2012-02-29
肥牛一向都係做獨行俠~ 不過今次肥牛就一行八個人一齊去食素~ 本牛雖然好肉, 不過我係一隻雜食牛來既, 素, 緊係歡迎啦~一行人上到去黃金廣場八樓, 多人到....睇來應該真係好似朋友咁講好好食咁喎, 唔係都唔會咁多人來食~ 好在朋友既同事訂左檯, 我地可以好快就有位 (不過都要等左一陣)我朋友話難得來到, 就一於囉將卡片等如果好食下次想再來時可以知位置, 點知LEE將片就有D奇妙既功用~請睇題外話一行人叫左十一樣野, 九菜一湯一飯, 真係幾大堆頭, 慶高彩列地期待住D送既來臨.帶頭跑出既係 : 秘製沙拉骨口感似沒有骨同軟骨既咕嚕肉, 很軟 , 沙拉汁覆蓋在素肉上, 每啖咬起來都有沙拉汁的美味, 唔錯!之後就來了一牒沙哆羊肉串, 味道很平凡, 但是就是很平凡, 才不平凡哦! 佢係素來哦! 沙哆汁很夠味, 食起來很令人想食完再食, 不過差唔多$10一串, 平貴就見仁見智.之後來了個四季豆, 裡面混有好多欖菜乾, 配起四季豆一起食, 味道很好, 但是就沒有什麼特別罷了.這牒菜係九牒之中我覺得最好食既, 牛柳做成一片片似午餐肉既SIZE, 用佢來圈起蘆筍同配菜, 之後再淋上燒汁, 可能因為燒
一行人叫左十一樣野, 九菜一湯一飯, 真係幾大堆頭, 慶高彩列地期待住D送既來臨.帶頭跑出既係 : 秘製沙拉骨 口感似沒有骨同軟骨既咕嚕肉, 很軟 , 沙拉汁覆蓋在素肉上, 每啖咬起來都有沙拉汁的美味, 唔錯! 之後就來了一牒沙哆羊肉串, 味道很平凡, 但是就是很平凡, 才不平凡哦! 佢係素來哦!
沙哆汁很夠味, 食起來很令人想食完再食, 不過差唔多$10一串, 平貴就見仁見智. 之後來了個四季豆, 裡面混有好多欖菜乾, 配起四季豆一起食, 味道很好, 但是就沒有什麼特別罷了. 這牒菜係九牒之中我覺得最好食既, 牛柳做成一片片似午餐肉既SIZE, 用佢來圈起蘆筍同配菜, 之後再淋上燒汁, 可能因為燒汁的關係吧? 咬上來既口感真的很"肉" !! 中間的蘆筍很爽口, 配搭濃味的牛柳片, 很美味! 之後來的是五柳芋頭魚, 其實可能唔係太中立, 本牛其實很討厭芋頭魚既口感, 所以不評論啦. 不過我既朋友就話好好食...... 之後就來了一牒上得很好看既糯米飯, 話雖漂亮, 佢味道唔係話得個外表哦! 素臘味小粒而均勻地分散在飯中, 食起來很香口, 配上在飯上的花生碎等等東西, 口感很好! 表面上素食似係中菜, 實際上很多地方都有西菜既, 大自然素食都有, 我地就叫左個黑松露芝士焗意大利雲吞 , 外表真係滿分, 雲吞都幾似真既意大利雲吞, 不過可能本牛一向食開重口味? 總覺得白汁唔夠濃味, 但是也是很好味的哦! 而咁多野食之中, 唯一食餘要本牛清手尾既菜就係上面既香草牛油野菌卷.....叫佢既原因係"野菌"...可是出來到有如披式春卷, 口感不好, 內裡咬起來感覺有如椰果既野菌被面層既皮影響....味道唔好....難怪有人唔食....
另外仲有牒吉列炸蠔同南瓜魚腩煲 , 吉列炸蠔既外面同一般既差唔多樣, 味道無咁大蠔味, 但是也很不錯, 滿似的, 魚煲用料足, 特別是佢既素魚腩, 你唔講真係估唔到係素既, 不過兩味菜都因為我只可以UPLOAD八張相, 所以沒能給大家看一下了.另外仲有個湯, 個人沒覺得有什麼特別之處, 美其名係雞絲翅.....但是味道只係一般酒席食既水準.....或者可能咁都算係雞絲翅既STANDARD吧?
食完之後佢地仲送埋一人一碗紅豆沙, 很得很滿足, 不像素菜的素菜真的令我很驚喜, 下次會再同FRIEND一齊坎
题外话/补充资料:
我地埋單時個侍應小姐問有沒VIP卡, 我地本來話無既, 不過後來佢見到之前係入口囉卡片哥個FRIEND放係檯面將卡, 就話係哥張, 最後全單九五折, 雖然九五折唔係多, 不過都夠買個M記套餐囉, 將卡佢地就咁放係門口帶位COUNTER哥度, 唔知佢地會唔會比你隨便囉 (我朋友係佢地無人時囉) 不過大家去食之前如果可以囉到就記得囉返張哦~