把自為叫了(小長井)真蠔,待咩都無所謂的朋友來到再點菜,真蠔是新鮮空運到港,好肥美,入口有清晰的海水味,中間心有好重的蠔香,真係靚,不會輸給外國蠔,也不用醬來綜和味道加拿大海膽,有成隻手指長,配飯,紫菜吃,比飯還大,好鮮甜,食完呢個海膽,相信好難返轉頭食細細的馬糞海膽刺身拼盤,有八爪魚,三文魚,帶子,墨魚,劍魚,蝦各兩件,每種都好大件,好新鮮,一級食材,不是一般放題時叫的可比另多因不敢叫太多飯的壽司,只小叫兩種,帶子同我最愛的火焰黑松露三文魚,都是唔錯,帶子肥美可口,飯夠實淨唔散,黑松露係醬的,少少香味,ok鐵板一
,也不用醬來綜和味道
小長井真蠔
加拿大海膽
好大隻
配加拿大海膽
加拿大海膽同魚生拼盤
,黑松露係醬的,少少香味,ok
帶子壽司
壽司火焰黑松露三文魚
鐵板一口牛柳,看無咩特別,食下去,好嫩,好好味,色,香,味,暖都有,菜都很好味
鐵板一口牛柳
一口芝士,外脆內嫩,芝士味濃,我十分喜愛
一口芝士
燒銀雪魚,一種我最愛的魚,滑,加肉厚,魚味不太重,加埋檸檬就好夾
燒銀雪魚
呢個兒童餐其實叫多了,我地貪得意叫,有隻熊仔,幾別緻,但味道一般,哈,可能太飽,食下都冇咩感覺
熊仔壽司拼盤
而兩杯特飲,疆茶朋友話有柚子蜂蜜味唔錯,巨提子,類似汽水一般,味道幾好,不似藥水
疆茶同巨峰提子特飲
總括來說,呢間小店,食材用料新鮮,老板對客人如朋友般,親切,什麼也能談天說地,走前還給我們卡片,說可隨時訂位,必留定位給我地
2015-01-31
燒銀雪魚
熊仔壽司拼盤
疆茶同巨峰提子特飲
2015-01-24 1119 浏览
上星期魚子醬上左Matthew Chloe小兄妹屋企玩,雖然這年齡少不免會爭玩具而喊晒口,但其實三個一齊玩真係好可愛~! 玩到晚飯時間就落樓下食街搵食,其實魚子醬一家生活在大商場旁邊已經覺得好幸福,但原來住係食街附近仲幸福! 至少餐廳會輪流轉,可能還未試完一Round又有新餐廳上場,吃不完的享受;有小朋友同行,立即選了可愛兒童餐的日式料理! 在鳳攸南街街尾的大盛屋,雖然位置上可能有點輸蝕,但門前的Menu夠七彩又有實物相,其實都幾吸引~! 一入內就看到壽司吧,後方才是廚房重地,一廳過的座位沒有甚麼間隔,但都不會太嘈吵店主會因應時令而購入不同的生蠔,這天遇上超飽滿的小長井日本蠔,非常厚肉飽滿,海水味濃而爽口,不用多加檸檬汁已十分鮮味 明太子、蟹羔、三文魚籽、鵝肝壽司,當中以蟹羔壽司最鮮甜,雖然這食材算是極端喜好的一種,總有人覺鮮,有人覺臭,但至少我們這一檯朋友間都大愛~! 有兒童餐[$48]吃的魚子醬超開心,我們家都有同一Set 壽司飯工具,但遲遲未上場,今次可以先睹為快,幾件壽司他當然最愛飛魚籽,不過若然將三文魚換上其他熟食材會更好,Wasabi也是,沙律醬減半會更適合小小朋友。 個人
有兒童餐[$48]吃的魚子醬超開心,我們家都有同一Set 壽司飯工具,但遲遲未上場,今次可以先睹為快,幾件壽司他當然最愛飛魚籽,不過若然將三文魚換上其他熟食材會更好,Wasabi也是,沙律醬減半會更適合小小朋友。 個人口味而已
清酒煮蜆肥美無砂,鮮嫩彈牙,出色出色
自從在放題遇上小甜薯後,每次看到餐牌上有都必點,在超市都沒有見過,只知道急凍批發常見 [哈哈笑薯餅個d],但只需燒兩燒已經非常甜美,最後四大兩小都再encore多一碟
一道賣相不甚吸引的香芒銀鱈魚,原來放面的全是芒果片,再淋上醬汁用火槍燒,出奇地魚肉極幼嫩,芒果又甜又滑溜,真係「魚不能貌相」
來到尾段,大家作戰力無減弱,除了炒麵湯拉麵,再有不少肉食,露筍牛肉串與羊架都水準不錯
2015-01-24 1089 浏览
前幾天,姐姐帶我黎食壽司兒童餐🐻🐼,姐姐說啱晒我呢個大細路🙆,日本餐我們一家都喜歡,而且我和姐姐最貪靚,見到呢個兒童餐,大家都😍哇。哇。哇叫左出黎,真係好可愛其實餐廳有兩款兒童餐,任性地都叫了,因為我真係選唔到,兩款都想試,太可愛了,又不捨得吃下,兩難呵😂😍這還時第一次寫食評,近年與朋友四處去找吃的,眼見時下有些食店用心經營,還真要比個like佢地,以表支持。好的,費話少說,談談這日本料理有還有什麼吃的,哥哥姐姐叫的菜,我確實也不知道叫了什麼有油甘魚刺身,加拿大海膽,帶子刺身,很鮮甜加拿大海膽很大片呢😍火炙鵝肝帶子壽司,和我的玉子壽司,我這小朋友胃口,不可缺少的玉子壽司哥哥的义燒拉麵,哥哥一定要吃飯麵才覺得飽😂😂😂炸一口芝士😋每次日本料理我必食,這裡也有,good👍很滿足的一餐晚飯
😂😍

這還時第一次寫食評,近年與朋友四處去找吃的,

有油甘魚刺身,加拿大海膽,帶子刺身,很鮮甜
加拿大海膽很大片呢😍
火炙鵝肝帶子壽司
义燒拉麵
哥哥的义燒拉麵,哥哥一定要吃飯麵才覺得飽😂😂😂
炸一口芝士
炸一口芝士😋每次日本料理我必食,這裡也有,good👍

很滿足的一餐晚飯

火炙鵝肝帶子壽司
上週三深夜,姐姐終於回來了,一連18日的黑暗歲月正式結束~ 破地獄後,翌日甜魔家馬上展開豐富的節目:重開封鎖18日的玩具,並約同啟明及魚子醬大玩特玩!玩了一大輪,大家都餓了;夜晚連同車媽媽,等埋收工的爸爸,四大兩小(囝囝決定要留家玩玩具!竟然~)一起到樓下不遠處的大盛屋日本料理開餐。樓下的食肆太多了,也是最近見到西鐵天橋對出的易拉架,才留意到這裡有間日本餐廳;而可能大家一看banner都估到了,最吸引我們眼球的,就是兩款可愛壽司套餐!老公實在是酒鬼,又點了 清酒 來飲。這熱飲的清酒印象中大約60多元,據他說水準很不錯。得到老闆娘極力推介,又點了當晚飛機返貨的 日本蠔;蠔身身量極巨,肉嫩鮮甜又爽脆,水準十分驚艷!定價$38隻,非常吃得過~也試了更多款刺身,其中三文魚挺肥美油潤,加拿大來貨的海膽也鮮甜無異味,很快給我們清光。牡丹蝦就沒試了。重點的 可愛壽司餐 ($48) 也來了,分別有熊貓及鬆弛熊兩款大頭壽司,兩款都做得十分精緻,兩位小朋友都雙眼放光呢!另又有迷你三文魚、蟹棒、甜蝦壽司,以及迷你蟹籽、沙律醬粟米軍艦,陣容豐富。魚子醬及妹妹都還小,沒給他們吃三文魚了,其他就吃了很多!大人吃的
上週三深夜,姐姐終於回來了,一連18日的黑暗歲月正式結束~
)一起到樓下不遠處的大盛屋日本料理開餐。
重點的 可愛壽司 ($48) 也來了,分別有熊貓及鬆弛熊兩款大頭壽司,兩款都做得十分精緻,兩位小朋友都雙眼放光呢!另又有迷你三文魚、蟹棒、甜蝦壽司,以及迷你蟹籽、沙律醬粟米軍艦,陣容豐富。魚子醬及妹妹都還小,沒給他們吃三文魚了,其他就吃了很多!
大人吃的壽司也來了,鵝肝、火炙芝士玉子、三文魚籽、蟹膏、明太子沙律 等,沒試鵝肝,其他幾款都不錯,特別喜歡火炙芝士玉子,有創意又好吃,另外明太子沙律等也爽脆鮮甜。
都說我其實很愛吃卷物,又忍不住點了 三文魚忌廉芝士反卷 ($25) 及 帶子鰻魚反卷 ($42);兩款組合挺有新意,不過味道沒太突出,原因是少了靈魂部分的沙律醬啊!
之後的 清酒煮蜆 ($48) 又是很讚,蜆隻碩大又鮮甜,味道剛好令人回味不已~
也點了不同的 天婦羅,炸漿輕脆不油不膩,做得算不錯,除了海老我也追加了南瓜來吃~
很喜歡吃日本餐廳的炸物,選了 炸一口芝士 ($28),成品新鮮熱辣炸起,香脆不油,點上滋味的沙律醬同吃,怎可能不吸引?
另一款 芝士年糕 ($28) 也外香脆、內軟糯可口,好喜歡那質感的~
老闆娘極力推介 香芒銀鱈魚 ($98),我是鱈魚迷當然有點來吃;成品面上一層層的是焗過的芒果,酸甜酸甜的,與底下香滑嫩甜富油分的銀鱈魚很夾,效果出色,意猶未盡啊~
還有更多的燒物,這 露筍牛肉卷 香口有肉香而不過膩,睇得又食得,可憐車媽媽無份吃~
牛油燒甜薯 ($22) 又是非常的好吃,喜歡它牛油味沒太搶,蕃薯仔又香又甜又燸,很回味的!
最後點了 燒冬菇 ($10) 也很美味,肉腍味香,水準超得!
魚子醬愛菜,特別點了 日式炒野菜 ($42),成品加了不少木魚絲,又有胡椒香氣,惹味可口,但對於小朋友會濃味了些。
同樣地,這 海鮮炒烏冬 ($78) 超足料味道亦佳,未必適合幼兒進食,就由我來KO吧~
還有 雞扒稻庭烏冬,烏冬彈牙好吃,配料又豐富量足,吃完絕對飽足又暖笠笠了~
雖然有點港式日菜的影子,但這裡做得比同區很多巨型壽司店精緻,食物選擇也有有新意,以後也可以多來吃吃不同的料理~
  • 日本蠔
  • 露筍牛肉卷
  • 牛油燒甜薯
  • 燒冬菇
2015-01-19 801 浏览
約了朋友入元朗食大盛屋日本美食。先黎食柚子蕃茄野菜沙律的開胃沙律,蕃茄甜配柚子酸好好食呀。另外,海葡萄魚生沙律,第一次食海葡萄咸咸地好特別,真的好像葡萄樣。 朋友聚會點可以唔飲小小酒,有男士喜歡的熱清酒及女士合適的凍梅酒,唔飲酒的人士可以飲士多啤梨,荔枝汁。我比較鍾意梅酒,因為有少少甜,所以易入口,飲多少少都唔怕醉,酒精的度數不多(5%酒精)。開始美食啦,有大大隻的法國生蠔~~肥美 海葡萄伴帶子~~海葡萄咸咸地帶出了帶子的鮮甜,帶子又大粒魚生拼盤~~可自選的,我地要了藍鰭吞拿魚,章紅薄切,甜蝦加拿大海膽配三文魚籽~~海謄好大份配青瓜一口食,好好食,三文魚籽有紅豆咁大粒,但不是人人歡喜,因為比較腥甜 我地睇到menu 上的兒童餐是鬆弛熊及熊貓餐好吸引及可愛,所以我地都order了每樣各一份。 熊貓是肉鬆飯檲,鬆弛熊是豆腐皮飯檲 食完凍食物後,開始食熟的食物了。有特別的金薄火炙鵝肝壽司~~金薄是沒有味道的,鵝肝又厚又大份 泡菜豚肉蠔煱~~泡菜的辛辣配上豬肉,蠔,粉絲,如果天氣凍食一煱都可以暖下身有燒雞翼,牛舌,露筍牛肉串,蒜蓉燒生蠔,芝士燒生蠔~~全部串燒都是用自行的醬料醃制
約了朋友入元朗食大盛屋日本美食。
先黎食柚子蕃茄野菜沙律的開胃沙律,蕃茄甜配柚子酸好好食呀。
開始美食啦,有大大隻的法國生蠔~~肥美
海葡萄伴帶子~~海葡萄咸咸地帶出了帶子的鮮甜,帶子又大粒
魚生拼盤~~可自選的,我地要了藍鰭吞拿魚,章紅薄切,甜蝦

熊貓是肉鬆飯檲,鬆弛熊是豆腐皮飯檲
食完凍食物後,開始食熟的食物了。
有燒雞翼,牛舌,露筍牛肉串,蒜蓉燒生蠔,芝士燒生蠔~~全部串燒都是用自行的醬料醃制的,再用燒烤爐慢慢燒成的
最後點可以少了甜品呀!
大盛水晶饅頭~~皮煙煙韌韌,奶黃好好美又不太甜
我特別欣賞海葡萄魚生沙律, 加拿大海膽配三文魚籽,金薄火炙鵝肝壽司及大盛水晶饅頭。
2015-01-19 874 浏览
今晚跟團長入元朗食飯,都已經唔喺第一次!不過今次食日本嘢!其實日本嘢喺香港已經唔喺咩特別事,而且深受女仔歡迎,除非食師傅拍板,麻甩就真喺唔太喜好普通日本嘢!不過每次團長都有驚喜!先嚟兩個前菜《柚子蕃茄野菜沙律》同《海葡萄魚生沙律》!《柚子蕃茄野菜沙律》真喺好清新,味道酸酸甜甜,開胃真喺一流,而且食材新鮮有誠意!《海葡萄魚生沙律》先講碟,個設計真喺特別,老闆購貨時真喺有用心!賣相已經吸引,但真喺未食過海葡萄,但味道真喺唔錯,鮮甜,可口彈!聽返啲友講,原來喺一種好貴嘅食材!另外我哋仲叫咗少少酒飲《粉紅梅酒》同《熱清酒》!《粉紅梅酒》得 5% 酒精,味道較甜身,適合女仔飲用!但我都鍾意喺飲清酒,味道香濃,因為已加熱,所以酒精份量唔算好多!但內裏嘅酒香,真喺超好飲!飲過酒後,緊喺要試吓佢地嘅《魚生拼盤》同《生蠔》!原來依個生蠔來自法國,個品種名叫 Gillardeau!唔食過真喺唔識依啲高級嘢!不過《魚生拼盤》就有藍鰭吞拿魚,章紅薄切同甜蝦,真喺超正!一入口已經知道食材新鮮,而且藍鰭吞拿魚味道真喺一流,肉質比較結實,味道較濃!跟住再嚟個《加拿大海膽配三文魚籽》!今次真喺豪食!咁大個佬未試過一晚
粉紅梅酒
熱清酒
魚生拼盤
法國生蠔 Gillardeau
加拿大海膽配三文魚籽
跟住再嚟個《加拿大海膽配三文魚籽》!今次真喺豪食!咁大個佬未試過一晚食咁多高級日本刺身!依個海膽真喺新鮮,完全冇腥味,唔難入口,真喺第一次食到!而且嘅中間三文魚籽真喺大大粒,真喺好鮮甜!
熊貓兒童餐
跟住就喺壽司!今次團長真喺玩嘢,叫左依間餐廳嘅主打 set《熊貓兒童餐》!依個兒童餐真喺好有心思,用熊貓嚟做主打!非常可愛,而且每件壽司都細細粒,非常精緻!唔止適合小朋友,都適合我依個大細路!
金薄火炙鵝肝壽司
另外團長真喺認真叫咗啲好嘢,就喺《金薄火炙鵝肝壽司》!依個真喺超豪,咁大個仔第一次食金薄,再配上鵝肝!正!負責人仲叫我哋一啖食咗佢!個陣味道真喺難以形容!
火炙燒玉子
另外又一主打喺《火炙燒玉子》,玉子一向喺我最愛心!再加上秘製醬汁,真喺好超 juicy!咁大個佬第一次食到咁有心機嘅壽司
蒜蓉燒生蠔
其實食到依到已經飽咗一大半!我哋最後熱食喺《蒜蓉燒生蠔》,蒜蓉燒生蠔唔算咩特別嘢,但食材新鮮,加上師傅用心製作,已經贏哂,冇得輸!蒜味唔算好重,但生蠔可口!正!

其實除咗食物出色之後,負責人親自落場招呼,真喺好有心!而且經常問我哋啱唔啱食,態度非常和藹可親!

高級新鮮食材,一流師傅心思,價錢大眾化!真喺要多多支持!今次每人夾咗 170 蚊左右,喺超級抵食!
粉紅梅酒
熱清酒
魚生拼盤
法國生蠔 Gillardeau
蒜蓉燒生蠔
家住屯門,每年總有兩次會到元朗鳳地,因為要帶我的貓貓去診所打預防針,近幾年,隨著Yoho Town 入伙,鳳地附近的食肆愈來愈多,放題,打邊爐,甜品,茶餐廳,西餐...應有盡有....是夜與幾位食友來到大盛屋日本料理,其實,我早於幾個月前看到 instagram 洗版的兒童餐,已經好好好好想來一試~難得一場來到,當然也不會只吃兒童餐,也嚐嚐他們的招牌菜,先上的是沙律柚子蕃茄野菜沙律簡單的菜式,源自食材的質素,蕃茄清甜,野菜新鮮,柚子汁酸酸甜甜,醒胃一流海葡萄魚生沙律看旅遊節目一直都很想一試葡萄的美味原來海葡萄只有少少海水味,入口脆脆的,樣子真的挺似葡萄喔魚生也新鮮,墨魚彈牙,很不錯海葡萄伴帶子又是沖繩的海葡萄,今次配搭肥美厚身的刺身帶子,超鮮甜!!!!魚生拼盤(自選,藍鰭吞拿魚,章紅薄切,甜蝦)藍鰭吞拿魚切得非常厚,見到就開心,平時少吃吞拿魚,吃不慣覺得有點腥章紅薄切, 切得薄身的章紅,很考刀功,很鮮味甜蝦是巨型質素.肉沒有半點梅,肉質甜美,質素不錯加拿大海膽,三文魚籽海膽來了!!!把海膽放在薄薄的青瓜片上,吃到海膽的新鮮味,入口即化,不得了~三文魚籽,顆顆也是巨型的, 晶瑩剔透,吃落
家住屯門,每年總有兩次會到元朗鳳地,
因為要帶我的貓貓去診所打預防針,
放題,打邊爐,甜品,茶餐廳,西餐...應有盡有....
是夜與幾位食友來到大盛屋日本料理,
已經好好好好想來一試~
難得一場來到,當然也不會只吃兒童餐,
也嚐嚐他們的招牌菜,先上的是沙律
柚子蕃茄野菜沙律
簡單的菜式,源自食材的質素,
蕃茄清甜,野菜新鮮,柚子汁酸酸甜甜,醒胃一流
看旅遊節目一直都很想一試葡萄的美味
原來海葡萄只有少少海水味,入口脆脆的,樣子真的挺似葡萄喔
魚生也新鮮,墨魚彈牙,很不錯
魚生拼盤(自選,藍鰭吞拿魚,章紅薄切,甜蝦)
章紅薄切, 切得薄身的章紅,很考刀功,很鮮味
甜蝦是巨型質素.肉沒有半點梅,肉質甜美,質素不錯
加拿大海膽,三文魚籽
三文魚籽,顆顆也是巨型的, 晶瑩剔透,吃落有點正常的鮮味吧
法國蠔Gillardeau
日本料理也有生蠔,而且是大大隻,因為Kawai 是不吃蠔的,味道不得而知
但從友人的表情,應該也是對辦的~
法國蠔Gillardeau
蒜蓉燒生蠔 ,芝士燒生蠔
不吃生蠔也有熟食的選擇,但我是什麼蠔也不吃的,
所以只能手機先吃~兩者賣相也不俗的~
蒜蓉燒生蠔 ,芝士燒生蠔
火炙鵝肝壽司
日本料理怎少得壽司,我們試了兩個壽司,都是組合比較特別的,
鵝肝通常也是配多士,這裡配的是壽司飯及京蔥,
要一次過放入口, 嚐到的是鵝肝的油潤感,京蔥的微辛辣,不錯的~
火炙燒玉子
玉子中間切了一小口,放入芝士火炙,造成入口即溶的效果,
玉子味道同芝士也算平衡,起了相輔相成的功效
泡菜豚肉蠔鍋
冬天當然想食熱食,除了拉麵外,這兒也有日式火鍋的選擇
一人一鍋也挺飽的,食材也下得幾重手,蠔大大隻, 豚肉堆得似山一樣高
調味是酸酸辣辣的泡菜湯,冬天吃著很暖胃的哦~
露筍牛肉串
熱食方面,也有串燒的,當中也很喜歡這個露荀串,
燒過的露荀留有水份,juicy 得不了~
露筍牛肉串
牛舌串 -- 牛味重,厚身,入口唔會好韌
燒雞翼 -- 外皮燒到脆卜卜,一口一隻食唔停~
燒牛舌,燒雞翼
熊貓兒童餐/鬆弛熊兒童餐
來這裡是為了這個兒童餐,怎會少了它!
原來它有兩個款式的,鬆弛熊同熊貓都是粉可愛,
我不是小孩也樂透了~~
壽司也是小朋友喜歡的熟食類,不易搞肚痛
熊貓兒童餐/鬆弛熊兒童餐
最後是甜品,大盛水晶饅頭
晶瑩外皮包裝著奶皇餡料,入口清甜而不死甜, 奶皇餡也下得重手
吃著也覺得粉滿足的喔!
大盛水晶饅頭
這裡有種類不少的清酒,特飲,有酒精沒酒精也有大量選擇
女生可試試只有5%酒精的粉紅梅酒,酒精輕,應不會醉掉的~
2015-01-13
燒牛舌,燒雞翼
大盛水晶饅頭
2015-01-17 819 浏览
前日往元朗探望回復光明的甜魔家跟MC小兄妹和魚子醬玩仲有啟明BB玩耍一輪後我們便到就近的大盛屋吃日本菜,妹妹真係超級犀利一有鏡頭對著便笑笑口給我影相~叻女魚子醬很認真哋品嚐緊士多啤梨妹妹也動身想吃了 兩位公子玩到不亦樂乎 妹妹又出動天然呆樣殺C Maggie EE喇等到阿龍返來便去大盛屋醫肚吧!日式屋酒屋嘅格式環境乾淨舒適店方介紹梅酒酒精只有7%清爽可口我更連飲了兩杯呢^0^阿龍就要熱清酒見他也飲了兩瓶應該好飲 呢度有兩款公仔人物嘅壽司定食我哋有兩位小朋友一定要叫給他們試啦第一款係鬆弛熊$48份兩位小食Chloe和魚子醬吃不停呢不過如冇魚生就更啱小如Chloe和魚子醬年紀的小朋友 第二款係熊貓造型一樣可隻很受小朋友歡迎呀見有生蠔供應我呢隻生蠔精雙眼放光了店方介紹我哋食小長井日本生蠔$38隻真係唔講得少似我一樣厚肉,味道鮮甜更是爽脆的確係上品刺生揀咗三文魚,牡丹蝦,加拿大海膽好新鮮好甜到壽司了左起鵝肝,火炙芝士玉子,三文魚子,蟹膏,明太子沙律除鵝肝冇試外其它都味美可口尤其蟹膏同火炙芝士玉子食完想再食呢~清酒煮蜆$48用上大隻嘅沙白味道清甜頗抵吃的 話口未完又要追加壽司呢haha~叫了兩款
日式屋酒屋嘅格式環境乾淨舒適
店方介紹梅酒酒精只有7%清爽可口我更連飲了兩杯呢^0^
阿龍就要熱清酒見他也飲了兩瓶應該好飲
第二款係熊貓造型一樣可隻很受小朋友歡迎呀
真係唔講得少似我一樣厚肉,味道鮮甜更是爽脆的確係上品
刺生揀咗三文魚,牡丹蝦,加拿大海膽好新鮮好甜
清酒煮蜆$48用上大隻嘅沙白味道清甜頗抵吃的
話口未完又要追加壽司呢haha~
叫了兩款反卷三文魚反卷$25,帶子鰻魚反卷$42也不錯吃點飯才飽肚嘛!!唔爭在叫多碗雞扒稻庭烏冬材料豐富烏冬質感對板冬冰冰吃點熱嘢即呀暖晒
到什錦天婦羅$52有炸蝦,南瓜,冬菰,茄子, 仲有條類似邊豆要讚下廚師佢哋嘅炸物冇一點多餘油份炸粉輕薄水準一流
我最芝士年糕$28四個字超級好味~
呢個係店方推介香芒銀雪魚$98估不到的夾芒果的酸將銀雪魚的油平衡返入口變得可口又不失魚香
炸一口芝士$28熱烘烘的上檯冇得抗拒好吃呀
這小蕃薯吃得我們好開心呢又甜又軟糯Yummy非常追加追加
燒冬菰$10/串好抵食得嚟仲要好味
鹽燒鯖魚$48燒得乾身香脆平時不愛鯖魚的我也有幫襯呢
日式炒野菜$42清清腸胃吧慷慨嘅木魚為此菜增添不少香氣
我哋班大胃王唔炒多碟海鮮炒烏冬$78足料非常味道亦好填肚一流
  • 小長井生蠔
  • 清酒煮蜆
2015-01-16 416 浏览
星期四晚去人唔多不用等候,環境頗舒適而且所有地方都十分乾淨衛生。  先食左日本「小長井」新鮮到港既生蠔,好少食日本蠔,只見賣相已經十分吸引,一放入口真的不得了,肉厚不在講,肉質鮮甜爽口伴隨清清既海水味,口感非凡,回味無窮。超讚 只係$38蚊,好抵。接下來是刺生,三文魚、甜蝦、仲有海膽。水準不錯,海膽味道香濃,最享受係食完之後口腔內介餘下海膽既絲絲甜味。壽司時間,後知後覺的我後來先發現有不少枱都有小孩在點這個。(當然他們需要家長陪同啦。 )司壽賣相贏哂。尤其個人好中意熊仔頭,味道如何?唔知道,在這款壽司上要爭贏小朋友係有難度的。唯有自己再點其他啦。有明太子沙律、火炙玉子、三文魚籽(推薦,鮮甜好味)、蟹膏(值得推薦,膏味十分香濃,只售$18)、金薄鵝肝(都係配麵包好味啲)清酒煮蜆,用大蜆,入口啖啖肉味。好正。牛油燒甜薯都好好味,細細粒既甜薯上面有一層薄薄既蜜糖,口感軟綿綿。好味!仲有試左個海鮮炒烏冬。好足料。

只係$38蚊,好抵。

清酒煮蜆,用大蜆,入口啖啖肉味。好正。
仲有試左個海鮮炒烏冬。好足料。