2012-11-26 532 浏览
尋尋覓覓,已忘了從甚麼時候開始,腦海中萌生了一分想要吃炸鮮奶的衝動,但坊間的確會有供應炸鮮奶的是為少之又少。得友人的報料,得知天與地中華料理有售炸鮮奶,於是決定要拜訪以一試其虛實。餐廳是少數在紙醉金迷的諾士佛臺的中餐館,雖然是中餐館,但也是個酒吧。預先訂好了位置,被安排於到旁邊大廈的一樓餐廳就坐。當天臨近萬聖節,場內滿是有關萬聖節的裝飾擺設,很鬼馬,節日氣氛濃厚。點了炸鮮奶,跟想像中有點差異,先是分量較少,每顆炸鮮奶也是來得小小的,是一口的分量,再是既不夠熱也不夠脆。與其說是脆,倒不如說是QQ的,很有彈性,論外皮,我還是喜歡博藝會的,有多層的酥化,但論內餡,天與地所製的也是出色的,最少現在已不容易吃到原味的炸鮮奶,另外便是奶香味是非常濃郁的。臭豆腐:我是不怎麼吃臭豆腐的,但這是友人介紹的,說是一道不臭的臭豆腐,就姑且一試吧,外圍微脆,香口,但還是有臭豆腐獨特的味道,沾一下甜醬蓋一下其濃味吧。黑醋松子魚:我是很喜歡吃松子魚的,喜歡既香脆而特出的醬汁味道,但這一道味道略為過濃,而且稍甜,較為失望。食物的分量還真較小,點了不少道但還是不夠飽,後來點不少碗擔擔麵墊底。水準是平實但賣相是吸引的,
食物的分量還真較小,點了不少道但還是不夠飽,後來點不少碗擔擔麵墊底。水準是平實但賣相是吸引的,可請店員調整辣度。
場內不供應免費食水,其實覺得這點有點說不過去,點了一杯Lemon squash,酸甜的有氣飲料,味道調得合宜。
2012-10-20
2012-08-18 201 浏览
與3位朋友聚舊, 想試試中餐~朋友介紹諾士佛臺天與地~未試過, 就試一次啦~我7:30pm到, 朋友放工趕來未到, 叫我幫手叫酒精飲品, 因為happy hour至8pm~我第一次來, 朋友說happy hour是買一送一, 但我看drink list 看不到寫買一送一, 那就問問侍應就最清楚啦~點知那位頭髮束辮的男侍應態度極度惡劣地說是special price, (但沒有回答我有沒有買一送一, 因為special price都可以仍有買一送一的嘛), 那我再問多次"咁即係有無買一送一?", 那位頭髮束辮的男侍應繼續以極度惡劣的態度及極不耐煩的表情對我說是special price, 我再第三次問他, "咁係咪即係冇買一送一?", 他才說冇!! 那時候我已經嬲到想離開餐廳! 大佬! 唔清楚才問你, 為何要那副態度??? 為何我要受你氣???到7:45pm他又以不耐煩的表情過來催促我落飲品order(第二次來催我), 大佬!! 4位只有我1位到, 等一陣可以嗎?? 我知道8點前happy hour囉!!最後叫了2杯Nothing 及2杯Perfect Martini, 坦白說, 不關那
與3位朋友聚舊, 想試試中餐~
朋友介紹諾士佛臺天與地~
未試過, 就試一次啦~

點知那位頭髮束辮的男侍應態度極度惡劣
及極不耐煩的表情
那時候我已經嬲到想離開餐廳!
大佬! 唔清楚才問你, 為何要那副態度
??? 為何我要受你氣?
??

最後叫了2杯Nothing 及2杯Perfect Martini, 坦白說, 不關那束辮的男侍應的服務態度事, 真的不太好飲, 酒精太重, 好彩各人只叫一杯~

之後食物點了小籠包(肉太多, 沒有肉汁)、臭豆腐(一口一粒, ok好味)、皮蛋豆腐(ok)、黃金蝦(好好味!)、唔記得咩生菜包(ok)、齋春卷(好味)。

總括來說, 食物味道可以
! 酒精飲品可以一試!! 服務態度惡劣
!!

就係因為那位頭髮束辮的男侍應那惡劣的服務態度, 我不會再光顧天與地!
亦會叫朋友不要光顧, 無謂付錢受氣~~
2012-08-10
2012-01-21 145 浏览
自5年前首訪以後,天與地便成了我跟好友聚會的中華飯堂 而每次我都會選擇室外而坐,像無拘無束那樣,縱然若坐無虛席時會有點嘈吵,但仍無捐我們談天的雅興!無巧不成趣,剛播完的電視劇跟基地同名,而我跟好友也是相識了十多年的好朋友(當然我們沒有做犯法的事啦)人生得一知己,死而無憾。大家長大了,各有各的忙碌,不像年少時說見就見,所以我特別珍惜每一次的聚頭。 雨花碧綠海蜇 $68是個冷前菜,它非常爽口,是因為用了烏荀(細問之下,侍應說烏荀是上海菜類的菜頭)和海蜇頭而成,這兩樣食材本身都是無味的,靠薑蓉來提升味道,清淡正正合適作清潔味蕾之用 金陵鹽水鴨片 $58又是一道冷前菜,鴨片預先切好,每片厚度均勻,薄薄的,有點點鴨的酥味,而且這隻鴨子不肥,外皮只帶一點了脂肪,適合keep fit的女孩子,若愛油脂香的可能不滿意吧?!巴蜀水煮雞 $95不知是否近日天氣寒冷,心𥚃總想著吃辣,一解體內寒氣。這𥚃雖然不是用斬件雞而用雞脾肉,但肉質尚算嫰滑,配上粉皮,秀珍菇,栗米芯,和那一大堆大紅袍,辣椒,辣油,辣起來有香料的辛香,舌頭很是刺激呢!尤其粉皮煙un的口感,最得我歡心!琥珀奶凍 $25光顧了數年,還是首趟點甜
自5年前首訪以後,天與地便成了我跟好友聚會的中華飯堂
兩碟才不過$10
雨花碧綠海蜇 $68
金陵鹽水鴨片 $58
火紅火綠,好hot
巴蜀水煮雞 $95
有驚喜的甜品
琥珀奶凍 $25
光顧了數年,還是首趟點甜點呢!賣相還頗吸引嘛,桂花糕碎碎來扮作琥珀很貼切,味道甜而不膩,口感爽爽的,雖然充滿椰奶香的奶凍不像意式那種滑口,但亦算軟身,因為加了些琥珀爽爽在其中,口感變成點嚼勁,這反而很匹配。
這份量足夠四人吃了
紅豆沙豆腐花 $52
原來是凍的,我們還以為是熱的啦!(沒有詢問,失策!)在餐牌呈現的是顆粒紅豆沙,很是吸引!但但但。。上桌時完全與照片不相符
看到的是帶紫色的紅豆沙槳?!先說那個槳吧,紅豆味欠奉,還心存厚望在豆花上,誰知一入口便是維他奶的味道,而且質感比較像奶凍,跟平常吃的不一樣。個人不推介這個啦

這𥚃的前菜,點心,小炒很多款式也試過,每次出品也很平均,水準亦不俗。這也是我們光顧數年的原因

其實甜品有十餘款,這可成我們聚會的新嘗試了!

2012-01-08
有驚喜的甜品
火紅火綠,好hot
兩碟才不過$10
  • 琥珀奶凍
  • 雨花碧綠海蜇
2012-01-07 92 浏览
Don't really come much to Asian restaurants like these which seem to be more for overseas tourists and a bit too exotic to be the authentic cuisine. But since I had a voucher to use here, this was to be my light dinner during 1 evening !*********************** Herbed Peanuts -Decent Snack..中國娃娃 -Made with Chu Yeh Ching, Triple Sec, Grenadine and Grapefruit Juice, this was interesting with its Chinese component which gave it a good floral flavour. . -黑醋排骨The Dark Vinegar spare ribs were surpr

***********************
Herbed Peanuts -
Decent Snack.

中國娃娃 -

-黑醋排骨
The Dark Vinegar spare ribs were surprisingly very good, coming from a King Parrot group restaurant. The vinegar wasn't overly acidic or sugary, but thick and had a glossy sauce which coated the fried ribs. Balanced lean meat vs fat ratio, with great sauce and good frying skills made this a surprise of the evening.

Title: * This restaurant's name is called 天與地, which coincides with the recent TVB drama which was based on the theme of cannibalism and its consequences and side effects years down the track!
2011-12-07 97 浏览
舊老細請食飯,去左佢推介係諾士佛臺的天與地,環境幽暗,有部大電視,有大量酒類供應,好明顯係一間做外國人生意的中菜。唔知係咪因為中秋,夜晚九點左右客人並不多。先黎一杯檸檬燒酎梳打,幾乎完全無酒味,嗜酒人士一定會極失望。跟住叫左幾個菜式,雖然話係川菜,但辣既野其實都唔算好辣,味道唔錯,D菜的份量唔會話好大碟,個人認為岩岩好。不過始終如果同朋友飲酒傾計,我都係覺得其他酒吧會吸引D。
舊老細請食飯,去左佢推介係諾士佛臺的天與地,
環境幽暗,有部大電視,有大量酒類供應,
好明顯係一間做外國人生意的中菜。
唔知係咪因為中秋,夜晚九點左右客人並不多。
無酒味
先黎一杯檸檬燒酎梳打,
幾乎完全無酒味,嗜酒人士一定會極失望。

跟住叫左幾個菜式,
雖然話係川菜,但辣既野其實都唔算好辣,
味道唔錯,D菜的份量唔會話好大碟,個人認為岩岩好。
個湯唔錯
不過始終如果同朋友飲酒傾計,我都係覺得其他酒吧會吸引D。
青島啤夠冰凍
2011-09-12
個湯唔錯
青島啤夠冰凍
2011-11-03 28 浏览
昨天同朋友來了這裏食生日飯,一行六人一早已訂左位,仕應安排我地坐1樓,餐廳環境很暗,暗到坐一陣都想訓覺同埋睇唔清楚食物,我地坐係一間房入面,好似自成一角包房咁.睇下餐牌有咩啱食,其實之前眼openrice食評介紹已有一些心水的,我地就order左:餐廳有兩小碟菜菜,花生及蓮藕,ok的!皮蛋豆腐豆腐好滑身,有些木魚絲係面,加埋d皮蛋一齊食,都好好味呀!!醉雞一般啦,我覺得雞肉唔夠滑及酒唔夠香京爆牛肉跟薄餅用嚟夾住薄餅一齊食的,薄餅細細一片又薄,加埋d牛肉及京蔥等材料包住,都幾好味的.小籠包兩客小籠包的size都算大隻,我地有六個人所以要叫兩籠先夠食,熱辣辣都幾多湯汁係入面的,入面的肉都算多,好味呀!!黑醋骨這個好濃的醋味,排骨唔算肥,黑醋唔算好甜,有少少甜味,醋味較重,都好開胃.蝦球其實係黃金蝦,但係賣相好靚,係有一層黃金蛋黃包住隻蝦,好香口好味呀,隻蝦大大隻又多肉又彈牙,真係好美味呀!!雪菜肉絲炒年糕年糕條圓條狀的,唔會好漏,加埋d雪菜肉絲咸咸地好味呀!上湯雜菜這個湯底係有杞子的,個湯好鮮甜,有些白菜及一些雜菇,好清好味!我地每人還order左一杯飲品,因餐廳沒有免費水提供,朋友分別叫

餐廳有兩小碟菜菜,花生及蓮藕,ok的!

皮蛋豆腐

醉雞
一般啦,我覺得雞肉唔夠滑及酒唔夠香

京爆牛肉跟薄餅

小籠包兩客

黑醋骨

蝦球

雪菜肉絲炒年糕
年糕條圓條狀的,唔會好漏,加埋d雪菜肉絲咸咸地好味呀!

上湯雜菜

我地每人還order左一杯飲品,因餐廳沒有免費水提供,朋友分別叫左:四寶茶,檸檬特飲,悠長假期(其實係日本清酒用壼上的),沙漠(其實係蕃石榴汁加另外一些果汁及少少酒),梅酒,仲有一杯係紅苺,我忘記了叫甚麼名字)

我地買左個蛋糕入去餐廳切,訂位既時候已問了仕應說了加50元切餅費,都可以接受的,原來餐廳會送一張相俾我地,我地切蛋糕既時候,仕應就用即映即有相機替同我地映相.因為係預左俾切餅費,所以沒有預期會有既回報,所以大家都覺得好開心.

我地一路食一路傾計都差唔多3小時,很舒服寫意呀!!
2011-11-02
庆祝纪念
生日
2011-09-19 17 浏览
昨天同太太行下行下行到諾士佛台, 見到好似ok, 於是入閘.店員安排上一樓,環境雖然比較幽暗, 但並不等於安靜, 一大班師奶高談闊論, 嘈吵非常.由於小弟是king parrot member, 有一碟 九重塔炒蛤蜊 是送的, 再叫一籠小籠包, 醉雞, 鐵板蔥爆羊肉, 飲品叫了一杯蜜桃果爽及龍什麼門先說九重塔炒蛤蜊, d 蜆幾大隻, 不過是蜆殼多過蜆肉, 送既, 無話可說.醉雞, 酒味不足, 肉質係ok 既, 不過翡翠拉麵好食過佢小籠包, 把鬼中既把鬼, 4 粒包冇一粒可以品嘗到包內既肉汁, 因為4 個包黏住來蒸, omg, 一夾撕開鳥……鐵板蔥爆羊肉可以是安慰獎, 比較惹味, 唔太羶.飲品方面, 8 蚊位茶是好過非酒精特飲蜜桃果爽是蜜桃梳打才對, 果爽可能是冰粒龍什麼門(不太記得), $38 一杯威士忌size 杯仔加滿冰, 一啖多d ko 左杯野.服務亦都麻麻地, 牙簽都要自己拎, 拍手掌埋單盛惠二七九,冇再下次快啲走
醉雞, 酒味不足, 肉質係ok 既, 不過翡翠拉麵好食過佢
鐵板蔥爆羊肉可以是安慰獎, 比較惹味, 唔太羶.
飲品方面, 8 蚊位茶是好過非酒精特飲
蜜桃果爽是蜜桃梳打才對, 果爽可能是冰粒

服務亦都麻麻地, 牙簽都要自己拎, 拍手掌

埋單盛惠二七九,冇再下次快啲走
2011-09-18
2011-08-04 14 浏览
本人因朋友推介下進入天與地食飯,誰知一位短髮店員帶眼鏡服務態度差勁,問她"香格里拉"飲品入面有咩味,她說:"你自己睇啦,寫唒係度",之後下雨,我們把枱拉埋D,佢又問都唔問一下把枱拉返出去,之後就話:"雨水姐,唔史咁緊張",我成身都濕唒,坐在出面落雨,佢竟然可以話,唔史咁緊張????食物一般,價格中上,份量小,服務態度差勁!

食物一般,價格中上,份量小,服務態度差勁!
2011-08-01
2011-07-03 14 浏览
起碼已有3、4年有多無黎過Knutsford Terrace食過野了,對上一次係黎食法菜,今次同老友二人試下川菜(四川)先。呢條行對比幾年前都變哂了,開多咗食肆,我行左2次先揾到天與地,佢地個招牌太隱閉啦!我地安排係1/F用饍,7:00pm都唔係太多客仔,約1/2滿,早知唔洗咁早Book定呢。 1/F呢度佈置得幾靚,黑乎乎而帶有中式氣氛感覺十分relax….餐牌上Choice都好多,好在老友預先上OR揾定資料,我地二話不說點了幾個出名小菜。香糟醉雞賣相很好,雞肉非常嫩滑,花雕洒浸泡時間拿握好,酒味適中不置太重,凍食好味美。 份量雖少,但在我印象呢間係最出色之一! 真係食唔停口呀!臭豆腐豆腐炸得香脆金黄,外皮酥脆而內鬆軟,加入辣醬同甜醬仲好味。松茸牛肝菌雲吞雞湯呢個係咪真材實料,有得商確 (因為煲內係得兩三件雞only),而其它主打松茸牛肝菌好似唔多有,比較多係菇、菜同雲吞。呢個要成$108唔係咁值,味道okay過得去,每人平均有三碗到。黑醋菘子魚賣相美,外面炸得香脆,因為已經折掉魚刺,把整塊魚放進嘴裡咀嚼,口感十足。甜甜酸酸嘅汁配炸魚真係唔錯!鐵板蔥爆羊肉跟薄餅大碟頭,羊肉香、鮮嫩而不

香糟醉雞

臭豆腐
豆腐炸得香脆金黄,外皮酥脆而內鬆軟,加入辣醬同甜醬仲好味。

松茸牛肝菌雲吞雞湯

黑醋菘子魚

鐵板蔥爆羊肉跟薄餅
大碟頭,羊肉香、鮮嫩而不”SO”,配上薄餅吃比起淨食肉為佳,呢個幾好。

我印象中川菜係偏辣,但竟然食品多係唔辣的,唔緊要,最重要係好味!

友人身為 Member of KingParrot,今次有85折再加埋$100 Cash券,埋單都要每人$150,對我來講是中上價錢了。 而以Quality來說是 Very Good !
2011-06-29
  • 香糟醉雞
  • 黑醋菘子魚
  • 鐵板蔥爆羊肉跟薄餅
2011-02-17 20 浏览
一行4人預先BOOK 左吸煙區既枱....對於食煙既我地黎講係好適合....佢地有HAPPY HOUR 到21:00, 我地可以叫D 野飲住先, 都OK 低...都係$30-50 一杯BEER, O係D 咁既環境黎講, 真係算平.講返我地叫左既野食先:醉雞好入味好滑呀.....鐵板羊肉一D都唔"蘇" (本人唔可以食太"蘇"既羊的), 好好食...仲可以夾住D皮黎食O架....小籠包個人覺得一般, 因為平時O個D有好多湯O係裡面O架嘛, 佢好乾, 一D湯都冇 水煮魚粉皮正...魚好滑....D粉皮彈牙又入味...好正 唔記得咩炒飯依個冇咩特別, 但炒得都好香好好食最後我地仲叫左兩個菜都好好食O架....天質地依間餐廳真係幾好, 食物好味之餘, 環境都好好, 好適合傾偈飲野.....我一定會再去....
講返我地叫左既野食先:

醉雞
好入味好滑呀.....

鐵板羊肉

小籠包

水煮魚粉皮
正...魚好滑....D粉皮彈牙又入味...好正

唔記得咩炒飯
依個冇咩特別, 但炒得都好香好好食

我一定會再去....
2010-12-21 13 浏览
去完happy hour,知道朋友仔喜歡嗜辣,book了吃川菜.剛好東亞信用卡做promo四人餐50% off真係好lucky呢,hehee~賣相精美,味道一流.涼拌青瓜十分爽脆~粉皮滑漏漏,醉雞酒味重得狠!我地幾人狂風掃落葉般很快就吃光光啊,呵呵~相機唔聽話無電了.....之後用iPhone拍得很暗,光度不足,請見諒><)呢款很不濟.愛吃蟹粉的我覺得這蟹粉很沒趣,淡出個鳥來...而粉絲本身無味的,就好似把一糰野放入口then食落肚無感覺囉,惟一可取的是賣相幾得...蝦身爽脆鮮美,份量十足味道濃~送酒一流啊!個名好趣怪(碟野同大漠有咩關係呢lol)都係好重味道的菜色,我想用來扒飯應該不錯吧這個生菜超清爽,配上肉碎減小油膩感.真的好好吃~最後仲有甜品紅豆糕,但張相真係黑到無朋友,都係唔post出黎lu~Overall,慶祝生日的氣氛是不錯的.鍾意濃口味的朋友應該會喜歡這裡,但食完要預左回家狂灌冰水的心理準備,因為味精真係下得十級重手,口渴得狠呢><
真係好lucky呢,hehee~

頭盤一堆

大閘蟹蟹粉撈粉絲

鐵板蝦球

蝦身爽脆鮮美,份量十足味道濃~送酒一流啊!
大漠牛柳

生菜包

這個生菜超清爽,配上肉碎減小油膩感.真的好好吃~

2010-12-16
庆祝纪念
生日
頭盤一堆
鐵板蝦球
大漠牛柳
生菜包
2010-09-04 11 浏览
格局有點像酒吧位於TST諾士佛臺的一間fusion餐廳改良川菜為主,還兼賣台菜!我們點了:珍菇雲吞雞湯 - 雲吞非常好吃,湯也好喝極了黑醋松子魚 - 甜甜酸酸的 但糖還可以再多放些老干媽三鮮年糕 - 非常普通的一道XXXX菜 (忘記名字), -沒什麼特別 勽了芡的各式蔬菜罷了食物只是尚可.是不是因為我們都沒點川菜?上菜速度太慢 希望能改進買單$430, 以份量及味道來看, 這餐並不值
格局有點像酒吧位於TST諾士佛臺的一間fusion餐廳
改良川菜為主,還兼賣台菜!

我們點了:
珍菇雲吞雞湯 - 雲吞非常好吃,湯也好喝極了
黑醋松子魚 - 甜甜酸酸的 但糖還可以再多放些
老干媽三鮮年糕 - 非常普通的一道

食物只是尚可.是不是因為我們都沒點川菜?
上菜速度太慢 希望能改進
買單$430, 以份量及味道來看, 這餐並不值
2010-09-04
2010-08-29 32 浏览
同幾個舊同事聚舊嚟天與地貪佢飯後可坐底慢慢傾偈今次叫咗醉雞酒味唔夠d雞肉好嚡,鴨松子仁配叉子燒餅味道不錯幾香,臭豆腐夠臭好味,京葱爆羊肉小小so可接受,雪菜雞絲粉皮ok冇乜特別cocktail選擇多幾好飲,但每樣食物分量都偏細出品好一般服務好一般
同幾個舊同事聚舊嚟天與地貪佢飯後可坐底慢慢傾偈
出品好一般
服務好一般
2010-08-28
我都會經常去天與地食飯, 約1個月一次或二次.有時一個人都會入去飲杯酒, 叫個面, 簡簡單單. 如果同朋友一起去吃. 多數都會叫d小吃. 一邊飲啤酒, 一邊吃d辣辣地既食物, 又醒神又開胃. 可以試下叫螺辣螺頭, 皮旦豆付, 醉雞, 素餃子都係會我常點的菜, 都不錯! yummy. 加上我已經成為了king parrot group member, 去任何一間餐廳都可以有15% 優惠. 入會時又會送上旗下餐廳既美食coupon& cash coupon.超抵!!! 生日月重送上一支紅/白酒 coupon. 抵晒~
我都會經常去天與地食飯, 約1個月一次或二次.
有時一個人都會入去飲杯酒, 叫個面, 簡簡單單.
又醒神又開胃.

生日月重送上一支紅/白酒 coupon. 抵晒~
2010-08-04
2010-08-03 21 浏览
自從join左景樂member之後, 差不多每次晚飯也光顧此集團旗下餐廳...之前世界盃既時候已經想去試下...但係打去book佢話有時間限制, 咁唯有等最近完左先再去啦...我們選擇坐樓上, 格局有點像酒bar, 7時多也只坐了3-4枱客人, 靜靜地坐得幾舒服...3個人叫左5樣野, 名稱唔係太記得, 大約如下: 醬"提", 黑醋排骨, 鴨松差子燒餅, 竹笙炒菜, 炒年糕...食物水準不錯, 無論味道和份量也很滿意...環境食物服務很不錯, 埋單85折後3百多元, 抵!

環境食物服務很不錯, 埋單85折後3百多元, 抵!