2021-10-20 1620 浏览
呢幾日好想食合桃酥🙈 收工專登搭車過黎呢間老字號唐餅買嚟食滿足下自己😆黎到大約六點幾,原本想試佢既椰撻但已經賣晒嚕,最後買左一件合桃酥同一件咸切酥($6 each, $20有4件)合桃酥食落唔覺得好香,可能因為傳統老店係用豬油而唔係牛油整,我自己覺得口感硬左丁丁唔夠酥脆,整體可以但唔算出色~咸切酥雖然我見到佢好厚身預左佢唔會好似澳門果間出名手信店晃記一樣咁薄脆,但我諗住佢都會帶啲南乳鹹香味,食落原來係我一廂情願超失望。。。。佢既味道佢只係一舊淋左既蝴蝶酥而又無左蝴蝶酥既牛油香🙄我食左兩啖就掉左🤦雖然今次整體經驗唔算好,但呢啲老字號唐餅店買少見少真係要支持下💪下次會試下今次食唔到嘅椰撻,比較招牌嘅紅豆燒餅同雞仔餅,希望會令我對佢加分🙈🙈

咸切酥(上),合桃酥(下)

咸切酥(上),合桃酥(下)

我食左兩啖就掉左🤦

2021-10-19
2021-09-03 1303 浏览
傳統餅店真係愈嚟愈少, 做得好食就更加少!由細到大, 每次去旺角花園街行街都必定會去奇趣餅家買啲 "手信"!😅 不論幾點去, 平日定假日去, 都一定人頭湧湧😖 店家出品既, 無論光酥餅, 雞仔餅, 牛耳餅, 燒餅, 棋子餅, 豆沙燒餅, 香蕉糕.. .. 甚至只有節日先有既年糕, 月餅.. .. 通通都好吸引😄 每樣都新鮮喺舖內整, 新鮮熱辣辣, 又好香, 聞到都好想食😎除左味道之外, 呢一間老傳統餅家應該係食回憶, 兒時回憶既味道!🤓
傳統餅店真係愈嚟愈少, 做得好食就更加少!

2021-08-29
5 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)
2021-08-31 1243 浏览
幫襯買餅,自阿問客氣有禮,個個四眼男店員粗聲粗氣不特止,仲故意找少$扮晒嘢,問佢你未找錢,佢仲扮吾知,係我哋再一次話佢知你未找數,佢先施施然找錢,吾好意思都無講一句,好似我先唔啱咁。全港又吾係得你一間所謂傳統餅店,我就永不幫襯,如果大家仲想受氣幫襯佢要小心,都吾知係吾係特登!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2021-05-15 2180 浏览
花園街出名嘅懷舊中式餅店,平日都人頭湧湧。左望右望,還是試返兒時回憶…無餡棋子餅。女店員眼明手快,叫顧客想要乜出聲啦!對住圍觀群眾神態淡定,應付自如。買了20蚊6個無餡棋子餅,預備離開…其間鋪內走出個後生仔,有位婆婆問價聽吾真,個後生仔好無禮貌大聲呼喝:20蚊!婆婆問做乜大聲…後生仔瞪眼又大聲講:大聲吾代表我無禮貌!我在場完全吾覺佢有基本禮貌!似趕客多d!婆婆只問了一次價,何須如此呼呼喝喝…?奇趣餅店的棋子餅食落一般,無“月餅皮”應有果陣餅香…加埋呢位後生仔嘅態度…失望!
無餡棋子餅
2021-03-22 1785 浏览
食過旺角,深水埗幾間老字號的雞仔餅,各有特色,但個人覺得奇趣餅家的雞仔餅比較好味。有些店的雞仔餅是脆的,有點硬。有些是小粒小粒的,但做不到外脆內軟。奇趣餅家的雞仔餅不是外脆內軟的,可能不是即是食,但是整粒都是軟,反而幾喜歡。入面有好多肥膏,應該豬肥膏,好邪惡但好味。買半斤$30已經好多粒,有排食。下次都係買這店的雞仔餅食,好有傳統的味道,又是全人手整,感覺粒粒不同樣食得特別開心有趣味。下次都買多半斤食
買半斤$30已經好多粒,有排食。
路過這間餅店就聞到很香的味道,想著像這種每天新鮮出爐的糕餅,絕對會比起預先做好的獨立包裝水平來得好。基本說得出的種類這裡也有賣,門面也聚集了很多等著買的人龍。據說,臨近新年的時間會全部變成賀年糕餅。嚤囉酥 ♥♥圓滾滾的賣樣很吸引,也好像比平常見到的要大顆一點。切開外層,非常的酥脆;內餡一點也不乾,很軟糯;當中的椰絲有點脆脆的口感,非常搭。可惜是跟我的口味不太合,吃了半個已經覺得太甜和膩。希望有一天能推出比較健宜的版本。
路過這間餅店就聞到很香的味道,
想著像這種每天新鮮出爐的糕餅,
絕對會比起預先做好的獨立包裝水平來得好。
基本說得出的種類這裡也有賣,門面也聚集了很多等著買的人龍。
據說,臨近新年的時間會全部變成賀年糕餅。
嚤囉酥 ♥♥
圓滾滾的賣樣很吸引,也好像比平常見到的要大顆一點。
切開外層,非常的酥脆;
內餡一點也不乾,很軟糯;
當中的椰絲有點脆脆的口感,非常搭。

可惜是跟我的口味不太合,
吃了半個已經覺得太甜和膩。
希望有一天能推出比較健宜的版本。
2021-03-20
2021-03-19 1404 浏览
奇趣餅家應該好多人聽過 今次我係第一次食同買呢度款式好多有摩囉酥 合桃酥 雞仔餅 棋子餅 皮蛋酥 馬仔 光酥餅 雞蛋糕 真係多到數唔哂 我買左幾樣野食試一試皮蛋酥一買就忍唔住要即刻食 好開心 🥳 好香好鬆軟香滑 但可惜入面冇薑 有埋薑就真係完美喇馬仔 好似$30兩包 我唔太肯定 但一定唔貴既 一包有四件 仲要獨立包裝 好方便食 甜度夠香 最好食唔會太甜 😋 cp值高光酥餅🫓呢隻細細粒既光酥餅方便又好食 唔會太乾身 兩啖一粒咁 小朋友都好鐘意呀雞蛋糕🧁大大個既雞蛋糕 食落好香濃蛋味 一食就知係新鮮整出嚟 比起而家出面成日有既台式古早蛋糕 雞蛋糕真係有得fight
奇趣餅家應該好多人聽過 今次我係第一次食同買

2021-02-12 1703 浏览
很传统的老式饼,在现址已经经营了几十年,有些唐饼不一定能在其他地方找到。年近岁晚,他们也有推出不少应节饼食,笑口枣、角仔、豆沙角过年食品天天都卖出不少。其中以豆沙角更火,每天都是卖完即止,明天请早。我当天是早上十点多的,只看到店外十分拥挤,大部分都是抢购豆沙角。其实饼店还有销售其他食品,年糕、马仔、牛耳朵、光酥饼、豆沙饼等传统食品。单看上面的价格,已有提示部分产品已沽清,幸好豆沙角还有货。这是当天见到的第二盆,一下子就卖完了,师傅一直在炸,拿到手时还是热的。回家打开时还是热的,外面的皮有点像咸水角,但里面的馅是豆沙。口感是烟烟韧韧的,又吃到很厚味的豆沙,比附近几家饼店好吃。以价格而论,卖价是每近90元,真心的有点离地。然而每年就是这次,加上味道不错,也就接受了。

单看上面的价格,已有提示部分产品已沽清,幸好豆沙角还有货。

2021-02-11
2021-01-21 2148 浏览
食完午餐沿路行下花園街見到奇趣餅家排滿人龍大家都在買賀年食品角仔 笑口棗已經開賣我家習慣新年前兩三天才買角仔所以今次就買下我的童年最愛食下先口感乾爽 未至於卡住喉嚨食時配茶會比較好
食完午餐沿路行下花園街

所以今次就買下我的童年最愛食下先

口感乾爽 未至於卡住喉嚨
食時配茶會比較好

2021-01-09 2239 浏览
開咗好多年嘅傳統老餅店唔知點解對依啲傳統餅店 情有獨鍾好有懷舊味道每次經開旺角都會忍唔住買次次都見到有一埋人圍住🤣.咸蛋散每斤 $60豆沙燒餅 $5.今次買咗半斤咸蛋散同一個豆沙燒餅👍🏻蛋散好脆口但又唔會好死實鹹鹹香香 個人幾鍾意不過你就唔好expect個味道會好驚艷👍🏻豆沙燒餅係佢地嘅名物差唔多個個都會買燒餅面灑咗啲芝麻 增加香味燒餅軟糯 食到糯米味煙煙韌韌 豆沙餡唔會好少 又唔會太甜重要我買個時重係熱辣辣🔥⭐️多謝你睇到最尾🧚🏼‍♀️希望大家可以關注我嘅ac “thegrainyspace “咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
開咗好多年嘅傳統老餅店

多謝你睇到最尾🧚🏼‍♀️
咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
2021-01-08
2020-12-21 1765 浏览
好久無食過光酥餅, 記得太子奇趣都有賣, 趁午膳時間出去買番包食下。呢度有著好多不同嘅傳統餅食,有老婆餅、紅豆燒餅、香蕉糕、牛耳朵、雞仔餅、蛋撻、嚤囉酥、光酥餅等…每日新鮮製造, 而且成日都好多排隊人龍, 真係響噹噹店舖今次買咗包光酥餅食,記得小時候食覺得好乾,要在中途飲水,但呢間口感鬆軟,唔會太乾口。呢家這些老餅店真係買少見少,幸得太子仲有這間,讓人可嚐到懷舊中式餅。

2020-12-17 1502 浏览
請咗上午假陪我老婆大人睇醫生,睇完10點幾,問我有咩地方去,見臨近聖誕節不如行花墟睇下花,由旺中沿路走去花園街,就係路經嘅時候見到呢間老餅家,我對傳統既食物一直都大興趣,由佢門面,舖內裝修格局更顯得舊有味道,不同產品的價錢向貼在舖頭兩邊,幫襯既都係50歲左右人士,身為80後忽然我都覺得自己好後生😅,顧客圍繞都係買牛耳、紅豆燒餅、光酥餅.....,經過一輪視察,最後買咗$20/5個紅豆燒餅、$20/4個嚤囉酥。紅豆燒餅:買紅豆燒餅係睇落似最熱熱熱賣嘅食品,事實就真係👍下午返到公司食左一件燒餅,而燒餅本身有厚度同軟身,燒餅皮上亦有烤過嘅芝麻,故燒餅亦有一絲絲嘅芝麻香味,食落口除咗好香口嘅芝麻濃香,再咬深點燒餅皮夾雜紅豆蓉嘅清甜卻中和左芝麻嘅濃味,相得益彰,難怪成為此舖大熱!嚤囉酥:好老實聽就聽得多食就未食過,外層咬落似光酥餅味道,內層餡料都是清清甜甜的味道。下次希望可以試埋香蕉糕同牛耳等等食物👍
紅豆燒餅:
嚤囉酥:

下次希望可以試埋香蕉糕同牛耳等等食物👍

2020-12-04
  • 紅豆燒餅
2020-11-10 1705 浏览
之前一間bookmark左好耐但無一直未揾到機會試既餅店,今日終於試到。🐒牛耳仔🐒$60*斤呢D舊式餅店真係買少見少,而呢間既牛耳仔真係好高質。之前都有試過雞仔餅大王既南乳牛耳同普通牛耳,都完全比唔上呢間。呢間既牛耳一入口淡,慢慢先會有咸味出,唔會好油膩,平時食兩塊就要配杯茶,反而呢個可以一塊接一塊,唔覺唔覺就會冇哂成包。評分:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5好味:🌕🌕🌕🌕🌕5/5性價比:🌕🌕🌕🌕4/5

🐒牛耳仔🐒$60*斤

評分:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
好味:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
性價比:🌕🌕🌕🌕4/5
2020-10-19 1478 浏览
每次經過呢間老餅家都會見到門口企咗一大堆人等買嘢食,於是買咗黎試吓。見好多人話呢度既紅豆燒餅好出名好好食,但因為本人唔食紅豆,所以買咗凈燒餅,老婆餅同蛋撻仔。老婆餅同燒餅$4-5一件,蛋撻仔每個$2。老婆餅內餡係有芝麻既,餡比較硬,一般。燒餅都係正正常常,三款當中最好食係蛋撻仔。個人本身唔鐘意曲奇皮,好怕有啲好槳口。呢度既皮比較厚,好鬆脆,但鹹咗少少。欣賞呢度即使係迷你size都可以單個買,下次經過想食既話都會再買。但另外兩款就唔會再揀lu~同一啲舊屋邨既餅店賣既質素同價錢差唔多,不過依家會賣唐餅既舊餅家愈來愈少,質素高既更加所凈無幾。行過想回味一下傳統味道都冇妨,始終幾蚊雞係今時今日既香港都好難買到咩嘢食,質素算是可接受啦。

老婆餅同燒餅$4-5一件,蛋撻仔每個$2。

老婆餅內餡係有芝麻既,餡比較硬,一般。

燒餅都係正正常常,三款當中最好食係蛋撻仔。

個人本身唔鐘意曲奇皮,好怕有啲好槳口。

呢度既皮比較厚,好鬆脆,但鹹咗少少。

不過依家會賣唐餅既舊餅家愈來愈少,質素高既更加所凈無幾。

2020-10-18 1213 浏览
早排見到有媒體介紹佢哋嘅嚒囉酥, 今日去開旺角就買咗個嚟試吓啦 🍪 去到都幾多人排緊隊, 但條人龍好快就清咗鋪頭有好多傳統糕點比客人選擇, 包括鹹甜老婆餅, 燒餅, 香蕉糕, 雞仔餅, 光酥餅, 合桃酥, 雞蛋餅等等 🍰🍩🍮🔻 嚒囉酥 ($6) 大細同鹹蛋酥皮蛋酥差唔多, 外皮食落似光酥餅 餡料飽滿但偏甜, 質感似老婆餅餡, 有少少濕濕哋同黏口 介紹話餡料係用椰絲做, 不過食落就無乜椰絲味, 得甜味如果好肚餓可以食佢, 因為佢超級頂肚不過唔鍾意食甜嘢嘅人就未必接受到 好似我都算食得甜, 食咗半個已經覺得好漏同好飽..
早排見到有媒體介紹佢哋嘅嚒囉酥,
今日去開旺角就買咗個嚟試吓啦 🍪
去到都幾多人排緊隊, 但條人龍好快就清咗

🔻 嚒囉酥 ($6)
大細同鹹蛋酥皮蛋酥差唔多, 外皮食落似光酥餅
餡料飽滿但偏甜, 質感似老婆餅餡, 有少少濕濕哋同黏口
介紹話餡料係用椰絲做, 不過食落就無乜椰絲味, 得甜味

如果好肚餓可以食佢, 因為佢超級頂肚
不過唔鍾意食甜嘢嘅人就未必接受到
好似我都算食得甜, 食咗半個已經覺得好漏同好飽..
嚒囉酥
嚒囉酥