2020-03-21 561 浏览
疫症期間諗住買外賣,俾錢嗰時覺得咁平先知而家自取外賣做緊半價,人均 $80 真係抵過去茶餐廳食個晚餐,但職員話外賣半價做埋呢個星期,下星期做堂食半價,下星期應該成為我嘅飯堂,野食味道質素 ok,唔錯幾好食,平時唔係食開素,都覺得ok,仲要咁抵食,真係平靚正!我叫左5樣野,半價左 $1602個人食,每人都係 $80超抵!~竹笙黃耳蛋白翅,柚子田園沙律,豉汁帶子蒸豆腐,海鮮鴛鴦飯呢4樣都好味。菜膽鮑魚雞絲燴翅...就麻麻地!

我叫左5樣野,半價左 $160
2個人食,每人都係 $80
超抵!~
竹笙黃耳蛋白翅,柚子田園沙律,
豉汁帶子蒸豆腐,海鮮鴛鴦飯
呢4樣都好味。
菜膽鮑魚雞絲燴翅...就麻麻地!

2020-03-20
  • 柚子沙律
  • 竹笙黃耳蛋白翅
2020-02-08 662 浏览
今日咁啱15 ,過嚟食,撞正齋期,所以冇折扣,冇優惠,冇套餐,冇半價,不過買單嘅時候,會有幾張現金卷俾你,下次食飯嘅時候,可以用,滿$200 ,可以用一張50,份量都算大,可以嘅,冇糖水送,兩個人,叫左四樣嘢,都食唔晒,不過食物唔算太熱,食物嘅味道,濃度,啱啱好,無一般齋鋪咁淡花款都算多嘅,都揀咗好耐,前菜,冷盤,湯羹,炒粉麵飯,壽司,意粉,煎炸類,正常齋菜,通通都有齊,不過服務員嘅態度,一般,好似叫你快啲食完快啲走咁
今日咁啱15 ,過嚟食,撞正齋期,
所以冇折扣,冇優惠,冇套餐,冇半價,
不過買單嘅時候,會有幾張現金卷俾你,
下次食飯嘅時候,可以用,
滿$200 ,可以用一張50,

份量都算大,可以嘅,冇糖水送,
兩個人,叫左四樣嘢,都食唔晒,
不過食物唔算太熱,
食物嘅味道,濃度,啱啱好,無一般齋鋪咁淡
花款都算多嘅,都揀咗好耐,

不過服務員嘅態度,一般,
好似叫你快啲食完快啲走咁
2020-02-08
  • 牛油果焗多士
2019-11-27 1140 浏览
11月23日又到天赦日, 食素!雖然我都係一個齋口唔齋心人士.... 嘻嘻....原本打算落洗衣街素食一家, 食飽之後去放生, 行到去.... 吓? 執咗? 唔係嘛!唉......記憶中鄰近有另一素食店大自然, 唯有轉場囉....點咗個迷你招牌三色骨, 生炒臘味糯米飯, 香濃芝士 pizza.迷你招牌三色骨 : 三色骨其實用上沙拉醬, 草莓醬同陳皮, 最香濃係沙拉醬, 口感好似係冬菇"頂", 外相, 味道同口感都滿意.生炒臘味糯米飯 : 最大期望點知係最失望, 因為毫無糯米飯香, 唯一可取係花生夠香脆.香濃芝士 pizza : 名符其實, 芝士極香濃, 而 pizza 底亦夠香脆, order三樣 pizza 係最滿意.食飽滿腹! 出發去放生!
11月23日又到天赦日, 食素!

雖然我都係一個齋口唔齋心人士.... 嘻嘻....

唉......

記憶中鄰近有另一素食店大自然, 唯有轉場囉....

食飽滿腹! 出發去放生!

• 香濃芝士 pizza
2019-09-11 1083 浏览
去過尖沙咀、現崇山,及太子這間分店,要數好吃度及招呼殷勤度非太子這店莫屬。太子店大枱2張左右,其餘屬3-5人枱。店內大部分素食都幾可亂真滿足我這些想葷吃素的人,其中點了 大自然燒味拼盤,當中最喜歡熏蹄彈牙有質感,大概是混合了蒟蒻粉做、叉燒咸甜剛好似半肥瘦、炸大腸嚼起來基本和真大腸沒分別,而且容易令人一夾再夾;海鮮鴛鴦飯,如喜歡多汁飯食 ,這個就甚是開胃,朋友的小孩吃了一碗再一碗;香煎黑椒金錢扒,似是用猴頭菇厚切,黑椒汁掩蓋了菇菌的草腥味,又不會過辣。

滿足我這些想葷吃素的人,其中
大自然燒味拼盤
海鮮鴛鴦飯
香煎黑椒金錢扒
2019-08-09
大自然燒味拼盤
海鮮鴛鴦飯
2019-08-27 1038 浏览
話說我同同事每年都會去一次雲泉仙館食齋。今年,就唔啱時間,我冇得去食,但係我又好掛住嗰度嘅芋頭魚,於是就去咗搵一間素食店懷念一下芋頭魚嘅味道。咁岩經過大自然素食,一坐低首先就點左芋頭魚先,然後就再叫一個菜膽雲吞。店員將前菜:蕃茄仔放低喺枱面,我朋友唔多想食,於是我自己成碟食晒,因為佢甜甜地,又幾好食喎!主角芋頭魚上場啦!當然唔會忘記幫佢影張相啦!切落去好鬆脆,即刻點啲汁放入口。唉!竟然冇乜芋頭味,食多幾啖,都係得啲甜酸醬嘅味道,有啲失望添。

芋頭魚
2019-07-30 667 浏览
前幾日與朋友來了太子大自然素食食睌飯,十分氣憤和失望!  雖然食物不差但因某些服務員態度差劣,尤其是那位肥肥的服務員,再好吃的素食,我們也不會再來光顧!在埋單時,那位肥肥的服務員沒有理會我們有會員卡便走到櫃枱出單,沒有即時改單告訴我們應付多少,還沒禮貌地說"比錢先,費是我走來走去",離開時更對我們用不友善說話。我們永不會再來光顧!

我們永不會再來光顧!
2019-07-26
2019-06-22 917 浏览
早兩個月同屋企人去大自然素食,個個食到讚不絕口。趁住父親節,就帶佢地再食過。今次我地去太子分店,位於始創中心。前菜係黑木耳,爽口美味,鐵質豐富,岩晒我三文魚刺身賣相同平時無分別,沾上Wasabi、豉油,口感都有八成似。極力推介士多啤梨骨!賣相吸引,好惹味,加上酸甜既士多啤梨,配飯一流如果第一次黎唔知叫咩餸,可以試下上次都有叫牛油果多士,食過番尋味。今次要扣少少分,邊位焗得太熟,有少少焦,不過仍然脆卜卜黑松露雜菇焗鮮蘆筍好濃郁黑松露味,蘆筍更有抗氧化、防癌既功效,絕對係高纖又健康既首選芝士海鮮焗飯有驚喜,睇相已經感受到個種澎湃,芝士、配菜要湧出黎,十分足料,份量多到要大胃王先食到最後每位都有一碗糖水,初頭以為係紅豆沙,原來加埋西米,第一次見同食西米紅豆糖水,幾特別
今次我地去太子分店,位於始創中心。

木耳-前菜
前菜係黑木耳,爽口美味,鐵質豐富,岩晒我

三文魚刺身
士多啤梨骨
如果第一次黎唔知叫咩餸,可以試下

牛油果焗多士

芝士海鮮焗
糖水
  • 甜品
2019-06-06 512 浏览
服務態度奇劣,尤其是那位肥肥的服務員。我們一行三人點了2個餸,未食完便送甜品,叫我們埋單,我們告訴她會再叫多1個餸,她竟黑臉話不可以。我堅持下才黑口黑臉落單,走開行還同其他人說我們阻住張檯。今後請我也不到這兒!
服務態度奇劣,尤其是那位肥肥的服務員
今後請我也不到這兒!
题外话/补充资料: 今後請我也不到這兒!
2019-06-05
庆祝纪念
生日
  • 沒有
2019-05-28 684 浏览
間中靜心,去食齋真係唔錯。呢間嘢好多年,朋友話朋友推介。即係大家覺得唔錯啦!我其實都係睇openrice人地食乜叫,點左呢個柚子沙律,緊正,夠味,夠大碟,D菜夠新鮮,個沖係醋加沙津汁,好明自己調,而調得好好 味,食不停食到無。不過過百蚊貴左少少。西蘭花就麻麻地,硬左少少,上面金菇候頭菇絲無乜味。呢個咕嚕骨超正,齋排骨本人點整都好味 但佢好入味,仲有新鮮菠蘿,好fresh。炒金邊粉講明有點辣,確係有點啫,接受到吧。,呢個芋頭魚,無乜芋頭味,炸得好嘅,但芋香不足,加上甜酸醬唔夠酸甜囉。整體食物質素係好嘅,但....好快送上糖水,再個半鐘唔夠,就話訂枱嘅人到左,我都係訂枱喎,bbok嘅時無講過限時食,唸住坐下傾下計舒服D,點知係好快要走人囉。仲要好快吹第二次叫人走。整餐平均人均消費約$120多(有九五折卡下)
間中靜心,去食齋真係唔錯。
呢間嘢好多年,朋友話朋友推介。即係大家覺得唔錯啦!

西蘭花就麻麻地,硬左少少,上面金菇候頭菇絲無乜味。

炒金邊粉講明有點辣,確係有點啫,接受到吧。

整餐平均人均消費約$120多(有九五折卡下)
  • 柚子沙律
2019-05-17 2127 浏览
平時做做埋埋唔少陰質事,所以襯佛誕走去放生同食齋,扮吓好人!去大自然食齋係內子提意,佢話貪大自然泊電單車方便.去到大自然,佢話重有半個鐘先係 Tea Time 喎,細問之下先知原來 Tea Time 時段係半價!咁無計啦,落樓下睇吓電話囉....結果睇電話變上台出電話!洗費重貴過去大自然食正價餐!嗚嗚 ~~>_<~~pizza 一向係去齋鋪必點,所以點咗個香濃芝士 pizza,生煎迷你叉燒包,甘薯咖哩角,鮑魚雞絲翅同四寶翅.鮑魚雞絲翅/四寶翅:首先熱到辣咀,飲到尾都係辣咀,相信同個不锈鋼兜有關,我中意雞絲翅個湯底質感,但中意四寶翅嘅濃味,四寶翅有發菜同竹笙,兩個翅嘅配料如果多D更理想.熱到頂唔住,叫個椰皇先!生煎迷你叉燒包:外表可愛,入口同真叉燒包當然相差好遠,味道有D特別,相信同我少食齋有關.香濃芝士 pizza:點五款菜最好味嘅菜式,pizza內軟,邊皮位置脆口,餅底唔會太厚,而且芝士味夠香,滿分!甘薯咖哩角:外表炸到過咗火,問我介唔介意?我話唔介意,不過我寫食評會放相上網,反問翻佢介唔介意?佢聽我噤講,即刻換過碟!雖然望埋去炸燶咗D,但外皮香脆不減,內裡餡料不少,
去大自然食齋係內子提意,佢話貪大自然泊電單車方便.
兩個翅嘅配料如果多D更理想.
熱到頂唔住,叫個椰皇先!
甘薯咖哩角:外表炸到過咗火,問我介唔介意?我話唔介意,不過我寫食評會放相上網,反問翻佢介唔介意?佢聽我噤講,即刻換過碟!雖然望埋去炸燶咗D,但外皮香脆不減,內裡餡料不少,有少少辣,但唔受辣嘅我都接受到!
其實我真係唔介意外表炸到燶咗少少,外表唔好睇唔等於唔好,正如我咁!

• 香濃芝士pizza
2019-03-28 754 浏览
星期六好朋友係太子行禮結婚,去觀禮之前上咗黎大自然素食食飽飽先~就咁嘅,聽就聽得多大自然素食呢間野D 服務好差,其實我又覺得唔算特別差,咁當然你唔好諗住佢會賣笑啦~野食方面其實好正,叫咗個黃耳素翅燉椰皇、竹筒飯、椒鹽淮山、西多士2件。坐底會有碟小食前菜,係大豆芽菜,唔算辣都幾惹味好食。個燉椰皇好足料,黃耳、素翅、紅棗、黨參等等,藥材料雖然比較多,但入口藥材味配合埋清甜嘅椰皇又幾正,藥材味唔會偏濃,而且個椰皇仲可以食埋肉~竹筒飯比較普通,而且份量偏細。不過都幾香幾好食。椒鹽淮山有趣嘅係要配合埋佢嘅脆卜卜碎一齊食先有味道,帶少少咸同辣都幾惹味,如果就咁食只會食到淡味嘅炸淮山~西多士見差唔多每檯都叫,但等得比較耐,催過一次個姐姐好似無咩反應,但之後都好快黎到,唔算無服務。西多士咬落有濃郁芝士味,而入面仲有啖啖沙律醬味,雖然芝士應該係假嘅又無拉絲,但真係好邪惡呀~~~

坐底會有碟小食前菜,係大豆芽菜,唔算辣都幾惹味好食。

竹筒飯比較普通,而且份量偏細。不過都幾香幾好食。

2019-03-23
午餐
2019-02-26 848 浏览
今日老豆約左朋友出去食素,跟住問我去唔去試下,而我今日又冇乜野做,所以跟米出去,偶然食翻餐健康餐都好😌我平時都冇點食素,對呢方面都冇要求,所以食乜都冇所謂,我乖乖地坐係度等食得啦😆上菜速度都算快,最先黎左個刺身拼盤🍣估唔到素食都可以做到有模有樣,仲要配上醬油同芥末👍🏻不過口感我就覺得一般般,唔係好啱我口味,之後仲上左個片皮鴨🦆新鮮滾熱辣送到,不過就覺得有啲乾身,唔係特別好食,醬汁還算可以。覺得最好食係牛油果🥑焗多士🍞香脆可口,越食越想食😋,之後仲有魚翅蛋白炒飯,真係估唔到宜家啲素食都做得幾好下,仿真度都高,創意唔錯。
2019-01-29 733 浏览
服務差,侍應優先招呼比利是既客人,冇利是比都廢事招呼你。食物ok, 炒飯幾好食,70幾蚊小貴但都收貨。但d菇豆腐就麻麻,d豆腐係滑,但d菇酸的,個汁就咁用豆粉水開,加d鹽就算。d 阿姐冇心招呼人,問多兩句都賺你煩,服務真係差。
服務差,侍應優先招呼比利是既客人,冇利是比都廢事招呼你。
d 阿姐冇心招呼人,問多兩句都賺你煩,服務真係差。
2019-01-20 2103 浏览
吃素, 是今時今日一個飲食大潮流, 大趨勢. 也由於有家人只吃素, 我們也定期會到不同地方吃素, 其中之一, 就是大自然素食.法式牛油果焗多士 $13.8 x 3 這裡的其中一個名物, 就是法式牛油果焗多士. 香脆的多士, 香濃的芝士, 健康的牛油果, 很吸引.蕃茄雜菌濃湯烏冬(跟豬扒) $78 小晴晴來到這裡, 主要就是吃烏冬, 蕃茄雜菌濃湯烏冬, 蕃茄加上雜菌, 自然是健康, 配上的豬扒, 當然不是真正的豬扒, 但也很香脆.原隻金瓜焗飯 $88 我就喜歡焗飯, 如這個原隻金瓜焗飯, 真的未吃, 已經聞到那濃濃的芝士香味, 每口飯也充滿香味, 令人吃到停不了口, 而且用料足, 很討好.原盅黃耳素翅燉椰皇 $48 目測差不多每檯也有點選的是原盅黃耳素翅燉椰皇, 火候十足, 湯頭味清, 下了不少素翅, 椰香突出, 受歡迎, 是有原因的.濃湯粉絲雜菜煲 $78 想吃得健康, 又怎少得濃湯粉絲雜菜煲, 基本上這個雜菜煲, CEO是搶著吃呢.即磨腰果露 $48 x 2 最後, 還有甜品, 就是即磨腰果露. 那又香又濃的腰果, 不算太甜, 很合我意.吃素一樣可以吃得美味, 如大自然素食就是一例.
法式牛油果焗多士 $13.8 x 3
蕃茄雜菌濃湯烏冬(跟豬扒) $78
原隻金瓜焗飯 $88
原盅黃耳素翅燉椰皇 $48
濃湯粉絲雜菜煲 $78
即磨腰果露 $48 x 2
吃素一樣可以吃得美味, 如大自然素食就是一例.
2019-01-16 860 浏览
對, 我真的很愛吃肉, 但人總要吃菜. 這晚就來到大自然素食, 吃吃素, 健康的一晚.原盅黃耳素翅燉椰皇 $48: 8.5分, 先來客原盅黃耳素翅燉椰皇, 是這裡的名物, 要吃就趁早, 這晚七點已經售罄了. 燉椰皇份量不少, 當然用上素翅, 味道清甜, 帶椰香, 愛喝湯水的, 值得一試.法式牛油果焗多士 $13.8 x 3: 8.5分, 至於法式牛油果焗多士, 剛剛焗起的, 熱辣辣, 相當香脆, 面層的芝士味道香濃, 加上牛油果, 又添上點點健康的色彩.濃湯粉絲雜菜煲 $78: 8.5分, 說真的, 我不太喜歡吃那些扮肉的素食, 還是這客濃湯粉絲雜菜煲合我意, 下了不少雜菜, 加上粉絲同吃, 就是簡單而有益的菜式.原隻金瓜焗飯 $88: 8分, 也要來點澱粉質的選項, 原隻金瓜焗飯, 用上大大個南瓜去焗, 面層舖滿呈金黃色的芝士, 飯粒吸收了南瓜及芝士的味道, 挺惹味的.蕃茄雜菌濃湯烏冬(跟豬扒) $78: 8分, 小晴晴的主食就是蕃茄雜菌濃湯烏冬, 湯頭跟粉絲雜菜煲的一樣, 烏冬份量不算太大, 但質感不俗.即磨腰果露 $48 x 2: 8.5分, 怎能不吃甜, 就來客即磨腰果露, 質
即磨腰果露 $48 x 2: 8.5分, 怎能不吃甜, 就來客即磨腰果露, 質感不會太杰身, 帶突出的腰果香, 濃度合宜.
間中吃頓素食, 吃得健康, 就是對自己好一點的方法. 大自然素食的原盅黃耳素翅燉椰皇, 法式牛油果焗多士, 以及即磨腰果露皆有水準, 讚.