2010-02-02 187 浏览
最近覺得自己有點熱氣,所以來吃齋清下腸胃。星期日午飯時間不算多人。入座先端來茶和餐食小食(日本毛豆)。呷一口茶,原來是玄米菜,我們還以為到了日本餐廳。毛豆幾好味,鹹鹹地,愈食愈想食,停唔到口。招牌乳豬連自製掛包($98)外貌同口感都似乳豬,有皮有肉,連肉紋都有,真有趣。自製掛包很軟身,配搭甜醫及青瓜。芒果魚生壽司($18)芒果和三文魚都切成一粒粒,感覺同真的三文魚有幾份似,雖則附上wasabi,但.........又不是真的吃魚生,哈哈,沒有試過。雜果米紙卷($36)內類包著一些西芹之類的蔬菜,不過太多沙律醬了,米紙也比想像中厚,像在吃軟的沙律卷。潮式糖醋麵($48)哈哈,心思思想多點一道菜,吃飽一點,見到糖醋麵以為是主食類,到上菜才覺得怪怪的,就當是甜品吃。味道算是普通得非常。

招牌乳豬連自製掛包($98)

芒果魚生壽司($18)

雜果米紙卷($36)

潮式糖醋麵($48)
毛豆
芒果三文魚壽司
乳豬
  • 招牌乳豬
2010-01-27 21 浏览
今晚跟友人補祝生日飯, 她說要吃得健康, 選擇了這個地方, 素吃我本來都不是很好, 因為通常都很多油, 但當食物送來的時候, 完全沒有這個問題!!!我們四人點了5個菜, 1) 霸王西施 - 味道很凊淡, 豆腐很滑2) 吉列芒果卷 - 一般而已3) 沙嗲螺肉 - 口感很像4) 咕囉肉 - 很棒!!!! 跟真的肉很相像, 不油膩, 正!!!5) 炒有機豆苗- 味道很清新, 以為自己在吃草...總括來說, 是很棒的素吃, 味道一流, 也不油膩, 選擇也多, 看出是很用心的出品!但地方比較窄, 看到很多人都坐得不舒服, 也不方便侍應來往...這個就需要改進下了...

我們四人點了5個菜,
1) 霸王西施 - 味道很凊淡, 豆腐很滑
2) 吉列芒果卷 - 一般而已
3) 沙嗲螺肉 - 口感很像
5) 炒有機豆苗- 味道很清新, 以為自己在吃草...

2010-01-26
2010-01-01 23 浏览
似乎個場好應聲,地方好嘈,就算之後餐館剩下一半人客也沒有靜點講番食物,賣相唔錯,睇餐牌好似去咗居酒屋,試了:香芒吉列卷 一般啦片皮鴨 鴨肉賣相似豬頸肉多D,不過包入薄餅味道又幾似片皮鴨日本蕃薯天婦羅 切得太薄,炸得太乾,還是正宗日本店的好吃綜合來說是有趣的素食,可以再去,不過會是第二間分店。
講番食物,賣相唔錯,睇餐牌好似去咗居酒屋,試了:

一般啦
片皮鴨
鴨肉賣相似豬頸肉多D,不過包入薄餅味道又幾似片皮鴨
日本蕃薯天婦羅
切得太薄,炸得太乾,還是正宗日本店的好吃

綜合來說是有趣的素食,可以再去,不過會是第二間分店。
2009-12-29
2009-12-01 40 浏览
星期五,空氣不佳,成個人沒精打采的。最新一期港澳版米芝蓮出版了,西餐廳仍是摘星大戶,當中有幾間以分子料理著名。筆者對分子料理嘅理解,係以物理及化學方法,改變食物原本嘅外觀及味道。這豈不是中國人最拿手嘅齋菜嗎?筆者對齋菜嘅整體印象一般,都是一些煎炸香口嘢,比較肥膩。是晚走訪了一間位於銅鑼灣嘅素食店,眼界大開之餘,也改變了筆者對齋菜嘅印象。一行八個人,以樣樣都試一吓嘅心態,點了十五款菜式。名字雖有魚有肉,但全部是不折不扣的素食。首先是冷點涼伴芝麻牛塝絲($32),將牛塝切成細絲,加一點芝麻吊味。牛塝絲入口清涼爽脆,帶一點芝麻香,喚醒味蕾之餘又不失清淡嘅宗旨,是一個不錯的開場。「肉類」先來菠蘿咕噜肉($62),外表是似模似樣的,食落彷彿是啖著豬肉一樣,唯有分別是冇豬肉咁飽肚。所謂豬肉,其實是用了猴頭菇切成大小不一嘅形狀,再蘸上粉炸,幾可亂真;瑤柱菜脯炒蛋($58)是家常菜,蛋味香濃,炒得也很滑,加上菜脯的嚼勁,十分不俗。兩款煲仔菜分別是濃湯粉絲雜菜煲($52)及鮮淮山木耳雞煲($68),前者菜種不下五六款,湯底呈奶白色,味道清甜;後者以麵筋仿造雞肉,像真度不及之前的咕噜肉。配料方面,淮山咬落
星期五,空氣不佳,成個人沒精打采的。

兩款煲仔菜分別是濃湯粉絲雜菜煲($52)及鮮淮山木耳雞煲($68),前者菜種不下五六款,湯底呈奶白色,味道清甜;後者以麵筋仿造雞肉,像真度不及之前的咕噜肉。配料方面,淮山咬落不覺粉,是筆者喜歡的texture,木耳既大塊又爽脆,配搭十分好。淮山也於另一道菜-鮮百合露筍炒日本淮山($78)出現,與百合及露筍同樣是美味可口的。眾人皆讚美極燒豆腐($52),這是將豆腐表面煎成薄脆一層,加上一點醬汁,成為外表香口,內裡滑溜嘅簡單菜式。蝦多士食得多,吞拿魚多士($68)在這裡是首次,當然也是「冒充」的。在多士上塗上牛油果醬,口感濃厚,有吞拿魚香,但食唔出吞拿魚嘅肉質。

有餸當然要有飯,筆者最喜歡一鍋簡單的玉子粟米粥(大煲$48),將粟米粒及玉子豆腐粒混在軟綿綿嘅白粥中,既香且甜,吃了一碗又一碗;原隻金瓜焗飯($78)是以蒸得熟透了的日本南瓜盛著炒飯,令飯粒盡吸南瓜嘅香甜味。日本種嘅南瓜比中國品種色澤更接近橙色,味道更甜美。單是一個日本南瓜,在超市買也要超過四十蚊,索價七十八,有理可尋;鹹魚茸鴨崧炒飯($52),單憑氣味,如真一樣散發著鹹香,不過食落一點也沒有鹹味,類似鹹魚粒嘅物體,其實又係菌類,令眾人皆吃得嘖嘖稱奇,嗅覺與味覺大兜亂了。

筆者見餐牌中竟然有日式食品,好奇之下也點了數款。首先是三文魚刺身($42),像真度八成,細看是可以分辨出是缺少了魚肉表面泛起之光澤。入口味道索然無味,只有麵粉嘅彈性。當然,點此刺身,滿足好奇心大於一切;相比之下,香芒吉列卷($52)效果好得多,起碼餡料除了吉列冇咗肉,其餘一概無異,味道失真情況十分輕微,咬落亦能嚐到應有嘅香口感及蔬果嘅新鮮甜美。最後是日式番薯天婦羅($32),麵漿是略為厚了一點,入口感覺都不太油膩,是合格的貨色。

最後試了一碗合桃露($22),是生磨的,氣味清香,味道甜美,美中不足是稀了一點。

埋單九百三十蚊有找,平均每人唔駛百二蚊,與一般素食館相比,食物明顯是少油少鹽的,是既經濟又健康的一餐。
(上)菠蘿咕噜肉;(下)涼伴芝麻牛塝絲
鹹魚茸鴨崧炒飯
日式番薯天婦羅
2009-11-27
2009-11-25 26 浏览
復活節假期第一天,一家人來了這裡嚐新--大自然素食。試一下這裡的「魚生」等等。去到,嘩,很多人呢!才知道今天是農曆十五。點了魚生刺身(大)、壽司拼盤四人前、沙爹肥牛金菇卷、蟹粉扒有機豆苗、招牌乳豬件、鴛鴦海鮮炒飯。上菜了。如果是被蒙著眼進來,的確可以騙得到大家的。整體都好味,唯一是...... 為什麼那沙爹肥牛金菇卷的「肥牛」沒有捲著金菇的呢!最大敗筆是..... 居然不收信用卡

最大敗筆是..... 居然不收信用卡
2009-04-11
2009-11-10 451 浏览
久唔久真係想食下素清清腸胃,今晚又約左食慣好清的朋友聚一聚,就選擇哩度,完來環境都好不錯,寬敞得來樓底又夠高,真係可以盡情傾計唔會俾隔離嘈親,約人食飯傾計之好地方。至於野食,真係幾好味又唔多油喎! 香芒吉列卷:舊炸蝦做得味道好似,不過“淋”左d,但明知係素食會原諒佢,整體都好似樣呀,好似好味過好多日式壽司店。 美極燒豆腐:豆腐本身已經係素,點整都好食,但要極讚佢個燒醬汁,連同燒得個邊脆脆地的大件豆腐,真係好出色好野味呀! 燒乳豬連掛包:做得幾有燒腊味,同大大塒軟綿綿的掛包一起食,食落越似食北京田鴨的味道!好正!第一次食無油的乳豬仲要幾好食。 香芋豬扒飯:塊豬扒都幾好食,但就嫌D香芋汁唔夠香,飯亦炒得太乾,幾難吞落肚咁囉。Service都幾好,係有樣覺得好煩嘅,就係阿姐總共問左我地3次食唔食椰皇X奶,又話好搶手好快無,我地都話無興趣囉,仲問......如果搶手就唔會埋單前都再問我地要唔要啦。但整體佢地服務態度幾好嘅,阿姐仲一人送一張95折卡,雖然麻麻地吸引,但我都會再約不同的fds再食過。
至於野食,真係幾好味又唔多油喎!

燒乳豬
乳豬連掛包
香芋豬扒飯
2009-11-09
燒乳豬
乳豬連掛包
2009-10-16 194 浏览
自從王經理話要食百日齋後,幾乎每個星期,我地兩個都會四處找尋好味嘅齋菜館。是日又o黎到銅鑼灣,今次決定唔去我地近期嘅飯堂~紫來坊,一於試吓第二間,有比較先有進步嘛!但今次呢間,其實王經理已經o黎過好多次,响未發掘紫來坊之前,佢話呢間係佢覺得最好味嘅齋菜館!王經理平時o黎呢間一定會叫金瓜飯同芝士鮪魚多士,佢話好好味。但今次我地決定試新嘢:美極燒豆腐~講真就唔係點食得出係美極汁,但味道甜甜地,都幾得意!不得不讚佢地個炸豆腐,皮脆內軟,個皮厚薄適中,炸得香脆而不油膩,裡面嘅豆腐依然滑到不得了,真係好想知佢地點將舊咁滑嘅豆腐攞去炸大紅乳豬件(跟自製掛包)~呢道菜係我見Openrice有好多人讚,所以堅持要試嘅!果然無揀錯,簡直係超級好食!素乳豬嘅皮竟然可以整到同真乳豬嘅有八九成似,加埋乳豬醬同爽脆嘅青瓜,夾响件好軟滑嘅掛包裡面,真係唔講都唔知係食緊齋!瑤柱福建炒飯~味道同真嘅福建炒飯無分別,瑤柱絲以金菇代替,素蝦一樣做到有彈性,素肉有午餐肉嘅味道,好味!木瓜雪耳糖水(免費)~不太甜,不錯!整體o黎講,幾樣菜嘅味道都好好!相比之下,反而覺得紫來坊好似較多味精,食完會好口渴!不過兩間其實都好味,各

木瓜雪耳糖水(免費)~不太甜,不錯!

整體o黎講,幾樣菜嘅味道都好好!相比之下,反而覺得紫來坊好似較多味精,食完會好口渴!不過兩間其實都好味,各有特色,我都會繼續幫襯!
大紅乳豬件
瑤柱福建炒飯
木瓜雪耳糖水
2009-10-15
大紅乳豬件
瑤柱福建炒飯
木瓜雪耳糖水
2009-08-26 23 浏览
好朋友提議到這兒吃生日飯,見佢都係 d 新派素食,好似整得幾精緻咁,所以都想試試。這兒是樓上舖,位與位之間的距離比較近,但裝修唔錯。炸軟殼蟹卷: 同真既都有七八成似,隻軟殼蟹爪都比佢做到,寫個服字比佢。口感味道都唔錯,像真度極高。香芒吉列卷: 網上食評大讚,但好友與我覺得不外如是,有點失望。雜菜粉絲煲: 好清,真係可以睇到佢係冇油的。菜既種類同埋份量都好多,全晚最好反而係呢個煲。呢度 3-5 pm 埋單有半價,5-7 埋單有八折。可是,我地埋單時前過了七點,冇折,想去食既朋友可以留意一下。(冇折的話,連埋每人 $10 茶芥同埋加一就大約每人 $80 左右) 另,食晚市會送糖水,質素唔錯。

2009-08-21 30 浏览
突然很想清心寡"肉"一下, 所以今天提議朋友食齋去!說食齋其實不當, 應該說是食素才對朋友說不如去銅鑼灣的大自然素食, 我一向幫襯太子那一家, 覺得很有水準, 當然沒有異議!是夜菜單:-南乳燒雞片 好味! 雖然南乳的汁做得較稀所以比較淡味, 不過我反而覺得很不錯, 食南乳卻有清新的感覺.鮑片扒時蔬無味, 完全無味, 已經算是吃得很淡口的我都覺得太寡, 朋友更加不用說了...福建炒飯已經吃過好幾次, 水準跟太子那家差不多, 是夜最滿意的一道!芝麻手撕雞芝麻在那裡? 手撕雞又在那裡? 完全吃不出有芝麻味, 那手撕雞的味道像豬肉鬆, 也有種像吃紙皮的感覺... 菠蘿咕嚕肉好吃! 不過我最欣賞的卻是那鮮甜多汁的新鮮菠蘿片 當然, 整個菜也是好吃的~在太子, 我很少吃到覺得不好吃的菜色, 但公平一點說, 也沒吃過今天點的, 不過感覺上是太子的廚房略勝一籌!
突然很想清心寡"肉"一下, 所以今天提議朋友食齋去!

說食齋其實不當, 應該說是食素才對

是夜菜單:-

鮑片扒時蔬

芝麻手撕雞

好吃! 不過我最欣賞的卻是那鮮甜多汁的新鮮菠蘿片
當然, 整個菜也是好吃的~

鮑片扒時蔬
芝麻手撕雞
2009-08-19
(非会员)
呢間野D野食都幾好既,例如D日本素食都幾唔錯,不過佢地既受服務態度真係認真差!真係認真差!真係認真差!今日我點左幾樣野食,不過其中一樣黎得特別遲,我叫一個戴眼鏡既STAFF去幫我追下張單,追左成3次都未得,咁我自己本身又趕時間,只好叫佢埋單。跟住果個STAFF無啦啦用D好唔NICE既態度爆左句:「[b]追左咁多次唔要?好]」,真係激到我彈起!其實之前我都去過一次,果次見到有個女人同另一個STAFF爭執,事原個COUSTUMER食唔哂D野想包走,但係佢地居然話要$10一個盒(有點無奈= =....),之後D STAFF同個COSTUMER講左好耐先傾點數(免費比盒),一再證明E間餐館既STAFF態度真係唔太好= =+不過,講時講,D野食又真係幾好味既!值得推介:鮑魚片手卷美極燒豆腐
呢間野D野食都幾好既
,例如D日本素食都幾唔錯,不過佢地既受服務態度真係認真差!
真係認真差!
真係認真差!
今日我點左幾樣野食,不過其中一樣黎得特別遲,我叫一個戴眼鏡既STAFF去幫我追下張單,追左成3次都未得,咁我自己本身又趕時間,只好叫佢埋單。跟住果個STAFF無啦啦用D好唔NICE既態度爆左句:「[b]追左咁多次唔要?好[/b]」

不過,講時講,D野食又真係幾好味既!
值得推介:
鮑魚片手卷

• 鮑魚片手卷
  • 美極燒豆腐
2009-08-16 19 浏览
今天與朋友吃晚飯,於是一行三人去大自然吃素食。我們叫素食魚生壽司, 天婦羅, 沙爹羊肉串燒及燒汁魚….Wow…素食魚生真係做得唯肖唯妙, 無論係賣相味道與真實的相近。五彩雞絲粉皮 顏色靚,味道正,素雞絲的味道很似真實的。天婦羅也做得好好….味道唔錯。沙爹羊肉串燒 簡直無得頂。一句字形容,超級好味。總結而論,食物賣相好,味道超好味,環境很舒適。值得再去一次。
今天與朋友吃晚飯,於是一行三人去大自然吃素食。

我們叫素食魚生壽司, 天婦羅, 沙爹羊肉串燒及燒汁魚….

Wow…
素食魚生真係做得唯肖唯妙, 無論係賣相味道與真實的相近。

五彩雞絲粉皮 顏色靚,味道正,素雞絲的味道很似真實的。

天婦羅也做得好好….味道唔錯。

沙爹羊肉串燒 簡直無得頂。一句字形容,超級好味。

壽司
天婦羅
燒汁魚
沙爹羊肉串燒
2009-07-14 22 浏览
香港的素食店越來越有新意,經常搞搞新意思,把平平無奇的素食變為美食,還要以模仿肉食為目標,賣相很相似,很有心思。壽司併盤造得很像真的刺身魚生,而且味度相近,但是與真正肉食最相似的香酥竽蓉鴨用腐片和素肉造成,「鴨皮」脆卜卜「肉質」鬆化,真的以為在吃竽蓉鴨。餐前有一小碟酸瓜,主菜叫了原盅川貝海底椰燉雞懷疑真的是老火湯,客家鹽焗雞是素雞造的味道較咸,肉醬扁意大利意粉就肥膩了一點。埋單二百多元,三個人食到飽飽,環境清潔,服務都算勤力有禮,雖然在銅鑼灣黃金廣場樓上,食飯時間還是很多人,要排隊。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1824663

2009-07-13 33 浏览
最近吃得太多,因此來吃齋來清清腸胃。一直以為齋是很傳統、古板的,但原來我大錯特錯! 齋也可以有天婦羅、魚生等,實在創意萬分! 不過好像套餐抵吃點,3個人叫了個2人餐($168)。湯(2盅) 我們叫的是明火例湯,這天是冬瓜薏米湯,非常清,我真的看不到有半點油呀,不過我對它的翅好像有更大興趣。前菜 我們叫的是五彩雞絲粉皮,裡面有冬菇絲、蘿蔔絲、雲耳絲、西芹、(假)雞絲及粉皮,是很好的組合,好吃之餘又清淡,不過份量不少,我們三人最後也吃不完呢。海鮮雜菜煲 雜菜煲主角當然是菜,但吃的時後也有不少驚喜! (假)海鮮有魷魚、(疑似)鱔片、蝦及蟹,味道雖然不太像,但樣貌真的有幾分相似! 湯底很甜,當然好喝,但不知有否用肉類去熬呢?芋頭扣肉煲 又是一個很特別的小菜! 第一層是肥豬肉,應該是蒟蒻來的,做不出肥豬肉的感覺(其實也很難)。中間是芋頭,煮得很淋,不過我還是喜歡原汁原味地吃芋頭,加了其他汁好像令芋頭失了食。第三層是瘦肉,質感真的很相似,而瘦肉低下就是白菜。大家還想多吃一樣澱粉質,於是叫了:牛柳絲炒麵($52) 樣貌像豉油皇炒麵,但吃的時候幾乎是沒味的,雖然也有點油,但太清了! 牛柳絲當
最近吃得太多,因此來吃齋來清清腸胃。

大家還想多吃一樣澱粉質,於是叫了:
牛柳絲炒麵($52) 樣貌像豉油皇炒麵,但吃的時候幾乎是沒味的,雖然也有點油,但太清了! 牛柳絲當然又是假的,十分有趣,為炒麵增添一點色彩。

其實還有免費湯水(今天是紅豆沙),但吃過炒麵後真是太飽了。總括來說,這裡的食物很清而且夠熱,食物款式新穎,選擇多,是吃新派齋菜的好地方。在這裡如果在7pm前結帳是有8折的,不過茶錢比較貴($10/人),但在銅鑼灣區吃晚飯,$74一個人也不算太貴吧?
海鮮雜菜煲
芋頭扣肉煲
牛柳絲炒麵
海鮮雜菜煲
芋頭扣肉煲
牛柳絲炒麵
2009-06-29 517 浏览
這天我和一個好朋友去食晚餐, 聽講呢間大自然素食比太子o個間仲好食。太子o個間我有去過都幾好食丫, 如果仲要比太子更好食咁真係要去見識吓了。抱住一個平常心去食素, 不敢抱太大期望, 始終素同葷無論味道同質感都有好大o既差別。朋友來過好幾次, 點菜就交由她負責了。首先點了一個香芒吉列卷, 真的非常好味, 勁似真o既壽司, 無論鮮味跟味道都很像啊!!! 當然入面o個件吉列卷就當然唔會好真實o既炸蝦味啦! 之後就點了一客多士, 真係無諗過可以咁香咁好食, 真係完全一d都唔"dry"囉~~仲有其他每一樣都好出色, 講多無謂, 快d親身去食吓啦! 真係值得推介啊!!!!當你去過第一次佢o地就會送一張5%off o既卡俾大家下次去o既時候有返個折扣囉! 下次我要約埋一大班朋友去食先得!!! 咁樣可以試多d款嘛

芝士牛油果鮪魚焗多士
香酥玉子豆腐
蕃薯糖水
(非会员)
2009-06-22 28 浏览
4個人叫左:1.(細)魚剌身 $6x: 有齋三文魚,鮑魚同后拿魚, 共12塊左右,質感好似, 要試要試 !我次次去都食家…2.煎魚塊 : 鞋口, 麻麻地….3.炸軟殼蟹壽司 $3x: 超似真o既, 脆卜卜,必食4.海鮮Pizza : 勁多料, 勁多汁, 好好味, 雖然係齋但好過好多西餐廳,5.”麗互”焗炸豬扒飯 : 炸豬扒超似真肉, 有”互”頭味. 6 海底椰湯 $28一位: 一般啦送紫米露, 好滑好潤, 唔太甜, 正!結帳 : $455 , 有95折卡不過唔坐得耐 , 多人等位, 食完d侍應就會請你埋單 !!
4個人叫左:

2.煎魚塊 : 鞋口, 麻麻地….

3.炸軟殼蟹壽司 $3x: 超似真o既, 脆卜卜,必食

6 海底椰湯 $28一位: 一般啦

送紫米露, 好滑好潤, 唔太甜, 正!

結帳 : $455 , 有95折卡
不過唔坐得耐 , 多人等位, 食完d侍應就會請你埋單 !!

2009-06-21
  • 炸軟殼蟹壽司&剌身