2023-12-17 109 浏览
我朋友茹素,要搵一家素食餐廳,健康好美味,讓人完全不會感感缺乏選擇,素悠蔬食就岩晒我老死。前菜: #花菇豆腐豆腐的口感綿密,花菇的鮮香,清爽的開胃菜,完美地激發了食慾。🌟中湯: #蟲草花椰子雞湯營養價值豐富,味道鮮美。湯的口感濃郁,椰子的香氣令人愉悅。🌟主食: #炸牛油果雜菌意粉這道主食讓人驚艷!炸牛油果的外層酥脆,內裡卻保持著濕潤的口感,搭配上多種雜菌和意粉,味道豐富且滿足。🌟#蘆薈柚子蜜作為一道涼爽的甜品,蘆薈柚子蜜絕對不會讓你失望。蘆薈的清新口感和柚子蜜的酸甜味道相得益彰,帶來了一種激活味蕾的感覺。這是一道健康又美味的甜點選擇。🌟晚市甜品:#千層栗子蛋糕層層鬆軟的蛋糕搭配上香甜的奶油,栗子口感細膩豐潤,好味被🤤🌟彩虹健康沙律這道沙拉給人一種色彩繽紛的感覺,充滿了新鮮的蔬菜和水果。每一口都充滿了營養和美味。必試!🌟#黑松露薯蓉大啡菇黑松露的豐富風味,薯蓉的綿密口感,搭配上大啡菇的鮮香,味道令人難以抗拒,絕對值得一試。如果你是素食者或者對素食有興趣,這家素食餐廳絕對是值得一試。

前菜: #花菇豆腐

🌟中湯: #蟲草花椰子雞湯
營養價值豐富,味道鮮美。湯的口感濃郁,椰子的香氣令人愉悅。

🌟主食: #炸牛油果雜菌意粉

🌟#蘆薈柚子蜜

🌟晚市甜品:#千層栗子蛋糕
層層鬆軟的蛋糕搭配上香甜的奶油,栗子口感細膩豐潤,好味被🤤

🌟彩虹健康沙律

🌟#黑松露薯蓉大啡菇

• 前菜
  • 黑松露薯蓉大啡菇
  • 彩虹健康沙律
2023-12-16 74 浏览
星期五晚同屋企人去食呢間餐廳。咁因為我地有食過午餐係ok ge。咁我媽就想食Pizza ,但唔明咩叫免奶。咗黑衫經理就直接話: 即係免奶!問多兩、三次佢先勉強解釋咩黎!之後佢好似玩野咗, 樣樣都話有奶無奶。 想點?我老豆未食完野, 咁我地就飲下水傾吓偈, 結果個侍應款埋黎問: 支水仲要唔要? 唔要收咗去。 其實你地係咪好趕時間收工?到最後埋單問侍應係出去埋定點? 侍應就話可以坐低, 然後佢叫經理埋單。結果經理同企門口既侍應完全係反應之餘, 個經理仲要衝出去後門。到我地比埋錢,個經理先返入黎就係咁咿咿吟吟咁講我哋張枱! 絕對唔會想再幫襯! ——————食物一般客服太差!
星期五晚同屋企人去食呢間餐廳。
咁因為我地有食過午餐係ok ge。

咁我媽就想食Pizza ,但唔明咩叫免奶。
咗黑衫經理就直接話: 即係免奶!
問多兩、三次佢先勉強解釋咩黎!

之後佢好似玩野咗, 樣樣都話有奶無奶。 想點?

其實你地係咪好趕時間收工?

到最後埋單問侍應係出去埋定點?
侍應就話可以坐低, 然後佢叫經理埋單。

到我地比埋錢,個經理先返入黎就係咁咿咿吟吟咁講我哋張枱!

絕對唔會想再幫襯!

——————

食物一般
客服太差!
2023-12-15
2023-12-13 119 浏览
完全唔會想再幫襯! 難得同爸媽過黎Dinner, 睇咗陣個黑衫經理走過黎問落單未。當我媽問佢咩叫Pizza 免奶?個黑衫經理開始發作, 回答免奶咪即係免奶? 之後不停指其他食物無奶有奶 ,包括「曼魚炒飯」、「桂花糕」。未食完飯嗰陣, 其他侍應就走埋黎問我地支水係咪唔要? 我幫你收起佢先。未食完飯就收埋樽水? 趕住收工???最後埋單同個侍應講,佢對住出面叫埋單, 個黑衫經理同門口無反應???之後個經理直接出後門走咗出…到我地自己出去俾完錢, 個經理仲要吟吟沉沉講我地張枱?發生咩事?以後唔會再幫襯!
完全唔會想再幫襯!

當我媽問佢咩叫Pizza 免奶?
個黑衫經理開始發作, 回答免奶咪即係免奶?

未食完飯就收埋樽水? 趕住收工???

之後個經理直接出後門走咗出…
到我地自己出去俾完錢, 個經理仲要吟吟沉沉講我地張枱?

發生咩事?

以後唔會再幫襯!
2023-12-09 100 浏览
想食得健康啲🍽️清淡啲,又想食好西?可以嚟天 · 悠蔬食~🥗餐廳環境以粉紅色為主調🎀感覺好溫暖、浪漫甜蜜💞聖誕節快到啦🎄餐廳佈置得好有節日氣氛~🎅🏻食物以新鮮蔬素食材🥬加上頂尖蔬食廚師嘅高超廚藝👩🏻‍🍳👨🏼‍🍳🧑‍🍳設計出多國嘅fusion菜式,視覺&味覺都咁正!👀食蔬素食物,可以提升免疫力💪🏻令身體更健康,即使係非素食者偶然食吓都唔錯架🥰晚市套餐 Dinner Set🙌👉🏻前菜&湯品蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯配日本南瓜新薯四季豆伴冰菜天婦羅🎃✨味道濃郁而綿密, 蔬果增添咗甜味&口感,營養價值高價值〰️蟲草花椰子竹笙百合黄耳燉湯配滷水花菇毛豆百頁豆腐 + 琥珀合桃🥥✨湯汁鮮味濃郁,散出椰香味道,整個頭盤提供咗豐富蛋白質和纖維〰️主菜牛肝菌野菜忌廉意大利飯配吉列蒟蒻🇮🇹✨有豐富香味嘅牛肝菌野搭配野菜+ 忌廉醬汁意大利飯& 吉列蒟蒻,呢個組合非常和諧,豐富纖維又低卡路里〰️和風黑松露蘆筍燴扁意粉配吉列牛油果🥑✨呢道菜集合咗多種風味,由黑松露嘅濃郁到蘆筍嘅清爽,加上牛油果嘅奶油口感,好有驚喜&層次感〰️甜品🍮杞子桂花糕🌼✨融合咗中藥材&香料嘅糕點,堅果香氣+花香,口感獨特〰️泰式奶茶乳酪蛋糕🍰✨濃郁嘅香氣&

晚市套餐 Dinner Set🙌

👉🏻前菜&湯品
蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯配日本南瓜新薯四季豆伴冰菜天婦羅🎃

主菜
牛肝菌野菜忌廉意大利飯配吉列蒟蒻🇮🇹

和風黑松露蘆筍燴扁意粉配吉列牛油果🥑

甜品🍮
杞子桂花糕🌼
✨融合咗中藥材&香料嘅糕點,堅果香氣+花香,口感獨特〰️

泰式奶茶乳酪蛋糕🍰
✨濃郁嘅香氣&口感順滑的,乳酪帶有酸味平衡咗奶茶味道〰️

飲品
雪梨青檸蘆薈冰茶🍋
✨感覺好清爽又有營養,擁有多種水果嘅風味〰️

香芋黑糖珍珠🧋
✨濃郁的芋頭味和黑糖的甜蜜風味,口感豐富〰️

今次食呢間有好多好有新意嘅素食選擇!離遠望到餐廳就覺得超級夢幻,勁少女!晚市唔算好多人食~入到去都仲有比較多位,好啱同fd傾吓計!我諗少人嘅主因係佢晚市嘅定價比較高!佢午市好似會平一半左右,但係嘢食都係類似嘅~強烈建議大家可以午市去食!抵好多!✨和風照燒汁素鰻魚薄餅 $188 👍🏻👍🏻薄餅比較薄,餅底偏硬,我個人係鍾意呢種🤣調味都唔錯,素鰻魚幾好食!😋✨意大利牛肝菌乾燒伊麵 $178👍🏻伊麵嘅牛肝菌味好出!伊麵都好掛汁~✨泰式奶茶乳酪蛋糕 +$5👍🏻👍🏻呢個味我真係第一次食🤣佢嘅乳酪味同埋泰式味好出!呢個組合令感覺好有趣😲要慢慢品嚐一下!不過係個茶味唔係好出,偏酸少少!但係又幾好食🤣✨巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕 +$38👍🏻個蜜糖吐司水準發揮~個人覺得個吐司可以再脆啲!網上面見啲人話佢整得好有新意🤣可能我點嗰兩個主食平時喺出邊都食到🙈所以冇話特別驚喜~但都好食嘅!如果你想搵個地方好坐一啲,傾吓計,絕對係個好選擇~我哋傾到佢全世界都走晒佢都冇吹我哋🤣服務態度都幾好好!

和風照燒汁素鰻魚薄餅

✨和風照燒汁素鰻魚薄餅 $188 👍🏻👍🏻

意大利牛肝菌乾燒伊麵

✨意大利牛肝菌乾燒伊麵 $178👍🏻
伊麵嘅牛肝菌味好出!伊麵都好掛汁~

泰式奶茶乳酪蛋糕

✨泰式奶茶乳酪蛋糕 +$5👍🏻👍🏻

巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕

✨巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕 +$38👍🏻
個蜜糖吐司水準發揮~個人覺得個吐司可以再脆啲!

2023-12-07 85 浏览
荃灣citiwalk 2期睇完戲,行到最底層見到開左間好少女的餐廳。佈置係充滿少女心的粉紅色同小朋友都愛的公仔,以為係間打卡café,估唔到係一間素食餐廳。MENU無論lunch或dinner都有set叫。 乾炒素牛河 $138河粉炒得一條條又色澤均勻,少油又健康,唔似出邊食咁油膩咬下質感滑身,味道剛好不太咸,配料有菇同素牛。而且睇落以為細份,食落先知份量都幾大下,男士食都絕對夠飽。經典大啡菇松露簿餅 $168鬆軟脆身的簿底薄餅底配上大啡菇,同一上台就聞到香噴噴的黑松露,再配上新鮮菠籮作點綴,口感十足。巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕 $78即叫即焗,所以要畀d耐性等。有切左細鈿粒的吐司,溝入忌廉、雪糕同朱古力醬,又香脆又甜到入心,相信小朋友一定會鍾意! 由於天氣涼左好多,我地就order左兩杯熱飲飲,包括韓風清新滋補的蘆薈柚子蜜$32同養身又清甜菊花杞子紅棗蜜 $38。 天 · 悠蔬食 荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G08-11號舖

乾炒素牛河 $138

經典大啡菇松露簿餅 $168

巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕 $78

天 · 悠蔬食
荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G08-11號舖

2023-12-07 199 浏览
*/今次我哋去左【荃灣 天•悠蔬食】食素🥒👍🏻😌平時都好中意食菜類同菇類,今次岩哂😍😍餐廳環境:一係門口已經俾個裝修吸引左🤩🤩入面有勁多公仔,特別係Sanrio公仔😍😍仲要係少女最鍾意既粉紅色同湖水綠,岩哂打卡影相📸️😎😎食物方面:我哋今次叫左一道主食,再加手卷同甜品,兩個人都食唔哂😂😂份量都吾少👍🏻👍🏻🥒意粉腐皮卷呢個意粉推介👍🏻因為啲醬汁好好味,又吾會鹹,岩哂小朋友食,個腐皮卷卜卜脆😍小朋友食哂😂😂🥒蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷入面係冇飯既🤣🤣蘆筍十分鮮甜,配合埋紫菜加苜蓿芽,第一次食咁清新既手卷😍🥒香芒牛油果苜蓿芽手卷配上香甜既芒果加牛油果,同蘆筍完全吾同口感,小朋友中意呢款多啲🤣🤣因為芒果好甜🤪🤪甜品及飲品:🥒香芋珍珠奶茶好香濃芋頭味,加埋黑糖,但又吾會太甜,幾特別👍🏻🥒泰式奶茶乳酪蛋糕第一次食😂😂好似飲緊奶茶咁😂咁濃奶茶味,入口即溶😌😌正到😍不過份量比較小🙈🥒朱古力oreo吐司雪糕呢款甜品就一般,不過勝在夠大份😂😂我哋食吾哂,吐司都幾香脆👍🏻👍🏻成餐飯都食得好舒服😌勁中意個環境佈置,而且店員勁有禮貌,又照顧小朋友❤️👍🏻埋單既時候,發現最特別係佢哋有個位置俾12歲或以下既小朋友抽獎😍有
今次我哋去左【荃灣 天•悠蔬食】食素🥒👍🏻😌
平時都好中意食菜類同菇類,今次岩哂😍😍

餐廳環境:

食物方面:

🥒意粉腐皮卷

🥒蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
🥒香芒牛油果苜蓿芽手卷

甜品及飲品:
🥒香芋珍珠奶茶
好香濃芋頭味,加埋黑糖,但又吾會太甜,幾特別👍🏻

🥒泰式奶茶乳酪蛋糕

🥒朱古力oreo吐司雪糕

成餐飯都食得好舒服😌勁中意個環境佈置,而且店員勁有禮貌,又照顧小朋友❤️👍🏻埋單既時候,發現最特別係佢哋有個位置俾12歲或以下既小朋友抽獎😍有得食又有得抽獎,小朋友開心到爆🥳

天•悠蔬食 (荃灣分店)
地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖
(荃灣西站Exit C3 或 Exit D)
電話:26361808 ;whatsapp:93293357
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
2023-12-06 58 浏览
今日我去咗悠蔬食食飯,佢嘅菜式多樣化,包括牛油果新鮮吞拿豆包藜麥焗千層闊面、鐵板威靈頓素牛柳、栗子千層班戟同蜜糖吐司配香草雪糕。首先講吓牛油果新鮮吞拿豆包藜麥焗千層闊面,佢嘅闊面煮得彈牙,配上新鮮吞拿豆包同牛油果,味道鮮美。藜麥嘅加入令到整個菜式更加健康,令人食完之後都感到滿足。鐵板威靈頓素牛柳係一道以素牛柳為主嘅菜式。素牛柳經過特殊處理,質感鮮嫩,加上鐵板烹調,帶出一啲微焦嘅口感,令人咬落去有啲脆脆嘅感覺。配合啲新鮮蔬菜同醬汁,味道豐富,絕對係素食愛好者嘅一個不錯選擇。栗子千層班戟係一個甜品,佢嘅外層酥脆,內裡夾著滑溜嘅栗子餡料。每一口都帶出栗子嘅香甜味道。最後,蜜糖吐司遇上香草雪糕,係一個經典組合。蜜糖吐司烤得金黃酥脆,配上香草雪糕,冰涼嘅口感同甜蜜嘅蜜糖味道完美結合。呢個組合既好食又懷舊,絕對係一個令人回味的甜品。總括嚟講,今餐食得好開心,每樣菜式既味道都唔錯。

總括嚟講,今餐食得好開心,每樣菜式既味道都唔錯。
2023-12-04 51 浏览
我最近又食得太多熱氣食物,今個秋冬我需要素食一下來平衡身體健康!想品嚐高質素食,這間「天悠蔬食 」餐廳,因為餐廳著重健康飲食還用心烹調各種素食!午餐點了素鰻魚飯,口感很像真鰻魚!套餐都包餐湯連飲品,香味俱全朋友便點了茄子🍆栗子🌰煲, 香噴噴的味道使我回味!另加$20可配多一客中式甜品:自家製的腰果露,又香又滑喔!天‧悠蔬食 地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下 G08-11號舖 (荃灣西站 C3 或 D 出口)

午餐點了素鰻魚飯,口感很像真鰻魚!
套餐都包餐湯連飲品,香味俱全
天‧悠蔬食
2023-12-01 103 浏览
今日慶祝打算食個素食。一星期前睇過評價好似不錯,於是早早訂坐,仲特登坐大半個鐘巴士黎到哩度。結果大失所望。首先叫左個豆乳雜菜$138,因為其他蔬菜類唔係辣就係有奶蛋,所以叫左佢。個豆乳完全係清到唔清,只係有豆乳的色,無其味,入面好似就只有黑木耳、西芹、百合、蘑菇,我只食左幾啖,就食唔落。另外叫做個晚餐套餐$198,唔記得咩黑松露扁意粉,除左意粉係熱的,其他真係好一般,好淡,除左黑松露本身味道,食唔到其他味,連鹹味都無,意粉仲要偏硬。套餐本身還有一杯嘢飲,同兩件桂花糕,因為已經對食物失望,所以連試都唔想試。仲叫左個手卷,真的唔知食緊咩。最後因為本著食素者不能浪費食物原則,我唯有叫伴侶一定要清曬檯面食物。本身打算等食物上左檯睇下份量再繼續叫,點知食物味道咁失望,即刻埋單走人。可能個人口味唔同,我實在覺得唔好食。無評價所講的咁吸引。浪費我時間,最近要影響我心情。
仲叫左個手卷,真的唔知食緊咩。
2023-12-01
2023-11-27 68 浏览
今日食評✍🏻天悠蔬食@荃灣西試食指數⭐⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·生完第二胎後好少一家大細出街今日算係最人齊的一餐飯·店舖裝潢好有童真好多Sanrio 公仔🧸門口仲有個booth俾12歲以下小朋友抽禮物💝成間店令人感到開心好warm未食已加分✍🏻·重點介紹我哋食過都話好嘅菜式✅彩色拼盤擺碟好靚蛋在上碟後仲係有溫度的✅蜜汁叉燒份量足切得大小一致就算屋企成日食到店都忍唔住點嚟食✅火腿津白整得好靚真係好似😜奶白色湯底我飲咗一大碗😋✳️薄pizzaz好食到忙記影相芝士同沙律菜份量配搭得宜脆薄餅底香口令人追住食✅甜品當中的丸子🍡配綠茶雪糕值得推介有日式料理感覺當中都有幾樣係伏😜🥲❎燉湯口感太膠我哋喜歡清淡的燉湯❎焗蘋果批批皮ok蘋果連皮焗係正確但整得唔好食蘋果皮係敗筆一家5口加個手抱b埋單1400·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
天悠蔬食@荃灣西
試食指數⭐⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
生完第二胎後

埋單1400
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2023-11-23 997 浏览
今日在荃灣。荃灣食肆眾多,花多眼亂,最後決定食素。前幾日大魚大肉,是時候要「找素」了。*在荃灣的天·悠蔬食,與尖沙咀的雅·悠蔬食是姊妹店,荃灣這間比尖沙咀的更濶落。裝修可愛時尚,更似一間打卡cafe。*我最欣賞這兩間餐廳都不用外面現成加工的合成肉,而是自製素肉和醬汁,例如日式鰻魚、泰式沙嗲或港式叉燒都是廚師們的心血。比外全部菜色不含五辛,有需要的朋友會更放心。*午市套餐有A至I九個選項,包飲品,加前菜和湯只需十元,甜品另外加錢。*****🏅手工淮山蓉蒲燒素鰻魚配金黃蛋蓋飯($98)🏅泰式青咖喱野菌燴粉絲配泰式如餅($88)🏅鮮茄甘筍香芋濃湯配香脆法包(+$10)🏅冬菇蓮藕眉豆湯配洛神花燴啤梨藜麥沙律(+$10)🏅鮮磨香滑腰果露(+$20)🏅檸檬蜂蜜($0)🏅鹹柑橘蜜($0)*****素鰻魚無論外觀和口感都似蒲燒鰻魚。滑蛋金黃嫩滑,調味適中。配菜有兩款醃蘿蔔、子薑片和秋葵*泰式粉絲超級多配料,非常好味。泰式如餅金黃香脆。*中湯西湯都清甜好飲,兩杯熱飲也夠濃夠味。腰果露熱竦竦,香噴噴,口感幼滑。
比外全部菜色不含五辛,有需要的朋友會更放心。

*****
🏅手工淮山蓉蒲燒素鰻魚配金黃蛋蓋飯($98)
🏅泰式青咖喱野菌燴粉絲配泰式如餅($88)
🏅鮮茄甘筍香芋濃湯配香脆法包(+$10)
🏅冬菇蓮藕眉豆湯配洛神花燴啤梨藜麥沙律(+$10)
🏅鮮磨香滑腰果露(+$20)
🏅檸檬蜂蜜($0)
🏅鹹柑橘蜜($0)
*****
素鰻魚無論外觀和口感都似蒲燒鰻魚。
滑蛋金黃嫩滑,調味適中。
配菜有兩款醃蘿蔔、子薑片和秋葵

泰式粉絲超級多配料,非常好味。
泰式如餅金黃香脆。

中湯西湯都清甜好飲,兩杯熱飲也夠濃夠味。
腰果露熱竦竦,香噴噴,口感幼滑。
2023-11-23
2023-11-15 115 浏览
菜色普通,份量不多,口味超清淡,價錢又偏貴,會讓人沒有想吃下一次的感覺.4人吃一餐很普通的素食竟然要HkD 1140,唉….真的離譜本來想帶婆婆慶生吃一餐不一樣的素食,結果比大自然素食還差,無法形容…
2023-11-11 144 浏览
今晚經過荃灣公園附近。荃新天地2商場,里面非常熱鬧,看到 (天.悠蔬食)餐廳,餐廳装饰浪漫粉紅色加淡淡蓝色,看上去浪漫又溫馨,於是俩人進去撐枱腳。//咸香茄子猴菇栗子豆腐煲$158真係入味同開胃,份量多。里面有健康身體的各種配料。//黑松露帶子炒滑蛋$158好味道及香,金黃色蛋配黑色松露,色,香、味,看上去好靚。//火腿奶油津白138清爽,高級,湯勾茨濃稠適中,環境乾淨衛生,//米飯叫了珍珠糙米和羽衣甘蘭菜飯,这里的菜飯感觉特别好吃。價錢合理。
//咸香茄子猴菇栗子豆腐煲$158
真係入味同開胃,份量多。里面有健康身體的各種配料。
//黑松露帶子炒滑蛋$158
好味道及香,金黃色蛋配黑色松露,色,香、味,看上去好靚。
//火腿奶油津白138
清爽,高級,湯勾茨濃稠適中,環境乾淨衛生,
2023-11-06 793 浏览
位於荃灣楊屋道< 𝐋𝐞𝐢𝐬𝐮𝐫𝐞𝐥𝐲 𝐕𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞 >, 一間素食餐廳, 致力推廣蔬食文化, 亦融合多國菜式。ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ & ꜱᴏᴜᴘ ⁽⁺$²⁰⁾:ᴘᴏʀᴄɪɴɪ & ᴘᴇᴀᴄʜ ʀᴇꜱɪɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴏᴜᴘ牛肝菌桃膠忌廉濃湯, 質感濃厚。ᴛʜᴀɪ ᴘᴏᴍᴇʟᴏ & ꜰʀᴜɪᴛ ꜱᴀʟᴀᴅ泰式香茅金柚鮮果沙律, 很健康呢。ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ:ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ᴍᴏʀᴄʜᴇʟʟᴀ ᴡɪᴛʜ ꜱᴏʏ ʙʀɪꜱᴋᴇᴛ, ʀᴀᴅɪꜱʜ ᴀɴᴅ ɢᴏʟᴅᴇɴ ᴛʀᴇᴍᴇʟʟ ɪɴ ᴄᴀꜱꜱᴇʀᴏʟᴇ, ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴋᴀʟᴇ ʀɪᴄᴇ $¹⁹⁸羊肚菌黃耳籮蔔燜素腩煲, 整體香濃入味, 而素腩質感軟腍, 配搭羽衣甘藍菜飯一流。ꜱᴛᴇᴡᴇᴅ ꜱɪᴄɪʟʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ & ᴠᴇɢɢɪᴇ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ, ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ $¹⁸⁸西西里鮮茄野菜燴扁意粉, 軟硬度適中, 面層配以香烤大啡菇。ᴅʀɪɴᴋ:ɪᴄᴇᴅ ʟʏᴄʜᴇᴇ & ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴇᴀ荔枝檸檬蘆薈冰茶, 爽甜清新。ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ

ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ
ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ & ꜱᴏᴜᴘ ⁽⁺$²⁰⁾:
牛肝菌桃膠忌廉濃湯, 質感濃厚。

ᴛʜᴀɪ ᴘᴏᴍᴇʟᴏ & ꜰʀᴜɪᴛ ꜱᴀʟᴀᴅ
泰式香茅金柚鮮果沙律, 很健康呢。

ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ:

ᴅʀɪɴᴋ:
ɪᴄᴇᴅ ʟʏᴄʜᴇᴇ & ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴇᴀ
荔枝檸檬蘆薈冰茶, 爽甜清新。

ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ ꜱᴜɢᴀʀ ʙᴜʙʙʟᴇ ᴛᴀʀᴏ ᴍɪʟᴋ ⁽⁺$¹⁰⁾
香芋黑糖珍珠, 頗特別的。

ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ:
ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴡᴀʀᴀʙɪ ᴍᴏᴄʜɪ, ᴊᴇʟʟʏ & ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ ⁽⁺$⁴⁸⁾
宇治抹茶之旅, 包括抹茶和黃豆味道的蕨餅及啫哩, 旁邊配搭抹茶雪糕球, 份量十足。

ꜱᴇᴀ ꜱᴀʟᴛ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄᴀᴋᴇ ⁽⁺$⁵⁾
榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕, 味道不俗。

天 · 悠蔬食 (荃灣)
📍荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G08-11號舖
2023-10-31