2017-06-20 205 浏览
當日去熊本時間所限, 未能到天草看海豚, 欣賞美麗漁港.......實在有點遺憾。所以知道當知道新開了一間以天草作主題的日式餐廳, 又是我倆上樓搵食的時間。新式時尚的商廈電梯一開門, 便看到一間日本味十足的樓上食店, 有點走入隨意門的感覺, 我又返了"家鄉"嗎?看見餐牌中大多以海鮮作主題,  亦有不少特色食物, 於是我們就懶懶地點了一些皇牌推介食物, 這也是最穩陣的方法。第一個送上的小食炸川海老, 每粒小蝦都炸到金黃色, 十分好看!以小食來說這一客一點也不少, 每粒炸蝦都不會炸得太乾身, 還能吃到蝦肉的甜香。因為蝦仔較細又炸得香脆, 真是全隻吃也沒有問題。只是點點的海鹽和鮮青檸汁作調味已能把炸物的味道發揮, 這香口的小吃真是配冰涼啤酒一流。用青瓜作外皮的天草漁場卷是這兒的招牌菜, 當然要試試。外表十分漂亮的卷物含有很多不同的材料, 除了有昆布外, 內裏還有蟹肉及蟹膏, 吃起來帶着濃濃的海水味, 讓人置身漁市場的感覺。TOPPING 再加上魚子和啫喱狀的SOURCING, 賣相和味道進一步提昇, 十分有特色。藁草燒鰹魚刺身比一般的刺身不同,  師傅先用藁草 (藥草一種, 當然也是來自天草

用青瓜作外皮的天草漁場卷是這兒的招牌菜, 當然要試試。

藁草燒鰹魚刺身比一般的刺身不同,  師傅先用藁草 (藥草一種, 當然也是來自天草這地區)包着鰹魚肉, 火燒一會, 讓藁草獨特的香味滲入魚肉中。

吃起來竟然有點像吃紅肉的質感, 味道濃香。內裏難得地肉質還很柔軟, 多了一點焦香; 配上特製酸汁和蔥絲, 味道是想不到的滋味, 真是一種很新的體驗。

之後店員送上一個黑色紙盒, 突然轉不過來的我傻仔地說咁好有未食完飯都有禮物送。

打開一看, 原來是我們點的天草大王鵝肝雞翼

燒鵝肝雞翼味道已經十分甘香, 外脆內潤, 即使吃完一整隻一點也不覺肥膩。加上以天草包着燒, 加了點煙燻草香, 風味獨特, 真是很想唱一次燒雞翼我鍾意食...

最後當然是要來點飽肚的飯食, 繼續揀選了很少機會吃的黑醬油飯團茶漬

飯團茶漬雖然看似簡單, 材料亦不多, 但味道也是令人很難忘。

飯團先燒烤過, 所以不會那麽易散, 亦有些微飯焦的香口。湯頭清而不濁, 加入紫菜就更加鮮甜。 我很快就把整個飯團茶漬吃完, 又飽又暖令人滿足。

如果價格親民一點, 我相信很快又會來吃燒雞翼...
2017-06-17 159 浏览
天草,擁有這美麗名字的城市,位於日本九州的西面,與九州本島不相連,以水質清澈與海產新鮮而相當有名氣,是日本國內數一數二吃海鮮的好地方。意想不到,有人把天草的海鮮直接從日本拷貝來了香港銅鑼灣。甫坐下便與友人叫了啤酒與佐酒小食 - 炸川海老,炸小蝦入口有濃烈鹹香且爽脆,並不帶油膩的感覺。盤子雖然不大份量卻很多,二人啤酒喝完了,小蝦卻未吃光。這是店家介紹我們品嘗的燒鏗魚刺身,據說是以藁草生火燻燒整片鏗魚片。首先不佐以配料吃一片,燒鏗魚片微微的燻香味與鮮魚片獨特的甘香在口腔爆發,吞嚥後還久久不散。配上蒜片與洋蔥絲卻更能提味。這道菜式還真驚豔,難怪店員會推薦。又一道採取「燻」的菜式 - 燻木紅酒牛舌。店員掀起鍋蓋的瞬間,白煙立即從鍋裡冒出,散發燻木香氣。牛舌經紅酒料理過帶微甜,牛舌芯質地鬆軟,比起切片牛舌更具香氣。鮑魚拌海膽味噌 - 海膽味噌醬甜甜鹹鹹並拌著海膽的甘甜味,點綴著肉質豐厚、口感彈牙的鮮鮑魚,調配出這醬汁的師傅應記一功。貝殻帶鮮豔色彩的天草緋扇貝,經牛油烤焗過並佐以紅椒絲,原隻貝粒帶有裙邊非常爽口,扇貝濕潤內裡尚有半熟感,非常juicy。也別忘了把貝殻上鮮甜湯汁都喝了。最後還得吃下五
燒鏗魚刺身

燻木紅酒牛舌
黑醬油飯團茶漬
最後還得吃下五穀,使這頓晚餐更完滿。把暖茶倒進裝有飯團的碗中,成為黑醬油飯團茶漬。我比較喜歡加上芥末,加以攪拌後,茶漬飯清香口味略帶辛口感。

天草呀天草,有朝一日我必會坐飛機來九州朝聖。現在先來這個小天草解解癮。
燒鏗魚刺身
燻木紅酒牛舌
2017-06-17 183 浏览
某日同事突然講起天草大王(一隻特大品種雞) 就上網睇睇香港邊度有得食,結果就黎到呢度食lunch。Lunch menu 唔算多選擇,而且好幾款都係得個丼名,無明確講明係有咩食~不過鋪頭入面既服務員都好好,細心解釋。同事們就揀左天草大王既親子丼~天草大王雞本身肉質非常實淨,聽講因為佢地既運動量比較大,所以大家食之前有心理準備😆但聽同事講返佢今次食,啲肉比起佢之前係日本天草食過既肉無咁實,所以還可以。我就揀左個厚燒牛舌丼牛舌真係好厚而且份量都算多,中間既菠菜係幾健康既,不過味道有點唔夾。飯既份量比較少(大確正常碗既一半),但個人覺得份量啱啱好,因為成個set 其實有好多其他野食~飯上面有微辣芝麻醬,同牛舌一定夾~平時出去食呢類套餐未必每款小碟都啱食,但我今次真係食清晒!最上面果碗係黑松露蒸蛋,一打開就聞到好香!下面果碗小食都係牛舌,但肉質同我碗飯入面果種完全唔同,好淋又開胃。最值得推介係右下角呢碗湯!真係我人生入面飲過最濃最入味既麵豉湯! 其實我唔絕對肯定佢係麵豉湯😂,但我飲到有啲麵豉味~成個湯有好濃好濃既海鮮味,一入口就感覺到果份誠意!我本身對蝦敏感,飲完之後都有少少反應😂咁應該真係真材

我就揀左個厚燒牛舌丼

厚燒牛舌丼

平時出去食呢類套餐未必每款小碟都啱食,但我今次真係食清晒!

其實我唔絕對肯定佢係麵豉湯😂,但我飲到有啲麵豉味~成個湯有好濃好濃既海鮮味,一入口就感覺到果份誠意!我本身對蝦敏感,飲完之後都有少少反應😂咁應該真係真材實料👍🏻
2017-06-16 132 浏览
Lunch繼續試新野,早排見依間餐廳新開,見過左一排人應該無咁多,咁啱人到銅鑼灣終於一試。星期四中午1點上到得2檯仲有大把位可以簡😂 先講環境,果餐廳係幢新起大廈,由於仲整修梗,所以入大堂同𨋢都有陣裝修味...一出𨋢,見到好大個水牌同魚缸,裡面有好多海鮮差啲以為去錯左xx酒家😂一坐底,咦,張櫈咁矮嘅,由於係疑似滕織嘅關係,坐得麻麻地舒服,相對地張檯又變得高左,比例有d怪怪地🙁講返餐牌,lunch set都幾多選擇,不過好多海鮮丼都唔知食乜,見到寫住漁夫丼同海月丼即係食乜?要麻煩職員講解。千簡萬簡最後簡左「天草大王地雞丼」,個名好有霸氣。個set嚟到海鮮濃湯好飲, 有好濃郁嘅海鮮味👍🏻 前菜一般ok, 沙律尚可,唔算太新鮮😐蒸蛋好香黑松露味雞肉好結實,不過食落無咩特別。下次應該食刺身應該更好。

千簡萬簡最後簡左「天草大王地雞丼」,個名好有霸氣。
天草大王丼

個set嚟到海鮮濃湯好飲, 有好濃郁嘅海鮮味👍🏻
海鮮湯

前菜一般ok, 沙律尚可,唔算太新鮮😐
蒸蛋好香黑松露味

黑松露蒸蛋

雞肉好結實,不過食落無咩特別。

下次應該食刺身應該更好。

海鮮湯
2017-06-15 144 浏览
老友來电話終於book到這間新日本餐廳,每樣東西都很新,装修也不落套俗。服務很貼心,介绍多款很人氣的食物。藁草燒鰹魚刺身:用天草禾桿草燒過的鰹肉,帶來不同凡響的味道。川海老素揚:份量頗多,炸得甘香酥脆的川蝦,絕對是佐酒佳品,雖然我不嚐酒,但酥脆香口吃得很多,也吃不完。燻木紅酒牛脷:牛脷份量太少,因太喜歡吃中脷。牛脷軟腍入味,配菜有南瓜, 醃制蘿蔔等,非常美味。鮑魚伴海膽味噌:切成數份的鮑魚配以海膽味噌,口感軟煙韌,味道濃郁咸香。天草绯扇貝:顏色鮮艶悅目,扇貝肉不算大,但味道鮮甜。日本野菜盛拌蕃茄味噌:多款日本蔬菜,食材新鮮,感到特别健康。 多款蔬菜伴特制蕃茄味噌特别美味。黑醬油飯糰茶漬:份量不大,剛好飽肚。茶是用上煎茶。最後甜品雪糕

服務很貼心,介绍多款很人氣的食物。

藁草燒鰹魚剌身

川海老素揚

非常美味。

鮑魚伴海膽味噌

天草绯扇貝:顏色鮮艶悅目,扇貝肉不算大,但味道鮮甜。
天草绯扇貝

日本野菜盛伴番茄味噌

黑醬油飯糰茶漬:份量不大,剛好飽肚。
茶是用上煎茶。

日本野菜盛伴番茄味噌
黑醬油飯糰茶漬
雪糕
2017-06-12 1381 浏览
最多近看雜誌見到銅鑼灣開了一家以天草漁場食材作料理的日本餐廳,熱衷日本飲食文化的小妹當然慕名而來!一上到去見到餐廳裝修得很有日本風,環境開揚,有少量露天座位。原來餐廳食材真的是每日從天草魚場新鮮直送!鰹魚藁燒這道菜是很特別的,選用了由天草空運到港的和旱草,師傅用大火燒鰹魚的外皮,令鰹魚外皮脆,還保留了鰹魚的嫩滑。外層只用了少許鹽粒小媚,令鰹魚的鮮味更加突出!天草緋扇貝扇貝殻有不同的顏色,全是天然的,不是染色出來的!燒可以保持原汁原味,肉質彈口,上面有魚子醬及辣椒絲點綴,提升鮮味!炸川海老比蝦米大一點的小蝦子,炸得金黃香脆,全隻連殻食,好像零食一樣,一粒接一粒,非常惹味!鮑魚拌海膽味噌本身淡味的鮑魚,燒過後伴著海膽味噌一起吃,令鮑魚鮮味更突出!日本野菜盛拌蕃茄味噌燒野菜盛入面有青椒、蕃薯、南瓜、蒜和秋葵,最特別的是蕃茄味噌,酸酸的,很開胃!燻木紅酒牛脷淡淡的煙燻味,外脆內軟,炆得好稔好入味,伴有梨子粒,好清甜!黑醬油飯團茶漬把燒過的黑醬油飯團放入茶裡面做茶漬泡飯,第一次這樣吃飯團,口感特別,因為有茶,也不會有滯的感覺!藍莓雪糕有藍莓果肉的雪糕,偏酸,很健康的感覺!用天草這個地方作主題的餐

原來餐廳食材真的是每日從天草魚場新鮮直送!
鰹魚藁燒

外層只用了少許鹽粒小媚,令鰹魚的鮮味更加突出!
天草緋扇貝

扇貝殻有不同的顏色,全是天然的,不是染色出來的!

日本野菜盛拌蕃茄味噌

藍莓雪糕

有藍莓果肉的雪糕,偏酸,很健康的感覺!
用天草這個地方作主題的餐廳,這間應該是第一間,食材很優質,也可見到廚師烹調用心!
2017-06-06
早前趁Sogo大減價, 便去銅鑼灣一趟, 順便在天草漁場食晚. 我先選了藁草燒鰹魚刺身. 由於我想食鰹魚, 但我又唔食生嘢, 所以特別要求師傅燒到全熟. 全熟的鰹魚相對半生熟來講會較硬身些, 但對於食慣全熟的我, 這樣口感完全可以接受, 入口唔會好乾身, 魚味幾突出. 豚平玉子卷. 我自己鍾意食蛋卷, 這個蛋卷混入了豚肉和蔬菜,多了一份口感, 又無咁膩. 師傅整蛋時, 控制時間好, 蛋還帶點流心, 夠滑身, 非常好味. 我想食燒海鮮, 點了兩款. 天草緋扇貝. 估不到扇貝的殼是黃色, 原來還有不同顏色, 我也是首次見到. 肉質幾彈牙, 又夠鮮美. 天草燒真蠔. 蠔好大隻, 又夠鮑滿, 即時燒熟了, 仍然保持大隻. 蠔味不俗, 而且剛好全熟, 夠嫩滑, 我就可以放心食. 最後, 我點了天草黑毛和牛炒飯. 上枱時已經香味撲鼻. 飯炒得夠乾身, 入口時食到一粒粒米, 而不是黏住. 飯的質感軟硬適中, 又不會太油. 和牛肉質夠稔身, 與炒飯好夾. 這一餐非常豐富, 坐得又舒服.

我先選了藁草燒鰹魚刺身.

豚平玉子卷.

豚平玉子卷

我想食燒海鮮, 點了兩款.

天草緋扇貝.

肉質幾彈牙, 又夠鮮美.

天草燒真蠔.

蠔好大隻, 又夠鮑滿, 即時燒熟了, 仍然保持大隻.

蠔味不俗, 而且剛好全熟, 夠嫩滑, 我就可以放心食.

最後, 我點了天草黑毛和牛炒飯.

天草黑毛和牛炒飯

上枱時已經香味撲鼻.

天草黑毛和牛炒飯

和牛肉質夠稔身, 與炒飯好夾.

這一餐非常豐富, 坐得又舒服.
2017-06-09 141 浏览
今日與一眾好友係銅鑼灣進餐,好耐都冇豪食過了,今次黎到一間好好氣氛既日本餐廳食 dinner set,由於餐廳位於一棟較新既大廈裡面,所以都搵左一段時間 😂 晚餐開始!上菜速度都幾快,今次我既晚餐頭盤係燒鰹魚刺身,刺身新鮮,稍為燒過下之後味道更香!之後就有明太子山芋鍋仔燒,味道好似大板燒個蛋底,而份量都幾大個,之後就係豚平卷,係用炒蛋包住豚肉,啲蛋炒得好滑,另到成件事好好!主食黎啦,天草緋扇貝同天草燒真蠔,好新鮮入味,不愧為天草!食左咁多重味道既野緊係要食返個菜清清去!呢個日本野菜盛拌蕃茄味噌,有唔同既蔬菜串食,最正一定係蕃薯!到最後就黎左個和牛炒飯,啖啖飯都充滿和牛味,好正!而甜品係雪糕,入面仲有椰子肉!
今日與一眾好友係銅鑼灣進餐,好耐都冇豪食過了,今次黎到一間好好氣氛既日本餐廳食 dinner set,由於餐廳位於一棟較新既大廈裡面,所以都搵左一段時間 😂 晚餐開始!上菜速度都幾快,今次我既晚餐頭盤係燒鰹魚刺身刺身新鮮,稍為燒過下之後味道更香!之後就有明太子山芋鍋仔燒,味道好似大板燒個蛋底,而份量都幾大個,之後就係豚平卷,係用炒蛋包住豚肉,啲蛋炒得好滑,另到成件事好好!主食黎啦,天草緋扇貝同天草燒真蠔,好新鮮入味,不愧為天草!食左咁多重味道既野緊係要食返個菜清清去!呢個日本野菜盛拌蕃茄味噌,有唔同既蔬菜串食,最正一定係蕃薯!到最後就黎左個和牛炒飯,啖啖飯都充滿和牛味,好正!而甜品係雪糕,入面仲有椰子肉!
2017-06-07 122 浏览
渣甸坊有棟新building,開咗間新嘅日式餐廳,天草命名。由於剛剛去完四國,起高知縣基本上每一日都可以食到鰹魚,以佢哋嘅傳統亦都係用天草嚟燒鰹魚。第一次起香港嘅日本餐廳見到同日本一樣用天草去燒鰹魚。主要係燒完表面一陣,再切開,裏面仍然係生嘅,食落有一種好香嘅 禾稈草味,同魚味好夾,呢個就係特色。刺身有吞拿魚腩,肥美好好味。紅酒煮牛脷,牛脷好林好入味。日本野菜盛拌番茄味噌,日本野菜盛再加上味噌,味道好好。天草漁場卷,用青瓜包住蟹肉,上高鋪咗啲魚子,食起來幾清新。炸川海老,燒起嚟較乾身,加少少青檸汁就更嘢味。炸蝦仔,好香口,少少鹹味,令人食唔停口。天草緋扇貝,燒盾得剛剛好,鮮甜味道。鮑魚拌海膽味噌, 鮑魚燒香咗都仲好林身,有幾片放咗起一個混咗海膽嘅味噌醬,少少鹹味但係又唔會蓋過鮑魚嘅鮮味,記得意。好精緻,燒香咗隻雞翼放咗上啲禾稈草上,用個盒裝住好精美、又特別。豚肉柚子烏冬,好特別,食落有種柚子嘅香味。黑醬油飯糰茶漬,第一次食飯糰茶漬,其實只係將飯糰燒過,有啲飯焦去面。沖啲熱茶再加上一啲黑醬油,幾得意味道亦都幾好。甜點係綠茶蛋卷,唔係好甜又好軟熟。

刺身有吞拿魚腩,肥美好好味。
紅酒煮牛脷,牛脷好林好入味。
日本野菜盛拌番茄味噌,日本野菜盛再加上味噌,味道好好。
天草漁場卷,用青瓜包住蟹肉,上高鋪咗啲魚子,食起來幾清新。
炸川海老,燒起嚟較乾身,加少少青檸汁就更嘢味。
炸蝦仔,好香口,少少鹹味,令人食唔停口。
天草緋扇貝,燒盾得剛剛好,鮮甜味道。
豚肉柚子烏冬,好特別,食落有種柚子嘅香味。
沖啲熱茶再加上一啲黑醬油,幾得意味道亦都幾好。
甜點係綠茶蛋卷,唔係好甜又好軟熟。
2017-05-11
2017-06-06 120 浏览
鐘意試新野嘅我,見到openrice有新餐廳,仲要係我最愛嘅日本餐廳,邊有唔去試下嘅道理。上菜見到個樣個時,覺得叫左個平凡野,就甘肉加蛋,但唔係甘的,當吉穿左個蛋黃,將舊肉切開一舊舊攪勻,d汁同肉的結合,正!!!食落去好juice口感好嫩好滑,d肉唔乾身,而且連埋翠玉瓜夾埋一齊食的,感覺好滿足呀! 好推薦哩個👍🏻👍🏻👍🏻帆立貝係我最愛,所以order左2件,兩件的貝殻都唔同顏色的,上菜果時聞到好香的牛油味,食落特別香滑,唔知係咪黎自日本的關係,覺得特別鮮甜,另外不得不提的係有粒深綠色的伴菜,係BB奇異果,好甜架記得要食埋!!!環境唔錯的,有露台,坐係出面邊食野邊欣賞周邊環境都幾寫意架! 座位分有兩邊,一邊係卡位的就可以睇外面,另一邊就係Bar台位的,因為廚房係開放的, 坐Bar位就方便欣賞到大廚的手藝。

2017-06-06 120 浏览
呢間位於銅鑼灣既日本餐廳,位於鼎泰豐同咖啡弄對出既新商業大廈。一上到餐廳,門口已經充滿日式擺設,而店內有吧枱同不少座位,咁我當然鐘意坐吧枱睇住師傅切魚生啦!首先侍應為我地送上調味料:仙台麵豉醬、酸汁(天草橙味)、岩鹽。到最後其實無咩需要用到調味料:)<鰹魚藁燒>今次真係慕名而來!雜誌話呢間既鰹魚係自己燒,每日只燒幾轉。有咩特別?佢係以藁草燒香外層,同時再以煙燻入味。不過中間既顏色同第二度食過既棗紅色有出入。《明太子山芋鍋仔燒》口感煙軔,但山芋欠味道,好彩有明太子既咸味調劑下《豚平卷》呢間既豚平卷係用蛋卷捲上豬肉,豬肉煎香過後增添口感,卷既外層加有大板燒醬汁同沙律醬,更惹味開胃。《天草緋扇貝》無論顏色同賣相都幾吸引。帶子彈牙而鮮甜,好味到連湯汁都飲埋!《天草燒真蠔》蠔身漲卜卜,燒過既蠔外表睇落有啲乾身,但咬落蠔汁滿溢,重蠔既海水咸味。《黑毛和牛炒飯》飯炒得粒粒分明,口感彈牙。而飯中仲有唔少和牛肉粒,口感軟綿而充滿牛香同帶油份,相當不錯。

<鰹魚藁燒>

《明太子山芋鍋仔燒》
口感煙軔,但山芋欠味道,好彩有明太子既咸味調劑下

《豚平卷》

《天草緋扇貝》

《天草燒真蠔》

《黑毛和牛炒飯》

2017-06-06 83 浏览
四個吃貨聚頭,當然要認真挑選一下用膳地點。是晚相約於銅鑼灣新開業的一家日本餐廳--天草漁場。裝潢設計有點像居酒屋,蠻有氣氛的,更設有吧枱好讓客人近距離觀看師傅準備食物。這裡食物選擇不少,我先點了燒鰹魚刺身,特別在於用天草禾稈草來燒香外皮。鰹魚肉質軟滑,蘸點酸汁,再配上洋蔥同吃別有一番風味。炸蝦份量多得很,炸得非常酥脆,是不錯的伴酒小吃。燻木牛脷飄來濃烈的煙燻香~沒想到伴碟的醃漬蘋果那樣爽脆,跟軟腍的牛脷配搭得宜。鮑魚切成碎件方便進食,口感煙煙韌韌,海膽味噌的味道不濃,整體一般。七色扇貝賣相非常吸引,顏色鮮豔奪目,頗鮮甜多汁的,加上魚子醬和辣椒絲更能增添食味。野菜盛包括粟米、番薯、南瓜、秋葵、洋蔥,蔬菜烤過有點乾,我和友人尤其喜歡味道濃甜的番薯。這個飯團茶漬挺合我口味烤過的飯團外層微脆,倒入高湯後仍能保持飯粒的口感,不會迅速變腍。高湯熱力十足,光喝已經很香很美味,如果覺得味道有點單寡可以把少許芥末加到飯團茶漬中。最後來一客椰子雪糕,雪糕香滑可口,還咬到椰子粒呢。整體食物質素還不錯,只是定價偏高,或許是因為食材由日本直送吧。

藁草燒鰹魚刺身

鰹魚肉質軟滑,蘸點酸汁,再配上洋蔥同吃別有一番風味。
炸川海老

炸蝦份量多得很,炸得非常酥脆,是不錯的伴酒小吃。

日本野菜盛拌番茄味噌`

這個飯團茶漬挺合我口味
椰子雪糕

最後來一客椰子雪糕,雪糕香滑可口,還咬到椰子粒呢。

2017-06-06 97 浏览
位於銅鑼灣的天草漁場,是一間新開的曰本料理餐廳。今天相約三位吃貨來到吃晚餐,但其中一個吃貨不太開心,我們加場宵夜談談天吧天空吞拿魚刺身刺身包括赤身和腩位,吞拿魚魚肉嫩腍,油脂不高,較有囗感。天草漁場卷漁場卷以青瓜片包著,內有昆布啫喱,黑魚子等餡料,口感豐富,清爽味蕾。浜燒車海老香港越來越多浜燒餐廳,對浜燒已感到不新奇啦。浜燒是燒新鮮的海鮮,不加太多調味,所以食材必需新鮮。車海老燒至微焦,蝦香特出,肉厚彈牙,非常不錯呢。燒本美主之貝賣相非常漂亮的蜆肉,由我的朋友吃光光啦。大草大王鵝肝雞翼以紙盒裝著的燒雞翼,不打開還以為送禮物給我呢。雞翼包著鵝肝,是餃子雞翼的同樣道理。本來不愛好鵝肝,但兩者同吃,鹹香惹味,肉汁豐富,好吃呢。豚腹柚子烏冬最後有飽肚的烏冬一客,烏冬是幼細型,配以芽菜,有點銀針粉的感覺。不知是否我口龍痛還是微辣湯底,喝客有火燒口龍的感覺阿。
位於銅鑼灣的天草漁場,是一間新開的曰本料理餐廳。

天空吞拿魚刺身
刺身包括赤身和腩位,吞拿魚魚肉嫩腍,油脂不高,較有囗感。

天草漁場卷

浜燒車海老

燒本美主之貝
賣相非常漂亮的蜆肉,由我的朋友吃光光啦。

大草大王鵝肝雞翼

豚腹柚子烏冬
2017-05-29
2017-06-06 111 浏览
和朋友到銅鑼灣試新餐廳Menu 算多東西吃,六款魚生丼及六款熟食定食,130-300蚊任君選擇餐廳只有另外兩枱客人,當時等了十分鐘,朋友要催促下才上前菜,茶碗煮及魚湯,沒有留下特別的印象。朋友說魚湯很油,上面還有很多平時在杯麵浮面的乾燥粒粒。而我叫了是不知火海丼,是一個火炙魚生飯,內裡有三文魚,鰻魚和燒什麼魚的邊,另外有個碟放火燒魚生,畫面是很特別,可惜火勢太大,三文魚的邊被炙得太過火。連伴碟的葉也焦了!以此價錢,銅鑼灣有很多其他選擇,沒啥特別。
和朋友到銅鑼灣試新餐廳

以此價錢,銅鑼灣有很多其他選擇,沒啥特別。
不知火海丼
2017-06-04 189 浏览
今日要見客,特登揀左天草漁場食Lunch,上幾個星期食過,覺得唔錯!再黎試下!!上到去已經見到有Lunch Set!今日我就叫左呢個爆蛋蔥吞拿魚腩丼 $278,賣相唔差,將蛋漿再撈埋吞拿魚腩,非常滋味!本身吞拿魚腩已經好嫩滑,再加埋蛋漿已經唔洗講!!除左有丼,仲有沙津同埋湯,仲有燉蛋,好滿足!上次都黎過食Lunch,覺得水準唔錯,值得再黎!我個客都話唔差,只係大廈比較新,所以街客會唔知有Lunch。而家又多一個選擇!!