2019-01-13 191 浏览
雖然家住元朗,但平日真係好少去洪水橋呢一邊,難得今日去開洪水橋搵朋友,同朋友就嚟食個糖水聚聚舊傾傾計。一打開餐牌真係有啲驚訝,估唔到門面唔係特別靚仲有少少舊式感覺嘅糖水店,餐牌上竟有咁多糖水嘅款式,真係睇到我眼花撩亂,同朋友揀咗好耐心大心細都唔知食邊款好,最後揀咗心太軟配榴槤肉,仲有一個叫唔知乜嘢爺爺嘅椰王,仲有啲口渴所以叫咗一杯西瓜汁。心太軟做得好好,真係做到心太軟嘅效果。另外兩款亦好好食,算係有驚喜嘅糖水舖,因為而家好多糖水舖質素下降,要搵到好食嘅糖水真係唔易。
2019-01-12
2019-01-12 63 浏览
踏開單車,每次經過洪水橋就會到呢間大飯糖食甜品~~種類都幾多架~~不妨可以停低食返個甜品叫左個芒果奇緣~~裡面有芒果味的雪花冰+新鮮的芒果+軟綿綿的小丸子+3.6牛乳雪糕+星星份量都比較大份,夠曬兩個人食店員話芒果返貨會有點酸,不過可能我岩岩踏完單車,比較熱啦,所以好解渴好開胃~~個小丸子先係重點,好多呀~~~比起許留山食的~~~每一口都食到煙軔軔的小丸子,真係大滿足另外,仲叫左咖哩魷魚拼盤好正呀~~~佢既蘿白又大又爽甜~~~魚蛋、魷魚、腸仔,最緊要係咖哩汁好香好濃架~~

踏開單車,每次經過洪水橋就會到呢間大飯糖食甜品~~

種類都幾多架~~不妨可以停低食返個甜品

叫左個芒果奇緣~~
份量都比較大份,夠曬兩個人食

個小丸子先係重點,好多呀~~~比起許留山食的~~~
每一口都食到煙軔軔的小丸子,真係大滿足

另外,仲叫左咖哩魷魚拼盤
好正呀~~~佢既蘿白又大又爽甜~~~
魚蛋、魷魚、腸仔,最緊要係咖哩汁好香好濃架~~
2019-01-09
用餐时段
下午茶
2019-01-10 49 浏览
今日同個元朗friend食完晏行左陣街,到4點半又帶我去食甜品😂😂😂 (我地早左少少到睇住佢開閘🙈🙈) 依度店面好大,多幾個人黎都唔怕冇位😝😝😝因為我好鍾意食椰皇,所以見到相就即刻叫咗個木瓜爺爺,我朋友就叫咗一杯雪糕紅豆冰🍦🍦🍦木瓜爺爺黎到真係嚇一跳😲😲😲 $60OMG 個雪糕好大個!!!! 同相一樣架,絕無圖文不符🤣🤣🤣 雪糕係用3.6牛乳整嘅,好香牛奶味🥛🥛🥛 中間嗰層放滿左好甜既木瓜😍😍😍而最底層就係用椰皇汁嚟整嘅啫喱,超香椰味!!!! 雪榚紅豆冰 $44雪榚紅豆冰同樣都係用咗3.6牛乳雪糕 (我地2個嗌埋一樣費事爭食😂😂)配埋紅豆黎食好match👍👍 而且紅豆份量超~~~~~多,成杯有一半都係紅豆!!!!! 岩哂紅豆控既人🤣🤣🤣Menu除左甜品外仲有其他小食,腸粉,咖喱魚蛋等等,下次有機會試埋先!

木瓜爺爺黎到真係嚇一跳😲😲😲 $60

雪榚紅豆冰 $44

2019-01-09
食完之後成為我心目中元朗糖水第一名🥳😉一直都有聽講lee 間野係洪水橋😉今日有朋友揸車!🥳我就叫佢陪我黎食個糖水吹下水間野入面都幾大😳因為我地食下午茶(1630先開門)超多選擇🤔中西混合都得😊菠蘿🍍🍍爺爺 ($60) 3.6 雪糕 🍨好高既雪糕好香vanilla 味😳椰皇果涷😽好香既椰皇味個果凍都勁大份量😍好似飲住新鮮椰水咁😽好有泰國感覺菠蘿都新鮮好甜食得出唔係用罐頭既菠蘿😳係真係切出黎粒粒唔同既🤤🤤🤤西瓜汁($28) 今日精選所以$24😳🤘😊好清新平衡番兩個甜點😊心太軟配D24榴槤球 ($59)😊超濃既朱古力味!堅係流心🥳可以話係爆醬內心😊一切落就好火戈爆發咁😊🥳😽D24 榴槤球超濃味,m上台就令我忍唔住,vd似食緊一大蕭榴槤咁🥳❤️🤤總共食左$143🤗飽飽
食完之後成為我心目中元朗糖水第一名🥳
😉一直都有聽講lee 間野係洪水橋😉
今日有朋友揸車!🥳我就叫佢陪我黎食個糖水吹下水

間野入面都幾大😳
因為我地食下午茶(1630先開門)

超多選擇🤔中西混合都得😊

菠蘿🍍🍍爺爺 ($60)
3.6 雪糕 🍨好高既雪糕好香vanilla 味😳

菠蘿都新鮮好甜食得出唔係用罐頭既菠蘿😳
係真係切出黎粒粒唔同既🤤🤤🤤

西瓜汁($28) 今日精選所以$24😳🤘😊
好清新平衡番兩個甜點😊

心太軟配D24榴槤球 ($59)

總共食左$143🤗飽飽
2019-01-01 45 浏览
2019年 1月1日倒數後,到營業至淩晨的“大飯糖”食個糖水,入夜天氣很寒冷,店外等待入坐的客人仍其門如市, 等了太約 5分鐘才入坐。店內環境比較狹窄, 大家也坐得比較親密,天氣寒冷,眼見很多客人點薑汁湯丸,雖然我不太喜歡食湯丸,但見人點我又點~哈哈湯丸嚟到沒令我失望,很濃的薑湯配上 9粒芝麻湯丸,湯丸雖是細細粒配上芝麻餡,剛剛好唔太膩,又唔會太滯,飲完碗薑湯人都暖晒 同行友人點了“薑汁蕃薯湯丸” 蕃薯香甜可口,湯丸亦是芝麻餡心太軟扭紋軟雪糕,心太軟內的朱古力漿很濃,配上扭紋軟雪糕好食又特別 咁好食既糖水、甜品,下次一定會再光顧

同行友人點了“薑汁蕃薯湯丸” 蕃薯香甜可口,湯丸亦是芝麻餡

咁好食既糖水甜品,下次一定會再光顧
薑汁湯丸
薑汁蕃薯湯丸
心太軟扭紋雪糕
2019-01-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
宵夜
薑汁湯丸
薑汁蕃薯湯丸
心太軟扭紋雪糕
2018-12-22 72 浏览
剛剛和姨姨們吃冬至飯時,說起我家附近的甜品店大飯糖,原來姨姨們也很喜歡來大飯糖吃甜品,甚至專程駕車入來吃,沒想到這麼受大家歡迎,數晚前我和媽媽又去大飯糖吃宵夜。天氣乾燥,我們特別口渴,先點了香蕉3.6奶昔和木瓜3.6奶昔,然後邊喝邊看餐牌再決定吃甚麼甜品。當媽媽用飲管吸啜香蕉3.6奶昔時,整杯奶昔有股結實感,香蕉濃郁得很,就像在喝原條香蕉般,真材實料,媽媽很快吸光光。木瓜3.6奶昔有著清新的木瓜香,混合細滑的3.6牛奶,喝到它天然水果甜美,非常順口,沒多久我就聽到自己將木瓜3.6奶昔吸到見底的聲音,真的太好喝了。我忽然想念榴槤班戟的味道,可能是很久沒吃的關係,特別想吃,故點了一份D24榴槤班戟一止思念之情。D24榴槤班戟皮薄餡多,蠻有彈性的,輕輕一咬,濃香的榴槤肉從班戟皮一擁而上,幼滑忌廉更添榴槤鮮嫩。媽媽第一次吃天空之城,一吃便愛上它。天空之城不用撈,就能看到滿滿的配料,小丸子,黑珍珠,水晶與紅豆粒。椰奶忌廉香味撲鼻,水晶滑溜,小丸子嚼勁十足,紅豆綿密甜美,每一口都吃到黑珍珠,萬分涮嘴。
香蕉3.6奶昔,木瓜3.6奶昔

木瓜3.6奶昔
D24榴槤班戟
天空之城
2018-12-18 71 浏览
無意中係網上既文章見到介紹呢度既baileys 綿綿冰就被吸引。試完係要一食再食夜晚呢度係full曬 想坐得鬆動d可以選擇晏就時間黎ok入正題呢個就係傳說中既baileys 綿綿冰用左baileys酒打成既冰 係真有baileys味而且有d位酒精都幾濃🤤仲配椰汁河粉 足料紅豆 朱古力扭紋雪糕 六七十蚊但係食到好多野 超值!重點係有新意而且好味🤤仲有招牌既超級三兄弟心太軟十分出色!真係做到外脆內軟而且唔漏布甸同雪糕相對就比下去lol 貪心的我認為如果個心太軟大份d就好喇🤣除左西式 個人認為中式都唔差喎!呢個核桃餬好香食到有起沙d感覺。應該係自己磨而唔係開粉🤔呢度會隔攝d但就清靜d 搭輕鐵都方便試完大飯糖之後 以後係元朗食糖水就唔使一定要去大馬路果邊了

夜晚呢度係full曬 想坐得鬆動d可以選擇晏就時間黎
ok入正題

呢個就係傳說中既baileys 綿綿冰

仲有招牌既超級三兄弟
心太軟十分出色!真係做到外脆內軟而且唔漏
布甸同雪糕相對就比下去lol
貪心的我認為如果個心太軟大份d就好喇🤣

除左西式 個人認為中式都唔差喎!
呢個核桃餬好香食到有起沙d感覺。應該係自己磨而唔係開粉🤔

呢度會隔攝d但就清靜d 搭輕鐵都方便
試完大飯糖之後 以後係元朗食糖水就唔使一定要去大馬路果邊了

• 超級三兄弟
  • Baileys  綿綿冰
2018-12-10 88 浏览
聽人講得多,洪水橋有間食糖水嘅鋪頭,超好味架!難得去到洪水橋點都要搵黎試吓啦!雖然係橫行但有好大個招牌好大好光,一定搵得到,可能時間尚早,無咩人,入到去立即睇餐牌,好多選擇好多款好特別,我地一行3人叫左咖喱魷魚拼盤,腸粉魚蛋燒賣,超級三兄弟,心太軟配雜果🍎🍌🍉🍇🍊🥝,3.6軟雪糕木糠布甸。腸粉咖喱魷魚全部都熱辣辣,好好味!朱古力🍫心太軟外脆內軟,流哂朱古力醬配埋軟雪糕🍦一齊食超好味,奶凍🍮都好食好香滑.值得推介個到D姐姐都好好人,好有禮貌👍🏻
個到D姐姐都好好人,好有禮貌👍🏻
2018-12-09 68 浏览
大飯糖在洪水橋札根多年,一直都是我飯後甜品的首選餐廳。星期五晚吃完晚餐,便前往大飯糖吃甜品。咖喱併盤魚蛋彈牙,蘿蔔味濃郁,豬皮爽滑,香腸很入味。咖喱汁風味十足,辣得來很醒神。芒果河粉芒果味香濃,每一啖都有芒果味,芒果很新鮮。河粉比較粗身,非常適合製作甜品,香滑味美。雜果涼粉特別為囝囝準備的甜品,餐廳很有彈性,不添加任何椰奶糖水和忌廉,健康之餘囝囝都吃得滿足。焦糖燉蛋配牛奶軟雪糕焦糖香脆,燉蛋有蛋香。軟雪糕牛奶味重,真心推介。
大飯糖在洪水橋札根多年,一直都是我飯後甜品的首選餐廳。

星期五晚吃完晚餐,便前往大飯糖吃甜品

咖喱併盤

芒果河粉

雜果涼粉

焦糖燉蛋配牛奶軟雪糕
焦糖香脆,燉蛋有蛋香。軟雪糕牛奶味重,真心推介。

2018-12-06 85 浏览
好耐之前食過一次,好掛住個芒果涼粉,所以特登帶埋朋友入黎見識下menu同上次一樣,冇乜點變,難得價錢都冇加過腸粉$13有咁多,非常抵食,最重要既係甜醬,麻醬係自己任落,岩晒我地呢d重口味既食客咖哩蘿蔔都係第一次食,非常驚喜,煮得好入味,又炆得夠冧,唔會好似出面咁浸兩浸就算數話明掛住芒果涼粉,咁當然要叫一碗啦,同以前一樣芒果又大舊又甜,d芒汁又夠杰朋友叫左個芒果爺爺,一黎到嚇一嚇上面舊雪糕高過包紙巾入面d芒果肉塞爆個椰殼咁濟最尾d椰肉配埋d芒汁同雪糕一齊食,簡直食到唔想停

menu同上次一樣,冇乜點變,難得價錢都冇加過

朋友叫左個芒果爺爺,一黎到嚇一嚇

上面舊雪糕高過包紙巾

入面d芒果肉塞爆個椰殼咁濟

最尾d椰肉配埋d芒汁同雪糕一齊食,簡直食到唔想停
  • 芒果爺爺
  • 香滑腸粉
2018-12-06 41 浏览
呢日過嚟洪水橋搵朋友食飯,飯後緊係要食返個甜品滿足下,慰勞下自己一天辛勤工作啦~~♥之前有朋友介紹呢間大飯糖,講話佢哋嘅心太軟好好食,咁就要叫個試下啦!呢度環境闊落,坐位充足得嚟又唔會迫迫夾夾。朱古力心太軟有多種配搭,今次試下《超級三兄弟》$67有三款甜品包括朱古力心太軟、朱古力奶凍同朱古力軟雪糕心太軟做得外脆內軟,濃濃朱古力醬但味道唔會好甜,奶凍好香滑而軟雪糕都好軟滑香濃,食完呢個超級三兄弟真係大滿足!朋友叫咗一個《芒果小丸子加河粉》芒果非常甜而且份量十足,小丸子夠哂Q彈,河粉滑溜溜好好味,呢度仲有其他甜品,如有中式嘅芝麻糊合桃糊同杏仁糊,標榜係自家磨制,但實在太飽了,要留待下次再試,另外一至五有不同特價甜品都好抵食~~

呢度環境闊落,坐位充足得嚟又唔會迫迫夾夾。

朋友叫咗一個《芒果小丸子加河粉》

2018-12-05 88 浏览
身為元朗人,其實早已對受吹捧多年嘅「x仔」失去興趣,作為元朗地標嘅佢,我感覺水準已不及當年,而且選擇來來去去亦只有一兩款。人果然是貪新嘅動物,需要尋找新衝擊嘅今日碰巧去朋友屋企拎野,朋友帶路之下就黎左食宵夜呢間店位於巷仔,唔係有人帶路其實都唔易搵,入座率都有9成。餐牌上價格平均$30-$60,唔算特別平。由於當時好餓嘅關係,先叫左小食先腸粉 $13 - 呢個價錢有5條都算抵食喎,上嘅時候會比埋醬料架,可以自製混醬咖喱魷魚拼盤 $43 - 第一感覺係份量而超大,有魚蛋腸仔豬皮魷魚同蘿蔔好足料。咖喱汁都幾香幾惹味,宵夜必點之選紫霞仙子 $39 - 香芋雪糕好香,仲有淡淡紫米香嘅西米露。芒果爺爺 $65 - 雖然價錢唔係平,但其實好足料,算係2人份量。呢個芒果爺爺分別有三層,面層係3.6牛乳雪糕有4大圈,仲係接近實心嘅,雪糕下層滿滿嘅芒果粒,芒果份量亦係好多亦好甜,選材不錯👍🏻 重點基本上芒果係裝滿左個椰皇。而最底層係椰皇果凍,想像唔到果凍足有半個椰皇咁高身,單人匹馬相信絕對會比佢打敗,所以都係建議兩個人happy share會好d嘅總括黎講,呢間甜品店比到驚喜我,尤其「咖喱魷魚拼盤」同「芒

今日碰巧去朋友屋企拎野,朋友帶路之下就黎左食宵夜
呢間店位於巷仔,唔係有人帶路其實都唔易搵,入座率都有9成。

餐牌上價格平均$30-$60,唔算特別平。

由於當時好餓嘅關係,先叫左小食先

總括黎講,呢間甜品店比到驚喜我,尤其「咖喱魷魚拼盤」同「芒果爺爺」,比起多年幫襯開嘅「X仔」有心思。雖然剛才有說價格唔算平,但其實份量同質素都值得價格。所以
我都唔會介意搭幾多站再黎幫襯嘅
  • 咖哩拼盤
  • 芒果爺爺
2018-12-05 66 浏览
雖然芒果濕熱,但我都好想成日食,每次食泰國菜定係食糖水都總會嗌一個芒果嘅菜式,我身邊嘅朋友都知道我係芒果嘅愛好者,節以今次嚟到大飯堂糖一定唔會少得芒果嘅!我今日身痕,突然之間好想食甜湯,所以收咗工就一個人趁佢未旺長嘅時候去食糖水,估唔到一大早已經有好幾台客人喺度,不過我一個人坐邊度都OK啦。哈哈,今次嗌左個芒果之城,純粹係貪佢以芒果為主打嘅一款出色糖水,其實如果係呢度食兩碗糖水已經可以當係一餐晚飯,因為佢有好多配料,有芒果雪糕、芒果星星、黑珍珠再加水晶同椰奶,當然唔少得就係我最愛嘅芒果肉啦。今次啲芒果雖然冇上次咁出色啦,但係一定好過出邊嘅糖水舖,雖然唔算勁甜,但好在佢夠凍,不過可能係我太鍾意食甜,所以就覺得佢唔夠甜,在我眼中唔夠甜就唔出色。啊!我諗到一個原因啦,可能係因為今次得一個人嚟,下次等我帶埋一大班friend再嚟食先!到時碗糖水一定甜到入心入肺。
2018-11-21 123 浏览
食飽飯總要食個糖水先滿足,但住左元朗咁耐好多間都食厭哂,於是呢日就搵食搵到元朗隔離既洪水橋舖頭同大坑渠果邊出名果兩間咁上下大,款式選擇亦好多,中西式都有。一入舖頭就聞到好香咖哩味,即刻嗌返碟魚蛋燒賣腸粉試下,腸粉好爽滑,唔會好糊。魚蛋入味彈牙,咖哩好香口,可惜無得揀辣。蘭香子代替西米,感覺有益健康啲,同時有咬口啲紅豆味道清甜,唔係用糖水浸出黎果種假甜,涼粉紅豆花奶既配搭無得輸,但無諗過同朱古力雪糕又幾夾最後當然要嗌返個我的最愛——心太軟每次去甜品舖必嗌。一切開,流心效果好治癒~~~心太軟蛋糕外脆內軟,朱古力味濃郁,帶些許苦味而不甜膩。榴槤球其實係榴槤雪糕,味道香甜味濃,榴槤控一定中意

魚蛋入味彈牙,咖哩好香口,可惜無得揀辣。
黑馬王子

蘭香子代替西米,感覺有益健康啲,同時有咬口啲

心太軟配D24榴槤球

最後當然要嗌返個我的最愛——心太軟

每次去甜品舖必嗌。

榴槤球其實係榴槤雪糕,味道香甜味濃,榴槤控一定中意
2018-11-19
$70 (宵夜)
黑馬王子
心太軟配D24榴槤球
真係估唔到踩單車🚴經常經過的洪水橋都會暗藏多種美食,呢度唔止有幾間糖水舖、仲有西餐,各式各樣自家菜!餐廳選址係一個比較偏僻的地方,但好在招牌好鮮豔,大大個綠色招牌,遠處都可以見到~2人餐單參考(飽足程度:★★★★★):紫米露 加配3.6牛乳雪糕 x1 心太軟 加配3.6牛乳雪糕 x1咖哩拼盤 x1燉蛋 x1一共HK$148👆咖哩拼盤 $25(推薦指數:★★★★★)大大份,好抵食,咖喱都好入味!尤其係蘿蔔同魚蛋,一級棒!👆心太軟 加配3.6牛乳雪糕 $57(推薦指數:★★★★★)呢個絕對係我係呢個💰Range  💰 裡面食過最好食既心太軟,內外的朱古力都非常濃郁,唔會過甜👍👆紫米露 加配3.6牛乳雪糕 $36(推薦指數:★★★★★)呢個都係大大碗,食完就好似食左碗粥咁飽足,加上呢個大雪糕,好彩我地係食飯前糖水咋!👆燉蛋 $30(推薦指數:★★★★★)

2人餐單參考(飽足程度:★★★★★):
紫米露 加配3.6牛乳雪糕 x1
心太軟 加配3.6牛乳雪糕 x1
咖哩拼盤 x1
燉蛋 x1
一共HK$148

👆咖哩拼盤 $25(推薦指數:★★★★★)
大大份,好抵食,咖喱都好入味!尤其係蘿蔔同魚蛋,一級棒!

👆燉蛋 $30(推薦指數:★★★★★)
2018-11-05
  • 紫米露 加配3.6牛乳雪糕