2023-01-17 657 浏览
酸辣小鍋米線🍜$30招牌腩肉🐷$10豬軟骨🍖$10之前見到關注組有唔少人介紹😂但每次經過都見到太多人排隊🫣實在令人卻步🤣今次唔駛排隊,直入有位,加上寒冷天氣😎最啱食熱嘢,結果就走咗入去😗全程都係用手機落單,都幾方便📱湯底夠酸,飲落帶有少少甜味,唔錯😌豬軟骨有三四件,件件都好大嚿☺️口感軟腍入味,真係幾好食,必食推介😋腩肉就麻麻地,太過肥,而且唔算太特別😬整體係唔錯嘅,但又未去到非食不可嘅程度🤣天星雲南米線 (旺角)旺角砵蘭街136號地舖
酸辣小鍋米線🍜$30
招牌腩肉🐷$10
豬軟骨🍖$10

之前見到關注組有唔少人介紹😂
但每次經過都見到太多人排隊🫣
實在令人卻步🤣
今次唔駛排隊,直入有位,加上寒冷天氣😎
最啱食熱嘢,結果就走咗入去😗

全程都係用手機落單,都幾方便📱

湯底夠酸,飲落帶有少少甜味,唔錯😌
豬軟骨有三四件,件件都好大嚿☺️

口感軟腍入味,真係幾好食,必食推介😋
腩肉就麻麻地,太過肥,而且唔算太特別😬

整體係唔錯嘅,但又未去到非食不可嘅程度🤣

天星雲南米線 (旺角)
旺角砵蘭街136號地舖
2023-01-15 364 浏览
-{旺角小鍋米線🍜}🤤招牌腩肉+豬軟骨🤤 ($50)要左酸辣微辣 湯底偏酸🥳後勁先係辣 腩肉就正常份量都幾多 而豬軟骨就好腍身🥰食倒啲膠質添😛米線都淋啲👖褲評: 7.8/10想像中有啲落差 未去到超好食但可以一試🤓但位置真係窄同埋唔太乾淨啦👀性價比: 7.5/10服務: 7/10環境: 5/10🚩 天星雲南米線 🚩地址: 旺角砵蘭街136號地舖#fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai旺角
{旺角小鍋米線🍜}
🤤招牌腩肉+豬軟骨🤤 ($50)

👖褲評: 7.8/10

地址: 旺角砵蘭街136號地舖

招牌腩肉+豬軟骨
招牌腩肉+豬軟骨
2023-01-15 289 浏览
呢排見好多人都介紹呢一間原條魚米線,本來都驚中伏,不過經過即管試試!見到出邊都好多人排隊,不過好彩一個人都好快等到如果大家去試嘅話,真係一定要試吓佢條魚平時喺屋企食蒸魚,食得多。佢呢一個係煎嘅,真係做到外脆內軟,難怪咁多人嚟食啦!
見到出邊都好多人排隊,不過好彩一個人都好快等到

如果大家去試嘅話,真係一定要試吓佢條魚
2023-01-10 394 浏览
一直想試呢間米線,終於有機會黎試試佢,估唔到平日晚市黎到已經有好多人企係門口等,拎左票等左大約20分鐘左右入得,入到舖發覺舖位唔大,我諗坐到廿人左右,所以想黎食要排隊都唔出奇,好在食米線的多數都係食完就走。座低後手機落完單等左一陣,發覺廚房都做到冇停手,除左堂食,外賣單都唔少,甘多人食,就算未食我諗味道應該都唔差。今次叫左一個味菜胡椒豬肚湯墨魚餅大腸小辣米線$60,另一個係麻辣胡椒湯雞肉韮菜餃小辣米線$50,兩個湯底都好正,雖然小辣但原來都幾辣,但好惹味😋比較下麻辣胡椒湯層次更豐富同出色👍🏻而呢間既米線係屬於偏冧身的。至於餸方面,胡椒豬肚湯豬肚份量好多,雞肉嫩滑入味必食,而大腸都入味,但個人覺得偏冧,我就比較喜歡有𡁻口的,至於其他餸就麻麻,下次應該會試其他。最後跟餐叫左杯朱古力都係加$6,朱古力味好濃好飲,另外凍檸賓都係加$9,絕對抵飲。雖然要排隊,但有機會會再黎試其他湯底🍜
  • 麻辣胡椒湯底
相信好多香港人都好鍾意食米線,咁啱喺旺角行街,經過見到佢有原條魚俾佢吸引住左!條魚應該唔係煎,而係炸,因為佢嘅外皮卜卜脆!!好有驚喜!!不過最鍾意係佢可以揀辣度,佢仲可以揀麻度,自己唔係好識得到辣但好鍾意食麻😂😂揀咗多麻真係超有feel,個咀食到紅卜卜🤣如果同我一樣鍾意食麻辣嘅你值得一試🥰

條魚應該唔係煎,而係炸,因為佢嘅外皮卜卜脆!!好有驚喜!!

係米線關注組嘅忠實fans梗係要試下大家都推薦嘅旺角天星啦🫣去到環境雖然狹窄 但呢啲先係香港大多數米線鋪嘅特色🫡米線分量普普通通 但啲餸就好夠份量 🥰聽從其他米友意見嗌左麻辣 (但好多食評話唔夠辣!) 本人平時譚仔食大辣 無辣不歡嘅人 自問食辣都有d功底🤭🫡但係!! 天星米線嘅大辣 簡直係譚仔嘅勁勁變態辣🥵🫠🫠 食左四啖左右已經要呼吸間都係辣嘅刺激 🔥最後要「不」落去啲碗仔食先可以勉強食到🤪雖然辣得濟食唔曬碗米線 但個湯同辣度都令我依家都有啲掛住 🤓 下次要再試一次 不過可能就要食中辣先得啦😶‍🌫️鐘意食辣嘅朋友推薦去食😈👹
去到環境雖然狹窄 但呢啲先係香港大多數米線鋪嘅特色🫡
米線分量普普通通 但啲餸就好夠份量 🥰
但係!! 天星米線嘅大辣 簡直係譚仔嘅勁勁變態辣🥵🫠🫠
食左四啖左右已經要呼吸間都係辣嘅刺激 🔥
最後要「不」落去啲碗仔食先可以勉強食到🤪
下次要再試一次 不過可能就要食中辣先得啦😶‍🌫️
鐘意食辣嘅朋友推薦去食😈👹
2022-12-21 389 浏览
當日早左放工又凍凍地就想食一碗熱辣辣既米線🍜朋友推介一間係關注組bookmark左好耐既小店。由於時間尚早大概18:30入座唔需要等位,但走既時候大概19:15已經有一條長長人龍講返食物先,兩個人叫左兩碗米線、一份小食1. 招牌腩肉魚腐米線 (酸辣湯底微辣)腩肉份量沒在客氣,超多份量,食到最後米線食哂啲腩肉都仲有剩😆美中不足係雖然係腩肉預左肥,但當天既腩同肉既比較係肥膏較多,所以食到後期有少少"漏"既感覺。湯底係重口味之選,對於凍凍既天氣反而岩岩好,米線上枱到食完都仲出緊煙,離開成身暖笠笠~米線本身口感唔會偏硬或淋,亦不是幼身米線,整體配合得宜對於平時食開3小辣,微辣略嫌唔夠,所以枱面既辣油引起左我既注意,辣油係花椒油做底,加入米線當中不會太辣但味道豐富左,大家不妨可以加少少2. 秘製金沙骨(椒鹽)一上枱見到個份量已經覺得唔係小食,應該叫做小菜,因為舊舊都好大舊,仲足足有6舊。唔好以為叫金沙骨就只有骨,每舊都係啖啖肉,炸得好脆同juice,所以上枱時唔好急住食,會"辣"親條脷(唔好問我點解會知🫠)整體成餐飯都好好食,只係硬件上位置較少同偏迫,但絕對唔影響我再enocre!!
當日早左放工又凍凍地就想食一碗熱辣辣既米線🍜
朋友推介一間係關注組bookmark左好耐既小店。
講返食物先,兩個人叫左兩碗米線、一份小食
1. 招牌腩肉魚腐米線 (酸辣湯底微辣)
米線本身口感唔會偏硬或淋,亦不是幼身米線,整體配合得宜
招牌腩肉魚腐米線

2. 秘製金沙骨(椒鹽)
秘製金沙骨(椒鹽)

2022-12-15
招牌腩肉魚腐米線
秘製金沙骨(椒鹽)
2022-12-15 404 浏览
以前食過一次,覺得超好味,私心推介左比身邊朋友。由其佢有鴨血,炸雞排,腩肉都係必食!後來再去食,已經成日人山人海,次次去都要等位。不過唔緊要啦,好食既野要多啲人欣賞既😋😋今次下午時間去到,仍然超多人。搵到一個角落頭坐低叫左碗腩肉,響寧酸辣米線。每次食天星一定食米線,因為佢既米線係彈牙的!佢另外有麻酸辣,不過我個人喜好酸辣,佢既酸辣係酸辣各半,開胃得來唔會搶左辣味😍另外如果食堂食,一定試佢個響寧。可以浸少少湯底食,勁正!當然首要條件係佢個湯底正啦😋腩肉唔洗講,抆到勁入味勁淋,一啲都唔鞋口!10粒星!😋😋😋
腩肉唔洗講,抆到勁入味勁淋,一啲都唔鞋口!
10粒星!
腩肉響寧酸辣米線
😋😋😋
腩肉響寧酸辣米線
  • 腩肉鴨血
網上見到有關注組推介今日見到唔算多人於是試下係咪真係咁好食事緣我係一個人,攞左籌號(4號)之後就企係門外等等左一陣有對情侶攞飛,然後再有幾個食客都係攞單人籌收銀嗰個阿叔嗌有冇一個人3號?冇人應收銀阿叔再嗌4號,我諗住應該係我啦,行上前遞籌,點知原來嗰對情侶都係4號,收銀嗰個阿叔諗左一陣,就叫左嗰對情侶入去先我真係眼都突,明明係我先到,同埋後面仲有唔少單人籌心諗算啦,等多一陣等左15分鐘左右,有兩位食客埋單心諗點都輪到我點知呢個時候有兩個女人行黎話兩位要等幾耐嗰個收銀阿叔就即刻叫嗰兩個女人入去坐呢下真係嬲,有冇搞錯?呢間野似乎睇唔起單人客喎!幸好呢個時候有位等外賣嘅食客仗義執言好大聲同我講,你唔洗指意入去啊,呢條友唔知點做野架,淨係俾啲兩人客入去食,你都唔係第一個架啦嗰個收銀嘅阿叔先至叫嗰兩個女人等一等,叫我同另一位單人籌食客入去呢個安排座位嘅經歷已經十分倒人胃口講返食物,叫左一碗麻酸辣豬軟骨黃金墨魚餅米線個湯底好酸,一飲就知加左大量醋落去,好喇喉米線偏少,芽菜得兩三條豬軟骨舊軟骨係好淋,但淋到好似食咗一堆膠落肚,好滯黃金墨魚餅唔叫都罷埋單49大元完全唔值唔會有下次
網上見到有關注組推介
今日見到唔算多人
於是試下係咪真係咁好食
事緣我係一個人,攞左籌號(4號)之後就企係門外等
等左一陣有對情侶攞飛,然後再有幾個食客都係攞單人籌
收銀嗰個阿叔嗌有冇一個人3號?冇人應
我真係眼都突,明明係我先到,同埋後面仲有唔少單人籌
心諗算啦,等多一陣
等左15分鐘左右,有兩位食客埋單
心諗點都輪到我
點知呢個時候有兩個女人行黎話兩位要等幾耐
嗰個收銀阿叔就即刻叫嗰兩個女人入去坐
呢下真係嬲,有冇搞錯?呢間野似乎睇唔起單人客喎!
幸好呢個時候有位等外賣嘅食客仗義執言
呢個安排座位嘅經歷已經十分倒人胃口
講返食物,叫左一碗麻酸辣豬軟骨黃金墨魚餅米線
個湯底好酸,一飲就知加左大量醋落去,好喇喉
米線偏少,芽菜得兩三條
豬軟骨舊軟骨係好淋,但淋到好似食咗一堆膠落肚,好滯
黃金墨魚餅唔叫都罷
埋單49大元
完全唔值
唔會有下次
2022-12-10
2022-12-03 319 浏览
話說之前同朋友黎已經食過一次不過上次咁啱蟲草花雞湯米線賣晒今次路過就再博下啦🫣蟲草花雞湯米線 $57 😋😋柚子蜜 (少甜) 當日唔算好肚餓 所以叫左少米~雖然叫左少米 但佢既份量都唔少😂😂雞件有成7-8件 好似有成半隻雞咁 真係好抵食😂而雞件都絕對唔係比晒啲骨位你 都有3-4件雞胸阿雞翼咁 啱晒唔鐘意食有骨既我😌蟲草花既份量都唔少 啖啖米線都可以夾埋一齊食不過舖位就真係細左少少 所以攞住好多野既話就唔太建議入去食喇 因為都未必有位比你放🥹
話說之前同朋友黎已經食過一次
不過上次咁啱蟲草花雞湯米線賣晒
今次路過就再博下啦🫣

蟲草花雞湯米線 $57 😋😋
柚子蜜 (少甜)

當日唔算好肚餓 所以叫左少米~
雖然叫左少米 但佢既份量都唔少😂😂
雞件有成7-8件 好似有成半隻雞咁 真係好抵食😂
蟲草花既份量都唔少 啖啖米線都可以夾埋一齊食
2022-12-01
2022-11-22 321 浏览
天星米線我覺得可以算係我食過最好食嘅米線之一。豬膶麻酸辣湯米線今次叫左金沙骨麻酸辣湯米線+豬膶,個湯麻而不辣好香,不過唔係好夠酸,豬膶咬落去果下有小小爽但裡面又有小小綿好味!金沙骨之前聽朋友介紹左好多次,終於都有機會去試,佢嘅金沙骨真係無得輸,外面蘇脆,裡面啲肉好juicy 值得一食,一試難忘,上面仲加左啲辣粉真係不得了,好野味食唔停口。金沙骨麻酸辣湯米線+豬膶+可樂 埋單$70當晚放工過去1845左右唔洗等位,不過見佢就算要等位都好快唔洗等好耐。
天星米線我覺得可以算係我食過最好食嘅米線之一。

豬膶麻酸辣湯米線
今次叫左金沙骨麻酸辣湯米線+豬膶,
個湯麻而不辣好香,不過唔係好夠酸,
豬膶咬落去果下有小小爽但裡面又有小小綿好味!

金沙骨
之前聽朋友介紹左好多次,終於都有機會去試,
佢嘅金沙骨真係無得輸,外面蘇脆,
裡面啲肉好juicy 值得一食,一試難忘,
上面仲加左啲辣粉真係不得了,好野味食唔停口。

金沙骨麻酸辣湯米線+豬膶+可樂 埋單$70

2022-11-20 237 浏览
見到米線關注組有佢份 有人龍都照排一排 不過都只係等咗半個鐘 還好吧環境細細 大家坐到勁迫 快快食完米線趕你走嘅感覺 就係香港小店格局風今次試麻辣金沙骨米線揀咗小辣多麻加咗黃金墨魚餅小鍋米線轉薯粉配金菇通菜 都係小辣多麻先講金沙骨 佢係同個米線分開上 不過因為即整 上咗碗米線好耐個金沙骨先會到 唯有食住米線等 喱個米線超好味 口感好好 煙煙韌韌又滑溜而唔係淋又唔係爽口而已 勁正 值得試 個麻辣湯係少少辣 麻味充足 湯底濃厚 好彩加咗墨魚餅可以有餸搭配下 因為金沙骨等到差唔多食哂先嚟 墨魚餅都食到墨魚粒 少少彈牙 好唔錯 終於等到主角 金沙骨面頭灑咗辣椒粉 新鮮炸起 麻辣味道充足入哂味 外面仲係脆口 肉亦都夠厚 喱個絕對值得試同等相對金沙骨米線 喱個小鍋薯粉的確失色 湯底係充滿肉碎 韭菜 芽菜等等配料 湯底過䶢 同金沙骨嗰碗米線湯底並不同 麻味都足夠 但個湯底始終做唔出麻辣湯嘅靈魂 反而似酸辣湯走酸變麻而已的湯底 不過份量都係足夠 總體而言 喱間嘢嘅麻辣金沙骨米線絕對值得麻辣控同米線控試下佢 小鍋湯底就可免啦

今次試
麻辣金沙骨米線揀咗小辣多麻加咗黃金墨魚餅

小鍋米線轉薯粉配金菇通菜 都係小辣多麻

• 麻辣金沙骨米線
2022-11-08 428 浏览
想不到這家米線店人氣之高, 就連下午三點的下午茶時間也要等候15分鐘, 同樣的大型連鎖米線店也沒有如此厲害. 初時我還以為這家和天星小輪有什麼關係的呢! 菜式和湯底選擇不少, 至於環境就是小店風格, 較為擁擠, 吃會就會立即埋單那種甚有壓迫感的風格.個人喜歡麻辣多於酸辣, 一上枱看見湯底紅油甚多, 就是典型的四川風味, 喝起來沒有想像中油膩, 辣和麻的層次不太明顯, 和米線關注組的大熱和好評, 有點名過於實. 鴨血和豬軟骨比其他同類店舖來說有點特別, 前者口感爽實而夠入味, 後者件頭夠大, 當中的肉和軟骨同樣夠稔夠入味, 這點比米線本身更吸引. 響鈴則沒有之前提及的配料般出色, 豆香還可以, 但質感太軟淋淋, 並不脆口, 浸入湯中沒有脆淋相間的口感, 有點可惜.Tin Sing is the new raising star of rice noodles stalls in HK rice noodles discussion group. Very crowded even at tea time and hardly find a seat to have the noodles

Tin Sing is the new raising star of rice noodles stalls in HK rice noodles discussion group. Very crowded even at tea time and hardly find a seat to have the noodles. The spicy soup base is not as amazing as my expectation as the taste is a bit flat and only with spicy flavor. The pork cartilage and the duck blood jelly are nice and better than the noodles themselves.
2022-10-31 305 浏览
今日去咗旺角朋友介紹嘅天星雲南米線到試下都見有人排隊。叫咗一碗酸麻辣米線,同埋胡椒豬肚湯米線,炸金沙骨湯底正常嘅,豬紅好好味,夠入味肥牛都唔錯,蘿蔔有少少渣但係個炸金沙骨呢,就肥膏比較多,就一般般,有一嚿直頭得肥膏,食落去有啲反胃嘅感覺整體舖頭位置唔係幾好坐,非常逼夾,衛生環境亦都麻麻哋。服務水平就係一般茶餐廳水平,冇乜特別,唔會太差。不過令我回頭嘅衝動就冇咩啦,如果要排隊的話,就更加唔會嚟。希望環境可以有待改善。
今日去咗旺角朋友介紹嘅天星雲南米線到試下
都見有人排隊。
叫咗一碗酸麻辣米線,同埋胡椒豬肚湯米線,
炸金沙骨

湯底正常嘅,豬紅好好味,夠入味
肥牛都唔錯,蘿蔔有少少渣

整體舖頭位置唔係幾好坐,非常逼夾,衛生環境亦都麻麻哋。

服務水平就係一般茶餐廳水平,冇乜特別,唔會太差。

2022-10-14 381 浏览
剛巧工作需要,到旺角一帶活動,睇到天星雲南米線係米線關注組熱門討論的米線店之一,於是順路食吓。🎈門面有大既易拉架餐牌,但舖頭唔起眼,行過咗都發現唔到。🎈餐牌都幾多款,有部份係預先配好,例如:蟲草花雞湯米線、味菜胡椒豬肚豬潤米線等等。✨味菜胡椒豬肚豬潤米線+豬頸肉✨可能平時食開的豬頸肉是用炭燒,所以對於呢款豬頸肉有點失落,味道唔算話好豐富✨酸菜已經cut到一條一條,味道唔太濃烈,一啖湯一啖菜咁擺入口都幾正!✨同樣地豬肚已切到幼條,份量幾多下,混和埋胡椒湯底,相當入味。✨胡椒湯底不是太辣,溫度適中,好好食!🎈總結舖頭營業時間為中午12點,但未開舖前已經有客人等侯,證明店舖具有一定吸引力。定價上亦是合理、相宜(對比連鎖米線舖),食咗$66飽到差d行唔到。
🎈門面有大既易拉架餐牌,但舖頭唔起眼,行過咗都發現唔到。

味菜胡椒豬肚豬潤米線+豬頸肉
✨胡椒湯底不是太辣,溫度適中,好好食!

🎈總結